Românii vor să participe la conducerea cetății

Plagiez titlul ăsta. Niște cifre:

  1. 26% înseamnă 2,3 milioane voturi. Atât a avut PNL.
  2. 23% înseamnă 2,05 milioane voturi. Atât a avut PSD.
  3. 21% înseamnă 1,9 milioane voturi. Atât a avut USR.

Sunt 18 milioane oameni înscriși pe liste, au votat 9 milioane oameni (49%). 5,1 milioane din mediul urban, 3,8 milioane din mediul rural (de aici).

 

Nu toți țăranii votează PSD. Nu toți pensionarii votează PSD. Pentru prima oară în istoria sa, anul trecut au fost mai puțin de 50% dintre români ocupați cu agricultura. Numărul pensionarilor, deși mare, e în scădere. Numărul tinerilor, deși în scădere și el (natalitatea a scăzut constant în ultimii 20 de ani), arată un interes prea mic pentru vot (în ciuda specialiștilor).

Iar diaspora funcționează ca un imbold. Vezi câteva mii de oameni la coadă, te enervezi și te duci la vot. 375.000 români au votat în străinătate (din cei 3-5 milioane estimați a fi plecat din țară, unii cu domiciliu declarat acolo, alții nu).

Concluzia e una singură: PSD poate fi învins prin vot. Azi, PSD are majoritatea parlamentară cu mai puține voturi decât a luat la la europarlamentare. La următoarele alegeri se vor agita mai tare și vor strânge rândurile mai mult, dar, cu toate astea, fără a-i socoti pe cei care nu votează, nu are majoritate.

Nu au majoritate dacă oamenii înțeleg că, nevotând, lasă un partid nociv să guverneze. Nu au majoritate dacă nu își găsesc timp să își exercite dreptul la vot.

Sper ca entuziasmul ăsta să continue și să se amplifice și la locale și parlamentare. Sper ca PNL să dispară și oamenii să îi vadă pentru ceea ce sunt de fapt, niște incompetenți care se agață de politică, pentru că nu vor să muncească. Liberalismul nu înseamnă “angajat la stat”. N-ai cum să împingi România înainte dacă nu ai dat cu nasul de ea deloc.

De ce nu vrea USR guvernarea acum? Pentru că nu are majoritatea parlamentară. Pentru că nu ar fi un guvern legitim. Pentru că ar trebui să ia măsuri dure, care ar aduce iar PSD la putere. Simplu. De aia împing lătrăii de la Antena3 varianta asta, că data trecută așa au câștigat. De aia au mesaje din astea, uitând convenabil să spună și de triplarea datoriei externe și de masacrarea codurilor penale. Alea nu s-au întâmplat.

Și mai e ceva. Românii au văzut că au bani mai mulți, dar și că benzina a ajuns iar 6 lei, pâinea a mai crescut cu 20%, cartofii, creditele și tot așa, și s-au prins că degeaba le-au fost mărite pensiile și salariile, dacă inflația a crescut și ea.

Dar ideea rămâne. Românii s-au trezit din somnul cel de moarte și vor să participe la deciziile care se iau în cetate.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

59 comentarii

  1. Din calculele mele reiese ca pesede s-a pregătit in diaspora doar Pt 7–8% nu pentru 30% din 5 meleoane cum zice grețosu de comunist Melescanu

    00
  2. A fost un boom intre tinerii 25-44 din cate observi si in tabel. A fost #rezist #muiepsd si alte cele. Nu s-a trezit nimeni,la urmatoarele alegeri iar nu se mai prezininta nimeni intre 18 si 50 de ani pt ca uita/nu ii intereseaza

    00
  3. Avem nevoie urgent de secții mai multe în diaspora + anticipate în luna iunie până nu se calmează spiritele, ia USR la fel cât PNL la anticipate, PSD se duce sub 20 și o să fie guvern legitim. Mai rămâne problemă primărilor din țară și curățarea instituții lor de Dragnea men .
    Apoi se poate începe ceva pe termen lung.
    Altfel o să fie aceeași țeapă ca in 2015 cu Ciolos, vine alt Dragnea în 2020 și zice că dă de toate, lumea nu iese la vot și mai pierdem 4 ani …

    00
    • Daca tu crezi ca doar „Dragnea men” sunt hoti si banditi, ori esti naiv ori nu cunosti cazuri.
      Din partea mea, cunosc cel putin 2 primari banditi si hoti care fura din bani publici si se comporta ca pe vremea lui Caligula.
      Ideea ar fi ca fiecare comunitate ca-i oras, ca-i comuna, sa se trezeasca si sa arate cu degetul spre codosii astia si sa nu-i mai voteze la urmatoarele alegeri. Asta luptind impotriva foarte cunoscutului dicton „a furat maica, dar a si facut!”
      Hotia oricum nu are culoare politica.

      00
    • @Irod

      Pana la a nu-i mai vota prostii, aia care fura trebuie sa zaca in parnaie. Sigur ramane problema lenesilor, care nu fac nimic pentru comunicate, ard gazul degeaba tot mandatul, de aia nu scapi decat cand n-or mai fi prosti sa-i voteze. Dar macar de hoti putem scapa mai devreme.

      00
  4. faza cu diaspora e ca imaginile cu ei cum stau la coada valoareaza mai mult decat voturile lor in sine. ei, sa zicem ca ar vota toti un partid inseamna 4-5% din voturile totale….dar nu voteaza toti cu un partid, voteaza 2% usr 2% pnl si 0,7 psd ….

    00
  5. Daca au inteles oamenii ca prezenta la vot a cruciala ca sa nu mai iasa alde PSD majoritare ar fi un lucru extraordinar. Indiferent ce-ar face PSD nu cred ca scot mai mult de 23-25% la o prezenta la vot de 50% . Totusi – desi mare prin comparatie cu alegerile trecute – 50% nu mi se pare o prezenta wow. Adica doar 1/2 din Romanii cu drept de vot au catadicsit sa se prezinte la vot?! Si restul?

    00
    • realist procentul a fost peste 60%. ca nu sunt 18 milioane in tara nici cu slujbe. Si aia 3-4 milioane din diaspora, e de inteles de ce nu poti astepta in mod realist sa voteze.

      00
    • Alea 18 milioane (pe hartie) sunt total nerealiste. Autoritatile o stiu, dar le convine. Nu zic nimic, se complac. Deci procentul e mult mai mare, 60 si%

      00
    • poate să fim 18 milioane cu toții (gen adulți cu drept de vot, copii, persoane fără discernământ sau cărora li s-au ridicat drepturile electorale prin hotărâre judecătorească), dar nici atâția nu mai suntem.

      00
  6. NOU
    #15

    Avem nevoie de o reglementare ca sa poti vota unde esti, nu in locatia din buletin la parlamentare.

    00
    • Nu aici e buba. Uite tema pentru USR, ca ei pierd mult pe faza asta. Sa faca o lege a chiriilor decenta. Si sa nu mai trebuiasca sa ceri acordul proprietarului sa-ti faci buletin (sa te ia in spatiu), un contract de inchiriere pe 1 an (de ex) sa fie suficient.

      00
    • Ambele dar parca e mai simplu sa rezolvi cu votul. Eu am votat im București, eram in trecere. In 2016 eram prin alte tari, business trip, fără drept de vot

      00
    • problema e că la parlamentare (în țară) nu votezi niște parlamentari așa, la plici, votezi niște parlamentari care să te reprezinte pe tine și zona în care locuiești.
      fiecare județ/circumscripție electorală are listele ei de oameni (x-ulică nu candidează la senator/deputat și în suceava și în hunedoara). așa că fiecare județ/circumscripție are buletinele de vot ale lui/ei, cu dedicație, cu candidații personali.
      cum vezi problema? ca în fiecare județ/circumscripție să fie trimise și buletinele proprii, dar și un număr oarecare din buletinele oricăruia dintre celelalte județe? cam câte din celelalte buletine? să nu mai vorbim de numărătoarea voturilor. ar sta ăia 3 zile prin secții (la ultimele parlamentare am stat până la 5 dimineața la numărat pe sistemul actual). în bucurești cred că ar fi jale.
      mie personal mi se pare că se pot manevra fraude serioase în stilul ăsta.
      mai degrabă să se ușureze obținerea rezidenței în acte acolo unde locuiști efectiv- viza de flotant, cum zice @d4n.

      00
  7. George Carlin, despre „dacă nu votezi, n-ai voie să comentezi”: https://www.youtube.com/watch?v=07w9K2XR3f0

    00
  8. Vezi că ai mai mulți oameni din procentele alea (12 milioane) decât cei 9 milioane care au votat. Procentele nu sunt din numărul de persoane înscrise pe liste, ci din numărul de voturi. Sunt 20 și ceva la sută din 49-50%, nu din 100%.

    00
  9. Lumea s-a schimbat fata de acum 25-30 de ani. Nu mai e Romania de atunci.
    În București trăiesc aproximativ 2 milioane de oameni, în zona metropolitana/ jud. Ilfov aprox 1 milion de oameni.
    Mai sunt oameni in Romania in centrele universitare si in zonele lor metropolitane, în resedintele de județ și în zonele lor metropolitane.
    Azi, în România, în zona rurală trăiesc efectiv putini oameni. Multi sunt plecati afară.
    Eu zic ca sunt 6,7 milioane de români plecati afară in ultimii 30 de ani. Vreo 5 au drept de vot. Si votează sub 10%. Nu e foarte moral ca unul ce e plecat de 20 de ani din țară sa ii decidă viitorul unuia care locuiește aici, dar asa e legea acum.
    Ca sa te bazezi in 2019 pe voturile celor care trăiesc efectiv in zona rurală trebuie sa fii inconștient. E plin in Romania de sate părăsite.
    Cine vrea voturile celor din diaspora sa se lupte ca sa se introducă votul prin corespondență sau electronic, sau sa vina la guvernare si sa organizeze bine votul de afară. Chiar m-am săturat cat a fost înjurat PSD-ul pt asta.
    Cum iesim din situația asta?
    Adică PNL si USR+ nu vor acum la guvernare pt ca nu le convine si o sa organizeze PSD-ul iarăși votul in diaspora. O sa intre Ciolos si Iohannis in turul 2 si o sa fie concurs de înjurături contra PSD-ului. Dar totusi tot ei sa le organizeze.

    00
  10. Numai tertipuri murdare fac cei din PSD pentru a pune mâna pe putere: sabotarea voturilor din Diasporă, dezinformare și multe altele.

    A, să nu uităm cum erau gata gata să ne atragă oprobriul lumii musulmane cu declarația Doamnei Premier că ne gândim să mutăm Ambasada în Ierusalim. Fapt care a dus la anularea vizitei Regelui Abdullah al II-lea în România. Este o prostie monumentală ca noi, cei care suntem aici, aproape de ei, să facem un asemenea pas. A, toată Europa a mutat Ambasada? Da, atunci urmăm și noi, dar nu suntem noi în poziția de a forța lucrurile în Politica Mondială. Ne fac ținte aiurea, pentru că mereu Marile Puteri au folosit România, iar când a venit nota de plată, ne-au dat mereu peste bot. Suntem o țară mică, fără arme nucleare și la cheremul celorlalți.
    O asemenea măsură denotă iresponsabilitate față de siguranța națională.

    Părerea mea este că noi ar trebui să fim ca Elveția. Neutrii. Sau să urmăm turma, nu să ne înfoiem aiurea, că de fiecare dată am suferit și din partea inamicilor și a aliaților. Dar nu, este prea mult să le ceri unora să învețe puțină istorie.

    00
  11. Lasa benzina, 4lei kilu de cartofi domnu’.

    Cand auzi pensionarii nemultumiti in piata atunci stii ca treaba e serioasa.

    00
  12. in seara alegerilor, dupa rezultate, toata lumea ( Bogdan, Orban, Ciolos, Barna) erau cu demisia guvernului si motiunea de cenzura in gura. Ieri erau toti cu ” stai, nu se poate, alegeri anticipate, sa vadem, etc.). Realitatea e ca omaenii au votat pentru schimbare. Pentru schimbare acum. Si daca PNL si USR nu au curaj sa preai guvernarea,tot entuziasmul asta care s-a creat acum se va stinge si oamenii vor fi din nou dezamagiti. E trist, dar asa e. Vom vedea.

    00
  13. Revin la ce ziceam ieri după condamnarea lui LND: părerea mea este că o anumită parte a PSD (Oprișan , duamna, Stănescu) a făcut non combat (nu am văzut nicio găleată) doar pentru a scăpa de mustață. Însă marea problemă este ce pui in loc după ce scapi de PSD. PNL? Ludovic Orban? USR plus cu julien (ăla de pune fotomodele miniștri la sănătate)?
    Să fim serioși… Nu am văzut decât la Băsescu o schiță de guvern din umbră.
    Programe economice? 0. Vot prin corespondenta ? 0.
    Marii câștigători ai acestei situații sunt kwi și … Mugur Isărescu (!).
    Sunt curios in cat timp și pe cine vor numi la conducerea camerei. Rămân la părerea că iohanis va forța anticipatele cu binecuvântarea ccr.

    00
  14. https://ro.wikipedia.org/wiki/Vot_prin_Internet , asta ar fi solutia, nu se va intampla. Hai sa nu ne imbatam cu apa rece. Nu a murit pesedeaua si au aratat ca oricand pot pune 2 mil de voturi pe masa care in functie de de participarea generala poate fi intre mult si foarte mult. Eu sunt mult mai interesant de ce se intampla cu legile justitiei in continuare.

    00
    • „Discuția despre justiție s-a incheiat în PSD ”
      Citat aprox. din M. Oprișan baronet al voevodatului Focșani în „Ziua cutitelor lungi”

      00
    • Dupa care printul oprisan s-a urcat in Fordul Raptor de 150.000 de coco si s-a infiorat la gandul ca a stat printre oameni saraci

      00
    • După ce treci de partea poporului trebuie, măcar puțin, să respiri același aer cu pulimea

      00
  15. Speranta moare ultima, dar votul de duminica a fost contra PSD si contra lui Dragnea. Din cauza unor tertipuri organizatorice, in strainatate s-a votat foarte greu si PSD, este la procentele astea, el trebuie sa fie mult mai jos.
    Implicarea in viata comunitatii, nu exista la nivelul la care am vrea noi sa credem, dar exista un inceput. PSD a pierdut acum, dar ma tem ca e doar o pierdere de etapa.

    00
    • Citeam undeva, că dacă ar fi continuat votarea până la 24.00 , USR++ ar fi depășit PNL

      00
    • NOU
      #33

      da, Bulă, și dacă votul ar fi continuat încă o zi la ultimul referendum ar fi trecut!.
      Păi tu ce crezi mă că aici sunt cuplajele de pe vremea lui Ceașcă, unde meciurile se prelungeau până câștiga cine trebuia?:)))))))

      00
  16. Graficul din a doua poza pacaleste foarte tare, fara sa vrea, presupun.
    Demografic vorbind, grupa 18-25 de ani are in jur de 1.5 milioane de indivizi(date din 2006, posibil sa fie mai putini, dar eroarea conform cu mortatlitatea ar trebui sa fie sub 1%). au venit 740 de mii la vot de unde avem o prezenta in prima grupa de varsta de 48%. Pentru 25-34 de ani prezenta reala(ponderata la grupa lor de varsta, drecu) e undeva la 44%.
    Astea-s niste valori mai vechi, poate mai gaseste cineva prezenta pe categorii de varsta la europarlamentarele din 2014 sa comparam.

    18-24 ani: prezenta 29.6% (la locale a fost 42.0%, la prezidentiale turul 1 a fost 52.2%)
    25-34 ani: prezenta 33.8% (la locale a fost 43.5%,la prezidentiale turul 1 a fost 56.8%)

    Per total, ditai trendul ascendent.

    00
  17. Eu tot nu inteleg gargara asta cu alegeri anticipate, cadere guvernului etc. Au fost alegeri europarlamentare, oamenii au votat la intrebarea „cine vrei sa te reprezinte reprezinte in Parlamentul European?”. PSD cu discursul anti-EU nici nu avea cum sa prinda prea mult.

    Inteleg ca se merge pe val acum, dar pentru guvernare oamenii vor raspunde „cine vrei sa te reprezinte la conducerea tarii si sa guverneze?”
    PSD trebuie lasati sa iti duca mandatul pana la capat, si cand s-o sparge buba, gen nu o sa mai fie bani de pensii si salarii pentru bugetari, sa se sparga cand sunt ei la guvernare.

    00
  18. Scenariu SF, teoria conspiratiei:
    În primul rând nu ma intrebati de pastile, am luat, sunt putin răcit.
    La sfârșitul anilor ’80, multinationalele occidentale aveau nevoie de noi piete de desfacere si s-au pus pe treabă. Serviciile din țările lor s-au pus de acord si cu rusii si cu serviciile noastre si l-au dat jos pe Ceausescu. Urma ca Romania sa fie condusa de straini/multinaționale plus securistii din țară (si rusii au partea lor din imparteala). Asa ca au inceput sa faca afaceri multinationalele si securistii. Plus securistii sau copiii lor au ajuns sefi pe la multinaționale.
    Sa revenim la zilele noastre. Exista PSD care răspunde la comenzile băieților cand e condus de oamenii lor (Dragnea nu a fost ascultător si a fost pedepsit) si mai aveau nevoie de un nou partid, cu tineri, ca sa atraga electoratul nemultumit de PSD si PNL ( si asta plin de securisti in posturi cheie). Asa ca au infiintat USR+ compus din copiii sau nepotii securistilor (Barna, Ciolos, Nasui etc).
    Satisfacția mare a străinilor si a securistilor autohtoni e ca, la 30 de la revolutie, copiii si nepoții securistilor de pe vremea lui Ceausescu sunt votați in masa de tineretul de azi. Asta e tare si cred ca sunt niste chefuri monstruoase la băieții deștepți.
    P.S. Si in ’96, si in 2004 repede s-au certat cei de asa zisa dreapta cand au ajuns la guvernare (nu putere, ca puterea e in alte maini; in mâinile securistilor si străinilor care folosesc asa zisa justitie pt a-si face jocurile).
    Deja se cearta cei de dreapta pt șefia Camerei Deputaților. Au o foame de a ajunge la ciolan ieșită din comun, nu mai au răbdare până nu stiu cand, chiar dacă pierd politic acum.

    00
    • Din fericire toti astia din USR sunt urmasii dacilor asa ca faptul ca sunt nepoti de securisti este invalidat de puterea magica a lui Zamolxe, de-aia ii voteaza lumea. Si se stie ca multinationalele au fost inventate de romani, de aia dacii liberi de astazi se lupta pentru recucerirea libertatii marelui neam romanesc. De-aia sunt si plecati asa multi romani din tara, ca sa lupte cu multinatinalele direct la ei acasa ca daca ii gonesti doar din Romania nu rezolvi mare lucru.

      00
    • 1. Nu mai lua pastile fără prescripție de la medic.
      2. Tema de gândire: multinaționalele astea rele vor sa facă profit. Cat profit ai fi putut face dintr-o țară de pârliți cum era România la finalul anilor 80 astfel încât sa merite sa plătești oamenii locali si să îți rămână si ție? Nu cred ca merita efortul sa dai regimul jos.

      00
    • @stefanb Au plecat din cauza PSD-ului si al securistilor comunisti gen tatal lui Nasui

      @ ic Jumate de miliard anual declarat doar austriacul ;-) si nu, nu au venit doar sa faca profit ci si sa previna concurenta care ar fi facut-o ceasca daca nu primea headshot. Avand in vedere ca a platit datoria aia mare nu eram chiar parliti.

      00
    • esti racit la curul de pe umeri!

      00
    • Bai Vasile, am citit toata povestea ta si este interesanta, insa are o mare hiba argumentul tau: aia care sunt dati jos de unde s-au cocotat CHIAR SUNT NISTE BANDITI NOTORII. Chiar as fi varsat o lacrima pentru tara asta, daca oameni nevinovati ar fi ajuns sa fie haituiti de „asa-zisa” justitie care face jocurile strainilor. Dar ce sa vezi fratioare, justitia asta, asa cum o fi ea in mainile securistilor, ii prinde pe astia care ne sug banii si energia pentru propriile interese.
      Imi pare rau sa-ti zic, dar eu sunt multumit de justitia asta din mainile securistilor si a strainilor si imi doresc sa continue in aceeasi idee, pentru ca tare multi hoti si nenorociti au ramas inca in libertate si cu banii la saltea. Hai noroc!

      00
    • @claudiu
      Jumatate de miliard raportat anii ăștia. Tu vrei sa spui ca băieții i-au dat headshot cu planul ca peste 25 de ani cumpara o banca si fac profit… Cam multa planificare…
      Majoritatea datoriei a fost plătită din vanzarea produselor agricole. Im industrie nu se mai investise de mult in tehnologii noi.
      Referitor la distrus concurența: produsele românești erau așa de bune încât toti românii căutau „straine că nu se strică si funcționează mai bine”. Deci care concurență?
      Se pare ca nea Nicu a fost dat jos de vecinul de la est… care multinaționale rusesti in 89?

      00
    • @claudiu
      Jumatate de miliard raportat anii ăștia. Tu vrei sa spui ca băieții i-au dat headshot cu planul ca peste 25 de ani cumpara o banca si fac profit. Cata planificare… ce viziune de afaceri…

      Majoritatea datoriei a fost plătită din vanzarea produselor agricole. Im industrie nu se mai investise de mult in tehnologii noi.

      Referitor la distrus concurența: produsele românești erau așa de bune încât toti românii căutau „straine că nu se strică si funcționează mai bine”. Deci care concurență?

      Se pare ca nea Nicu a fost dat jos de vecinul de la est… care multinaționale URSS in 89?

      00
  19. Ciorbea zice despre romanii din diaspora daca sunt nemultumiti sa trimita sesizari la Avocatul Poporului. Yeah, right. Probabil ca sa se stearga cu ele la cur, nesimtitul.

    00
  20. vot prin corespodenta + vot electronic = moartea psd

    00
    • Citeste si metodele de fraudare pt acest sistem.
      A evoluat sistemul de vot fata de 1990 (vezi verificarea buletinului), dar exista metode de a-l fenta.

      00
  21. Din aia plecati sunt si eu. Am fost multi la vot dar mai putin de 30% au reusit sa voteze. Motive:
    1. Coada 2-4-6 ore. Alti cunoacuti au stat 9 ore si nu au reusit sa voteze
    2. Ambasadele au avut 2-3 stampile si 1-2 cabine. Softurile de citire buletine nu mergeau.
    3. Nu erau suficiente buletine de vot.
    4. Nu imparteau formulare anti-dubla votare inainte, deci stateai acolo, completai, il re-verifica si abia apoi te lasau mai departe.
    5. Personal putin si lent. Si daca erau rapizi, tot erau mult prea putini.

    Dupa ce stai o vreme in tari in care lucrurile merg bine, te scarbesti relativ repede sa vezi din astea….

    00
  22. Salut Vali!

    Te citesc de fffffff multi ani, de mai multe ori pe zi :) Asta e maxim al treilea comentariu pe care il las aici. O fac doar pentru a-mi scoate palaria in fata echilibrului pe care l-am regasit in articolul asta, cel putin zilele astea. Multam’!

    00
  23. mi se pare incredibil cum în străinătate și în marile orașe din țară au fost încontinuu cozi la secțile de votare și totuși doar 49% dintre români au votat.
    asta înseamnă că sistemul nostru e făcut să nu voteze mai mult de 50%?

    00
    • sistemul din străinătate e făcut prost, tocmai pentru a le aduce aminte românilor de ce au plecat.

    • Radu are dreptate. Și în Cluj erau cozi absolut peste tot. De pe la 10 dimineața până seara. Ce s-ar fi întâmplat dacă prezența la vot era pe la 70, 80%?

      00
  24. ce ciudatenii gasim in pepiniera radio.
    personajul ala chiar crede ce scrie? sau e concurs de eseuri pentru ciolan?

    00
  25. Acest vot a fost un vot de ura. Nu s-a votat PNL sau USR-PLUS ci s-a votat impotriva mafiei, a nesimtirii, a arogantei impuse de Dragnea in PSD.

    Personal am stat acasa. Nu sunt roman, ci apartin minoritatii mult iubite de romani. De multi ani nu mai pun stampila pe curva politicii romanesti, n-am nimic impotriva sa votez un roman, insa nu pot vota un om, care si-a inceput cariera la sinul lui Funar sau un altul care facea bani din ura interetnica cind era moderator TV. In afara de asta n-am auzit niciun partid romanesc sa aiba vreun cuvint de spus pentru minoritati.

    Ceea ce m-a intrista insa e faptul ce s-a intimplat dupa ce s-au inchis unele sectii de votare si unii n-au reusit sa intre. Oricit de nedreptatit sa fii, nu este motiv pentru violenta cum s-a intimplat in Olanda. Multi au venit aici in vest (vestul pentru mine inseamna la nord de Belgia), stau de ani buni aici, insa de civilizat s-au civilizat prea putini.

    Vorba aceea romaneasca: „Lupul isi schimba blana, dar naravul ba.” e valabila atit pentru politicieni cit si pentru votanti. Eu nu mai cred nici in bine nici in schimbare. Din 89 pina astazi a trecut mult timp, ocazii au fost nenumarate si de fiecare data romanii au dat cu mucii in fasole. Furtul si propria bunastare s-au dovedit de fiecare data mai importanta decit propria natie. Nu va fi nici de data asta altfel.

    00
    • Am inteles. Viata ta e fututa. Dar chiar aveai nevoie de atatea cuvinte ca sa ne spui asta?

      00
  26. Eu nu inteleg, in contextul prezentei covarsitoare la vot, cum a ajuns UDMR la 5% si daca e adevarat ca PSD si PNL au distribuit voturi catre ei? A ajuns Oltenia sa voteze (si cu) UDMR? A fost disperare sau premeditare?

    00
  27. „Azi, PSD are majoritatea parlamentară cu mai puține voturi decât a luat la la europarlamentare.”

    Sa stii ca pana aseara si eu picasem in capcana asta pentru ca toata lumea zicea ca au luat acelasi nr de voturi ca in 2016. Dar nu e asa. La europarlamentare au luat 2.040.682, iar in 2016 la parlamentare 3.221.786 (sursa: Wikipedia).
    Acum ar fi interesant de vazut ce s-a intamplat cu diferenta aia de aproape 1.200.000, clar s-au dus spre Pro Romania o parte, dar eu cred ca o buna parte din ei nu au iesit la vot. Am impresia ca fata de alte scrutinuri, PSD-ul nu a apasat deloc pedala de acceleratie, nu s-a implicat foarte mult in mediul rural, primarii nu au scos oamenii la vot. Pentru ca referendum, pentru ca au fost unii baroni care au vrut sa i-o traga lui Dragnea, parte ca toate astrele s-au aliniat. Asa ca la urmatoarele randuri de alegeri (alea din 2020 ca oricum la prezidentiale se iese de obicei) sper sa nu ne culcam pe o ureche si sa ne ia valul ca toate s-au rezolvat.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube