România este un stat capturat de băieții deștepți din energie

Cea mai importantă știre a momentului

Canicula instalată în ultimele zile își face simțită prezența și pe piața de energie, România având astăzi cea mai scumpă electricitate din Europa, cu un preț de 50% peste cel din Franța și cu o treime peste cel din Germania, relevă analiza Profit.ro.

România este un stat capturat de băieții deștepți din energie. Nu există altă explicație. Nu există atâta incompetență pe pământul ăsta la nivel de ministere, CSAT, Ciolacu, Iohannis, Ciucă, Burduja, cine mai vreți voi. Asta e singura explicație, sunt îndopați cu bani și se fac că nu văd că ar exista o problemă.

Nu se poate să avem cel mai mare preț la energie, cu 100.000 prosumatori care injectează în rețea ziua, când e cald afară și toată lumea ține în priză un frigider, un ventilator sau un aer condiționat.

femeie-canicula

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

63 comentarii

  1. Romanii sunt prea bosi sa cumpere curent ieftin, ca la sarakie.

    Votati cu spor mafia PSD PNL, votati ce va spune cacamitru, votati Ciuca si Ciolacu, rares bogdan si grindeanu, firea si vestea!

    Comentariu apreciat.19612
    • La gaze naturale e aceeasi poveste, comparativ cu acum doi ani, pretul e dublu spre triplu (consumul e cam la fel).

      La RCA povestea e cam aceeasi, preturile duble sau triple.

      Multumim PSD-PNL!

      Comentariu apreciat.987
    • Din pacate, te adresezi cui nu trebuie prin acel ‘Votati’. Urmatorii acestui blog au votat (majoritar) anti PSDNL, parerea mea. Pentru fiecare om de aici au fost alti 4 care au votat cu cei aliati PSDNL :).

      Comentariu apreciat.5610
    • Puțin cam greșit. Băieții deștepți din energie mereu au fost “de dreapta”. Din vremuri de demult apuse, ministerele cheie pe energie au fost conduse de ALdE, PD-L, PNL

      Indecis. Tu ce zici?306
    • <>

      cel mai relevant, fondatorul sistemului, fiind dan ioan popescu!

      141
  2. La energie ar fi un post foarte bun pentru Johannis. Că tot nu face nimic.

    Comentariu apreciat.802
  3. între timp doar ce am rămas fără curent pentru câteva minute pentru ca, probabil, rețeaua nu face față la câte AC-uri merg în acest moment, dar e-distributie nu are bani de investit în infrastructura.

    • Să vezi cînd și-or băga cîteva cvartale mașimile electrice la încărcat…

      Comentariu apreciat.612
    • tehnologia bateriilor evoluwaza galipant. in 10 ani o sa avem autonomii de 1000 de km si incarcarea o sa dureze cateva minute.

      ah, ha-i sa-mi bag… iar am confundat 2024 cu 2004.

      108
    • Dacă până acum 1-2 ani aveam probleme de supratensiune (+255), acum am probleme la apus de subtensiune (> 195). Pentru cei care se gândesc după rezolvare, le recomand să se uite după cum constată E-Distributie problema: 95% din măsurători în 10 minute să fie sub normă cu 10%. Cum te faci că nu există o problemă de balansare sistem în anumite ore? Nu vii să constați atunci când se reclamă problema (la mine de la reclamație la constatare ar avea 12 ore termen – deși ultima dată nu au venit).
      Bine, asta trecând peste absurditatea acceptării problemei de către operatorul de distribuție.
      Nu îți dai seama despre cât de mizerabilă e situația asta până nu ai o problemă cu ea.

      20
  4. România este un stat capturat de o clasa politica mediocra si de o casta capușă bugetara/administrativa .

    Comentariu apreciat.814
    • Situatia e complexa, dar se rezuma la:
      – bisnita de energie.
      – o totala lipsa de profesionalism la intitutiile precum Min Energiei si ANRE, unde criterul politic primeaza vs realitatile tehnice.
      – nu exista piata concurentiala, ca si in multe alte domenii (vezi RCA), unde nu poti lasa pe bune la liber, pentru ca iese cu bataie.
      – preturile de pe bursa sunt pt prosti. Pretul bulk e mult mai mic, furnizorii mari cumpara la alte preturi, cu plata in avans pe X ani.
      – pretul curentului si gazelor in Romania e mic (stiu, e plafonat), dar vedeti cat costa prin UE 1 kWh electric.
      Media cf site-ului UE, cu tot cu taxe e pe la 0.3 EUR/kwh, iar la noi e 0.8 lei la Hidroelectrica (si tot creste componenta de distributie).

      Nu uitati ca in Romania:
      – 4,2 milioane de gospodării din România consumă 54 kWh/lună
      – 7,2 milioane de gospodării consumă, grosso modo, până în 155 kWh/lună
      – 8 milioane de gospodării consumă până în 221 kWh/lună

      Eu vad situatia asa:
      – fiecare casa pe viitor sa isi monteze panouri fotovoltaice cat poate, dar sa fie limitata injectia in retea la X kW.
      Ex eu am 15 kW pe casa si adesea incarc masina electrica, dar pentru a nu perturba reteaua, pot sa limitez injectia in retea la X kW.

      In acest fel, cand vin valuri de caldura, nu platesti nimic. Ce produci, consuma AC, cel putin ziua.

      245
    • Urmeaza casa verde programul cu baterii, problema este ca 90% din invertoarele instalate prin Casa VErde sunt Huawei si suporta doar baterii Huawei Luna!

      Asta da problema pentru viitor.

      Comentariu apreciat.342
  5. NOU
    #17

    trebuie apreciati inginerii care au proiectat si executat acum zeci de ani reteaua de distributie actuala care inca face fata desi mai mult ca sigur ca a fost proiectata pentru un consum muuuuult mai mic.

    Comentariu apreciat.10711
    • Da si nu. In anii 70-80 frigiderele consumau mult , iluminatul era incandescent aveai 1 kw pe apartament doar becuri, industria consuma energie electrică in draci asadar nu a fost proiectată cu parcimonie.

      Comentariu apreciat.1139
    • NOU
      #19

      @Nicu – nu vreau sa pornesc o polemica dar eu zic sa te gandesti mai bine si sa recalculezi – tehnologia de functionare a frigiderelor nu s-a schimbat aproape deloc – majoritarea celor de pe piata au acelasi motor de compresor care nu consuma mai mult de 200W (singura schimbare oarecum importanta e aparitia invertoarelor dar nu multe lume isi permite un frigider cu inverter). In al doilea rand, eu imi amintesc ca nu prea era nimic prin frigidere, erau bagate in priza mai mult dupa ce se taia un porc, etc (pentru cine avea). Toate femeile aveau o problema cu lumina aprinsa – un apartament are 2-3 camere, cu maxim 2-3 becuri in fiecare camera. Imi mai amintesc ca nu aveam curent cu zilele ca sa facem economie. Alti consumatori majori nu prea erau (fierul de calcat si masina de spalat vase si resourile facute din BCA).
      In ziua de azi, nu cred ca trebuie sa-ti fac o lista cu toti consumatorii dintr-o casa normala, moderna… numai un AC inverter consuma intre 600-900W, nu mai zic de plitele electrice. Da, nu mai avem industrie insa avem mii de magazine care au mii de congelatoare si frigidere, etc, etc

      Indecis. Tu ce zici?3350
    • Mda, 1970s refrigerators used about 1800 kilowatt-hours (kWh) per year, while today’s average refrigerator uses only about 500 kWh.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Energy_in_Romania#/media/File:Romania_electricity_production.svg
      Restul de calcule poti sa le faci singur.

      Comentariu apreciat.399
    • Consuma industria mai mult

      252
    • @the_real_blue, personal apreciez ca ,,nu vreau sa pornesc o polemica,,dar…
      (fierul de calcat si masina de spalat vase si resourile facute din BCA).
      Sa ma jur pe ce vrei tu daca am vazut inainte de 89 masina de spalat vase. In afara de Neckerman, Quelle si in alte reviste occidentale. Si daca nici resoul din BCA nu era cosumator,
      am trait in alt univers.

      Comentariu apreciat.632
    • Ai scris ceva din burtă și lumea văd că apreciază. Consumul de energie era mult mai mare din cauza industriei energofage.

      168
    • Băi nene, s-au umplut și pe aici de proști. Uite ce s-a întâmplat în aprilie 2024

      România a consemnat un eveniment remarcabil în domeniul energetic, atingând cel mai mic consum de electricitate din întreaga sa istorie. Ieri, între orele 12:00 și 15:00, consumul a atins un minim istoric de 3.900 MW, marcând o evoluție fără precedent în ultimele decenii. Fabricile și marii consumatori nu-și revin cu producția, în ciuda prețurilor scăzute ale pieței, iar fabricile încep să devină de asemenea prosumatori.

      Comentariu apreciat.443
    • The real blu

      My friend frigiderele consuma mult mai puțin decât înainte, becurile la fel, practic un bec puternic cu incandescenta de 100w acum luminează toată casa.

      TV urile nu știu cum stau la consum că le a crescut diagonala. Reșouri, instanturi nu se mai poarta.

      Principala problema daca mă întrebi pe mine e că nu putem eșalona consumul.

      Vii vara acasa dai drumul la AC, TV, mașină de spălat și așa fac toți vecinii. Daca mai pui mașină electrică la încărcat….
      Cred că ar trebui gândit un sistem tampon pentru asemenea situații gen baterie care sa se încarce pe tot parcursul zilei și să fie consumata la nevoie Intr un timp scurt.

      10
  6. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1136
    • Nu imi dau seama daca e scris la misto sau chiar nu ai habar cum functioneaza trafo. Sau o dioda.

      Comentariu apreciat.345
    • E ceva adevăr aici: de multe ori rețeaua nu poate duce cât produc prosumatorii.

      154
    • Dimpotrivă, prosumatorii sînt legați pe secundarul transformatorului 6kV/0,4kv și nu fac decît să-i scadă curentul de sarcină. Practic ce injectează unul consumă vecinul care-i conectat pe aceeași fază. Poveștile vînătorești de la ANR vin cu dezechilibrarea rețelei dacă prosumatorii nu sînt ”împrăștiați” pe toate fazele, sau dacă întrun loc sînt prea mulți depășind puterea pe zonă, astfel fiind nevoie de tranfer în altă parte (aici intervine limita la curentul suportat de rețeaua de transfer).

      254
  7. Conform ultimilor alegeri statul face o treaba foarte buna.

    Comentariu apreciat.653
  8. Cu 10kw instalati am a.c. si la wc-ul din fundul curtii.

    Indecis. Tu ce zici?247
    • Ai băgat ceva bani în sistem. Oare la ce cost real ai KW-ul. Prea puțin fac și calcule

      171
    • Spune si cat a costat investitia, altfel ai postat de pomana.

      212
    • Am consum mare: masina de spalat vase, rufe, uscator de rufe, a.c., aragaz electric, frigider, congelator, ventilatie solar, acvariu marin (doar becurile consuma 500w/ora). La sistem am si 23kw acumulatori. Cost total 40 000 ron. La cat costa acum kw cam in 7-8 ani imi scot investitia (aveam factura de 400-500lei/luna).

      Indecis. Tu ce zici?276
    • @Bogdan iti spun eu, la mine. 11 kWp, cu baterii 20 kWh – investitie la preturile mari din 2022: 15k eur. cam greu cu amortizarea dar pana atunci ma bucur de 1MW pe luna fara sa fiu prosumator. mersi.

      192
    • Exista vreo varianta sa produci curent iarna, la -5 grade cand e nor de o saptamana? Sau macar sa-l scoti din vreo fantana ceva, sa mearga pompa de caldura.

      212
    • O saptamana nu e paguba. Investitia e prea mare sau poate o eoliana mai mica sa fie o solutie.

      15
    • @hash: sistemele fotovoltaice produc si daca e innorat. Nu produc ca atunci cand e soare, dar nu-i nici de neglijat. La mine pana acum pe vreme innorata produc intre 10 si 30% din capacitatea instalata de 9kW. Pt mine e OK

      84
  9. Pentru cei de la apartament, recomanda careva o solutie in caz de avarie. Prin cartier deja a inceput sa mai pice ocazional curentul.
    Ma uitam zilele astea la ceva powerstation Ecoflow, care costa intre 2300 si 3000 in functie de capacitate, cu un cablu si panou solar (inca 2000) ai incarca in 5-6 ore.
    Alte recomandari?

    62
  10. NOU
    #43

    Zic hai sa o intreb pe nevasta-mea care lucreaza in Energie de 15 ani si este bussines developer pe parcuri eoliene si fotovoltaice: “ASTAZI, ASTAZI PLATIM MAI MULT, asta e pretul de azi, noi platim o medie! DOAMNE CAT De usor sunt de manipulat oamenii, ah daca vorbim de taxele de sistem si distributie, acolo e alta poveste” am enervat-o putin 🙈

    Indecis. Tu ce zici?2514
  11. Nu numa’ România!
    Dacă vrei să îți crească tensiunea, uită-te la cum se calculează prețul electricității!
    Tldr: ai 5 reactoare nucleare dar ai nevoie de o centrală pe cărbune – prețul curentului va fi cel al centralei cu cărbune!
    Mulțumirile se pot transmite doamnei de fier și unu actor american – piața se va autoreglementa. Fix se va… după ce își va cumpăra al 15lea yacht să futā in monte carlo! Că ao 14lea nu agață toate zdele!

    Și nu e doar in Europa!

    Indecis. Tu ce zici?1616
    • Daca vrei sa-ti creasca tensiunea bine de tot citesti despre cum cumpara metrorex curent de pe piata spot pentru ca nu e ca si cum ar fi o societate ce poate calcula foarte precis cat curent consuma pe luna, cu luni in avans. Avea nevoie urgenta de curent, in loc sa isi asigure necesarul din timp de la cei mai ieftini producatori.

      Si e si mai amuzant pentru restul din tara care platesc si nici macar nu-l folosesc. Multamim, ca sa zic asa. Sunteti de treaba :)

      Comentariu apreciat.332
    • Caută puțin pe net și o să vezi că mare parte din consumul Metrorex este deja contractat! Nuclear electrica a vândut capacitatea către Enel (sper sa nu greșesc numele) iar Enel a vândut mai departe către Metrorex la un preț mult mai mare, fără licitație pt că directorul de acolo (pus politic) nu a făcut licitația la timp. Înainte de asta Metrorex cumpăra prin alt intermediar cu câțiva angajați din nu știu ce orășel din Moldova. Alt exemplu că piața liberă nu funcționează și capitalismul e pentru fraieri! In ce țară capitalistă un băiat fără prea multe posibilități dintr-un oraș mic ar fi avut șansa să facă afaceri de sute milioane de $ peste noapte??

      112
    • @Mihai

      Ce vremuri, țin minte că între Metrorex și Hidroelectrica s-a pus faimosul băiat deștept buzăianul, acum vrednic cetățean elvețian, cu avere probabil de peste 1 miliard lejer.

      Erau intermediari cuplați între toate firmele de genul, de-asta mereu și mereu totul se subvenționează de la buget că cică altfel dă faliment. Păi normal că dă faliment cu atâtea căpușe.

      51
  12. Mergea punct dupa baietii destepti. Ca mai sunt si-n alte domenii.

    81
  13. Azi am consumat 5.5 kw si am injectat 35 kw in retea cu o putere instalata de 5.8 kw/h

    94
  14. hidroelectrica vinde azi pe piata de echilibrare , pt cine stie ce e asta, energia cu 7000 lei/MWh.

    baietii destepti sunt firmele statului roman, care fac profituri de mld de euro

    172
  15. Nu uitati sa faceti copii, ca nu mai avem platitori de taxe si pensii!

    163
  16. Avem nevoie de mai mult socialism, reglementări și control al prețurilor. Cine controlează și reglementează prețurile întrebați? Păi politicienii ăia corupți, securiști și incompetenți! Vedem cu toții ce rău este in țările din vest unde piețele sunt (mai) libere, oricum mai bine era pe timpul lui…

    94
    • formatul asta de argument il folosesc si rusii. anii 90 au fost greu, uite ce bun e Putin ca ne mentine stabilitatea.

      Asa si tu. Ceausescu a fost rau, uite ce buni sunt baietii din energie ca macar avem ce manca si acoperis deasupra capului.

      E bine asa, se putea mai rau. E cel mai mediocru argument mediocru.

      106
    • Tu (și persoanele care au ți-au dat like) nu pot înțelege o ironie sau un text simplu. Daca ai fi înțeles textul nu ai fi scris că eu am zis că Ceaușescu este rău. Dacă ai fi înțeles ironia nu ai fi scris restul comentariului…

      93
  17. Tu (și persoanele care au ți-au dat like) nu pot înțelege o ironie sau un text simplu. Daca ai fi înțeles textul nu ai fi scris că eu am zis că Ceaușescu este rău. Dacă ai fi înțeles ironia nu ai fi scris restul comentariului…

    34
  18. Băi, sunt cetățeanul turmentat din “O scrisoare pierdută”. Am așa:

    – psdnl, hoți siniștri rezultați din pcr combinat cu fosta securitate (că doar ofițerii ăia și toată rețeaua de partid nu s-au evaporat în 1990); poa’ sa faca recorder 10 tumbe si sa arate ca psdnl faca trafic de copii, tot scot 30% oriunde

    – usr care oscilează între prostie și orgoliu cu foame de putere; cu lasconi, oricât de rezonabilă mi se pare nu pot vota știind că esențial e firea dar spălată; pot tolera convingeri religioase, dar nu în stilul de făcut sfeștanie la primărie; nici aripa aia libertariană nu e tocmai normală la cap, toti par la un pas de caramitru

    – reper si resturile ultra woke din usr; n-am cum să votez cu d-alde ștefănuță cu fani faiar și toți puțoii care și-au construit întreaga personalitate în jurul lui, dar în realitate n-au mai ieșit din casă din pandemie, fac atac de panică daca e sa vorbeaca cu cineva la telefon sau irl și traiesc doar sa faca roleplay de americani

    – aur și șoșo, niște descrierați trompete care amestecă absolut toate nenorcirile; zici ca sunt usr de acum 5-6 dar intr-o oglinda pe nasol: daca usr a inceput asa ca un fel de adunare a unor oamenii din ong-uri si cu probleme concrete de rezolvat si s-au strans in jurul ideii de anti coruptie, antisistem, aur sunt o dejectie combinata de ultra crestionpati, conspirationisti cu vederi legionare, trompete rusesti si tot felul de hoți prea sinstrii pentru psdnl, persat cu aroma de sri

    Practic, nu am nicio oferta normala: ceva antitaxe, anticoruptie, depolitizare scoala dar nu dat in lgbtq, scos religia din scoli dar nu virat complet la stanga, mai usor rapps, ceva sa faca reforma administrativa etc. Efectiv nu am.

    Ca oameni, am doar pe plan local doar ND care a ieșit din usr pe motiv ca nu vrea pro cpf anti cpf. Si Ciucu care dincolo de orgoliu și că s-a facut frate cu dracu’ sa treaca podu’ a mai facut ceva in sector.

    Dar la președinte și parlamentare, ce fac?!

    77
  19. de ce sa bagi in retea, cumperi cateva ceasuri cu cuc, mecanice, cu incarcare manuala. legi de ele bobina electrica si din surplus o stochezi in arcul de la ceas. cand nu mai e soare, dai drumul la arc sa invarta bobina in sens invers sa bage in reteaua casei.

    sa faca cineva un calcul de cate ceasuri cu cuc ai nevoie pentru o casa!

    42
    • mai in gluma mai in serios, intr-un rezervor pneumatic cred ca merita speculat daca e o metoda buna de stocat energia. cel putin de la zi la noapte.

      00
  20. Sunt baietii destepti dar sunt si problemele speciale de la vecini

    România va alimenta „oricând și oricum” Republica Moldova cu gaze și curent – strategia națională – digi24.ro

    la pret mai mic decat la noi
    https://www.dw.com/ro/din-pu%C8%9Binul-pe-care-%C3%AEl-are-rom%C3%A2nia-va-ajuta-energetic-republica-moldova/a-63431075

    Ucraina importa cam 30% de la noi dar au pret special

    https://ziare.com/importuri-energie/ucraina-majorare-importuri-electricitate-1866119

    https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/ucraina-incepe-sa-importe-energie-fara-restrictii-din-romania-21357030

    E un mix :)

    22
  21. și de băieții deștepți din industria apei îmbuteliate iar mai nou, a apei din rețea

    (1) de ce apa plată la 0.5 sau la 2 litri, la raftul supermarketurilor e mai ieftina în Grecia sau Italia sau […completați dv…] decât în România

    (2) de ce apa de la robinet a ajuns sa coste la metrul cub prețuri astronomice după apariția ADI-urilor și comasarea unor servicii gospodărești locale ?

    11
  22. Nu zicea doamna Prună de la USR ca daca se liberalizează piața de energie vor scădea considerabil prețurile?
    De ce a fost tocmai invers? Sunt cum Useristii niște jegosi cu interese?

    20

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile