Cât de rupți de realitate sunt guvernanții noștri?

Cam atât de rupți:

În timp ce Domnul Ciucă marchează și e bucuros și mândru că Google și Microsoft vor să construiască două centre de date, un subaltern de al său, Ministrul Energiei – ne avertizează și solicită să nu băgăm mașina de spălat în priză după ora 18 pentru că sistemul nu face față. Populația de rând credea până acum că Guvernul este rupt de realitate, dar aparent bucăți din Guvern sunt rupte unele de altele (pe principiul ”nu știe stânga ce face dreapta”).

Comportamentul Guvernului în minunata zi de Luni, 15 Iulie 2024 este ca al unei găini fără cap. Ceri populației să reducă consumul de curent pentru că nu este suficientă producție, dar pe cealaltă parte anunți cu mândrie că Romania va găzdui două centre de date de zeci sau poate sute de MW putere instalata.

Pentru cine nu știe, centrele de date sunt printre cele mai mari și intensive consumatoare de energie electrică, consumul acestora fiind de tip ”bandă”, adică 24/7, 365, ușor în creștere vara și ușor în scădere iarna (din cauza sistemelor de răcire). Singurele surse de producție care pot să facă față sunt bineînțeles cele de tip ”bandă”, adică centralele pe gaz, cărbune, nucleare. Regenerabilele (inclusiv hidro) nu fac față, urmează să vedem de ce.

Dacă puțini dintre voi știați deja cu ce se mănâncă centrele de date, și mai puțini știu că centrele date mari nu se răcesc cu ”aere condiționate” obișnuite, deoarece de la un anumit nivel în sus nu mai este atât de fezabil economic, ci se răcesc cu chillere și soluții evaporative. Ambele tipuri de metode sunt INTENSIV consumatoare de apă. Asta în condițiile în care acum câteva zile Ministrul Mediului avertiza că avem secetă pedologică extremă, dar a evitat să îi comunice acest lucru domnului Ciucă, care astăzi mândru a semnat intenția de partea României de a găzdui o asemenea infrastructură consumatoare de energie electrică și apă. De aici si ideea că Hidroelectrica nu ar putea ”compensa” consumul extra al unui centru de date din resurse hidrologice, mai ales pe timp de secetă, ca acum.

Autorul prezentului articol nu este împotriva centrelor de date, ele sunt absolut necesare, dar din punctul său de vedere nu este oportună o asemenea investiție în România anilor 2020-9. Desigur că în presă se avansează miliarde investite, dar acestea au o foarte mică pondere în beneficiul țării și al regiunii. Majoritatea acelor bani vor merge în China și Taiwan, pentru chipuri si echipamente, pentru că exceptând perioada de construcție și echipare a unui centru de date, pentru mentenanță și monitorizare este nevoie de un număr foarte mic de oameni, existând automatizări și monitorizări continue ale proceselor interne. Centrele de date de dimensiuni medii au un număr de aproximativ 50-80 angajați, inclusiv personal administrativ, tehnic, paza și protecție etc.

Un alt motiv pentru care Domnul Ciucă pare clovnul de serviciul este datorat faptului că începând din 2026, adică peste aproape 1 an de zile, intră în revizie capitală Cernavodă 1, până în 2029. Adică vor ieși 700 MW de tip ”bandă” din sistem, pentru 3-4 ani (dacă totul merge bine). Dacă 2026 ne prinde în situația de acum (și ne va prinde, pentru că este aproape imposibil într-un an să înlocuiești 700 MW tip ”bandă”), va fi distracție cu prețurile de pe bursă. Dar este bine că vin consumatori noi de sute de MW, probabil România are prea mult curent pentru firme și populație, și dă pe afară. Ah, am uitat – este an electoral și este important să marcăm acte și poze pentru electorat. Că apoi urmează să plătească el pentru deciziile noastre proaste, așa cum a plătit în perioada 2021 – 2023 din cauza crizei energetice – e partea a doua.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

87 comentarii

  1. Deci ne spui ca Google și Microsoft vin in Romania sa fure curent?

    Comentariu apreciat.2766
    • Da. Dar nu de la stâlp.

      Comentariu apreciat.813
    • Si apa …

      Comentariu apreciat.800
    • Nu-l fură, că-lmplătesc. Întrebarea este cu ce rămâne România și populația după o așa investiție. Gurile rele spun că țările dezvoltate și-au dat seama că e mai importantă apa dulce decât să îl vadă pe Trump la 4k pe Youtube. Și cam închid porțile centrelor mari de date, iar acestea se reorientează către Romania.

      Comentariu apreciat.1209
    • Octavian – ai un link, ceva? Ca e interesant ce spui daca e adevarat.

      121
    • Companii pe care lumea nu putea să le încapă
      Au venit și-n țara noastră de-au furat curent și apă.
      Şi nu voi ca să mă laud, nici că voi să te-nspăimânt,
      Însă Ciucă era mândru că ne bagă în mormânt.

      Comentariu apreciat.311
    • Și să sperăm că nu vor suferi black-out-uri, că să vezi ce despăgubiri vom plăti (mai mult ca valoarea de construcție).

      100
  2. Deci o sa avem de ales între a tine frigiderul în priza după 22:00 sau posibilitatea de putea cauta pe google.

    Comentariu apreciat.1390
  3. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 18172
    • Și cu ce garantezi că anul viitor nu va fi la fel? Fiecare an este tot mai cald. Chiar și dacă am avea un an răcoros, cel de după va fi mai cald decât precedentul celui răcoros. Statisticile nu mint. Trebuie doar să știi să le interpretezi ca să vezi direcția.

      Comentariu apreciat.7611
    • – ce prost e autorul articolului!!!
      – de ce?
      – pentru că e prost!!!

      perfect. excelent. mai mult conținut pentru adulți. mai puțin Dorian.

    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1988
    • @Bodi: eu zic maestre să îl rescrii dumneata și să ne dai link. Așteptăm!

      Comentariu apreciat.605
    • bodi, nu e de ajuns să imi spui că articolul e prost. zi-mi și de ce.

    • @gigeii contra, tot are o fraza cu plus valoare fata de comentariile voastre cu minus valoare

      244
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2052
    • Și consumul era același bre Sergiule? Dacă ceva a mers in trecut asta nu garantează că va funcționa la fel și acum.

      Când ai puțin timp liber, caută pe google transelectrica și uită-te pe site, au niste pue charts mișto.

      Acum la 9 fara 15 se consuma 7357 MW, se produc în țară 6030 MW și se importă diferența, de 1300 MW.

      Încă nu a inceput programul la munca pentru toți, iar fotovoltaicele încă nu baga la capacitate maximă, iar vântul nu prea bate.

      1 reactor de la Cernavodă scoate 700 maximum și cam 550-600 MW in regim de funcționare normală, dar și la ăla dacă nu r apa pe Dunăre pentru răcire reduce turația turbinele deci produce mai puțin.

      A venit într-un final nota de plată pentru furtul generalizat și lipsa de investiții din sistemul energetic de peste 30 de ani iar de rezolvat nu se rezolvă peste noapte și e și al dracu de scump.

      Au început niste mișcări pe ici colo dar durează… Să aveți baterii pentru lanterne și ceva conserve că nu se știe niciodată.

      Comentariu apreciat.444
    • Au venit cateii lui burduja

      197
    • @Zoso te citesc de foarte multi ani, dar nu cred ca am comentat mai mult de 20 de ori, nu ma consider vreun mare scriitor, dar la articolul asta mi-am luat trigger imediat. De dimineata mi-am dat seama si de ce: este fix acelasi tip de argument, jumatate adevar, jumatate manipulare prin care „activistii” si-au facut mana cu RMGC, iar apoi, pe aceeasi reteteta i-au trimis acasa pe Chevron inca din faza de explorare a gazelor de sist (a trebuit sa vina Februarie 2022 ca sa intelegem impactul acelei decizii, intre timp patriotii lui Dragnea ii expulzasera si pe cei de la Exxon din Marea Neagra). Coincidenta face ca ambele erau companii americane, coincidenta.

      Revenind la articol, inca din titlu autorul pare ca se razboieste cu „guvernantii”, dar, desi in pozele de la semnarea memorandumului ranjeste fasolea Ciolacu si semneaza „specialistul” Ivan, „ruptul de realitate” este numai Ciuca. Ceva polite de platit ale autorului? Nu ca ar fi Ciuca sau papusarul lui de la Cotroceni vreo lumina …

      Apoi scrie 6 paragrafe despre apocalipsa energetica pe care o sa o genereze un astfel de data center (de fapt ar trebui sa fie minim 3 daca Romania va primi o regiune din Google Cloud) dar nu da nici macar un ball park estimate despre cat ar putea sa consume un astfel de data center. Nu aminteste nimic de trendul catre arhitecturi CPU mult mai eficiente energetic, inclusiv eforturile de eficientizare pe partea de GPUs (utilizarea carora creste foarte mult datorita/din cauza AI). De asemenea nu ia in calcul efectele asupra sistemului energetic ale gazelor care vor incepe sa fie extrase din MN, posibilitatea ca o astfel de investitie sa atraga investitii conexe in sistemul energetic (SMR-uri de exemplu), investitii de miliarde de dolari, benefice pentru Ro. Apocalipsa, nimic mai putin.

      Alta mini-apocalipsa sugerata este cea a apei, de parca DC-urile astea o sa se construiasca fix pe dunele din Dabuleni si o sa foloseasca un fel de stillsuits sa extraga apa din pepenii omonimi, nu intr-o tara cu cursuri majore de apa, iar apa respectiva o sa dispara pur si simplu, paf … magie. Asta cu apa e o tema sensibila, trebuie pedalat pe ea, a functionat si cu cianurile de la RM (dpdv chimic cianura aia nu poate ramane in apa dar cine se impiedica atunci de astfel de detalii) o sa functioneze si acum.

      La capitolul baneficii avem numai salariile a 60 de oameni? Really? Geopolitica nimic?
      Vine Google sa ingroape 2 miliarde in Romania fara garantii de securitate din partea unchiului Sam? Mai scapa Rusia o racheta intr-o maternitate atunci cand risca sa loveasca investitii americane? Mai repetam noi experimentul Dragnea in conditiile in care trebuie sa isi protejeze US of A investitiile de aici? Va ma fi tentata USA sa se retraga din regiune (am vazut ca si tu il urmaresti pe Zeihan) cand companiile americane au interese majore aici? Te uiti la harta asta : https://cloud.google.com/about/locations#regions singura tara din Est este Polonia, urmatoarea posibila destinatie este Romania, pentru ca fuck Orban, Fico, Radev, etc.

      Nu mai zic ca e aceeasi logica ca si cu liliecii si tunelurile pentru ursi din cazul autostrazilor. In vest intai au ras tot ce s-a putut si au facut infrastructura rutiera/feroviara iar noi stam de peste 10 ani dupa niste tuneluri intr-o zona unde nu exista ursi (nu uit ca este si incompetenta noastra acolo). Ei au DC-uri de 10+ ani pentru toti providerii majori de cloud, la noi o sa vina apocalipsa daca o sa construim unul.

      Securitatea informationala cum o tratam atunci cand datele companiilor din Europa de Sud-Est, inclusiv ale celor romanesti vor fi stocate in Romania? O avea vreo relevanta?

      @Octavian: „maestre” daca ideea ta de raspuns este sa recurgi la apelative puerile si sa ma pui pe mine sa iti rescriu compunerile m-am cam lamurit cum stam.

      Comentariu apreciat.479
    • @Bodi

      100% agreed.

      Nu știu cine e autorul, am căutat un pic legat de problema asta, dar pentru România asta ar fi totuși un câștig net.

      Țeapa a fost colosală cu chevron și exxon din marea neagră, pentru că altfel ar fi stat treaba cu un portavion păzind investiția americană în marea neagră. Așa, și-au încărcat jucăriile și au plecat acasă.

      Toți ne-am căcat pe noi când am văzut că Microsoft și Google au făcut ditamai centrele în Polonia, au curs articole, au curs de toate.

      Cum există discuții să se miște ceva și la noi, s-au trezit ‘patrioții’ că ni se distruge patrimoniul dacic. Nu vreau să par paranoic, dar pute urât dinspre est narativa asta.

      Da, e nevoie de curent. Bun. Mai construim. Avem încă de 40 de ani imediat planificate reactorul 3 și 4 de la cernavodă. Se vede că Burduja nu e-n stare nici o scară de bloc să conducă, probabil o să fie nevoie de americani să zică să terminăm reactoarele alea până la data de și punct. Altfel guvernul nostru e ca o găină fără cap aleargă în toate direcțiile să pară că face ceva, dar nu face nimic în realitate, doar mai încasează un salariu, un contract, o șpăguță.

      Ce să mai zicem, să nu se facă nimic. Sau dacă se face, vorba aia, să se facă dar să nu mă deranjeze pe mine.

      După care ne uităm la polonezi și la alții și peste 10 ani vom zice: lasă bă, ăia au avut noroc, i-a ajutat dumnezău, noi n-am avut noroc, n-a fost să fie, asta e.

      225
    • da ba manule…dar noi cand am fost mici am fost raciti.

      50
  4. În Chile le-au redus parțial autorizația, în România Ciucă le dă pe tavă:

    Chile partially pulls Google data center permit, seeks tougher environmental checks

    Comentariu apreciat.422
  5. Cam cat dureaza constructia a doua sau trei centrale pe gaz? Am auzit ca ar fi ceva gaze prin Marea Neagra…

    Dar repornirea tuturor grupurilor de la termocentralele din Oltenia dupa ce pun nemtii incet incet batista pe tambal pe taxele pe CO2?

    Comentariu apreciat.496
    • Noi ne-am asumat prin PNRR. Dacă nu respectăm, nu primi banii sau posibil să fie nevoie chiar să îi dăm înapoi…. Taxele CO2 sunt aici să stea, deja firmele primesc notificări de la ANAF dacă au făcut importuri de materiale supuse taxelor CO2, să le declare. Iar din 2029 este posibil să fie taxate la nivel de preț de bursă al certificatului CO2.

      196
    • @Octavian: Banii din PNRR nu există, uitați de ei. Pentru că utilizarea PNRR pentru proiecte în >50% din cazuri implică contractarea de împrumuturi de către guvern de la UE. Dar guvernul nu se poate împrumuta, că deja e împrumutat până la gât, și dacă se împrumută, chiar și în condițiile mai avantajoase de la UE, le crește deficitul bugetar. De ce să se împrumute pentru investiții când se poate împrumuta pentru pensii, măcar să îi voteze cineva? Așa că sunt întârzieri de 1-2 ani la plata proiectelor – și nu știu cine are buget de alocat oameni și utilaje care să lucreze 2 ani de zile „pe gratis”, că poate s-o milogi guvernul să le dea niște bani cândva (când orice profit a fost oricum mâncat de inflație).

      Apoi nu există oameni care să facă management corect de proiecte PNRR, de ajungi ca o parte importantă din timpul de proiect să fie luat de hârțogăraia PNRR (făcută de oameni care nu-s specialiști în hârțogăraie, dar nu poți pune ușor rolul „hârțogar șef” în proiect). De-asta e 1% absorbția pe PNRR.

      Indecis. Tu ce zici?308
    • NOU
      #30

      Nu te uita prea mult la gazul ala..
      Alt Ciucă a bagat cateva milioane de euro in stația de pompare a gazului către aliații tradiționali ai dlui. Putin.. Ungaria și Austria.
      E pe undeva prin Gorj daca imi amintesc bine:D

      53
    • Glumesti? sa-ti spun de ispravile de la ultima centrala electrica pe gaze unde nu se aliniau tevile din estacada cu cele de la turbine??!!? nu cu mult cu vreun metru si ceva. Si ca s-au montat cele tevi de 3 effing ori??

      60
  6. PNRR prevede multe chestii care nu se vor intampla, precum reforma pensiilor, reforma teritorial administrativa, etc. Daca nu o sa se intample astea care sunt vitale pentru Romania de ce crezi ca s-ar intampla altele care ar insemna sinucidere economica?

    Mai povestim peste vreo doi sau trei ani despre taxele le CO2.

    Comentariu apreciat.355
    • Incep sa ma uit de baterii pentru sistemul fotovoltaic, ca sa bag in baterie vara, ziua.
      Generator am deja, daca pica ceva mare sa speram ca vor mai merge bancomatele.

      Comentariu apreciat.301
    • de ce ai nevoie de bancomat dacă ai 4 pui la congelator? :)

  7. Să ne punem baterii și ups-uri în beci, zic. Că o să fie distractiv 😁

    222
  8. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1259
  9. Sa nu uitam ca România dă curent și Moldovei și, mai nou, și Ucrainei. Si e bine si normal, dar are de unde?

    Comentariu apreciat.316
  10. Cred că baietii deștepți din domeniu cumpără de pe piețele unde MW e ieftin și vând în România. În câteva zile de caniculă o să facă profit de miliarde.

    Comentariu apreciat.440
    • Prevăd un nou val de cetățeni elvețieni cu numele în vitrine din hollywood :)

      Comentariu apreciat.261
    • MW nu e tocmai ca barilul de ulei sau aur. Curentul electric îl „transporți” neîntrerupt maximum 1000 km (si acolo e cu *).

      120
  11. Era frumos de cuplat stirea asta si cu aia in care se plange seful de la distributie de prosumatori si cum ii strica lui reteaua cu fluctuatiile de tensiune si cum e obligat sa o modifice ca sa le sara invertoarele la prosumatori sa nu mai bage in retea.

    Nu zice de ce nu s-a gandit inainte sa dea drumul la programul pentru prosumatori la ce probleme vor fi in viitor si sa investeasca in transformatoare sau solutii de stocare. Plm, e ca prostul ala de Grindeanu care a zis ca de maine se inchide Valea Oltului ca trebuie facuta autostrada, dar nu a zis ca ar fi putut sa vina cu o solutie alternativa cu 1 an in urma ca doar nu a aflat de pe-o zi pe alta ce trebuie facut.

    Asta se intampla cand numirile-s politice si nu bazate pe experienta, toti repetentii ajung la putere.

    Comentariu apreciat.527
    • Nu are absolut nicio legatura pozitiva stirea asta cu prosumatorii, doar negativa. Aia produc ziua, consuma noaptea si pun presiune suplimentara pe sistem, pe curba de seara, pentru ca ei gandesc ca “am bagat ziua, trag noaptea pentru AC”.

      Indecis. Tu ce zici?1813
    • @Octavian – da, dar e treaba statului sa se gandeasca la consecinte atunci cand face un lucru, nu crezi? Acei prosumatori au aparut ca urmare a unui plan national care a oferit subventii, nu au aparut singuri ca sa spun asa, in mod natural.

      Exact asa cum ar veni o guvernare si sa spuna ca poti sa alegi daca vrei sa cotizezi banii de pensie la stat sau la pensie privata ca dupa 6 luni sau 1 an sa se trezeasca socati de faptul ca statul avea nevoie de acei bani si nu poate oferi acea libertate.

      Comentariu apreciat.312
    • @Bigbear, nu e chiar asa. Beneficiarii Casa Verde sunt sub 30.000 in total, iar ca numar prosumatorii sunt peste 200.000. Deci undeva la 15%. Asadar fenomenul prosumer este muuuuult mai mare decat capacitatea de finantare a statului. Daca numarul de prosumatori ramaneau la 50.000 nu cred ca ar fi cauzat probleme. Dar nimeni nu a anticipat fenomenul cat de repede a prins. Nu e un lucru rau, dar este un lucru rau cand incep toti sa traga in acelasi timp. Am cunostinte care au seara 180-190 volti in priza, cand consuma toti pentru ca „au produs gratis peste zi”.

      194
    • NOU
      #52

      Si daca nu ar fi „produs gratis peste zi” nu ar mai fi tras seara? Sau ar fi tras mai putin?
      Cum adica trag noaptea pentru AC? Tin toata ziua AC-ul oprit si il pornesc doar noaptea?

      Comentariu apreciat.381
    • Nu, e vorba de comportament, pe baza caruia isi fac planurile cei care monitorizeaza distributia pentru a elimina pe cat posibil dezechilibrele.

      Inainte de prosumatori se consuma ziua mult, seara si noaptea putin. Acum ziua se consuma mai putin, prosumatorii injecteaza chiar in retea la greu, iar seara se bulucesc la consum, ceea ce duce la doua chestii:

      a. Preturile seara au explodat.
      b. Traf-urile nu mai fac fata ziua, mai ales unde sunt multi prosumatori pe aceeasi faza.

      Solutia, eliminarea injectiei in retea si obligativitatea trecerii pe baterii pentru prosumatori.

      Doar de aia si-au pus sisteme fotovoltaice, pentru independenta energetica, nu ?

      Nu !?

      „Pai nu, ca eu m-am gandit sa ciupesc ceva, sa recuperez investitia…”

      Muie mah.

      23
    • The decision does not impact on Facebook’s planned massive data centre, or hyperscale, in Zeewolde, which has caused major controversy because of its expected impact on electricity supplies.

      Plans to build in two other locations – Eemshaven in Groningen (Google) and Middenmeer in Noord-Holland (Google and Microsoft) are also exempt from the moratorium because both areas are considered suitable locations.

      ce pula noastra

      20
  12. Cica Microsoft are deja niste data centere sub forma de containere submersibile in mare sau oceane, mark my words, in ritmul asta, in max 30 de ani o sa facem baie in mare la Mamaia iarna ca la baile Felix!

    209
    • The power necessary to heat 547,000 km³ of water by 1°C over 1 hour is approximately 636.1 petawatts (PW).
      Therefore, the total global energy production for one hour in 2022 was approximately 171.4 petawatts (PW).

      Therefore suntem ok. Poa sa puna toate data centerurile in marea neagra, nu o sa se incalzeasca asa tare

      10
  13. Nu se face! De ce nu se face ?
    Se face! De ce se face ?

    Indecis. Tu ce zici?1221
  14. Centrele de date aduc ceva romanilor, sa fii prost si sa nu iti poti planifica spalatul sau coptul placintelor decat seara dupa 18 e altceva. mamaie cand era canicula se trezea la 5 si facea mancare dupa care la 7.30 pleca la serviciu. Romanii si oamenii in general nu mai stiu sa se adapteze la mediu

    Indecis. Tu ce zici?1434
    • Mda, mamaia era la servici de la 9 la 17? A mea stiu ca nu si facea mancare la foc de lemne…

      109
    • Fabrica începea la 7 programul, oamenii muncii se trezeau la 5.

      210
    • @Gicu, da, mamaie era asistenta medicala. Tot mamaie nu mergea ziua la 35 de grade pe strada. Sunt chestii de bun simt. Daca ti se pare greu sa te scoli la 5 sa iti faci o ciorba ca lucrezi de la 9 la 17 culca-te la ora 21 nu la 24

      23
  15. Sunteț’ cârcotași

    60
  16. SĂ LE FACĂ în Sfântu Gheorghe, Întorsura Buzăului și alți poli ai frigului!!!!!!!!!!!

  17. Deci investitia de conversie de la carbune la gaz de la Mintia pica perfect… stiti voi, centrala aia cumparata de unii baieti destepti la pret de seminte.

    100
    • P.s. 1750 MW care vor fi pusi in functiune din vara anului 2026…

      70
    • Singurul lucru valoros acolo esra interconectarea cu sistemul energetic national. “Baieti destepti” sunt peste tot in energie (vezi https://www.wsj.com/articles/wealthiest-oilman-houston-hildebrand-climate-activism-32bb8aec), sa nu cadem in populism. Aveai tu bani s-o cumperi si s-o retehnologizezi?

      30
    • Nu neaparat. Daca aleg sa vanda curent catre Sarbi? Vor aglomera doar liniile de transport nationale si intre tari si atat. Orice jucator de pe piata de energie poate sa aleaga cui sa vanda curent, decat daca nu este oprit sa faca asta cu o lege / ordonanta de urgenta. Deci nu ai de unde sa stii cum pica perfect.

      In al doilea rand, centrele de date cica se vor face la Cluj si Bucuresti. Asta inseamna ca si daca vor trage curent de la Mintia, vor aglomera traseele nationale de 400 Kv. Deci tot rau.

      30
  18. Politicienii români sunt rupți de realitate proporțional cu diferența dintre veniturile lor și cel mediu. Restul diferenței de rupere de realitate provine din sechelele pupincurismului comunist.

    Pe scurt, noroc cu designul CANDU ca pe RBMK probabil băgam de un Cernobîl 2 cu același talent ca sovieticii.

    În rest e normal că-s băieții în călduri după ideea unei șpăgi de la Alphabet sau Microsoft. Crezi că burtoșii noștri din politică prindeau iubite și amante cu 10 ani mai tinere fără șpăgile alea ?

    144
  19. Eu astept comentariul marelui expert in energie, Mihnea. Sa vedem acum care este vina usr-ului in aceasta situatie.

    63
  20. ce mi se pare mie aberant este ca in timpul zilei cand e soare maxim pe cer, cam atunci sunt si toate birourile deschise si au clime, si au de toate – deci ar trebui sa acopere fotovoltaicul bine de tot (daca ar fi transportata energia cum trebuie ), idem „fabrici si uzine” … deci nu ar trebui sa importam nimic ziua si totusi o facem major

    seara e alta poveste, lumea ajunge acasa si cam toti pornesc AC iar fotovoltaicele trec la somn

    articolul suna interesant dar nu e adaptat tarii noastre pentru ca se foloseste dubla masura, argumentez : centralele o sa se faca „cu noroc” pana in 2029, dar centrele de date probabil o sa fie gata maine. eu zic ca o sa dureze destul sa faca orice centru de date (autorizatii, spagi, etc ) deci o sa iasa o tanda pe manda ca timp … cu putin noroc

    111
    • Centrele de date de tip AWS si Google Cloud sunt gata intr-un an de la obtinerea autorizatiilor. Si iti garantez ca aia le obtin mai repede decat ai obtine tu autorizatia pentru o casa. Centrele mari de date se construiesc pe principiul „am ales sa fac asta, aici, acum, dau drumul la treaba”. Asa cum apar LIDL peste noapte, asa apar si centre de date mari peste noapte. Termenele sunt foarte stricte pentru subcontractori, dar si remuneratiile sunt foarte bune. Daca incep constructia in mijloc de 2025, il vor da in lucru in mijloc de 2026, pe acolo. Intre 2026 si 2029 va fi oprit Cernavoda 1. Deci vor da drumul fix cand este oprit. Ar trebui sa ma pun sa iti desenez, poate intelegi?

      60
    • cate centre amazon si google exista in acest moment construite in Romania? s-au facut intr-un an?

      cladirile LIDL (sau alte marci) apar peste noapte DUPA ce s-au obtinut actele (care uneori dureaza 2-3+ ani)

      vrei sa stii cate rase de harciogi de stepa, porumbei calatori cu pene galbene si castori ciocolatii exista pe zona unde s-ar face un centru de date, si pentru toate aceste specii trebuie negociat cu tot felul de ONG-uri de protectia animalelor?

      ex la brasov, aeroportul a fost blocat aproape 1 an de niste castori care nici nu trebuiau sa fie acolo, un fucking aeroport considerat de importanta regionala nu a avansat deloc. daca tu imi spui ca aia fac fara niciun blocaj birocratic in sub 1 an , dupa prima lopata cand gasesc ceva in pamant (sa nu zic daca gasesc cuptorul dacului primar, sau prima antena wireless din lume, descarcare arheologica, etc) … inseamna ca esti pur si simplu credul

      https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/o-colonie-de-castori-incurca-lucrarile-la-aeroportul-brasov-iar-ecologistii-vor-arie-protejata-oficial-noi-am-fost-primii.html

      10
  21. Nu ne vindem țara!

    62
  22. “În timp ce Domnul Ciucă marchează și e bucuros și mândru că Google și Microsoft vor să construiască două centre de date, un subaltern de al său, Ministrul Energiei …” bla… bla…

    Să adormi pe manele de ciolac şi să te trezeşti pe ritmuri de ciuc… Cred că am dormit prea mult azi-noapte şi am ratat momentul în care s-a schimbat premierul.

    55
    • Este bine ca ai inteles ideea, dar totusi te plangi ca si cand nu ai fi inteles-o. Ciuca, Ciolacu, acelasi cacat.

      34
  23. Chiar cred ca ar merge niste datacentere pe la Intorsura Buzaului.
    – Frig e (depresiune montana).
    – Curent e (Cernavoda e aproape).
    – Infrastructura energetica e (aproape de Brasov).
    – Apa e (Siriu e ditamai lacul) si mai iese si ceva curent din asta.

    41
  24. Aruncati un ochi aici: https://www.transelectrica.ro/widget/web/tel/sen-grafic/-/SENGrafic_WAR_SENGraficportlet
    Mie mi se pare ca piata de energie este manipulata. In multe perioada partea de Consum este mai mare decat cea de Productie. De ex. pentru ultimele 24 de ore am avut lipsa in medie 1000MW. Aveam lipsa 1000MW si la 14:00 cand solarul si eolianul produceau impreuna aproape 2000MW si la 4:00 cand astea 2 picasera. Daca celelalte pot sa suplineasca noaptea lipsa, inseamna ca e loc de manevra si se tine productia jos intentionat. Daca ziua am fi fix pe fix si noaptea am fi cu 1000 mai putin as zice, dar pare sa fie tot timul la fel….sau poate nu inteleg eu cum merge treaba….

    41
    • Alex O, asa cum ai zis si tu: ti se pare. Nu e manipulare, cine vinde la preturile alea se imbogateste, toata lumea are interes sa vanda la preturi (foarte) mari sau cat mai mari. Este efectiv deficit de productie, pentru ca este seceta, Dunarea are debit jumatate fata de normal, deci si agregatele hidroelectrica functioneaza la capacitate redusa. De unde frate energie, daca avem seceta, este seara, nu bate vantul si carbunii sunt 80% inchisi (fata de acum 5 ani)???

      20
  25. NOU
    #85

    Politicienii nu cheltuie un leu daca nu il capitalizeaza politic. Sistemul energetic national e asa cum l-a lasat Ceașcă. Cale ferata e 80% scadenta la reparatii capitale sau inlocuire, autostrazile n-au inceput pana nu a fost presiune publica si politica de la NATO si UE.
    Spitalele regionale si alte investitii in sanatate nu s-au facut pana nu au ars CATEVA ZECI de spitale.
    Cum cetateni nu avem, doar o masa amorfa de ascultători de Coldplay si Babasha, nici situația nu se va schimba.

    61
  26. sa nu se mai faca nimic, da-onplm de treaba. Mergem la munte si ne uitam la ursi!

    20

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile