Fiecare dintre noi suntem mai mult sau mai puţin creativi. Suntem creativi în gândire chiar dacă nu alcătuim două pânze pe lună sau dacă nu scriem un roman pe an. Ne folosim creativitatea aproape în fiecare zi, de la modul în care aşezăm mâncarea pe farfurie până la felul în care alegem să ne îmbrăcăm. Micile decizii cotidiene sunt uneori presărate de stropi de creativitate.
Întrebarea este dacă creativitatea se poate învăţa şi dezvolta, iar dacă da – cum anume? Într-o anumită măsură, gradul în care creativitatea fiecăruia se poate dezvolta depinde de cât de introvertiţi sau extravertiţi suntem. Un studiu a căutat să vadă ce metode de dezvoltare a creativităţii sunt potrivite diferiteor categorii de oameni. Unui eşantion i-au fost prezentate clipuri video despre brainstorming şi alte tehnici de generare de idei: folosirea lucrurilor din jur pentru alcătuirea de noi idei, prelucrarea unor idei deja formate pentru a crea noi idei cu ajutorul lor. Unui alt eşantion i s-au prezentat clipuri video menite să relaxeze audienţa: tehnici de mindfulness, exerciţii fizice, exerciţii de relaxare, tehnici de conştientizare a gândurilor. Creativitatea participanţilor a fost ulterior testată punând subiecţii să alcătuiască cât mai multe propoziţii cu 10 grupuri a câte 10 cuvinte fiecare, totul în mai puţin de 10 minute. Studiul a dezvăluit că ambele metode (atât relaxarea cât şi trainingul ideilor) sunt eficiente; aparte de asta, s-a aflat că extraversiunea şi deschiderea spre experienţă sunt trăsături de personalitate legate strâns de creativitate.
Persoanele extrovertite sunt vorbăreţe, entuziaste, energetice şi active. Un studiu anterior a dezvăluit că persoanele extrovertite sunt alimentate de dopamină, în special în ceea ce priveşte circuitul de recompensare al creierului. Când vine vorba de recompense precum banii, puterea sau creşterea/menţinerea statutului social, persoanele extrovertite reacţionează mai rapid decât introverţii.
Poate cea mai interesantă descoperire a primului studiu amintit stă în faptul că persoanele extrovertite devin mai creative când au acces la combinarea de idei deja existente şi a tehnicilor de generare de idei. Prin contrast, introvertiții beneficiază de un surplus de creativitate atunci când sunt capabili să se relaxeze sau să practice tehnici de mindfulness.
Prin urmare, creativitatea poate fi crescută cu tehnici care depind de perechea introversiune/extraversiune. Dacă vor să devină mai creativi, introvertiții pot să practice tehnici de relaxare vreme de 10 minute înainte să se apuce de lucru iar persoanele extrovertite pot să se folosească de şedinţe de brainstorming pentru a atinge acelaşi ţel.
Printre altele, studiile referitoare la creativitate şi tipul personalităţii au arătat că introvertiții beneficiază pe termen mai lung de astfel de tehnici pe când extrovertiții, trăind în ”aici” şi ”acum”, se pot folosi de ele doar pe termen scurt. Relaxarea duce la aprofundarea gândurilor ceea ce înseamnă că persoanele introvertite vor aprofunda actul creativ şi vor realiza mai multe decât persoanele extrovertite. Ultimele în schimb, fiind axate pe câştiguri imediate şi căutând recompense externe, sunt predispuse la efort de scurtă durată (până ce recompensa este obţinută). Efortul de scurtă durată duce la acte creative mai rare dar mai intense.
Misto articolul, se poate cumva sa fii undeva la limita intre extrovertit si introvertit? Eu am perioade cand sunt pe cai mari, vorbesc, rad, ma agit, dar mereu dupa asta am nevoie de ceva timp petrecut in singuratate ca sa ma reincarc. Nu am extreme asa mari ca sa ma incadrez la bipolari, deci nu urmeaza o perioada de depresie ci doar o perioada in care am nevoie sa fiu doar eu cu gandurile mele. Asta inseamna ca sunt un fel de „hibrid”? :))
Așa sunt și eu. Cred că cel mai bine e sa aplici metodele relatate mai sus în funcție de cum te simți pe moment, adică să te cunoști și să te asculți pe tine. Decât să fii într-o extremă sau alta, mai bine să îți alegi un echilibru care îți face viața mai frumoasă. Internetul ne prezintă tot felul de extreme ” vrei asta sau aia?”, Dar pe undeva trebuie sa pui tu acul și să impui „cât asta și cât cealaltă”
Esti un mijlovertit
Nu…. Esti doar un introvertit ce se adaptează uneori, probabil pentru satisfacerea anumitor nevoi, dar obosesti repede…
Esti ambivert. Asa sunt și eu. 60% extrovert, 40% introvert.
Cel putin in cazul creativitatii ca “job” (audio, video, text) – după un anumit prag (volum de muncă creativă), nu prea mai contează personalitatea. Extrovertitul va crea în atelierul lui in mod constant si se va “extroverti” social la final de zi. Introvertitul va crea în atelierul lui in mod constant si la final de zi se va relaxa cum preferă.
Eu sunt introvert din necesitate (mi-am luat-o des pe coaja in perioada de formare pentru ca in lumea reala doar oamenii frumosi si sanatosi au voie sa fie extroverti), si mare parte din inspiratia pe care o am tinde spre a combina idei deja existente.
Sincer, miroase a bullshit de autofrecus. Nu neg ca exista loc de idei originale, dar cam tot ce apare pe piata sunt idei vechi imbracate in tehnologii si forme noi, si asta in cazul bun. In rest, muzica comerciala e dominata de remixuri si cover-uri, cinematografia e dominata de remake-uri si sequel-uri, pana si jocurile sunt dominate de remake-uri, remaster-uri HD si clone.
In Billboard Top 100 de azi sunt exact 0 remixur si probabil tot atitea coveruri. Foarte subtilă dominația ăstora 😀
Necesitatea te poate invata si sa devii extrovertit. Mai incearca.
@mac gregor Poti fi enervant, dar nu „extrovert”, daca iti lipsesc calitatile care-i fac pe altii sa doreasca, in mod sincer, sa fie in compania ta.
@Vosidit98, ți-am mai citit genul ăsta de comentarii.
Sunt complet habarnistă la capitolul psihologie, dar am senzația că te-ai blocat cumva în ceva.
Mi se pare puțin ciudată fraza „nu am calitățile care să-i facă pe ceilalți să dorească în mod sincer compania mea”.
Ceilalți nu sunt o masă amorfă și uniformă, care vor cu toții același lucru și doresc același calități de la oamenii cu care își petrec timpul.
Ceilalți sunt individualități cu pasiuni diferite, cu dorințe diferite, cu așteptări diferite de la ceilalți oameni.
În mod sigur există în cercul tău extins de cunoștințe și oameni care îți apreciază calitățile sau o parte din ele.
Și acum o să dau un stereotip din fundul curții: tu te placi? Tu ai petrece de bunăvoie și plăcere timpul cu un om ca tine?
Sincer, aud o grămadă de oameni (multe femei) în jurul meu „nu suport să stau singur” și nu înțeleg. Mie chiar îmi place să petrec timpul cu mine.
Acu ani am facut niste teste (se plictisea sau aveau nevoie sa justifice timpul la hr) si ulterior am aprofundat la recomandarea altcuiva la un training pe un site 16personalities.com parca.
Nu mai retin exact dar 96 sau 97% introvertit.
A zis ca am gresit eu ceva, a2a oara la fel
Ce vreau sa zic… lumea si afacerile au nevoie de ambele genuri de oameni. Doar sa stii ce sa le ceri si ce sa-i puni sa faca.
recomand Susan Caine – Power of Introverts