De azi, cu 3 sau 4 bani, pentru ca Guvernul a renunţat la o taxă.
Sigur, chestia asta pune in perspectivă boicotul benzinarilor. De ce ei, când problema adevarata se afla in alta parte? Păi, pentru că statul e mai greu sa il boicotezi. Si statul are nevoie de banii proveniti din taxe. Benzinarii nu. Am auzit eu undeva că majoritatea sunt filantropi.
Nici nu stiu, sa spunem ca este un inceput, ca cineva realizeaza ca preturile nu au acoperire in puterea de cumpararea a romanilor, sau sa spunem ca este bataie de joc o scadere atat de mica? Probabil ca o sa fie recuperata in mai putin de o saptamana din cauza cresterii pretului petrolului, sau cel putin asta o sa fie explicatia oficiala.
Şi acum spiritele se vor calma, nu vor mai fi proteste. Asta e o scădere doar de ochii lumii.
Din ce am citit taxele n-ar fi cea mai mare problema.. in comparatie cu alte tari din UE, taxele sunt mici ~50%, fata de 55-60%.
Problema este ca pretul fara taxe este printre cele mai mari din UE, desi Romania este una dintre putinele tari care nu importa petrol avand rezerve.
fug repede sa-mi fac plinu’!
@Sorin Daca Romania foloseste cam 30% din consum din zacaminte proprii, restul de 70% cum este obtinut ? Banuiesc ca prin metode magice, dupa parerea ta………
Saracii petrolisti….mi-a dat o lacrima !!!!
„Preţul, fără taxe, al carburanţilor vânduţi în România este mai mare decât cel din Marea Britanie, Germania sau Austria.”
Corectie link
Mari discutii pentru scaderea cu un cent. Bine ca s-a ieftinit ceva petrolul pe piata internationala, poate mai iese inca unul.
In ultima saptamana, la o statie Petrom de langa mine, benzina s-a scumpit de 2 ori, 5.08->5.11->5.14. E clar ca protestele de pana acum nu i-au sensibilizat. Probabil ca in cazul in care nu ar mai alimenta nimeni de la o anumita firma timp de cateva saptamani, luni, atunci „protestele” ar avea un efect.
@Sorin
Vorbesti ca sa te aflii in treaba ? Asa ma pot enerva oamenii care vorbesc fara sa aiba habar. Romania extrage intern cam 30%-35% din necesarul de petrol. Restul se importa!
@DanAndrei: undeva la 50%. Producţia e puţin peste 115,000 barili/zi. Consumul anual se învârte din 1990 încoace în jur de 10 mil. tone/an.
OMV/Petrom şi Rompetrol au reacţionat (ori s-au prefăcut că reacţionează) la vânzările slabe şi la presiunea organelor de stat: primul a redus preţul carburanţilor cu 4 bani/litru, iar cel de-al doilea cu 3 bani/litru. Ştirea nu a apărut încă pe site-ul fiecăruia din ei, dar s-a simţit încă din această dimineaţă, staţia OMV Electromagnetica afişând un preţ cu 4 bani mai mic la fiecare carburant.
Rompetrol a fost scutit de taxa de 1 cent/litru pentru compensarea datoriilor sale. OMV/Petrom nu, pentru că nu are datorii.
Evident, după ce au scumpit în decembrie cu >12 bani/litru, îşi permit să dea înapoi cu 3-4 bani, ca să ne arunce un os
Manevra are foarte puţine legături cu cotaţia petrolului, deoarece acesta a scăzut nesemnificativ în ultimele 2 săptămâni (Brent-ul de la 97-98 USD/baril la 96,51, iar WTI-ul de la 90-91 USD/baril la 87) şi oricum e puţin peste cotaţia de la începutul lui decembrie.
Fiindcă noi nu ne mulţumim cu osul lor, vom continua să nu alimentăm de la OMV/Petrom în februarie şi martie, iar după aceea de la ceilalţi jucători de pe piaţă.
Eu nu am circulat cu maşina vreo 33 de zile (din 18 decembrie încoace am scos maşina doar pe 14.01, 20.01 şi 21.01 pentru cumpărături şi atunci am pus de câte 20 de lei benzină de la Lukoil) şi până nu se topeşte zăpada oricum evit s-o folosesc. Deci, fără nicio părere de rău dealtfel, le fac în continuare pagubă, în timp ce bunul nostru prieten Zoso se dă cu Renaultul său 1.9dCi
~Nautilus
Mai aveau Lukoil o promoție, scădeau prețul cu vreo 5 bani pe litru în weekend… Mai e valabil? La ce pompă ? să băgăm repede un plin și niște canistre.
la Petrom/Timisoara motorina era 5lei/l astazi si zicea baiatul ca maine mai ieftinesc o tura
@Dan Andrei & @Andrei data viitoare va rog sa cititi mai bine.. am inceput postul cu „Din ce am citit”; asta inseamna ca este o informatie care am citit-o online de care nu sunt sigur. Nu vorbesc ca sa ma aflu in treaba, am postat o informatie care mi s-a parut importanta si cu ocazia asta am aflat ceva nou.
imi vine greu sa cred ca la nivelul guvernului nu au existat specialisti care sa le spuna: BA, SUNTETI TAMPITI? ASTA E PRET?
cineva acolo a luat spagi colosale la vanzarea Petrom.
În oradea e în continuare 4,91 nu știu de unde scoateți cifrele astea.
Lukoil au văzut şi ei cum merge treaba pe piaţa carburanţilor, şi de frica concurenţei celorlalţi 2 jucători mari au redus şi ei tot cu 4 bani/litru preţul tuturo categoriilor de carburanţi.
Constatare făcută azi-dimineaţă, ora 7:45, Lukoil Chirigiu.
Deci funcţionează. Şi atâta vreme cât funcţionează, continuăm.
~Nautilus
Ia uite ce zic nişte băieţi de-ai lui nea Boc-Poc:
„”Conform datelor prezentate de companiile petroliere, a rezultat ca, in cursul anului 2010, ponderea taxelor in structura pretului la pompa a scazut de la 52,5% la inceputul anului la 49,8% la sfarsitul perioadei (inclusiv in contextul cresterii TVA la 24%), aspect de natura sa certifice faptul ca nivelul de crestere al preturilor la pompa nu poate fi justificat din punct de vedere al unei poveri fiscale”
Sursa: https://www.hotnews.ro/stiri-esential-8242307-pretul-benzinei-fost-majorat-nejustificat-companiile-nu-reflecta-castigul-raport-asupra-producatorilor-distribuitorilor-benzina-motorina-inaintat-guvernului.htm
Merită intrat pe Hoţ-News, se mai spun şi alte lucruri interesante acolo.
Parcă domnul Statu’ era de vină pentru orice, începând cu scufundarea Titanicului şi terminând cu înzăpezirea Lamborghini-urilor din Bucureşti
~Nautilus
@Nautilus (protestatar): şi e normal ca 50% din pretul unui produs sa fie reprezentat de taxe?