ROTLD are reguli noi

După ce a luat-o pe coajă de la un hacker algerian, administratorul de domenii .ro vine cu soluții. Și sunt imbecile ca de obicei, pentru că ăia 18 milioane de euro pe care i-a încasat pentru domenii s-au spart pe secretare și pe tehnică de calcul, nu pe un modul de administrare logic și uman, care să îmi permită să am un cont prin care să administrez mai multe domenii.

Iată ce le-a clocit mintea:

Noul sistem de înregistrare al unui domeniu .RO are asociat doar date de contact aparținând detinatorului dreptului de folosință. Pentru a nu mai exista confuzie cu privire la cine are dreptul de a utiliza sau administra un domeniu .ro, un nume de domeniu nu mai are asociat date de contact tehnic;

Nu mai există câmpul “Tehnic” la administrarea domeniului. Util. .

    Orice operație de actualizare date de contact, creare de nameserver-e, adăugare sau ștergere de nameserver-e asociate unui domeniu, se face numai cu acordul deținătorului domeniului prin transmiterea unui email cu o cheie de autorizare la adresa de email de contact iar operația se va finaliza numai după ce deținătorul domeniului revine pe pagina de administrare și introduce cheia de autorizare pe panoul de control. În cazul în care adresa email de contact nu mai funcționează, deținătorul domeniului trebuie să-și actualizeze adresa email de contact conform procedurii afișată pe www.rotld.ro;

    Cum vă sună asta? Tâmp? Stupid? Inutil?

    Au fost impuse noi reguli pentru noile parole de administrare domenii, după cum urmează:

    Conține între între 6 și 40 caractere; Nu conține spațiu; Conține cel puțin o literă majuscula A-Z; Conține cel puțin o literă minusculă a-z; Conține cel puțin o cifră 0-9; Conține cel puțin un caracter special (de exemplu @ ! $ , . ? etc.).

    Parole mai complicate. Le-a spart serverul lor, așa că eu trebuie să îmi setez acum o parolă mai grea. Da, pare logic.

    Întregul anunț aici. Impresia generală este că este o peticire jenantă. DNS-urile de la ROTLD sunt cele mai încete din lumea civilizată. Administrarea domeniilor se face stupid. Cât de greu să e implementeze un sistem cum au TOȚI registrarii din afară, cu un cont în care ai câte domenii vrei tu? Cât?

    Mulțumesc că ai citit acest articol.
    Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

    23 comentarii

    1. ” Tu da banu’ pe domeniu si taci din gura. Zi mersi ca iti dam voie sa ai .ro. „

      00
    2. Cum măh, comisia aia care-a analizat a ajuns la concluzia că de vină au fost parolele și utilizatorii ?

      Să-mi bag eu picioarele în gâtu’ lu’ mă-sa lu’ ăla care-a gândit căcaturile alea de reguli.

      Majoritatea deținătorilor de domenii sunt persoane complet atehnice.
      Persoana trecuta la tehnic (având în vedere că ESTE adaugată direct de deținător) ar trebui să aibă complet acces la partea de management a domeniului (mai putin la partea unde schimbă informațiile legate de tehnic si de deținător). Adică să poată-n aia a calului să schimbe NS-urile.

      Și-așa sistemul de tehnic nu mai funcționa de ceva vreme. Adică era irelevant că erai trecut la tehnic, nu puteai să faci operații pe domeniul respectiv. Dar acu’ i-au futut si mai mult pe deținători c-o procedură și mai greoaie. Ori ceva îmi spune mie că nu deținătorii domeniilor google.ro / microsoft.ro / paypal.ro / etc. au fost de vină c-au avut parole nasoale și din cauza asta au avut ns-urile modificate.
      Da’ hai să ne facem că muncim și sa arătăm că alea 2mil sparte pe echipamente noi la sfârșitul anului trecut n-au fost sparte degeaba…

      00
    3. dai 200 de ron si primesti?

      00
    4. Vali, hai sa ne unim mai multi si sa facem o petitie catre IANA prin care sa le spunem ca preferam sa ne manage-uim domeniile prin namecheap sau godaddy sau pana si inapoiatii de la 1and1 daca ROTLD nu isi face sistem de management http://www.iana.org/domains/root/db/ro.html

      Va bagati?

      00
    5. In luna octombrie am fost nevoit sa fac o vizita pana la rotld pentru achizitionarea unui domeniu .ro. Pare destul de simplu, nu?

      Ei bine nu-i chiar asa. Am ajuns la rotld cu gandul de a achizitiona un domeniu al carui proprietar nu mai exista (firma lichidata, date de contact invalide). Ma rog, mi s-a spus ca pentru a obtine acel domeniu trebuie sa fac o cerere in scris la rotld ca ei sa incerce contactarea detinatorului firmei timp de 6 luni si daca dupa aceasta perioada nu poate fi contactat, domeniul va deveni disponibil. Da, disponibil pentru toata lumea … adica eu gasesc un domeniu bun, vechi, fac tot felul de drumuri si in cazul in care se dovedeste ca nu are proprietar oricine poate pune mana pe el daca eu nu sunt la fel de rapid.

      Oricum, m-am asezat putin la masa destinata clientilor pentru a-mi face ordine in acte si pentru a putea verifica disponibilitatea altor domenii. Doamna de la ‘receptie’, o persoana de etnie roma (fapt declarat de dansa) spargea seminte la 2m de mine. Nu m-a deranjat prea mult acest lucru dar nu mi s-a parut prea profesional.

      Situatia a devenit foarte deranjanta cand aceasta doamna a inceput sa ma intrebe (folosind ca apelativ persoana a 2-a) din 3 in 3 minute cat mai am de gand sa stau pentru ca programul lor se va termina in 45 minute. I-am raspuns ca poate fii sigura ca nu o voi retine peste programul de lucru si ca am nevoie de putin timp pentru a verifica disponibilitatea unor domenii .ro pe tableta. Dupa inca 7-10 minute dansa a ajuns la concluzia ca eu de fapt ma joc pe acea tableta si a considerat ca e normal sa ma injure si sa ma ameninte ca daca nu eram in sediu si ne-am fi intalnit pe strada, situatia ar fi fost alta.

      Eh … cam asta-i ROTLD.

      00
    6. Numai mie mi se pare ca rotld arata ca-n secolul trecut? La fel ca si restul de site-uri „serioase/ale statului” din Romania.

      00
    7. Ziua in care voi putea gestiona putinele .ro-uri pe care le mai tin din contul de namcheap va fi o zi extrem de fericita. Mi-e teama ca si destul de departata :(

    8. daca cumperi domeniul .ro de la o companie non-ROTLD, mai a de a face cu cei de acolo?
      daca nu, nu va mai plangeti.
      daca da, e naspa rau sistemul :).
      exista avantaje la a cumpara de la ROTLD?

      00
    9. @vali petcu Are de a face – arata dispretul fata de clienti. E similar cu „tampul”, „stupidul”, samd.

      00
    10. @graymer, problema este ca unii reselleri sunt neseriosi. Am pierdut deja un .com din cauza celor de la romarg si un .ro din cauza celor de la Vodafone. Prefer sa discut direct cu sellerul oficial. Partea proasta este ca rotld sunt inca in epoca de piatra, dar macar ‘sansele’ de a te trezi cu surprize sunt mai mici. Ultimele dati cand am luat domenii de la ei au fost aprox. OK. Mai rapizi si ceva mai seriosi decat in trecut. Nu se compara cu modul in care altii fac treaba, dar e o imbunatatire. Se pare insa ca iar bat pasul pe loc cu noile lor masuri :(

    11. Matematic vorbind o parola „b#(*7#oT” e mai usor de spart decat una banala pe care o inveti usor gen „rotldecelmaidecacatregistrar”

      00
    12. @ Valentin Vesa: Da-i drumu’ la partea cu petitia. I’m in. Si cred ca nu-s singurul. Si cred ca si zoso te sustine-n chestia asta.. :)

      @ dojo: Da, corect. Incepusera parca sa-si mai scoata capul din cur. E extraordinar ca in 2013 inca nu pot accepta plata cu paypal. Sa nu mai zic de domeniile pe care le tin agatate doar pentru c-au fost luat ‘pe viata’. Eu asa mi-am pierdut madalin.ro..

      @ rotld: EAT SHIT!

      00
    13. Cel mai rau e cu domeniile anuale, parca Vodafone a inceput cu ele, mai apoi GlobeHosting si mult mai tarziu altii. Ca sa-l transferi pe numele tau, sau pe un alt registrar nu exista EPP code ca la domeniile internationale, trebuie sa te milogesti de registrar si acesta sa-ti bage un pret peste rotld, motivand ca deocamdata e al lor. Iar domeniile anuale nu pot fi transferate tot pe perioada anuala, doar pe perioada nelimitata. Referitor la personal, eu am „intalnit” doar oameni amabili si care au rezolvat sesizarile in timp util, probabil nu e vina lor ca e sistemul cum e, vorba’ceea mortul nu se impute de la picioare ci de la cap.

      00
    14. @xenonhost – domeniile anuale nu se inregistreaza pe numele clientului ci pe numele firmei de hosting. este doar inchiriat. cand il inchiriezi, o faci conform unui contract care spune asta. daca nu il citesti atunci e doar problema ta…

      mai nou exista un fel de cod EPP pentru transfer (acea cheie) si pentru schimbare de registrar. Eu am folosit optiunea asta azi pentru a schimba registrarul si a functionat instantaneu.

      Am facut si o cerere de schimbare de titular, tot pe baza de cheie, am aprobat-o ca registrar, astept sa o aprobe si registry-ul(rotld.ro), sunt curios cat dureaza.

      Schimbarile din sistem aduc destule chestii noi, pe langa astea mai mentionate de Vali. Cel putin pentru registrari va fi un pic mai bine, sau mai simplu/usor.

      00
    15. @megahost – stiu, sunt registrar atat pentru anuale cat si nelimitate, ma refeream la refuzul unor registrari de a-l trece la alt registrar, plus ca .ro anual trece obligatoriu pe nelimitat

      00
    16. pai si acum pare sa fie rezolvata asta, corect ? pe baza cheii se schimba registrarul instant. testat de noi azi. nu mai e nevoie de acceptul registrarului care pierde domeniul.

      00
    17. Am semnat-o. Si ii dau si un share pe fb. Se pare ca am fost al doilea..

      00
    18. noul sistem EPP va permite registrarilor sa integreze optiunea de modificare a nameserverelor, ca la domeniile cu extensie internationala.

      asta e si unul dintre motivele pentru care s-a introdus notiunea de transfer de la un registrar la altul

      00
    19. jalnic frate rotld asta se misca slow de tot sistemul lor infect si de kkt de o ora ma tot chinui sa se deschida pagina

      00

    Adaugă un comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

    1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
    2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
    3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
    4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

    Susținere

    Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

    Pun clipuri pe Youtube