Rugina de pe frigider…

Să nu uităm subiectul principal al acestui blog, bricolajul. Frigiderul ăsta are vreo 6-7 ani și azi, când spălam pe lângă el, am observat chestia asta. Destul de dubios, dar pe de altă parte e Arctic, deci era de așteptat. Ce soluții am? Deruginol/Feruginol sau DirectPeRugină?

rugina-frigider

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

70 comentarii

  1. Verifica sa nu ai metalul deja strapuns de rugina. Altfel – curatare si vopsea de protectie. Depinde si de cat mai vrei sa tii frigiderul.

    00
  2. Singura solutie e sa-l arunci sa iei un fridiger decent :))

    03
  3. in arta bricolajului scrie clar ca trebuie sa pui niste pasta de dinti sau banda izolatoare alba.

    00
  4. ai mei au bosch de vreo 4-5 si e un chin sa stai dupa capriciile lui (i s-au pfutut ceva piese in garantie, merge ca un cur).
    io am arctic de 14 ani si merge ca turbatu’ (a suferit numai un schimb de termostat in perioada).

    zoso, daca e OK la interior da-i si tu cu ceva pe rugina aia si nu arunca banii pe prostii.
    dar daca e cu profitshare&co baga ceva coreean sa moara dujmanii. coreenii fac cele mai tampite (nu neaparat de slaba calitate) electrocasnice imho.

    02
  5. Zici ca-i făcut de Subaru. Get it ? Eu zic să-i pui ceva praguri de plastic și-l faci GTI. Serios acum, așteaptă păreri de la cititoarele tale, sunt cele mai avizate in electrocasnice. Stai că după prânz sunt mai libere, au o fereastră până la cină.

    00
    • Or fi cititoarele avizate la niste chestii, dar la electrocasncie ma cam indoiesc. Nu se lauda toate ca nu gatesc, ca nu mai stau in bucatarie, ca independente?

      00
  6. Peria de sarma, feruginol si apoi vopsea, in aceasta ordine.

    00
  7. fuck. al meu are 5,5 ani și n-are nicio pată/punct de rugină. unde l-ai ținut? în beci?
    încearcă cola. circula pe fb un clip cu unul care-și curăța bara de la mașina cu cola. eu am curățat grătarul aragazului cu așa ceva. a ieșit aproape ca nou. probabil dacă îl puteam lăsa la înmuiat în cola, cât să acopere, chiar ieșea ca nou.

    00
  8. Mie mi-a ruginit in 6-7 ani un Electrolux. Fierule fier indiferent ce marca e. daca il zgarai si il tii in umezeala, rugineste.

    00
    • Fier??? Are you serious? E frigider, nu tanc. Carcasa e probabil din aluminiu, la cat de usoara e.

      00
    • @Aoleks Sau din tablă de proastă calitate.

      10
    • Vezi cît de groasă e tabla, curăţă bine suprafaţa cu Freuginol. Locaţia e nasoală. Bucata aia pare să susţină uşa. De nu era aşa ai fi putut să o demontezi şi să cureţi ambele părţi. Merită încercată şi demontarea la o operaţiune de dezgheţare totală. Asta dacă nu este prinsă cu nituri.

      00
  9. Apreciez că majoritatea ți-a răspuns cu „ia unul nou”. Pentru că tu asta întrebasei.

    10
  10. Ţinînd cont de durata de viaţă, n-ar strica să începi să fii mai atent cînd se strigă pe stradă: „Feare vechi looooom!”. Tipii sunt profi.

    01
  11. NOU
    #27

    Eu am de 5 ani o combina frigorifica Whirlpool si nu are urme de rugina..

    Esti sigur ca al tau are 6-7 ani? Pare mai batran..

    In alta ordine de idei, ai primit un sfat decent mai sus.. si anume sa-ti iei altul nou. Iti poti valorifica actualul frigider decent pe OLX..

    00
  12. Il duci la Buy Back si ai rezolvat problema

    01
  13. Bos, ala nu e frigider de om care conduce Subaru.

    00
  14. 50 de lei iei doar pe termostat cred. Pe restul cutiei inca vreo 100. Bani pentru unul nou

    01
  15. Pentru rugina, poti incerca mecanic – perie de sarma, smirghel (panza sau burete), perie de pus pe bormasina – sau chimic – ai ca variante dizolvatul ruginii sau fixarea ei. Pe partea de chimicale gasesti diverse game – nigrin, loctite etc., pe la magazinele de bricolaj.

    In principiu, ar trebui sa vezi, dupa ce incerci sa cureti zona, cat de afectat este fierul acolo. In functie de cat de mancata e tabla, poti apela la solutii mai mult sau mai putin estetice – de la tratamente de caroserie auto – filler + grund + vopsea + lac intaritor – la solutii de tip „pensula”, unde te intereseaza sa acoperi rugina – grund antirugina + vopsea sau o vopsea din aia care se da direct pe rugina.

    In functie de cat de mancata e tabla, si in ce zone (probabil are rugina si pe dedesubt), poti cauta un spray de teroson pentru cavitati auto sau un spray de antifonare. Solutia de tip „dacia 1300” ar fi sa-l dai pe dedesubt cu ulei de motor ars, dar cred ca n-o sa te incante :D

    Sfaturile de tip schimbat frigiderul nu cred ca sunt in zona intrebarii tale.

    10
  16. E o prostie să arunci un frigider doar pentru o pată de rugină.
    In primul rând trebuie să cureţi frumos rugina aceea cu o mică perie de sârmă până vezi metalul argintiu. Ca să nu te chinui prea mult vezi că se găsesc seturi de perii de sârmă de diferite dimensiuni care se montează pe maşina de găurit.
    După aceea iei nişte folie de aluminiu (din aceea pentru bucătărie) şi freci bine partea curăţată cu un ghem din folia aia. Aluminiul va „extrage” oxigenul din rugină lăsând în urmă doar fierul. Cureţi cu spirt sanitar praful negru care se formează (fier) şi resturile de aluminiu până locul e din nou curat.
    După aceea îti cumperi un silicon sanitar alb (neapărat alb şi neapărat silicon) cu care repari porţiunea aceea, exact ca şi cu un chit de maşină. Poţi să foloseşti un card vechi sau ceva de genul ăsta pe post de şpaclu. Siliconul respinge apa aşa că respectiva suprafaţă nu se va mai uda. Garantez că dacă lucrezi cu răbdare lucrarea va ieşi frumoasă şi va tine câţiva ani, probabil mai mult decât sistemul de răcire al frigiderului.
    Poţi să pui puţin din siliconul ăla şi pe o cârpă (oricum ai un tub mare) şi să „mânjeşti” şi restul frigiderului în partea de jos, în acest fel vei împiedica ruginirea şi în alte părţi.

    Şmecheria cu folia de aluminiu funcţionează şi pentru alte suprafeţe metalice, de exemplu barele maşinilor sau ghidonul bicicletei, deosebirea fiind că dacă e o suprafaţă frumos prelucrată sau cromată nu se va mai folosi peria de sârmă, pentru a nu zgâria suprafaţa, ci se va folosi efectul uşor abraziv al foliei de aluminiu.

    20
  17. pentru ca ma plictisesc.

    cureti vopseaua pana dai de metal neruginit. ideal e sa il golesti si sa il culci, demontezi piciorul/usa daca e necesar.
    aplici o carpa cu otet/strat de feruginol. lasi sa lucreze.
    usuci.
    lucrezi cu simt cu un slefuitor orbital.
    aplici 1/2 strat(uri) de email.

    00
    • Cum spune Radu e cel mai bine

      00
    • Alternativ: cureti rapid mizeria, dai cu vopsea d-aia care merge data direct pe rugina, in timpul economosit te uiti la HoC. Daca in 2-3 ani apare iar rugina repeti.

      00
    • @Radu, eu nu imi permit sa repar chestii in ideea ca in 2-3 ani o iau de la capat, ca la cate am nu mai termin niciodata.
      mai ales la rugina. in 1-2-3 ani ajunge tabla aia ementaler. vorbim de tabla de 1mm maxim, nu de 3-4 mm cu strat superficial de rugina, ca sa fie ok vopseaua de care zici tu.

      00
  18. Și dacă nu era ARCTIC și ruginea nu era dubios? Din câte îmi amintesc ai găsit rugină în Subaru (pe la scaune).
    Asa se întâmplă la toate, mai ales ca speli pe lângă el și bănuiesc că-i mai tragi câte o coadă de mop.

    00
  19. Una dintre cele mai usoare solutii este sa l arunci si sa uiti de Arctic complet. Nu mai au produse prea bune.

    01
    • Dupe ce electrolux a crapat in interior la vreo 2 zile dupa ce a iesit din garantie, whirpool au crapat 2 identic, odata in garantie si s-a schimbat a doua oara s-a schimbat cu un indesit care arata fix ca in poza lui Vali dupa doar 4 ani, ma uit cu drag la un artic mult mai vechi de vreo 10-11 ani si vad ca nu e ruginit si nici nu a crapat//fisurat pe interior..

      00
    • Samsung de 6 ani, cel făcut în Coreea. Funcționează și arată că în prima zi. Nu bate, nu troncăne ? musai no frost

      00
  20. prostii. anul asta se poarta vintigi.

    00
  21. Daca tot îl schimbi, ia unu din ala de inox.

    01
  22. Ia-ti un Oskar direct pe rugina, testezi (si pentru noi) produsul cu ocazia asta.
    Plus ca, la tonul de resemnare pe care-l simt in scrisul tau („dar pe de altă parte e Arctic, deci era de așteptat”), cred ca anul asta mai prin toamna vei scrie un articol despre noul tau frigider.

    De la 3 cunostinte am aflat ca Arctic/Beko n-ar fi chiar alegerea perfecta. Obiectele cu pricina, cu probleme, ar fi un frigider, o masina de spalat si o plita.

    Mie imi lucesc ochii de cateva luni dupa un Liebherr, Insa frigiderul meu Zanussi, in etate de 13-14 anisori, refuza categoric sa se dea batut.Are si el ceva rugina prin partile alea, cred ca de la mutari/izbiri de trepte etc, dar isi face treaba.

    00
  23. Nigrin (flaconul argintiu) sau Kelfos (daca nu au in stoc cei de la milmag trebuie sa insisti, merita efortul si mai ales rabdarea) si abia apoi vopseaua. Rezultat garantat.

    00
  24. NOU
    #56

    Stie cineva o solutie de indepartat rugina de pe un linoleum de trafic?

    00
  25. Cauta rustoleum. Nu pare a fi cine stie ce rugina, mai mult vopseaua s-a cojit.

    00
  26. am frecat cu o perie de sârmă, era foarte puțină, s-a dus instant.

  27. pe scurt, ca sunt abia la ep. 5 din HoC, WD-40. Si pentru rugina – lasi sa se moaie, frecat cu sarma (burete, perie), dat iar – repetat operatia de vreo 3 ori. La final – inca un strat de WD 40 pentru protectie si poti sa pui poza cu after (facut asa la colt masina de spalat, 2 ani cat am mai tinut-o – no rost. Ii mai dadeam cat un puf de WD 40 cand aveam sprayul la indemana).

    00
  28. Vali: esti sigur ca treaba asta nu se intampla pentru ca e umezeala in bucatarie (sau unde tii frigiderul)? Magaria cu dalele de gresie e ca in unele cazuri, de exemplu daca nu ai o hopta de extractie a aburului suficient de puternica, se creeaza condens pe sub electrice.
    Just saying.

    00
  29. Dacă frigiderul are 7 ani și ruginește, schimbă-l. Aia e cea mai mică din problemele lui.

  30. Lasa-l masa ca-i frumos. E un frigider „clasic”, are patina. Mancare mucegaita ai in el? :)

    01
  31. NOU
    #64

    Rugina aia nu e normala acolo.Inseamna ca ori iti curge ceva condens din el,ori il tii undeva unde se formeaza condens de la zidarie,etc.Am un Ariston cumparat in 1996,tinut in camara bucatariei si care arata si functioneaza exact ca atunci cand l-am cumparat.

    00
  32. NOU
    #65

    „Deja celebrul şi universal valabilul bicarbonat de sodiu te ajută să scapi şi de rugină. Fă o pastă groasă din bicarbonat şi apă călduţă şi aplică pe toată suprafaţa afectată de rugină. Lasă să acţioneze 10-15 minute şi freacă resturile cu o periuţă de dinţi sau o perie moale.”

    00
  33. Dai cu nistesmirghel epe acolo cat sa indepartezi umflaturile de vopsea si eventualele bucatele de rugina, nu trebuie curatat brici, doar cat sa nu iasa in evidenta, sa ramana la nivel cu vopseaua. apoi folosesti asta :http://www.dedeman.ro/ro/solutie-tratament-pentru-rugina-200ml-nigrin.html (nu neaparat din magazinul asta) astepti 24 de ore sa isi faca efectul, eventual mai dai odata.. apoi vopsea/kit auto/autocolant alb.. ce iti e la indemana si functie de cum vrei sa iasa treaba. Solutia aia e buna la orice e de fier si rugineste. Inclusiv la masina. Nu se mai da cu smirghel dupa aplicarea solutiei, doar cu o carpa umeda.

    00
  34. NOU
    #67

    Problema sun peretii, majoritatea caselor vechi patesc asta. Este o chestie nasoala, pe langa igrasie apar mucegaiurile foarte daunatoare sanatatii mai ales la copii, nu te juca cu asta. Vorbeste cu un specialist, sunt metode bune acum bazate pe electro-osmoza, apoi se aplica tencuiala speciala.

    00
  35. Eu am un Arctic care a implinit 9 ani si nu are urma de rugina. Sunt foarte multumit de cum s-a comportat pina acum. Nu cred ca e marca de vina, probabil mediul in care a stat sau ceva zgirieturi.

    00
  36. Curatat bine locul cu perie de sarma, degresat (optional feruginol) dat grund sau sprit chit si dupa aia vopsea. Nu e masina sa stea in apa toata ziua asa ca nu trebuie sa fii prea „scrofulos” cu substantele antirugina.

    00
  37. Eu nu stiu cum ruginesc la unii frigiderul, eu in 5 ani de zile am avut 1 singurla problema cu Arcticul meu i s-a rupt manerul de la usa si l-am luat de pe aici https://www.electroservgrup.ro/ alte probleme gen compresor, condensator sau cine stie ce alte piese, poate e ca si masina daca nu ai grija se degradeaza cu timpul.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile