România în ochii lumii IT

There is a good way to lower costs – OUTSOURCE. All you need is to settle your busdev people and some system architects. Then you buy cheap labor in some remote parts of the world. You can do it online – on sites like Rent-a-Coder. Or you can look for a developer in impoverished places like Romania, Belarus or Sri Lanka. People work there almost literally for food (sometimes they can even be inmates sentenced to hard labor and coding for free). This really cuts down your budget – you can build a viable value proposition off just maxing your credit cards.

De aici. Scrisă de un rus. Şi o altă părere.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

13 comentarii

  1. mda, interesante comentariile de pe techcrunch (le-am lasat si eu unul), amuzant argumentul ala cu barcelona din post, ca cica vremea e frumoasa. Va zic eu, acum e putin frigut si azi chiar a plouat, da, da, se poate :)

    00
  2. apropo, ati vazut si aceasta reactie –

    00
  3. De india de ce nu zice nimeni ?

    Activand mai mult in .com, am contact cu persoane de toate natiile si foarte des dau de indieni care fac design pe 3 dolari, scriu articole aproape gratis sau fac „super seo” pe cativa dolari. Nu stiu daca neaparat sunt mai disperati ca romanii sau problema e doar ca sunt mai multi decat noi.

    00
  4. Rusul ala habar nu are despre ce vorbeste, externalizarea nu’i deloc un proces atat de simplist. Asta daca vorbim la nivel de business. Daca e numa chibitat la marginea tablitei atunci oricine poate spune orice.

    Cat despre Radu, ei bine, Radu isi vede interesul lui. Chiar daca modul in care o face ne displace unora sau altora.
    Ceea ce va recomand si voua, celor ce alegeti sa il injurati in loc de o activitate mai productiva (cum ar fi sa va aparati interesele voastre).

    00
  5. Romania nu mai mi se pare lower costs – OUTSOURCE in acest moment, nu mai faci in RO cu 100 USD ce faceai acum 8-10 ani, nici rusi nu mai prea lucreaza la preturi mici, cred ca singuri ramasi cu preturi mici sunt indieni care de fapt fac concurenta neloiala dar si cei mai multi dintre ei ofera servici slabe, e de inteles la saracia din India unde cred ca inca mai are ceva valoare dolarul.

    00
  6. @Alin: asa e.
    @Cosmin: mamaaa… ce ontopic esti!
    @sandossu: iefin dai, ieftin porti… daca vrei indieni care chiar sa faca o treaba ca lumea… aia nu e 3 mardei. Dai 3 mardei… iei un articol copiat si tradus prost. Si design luat „da pa net”, evident.
    Nu nene… eu cred ca treaba buna, facuta ca lumea, seriozitatea in executie, calitatea, o sa se plateasca bine intotdeauna.
    Acuma… daca raportam asta la Romania…

    00
  7. Asta e… rusii ne considera niste infometati, care „will code HTML / PHP / ASP.NET / C++ / C# for food”.
    Noi ii consideram o gramada de betivani alcoolici, care nici nu pot gasi tastatura…
    Adevarul e ca sunt multi programatori talentati la noi in tara care pur si simplu isi vand talentul pe bani marunti.
    Asta e..

    00
  8. Rusul ala bate cimpii cu gratie, asa ca vreau si eu sa bat cimpii un pic. Nu am avut timp sa citesc si celelalte 2 articole, dar outsourcing-ul in proiecte care necesita coding nu este atit de rentabil pe cit incearca unii sa-l vinda. Vin si eu cu citeva aspecte:

    – managementul proiectului si respectarea deadline-urilor: nu este deloc simplu sa conduci un proiect cind echipa este distribuita iar controlul este minimal. mai ales ca nu prea ai posibilitatea sa-ti alegi oamenii „pe sprinceana”….

    – calitatea codului scris: ma refer aici la aspecte ce pornesc de la coding standards (formatting, comments, documenting) si pina la coding logic. este relativ complicat sa mentii un anumit nivel de calitate a codului si atunci cind ai coderii „on site” fiindca fiecare programator are stilul, forta si personalitatea lui, iar numitorul comun uneori e destul de mic; in momentul cind lucrezi outsourced, complexitatea problemei creste rapid, mai ales daca apar diferente de cultura, comunicare, etc. apare si mai des necesitatea sa faci code reviews, iar ca sa poti face asta in mod eficient si efectiv, ai nevoie de tools [gen JIRA, Crucible, FishEye etc] care nu sint chiar ieftine.

    – probleme legate de QA-ul produsului si care isi au radacinile in probleme de comunicare; iarasi, genul asta de probleme apar si in proiectele on-site; complexitatea lor creste enorm in clipa cind apar diferentele culturale, stil, comunicare.

    Astea ar fi numai citeva aspecte, mai evidente, si majoritatea lor isi au originile in comunicare.
    In general nimeni nu vrea sa vorbeasca despre chestiile astea, dar sint reale si pot crea adevarate „gauri negre” in buget.
    Cind dezbati succesul proiectelor cu echipa distribuita majoritatea covirsitoare a partizanilor acestui model aduc in discutie sucesele din GPL/Public Domain, numai ca in real life lucrurile stau un pic altfel. Outsourcing-ul se refera esentialmente la „cheap guns for hire”, iar in celalalt caz este vorba de oameni care pe linga o buna pregatire ca profesionisti, sint si foarte entuziasti dar relativ putin interesati de partea financiara – cel putin in stadiul incipient al produsului. Sa afirmi ca „X este ieftin fiindca nu are ce minca” pe linga ca tradeaza cinismul, este si pe linga realitate, fiindca si X, oricit de flamind ar fi, daca simte ca te poate face la bani, te va face fara scrupule…
    Apropo: cum functioneaza sistemul de recomandari pe piata de outsourcing? (Nu ma refer la TATA Consulting ori InfoSys, ci ma degraba la RentACoder kind of stuff.)

    00
  9. Macar suntem asezati pe aceeasi treapta a podiumului cu Belarus si SriLanka. Apoi, vedeti si partea plina a paharului, asta e o promovare gratuita, deci romanii ar trebui sa se astepte la oferte. La preturi se ajunge dupa negocieri!

    00
  10. NOU
    #10

    „You’ll be competing with people around the world. In fact, you’ll be amazed at how little people in some parts of the world will bid. That’s because a few dollars an hour can work well in a country where the average wage is a couple of hundred dollars a month.”

    De aici:

    https://blog.codinghorror.com/

    În altă ordine de idei, am văzut câteva cazuri în care unii scot peste 10000 de euro (zece mii) din Rent A Coder.
    Și am văzut și mai multe cazuri în care alții nu au fost în stare să scoată nici 100$ amărâți. Că deh, chinezii outbidează… cică.

    00
  11. NOU
    #11

    Da, rusul cam exagereaza. Pe de alta parte, sunt o gramada de asa zisi designeri sau developeri care lucreaza pe bani de cola. La un moment dat un client din afara chiar mi-a zis „pai stiu niste baieti in Oradea care imi cer de 4 ori mai putin decat tine”. I-as fi servit eu o replica, dar am aflat-o doar ieri: „Buy cheap, buy twice” ;)

    00
  12. Da, da, lasa sa vina la noi si sa dea faliment.
    Ia intrebati firmele de IT care fac outsourcing ce bine le merge. Sunt cele mai afectate de criza economica.

    00
  13. Nu stiu de ce va atacati. Nu-s mandru sa recunosc, da’ rusu’ are dreptate.

    Efectuati un search dupa „freelance programmers and web designers”. Primul rezultat, getafreelancer.com. Ce meta description are?
    „[…]Outsourcing to India, Romania, Ukraine and many …”
    Si pe cuvant ca nu se pun chiar din burta descrierile astea, de cele mai multe ori sunt gandite.

    M-am invartit acum ceva vreme pe scriptlance.com si intr-adevar… bidurile care tindeau spre zero erau de la indieni si romani. Noroc ca aia sunt mai multi si ne mai eclipseaza putin.

    Ca idee generala, nu doar pentru romani: daca esti web worker fa tot posibilul sa nu te-nchiriezi pe site-uri de genul. Cauta alternative. (Pentru programatorii Java, C & other desktop related exista alternative? nu stiu…)

    Si gata ca incep sa am complexe de superioritate cand imi aduc aminte de site-uri de licitatii pentru outsourcing.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)