Români românind #106

Din 77 de case distruse sau avariate la Crevedia, doar 14 aveau asigurare. Pentru că tot timpul vor exista motive. Nu e birou de asigurări acolo. Nu au rude la oraș să le facă. Nu au avut timp. Nu știau. Nu erau acasă.

Toate maschează “lasă că mie nu mi se poate întâmpla”. Până când li se întâmplă și acum plâng că trebuie să stea cu căciula în mână pe la uși.


Un tânăr român a murit și o doctoriță din Sibiu e grav rănită în spital, după un accident care a avut loc pe 4 septembrie în insula indoneziană Lombok. Bărbatul spune că el și soția lui nu au asigurare medicală de călătorie și sunt practic obligați să suporte toate costurile. (sursa)

Sunt animal dacă zic ce-mi trece prin cap, nu? Cum ar fi, de pildă, că e de porc să o arzi prin Indonezia și să nu ai 200 lei de asigurare. Sau că dacă ți-ai permis excursia, îți permiți și asigurarea, dar ai vrut să fii român și să faci economie. Că acolo era de făcut economie.

Și e atât de stupid să te plângi ca trebuie să suporți, practic, toate costurile, că aia înseamnă, practic, lipsa asigurării, practic. Tu ce credeai că înseamnă, practic, că nu îți faci asigurare?

 

202112059081428

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

97 comentarii

  1. kinda off topic (dar din linkurile tale).
    Aia cu doctorita care a dat cu capul de basculanta in Indonezia.
    „Bărbatul spune că el și soția lui nu au asigurare medicală de călătorie și sunt practic obligați să suporte toate costurile”

    PLM, astia sunt clasa de mijloc – rupti de realitate.
    Fara asigurare te sui pe motocicleta cu un puber plin de hormoni care are experienta undeva spre 0 la condus.

    • ăștia sunt oamenii care călătorește. haihui2 plângeau prin sua că au făcut economie la 200 lei și acum le e greu.

    • Bai, nu stiu ce sa zic – macar un revolut premium unde pentru vreo 300 de lei anual ai inclusa asigurare de calatorie pentru tine si familie.
      Asta daca nu esti pe saracie maxima – ca o asigurare pentru 1 luna de Canada pentru bunica si copil m-a costat undeva sub 400 lei. Mult sub costul biletului.

    • Eu nu ii inteleg pe astia care pleaca in afara UE fara asigurare medicala, bosilor, voi nu ati contribuit cu nici un cent la sistemul alora de sanatate, trebuie sa fii convins ca te arde cand te prind.

      Ba inca un sfat, daca aveti copii sub…10 ani, obligatoriu asigurare si in UE.

    • Pentru ca am luat niste minusuri o sa reformulez:
      1. Mergi in Indonezia. Daca folosesti ING (sau orice alta banca ro) la 1000 de euro cheltuiti acolo vei pierde minim 50 de euro comisioane de schimb leu-euro/usd-baht.
      Stiu ca s-a mai discutat de Revolut, banca ruseasca, samd. Dar cata vreme tii acolo doar suma pe care o poti pierde fara sa te doara (sau faci top-up cu cardul ING si nu ai nici un ban in contul Revolut) esti ok.
      Pentru Revolut premium platesti 30 de lei lunar si ii platesti doar pentru luna in care esti in Indonezia. Asta iti aduce la pachet o asigurare de calatorie cu limita de 10 mil euro prin Allianz Assistance. Eu zic ca e un deal bun.

      2. Chiar daca isi facea asigurare doctorita respectiva, asiguratorii din Romania au limita maxima la 50k euro. Stiu asta pentru ca m-am lovit de aceesi problema la asigurarile pentru Canda. Raspunsul brokerului a fost sa ma trimita la un asigurator din afara.

      3. Am dat exemplul de asigurare platita pentru Canada pentru ca asta e ultima mea referinta. Daca calatoresc eu cu familia suntem acoperiti de Revolut (inclusiv pentru sporturi, ceea ce e important).
      Suma de 400 lei acoperea un pensionar 70+ (asigurare mai scumpa cu vreo 50% fata de copil) si un copil.
      Banuiesc ca pentru o saptamana in Indonezia pentru 2 adulti nu sare de 2-300 Lei.

      In loc de un minus as prefera ceva alternative. E mai util.

    • Legat de ce zice Marius: Pentru Revolut premium platesti 30 de lei lunar si ii platesti doar pentru luna in care esti in Indonezia
      Nu cred ca poti plati lunar, am testat eu. Trebuie sa platesti tot anul, dar iti ia lunar 30 lei. Daca dai cancel, iti iau banii in avans din ce tin minte.
      Anyway, pe de alta parte, toti ati platit, dar sa vina cineva sa zica ca a si cerut despagubiri, ca asa vorba aia” e posibil sa o dai, dar ce-l mai probail o iei”

    • LE: ca tot zicea Vali sa nu mai fim analfabeti ” E posibil s-o dai, da’ e probabil s-o iei”

    • Si eu sunt curios daca cineva chiar a beneficiat de serviciile asigurarilor de la Revolut.

      De exemplu eu pot confirma ca asigurarea de la Mondial chiar despagubeste, e drept am platit eu pentru ca suma nu era foarte mare(~400euro) si clinica cu care aveau „conventie” era la vreo 2 ore. Daca nu vroiam sa platesc nimic trebuia sa merg acolo, cei din call center mi-au oferit ambele variante, merg acolo sau merg la cea apropiata de hotel si platesc eu, iar mai apoi imi vireaza ei banii pe baza facturilor.

    • Voi citiți termenii și condițiile acelor asigurări care vin ca beneficiu la carduri?

      Că la toate la care am citit e menționat clar că biletele de avion/tren/bus/etc și/sau cazarea trebuie să fie plătite cu cardul respectiv.

      Altfel spus, degeaba ai asigurare la cardul de credit de la Banca X dacă tu ai cumpărat treburi pentru călătorie cu Revolut basic, că nu te ajută cu nimic.

    • Eu sunt mai paranoic, pe langa cardul european de sanatate mi-am facut separat si asigurare la allianz – bine inteles ca singurul din grupul de prieteni cu care am fost, ca eu sunt fraierul care da bani degeaba (80 lei pt 2 persoane, o avere). Dar asa-i mentalitatea la multi.

    • @ Claudiu: e ok, sunt singurul care isi face asigurare extra, singurul care in concediu alimenteaza cand mai raman cu 25-30% din rezervor, singurul care face pauze la 2-3 ore de mers, singurul care isi rezerva biletele din timp, singurul care isi ia booking cu anulare gratuita, singurul care studiaza cazarile pana sa se decida la una, singurul care urmareste traficul in vami, singurul care isi ia rezerve mici de apa si mancare in masina in caz de blocaje.
      E OK asa, eu ma duc in concediu sa ma relaxez, nu sa ma enervez in caz de cozi la vama, blocaje pe autostrada, „surprize” neplacute de lac cazari, stress in caz de imbolnaviri, etc.

  2. Doamna doctor a primit 75 de mii de USD prin GoFundMe aparent deci problema e rezolvata. Ce rost are sa iti faci asigurare cand poti apela la mila oamenilor?

    https://www.gofundme.com/f/help-bring-nora-tichindeleanu-back-to-life

  3. La niște concursuri de alergare în condiții mai… dificile… organizatorii te obligă să ai poliță de asigurare. Și nu orice tip de poliță, ci o poliță care să acopere intervenția cu elicopterul specificată clar în poliță. La înmânarea kit-ului de participare, organizatorii verifică polița, la modul că dau zoom pe condiții ca să vadă dacă ai inclus „helicopter rescue”. Nu ai poliță, nu îți dau numărul și nu participi la concurs. Nu merge cu „hai că nu mi se întâmplă mie”, ceea ce mi se pare foarte bine.

    • In alte tari din Asia, privite de noi de sus, nu iti eliberea permis de intrare in parc national daca nu ai asiguarea care sa acopere recuperarea ta cu elicopterul. Si pentruca acolo faci pe jos o saptamana si ceva pana la cel mai apropiat drum.

  4. pentru 4 zile in bulgaria mi-am facut asigurare de 30 lei. calci stramb in nisip si uite asa din vacanta de 400 euro te trezesti dator vandut pentru internari. nu mai zic de alte accidente.

    pe de alta parte la asigurarile de case… cumva inteleg, la orase se mai aude de asa ceva, dar la sate educatia in sensul asta e 0. cu banii de pe asigurare pe an iei 4-5 butelii si ai gaz jumatate de an. cand ai 3000 lei pe luna de familie 500 lei asigurarea e o suma imensa.

    • Pentru Europa exista card european de sanatate, care e gratis.
      http://cas.cnas.ro/casmb/page/cardul-european.html

    • „Potrivit legii, primele de asigurare obligatorie PAD care trebuie platite de toti proprietarii de locuinte, sunt de 10 si 20 de euro pe an, in functie de materialul din care este contruita casa. Valoarea totala asigurata este de 10.000, respectiv 20.000 de euro”

      Care e utilitatea acestei asigurari obligatorii?

    • PAD-ul e vreo 100 de lei.

    • PAD-ul nu acopera decat cutremur, inundatii si alunecari de teren, iar alea doar in limita a 20k euro

    • @zidanne – degeaba e PAD-ul 100 lei, in cazul de la Crevedia nu acopera nimic. PAD-ul acopera doar dezastrele naturale (inundatii din cauze naturale, cutremur, incendiu din cauze naturale). Incediul in cazul Crevedia nu este din cauze naturale, deci PAD-ul nu iti foloseste la nimic in acest caz. Ai nevoie de asigurare facultativa pentru locuinta pentru restul de riscuri (si trebuie sa vezi cauzele de excludere!), care evident nu se poate face fara PAD.

    • edit la cometariul meu: alunecari de teren la PAD , nu incendiu – asta intra pe facultativa, dar cu excluderile de rigoare.

    • @mpet ai dreptate

    • doua chestii interesante cred eu, de care imi aduc aminte:

      1. in caz de eveniment acoperit de PAD, chiar daca ai asigurare facultativa, ai fransiza 20k euro pe PAD, si restul de la firma de asigurari. Adica stai sa te certi si cu PAD si cu firma de asigurari sa iti dea banii.

      2. acum mult timp, cand am facut asigurarea la primul apartament, tin minte ca era o bifa de genul ‘exista statii de combustibil in apropierea imobilului’, pe langa alea cu ‘tipul de caramida’, ‘numarul de etaje de la bloc’, etc. Nu mai tin minte daca era la ‘excluderi’ sau ‘clauze aditionale’, dar si asigurarea facultativa s-ar putea sa zica ‘pas’ daca au asa ceva prin conditiile generale la ce ai semnat.

    • @yashipuku – exista dar am mai auzit povesti despre cat de complicat e sa-l obtii – gen ‘cererile online se depun la etajul 3’ (cam la modul ala se prezinta si site-ul – anii 90).
      Pentru mine e mai fara bataie de cap asigurarea third party.

  5. Jurnalism romanesc de calitate in stirea aia cu Indonezia. Trebuie sa citesti vreo 4 paragrafe pana intelegi ca ala care a murit nu e de fapt sotul femeii.

  6. Ceva povesti de succes cu asigurarea asta „de 200 de lei” si ei sa-ti fi platit complet costuri gen 100K USD acolo ? Eu de asta sunt curios.

    • Deci mai bine nu iti faci? Sau ce vrei sa spui?

    • Nu stiu ce preturi sunt in Indonezia, dar am avut o amarata de asigurare la allianz pentru Grecia si un banal consult la picior la o clinica din Corfu ar fi costat din buzunar de sute de ori pretul asigurarii.

    • Eu am povesti cu asigurari la masini inchiriate, platit 64 eur/an, decontat la un moment dat 1800eur ca..zgarietura (pe care nici macar nu am facut-o eu).

    • @dny: nu, nu. Dar mi se parea prea ieftina, si poate cu suma maxima asigurata, ceva de ordinul catorva mii de euro (adica ce iti permiti oricum). Si ca si-ar gasi pretexte sa nu plateasca cand e vorba de asa cheltuiala ca in cazul de aici.

  7. Si din alea 14 vor vedea bani de la asiguratori 0.

    • exact. a trecut subiectul pana langa vali ca scoala pe langa ciolacu. A mai fost ceva mini cutremur de suprafata acu cateva luni, si s-a dovedit ce bune sunt asigurarile alea obligatorii. Nimeni n-a primit bani.

    • Eu am avut ceva probleme la apartament si totul a decurs ok cu asiguratorul. Problema intervine cat ei iti dau x lei si tu vrei de x ori suma x

    • @Boris
      Sint bune si asigurarile alea, dar depinde pentru cine…
      (sa faca pula mare asiguratorii)

    • Ai mei au avut asigurare la cabana de la munte, cabana care a luat foc in Februarie. Venit constatator de la Allianz , declaratie, dosar aprobat, primit aproximativ 85% din suma pe care era asigurata cabana in aprox 1-2 saptamani dupa incendiu. Da, daca faceam contestatie la suma pe care au evaluat-o ei pentru daune dura mai mult, ca trebuia trimis dosarul la Bucuresti si sapat dupa amanunte si negociat si etc.

    • Florin, pentru ca tu ai avut o problema punctuala. Si na, asa functioneaza asigurarile, multi platesc putini primesc. Ce zic eu, e ca atunci cand ai 20-30 de dosare in urma unui eveniment baietii o dau in balbaiala. Iti dai seama cum o sa faca la marele cutremur.

  8. 14 case din Crevedia aveau asigurare?
    Mi se pare mult peste asteptari, stam mult mai bine decat credeam.

  9. Și-atunci se auzi o voce din dulap:
    -Ghinion!

  10. da, n-as pleca in tarile alea fara asigurare, dar ma indoiesc ca e doar 200 lei pt zona aia si asa cum imi fac eu, pe emag, am vz ca au 3 praguri: 10k eur/30k eur/50k euro pt UE si platesc cam 150-200lei pt 2 oameni. cred ca pt zona aia sa asiguri de 50k bate niste milioane bune de tot.
    si o alta paranteza, acum niste ani cand imi faceam asigurarea de calatorie pe emag erau …10 oferte, vara asta am av 2-3 maxim si nu tote aveau toate pragurile. ca sa nu mai zic ca pt bunici, >65 ani, am gasit fffffff greu ca nu ii mai asigura nimeni

    • 150-200 pt 3 oameni*

    • Am facut eu o simulare acum pe emag. O luna de zile in Indonesia, plecare pe 24, doi adulti si un copil de 8 ani, cu activitati sportive bifate, sanatate, bagaje, repatriere, prag de 30k eur – 558 de lei. Idiot sa fii sa nu-ti faci, nu e ca si cum te duci in Indonesia la munca si esti constrans din motive financiare. Te duci in vacanta, mai bagi 100 eur pentru protectia familiei.

    • Am asigurat proful de ski cand am plecat in Austria la antrenamente. Si are 60+
      Am asigurat-o pe maica-mea spre Canada acum 2 luni la 70+ ani.
      Schimba brokerul sau cere tu direct la asiguratori.

    • Indonezia, 2 saptamani, o persoana,126 / 191(premium) ron, ambele 50k, fara sporturi extreme

    • am facut si eu, da, sunt o gramada acum, poate e perioada? deci tt vara imi afisa 2-3 oferte, acum cred ca am peste 10 si si pretul mi se pare mai mic

    • @maxp, asa am zis si eu ca-s mai ieftine acum, dupa aia mi-am amintit ca noi suntem 4 si cand inmultesti orice cu 4 iti pare clar mai scump :)

  11. Pe noi asigurarea de calatorie ne-a salvat deja de cateva ori de cheltuieli serioase in diverse ocazii. O muscatura de paianjen (care a necesitat o vizita la doctor, in SUA), un laptop stricat, un avion pierdut din cauza unei furtuni, etc. Per total iesim clar mai ieftin platind asigurarile.

  12. Cum să nu îți faci asigurare în altă țară? Am fost anul trecut în SUA și mi-am închiriat o mașină cu $800. Întreb: ce acoperă asigurarea inclusă? Răspuns: doar mașina noastră. Cu restul va descurcați. Mi-am făcut asigurare pentru tot și a fost încă $800. Îmi pare rău? Normal ca nu. Am condus liniștit.
    P.S. sunt ITst și corporatist

    • Daca intrebi la ghiseu, iti vor spune ce vrei tu sa auzi ca sa iti mai poata vinde alte produse. Trebuie sa citesti tu dinainte si sa iti cumperi DINAINTE fix ce asigurare vrei.
      Eu de obicei imi iau 3rd party care functioneaza asa: fac poze cu masina nelovita, lovesc masina, fac poze cu lovitura, firma de inchirieri imi ia excess-ul, trimit pozele si dovada platii excess-ului la 3rd party insurer si ala imi da banii. Daca mai e si politie involved, trimit si police report.

  13. Eu am d-aia inclusa in cardul de la BRD, limita generala e de 200k lei

    Probata cu un decont de la ortopedie din Franta de 4k euro. Si cineva apropiat cu un caz foarte nefericit (accident, deces, repatriere din Ungaria) – 18k eur.

    Asigurarile de calatorie obisnuite nu includ de obicei SUA, din motive – as spune – evidente, se face separat.

    • Uneori cele asociate cardurilor de la banci implica obligativitatea sa iti iei parte din calatorie cu acel card, gen bilete de avion sau cazare.

  14. Eu cand am citit stirea cu doctorita prima intrebare a fost: ce cauta doamna cu unul de 19 ani pe motocicleta (si ala roman) in Indonezia? Acu sincer, eu ca sot, sa zicem ca ala e var si nu exista gelozie (aia o scoatem din schema), dar nu mi-as lasa sotia cu nimeni pe motocicleta in tari din astea cu trafic haos. Dar stai, de fapt nu mi-as lasa sotia cu unul de 19 ani pe motocicleta nici in Romania :).

    • Later edit: „nu mi-as lasa” e spus cam din topor, ca nu o tin in lesa, dar i-as spune: iub, esti sigura, poti sa mori, vezi cum circula astia, pana mea, chestii din astea, te rog nu te duce, nu vreau sa fiu vaduv la x ani, de obicei la noi functioneaza (bine le aud eu mai mult dar cam asa discutam cand facem lucruri trasnite)

    • Am mai citit stirea o data, si mama unui copil de 4 ani, na chiar nu o lasam, adica cum m-am exprimat in primul comentariu, o tineam legata. Saracul copil, are mama lipsa si tata idiot.
      Si eu prost, cu copil de 6 ani am facut asigurare de sanatate si in Bulgaria desi aveam spital romanesc la 100km dar cum zice lumea mai sus, am dat 1.7k euro pe concediu ce mai inseamna 450 lei asigurare storno care se transforma in asigurare de sanatate.

    • nu mi-as lasa sotia cu unul de 19 ani pe motocicleta nici in Romania

      depinde. are asigurare de viață? :D

    • Nu are asiguare de viata de aia ca la americani sa merite, cred ca valoreaza mai multi bani vie :)))))

  15. din punctul meu de vedere, nu asigurarea casei trebuie sa plateasca daunele produse ci asigurarea firmei care a avut parcarea/depozitul/gplaria(sau ce draq a fost acolo) unde a avut loc explozia. Pe principiul RCA: Daca-s eu de vina, imi platesc stricaciunile din buzunarul meu, daca esti tu de vina, plateste RCA-ul tau. Daca am si CASCO, e clar mai bine, plateste CASCO-ul meu, dar cu regres pe RCA-ul tau(ma protejez de prosti si de euroins), dar la sfarsit, tot asigurarea ta plateste dauna.

    • Ok..ok…ok..ai citit textul? crezi ca se referea la ce zici tu acolo? daca distrugerea era pricinuita de un eveniment natural? ii ceri la barbos asigurarea?

    • @andrei: taxa de protectia la barbos e platita la biserica… daca o ai platita, vine un nene cu barba, iti da cu niste apa pe pereti, si ar trebui sa fie totul ok. Daca totusi se intampla o nefacuta, asa a vrut Dumnezeu, ca tu sa suferi si sa-ti dovedesti credinta. Ce fel de crestin esti tu, daca atata lucru nu stii? Acu’ lasand sarcasmul la o parte – fiecare isi calculeaza cum stie el si banii si viata si asigurarile. Deja mi se pare mult prea mult sa incerci sa protejezi prostii de propria prostie. La RCA inteleg, ca prosti sunt multi, si masinile pe care ei le conduc se misca. Dar o casa, e mai greu sa o faci sa produca paguba altora. Asa ca: ai asigurare Casco la masina ta? Ok. N-ai… pentru mine e egal. De ce ar fi diferit cand vine vorba de casa ta?

    • @heto ..Daca pagubitul strange din dinti si suporta paguba, dandu-si seama ca a fost „destept”, da ..nu am nicio problema…daca insa se ridica cu pretentii sa ii faca „statu’ „, atunci da ..am o problema..pentru ca statul sunt si eu..0.0000&#%.. :)

  16. Sincer sunt surprins ca 14 AVEAU asigurare.

  17. In europa cu cardul european , mai se merita sa faci asigurare ?
    Intreb asa ca necunoscutor…

    • Depinde. Unele servicii sunt cu plata in alte tari si cardul ala nu te ajuta.
      Fa-ti asigurare si aia e.
      Eu fac asigurare pe an, nu pe concediu.
      Puii mei, daca am buget de 1000 euro pentru o iesire si nu gasesc 200 lei pentru o asigurare, mai bine stau acasa.

    • Nu neaparat – daca ai cardul european de sanatate poti sa primesti ingrijire de urgenta in orice spital din EU.

    • Bogdan, ingrijire de urgenta primesti si fara cardul european.

      Cardul ala e pentru serviciile care sunt decontate si pentru cetatenii tarii in care mergi, si care nu sunt de urgenta.

    • @alex

      Hmmm? deci cu card d-asta as putea sa ma duc sa zicem … sa ma operez in Austria?
      Brusc m-au apucat polipii in Austria. Daca ei nu ne baga-n Schengen, ii bag eu la cheltuieli.

    • Intotdeauna.
      Preturile serviciilor medicale, urgenta sa nu, difera intre tarile UE. Surpriza, in majoritatea tarilor din Vest pretul serviciilor medicale e mai mare ca in RO.
      O asigurare va acoperi diferentele de pret.

      De regula cardul european de sanatate nu e general si automat acceptat in unitatile medicale din tarile UE din cauza acestor diferente si a procesului greoi, complicat de recuperare a cheltuielilor intre cele doua tari, mai cu seama cand tara platitoare e RO (acolo veti vedea in real life valoarea riscului de tara propriu Romaniei). Si o sa aveti surpriza ca personalul administrativ al spitalului unde v-ati prezentat va va cere sa prezentati o asigurare medicala sau direct cardul de credit.

      Niciodata, nicaieri unde am avut nevoie (GR, ES, IT, D) nimeni nu a stiut/vrut sa se uite la frumosul card european de sanatate cu insemnele CNSAS. Asigurarea sau cardul de credit au functionat de fiecare data. Si de fiecare data mi-am recuperat cheltuielile fie din asigurarea separata, fie din cea asociata si inclusa cardului de credit.

    • @GoGu, nu, e vorba de imbolnavire in timpul calatoriei in tari UE. Gen racesti foarte tare, nu te baga nimeni in seama la urgente, ca nu e urgenta. Dar poate te duci sa te vada un doctor sa iti dea o reteta pentru niste antibiotice.

    • Depinde unde mergi, serviciile asigurate pot diferi de la tara la tara.
      Oricum, este gratuit deci nu ai nici un motiv sa nu-l faci.

      https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1021&langId=en&intPageId=1751

  18. Eu mă gândesc, totuși, că poate au avut asigurare dar.. de ce să nu gofundme?

    Da, știu, sunt cârnat.

  19. Zoso, tu ai asigurare la casa?

  20. Sa vad eu vitejii cum se judeca cu asigurarile pana la apus pentru sume mari. Ai asigurare de viata? Ghinion, intepatura de albina nu intra la moarte violenta deci ciuciu despagubire…

  21. https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26515484-video-incendiu-puternic-craiova-mansarda-unui-bloc-fost-cuprinsa-flacari.htm

    „accesul maşinilor de pompieri a fost dificil din cauza străzilor înguste, a maşinilor parcate şi a unui gard de beton care împrejmuieşte un teren privat, neputându-se interveni cu apă din toate lateralele blocului.”

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26515873-video-foto-primarul-era-prea-bucuros-inteles-comuna-care-taiat-panglica-adus-paine-sare-desi-nu-inaugurat-nimic.htm

    „În localitatea Livada din județul Arad, primarul a făcut ceremonie cu tăiere de panglică, cu pâine, cu sare, cu oficiali „de la județ” ca să inaugureze o lucrare neîncepută. Șeful Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, prezent și el la tăierea de panglică, are o explicație: „Primarul era prea bucuros, l-am înțeles”.”

  22. Pe langa subiect,Webstock Creators Awards 2023.votat!

  23. Am fost la schi in franta. Si sunt destul de increzator in calitatile mele de schior, dar nu prea eram in ale lu nevasta-mea. Si am zis „hai ma ca rup de la mine niste euro, platesc asigurarea pentru amundoi”. Ca era la aia de inchiriaza schiuri. Nu am rupt prea multi, sa fi platit direct la statiune.
    O calatorie cu elicopteru mai tarziu, calatorie care mi-a eliberat 900 si de euro, am fost bucuros ca m-am gandit la nevasta-mea, si la faptul ca sunt frumos, ca clar nu de destept sau bogat m-a luat :)

    Am asteptat 2 luni dupa bani, dar s-au intors toti

  24. 1 si daca aveau asigurare compania de asigurari va spune ca aia nu aveau autorizatie, ca tigara era fara timbru, uranus era retrograd sau ca nepalezul era srilankez. deci polita nu este valabila. si daca totusi este valabila acopera 0.2% din paguba sau 1% din platile efectuate, oricare este mai mica.

    2 am un card de la o banca mica din romania care face automat acea asigurare daca faci plati de 200 de lei prin cardul lor in luna precedenta calatoriei. presupun ca si alea mari au acelasi lucru.

  25. Legat de asigurare, nu e atat de simplu. In primul rand nu cred ca platesc daca nu aveai casca sau permis de motor.
    In al 2-lea rand nu stiu daca mersul cu motorul e asigurat.
    In al 3-lea rand sunt multi turisti care merg in Bali/Thailanda si inchiriaza scutere dupa 10 minute de instructaj, fara sa fi condus vreodata. Si nici nu poarta casti.
    Pe grupurile de facebook legate de Bali sunt relativ frecvente stiri sau cereri de ajutor similare. Cazul asta e foarte trist (baiatul a murit) si nu e bine sa judecam de la 10000 km. Nu cred ca dai cu motorul in camion, mai curand invers.

    Lectia nu e neaparat legata de asigurare (sigur, evident, e nevoie de ea) cat de a nu merge cu scuterul/motorul in vacanta, afara de cazul in care esti experimentat si protejat.

  26. Inconstienta. Sunt de principiu de a nu face asigurare atat cat ai fi dispus sa pierzi, fara sa iti smulgi parul din cap. Totul e o alegere. In rest…am asigurare la multe: viata (pentru ca ma gandesc ce vor face copiii in urma mea, Doamne fereste), apartament, marfa din firma, echipamente, calatorie atunci cand e cazul, etc. Se intampla accidente, se intampla cutremure, incendii…Nu trebuie sa fii prapastios; tre sa fie doar realist. Shit happens. Costul asigurarilor chiar nu mi se pare exorbitant. Ca ex. mi-am asigurat marfa in valoare de 100k lei, cu vreo 200 lei pe an. Serios ca sunt mai linistita…

  27. Am 2 intrebari:
    1. A folosit cineva asigurarea de calatorie? Eu am un amic care a folosit-o cand a stat 3 luni in SE Asia si nu e deloc simplu -> trebuie pre-aprobata orice interventie si esti acoperit doar in reteaua lor (care nu e publicata nicaieri). Pai daca esti in coma cine pre-aproba orice si cine te duce la spitalul din reteaua asiguratorului pe care-l stii doar tu si e pe email undeva?
    2. Sunteti siguri ca aia din Crevedia daca aveau asigurare facultativa (aia care e cam 1000 de lei pe an) acoperea explozia unei butelii a unei firme care functiona fara autorizatie? Sau te trimiteau pachet sa te certi cu ala in civil? Ca eu unul nu-s convins ca iti dadeau tie banii si apoi se duceau ei sa se certe cu ala.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.