N-am mai avut vreme să scriu în ultimele luni. Am fost extrem de prins cu lucrul iar când n-am lucrat am dormit. Dar azi am intrat în primul meu concediu de un an și jumătate încoace așa că îl încep cu un articol.
Am o mulțime de clienți cu care ating oarecum, într-un fel sau altul, subiectul frumuseții. Fie că e vorba de o adolescentă care-și face griji în legătură cum arată, fie că e vorba de un domn care mă întreabă dacă are proporțiile feței adecvate. Tuturor le spun același lucru pe care urmează să-l redau și mai jos: conceptul de ”frumusețe” este un construct social.
Ideea derivă din sociologie: noi – oamenii – alcătuim grupuri și cădem de acord asupra unor reguli scrise sau nescrise. Cum ar fi ideea de a nu fura ori tabu-ul incestului. Cădem de acord să numim toamna ”toamnă” ori să numărăm secundele după o anumită cadență și nu alta. Regulile acestea sunt stabilite social și imprimate tot social. Același lucru se întâmplă cu frumusețea sau ceea ce determinăm noi a fi frumos: în mare, când ne referim la frumusețea feminină, cădem de acord asupra anumitor elemente care, cumulate, aduc în prim plan ideea de ideal fizic feminin.
Să ne gândim acum la ceea ce reprezintă acum idealul feminin (din punct de vedere fizic) și să sărim vreo două milenii în trecut, pe vremea când acesta arăta cam așa.
Mai sus e imaginea Afroditei (Venus – zeița frumuseții). Sânii sunt mici, coapsele mari, parcă are și niște colăcei pe-acolo pe undeva, pe la burtă. De la Venus di Milo până la picturile lui Botticelli, idealul feminin arată la fel. Motivul este dat tot de considerente sociale. Asta deoarece în Roma și Grecia Antică femeile slabe erau foarte răspândite în clasa de mijloc și cea de jos. Malnutriția, bolile, regimul dur al muncii – toate astea făceau ca femeile să fie slabe. Doar femeile înstărite care nu trebuiau să depună efort fizic și care aveau ce mânca dispuneau de luxul de a putea pune ceva pe ele. Pe de-o parte idealul feminin a ajuns – deci – să fie sinonim cu statutul social. Pe de altă parte însă motivul dictat de vremuri și mai timpurii era că o femeie slabă era mult mai preduspusă să moară devreme. Bolile făceau ravagii în comunitățile mari așa că o banală răceală însemna o șansă bună să mori. Dacă nu aveai carne pe tine din care corpul să se întrețină cât boleai, șansele să reziști erau minime. Mai mult, o femeie mai solidă era mult mai în măsură să treacă cu bine de durerile facerii. O femeie bine hrănită nu murea la naștere și avea din ce întreține fătul până acesta ieșea din corp, mărind șansele de perpetuare a genelor. O femeie plină însemna că al tău copil se va naște sănătos și că va avea o mamă care să-l crească. De aceea, standardul feminin al frumuseții pe vremuri erau femeile care astăzi ar fi considerate ”plinuțe”. Este motivul pentru care zeița fertilității are coapsele mari și forme în anticele reprezentări ale ei. O femeie plinuță simboliza sănătate într-o lume în care ziua de mâine era incertă.
Fast forward în ziua de azi când nu mai suntem nevoiți să ne vânăm mâncarea cu praștia și sulița. Mergem la supermarket și cumpărăm carne, ouă și alte lucruri fără să fie nevoie să trudim fizic pe câmp pentru ele. Mai mult, avansul tehnologic ne permite un timp liber care mai demult era apanajul bogaților. Țăranul de secol X nu avea luxul să se plimbe și să admire apusul, că lucra 16 ore pe zi și cam aia era toată viața lui până la 30 de ani când murea. Acum nu doar că putem mânca când și cât ne e foame dar ne putem uita la calorii, putem fi vegani, putem comanda prin curierat rapid, putem mânca dulce sau sărat sau iute. Prin urmare ne ocupăm timpul liber cu lucruri de care omul de demult nu avea vreme: ideologie politică, citit, sport, teama de gluten.
Dacă femeia de demult era plinuță, cea de azi este mai slabă. Are formele ”lucrate”. Motorul social care determină acum frumusețea feminină (fizică) este efortul depus în a obține acele forme. A început prin anii ’80 când revoluția sexuală trecuse și puritanismul murise. Media și conglomeratele puteau brusc să afișeze publicului femei despuiate fără teama de a fi criticați. În SUA anilor ’80 puteai întoarce deja capul spre orice panou publicitar și să vezi o femeie purtând doar dres de baie, un tabu peste care anterioarele trei decenii au trecut mai greu. Motivul pentru care toate acele femei erau extrem de slabe e simplu: pe catwalk erau căutate fetele care puteau purta haine cu două măsuri diferență față de talia lor și încă să arate decent pe scenă. Era mai dificil să pui o rochie cu un număr mai mic pe o fată cu forme și să ascunzi asta. Așa că studiourile au început să caute fete mai slabe din motive pur pragmatice. Cum ele apăreau peste tot zâmbind larg și făcând reclamă la produse, socialul a preluat asta ca pe ”așa trebuie să fie” și-a dictat un nou standard de frumusețe. Ceea ce a dus la primul val serios de anorexice și tulburări alimentare din istoria omenirii, primul amintit în DSM-III-ul din 1984 (din ce țin minte).
Să ne uităm însă și la bărbați. Aveți mai jos un șir de tipi din diverse epoci și fiecare reprezintă idealul masculin al vremurilor lor. Asta considerau femeile din perioadele respective a fi ”atrăgător”. În 1870 bărbatul cu burtă era căutat deoarece reprezenta un statut social elevat. Avea bani să mănânce bine și sănătos. În anii ’30 Europa era plină de bărbați care fuseseră pe front și care reprezentau viteje, curaj, și aveau statut social aparte. În anii ’60 bărbatul ideal e uscățiv probabil pentru că perioada coincide cu geneza hippie din Statele Unite și imaginea denota rebeliune, spirit liber, aventură. În anii ’80 SUA depune eforturi pentru a contracara sentimentul anti-război iscat de episodul Vietnam așa că investește bani în industria cinematografică. Apare puzderia de filme cu Arnold, Stallone și alte nume grele care se întorc victorioși din război să rupă capete pe străzile din Brooklyn. Mușchii sunt supradimensionați și datorită deschiderii în acea perioadă a sălilor de fitness care promovau ”bărbatul din oțel” – capabil să ridice singur câte 300 de kilograme deasupra capului.
Standardele de frumusețe se modifică în funcție de mișcările sociale. Mai mult, sunt influențate de cultură, politică, economie, zonă geografică. În Asia sunt admirate femeile înalte cu sâni mari deoarece sunt rare prin părțile locului. În Europa, părul roșcat la femei a devenit căutat deoarece e rar întâlnit ca efect genetic și denotă ”pericol/incitare”. În India sunt căutate femeile cu piele cât mai albă. Idealul fizic feminin și masculin diferă în funcție de zonă și țară chiar dacă timpurile imprimă o idee generală de ”așa trebuie să arate o femeie”. Un bărbat cu pătrățele pe stomac denotă ”determinare” dar și ”grijă de sine” – două trăsături admirate de majoritatea femeilor.
Și-atunci – ce anume e ”frumos” și cum trebuie să arătăm? E greu de spus. Avem fiecare preferințele noastre subiective care se suprapun peste ceea ce numeam mai sus a fi un concept al frumuseții dictat de societate. Unele femei cu nasul cârn ar putea să considere că au un defect și să descopere ulterior că există bărbați care găsesc trăsătura fizică a fi erotică. Altele cred că sânii mici sunt ignorați de bărbați și să afle că greșesc. Unele femei ar putea investi în liposucție și un posterior supradimensionat doar ca să afle că există puțini care le admiră, altele să fie complexate de faptul că sunt prea uscățive și să vadă acest lucru ca pe un impas în găsirea unui partener.
Adevărul e că da – avem un standard al frumuseții dictat de societate: doar că acesta nu este bătut în cuie. Fiecare privitor are particularitățile lui în ale gustului, fiecare are format un concept despre frumusețe pe care-l suprapune peste ceea ce dictează societatea. Încerc să spun că acele particularități ale fiecăruia în a determina ce este frumos sunt extrem de variate și mult mai puternice decât ceea ce dictează un construct social. Nimeni n-o să înceapă brusc să alerge după femei cu fund bombat doar pentru că asta a intrat în modă vara trecută. Trebuie ca acel om să aibă un substrat care să-l determine să fi găsit aspectul ca fiind atrăgător și înainte de un curent social care afirmă asta.
Oamenii – și în special adolescenții – se complexează extrem de ușor când vine vorba de imaginea corpului. O imagine cât mai aproape de ceea ce dictează societate a fi ”corect” ne transmite că avem șanse mai mari de a fi integrați, acceptați și – la nevoie – ajutați. Încercăm să fim cât mai aproape de acel standard social care dictează că a fi aproape de normă e ”safe” deoarece nu vom fi judecați ori ridiculizați. Doar că pe măsură ce ne apropiem de acel ideal corporal ne depărtăm de ceea ce ne face pe noi ”noi”. S-ar putea ca cineva să depună efort să se umple de mușchi, să dea peste dragostea vieții lui și să descopere cu surprindere că femeia asociază sala de forță cu prea mult timp liber ori vanitatea ori dopping-ul. Și că în realitate caută pe cineva care arată așa cum arătam noi înainte de doi ani de ridicat fiare. S-ar putea ca un bărbat să evite să vorbească cu o femeie vopsită blondă pentru că fosta lui iubită fusese tot blondă și acum asociază culoarea cu ea.
Încerc să spun că ceea ce considerați fiecare a fi ”OK” când vă alegeți cu ce vă îmbrăcați înainte să ieșiți seara în club s-ar putea să nu fie ceea ce altul caută. Calibrați efortul acela investit în a arăta ”cumva”. De la multe femei extrem de frumoase am auzit că bărbații nu le mai abordează deoarece le consideră imposibil de avut sau păstrat. Știți ce vrea societatea, că vedeți peste tot reclamele cu staruri și fotomodele, dar nu știți ce vrea omul cutare peste care dați întâmplător. Șansele să-l mulțumiți sunt minimale deoarece gusturile nu-i sunt scrise în frunte. Nu vă vopsiți în albastru crezând că asta vrea un bărbat de la voi și nu vă lăsați barbă crezând că asta vă face să păreți mai maturi în fața unei femei. Frumusețea fizică este subiectivă iar elementele care determină gusturile fiecăruia sunt imposibil de influențat. Nu aveți de unde afla ce crede el despre unghiile cu pietricele și nici ce crede ea despre bărbații în costum.
Corect – dar toate standardele astea depind de cantitatea de alcool din sistem. Restul e CanCan.
Și oricum toată lumea se uită după ăia 1% care arată cel mai bine, restul nu contează. Am zis să avem și o concluzie la articol.
Parafrazându-l pe Ghaddafi, „frumusețea este ca terorismul: se află în ochii privitorului”.
De acord cu articolul, mi se pare interesant de vazut si statuia numita Venus neagra sau Venus din Willendorff
Aoleu… frumusețea se referă, în primul rând, la față. Și acolo mereu au fost aceleași standarde.
Chiar și bebelușii, care nu au un construct social își dau seama de o față frumoasă. Sunt unele studii care zic că și cățeii sunt mai atașați de un stăpân cu fața bună.
Dar da, la corp există variație mare în funcție de societate și perioadă.
din ce-am citit eu, frumusetea fetei presupune intr-o oarecare masura o simetrie a trasaturilor.
proportia de aur, chestii, socoteli d-astea.
si o fata „buna” nu inseamna mereu o fata frumoasa sau invers.
mie mi s-a spus de cateva ori ca am ochi blanzi/ochi de om bun, dar nu mi s-a spus ever ca am o fata frumoasa.
chiar si aici e o diferenta sociala, sunt societati care analizeaza bunatatea unei figuri in functie de expresia ochilor, altele, in fuctie de expresia gurii. am citit io pe undeva.
numai fitz uratz!
si nici saraki
Intotdeauna s-a pus problema, tzatze sau cur ?
Vlad, la un threesome, problema este, in mare parte, rezolvata
@Vlad, picioare!!
Barbatul ideal e ala ce se incadreaza in spirala lui Fibonacci
https://preview.redd.it/belm6p5h5kk61.jpg?width=640&crop=smart&auto=webp&s=006823254d331ea2a83c44baaadd0d97ca954e99
Pe vremuri asa era:
Femeia trebuie sa fie alba, grasa si frumoasa.
Barbatul, un pic mai frumos ca dracu’.
Idealul meu in viata e femeia cu mustata/ Grasa neagra si urata parul cret ajuns pe burta.
Frumusetea e si nu prea un construct social. Venus din Willendorff este cel mai probabil de origine simbolica, posibil chiar religioasa si nu cred ca reflecta in mod special vreo dorinta a barbatilor din 33,000 BC de a „cunoaste” la pat femei de 150 kg.
In realitate se observa usor ca majoritatea covarsitoarea a femeilor au parteneri/ere.
Si pentru barbati se aplica dar cu factori care nu erau la fel de pronuntati in trecut:
– dinamica inegala a sexelor la varstele de activitate sexuala maxima
– preferinta pentru parteneri de acelasi sex mai des intalnita la femei decat la barbati
– dinamica sociala inegala intre femei si barbati
In practica, ce se discuta, si ce se doreste de fapt, sunt faima, banii si puterea care vin odata cu recunoasterea individului/ei ca fiind frumos/oasa, ceea ce spune si articolul.
„De la multe femei extrem de frumoase am auzit că bărbații nu le mai abordează”
In vocea lui Homer Simpson: *Nu le abordeaza barbatii pe care-i vor ele*
Ceea ce, na e OK si corect, nu spune nimeni ca trebuie sa faci rabat la calitatile dorite pentru de la partener, dar trebuie mentionat.
Barbatii dau reject prin faptul ca NU te abordeaza.
Femeile dau reject prin… reject.
That’s all there is.
Referitor la „gras” – este un episod din emisiunea Taboo cu fetițe îngrășate cu forța pentru a își putea găsi un partener. Cred ca e vorba de India. Și ideea e acceași cu a autorului. O viitoare soție grasă vine dintr-o familie care își permite mâncare, care are un anume statut și femeia pe viitor va putea să alăpteze și să ducă sarcina la final. Aspectul vizual îl depășește pe cel intrinsec sau chiar medical
@tziahs Daca nu m-am dat la sora mea inseamna ca am refuzat-o?
Din toate timpurile a existat o segregare a societății cauzată de bani și frumusețe. Oamenii cu bani se asociază cu cei frumoși și iese o patură socială specială. Acum se pare că frumusețea fizică, mediatizata pina la exasperare, este cam principalul criteriu de segregare al acestei paturi sociale, banul fiind doar biletul de intrare în club. Cam toate femeile ce realizează că sunt frumoase (sau că au potențial de a fi cumva aduse pe un calapod prin chirurgie) tind către zona asta dubioasă pentru restul lumii. Este dubioasă pentru că se învârt multe interese, bani, putere, sex.
Femeile frumoase sau aspirante la frumusețe impun standarde extreme pentru bărbați și devin inabordabile. Unele sunt doar egoiste, se iubesc prea mult, narcisiste, restul profita de frumusețe pentru viața ușoară. Bărbații normali le evită pentru că știu că nu merită efortul nici măcar pentru palmares, ei fiind în căutarea unei femei cu care sa lase mai departe genele in siguranta. Ce căcat sa faci cu o panaramă reșapată cu IQ85? Palmares?
Aici apar barbatii cu bani, care au nevoie de palmares pentru că-și permit. Aceste femei inabordabile sunt abordate de oameni gen Elon Musk, sub medie ca bărbat, dar cu bani și care știu că banul primează oricum. Orice femeie are un preț, trebuie doar negociat prețul minim. Am dat exemplu pe Elon, dar sunt zeci de mii de barely millionaires uriti cu spume, dar care consumă panarame inabordabile sau „femei decente cu standarde extreme, care au și ele un preț”.
Am avut cîteva colege de serviciu, care mai de care mai apetisante și fals inabordabile. Au plecat din companie după ani in care pozau in inabordabile. Nu eram interesat decit de aspectul psihologic al problemei, de ce pozau in femei inabordabile. Un coleg sub average, fără complexe, cu un pic de burtă, dar alergător de semimaratoane, proaspăt venit în companie, a început să le abordeze. A reușit să futa una din ele după prima săptămână. Evident că nu a putut să se abțină să nu spună și altora că fata era de fapt disperată, cu păienjeni de citiva ani din cauza imaginii de inabordabilă, dar nu putea să coboare garda, să arate că e păienjenită în chiloți. Tot evident a reieșit și că nu știa nici să se futa, era momîie in pat, a mai prins cîteva mișcări de la spiridușul ăsta cu un pic de burtă. Cumva cineva a dus vorba, au aflat și restul inabordabilelor că semimaratonistul voia să le facă un pic de training la 5 mii metri pwlă garduri și brusc au ridicat stacheta. Am uitat sa va zic, IT firma, femei rare de tot.
Acum m-am întors la birou și au apărut mindre noi, posibil inabordabile de altă categorie, apărută după pandemie. Se plimba agale, își etalează formele, se alinta la cafea. Semimaratonistul nostru are treabă momentan, repara casa, dar imediat cum termina e pe treabă. Va țin la curent.
@finch – expresii mai gretoase mai rar am citit; esti de-a dreptul dezgustator, ca oamenii care zic futai, sau „hai sa imi faci o muie in baie”
@Finch, ai impresia greșită că daca o femeie se aranjează când merge la birou, este cochetă la cafea și ”își etalează formele” vrea neapărat să fie abordată în vreun fel sau caută p%^lă pentru că are paianjeni.
Cum vrea ea doar să provoace bărbații dar fără să se f%^tă cu ei, curva dracului. Dacă poartă fustă scurtă sau decolteu nu înseamnă neapărat că vrea.
Geezz ..
Mai este și documentarul Fat Fiancees, despre un grup etnic de prin Uganda, unde logodnicele erau îngrășate exclusiv cu lapte de vacă, câteva săptămâni înainte de nuntă.
@Roxi: Ah, eterna dezbatere despre ce transmitem prin modul în care ne afișăm în lume.
Da, știu că majoritatea femeilor care se aranjează și care își scot în evidență formele o fac, nu ca să semnaleze că le lipsește pula, ci ca să provoace invidia altor femei. Dar sunt și femei, poate mai puține, nu contest, care o fac pentru că își doresc o pulă caldă. Acum că bărbații sunt induși în eroare de care cum e, cred că e omenește și scuzabil. Nu crezi?
@David, da, e scuzabil că bărbații sunt induși în eroare dar nu te da lovit când femeia face pe ”inabordabila”. Treci mai departe, îți vezi de treabă și lași bârfele și fițele astea de adolescent.
@Roxi Trec mai departe, că nu mă interesează femeile care nu înțeleg că nu e doar despre ele, oricum. Doar că mi se pare nedrept când, uneori, femeile nu își asumă cum se îmbracă și se comportă ca și cum lucrul ăsta nu ar conta deloc.
dincolo de trenduri si constructuri sociale, poti sa iti ajuti un pic cauza. gen sa ai parul curat si ingrijit, dintii, hainele, pantofii.
stiu o multime de programatori cu bani buni care se imbraca de la carrefour si ultima vizita la dentist a fost in liceu. adica, da-o dracu de treaba, inteleg acuma ca oricat te-ai stradui, nu o sa arati ca ryan gosling, dar nici chiar sa arati de la gunoi.
„stiu o multime de programatori cu bani buni care se imbraca de la carrefour”
Din pacate Massimo Dutti nu vinde haine pentru umeri L cu burta XXL.
Iar dintre programatorii sub 30 de ani nu cred ca a fost vreunul nevoit sa stie ce-i ala croitor. Cu atat mai putin sa mearga vreodata la unul.
Lasand genetica la o parte, dintii programatorilor tind sa arate prost din cauza consumului excesiv de coca cola (sau pepsi) si igiena dentara precara.
Nu pentru ca nu se duc suficient de des la dentist.
Nu cred ca-i place nimanui sa mearga la dentist decat atunci cand nu mai exista alternativa, banii nu sunt singura problema, vizitele la dentist chiar sunt extrem de stresante.
@vosidit98….te duci la dentist o data la 6 luni pentru detartraj/control,nu atunci cand apar probleme…e mai simplu de tratat afectiuni minore decat probleme mari.Si mai exista preventia,toata lumea stie efectul bauturilor acidulate,zaharoase,a alimentatiei proaste,igienei precare…nu esti analfabet sa nu poti procesa niste informatii simple.E vorba de prostie si ignoranta,si nu inteleg nici de ce o vizita la un dentist e traumatizanta(ai de unde alege,sunt cabinete moderne,e concurenta…nu vorbim de macelari din anii 80).
Am avut o perioada dupa un mic accident cand am mers destul de des la dentist.
Control la 6 luni? poate, daca te stii cu probleme.
Detratajul e necesar daca ai depuneri. Mie mi-au spus ca asta se face in functie de obiceiurile alimentare si igiena orala. La mine nu a fost necesar niciodata detrataj.
Mie personal, cel mai nasol lucru mi se pare sa dau de o femeie faina si ea sa fumeze, pass direct.
Programatorii aia jegosi sunt putori, la fel cum exista in orice domeniu „nespalati”.
Daca n-ai nimic in cap te lauzi cu ce se vede! (haine,aspect, tinuta)
La vremea lui, Einstein (pardon, ainshtain ) era un barbat cu tinuta atletica, imbracat la moda cu parul aranjat frumos, cu ten ingrijit si …… bla-bla-bla ?!
Nu suntem toti Einstein, dar poate ca desi castigam bine, alegem sa ne cheltuim banii pe altceva….
Andor, uite… primesti derogare de la noi daca esti Einstein-level sau similar. Poti sa fii si doar 10% din Einstein si tot primesti derogare sa umbli pe strada cum consideri tu.
Dar daca esti un baiat normal, du-te si spalate pe cap si pe dinti
@Becaly
Nici cu cele mai moderne dotari si cea mai noua aparatura mersul la dentist nu devine o placere. OK, fata de anii 80 au disparut frezele cu 3 curele de transmisie, dar si in cazul unui simplu control tot e aspectul psihologic ca cineva se plimba cu mana si diverse instrumente metalice prin gura ta in timp ce tu trebuie sa stai semi-imobil.
O periuta decenta (dura, moale, cum se simte mai bine fiecare individ), o pasta de dinti calumea, apa de gura si un dus bucal (care BTW s-au ieftinit suficient incat sa fie o necesitate pentru oricine are un salariu de programator) ar trebui cel putin sa-ti mentina sanatatea dintilor la un nivel acceptabil.
„toata lumea stie efectul bauturilor acidulate,zaharoase,a alimentatiei proaste,igienei precare”
Sincer, nu prea se vede asta in societate. In mediul urban riscam sa ajungem din urma vestul Europei la obezitate. Si nu numai printre programatori
se vor da bonuri de masa pt donare sange si retroactiv incepand cu luna iulie pe un card de procesator de bonuri gen sodexo, edenred etc
Intrebarea care vine: ce influentiaza la fiecare persoana standardele de frumusete ?
De ce unii indivizi apreciaza femeile slabe, pe cand altii nu au nimic impotriva cu unele doamne mai voluptoase?E clar ca nu toti in acelasi fel afectati de societate , pentru ca atunci toti am vrea in contextul actual doar skinny size..
Si nu ma refer la cei exagerati : unii ce apreciaza marimea XXXXL sau S…
Vine aceasta din copilarie, avand legatura cu mama fiecaruia? Un fel de complex oedipian ?
fetișuri ( care-s un procent mic) dar în general nevoia, că alea mai grase, mai puțin frumoase se combină mai ușor cu tine dacă vrei și au și mai puțini predendenți.
@Andrei ceva imi zice ca acele vremuri s-au dus odata cu Tinder si alte aplicatii de felul asta si e posibil sa aiba km mai multi decat alea mai frumoase care altadata ai fi zis bah nu am sanse la asa ceva. Pe ideea asta, faceam misto mai demult de un prieten mai tanar care chiar arata bine (no homo), ca baga toate uratele si grasele in seama pentru ca pica mai usor cand are chef de ceva repede :))) si ii ziceam ca strica piata si le si face rau, ca le urca pretentiile prea mult, apoi mai tarziu tipele alea se inconjoara doar de pisici „ca ala nu, astalaltu nu”
Pretena e mereu nemultumita de timpul pe care il petrec la „sala” (homegym masterrace) si de efortul pe care il investesc in job. Sunt departe de a fi un Adonis dar sunt sigur ca in perioada mea de 1.85 cu 62 de kile, mancand madlene cu cafea de 1 leu m-ar fi lasat pe seen. Cum? Din experienta!
Deci, vrei sa spui ca fetele din poza nu o sa imi mai placa peste 30 de ani?
”Frumusețea este un construct social”
Asta spun toți urâții.
”Frumusețea este un construct social”
E o chestie de marketing.
La tara, unde moda patraunde mai greu, inca mai sunt destui care isi doresc o femeie zdravana, „mandra grasa, sa ai de ce prinde!”.
Si tot de la tara, infinita intelepciune: nu te poti kka in gusturile omului.
Pe de alta parte ii dau dreptate autorului, unele femei aleg sa se „aranjeze” si isi strica tot ce au mai fain. Botox facut la coltul blocului, silicoane la kg, sprancene tatuate cu pixu si asa mai departe… Mai sunt unele care cred ca daca stau pe ele hainele ca pe umeras sunt faine.
Am avut surpriza neplacuta sa intalnesc si femei (unele chiar incredibil de frumoase fizic) care put. Si nu erau dupa o zi la sapa. Mare supriza… mare, tot singure si triste.
@ Razvan, multumim pentru articol ca ne-am saturat de salata :)))
Deci concluzia nu e ca esti urat, doar te-ai nascut in perioada gresita.
Pe mime ma alima gandul ca daca ar fi o molima care ar ucide 99.999% din barbati, cred ca as fi destul de atragator
un mort nu poate fi (destul de) atragator
Dacă ne referim strict la frumusețea fizică, atunci pentru mine musai ca femeia să intre-n tiparul 90-60-90 cu o marjă de 5cm.
Degeaba-i cu IQ de 140, dacă și kilele-s tot p-acolo.
P.S. Dacă femeia comentează că petrec prea mult timp la sală o invit să facă un duș rece, să-i iasă fumurile din cap.
poze, te rugam!
Si neaparat in rochie si cu parul desfacut, ca sa-ti bifeze cerintele :))
@casnica: acilea nu-i OF. 🤣
@Deea: greșit. Corect e cu păru’ răvășit și cu cracii goi, asta-n timp ce pe aragaz e oala cu ciorbă, iar în cuptor se odihnește friptura. 😎
Si? Ai gasit vreo duduie care sa-ti indeplineasca toate conditiile, Maria ta?
Vezi bă’Clark Gable de Austria că părul răvăşit nu are ce să caute pe lângă ciorbă sau friptură.
Pe picioare eventual, asta dacă ai ceva fetish-uri mai extravagante.
@Deea: răruț, dar sunt.
@Paco: io n-am zis să stea crăcită pe aragaz. 🤪 Futaiu’ pe masa din bucătărie e unu’ dintre cele mai mișto. 😎
Ba, tu ai 12 ani!
Culmea e ca atunci când vorbesc de o tipa mișto toți bărbații desenează în aer o clepsidra… generoasa. Myself included.
Nuuu, acum trebuie lăudate toate vacile. 🤢”Body positivity” & shit. 🤢
aparent accentul e pe clepsidra.
@AB: binențeles, doar n-o fi pe suportul clepsidrei.
Citez din memoria imemorială:
„Ula nu știe carte!”
Decât sărac și urât mai bine bogat și frumos
…decat sarac si bolnav, mai bine bogat si sanatos…
„primul meu concediu de un an și jumătate”
sabatical?
„primul meu concediu de un an și jumătate încoace”. Tradus, primul concediu după un an și jumătate de muncă. Limba română e ușoară când o știi.
@Gicu: Nu e nimic în neregulă cu exprimarea folosită de mine.
Urâțenia nu e un construct social.
Concediu plăcut! mr. Coloja..
Aș zice că frumusețea fizică e aia obiectivă și cea platonică cea subiectivă.
Frumusețea are legătură și cu proporțiile și simetria, și sunt multe cazuri când majoritatea oamenilor din societăți și culturi foarte diferite vor găsi aceleași chestii frumoase. De exemplu, peisaje și nu numai. Despre oameni e mai complicat pentru că depinde de cum vrem să-i folosim. Însă dacă ne-am rezuma strict la admirație, am găsi că frumusețea este mai obiectivă decât pare.
Faza cu “totul e un construct social” mi se pare puțin cam superficială. Da, partea rațională își crează tot felul de constructe, însă la bază sunt mereu aceleași instincte. Instincte pe care le avem, indiferent ce alegem noi să fim și să construim în jurul lor. Subiectivismul este de cele mai multe ori neînțelegerea acestor instincte. Este mai ușor să spunem: “asta îmi place mie și cu asta, basta!”, decât să înțelegem ce zace în noi și de unde ne vin preferințele.
Concediu plăcut! Încearcă să te deconectezi de la noi și să te conectezi mai mult la tine.
“pe catwalk erau căutate fetele care puteau purta haine cu două măsuri diferență față de talia lor“, nu înteleg, de ce erau căutate fete care să poarte haine mai mici?
@Curiosul: Pentru că designerul făcea o singură măsură dintr-un model. Putea fi S, putea fi M, sau S-1. Indiferent ce măsură alegea să croiască pentru prototip, fata cam trebuia să fie capabilă să-l poarte. Pe o fată slabă pui orice. Pe una mai plinuță – nu prea. Așa că fetele slabe erau mai căutate din simplul motiv că încăpeau în mai multe măsuri de haine.