De ce românii emigrează în continuare, deși economia duduie

Întrebarea lui Hoștiuc e legitimă:

O întrebare la care nu există răspuns: De ce românii, în special tinerii, continuă să fugă masiv din ţară deşi economia creşte, băncile dau împrumuturi pentru case, companiile caută angajaţi, salariile cresc, iar mari proiecte de investiţii sunt anunţate săptămânal.

Deşi am avut an de creştere economică, intensitatea plecărilor din România a crescut în 2017 prin comparaţie cu anii anteriori. Anul trecut din România au emigrat aproape 220.000 de persoane, iar în ţară au intrat 166.000 de persoane, rezultatul fiind un minus de 53.000 de locuitori.

Înainte de a ataca problema, trebuie să ne uităm la cele două categorii de oameni care pleacă.

Una este high professionals, oameni educați pe domeniul lor, fie că sunt medici, ingineri sau programatori, care nu o duc neapărat rău în România (da, ok, medicii sunt supărați că durează până ajung la cașcaval), dar cărora li se oferă salarii mult mai mari în afara țării. Alții pleacă pentru că vor să lucreze la un alt nivel, și aici nu pot face asta.

Cealaltă este hard workers, muncitori care nu găsesc de muncă și nu vor să moară de foame, așa că preferă să se ducă afară și să facă orice, de la cules căpșuni la construcții la curierat la orice. Pentru unii s-ar găsi locuri de muncă în alte orașe, dar mobilitatea e o problemă în primul rând financiară (pentru unii nu rentează să facă naveta săptămânal în alt oraș, alții nu vor să vândă casa din orașul X pentru a se muta în orașul Y, pentru că diferența de preț e mare sau jobul este nesigur).

Bun. Și totuși, de ce continuă să plece, dacă România o duce bine (cel puțin pe hârtie)? Răspunsul e simplu: pentru că acum e momentul. E cerere de forță de muncă ieftină în Vest. Decât să dai 3.000€ unui localnic să facă un job, mai bine aduci un estic pe 1.500, că e mai modest și n-are cheltuieli așa mari și înghite mai mult rahat de banii ăia. Plus, nu comentează când se prinde că nu poate trăi în orașul ăla cu salariul plătit și trebuie să stea două orașe mai încolo. Nu mai găsesc acum blogul, dar povestea o fată care stătea în UK cum ea își face singură hainele și mănâncă mai lejer așa (micul dejun, ceai și toast) ca să își permită să stea în Londra, parcă.

Sigur, asta nu înseamnă că toți mor de foame pe acolo, sunt și destui care o duc bine și foarte bine.

Dar revenind, acum e momentul, acum se caută oameni, peste doi ani s-ar putea să nu se mai caute, să plecăm cât mai putem. Și, odată ajunși acolo, mai mult de jumătate vor să se întoarcă după o perioadă, pentru că banii nu aduc fericirea.

german-beer-festival-girl-drinking

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

189 comentarii

  1. Pe principiul ăsta ar fi trebuit să se întoarcă cei care au plecat înainte de 20-17.

    00
    • puțini vor să admită că duc o viață de rahat acolo, chiar dacă e mai civilizație și fac mai mulți bani.

      am refăcut baia acum câteva săptămâni, băiatul care a contractat lucrarea fusese șef de șantier în italia, s-a întors că nu îi plăcea și nici copiii nu se integrau prea bine acolo. bani mai puțini aici, dar viață mai bună.

      unul dintre băieții care lucrează la serverul pe care stă zoso.ro, consultant securitate IT, probabil unul dintre cei mai buni din lume, la fel, a ars-o câțiva ani prin londra, prin arabia, prin belgia, s-a intors acasă, lucrează remote.

    • Depinde de fiecare cum apreciaza viata in comunitate.Eu sint scîrbit de birocratia de aici, de atitudinea majoritatii celor care lucreaza la stat(aici intra inclusiv medicii si profesorii care ar zice oricine ca ei ar trebui sa aiba alta atitudine fiind oameni cu scoli superioare).
      Nu am lucrat/locuit in vest ca sa am un termen de comparatie cu ce este acolo.
      Bineinteles ca daca se cistiga mai putin decit in vest dar peste media din RO oricine va fi multumit, insa ma indoiesc ca aceste persoane sint multumite de interactiunea cu organele sau cu romanii.Dovadă cîte articole ai despre viața de kkt de aici.

      00
    • wait?! what?! ai refacut baia si n-ai bagat nici un articol de bricolaj ?!

      00
  2. duduie bine…60-90-60

    00
  3. Ar mai fi si faptul ca multi nu fac eforturi reale de integrare. Normal ca nu ti se adapteaza copiii daca nu invata bine limba pt ca tu o arzi numai intre comunitati de romani si nu vorbiti decat romana.
    Normal ca aia sunt naspa ca nu te lasa sa tai porcu’ in vreo magazie ( si aici ma refer la comunitatile de romano-spanioli), sa faci parangelii in apartamente (nunti botezuri inmormantari) sau sa iti fluturi kilotii pe geam.

    00
    • „romano-spanioli”

      Poftim?

      00
    • Hai mai, chiloti atirnati la geam am vazut si prin Venetia si nu de putine ori. Si nu cred ca stateau numai romani acolo, fiind cam scump orasul pentru chirie.

      00
    • @Alupigus: romano-spanioli: cetateni spanioli de origine romana.

      00
    • @F.

      Nu, cetățeni spanioli și atât.

      00
    • @alupigus emana duhoarea de gunoi cu care ne-am obisnuit de ceva timp.

      00
    • Cetățenii spanioli de origine romana sunt câteva zeci de mii. Milionul de români care trăiește acolo este format în rest din cetățeni români rezidenți în Spania. Sunt 6-7 milioane de rezidenți străini în Spania, luați în calcul la numărătoarea populației (pt că nu mai sunt numărați in tarile de origine, ca de aia a avut Romania 20 milioane la recensământul din 2011, fata de 21,7mil. cu doar 9 ani înainte).

      00
  4. Fumigene și minciuni. Bananierismul nu e dovadă de economie care bubuie. Pe limbajul romenglezilor, it’s on life support. Toți xenofilii laudă alte țări civilizate că au asta, că au aia; dar refuză să recunoască faptul că România nu le va surclasa dacă nu are coloană industrială (în orice domeniu, nu contează) proprie, construită, creată, de români privați și sector public (gen resurse naturale sau electricitatea sau sistemul de alimentare cu apă ș.a.m.d.) concomitent.
    Dar… nu… nu se va întâmpla. Slugărnicia și căutarea unui tătuc pe care să-l aservim doar și fiindcă vorbește altă străină e mult mai mare decât autoconservarea, iar xenofillia cu autorasismul sunt boli grele.

    Și, odată ajunși acolo, mai mult de jumătate vor să se întoarcă după o perioadă, pentru că banii nu aduc fericirea.

    Nu, mai bine o să le fie dacă rămân acolo și-și cumpără locul de veci unde locuiesc acum în străinezia. Și-au tăiat singuri cordonului ombilical.

    Dacă se întorc, o vor păți rău, chiar dacă vor avea carduri bancare sau ca=și montează enșpe mii de camere de luat vederi la fiecare colțișor de casă și din curte.

    00
    • Nu imi sta in caracter sa bag in seama oamenii cu boli psihice grave, dar nu e prima oara cand Alupigus ameninta pe aici. Inclusiv mie mi-a explicat cum imi rupe capul daca ma prinde in Romania pentru ca nu-s nationalista.
      Si stau asa si ma intreb , nu-i cazul sa il indrume cineva spre medicatie si ajutor de specialitate inainte sa chiar dea cuiva in cap? Adica, l-as crede in stare .

      00
    • Cine nu recunoaște chestia aia cu coloana industriala ? N-am auzit pe nimeni care înjură Romania sa nu-si dorească asta pt tara. Sau ai o problema cu faptul că îi admiră pe străini pt ce ne lipsește noua? Pai nu asta e și ideea ta tot timpul, sa facem ca ei?
      Iar slugărnicia e individuala, pt că ai nevoie de salariu bun. Ideal ar fi să strângi bani din salariul ăla și din moșteniri sau lucrat în afara și să te faci antreprenorul ăla de care zici.

      00
    • @m

      Cine nu recunoaște chestia aia cu coloana industriala? N-am auzit pe nimeni care înjură Romania sa nu-si dorească asta pt tara. Sau ai o problema cu faptul că îi admiră pe străini pt ce ne lipsește noua?

      Ăstea-s întrebări retorice sau te prefaci ?

      @Iulia

      Raus!

      00
    • @Iulia, uite, vezi? Cumva ai si tu o vina. Din cauza raspunsului tau a trebuit sa vad ce au ascuns spiridusii. Nu mai bine iti vezi tu de treaba ta si lasi spiridusii sa-si faca treaba in liniste fara sa-i deranjezi?

      00
    • @Alupigus du-te ma si te cauta. Daca se poate la ceva medic cu acces la psihotrope cu spectru larg, ca zau nu stiu exact unde te incadrezi…

      00
    • @Iulia Raus!

      00
    • Vali, doar ma stii, comentez super rar cu toate ca te citesc de mai bine de 10 ani…
      Baiatul asta a fost amuzant la inceput, dar incepe sa bata campii grav si sa futa toata comunitatea… nu tin sa-mi accepti comentariul, voiam doar sa iti transmit o parere legata de el. La un moment dat, devine insuportabil tipul si de obicei afecteaza toata comunitatea asta din commenturi.

      00
    • știu, e am pe ultima sută de metri până să zboare.

    • Iulia, nu te mai victimiza pe aici.

      00
    • Da, la inceput a fost amuzant cu xenofilia lui, dar deja a intrecut masura.

      00
    • @alupigus
      La fel de retorice ca întrebarea ta
      Nu știu pe unde te învârti tu, eu printre oameni mai normali. Probabil așa se explică și problemele tale, muta-te și tu într-un loc mai fain din Romania. Sunt și din alea , nu fii autorasist.

      00
    • Subscriu la ce a zis Cornel. A început să-mi fie silă să citesc comentariile.

      00
  5. Banii intr-adevar nu aduc fericirea, dar civilizatia o aduce cu siguranta. :D

    00
    • Nu o aduc, dar o intretin

      00
    • degeaba stai intr-o țară mișto dacă nu ai bani să trăiești in ea :D

    • Depinde unde stai. Daca iei exemplul extrem, Londra, cel mai scump oras european, asa este, daca ai un job mediu o sa iti fie greu sa traiesti acolo. E cam cum ai avea 1500 RON in Buc si ai trai in chirie. Pe aia care vin din provincie si lucreaza pe salariile astea de mizerie nu ii vedem?

      Eu ce am vazut din oameni in jurul meu, mai toti au bani sa traiasca in tara aia. Secretare (fara sa fie amantele sefului) cu vacante de 3 sapt in Cuba? Checked. Invatatoare la gradinita care se duc la fi-su in vizita in Australia? Checked.

      Exemplul meu: familie de 4 (+o bunica ce sta cu noi cateva luni bune pe an), traim bine dintr-un singur salariu – ceva absolut imposibil in Bucuresti. Semnat: un gigel care e platit mai putin ca localnicii.

      00
    • Banii n-aduc fericirea,
      Dar te-ajuta sa-ntretii iubirea.
      Inevitabil va fi bine.

      Adra.

      00
  6. Pleaca fiindca cu salariul mediu de 2300 lei (aici intra majoritatea oamenilor curierat, horeca, comert, etc,) nu poti sa duci o viata decenta in mai marile orase. Sa nu mai zic de casa, masina. Traiesti fix de azi pe maine, te rogi sa nu se strice vreo masea, sa nu vina vreo nunta.

    00
    • S-ar putea ca 2300 aici sa valoreze mai mult ca 1500 euro „acolo”.

      00
    • Nu conteaza suma, conteaza puterea de cumparare. Poti sa castigi doar 1000 RON si sa iti permiti o gramada pt ca : nu platesti chirie aici, intretinerea e mai ieftina, dentistul e mai ieftin, serviciile sunt mai ieftine, fructele si legimele sunt mai ieftine….
      Deci chiar daca iti raman 1500 RON la sf de luna…poate e mai bine decat sa iti ramana in Londra 800£ la sf de luna ( doar un exemplu)

      00
    • M, tu mergi zilnic la dentist? Eu am 35 de ani si am fost o singura data pt o plomba…

      00
    • M-le ce calitate primești pe banii cîștigați în RO?
      Legume ieftine în care habar nu ai cîte chimicale sînt băgate.
      Servicii ieftine cu calitate pe măsură.Pentru că este mai ieftin în Grecia se pleacă de aici la greu.
      Vai de neuronii tăi.

      00
    • @ackermann: S-ar putea, doar ca nu. Un iPhone, sau un Thinkpad costa 1000e si in UK si in Ro.

      00
    • @George – de cel putin 2 ori pe an pt verificare si detartraj – cost ( partial subventionat de NHS ….cred ca 75% pt verificare si 25% detartraj) : 200£
      Plomba : 75£ . Am pus 5 intr-un an . A cazut una veche …aveam 2 carii ascunse care erau doar puncte apoi s-a descoperit ca trebuie plombate …etc.
      @Sly : comparam aceleasi produse . Cele mai ieftine chimicale in UK sunt mai scumpe decat cele mai ieftine chimicale in RO.
      Ex. Un KG rosii bio in UK aprox 7£ . Rosii normale : 2£ . Cat e kg de rosii acum in RO?
      Eu am gasit instalatori care si-au meritat toti banii in RO si unii care n-au meritat deloc. Per total , comparand cu UK e mai ieftin in RO.
      Si apropo de neuronii mei…nu te mai ingrijora sunt ok. Ai grija de tine ca in RO e o boala grava.

      00
  7. Sa nu generalizam. Cei mai mulți nu se integreaza pentru ca nu vor – vor sa fie ca acasa dar pe mai multi bani si stiu ca se duc acolo pe o perioada limitata doar ca sa faca o casa in sat in Ro. De aia nema integrare, ca stiu ca sunt acolo pe datorie. Am intalnit destui, ma feresc cat pot. Sincer as prefera ca restul sa stea acasa ca strica combinatia, se simte cand se depaseste o masa critica de rromani.

    Fac parte din prima categorie. Am plecat pentru ca trafic, birocratie, respect pentru individ, spitale, psd, autostrazi, notari, politie, salvare, servicii, spagi, balcanisme etc. Fiecare face cum crede ca ii e mai bine. Viata e scurta, mai scurta decat perioada in care se civilizeaza un popor – civilizare despre care nu sunt sigur ca va avea loc.

    00
  8. Ba, am avut prieteni care au plecat cu gandul sa se intoarca in Romania. Acum oricat de greu le este acolo nu mai vor sa se intoarca niciodata

    00
  9. Părerea mea e că mulți dintre cei cu o calificare pleacă și pentru că nu găsesc aici respectul pe care-l merită. Cel puțin așa a fost în cazul meu. Și a fost un șoc pentru mine sa trec de la cultura lui „nu ești în stare de nimic” la „yes you can do it, I trust you”.
    Cat despre adaptare, nu mă pot pronunța pentru că nu lucrez permanent într-o singură țară, dar probabil e mai comod in Romania unde nu-ți dă nimeni peste gheare daca atunci hârtii pe jos sau dacă asculți muzică tare etc. Sau intervine „Mica înțelegere”. Și e mai comod decât într-o țară în care chiar trebuie să „deliver results” – romgleza intenționat.
    Cine e orientat pe rezultat va rămâne afară și se va adapta. Cine crede că afară umbla câinii cu covrigi in coada și va primi un salariu doar pentru că este român va suferi un șoc și se va întoarce. Și mai e categoria de prestatori de servicii remote care câștigă suficient de mult încât să stea în țară și să nu le pese de inflație sau economia care duduie, și ăștia sunt din ce in ce mai mulți…

    00
    • Iar acestia din urma nici nu figureaza in statisticile ANOFM si autoritatile au impresia ca somajul e scazut dar consumul merge brici si uite ce bine ne descurcam noi, besedeul…

      00
    • @marinel, la consum suntem mult sub media UE.

      00
    • Nu ma raportez cu consumul la UE, ca nu poti face consum cu 500euro la fel ca neamtul cu 3000, ci la cifrele din trecutul nostru, 2-3-4 ani in urma…

      00
  10. Pe langa faptul ca in Romania sunt salarii de cacat si preturi apropiate de Vest, ai mai multe dezavantaje:

    – ti-e frica sa intri intr-un spital… chiar si pentru o problema minora
    – daca pleci in weekend sa te plimbi/relaxezi, 50% din timp il pierzi stand ca prostu` in trafic
    – orase aglomerate si dezvoltate haotic, cu un transport in comun jenant
    – legislatie facuta impotriva angajatului si a cetateanului in general
    – imposibilitatea de a-ti dezvolta o afacere cum trebuie daca nu ai pile sau contracte cu statul

    – mancare expirata la supermarket, cu data modificata

    etc etc

    00
  11. Fenomenul e mult prea complex pentru a da un simplu raspuns. Si in lipsa unor studii bine facute, ne dam si noi cu totii cu parerea. Dar factorii sunt extrem de multi: sunt oameni care pleaca pentru ca vor sa atinga un nivel de performanta pe care nu-l pot atinge in Romania, sunt oameni care pleaca pentru ca sunt scarbiti de ce experienta au avut in Romania, sunt oameni care pleaca doar pentru ca imaginea Romaniei din bula lor ii face sa creada ca vor ajunge sa moara sub dictatura peste o luna daca protestul urmator nu are succes, sunt oameni, mai ales tineri, care pleaca datorita mirajului banilor multi (cand iei 400 de euro in mana in Romania, nu conteaza ca iti raman tie in buzunar toti banii pentru ca tu stai la mama, 1500 de euro aia salariu acolo par foarte multi), altii pleaca pentru ca si-au pierdut speranta ca ceva se mai poate schimba, altii, millennials multi pleaca pentru ca se asteapta ca Romania sa devina Germania in 2 ani si acest lucru nu se intampla, altii pleaca pentru ca e mai simplu pentru ei sa plece decat sa puna osul la treaba in tara, altii pentru ca sunt dezamagiti de restul poporului, altii ca sunt dezamagiti si de faptul ca inclusiv noua opozitie este la pamant si tot la fel de incompetenta, altii pentru ca … etc etc etc.

    Si evident, pe urma putem trece la nivel macro sa vorbim despre faptul ca in Europa de Vest e criza mare de personal si atunci oferta e tot mai atragatoare sau despre faptul ca media, in alergarea dupa stiri negative ofera o imagine mai nasoala decat cea din realitate si putem ajunge si la teorii prin care intentionat se doreste dezbinarea natiunii, a spiritului national, a sentimentului de apartenenta la o natie etc etc.

    Putem discuta de asemenea ca pe masura ce-ti pleaca elitele din tara, nivelul mediu al oamenilor scade, ceea ce accentueaza problema si ingreuneaza chiar posibilitatile de revenire.

    Is multe explicatii.

    00
  12. Problema este că chiar dacă pleci din România pentru mai multă civilizație, oameni normali la cap etc., pentru toți de acolo vei fi doar un străin. Și dacă n-ai plecat cu încă trei familii după tine, ca să ai cu cine socializa acolo, singurătatea și izolarea resimțite sunt ucigătoare. Și te întorci în rahatul din România. Da, banii nu aduc fericirea. Nu numai banii.

    00
    • Ai de mine…la faza cu ești străin. Bro, când o să-ți faci prieteni în țara în care locuiești, ai să vezi cât de bine te simți în țara respectivă. Mergi, cunoști, explorezi și nu ai cum să te simți străin. Ai ocazia să întâlnești oameni mult mai faini.

      Eu am plecat în UK acum 3 ani de zile, nu din cauza banilor, ci am vrut să studiez aici. Nu m-aș mai întoarce în RO. Pentru cei mai tineri, ca și mine, le-aș recomanda cu tot dragul să plece dacă vor să crească și să se autodepășească constant – pe toate planurile.

      E o greșeală, din punctul meu de vedere dacă te gândești și pui pe primul plan, banul.

      00
    • „pentru toti de acolo vei fi doar un strain”
      Vai cat comunism intr-o singura fraza. Citeste cu atentie: trebuie doar sa fii om: sa inveti limba( nu perfect, oh doamne, sunt atat de bucurosi cand vorbesti limba chiar si stricat, si iti fac complimente peste complimente cu ai invatat limba aia urata si grea asa de repede) sa vrei sa muncesti si sa nu fii arogant. Atat. Mai ales acum dupa ce Europa a fost invadata de magrebieni cu mai multe drepturi decat obligatii, ca roman cu job si intentii de a te integra esti mana cereasca.

      00
    • Socializezi si iti faci prieteni locali. Eu vad asta in Londra la multi romani. Se duc si stau doar in cartiere de romani, vorbesc doar romana etc. Normal ca odata ce iesi din cartier te simti singur si izolat. Copiii nu se integreaza ca nu vorbesc bine limba.

      Eu chiar nu-i inteleg pe romanii care stau in comunitati ciorchine prin Wembley, Queensbury etc.

      00
    • Dacă nu te izolezi, ca ești prea deștept pentru prostii astia de străini, îți poți face prieteni si cumva poți afla ce înseamnă prietenia de la un străin când chiar ai nevoie de ajutor in timp ce geniile conaționale îți dau cu flit și la buna ziua

      00
    • Asta pentru ca noi plecam cu ideea ca toti oamenii trebuie sa fie super prietenosi si suntem dezamagiti cand vedem ca nu e asa. Din ce am experimentat eu, in Germania in special, oamenii sunt politicosi si in rest isi cam vad de treaba lor. Ceea ce la ei e atitudine normala inclusiv intre ei, noua ni se pare ca sunt reci si neprietenosi. Pe de alta parte, daca iti vezi de treaba ta poti sa te imprietenesti cu ei in ariile unde ai un punct comun cu ei. Asa ca depinde si de ce asteptari iti setezi. :)

      00
    • Stimate ´motanes, detii cumva adevarul universal? Eu am gasit in occident mai multa pritenie si intelegere din partea localnicilor, decat din partea neamurilor si asa zisilor prieteni ramasi in Romania, care au inceput sa ma judece si sa ma acuze ca am plecat din tara,desi decizia mea nu le afecta viata . Pura rautate a celor de acelasi neam. Si am invatat inca ceva, occidentalii au o doza de egoism , bun as putea spune, adica ii preocupa problemele si bunastarea lor, asa cum ar trebui sa fim si noi romanii si ii preocupa mai putin faptul ca tu esti strain sau nu. Mie imi place viata in occident, am mai multe oportunitati de petrecere a timpului liber,de a fi excelent tratat de autoritati, de a petrece putin timp in trafic si de a munci pe sume juste. In Romania vin strict cand mi se face dor de ceva anume: parinti, locuri, etc.
      Daca nu am mai fi atat de melodramatici, poate am reusi sa schimbam ceva si in Ro. Eu sunt de parere ca nu trebuie sa generalizam. O persoana prefera sa traisca in tara in care s-a nascut si ii place, iar o alta, prefera sa traiasca noi experiente intr-o tara sau in mai multe tari. Hai sa ne ocupam de viata, cariera si pasiunile noastre ca individ..si sa lasam filozofia asta ieftina cu dorul de tara si cu faptul ca esti tratat rau in occident. Poti fi tratat mult mai rau de proprii concetateni (vezi pe la Finante) si poti trai frustrat orunde in lume, daca asta alegi.

      00
    • Am citit reacțiile la comentariul meu și realizez că subiectul nu poate fi tratat decât în mod subiectiv. Fiecare vorbește din punctul lui de vedere, prin prisma posibilităților date de vârstă, înzestrare psihică, profesională etc. Nu cred că cineva greșește și cineva are dreptate. Fiecare are propria lui experiență și o anumită atitudine față de aceasta.

      00
  13. in Romania e super daca castigi o gramada de bani. (Peste 7000€ de ex) si locuiesti undeva prin Nordului, iesi numai la restaurante de lux si asa mai departe.
    Si nu din cauza banilor ci din cauza faptului ca nu vezi problemele.
    Te dai cu masina ta smechera, ai vecini civilizati si asa mai departe.
    Dar daca faci bani putini esti mancat.
    Trenurile sunt varza, un drum de colo colo cu autocarul te omoara iar la spitalele publice stim cu totii cum e.
    Pe de alta parte, facand acelasi job mai putin bine platit in strainatate, chiar daca nu ramai cu mai multi bani proportional vorbind, ai conditii decente de trai.
    La asta se rezuma acum. desi la inceput toti au plecat pentru bani, acum raman in strainatate pentru conditii

    00
  14. Fals. Pleacă pentru că educație, sistem de sănătate, trafic (nu haos), alimente (nu gunoi), instituții ale statului normale, absența dosarului cu șină etc. Adică civilizație și normalitate care să le permită să mai și trăiască, nu doar să supraviețuiască într-un stres continuu și inutil.
    Și nu, nu contează câți bani ai dacă te lovești de asemenea probleme. Și nu, în România privatul (educație, sănătate) nu este încă o alternativă.
    Nu vreau să vă povestesc ce înseamnă să ai, de exemplu, un copil bolnav de o boală cronică la noi. Depinzi de stat, de medicamente care nu se importă, de alimentație care nu se găsește, de proceduri, acte, dosare, de mila direcțiilor și primăriilor, de lipsa asistenței socialeși medicale, de un doctor dintr-o cocină de spital, de niște educatoare sau profesori nepregătiți, de un mediu poluat și infect etc.
    D-aia pleacă românii. Fiindcă 3000 de euro aici înseamnă mai puțin decât 3000 de euro afară.

    00
    • trafic ( haos ) e in multe tari ( Londra, Milano etc )
      3000 eur aici te asigur ca inseamna mai mult decat 3000 eur in orice alta tara din UE
      compara o chirie din bucuresti cu o chirie in londra si ai raspunsul ….

      00
    • Prietene, dacă te gândești doar la locuit, da, poate nu sunt. Dar mai citește o dată ce am scris, în special partea cu educația și, mai ales, sănătatea, și nu te lega de sumă.
      Iar trafic nu înseamnă doar aglomerație, ci și respectarea regulilor, starea drumurilor, alternative de transport, civilizația participanților la trafic.

      00
    • @Johnnyfer

      De ce ai mințit? E de porc.

      00
    • Budapesta in luna august traversata pe marginea Dunarii de parca eram pe centura.

      00
    • @bebe: Din aia 3000 de euro nu scazi doar chiria.
      -cosul de cumparaturi saptamanal e mai ieftin in majoritatea tarilor din vest
      -spaga pentru orice e zero ( calculezi aici intre 100 si 800 de euro/luna, daca ai sau nu ai pe cineva internat in spital iN Ro)
      – mijloace de transport in comun care functioneaza ceas ( minus cateva sute de euro pentru masina /asigurare/ impozit)
      – poti sa deduci o gramada de chestii din impozit
      – also, nu trebuie sa locuiesti in Londra , Milano sau Munchen . Poti castiga 2500 de euro intr-un oras mai mic , platind chirie de 550 cu totul inclus.

      00
    • @Alupigus, deși rațiunea îmi zice sã nu te bag în seamă, am să risc să te întreb: unde am mințit?

      00
    • de ce toti care pleaca vin sa-si faca dintii in romania ?? pt ca sistemul de acolo e perfect sau pt ca e foarte scump dentistul in ue ??
      crezi ca toti care muncesc afara au contract de munca cu asigurare de sanatate ?? te asigur ca un procent foarte mic au. toti cunoscutii mei din afara vin in romania pt probleme de sanatate mai complicate. acolo fac doar analize normale periodice si dupa caz prefera sa nasca afara pentru ca asta vine la pachet cu multe alte beneficii.
      NU E NICAIERI LAPTE SI MIERE.
      „D-aia pleacă românii. Fiindcă 3000 de euro aici înseamnă mai puțin decât 3000 de euro afară.” Asta ai spus asta am comentat, prietene.

      00
    • bebe, nu exista nimeni in vest care sa nu aiba asigurare medicala la acelasi nivel cu cetatenii tarii respective, decat daca lucreaza la negru sau nu lucreaza (atentie, nu am, zis somer, pentru ca somerii care au lucrat in tara respectiva au in continuare asigurare legala pe toata durata somajului ) . De asemenea , exista asigurari private , care costa mai putin decat biletul de avion catre Romania, cu care iti poti „face dintii” si naste la fel de bine si in tarile respective. Doar ca pentru asta ar trebui sa isi miste fundul si sa se intereseze , si sa invete limba ca sa poata semna un contract.
      Asigurarea obligatorie de sanatate din Germania acopera inclusiv costurile stomatologice din romania in proportie de 50%. de exemplu pentru un implant. Cu asigurare privata care costa 20 de euro pe luna acoperi tot.
      Nu e nicaieri lapte si miere, daca nu esti dispus sa te descurci .

      00
    • @Johnnyfer

      Ți-a scris de două ori @bebe.
      Întreb din nou, de ce ai mințit?

      00
    • @Iulia
      tu ai pe cineva in fiecare luna internat in spital ??? :))) daca iti cere cineva spaga ai libertatea sa suni la 112 sau 021.312.73.99 ( DNA ) si pui cine iti cere spaga.
      Mijloacele de transport asa e functioneaza ceas dar e mai scump fata de romaia ( vezi UK – oyster card fata de metroul nostru care e cel mai decent mijloc de transport in comun din romania ). iar la masina ( rca ) e mult mai scump in orice tara de afara fata de romania. iar in orice oras de la mediu in sus parcarea in orase nu e free, costa si nu e putin ….
      In bucuresti ( unde e cam cel mai scump ) o chirie e 2-300 de euro. unde in UE e atat ???
      nu zic ca e mai bine in romania fata de ue, departe de mine gandul asta dar nici sa-mi spuna cineva ca e mai ieftin sa traiesti in UE fata de romania

      00
    • @bebe, a răspuns @Iulia în locul meu. Eu vroiam să aduc în discuție Olanda, dar renunț.
      Dacă toți cunoscuții tăi vin înapoi pentru sănătate (am râs cu lacrimi la faza asta – am „vizitat” în ultima vreme câteva spitale de la noi și de afară), de ce nu se întorc de tot?
      Mai fă un calcul: cât e suma anuală pe care o plătești tu și angajatorul tău statului român sub formă de taxe și impozite. Interesează-te cât e pe afară. Apoi gândește-te cam de ce anume beneficiezi aici de suma asta și de ce beneficiezi p-afară. Dacă îți dă cu plus în Ro, bravo ție.
      Oricum, discuția pare inutilă și nu cred că ne putem convinge unii pe alții. Dar rămân faptul cert că românii pleacă din țară. Și nu pleacă de bine ce e p-aici.

      00
    • @Johnnyfer
      tot ce vreau sa spun e ca sunt satul si mi-e scarba de atitudinea si vorbele ” in romania totul e nasol in afara totul e lapte si miere” .La absolut ORICE tara poti sa gasesti puncte bune si puncte slabe.
      Tu dai exemplu olanda dar altii pot zice „ce tara e ba aia cu droguri la liber si curve la vitrina” ( eu n-am nimic impotriva, as face asta si la noi ).
      Am un prieten f apropiat care a avut o problema dermatologica. 1 an a incercat sa rezolve problema in UK si Italia in care nimeni nu i-a dat un diagnostic si tratament bun.iar cand era disperat ca nu gaseste rezolvare a venit in romania si a rezolvat problema

      00
    • @bebe: asta cu dinții să zicem că este adevărată dar acele tratamente se fac în clinici private, nicidecum la stat.Statul este praf la capitolul ăsta.
      Dar restul de tratamente? Oare de ce se pleacă în Austria la tratamente banale?
      Ai uitat de Colectiv?!
      Oare de ce nu avem medicamente de ultimă generație pentru tratamentul diverselor tumori?
      Oare de ce există crize peste crize de medicamente?

      00
    • Intre timp, in Romania, se face crowdfunding pentru Spinraza pentru un copil ,medicament care e inclus in lista de decontare a tuturor tarilor din vest , mai putin a noastra, ca ministresa a zis ca ‘se va discuta la urmatoarea dezbatere bugetara”. Adica la pulivara, in timp ce un copil de 6 luni moare cu zile. Sigur ca da, e ok sa fii nationalist cand nu iti moare nimeni , n-ai pe nimeni in spital sau nu incerci sa faci vreun pas sa te ridici deasupra mocirlei in care te trag inapoi romanii mandri.

      00
    • https://www.initiative-sma.de/therapie/2266/
      Ia de-aici.
      O doza costa 70.000 de euro, un pacient are nevoie de 4 doze in prima luna si apoi de cate o doza la fiecare 3 luni pentru tot restul vietii. Inmulteste putin si o sa iti dai seama care e diferenta intre o tara in care asigurarea de sanatatea iti asigura ceva cand chiar e nevoie, si aia in care se pisa pe tine cu bolta.

      00
    • bebe, iti mai dau un exemplu: cand nasterea copilului, mai toti cunoscutii au nascut in privat, 3000 EUR scurt, plus inca 1000 pe diverse. Pune ca poate vrei 2 copii => 8000 EUR. In Vest totul este inclus in asigurarea de baza de sanatate si ai conditii de la decente in sus in spital, plus pleci acasa cu scutece, accesorii, sac de dormit pentru copil. In cat timp pui deoparte 8000 EUR in Ro? Nu ti-ar placea ca de aai 8000 EUR sa te duci intr-o vacanta, poate doua?

      00
    • „3000 de euro aici înseamnă mai puțin decât 3000 de euro afară”

      Sa clarificam pentru romanii adevarati: gigele, omul nu se referea la faptul ca afara cu 3000EUR cumperi mai multe chestii decat in Romania. Omul se referea ca afara, cu 3000EUR, traiesti o viata mai linistita si fericita decat in Romania. In ciuda faptului ca poti cumpara mai putine chestii.
      Si pot sa confirm asta. In Romania aveam un salariu mare si cheltuieli teoretic mici (ipoteca, mancare, masina). Aici am un salariu care nu a crescut in ritm cu cheltuielile. Si totusi diferenta de calitate a vietii este incredibila. Bai nene, nu ca as intentiona sa-i explodeze vreo artera lui Alupigus (stii ca asa se va intampla pana la urma; dread it, run from it, destiny still arrives), dar e fenomenal de bine comparativ cu in tara.

      Also, unele cheltuieli nu sunt chiar asa mari. O sa comand zilele astea un espressor care costa 550EUR aici si 900 la emag.

      00
    • „In bucuresti ( unde e cam cel mai scump ) o chirie e 2-300 de euro”
      Bah, las-o dracu ca macane. Chiria unde? Genul ala de chirie care in stocolm e 600e?

      In plus. Comparati 3000in romania cu 3000 afara. Doar ca. Ala de face 3000 in Romania nu o sa faca 3000 in afara. Ca e pe zona „scumpa” a pietei de munca. Da, la inceput o sa isi permita mai putine lucruri, dar, cu timpul ori creste salariul ori realizezi ca nu prea mai e asa poluat, ca drumul pana la munte nu inseamna un risc, ca spitalele sunt mai spalate.

      00
  15. problema nu e la aia high professionals. chiar daca aici se castiga decent ei stiu ca afara se castiga mult mai bine si pleaca.
    la hardworkers : sunt muncitori necalificati, n-au studii suprioare si aici castiga putin iar ei ca orice roman joaca pacanele, pariuri sportive , vor ultimu’ aifon, etc. pleaca afara unde castigi de la 2000 in sus ( UK de exemplu ) dar ei gandesc tot romaneste. stau 4-5 intr-o casa 800 sunt cheltuieli , 600 mancarea si 600 pune pe dreapta sau mai trimite acasa 2-300 din ei.

    00
  16. In UK fiscul iti trimite anul un raport cu toate taxele platite de tine pentru fiecare banut.
    In Romania, taxele tale se duc la pomeni electorale si excursii pentru pensionari in grecia, ca sa-i voteze in continuare pe PSD, deci mai pe scurt taxele mele platesc pentru PSD.

    Sunt 800 000 oameni in UK ?, si mie imi dai exemplu de unu, sunt 3 000 000 in Europa, si zici de 166 000 ?

    00
  17. Si eu sunt plecat. Nu cistig nici mai mult nici mai putin decit in Romania. Cind ma apuca dorul de casa dau o tura prin centru, ma uit la suedejii romani care cersesc pe strada si-mi trece.

    00
    • Sau pe centura orasului, la curvele romance ?

      00
    • Dau o tură pe centură.

      00
    • Si pe mine ma mai apuca doru. .. Dau o fuga prin tara si intr-o saptamana imi trece. Praf, mizerie, spagi, spitale unde esti tratat cu cea mai mare indiferenta posibila, caini vagabonzi, trafic de groaza unde regulile sunt facute de aia cu bani si tot asa. In zece ani orasul natal nu s-a schimbat aproape deloc, aceiasi mizerie, blocuri gri, oameni incapabili sa zambeasca, toti pusi pe „combinatii” , agresivitate in trafic. Sunt si exceptii am vazut generatiile noi mult mai civilizate care incearca sa faca ceva dar din pacate sunt o minoritate cu un numar din ce in ce mai scazut.

      00
  18. In bula mea se pleaca / se ia in considerare plecarea / se ramane in afara pentru o viata mai linistita. Simplu. Mai putina birocratie, mai mult respect din partea autoritatilor de orice fel, sistem de sanatate mai performant, societate mai toleranta. Aud de la prieteni care se gandesc sa plece si ca resimt guvernarea pesede ca un fel de bomba cu ceas, si nu vor sa astepte pana ii loveste si pe ei.

    Eu am plecat la studii, inainte sa ma formez cu adevarat ca adult, dar inca am familie, prieteni, etc acolo si as putea sa imi gasesc un job destul de usor. Insa imi cam place sa nu-mi fie frica de ziua de maine.

    00
  19. Măzăriche de ce a plecat? Calitatea vieții, calitatea vieții. :)

    00
  20. Pentru ca totul se rezuma la „de ce sa ma chinui sa ridic o societate/comunitate/sa ma educ chiar si pe mine, in care sacara de valori se bazeaza pe meritrocratie si respect cand pot sa ma duc sa iau o societate deja construita”.

    Iar aia cu ne-adaptatii, este pe modelul trebuie sa vrei tu in primul rand sa te adaptezi, iar daca ai in jurul tau oameni care nu te ajuta in acest proces, ei sunt toxici, renunta la ei … chiar si pentru o perioada daca iti sunt familie.

    Degeaba emigrezi daca tu unde ajungi cauti sa iti faci o Romania mai mica sau daca mergem la o bere, noi 2 romanii cu 8 englezi imi tot vorbesti in romana cand iti zic sa treci la engleza, pocita cum morti ei este nu conteaza, ca oamenii se simt penal si nu te mai cheama si muie integrare.

    00
  21. Jeg. Mult jeg. Imposibil de curatat pentru ca 70-80% din populatie il adora. Aia 220 000 sunt statistica oficiala. Neoficial probabil sunt dublu/triplu. Speri degeaba ca se intorc. 90% nu se mai intorc decat sa isi faca dintii. Pana incep sa se mute si dentistii acolo in numar mare .

    00
  22. Ori Hostiuc e orb, ori se face. Adica, pe bune, dupa modul cum a debutat anul 2017 e vreo surpriza ca oamenii fug!?
    Cunosc oamenii plecati din ambele categorii: white collars si blue collars.
    La profesionisti e multa exasperare si lipsa de speranta – pentru ei si pentru copiii lor; au plecat in general pe salarii mai mari ca suma absoluta, dar care le asigura un standard de viata decent, matematic mai scazut decat aici. Dar au toti acolo un sentiment ca taxele pe care statul ti le ia, se intorc prin servicii de sanatate, educatie si siguranta tot catre tine. Aici sentimentul este de japca, de „stai ca sa te fac”. Este un stres continuu sa traiesti in Romania. Si multi cedeaza.
    Iar la meseriasi e destul de simpla treaba, fara prea multe elemente metafizice: le este mai ok sa ia o lucrare in Franta de 2 luni de unde se intorc cu 5000 de euro, decat sa ia o lucrare in Ilfov de unde pleaca cu 1000 de euro, dupa aceleasi 2 luni. De meserie zidar, necalificat, harnic, nu bea. Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca ajunge mai repede si mai sigur la lucrarea din Franta, ca transport.

    00
  23. Daca ii asculti pe romani ai impresia ca stau mereu prin spitale. Alta placa nu stiu. Manipularea a mersi bine la ei.

    00
    • Ai putintica rabdare sa soseasca timpul/virsta bolilor cronice…

      00
    • Boss nu ai ascultat reclamele de la TV sau radio din România

      “Vrei un abdomen plat?” primul gând ma ducea la o sala de Fitness sau mănâncă o dieta echilibrata și fa sport. Reclama continuă:

      “Laxativele “caca-te după ce mănânci ca o ferma de porci” te pot ajuta”

      00
    • Lăsând la o parte probabilitatea mare ca fiecare să aibă o persoană dragă cu probleme medicale ce necesită tratament în spital, îți dau oricând și alte 10 exemple unde România stă rău de tot.

      00
    • @Ion: da, cum sa nu, suntem manipulati sa speram ca cei dragi noua nu o sa moara cu zile de o boala vindecabila si ca o sa traiasca fericiti pana la adanci batraneti. Ce fitze pe noi!

      00
    • Ești idiot.

      Nu e nici o manipulare.

      E evident pentru oricine că o singură experiență medicală ca pacient poate fi traumatizantă pentru că poate avea consecințe serioase.

      Așa că nu, nu stau românii în spitale non stop, dar e de ajuns 2-3 zile și garantez că le tii minte toată viața dacă se întâmplă ceva nasol.

      Înmulțește asta cu familie, prieteni sau cunoștințe la care ai fost in vizită la spital și te-a speriat gândul că poți oricând ajunge tu acolo în condițiile alea și la mâna acelor oameni.

      00
  24. As spune ca din contra. Acum e momentul sa pleci si sa ceri ACELASI salariu ca si cetatenii tarilor respective. Pentru ca e criza pe piata muncii europene pentru ca tinerii, desi fara job, prefera sa stea cu parintii pana la 30 de ani, timp in care isi fac un vlog, o chestie boema, ca pentru ei, fara corporate and all the shit.
    Cand aud de corporate, generatia de sub 25 de ani parca aude de Dracu.
    Eu cand am plecat in Franta am plecat pe salariu identic cu cel al localnicilor, mai stiu cazuri de romani adusi efectiv de firmele mama pe joburi mai de miner dar salarii franceze pentru ca niciun tanar francez nu a vrut sa le ocupe.
    Ce e haios e ca multe companii de care stiu ca au incercat sa ia romani profesionisti din Romania s-au lovit de refuzul lor de a lucra pe salariu minim si a trai in baraci in Franta pentru ca in Romania au o conditie super buna si nu mai pleaca asa, in disperare.
    Asta legat de prima categorie. De a doua nu stiu.

    Altfel, de ce am plecat eu desi aveam salariu de 4 x salariu mediu in RO? pentru ca vreau in pana mea sa traiesc intr-un mediu decent, cu oameni relaxati si decenti. Pentru ca vreau ca viata in oras sa fie despre relaxare nu despre stres.

    Nu am plecat ca sa ma intorc, am plecat ca sa-mi reinventez viata si sa nu ma mai intorc niciodata la viata anterioara.
    Schimbarea vine prin multe aspecte la care atunci cand esti in Ro nici nu te gandesti. Deocamdata mi se pare cea mai buna decizie pe care am luat-o toata viata mea pentru ca am realizat ca am scapat de cel mai mare stres pe care nu-l puteam controla in ROmania: realitatea cotidiana.

    00
    • da, asta e foarte mișto,. că nu se mai pleacă la disperare, ci se pleacă la coaie mari.

    • Amen, brother!

      00
    • Definește stres, oameni decenți, eu nu vad problemele pe care le expui, mai degrabă sunt așteptări nerealiste din partea ta.

      00
    • @Flat, stiu ca nu vezi. 10 milioane de oameni care n-au fost la vot nu le vad nici ei si nici nu-i intereseaza. pentru ca nu le vad, pentru ca le e bine. pentru ca se bucura cand merg in vacanta si vad civilizatie iar cand se intorc redevin romani.

      Eu-s ala ciudatul care se streseaza cu prostii gen pierdut viata in trafic sau omorat in mijloacele de transport in comun din evul mediu, infectii nosocomiale, avize anti-incendiu sau sanitare luate pe nashpa, posibilitatea sa mori in incendiu fara ca statul sa fie vinovat, spaga peste tot, educatie, sanatate, agricultura la pamant, infrastructura care produce mai multi morti in accidente decat toate atentatele teroriste din lume la un loc, smecheri care te sicaneaza in trafic, smecherii care invart pe la primarii chestii ca sa te „faca”, nepasarea autoritatilor, nepasarea oamenilor, indolenta fiecaruia, distrugerile apelor, raurilor si animalelor din spatiile protejate, atitudinea slugarnica si incompetenta mitocaneasca a angajatilor si prestatarilor de servicii din Ro, faptul ca platesc taxe de ani de zile dar in spital trebuie sa-mi cumpar singur comprese sterile pentru ca banii mei se duc la Irinuca si la amanta lu’ Secureanu in posete si bijouterii.
      Mai sunt dar n-am chef sa mi le reamintesc, am tot spus ca in Romania poti fi fericit doar daca esti fix la fel de mizerabil ca si ceilalalti ori autist social, inchis in apartamentul tau, in bula ta si singura ta implicare sociala e de acasa pana la mall pentru a face niste cumparaturi.
      eu am alte nevoi si de aia chiar si daca castigam salariul minim aici, tot as fi plecat. pentru ca sunt respectat ca strain mai mult decat sunt ca cetatean roman in romania.
      si da, sa conduci un SUV ca sa-i vezi pe ceilalti de sus in trafic nu te face mai respectat, nici sa petreci o saptamana la ski pe VP.

      00
    • Si daca te duci pana la mall, tot dai de ala cu BMW care parcheaza pe 2 locuri sau pe loc pentru persoane cu dizabilitati.
      Si daca nu-l vezi, am vesti proaste, poate tu esti ala.

      00
    • eu vad doua mari probleme in Romania. chestii pe care nu le pot controla si care au efecte decisive asupra vietii, in sensu ca te omoara.
      1. Traficul. Doamna e din Moldova. Orice drum pe e85 mi se pare ca un automat de cafea. Cafeaua e mega proasta dar in general automatul iti da cafea sau cand nu merge te anunta. Uneori, insa, bagi banu si iese apa. Pe 85 bagi banu si iese un tir in fata ta.

      2. cutremure + bucuresti. E clar ca zona are probleme cu ele. Si, la unu de marimea celui din 77 mi-e teama ca in momentul in care care blocul pe mine nu o sa ma intrebe ce salariu am.

      00
  25. Comenteaza o masa de oameni, ce probabil nu au lucrat in afara tarii, vorbesc din auzite sau au fost doar in vacante, au diferiti amici ce lucreaza pe acolo si le zic faptul ca e doar lapte si miere sau mai grav ii vad cu vreo masina ‘straina’ si considera ca e mare bogatan. Ca roman, mereu vei avea un salariu mai mic in comparatie cu omologul strain, lrobabil ii vei face si treaba aluia, vei inghiti foarte multe, valabil pentru cineva fara studii, calificare inalta.

    00
    • @Saragea

      Ca roman, mereu vei avea un salariu mai mic in comparatie cu omologul strain, lrobabil ii vei face si treaba aluia, vei inghiti foarte multe, valabil pentru cineva fara studii, calificare inalta.

      Asta nu-i nimic, majoritatea românilor le convine câtă vreme slujesc un străinez, le convine atunci când străinul le zâmbește larg sau îi felicită precum niște animalute loiale.

      Uită-te la asta: https://twitter.com/Flaminhaystack/status/1035927079437709314

      E fix nutrețul pentru care x·enofilii tânjesc.
      Punem pariu că, înainte să plece, nu le-ar fi schimbat gardul vecinilor din România, dar pentru străini, orice și pe gratis, cu un clișeu spus la final. Pentru că, nu-i așa, „străinii ne sunt superiori” prin simplul fapt că s-au născut străini.

      Cred că știrile sau vreo emisiune de divertisment sau pe un post de radio, vor citi ce-a scris aia despre vecinii ei din România, dând nutreț după obsesia românească să te dai pe lângă alții.

      00
    • In mare ai dreptate, eu lucrez ca programator in austria si salariul meu este in functie de ce stiu sa fac, am colegi „austrieci” care castiga mai putin ca mine.

      00
    • Mereu numai că nu întotdeauna. Generalizare debilă pentru cei ce vor să-și confirme fobiile. Tot mai bine-i acasă, parchezi unde vrei, te doare-n flașnetă de poliție, știi pe cineva și „rezolvi” și cel mai bine nu ești slugă la un străin.

      Vă rog eu, nu vă complicați, afară e tare greu și străinii sunt răi, exploatatori și nu știu să se distreze. Stați suverani acolo că e bine și o să fie din ce în ce mai bine, după cum se vede.

      00
  26. Imi povestea un instructor auto acum 10 ani despre un prieten de-al lui, facea taximetrie in Londra si strangea 3000 de lire pe luna. L-am intrebat cum poate, mi-a zis foarte mandru ca ala dormea in parc pe banca, nu avea chirie, nu platea darile la stat. I-am zis ca in Bucuresti, ca taximetrist, in aceleasi conditii (dormit in parc, lucrat la negru) strange la fel de multi bani. Dar nu i-a convenit, preferea sa se slugareasca pe acolo, si sa vina in Romania de 2 ori pe ani sa sparga tot cascavalul…

    00
  27. Pur și simplu omul corect si muncitor nu se simte apreciat in Romania. Este o junglă combinată cu pușcărie.
    Esti ca într-un sat de suedeji, nu reușești să faci ceva . Asa ca prefera sa plece.

    00
  28. Poate aș fi făcut mai mulți bani in România , poate nu. Poate sigur as fi stat mai bine, poate nu.

    Dar sigur am o șansa mai mare de supraviețuire când conduc intr-o țara unde orice greșeală a unui bizon in trafic e taxată de camere sau de poliție instant.
    Sigur am o șansa mai mare de supraviețuire când mă duc la urgente și pot să mă duc liniștit la wc fără sa-mi iau un costum hazmat sau sa ma întorc cu câteva Infecții in plus. Ah și nu trebuie sa arunc cu bani in stânga și in dreapta

    Sigur poate nu fac meseria cea mai glorioasă din lume , dar doar văzându-mi cu seriozitate de munca mi-am creat anunite avantaje acceptate de angajator (program flexibil etc)

    Poate sunt tratat ca un emigrant ( nu prea) dar n-am fost niciodată tratat cu besinile din cap al unii adervarat “șef” din România

    00
  29. asa credeau si colegii mei belgieni, ca nu am cheltuieli mari, eu, ca strain in tara lor. dar ei nu au de unde stii ca eu platesc la fel de multe taxe, sau poate ceva mai mult, si am cheltuieli cu mult peste ei. dar da, cheltui dublu pe mancare, am copil la cresa, doua masini, o chirie mare, taxa ca stau in zona asta, platesc o taxa de solidaritate ajutand familiile sarace, taxe pe doua masini.. mai trimit bani si in tara.. si multe altele

    00
    • Nu inteleg ce vrei sa zici, cum ai tu cheltuieli mai mari ca imigrant in Belgia, si de ce? Faci ce vrei cu banii tai, nu te pune nimeni sa ii trimiti in tara, de exemplu.

      00
    • Faci totul f. prost inseamna:
      1. cheltui dublu pe mancare. De ce? Ai 3 guri?
      2. am copil la cresa. Ei nu platesc la fel daca au copil la cresa?
      3. 2 masini. De ce-ti trebuie 2 masini, cand toata lumea pe afara o arde minimalist tocmai pt ca au mijloace de transport in comun bune. Iti pute transportul in comun in Belgia?
      4. Cui ii pasa ca trimiti tu bani in tara?

      00
    • @alex, încerc să înțeleg ce zici și nu-mi iese. Deci, o duci nasol în Belgia sau nu? Dacă da, de ce nu te întorci? Dacă nu, încerci să ne sperii ca să nu venim și noi, sau cum? O duci nasol fiindcă ești străin acolo sau fiindcă îți place să trăiești pe picior mare? Aici în țară ai trăi la fel sau mai rău? Ești ok cu decizia de a sta acolo sau te obligă cineva? Cu mașinile cum faci: pentru fiecare job altă mașină? Gen, o basculantă și un SUV sau cum? Sau una tu și una soția, că nu prea se înțelege? Dacă sunt două zone diferite, nu te coafează să te muți aproape de unul din job-uri ca sã elimini o mașină?

      00
    • „Decât să dai 3.000€ unui localnic să facă un job, mai bine aduci un estic pe 1.500, că e mai modest și n-are cheltuieli așa mari și înghite mai mult rahat de banii ăia. ”

      Ma refeream fix la asta, la ce cred angajatorii din vest. Si vorbeam de cheltuieli per total, cum si cei din est care lucreaza in vest pot avea cheltuieli mari.

      Da, cheltui mult pe mancare ptr ca mananc mai de calitate, si-mi iau la.munca ce doreste inima. Iar copilului ii iau ce-i mai bun si sanatos posibil.

      Lumea voastra o arde minimalist pe afara. Eu ce cunosc, o ard altfel. D-aia in belgia sunt sute de km de aglomeratie zilnic pe autostrazi, blocaje etc.. ca o ard ei minimalist..

      Am doua masini ptr ca de doua am nevoie, doua joburi, doua zone diferite, doua zone care nu sunt acoperite bine de transportul in comun.

      Banii trimisi in tara sunt o cheltuiala, uneori un sacrificiu, depinde de la caz la caz. Asta ca sa nu mai creada angajatorii vestici ca esticii n-au cheltuieli. Iar esticii sa stii ca nu o ard pe stomacul gol cum fac vesticii astia bogati.

      Dar gaini ca voi doi sunt pe toate drumurile. Care nu sunt de acord cu ceva din orice unghi ai privi problema. Si pacat ca sunteti multi.

      00
    • un job eu, unul sotia. dar na, e greu de priceput. am si precizat ca am copil, deci se presupune ca sunt cu familia aici .. pnm..

      unde am zis eu, mane, ca o duc rau? eu comentam pe baza frazei unde vali spune ce cred angajatorii din vest, ca esticii nu au cheltuieli mari.

      iar raspunsul meu este: si esticii au cheltuieli mari. plm, ca nu pricepeti voi, sau nu stiu eu sa ma fac inteles. eu m-am dat ca exemplu.

      am prieteni care au un venit in casa de peste 4000€, dar care au cheltuieli mult mai mari decat suma asta. estici care locuiesc in vest, dar care au cheltuieli. vreau ca toti angajatorii sa nu mai creada ca esticii nu au cheltuieli..

      nu ma vait, nu ma plang, nu vreau sa sperii pe nimeni, nu sunt gica contra. afirm ceva..

      poate scriu eu in alta limba si nu ma intelegeti voi. probabil ca interpretam total diferit sensul afirmatiilor mele.. altfel nu imi explic

      00
  30. Buna comparatia cu satul de suedeji. Te adaptezi sau pleci. Asta e tot.

    00
  31. Cred că ești un pic în urmă legat de salariul medicilor / rezidenților. Nu mai durează așa mult să ajungă la cașcaval.

    Mai e categoria de oamei dezamăgiți de ce se întâmplă în România (și aici includ și medici dezamăgiți de cum se lucrează în spitale și cum sunt dotate) și preferă să plece în altă parte unde oamenii sunt mai organizați un pic.

    00
    • cât procese de malpraxis avem? câte condamnări?

    • Vali esti inconstient. Cu cine vrei sa se lupte doctorul/asistenta care vede malpraxis ? Cu zeci de oameni pe diferite trepte administrative de la colegi pana la ministrul sanatatii care iti ranjesc in nas? Cu posibilitatea de a fii concediat dupa ce se linistesc apele? Si asta e peste tot in toate domeniile mai ales la stat. Asta primavara am avut o discutie cu minim 12 insi intr-o primarie din sud. Niste baieti se pusesera cu camioane cu stupi fix la 200m de unde tin eu stupii si exista posibilitatea sa imi fure din albina. Ranjeau. Intelegeau ce spun, intelegeau ca sunt furat si ranjeau. Stateau la caldurica ( era martie cand a nins) vreo 12 insi ( 7 fete 5 baieti) pe salariu bunicel, intr-o primarie unde nu faceau NIMIC. Absolut nimic. Dar cand au inteles ca eu ( cel care putin cate putin din munca destul de grea) le platesc salariile SUNT FURAT lent din vina lor au gasit solutia: ranjeau. Cum te lupti cu chestia asta in afara de a le da foc? Explica-mi si mie .

      00
    • reiau intrebareA: câți pacienți au dat în judecată pentru malpraxis doctori după ce au fost tratați cu curul in spitale?

    • Probabil extrem de putini. Te intreb si eu: de ce nu au dat in judecata daca au patit-o? TU ce parere ai?

      00
    • @Vali am eu acum un caz cu socru’meu. E caz de malpraxis dar asta e chiar in comisia de malpraxis. Ce zici, sa mergem? Am fost la alti 4 doctori, toti il cunosc logic dar nici unu nu a zis pe fata ca a gresit. Unu din Elvetia a spus insa ca a facut magarie. Intre timp …. D-zeu ala al ateilor a rezolvat cumva problema si l-au ajuns blestemele. Asta nu inseamna ca socrul meu nu are inca probleme grave. Banuiesc ca inca ai parintii ok si nu te-ai lovit de astfel de probleme….

      00
    • NOU
      #132

      Sunt doctori care iau si 6k EUR salariu la stat azi, cei din privat nu mai pot concura cu maririle din 2018.

      00
  32. Interesante statisticile astea cu migratia fortei de munca catre Vest, dar intotdeauna a fost facuta la gramada. As vrea sa vad defalcat urmatoarele:
    1.Cati highly-skilled professionals pleaca pe bune?
    2.Din ce regiuni pleaca?
    3.Defalcarea pe varste raportate la cele 2 criterii.
    As fi foarte recunoscator, daca as gasi o statistica de acest gen apropo.

    Referitor la problema in sine, o sa prezint situatia din asa zisa bula-sociala pe care o frecventezi si o sa incep cu chestiile banale:
    1.Salariu mediu net prin Romania, era vreo 540 de euro parca, conform ultimei statistici.
    2.Principalele slujbe ocupate de romani, erau prin comert, transporturi putin industrii. Toate fara cerinte inalte de calificare.
    3.Costul alimentelor este apropiat de cel din Vest, bineinteles importam la greu. Dar cosul zilnic sau cat dai pe mancare aici, este foarte apropiat ca pret de Vest.
    4.In ultimii 4 ani, legislatia fiscala s-a schimbat anual. Practic nu sti ce te asteapta anul urmator venitul nu este unul constant si poate sa mai si scada, fara alte explicatii.
    5.Serviciile publice de orice fel sunt sub orice critica, incepand de la scoala si culminand cu spitalele.
    6.Legile sau mai bine zis respectarea lor este strict facultativa in Romania.

    Am enumerat 6 chestii, destul de banale, dar care fac oamenii sa plece din tara. Nu o sa mai continui discutia, dar ma marginesc in a spune urmatoarele, daca in urmatorii 2 ani, salariul mediu in Romania ar fi de 900-1000 de euro fara a include marile orase, migratia se va opri. Problema o reprezinta, ca in afara de cateva orase, restul Romaniei este muritoare de foame, iar aici clasa politica si-a batut joc de acei romani de prin 90 pana azi tinandu-i captiv intr-un sistem fanariot, din care singura iesire este plecarea din tara..
    Asa ca din pacate se va continua sa se plece din tara, pentru ca in esenta alternativa este a fi muritor de foame. Sigur sunt si multi care pleaca pentru ca inteleg, ca in urmatorii 50 de ani situatia nu se va imbunatati, cel mult va ramane la fel, daca nu se va duce catre un regim mai apropiat de Belarus, dar sunt putini care fac asta din proprie convinger.
    Referitor la medici, ma marginesc a spune, ca salariul acum nu va mai reprezenta principala scuza ca pleaca, insa multi vor pleca in continuare din cauza sistemului pastorit de acesti monstrii sacrii ai medicinii romanesti.

    00
  33. pentru că banii nu aduc fericirea.

    Depinde din ce cauza pleaca. Eu am un coleg care a plecat cu ambii copii, desi o ducea bine aici. Motivul – prefera sa-si bage copii in sistemul de invatamant elvetian decat in ala romanesc.
    Pentru „high-professionals” banii nu sunt un motiv. Personal nu m-ar deranja sa stau un oras mai incolo si sa fac naveta 40 de minute atata timp cat acea naveta e cu un tren curat, care vine la ore regulate, si care se defecteaza doar ocazional.

    00
  34. @Alupigus
    Gardul era stricat de mai mult timp. Romanii care s-au mutat acolo au tras concluzia ca le e mai bine cu gard intre ei si vecina si au actionat in consecinta. (din cate inteleg gardul trebuia reparat mai demult, inainte sa se mute romanii, reparat de vecina si proprietarii casei unde locuiesc romanii). Romanii au refacut gardul cand vecina nu era acasa pentru a nu se ivi discutii si a-si face treaba linistiti. Prin faptul ca nu au vrut bere sau bani au facut-o pe vecina sa le ramana datoare.
    Mie toata faza nu imi arata ca romanii s-au comportat ca niste slugoi. Din contra, cu viclenie tipic romaneasca, au impuscat mai multi iepuri deodata.

    00
  35. Noi am plecat acum vreo 8 ani din Ro mai mult print-o conjunctura (primul job gasit a fost afara la mom resectiv – dupa un istoric de job-uri in IT management si o afacere esuata). Recunosc ca atunci cand am plecat, am simtit o usurare enorma, trecand granita si planuind sa nu ma mai uit inapoi. Aveam 33 de ani atunci.

    Adaptarea initiala a fost dificila, totul era nou.. de la limba pana la reguli (mai exact aplicarea lor). Primii doi ani ne-am bucurat din plin de noua viata, de civilizatie, drumuri, respect, etc.

    Dupa un timp insa incepe sa-ti lipseasca familiaritatea locurilor in care ai crescut, chestii aparent minore cum ar fi mancarea, mirosuri, limba, etc… Te bucuri in continuare de sistem, de respect, de administratia locala, transport, scoli, etc.. dar incepe sa apara dorul de casa, familie, etc.

    Am inceput sa venim mai des in tara, careia ii spuneam ‘acasa’. Venirile misto, eram un fel de turisti relaxati. Au trecut anii si cumva dupa vreo 5 ani oamenii se impart in cei ce incep sa se adapteze si sa se gandeasca la viitorul in noua tara, sa alerge, sa contribuie la fondul de pensii, etc .. si cei ce supravietuiesc, doar aparent adaptati. Noi am picat in a doua categorie. Dupa vreo 6 ani, ne-am hotarat sa ne intoarcem in tara. Am renovat casa, eu mi-am gasit un job misto si bine platit, am inscris copilu in casa pregatitoare, toate cele..

    Dupa care incepe.. te simti mic si neinsemnat, un ratat care se chinuie intr-un sistem in care totul se intampla intr-o realitate paralela (toti au o relatie la scoala, la spital, o smecherie prin care fac bani, cunosc pe careva, etc). (Re)descoperi ca romanii sunt rai si neprimitori, vor ‘sa se faca’, sunt agresivi, inchisi la minte. Descoperi cum orasele mari se transforma din cauza faptului ca restul tarii merge rau – adunand oameni de peste tot cu obiceiurile lor.
    Te certi cu parintii de la scoala ca nu intelegi de ce trebuie renovata clasa in fiecare zi, cu vecinii ca nu strang rahatul cateilor, etc.. chestii mici, dar se aduna.
    Micii si berea care erau atat de misto cand veneai in vizita parca incep sa fie singura optiune. Esti mic, mic de tot .. la primarie, la spital, peste tot. Te certi pe locul de parcare, te sperie ca spitalul privat se ocupa de fapt doar de nasteri si pus de sani. Exista un singur drum, un singur instalator, un stomatolog, un tren, un orice, totul este imitat si in fiecare zi iti inchei treaba stiind ca nu esti binevenit.

    Mie mi-a fost extrem de greu sa ma adaptez la felul in care se lucreaza, la felul in care oamenii vad viata in general. Intr-un final cedezi si te cari inapoi. O combinatie de ‘nu sunt de fapt acasa’, idiosincrazii culturale, ‘chiar sunt singurul treaz la petrecerea asta colectiva’, etc … Noi am rezistat 7 luni.

    Reincepi sa urmaresti de la distanta politica si stirile locale, intri pe bloguri, etc. Te uiti la biletele de avion si iti planifici intoarcerea. De data asta doar in cate o vacanta…

    00
    • A fost acum ceva timp un articol intr-un ziar despre cei ce emigreaza si raman neadaptati nici acolo unde au emaigrat si nici in Romania. In general cu cat esti mai tanar cu atat te adaptezi mai usor. Oricum emigrarea e ca un transplant: poate sa resuseasca sau nu. Eu am emigrat fiind mai in varsta, la 37 de ani, si mai devreme si niciodata nu mi-am pus problema sa mai ma intorc in Romania ca sa mai lucrez. E adevarat ca atunci cand am plecat castigam afara intr-o zi cat castigam in Romania intr-o luna in 1999. Acum ma gandesc ca in 2-3 ani sa ma retrag, nu sa ma pensionez, si nici asa nu ma gandesc sa ma intorc in Romania decat in vizita. Ma sperie sistemul medical din Romania, nu ca in alta parte ar fi perfect, unde a fost posibil un scandal urias ca cel cu Hexi Pharma si cine stie cate alte probleme n-au iesit la iveala inca.

      00
  36. Am plecat de ceva ani si incerc sa prezint cateva idei (din punctul meu de vedere, vorbesc din bula mea, nu luati ca general valabil) de ce pleaca oamenii, cum e pe afara si cat de repede te adaptezi. Sunt sigur ca multi colegi de comentarii isi pot aduce contributia

    Dintre motivele pentru care romanii pleaca, as enumera urmatoarele
    – Asa cum aprecizat si Vali o mare parte dintre noi pleaca pentru ca e foarte greu sa gasesti ceva de munca intr-un oras mort, fie ca pleaca soferi, bucatari, constructii, ingrijit batrani, ceva, daca traiesti in orase mici e greu sa gasesti ceva sa-ti intretii familia cu cunostintele pe care le ai daca oferta de munca e mult mai mica decat cererea, decat numarul de oameni care cauta
    – Tot asa cuma precizat si Vali exista High skilled, sa zicem o categorie ar fi angajatii in IT care sunt pe val acum, poti avea 2k in tara si totusi la cate oferte sunt din UK si Irlanda sa ai de unde alege, sa poti juca mai agresiv si la salarii mari
    – O alta categorie dintre cunoscuti, pleaca sa vada cum e, sa calatoreasca, „mai merg acolo, mai fac un ban, mai vad lumea, sunt tanar, 25 ani, ma distrez pana apar copiii”, initial gandesc termen scurt „plec 1 an, 2 si ma intorc”, si trec mai multi, si vad ca lumea se misca si fara ei.
    – O alta categorie e cea luata de val, cum se intampla si acum, exista un trend de plecare acum, si intri si tu in val, lumea pleaca, auzi ca x s-a descurcat, te-ai putea descurca si tu, mai politica, mai ce de cacat e Dragnea (desi in paranteza fie spus, fara sa am vreo simpatie pentru cacatul ala, de cacat au fost toti pana acum)
    – O alta categorie ar fi ca pur si simplu nu au motiv sau ceva serios pentru care sa ramnana in tara, poate relatia cu familia nu e chiar ok, sunt mai introvertiti, chiar nu vad nici un motiv sa ramana
    – O alt motiv ar fi cacaturile din tara, sistemul de sanataet in special, afli ca mor copii pe masa de operatie, ca pleaca cu bacterii, vezi bataia de joc de pe holurile de la spitale. Altii au copii mici si nu vor ca acesti copii sa asiste la bataia asta de joc. Aici in genral zic eu ca pleaca astia high skilled, care au deja un portofoliu, o reputatie si desi castiga bine ei stiu ca se vor descurca rapid si afara si nu vor muri de foame. Apoi noi am fi alta problema, noi, pulimea, care nu stim decat sa ne vorbim cu sictir unul altuia.
    – Altii pleaca sa faca un ban si sa se intoarca sa construiasca o casa, vad cum e afara, cum e „normalitaeta” si multi refuza sa se mai intoarca
    – unii pleaca kamikaze, fara sa stie cum e, stau 3 luni, vad ca ce calcule si-au facut ei cu iau 1500 si imi ajung sa traiesc nu se potrivesc cu realitatea si aleg sa se intoarac
    – altii pleaca kamizaze sa caute ei ceva pe acolo si nu realizeaza ca nimeni nu cauta profesor de muzica sau de latina
    – unii pleaca direct afara ei stand pana atunci cu mama si cu tata, si desi aveau un job parintii plateau toate cheltuielile iar ei spargeau prin clubareala bautura si tigari, nu fac cateva luni de proba inainte, o tranzitie sa vada cum sa te intretii singur (nu mai zic daca ai familie) si se trezesc afara ca trebuie din start sa-si plateasca chiria si cheltuielile si vad ca viata nu e ca in filme.

    Adaptarea afara nu e foarte grea daca esti high skiled, in special in orasele cu comunitati mari de romani, afli destul de repede ce trebuie facut doar sa fii total antisocial, nevoia te face sa te adaptezi, acum cu facebook, cu comunitatile de romani, e mult mai usor. Problema cea mai mare este situatia ta financiara si situatia ta actuala (daca ai familie sau nu), pentru ca una e sa castigi 1500 de lire si 1000 ii dai pe chirie si esti singur sau mai stai cu niste prieteni, alta e sa ai o familie cu 2 copii si sa iti dai seama ca nu-ti ajung.

    De ce se intoarce lumea?
    – pentru ca nu e usor sa te descurci afara mai ales daca leafa e mica si e una singura la familie
    – pentru ca in tara stateai la mama si aveai o casa, si nu plateai toate
    – pentru ca ai un copil si bunicii staetau cu el si nu plateai bona
    – pentru ca nu mai e gasca de prieteni ca afara
    – pentru ca e mai bine in zona de comfort
    – pentru ca „aclimatizarea” nu e asa usoara, mancarea e de cacat, oamenii sunt si ei de cacat, exista si chestii nasoale in tara aia si ca nici o tara nu e perfecta. Unii stau si analizeaza si considera ca mizeria din sanatate e suportabila si ca la niste mic calcule e mai avantajos sa te intorci

    00
  37. când te uiți pe fluturaș câți bani merg la stat și el îi fute pe pensii și căcaturi în loc să-i investească și să dezvolte infrastructura (taxe în carburanți introduse special pentru asta, însă banii sunt cheltuiți pe nave spațiale), spitale, școli și ce mai e nevoie, chiar îți vine să pleci, pentru că pur și simplu statul nu merită să primească banii ăia.
    am locuit și lucrat 4 ani în Cracovia, polonezii se plâng la fel că politrucii lor sunt spăgari, etc, însă acolo bulangii dezvoltă infrastructura, fac școli, plm cu toate că mai fură și ei puțin, însă efectul parcă îl vezi altfel. da bă, ia și tu, dar fă și pentru noi și suntem okish

    00
    • Ii fute pe pensii pe dracu…întâi să aibă 100% absorbție pe fonduri europene, că de aia exista alea, sa se poată da și pensii mari. Acolo e problema, și la costuri umflate artificial pe investiții care se fac, nu la pensii.

      00
    • cu Polonia înclin să îți dau dreptate, am fost doar turist pe acolo dar sunt lucruri care se văd din prima iar diferența față de România e mare..

      00
  38. Am mancat multa strainatate „pe paine” … in Romania. M-am saturat sa ma simt strain in tara in care m-am nascut.
    Asa ca am plecat.

    00
  39. Problema e ca Cristian Hostiuc e cam PSD-ist pana in maduva oaselor.
    Pe scurt, cine vrea sa se integreze afara reuseste, cine se duce doar sa aduca 2 sfanti in RO nu, cine se duce sa supravietuiasca trebuie s-o faca pt ca n-are alte solutii (gen femeile care-si lasa copii in RO si se duc sa spele batrani la fund in Italia)
    Citez:
    „La şedinţa de sâmbătă a conducerii PSD, de la Neptun, printre amnistii, protocoale, Iohannis nu mai trebuie să mai fie preşedintele României, scandalul Gabriela Firea – Carmen Dan, Liviu Dragnea, liderul autoritar al partidului care a condus cel mai mult România, a anunţat noi termeni, noi planuri de autostrăzi, noi modele de business, de investiţii publice – celebrele parteneriate public-privat (în România nu s-a făcut niciun proiect de acest gen până acum), noi proiecte de dezvoltare regională, etc.

    Aproape la fiecare conferinţă de presă, foarte serioasă, pe care o susţine Liviu Dragnea (niciun alt lider politic din România nu este în stare să susţină conferinţele de presă aşa cum le ţine liderul PSD şi să răspundă la toate întrebările), se anunţă planuri şi termene precise.”

    00
  40. Acum ca vorbesc de pe partea ailalta a gardului, pot sa zic ca ne-am hotarat sa nu ne mai intoarcem in tara. Si daca cumva se nasoleste treaba cu Brexit-ul, mergem in alta tara, avem un plan de rezerva, dar nu inapoi in Ro. De ce am ales deja asa?
    1: Am fost nesigura pe niste chestii cand am venit in Londra, din cauza unora si a altora, care la randul lor vorbeau/scriau din auzite, care auzite si alea erau auzite sau inventate. Aici in Londra, in zona Wimbledon mai exact, (ca plm Londra dupa cum am aflat, nu inseamna doar asfalt, duhoare si arabi) am fost salutati pe strada si prin parcuri (multe, curate, +pana acum am gasit doua rezervatii naturale genial de frumoase) de necunoscuti; te trezesti cu un „cheers mate” cand nu te astepti, in magazinele din cartier lumea intra in vorba cand sta la coada, din diverse maruntisuri. Oamenii sunt foarte comunicativi si nici unul pana acum nu a avut nici o grimasa cand am zis de unde venim, ba chiar multi au zis ca au fost si le-a placut foarte mult (zonele Alba, Brasov, Cluj).. si ca vor sa mai mearga. Unu era mega doritor sa vada Hoia, avea planul facut pt la anul. Altul vorbeste romana stalcita pentru ca prietena romanca…Preturile? Da, sunt ca la noi, iar in unele cazuri mai mici ca la noi. Bineinteles, aici ma refer la supermarket si piata, iar de haine si incaltaminte nici nu are sens sa mai spun. Ai magazine ieftine si scumpe, trebuie, la fel ca la noi, sa dai o tura intai prin toate ca daca nu, iti iei teapa. Transportul e destul de scump, noi o sa ne luam masina, o ceva cu motor mic, pentru ca taxe mari, dar ceva sa ne duca din a in b si mai ales la evenimentele auto care is cu toptanul. Cu actele a mers repede si exact, nu cu bajbaieli, nu cu cozi, totul facut prin telefon sau mail.
    Naspa: limitatoarele de viteza, care de fapt is niste denivelari de asfalt in care iti lustruiesti groaznic burta masinii daca nu incetinesti. Ca nu gasesc cafea macinata in toate magazinele, mai peste tot e solubila. Preturile transportului in comun. Pretul chiriei, dar oricum peste cateva luni ne mutam langa Londra ca vrem la casa, pe care o inchiriem cu cat dam acum pe garsoniera….
    Taxele auto. Centrul Londrei e naspa ca e foarte aglomerat, nu are verdeata, miroase naspa, mult prea multi arabi si negrotei. Pe de alta parte ai multe de vazut si poti descoperi chestii foarte misto daca incerci sa treci de alea mega cunoscute care sunt la strada. Pe mine nu m-a interesat sa vad Big Ben si alte chestii mega turistice, in afara de muzee.
    Una peste alta, da este foarte ok aici. Nu aud injuraturi, nu aud manele, am 2 parcuri imense la maxim 15 minute distanta, magazinele la 2 minute, e foarte curat, e super liniste, oamenii sunt prietenosi (te prinzi care sunt doar din politete, dar chiar si asa tot e laudabil efortul), preturile sunt bune, produsele sunt bune, salariile (inca) sunt foarte bune. Cum am zis, in caz de ceva naspa rau, avem

    00
    • „Taxele auto. Centrul Londrei e naspa ca e foarte aglomerat, nu are verdeata, miroase naspa, mult prea multi arabi si negrotei.”
      Negrotei… si uite asa s-a dus de suflet spoiala de multiculturalism aratata.

      00
    • De aia au votat pt brexit și englezi care nu sunt rasiști. Pt că din UE au venit la liber europeni cu mentalitate de maimuțoi, care se plâng că văd negrotei și arabi. Ai uitat de „pakis”…
      Iar cu limitatoarele…bine că rămâneți în altă țară, avem destui vitezomani in Romania.

      00
  41. daca romanii pleaca, americanii vin https://youtu.be/IvNUqGWPVZw?t=2m23s

    00
  42. In Romania lucrurile vor merge prost pe termen lung, din motive demografice (generatia decreteilor care se apropie in curand de pensionare, spor natural negativ si emigratie). Nu e niciun scenariu in care lucrurile sa arate bine peste 20-30 de ani. Nu e legat de Dragnea in particular sau PSD, arhetipurile de oameni politici sau partide se se vor regasi la toate alegerile viitoare, fac parte din popor.

    O parte din oameni pleaca pentru ca stiu deep down that there is no hope, there is no future.

    00
  43. Fara suparare, dar pare un articol de trollaj. Fara prea multa analiza, cu 2 exemple aleatorii etc. Poate fi ultimul tren pentru plecat in UK, restul Europei are nevoie de muncitori seriosi, dar trebuie sa inveti limba, nu poti sa traiesti cu engleza invatata din filme.

    Ca iti raspund pe subiect, pleaca pentru ca banii nu aduc fericirea, cum ziceai tu, ai nevoie si de servicii functionale, autostrazi, spitale etc. Vad la prieteni din RO care castiga bine cum o ard in vacante dese, doar ca sa mai scape cateva zile de jeg, trafic si oameni needucati. Prefer sa castig mai putin ca in RO (slabe sanse, pe termen lung) si sa am civilizatie 365 de zile pe an decat sa imi caut evadari temporare.

    00
  44. @Zoso, intreab-o pe Deea de ce a plecat in UK iar mai apoi in US.

    00
  45. Romanii pleaca din cauza conditiilor. Da, mi-am facut frumos in casa, dar afara ? orasul e mizer, drumurile sunt criminale la propriu, in spital mi-e frica sa merg ca nu mai ies, taxele sunt mari, scolile deplorabile, legea se respecta fix pix…

    00
    • Amuzant e că mai bine de atât n-a fost niciodată sub statul român. Doar marginal (elitele aveau mai mult respect de sine și care din ei furau, furau și pt clasa din care făceau parte, nu doar individual).

      00
  46. O amică de-a mea a avut nevoie de-o operație. Cu vreo 2 zile înainte de internare, grija ei era să schimbe niște bancnote în hârtii de 10 și 50 de lei. Să aibă ”să dea”. Se cere șpagă, în ciuda salariilor mărite.
    Nu m-aș mai întoarce în România nici să devină Obama președinte. Dincolo de politicieni, e o țară cu prea mulți oameni mizerabili, care nu știu decât să profite și să jecmănească. Mult prea mulți.
    Ca asistentă sau medic să ceri șpagă, ești o lepră.
    Ca liftier care să nu duci bolnavul pentru că nu ți-a dat ”dreptul” (adică 10 lei – cazul a făcut ceva vâlvă pe Facebook după ce aparținătorul a scris), meriți să muncești cu ziua la săpat șanțuri.

    Cele de mai sus – și multe altele – sunt de neimaginat într-o țară civilizată. Eu mă duc la medic ca la coafor de relaxată. Și e numai un aspect din atât de multele.

    Am citit mai sus tot felul de lume înțeleaptă care susține că, român fiind, ești mai prost plătit, faci munci pe care nu vrea să le facă nimeni șamd. Treptele de salarizare nu sunt în funcție de naționalitate, deci cine susține asta fie nu a lucrat legal, cu contract, fie nu a citit lși a semnat ca primaru’, fie minte.

    Te angajezi la scos cărbuni cu furculița, primești fix același salariu precum colegul angajat în aceeași zi cu tine. Dacă are mai mult ca tine, e încadrat pe alt post sau are vechime. Dar fix pe același post cu salarii diferite, nu există.

    De 11 ani în Germania, de aproape 8 ani în aceeași firmă. Trei avansări până acum, deși în primele 2 cazuri nu aveam cetățenia încă. Asta ca să fie datele complete, că mai citisem pe careva zicând că se scrie ”din auzite”.

    Bref, dacă muncești și ești serios, îți vei găsi un loc bun. Dacă stai și nu înveți limba, iar apoi iei ce post mai nimerești, comentezi pe bloguri că străinii sunt nașpa și te asupresc că ești român. În care caz, mai bine rămâi în țară. Nu are nimeni nevoie de asemenea oameni aici.

    00
  47. @JJ: „au facut-o pe vecina sa le ramana datoare”: tu ai gandire mai romaneasca decat toti emigrantii la un loc. Esti probabil genul uraste pe cel care i-a facut un bine.

    00
  48. Ca sa revin cu cheltuieli mai exacte, cumparaturi pt 2 saptamani: cereale, cam 3 kile juma de carne vita+ pui, peste, legume, fructe, condimente, zahar, cafea, unt, etc etc= doua sacose mari de cumparaturi+ un ghiozdan=335 de lei…parca scazuti din cam 12mii de lei nu sunt chiar tot aia cu atunci cand ii scadeam din 2000 de lei, nu? Si da..ce sa vezi asta chiar in Londra. Si probabil as iesi mai ieftin daca nu as face eu mancarea de la zero. Pt ca semipreparatele sunt mai ieftine ca produsele proaspete. Si cand vrei sa traiesti undeva, cheltuiala cu mancarea nu e deloc de luat in ras.

    00
  49. Aproape toti de aici sustin ca detin adevarul absolut-totul “ intemeiat” pe lunga lor “ experienta “ in strainatate.” Lunga”,insemnind, in medie, intre 3-10 ani. Ceea ce-i face calificati si “ perfect integrati” in noua societate.Sa spunem ca eu,de ex,am plecat din Romania,de vreo 28 de ani,si nici macar in Europa.Si,totusi,nu ma pot lauda ca detin piatra filozofala a “ experientei vestice” decente,civilizate si progresiste.Pentru ca…nu-i asa.Orice parti bune are si parti rele,orice avantaj e dublat de un dezavantaj.Nicaieri nu curge lapte si miere,iar “ traiul civilizat si linistit” sint o iluzie.Pentru ca asta nu te scapa de stress si de incertitudinea viitorului.Capitalismului(in care traim toti) ii pasa strict de prezent,viitorul e iluzoriu si nesigur(asa cum sint si bursele financiare,nu-i asa?)…

    Uite ca mie,dupa aproape 30 de ani de privegie,mi-a ajuns-m-am intors acasa,in Romania.Deloc in curul gol…si cred ca pot trai f bine in mijlocul mizeriei si necivilizatiei din Romania..Aproape de pensie,americanii vind tot si se muta in Mexic,ca e cheap…credeti ca acolo mizeria,haosul sau coruptia sint mai mici ca in Romania?Ash…nici pe departe…asta e valabil si pt Rep Dominicana,Belize,Costa Rica,Ecuador,etc…e plin de americani si canadieni care traiesc pe acolo,cu milioanele.Si toti cred ca e f OK.Asa cred si eu despre Romania…as a matter of fact,mai am vreo 10-15 ani pina la pensie.Care-mi vine fix in contul de la banca de peste balta,pe 1st of every month.Asa cum le vine si alora care stau in Mexic…in plus am tot ce-mi trebuie in Romania ,platit jos,si FARA nici o rata la banca sau credit card(cum am trait o viata in “ capitalism”)…astora care privesc cu sila spre Romania din UK sau aiurea(dupa 3-4 ani “ lungi” de “ integrare”) ,va spun doar atit-nimic nu-i predictibil in capitalism,azi e bear,miine-i bull,azi esti pe val cu dobinda la rate 2%,miine esti disperat cind sare la 60% ca-n Argentina…cind va veti apropia de anii de retirement,vezi intelege ce inseamna sa traiesti(si sa mori) departe de Romania-de cele mai multe ori intr-un azil de batrini(sau retirement house)…si sa constati,cu disperare,ca planurile nu s-au potrivit si ca pensia de social security nu-ti ajunge noci macar ca sa maninci si sa pui benzina la masina.Nicaieri nu-s ciini cu covrigi in coada,dar e bine sa fii mai temperat.

    Va astept cu comentarii de cit de cool e in UK sau Germania cind loveste( cit de curind) o noua criza financiara.Abia atunci veti intelege ca,in capitalism,totul e ciclic si ca,dupa soare vine ploaia si intre extaz si agonie nu-i decit un pas.Abia atunci sa va puneti intrebarea unde-i mai bine.Cum va suferi Romania?Ca si Mexicul sau alte “ shithole countries”,va suferi minimal.Pt ca nu are economie sau sector financiar,sau investitii sau….that’s the place to be cind vine furtuna.Si,in incheier,ca toti isi dau cu presupusul ce motive au unii sa plece din Romania(si o dau dupa ciresh cu labareli tip “ pentru civilizatie”,” pentru decenta si libertate spirituala” and shit…)-la milioanele alea de dobitoci bagati pina in git la rate pentru case(pe care nu si le permit,evident)-v-ati gindit?Ca,dupa ce-a realizat ca s-a intins prea mult,e in curul gol si trebuie sa plateasca de undeva?Asa ca bilet de London right away-bineinteles,spune ca pleaca pentru ca “ vrea civilizatie” si “ decenta morala a statului in raport cu taxpayer-ii”…sau,daca e executat silit si are popriri,pleaca cu intreaga familie-numeste asta “ a new beginning”…..concluzia-de aia e mai bine,intotdeauna sa fii “ decit codas la oras,mai bine-n satul tau fruntas”…dar asta vine cu timpul…

    00
    • este ceva normal si probabil la fel vor face si multi romani care se vor intoarce cu pensiile din vest in Romania.

      Spania e plina de pensionari britanici asa cum in Caraibe sunt de toate tarile.
      In Republica dominicana e plin de italieni pensionati.

      00
  50. 1. Acu’ s-a brodit, ca am prins ocazia.
    2. economia duduie, dar nu exista predictabilitate in nimic. Nu stiu luna viitoare la ce sa ma astept ca mic intreprinzator. OK, stiu, ma astept la mizerii, ca la bine nu mai visez.
    3. sistemul de invatamant este complet idiot, poate gasim ceva mai decent.
    4. politicul nu ne influenteaza viata, dar sincer prefer sa ma distrez cu tampitii altora. Ai nostri is un pic prea in fruntea plutonului.
    Plecam de la un trai comod la statut de immigrants, cu putini bani in buzunar si speranta ca ne-om descurca.

  51. @Zoso: Cresterea de care zici e de fapt crestere negativa. De asta pleaca lumea.
    Iar doctorii pleaca fiindca nu prind in spitalele de stat unde e tot cascavalul si salariile marite, acolo e pentru pilele si odraslele celor care au prins radacini in sistem. Iar in privat e putin peste minimum pe economie si chiar si acolo incep sa nu mai fie locuri fiindca la cabinetele private grangurii batrani isi angajeaza copiii sau nepotii si nu mai ai loc nici acolo. Si atunci nu mai au ce sa faca si dispar unde vad cu ochii.

    00
  52. Raspuns: Pentru ca iarba e mereu mai verde in curtea vecinului.
    Pleci sa scapi de una si dai de alta…dar asta o realizezi dupa ceva ani de stat afara.

    00
    • Iarba chiar e mai verde la vecini, dacă nu emigrezi în Afganisthan.
      Dar pentru asta trebuie să îndeplinești niște condiții:
      – să te informezi detaliat în prealabil referitor la piața de muncă în domeniul tău, raportul brut-net, sistem de impozitare și alte asemenea plictiseli;
      – să vorbești suficient de bine limba pentru a fi eligibil pentru posturile lor;
      – să pleci cu niște bani cu care să trăiești până reînnozi firul.

      Am un coleg, tot român. Cu un curaj nebun, a venit cu soția și copiii (amândoi de grădiniță), anul trecut în aprilie.
      Nu vorbea niciunul dintre ei limba, s-au angajat în depozit printr-o firmă de intermediere (care nu te întreabă dacă știi germana, scopul lor e să ”plaseze”). I-am ajutat cu explicații, traduceri, detalii referitoare la ce aveau de făcut șamd.
      Un an și cinci luni mai târziu au contracte nedeterminate, li s-a mărit salariul în momentul în care au încheiat perioada de probă, copiii sunt la grădiniță (și le place), au vândut casa pe care o aveau în țară și au contractat credit pentru un apartament aici.
      În timpul liber merg la curs de limbă amândoi. Evident, îl plătesc singuri. Și lucrează în schimburi, ceea ce e epuizant. Dar ”cum să nu mergem? Să stăm așa, să nu înțelegem nimic?”.
      Dar puțini oameni am văzut să muncească așa ca ei doi. Și sunt fericiți și nu contenesc să se minuneze de cât de mult le-a oferit țara asta deja, în atât de puțin timp.
      Cine vrea să se integreze, o face. Cine nu, nu. De fapt, e foarte simplu. Viața e-n general mișto pentru cine muncește și nu umblă cu ”hai șefu să ne-nțelegem”.

      00
  53. O intrebare pentru cei care au plecat acolo unde au plecat si se simt bine (sau asa zic ei):
    Nu credeti ca se va impute rau de tot situatia in viitorul apropiat cu toti africanii, somalezii, homalezii, bengalezii, muhametii, maidanezii si ce mai e pe acolo de nici nu mai ai loc unde sa pui pciorul ?

    00
    • Locuiesc în Germania. Mă simt nu bine, ci foarte bine aici. Dacă n-aș mai avea familie în țară, nu m-aș mai duce nici în vizită.
      Acestea fiind zise, nu, nu cred că se ”împute” situația – sau nu într-atât încât să devină ceva cu adevărat grav. Dar desigur, mulți din România știu ei mai bine.

      00
    • Nu si in cazul meu. Eu m-am dus la mama dracu, pana nu se inventeaza teleportarea, nu prea au cum sa ajunga pana aici.

      00
    • poate sa se imputa, tot va fi mai bine decat in Romania.
      chiar daca toti somalezii, bengalezii, africanii si toate denumirile xenofobe insirate de tine se apuc de atentate teroriste de maine, tot vor fi mai putini morti decat intr-un an pe soselele patriei in accidente prevenibile si in spitalele patriei prin boli/accidente vindecabile (in alte tari).
      asa ca stati voi linistiti in ro, avem mai putine sanse sa murim din cauza de „bengalezi” aici decat voi sa muriti din cauza de cocalarus teroristus.

      00
    • Locuiesc in Olanda, intr-un oras cu africani, intr-un cartier cu africani. Copilul meu a invatat in primii ani intr-o scoala de limba olandeza, plina cu africani (ca sa clarific, africani adica minim o nuanta sub suedeji, chit ca vin din africa sau nu). Adica sa zicem ca vad mai multi africani decat olandezul standard care locuieste intr-un sat, dar probabil mai putini decat ar fi intr-un cartier ieftin din Rotterdam.
      Acestea fiind spuse, bai oameni buni incercati sa nu mai puneti botul la prostii. 99% sunt oameni normali. O mare parte din ei zic sarumana ca au scapat de bombe si foame si fac ce pot sa aiba o viata mai buna. Nu am fost nici o secunda ingrijorat ca fata mea se duce la scoala noaptea printr-un cartier de negriciosi.
      Sunt probleme? Da, normal. Dar daca esti putin onest si iei rubricile de stiri de la ora 5 la analizat, iti dai seama ca problemele alea nu au legatura cu religia sau cat a stat la soare nenorocitul ala, ci cu saracia. Un olandez alb pursange o sa faca fix aceleasi rahaturi ca Ahmed.

      00
  54. Ia cititi comentariile de la acest videoclip de pe youtube, sunt ale romanilor plecati in strainatate si din cate vad nu e nici macar unul singur roz:
    https://www.youtube.com/watch?v=8VSzdDBIBxg

    00
  55. Inca un video:
    https://www.youtube.com/watch?v=Czft6kreQrg
    Cititi si comentariile!

    00
  56. Selecționate de pe un forum al românilor din Germania:

    – unul vrea să afle ”cum aduci mașina fără TÜV în România”. TÜV este inspecția auto de aici, absolut obligatorie – practic, reprezintă garanția că mașina poate circula pe drumul public și nu reprezintă un pericol. I se explică faptul că fără TÜV nu ai dreptul nici să scoți mașina din parcare, necum să mergi cu ea. ”Hai, frate, lasă-mă cu astea, că știu și ei că nu se respectă regula”. Nu, ei nu știu. Și dacă află, nu vor fi tocmai încântați. I s-a repetat că nu e posibil ce vrea el, dar omul insistă că știe el că se poate, că a auzit la alții că au scos din Germania mașini fără TÜV. Nici nu vreau să mă gândesc în ce fel or fi mașinile alea…
    O persoană i-a scris că poate aduce mașina pe platformă, dar tipul nu părea interesat de varianta asta.

    – altul povestește că ”a pierdut permisul german” (ulterior se dovedește în comentarii că nu-l pierduse în sensul că nu-l mai găsea, ci-i fusese suspendat pentru nu se știe ce faptă și pentru cât timp). Și ceea ce voia el să știe era cum să procedeze pentru a obține un permis românesc până și-l recapătă pe cel nemțesc. ”Dar nu vreau pb cu Polizei” (am citat exact. Domnul nu vrea ”pb”, adică probleme, deși s-ar putea spune că deja are unele, din moment ce i-a fost suspendat permisul). Nu, să aștepte cuminte până expiră suspendarea nu e o variantă acceptabilă, așadar încearcă să ”facă rost” de un permis românesc. Asta deși el avea interdicție de a conduce. Eh, amănunte…

    – o mamă se plânge de condițiile oferite copiilor la grădiniță (revoltător fiind, în opinia ei, faptul că nu-i învață poezii și toată ziua se joacă, desenează și colorează. Deh, în România s-o face trigonometrie la grădiniță, probabil). Aici îmi permit să pun un citat un pic mai lung (grupul e public, deci nu încalc nicio confidențialitate).
    Grăiește dânsa după cum urmează:
    ”Ei nu suportă străini si au ciuda pe copii nostri ca sunt destepti si frumosi, ei fac copii la 60 de ani si toti au handicap. rar gasim romani sa spuna cu adevarat cum stau lucrurile in Germania, multi vin aici si sunt mandrii de faptul ca sunt sclavi”.
    Pentru că am citat, n-o să corectez perlele din text. De parcă asta ar mai face vreo diferență… Sunt atâtea lucruri greșite în numai două rânduri și jumătate, încât nici n-are sens să le comentez. Mi se pare doar foarte, foarte trist.

    – Oameni care vor să închirieze, dar menționează ”aștept oferte numai în privat”. Nu spun dacă și unde lucrează, ce sumă pot plăti…. dar ei așteaptă oferte. Mura-n gură ce părere o avea despre asta? Alții postează anunțuri pentru diferite locuri de muncă (cele mai multe pentru posturi de șofer de cursă lungă) și invariabil se găsește câte-un Știe-Tot care ia în zeflemea salariul și condițiile…

    Da, toți ăștia pe care i-am exemplificat vor fi de părere că-n străinătate e nașpa. Le doresc succese nemăsurate. Pardon, succesuri.

    00
  57. Toate țările, intr-un fel sau altul au trecut prin valuri din astea de emigratie de difverse feluri. Irlandezii si italienii s-au dus grămadă in America. Multi evrei din Rusia au emigrat în masă inclusiv în România acum o sută de ani. După război mulți turci au emigrat în Germania. O grămadă de tipi din Africa riscă pe mare doar-doar or ajunge în Europa zilele astea.

    De vreo 20 de ani am aflat si noi ca se poate pleca undeva la liber. Foarte bine. Asta e. În societatile care n-au granițe închise oamenii vin, pleacă, se frasuie cum au ei chef. Nimeni nu e destept ca pleacă, nici prost ca ramane si nici loser ca n-a facut cine stie ce cum credeau altii ca trebuie facut.

    Sa te apuci sa listezi pro-uri si contra-uri si explicatii mi se pare pierdere de vreme atâta timp cât totul se intampla pt ca exista liberul arbitru al fiecaruia si ala decide daca stai, pleci sau ce mama dracului faci.

    00
  58. scurt off-topic: mă amuza articolele absolut irelevante gen „nu știu care om faimos nikola tesla sau fondatorul delorean are ORIGINI ROMÂNE”, care vin cu tot felul de dovezi și speculații.

    Nu am prea mai văzut articole din astea, poate pentru că mi-am restrâns masiv activitatea pe fb.

    dorel care citește articolele astea nu se întreabă, oare de ce a plecat tasu-bunicasu din romania, el înțelege că gena noastră e superioară, apoi pleacă fericit de acasă să lucreze pe șantier și votează psd

    00
  59. Pe mine m-a determinat USL-ALDE sau cum isi spun acuma… Mi-e frica sa nu ne scoata din UE, primarii sunt la fel de jegosi ca dragnea, sitemul de invatamant tot mai slab, oamenii tot mai salbatici si mai prosti, si de aceea mi-am depus cerere pentru o alta cetatenie. Concediile mi le fac afara, tot ce ma mai leaga de Romania sunt parintii… dupa aceea la revedere… Soacra-mea e proasta si vrea sa iesim din UE. Data viitoare ii pun otrava in Haribo.

    00
  60. poti sa ai probleme sa te adaptezi si daca te muti din Cluj in Bucuresti.
    Dupa o anumita varsta nu iti mai faci prieteni usor, in primul rand ca munca iti ocupa 10-12 ore / zi.

    in aceasi idee sunt diferite tipuri de personalitati si oricum majoritatea celor care ajung in X loc in care stiu limba la un nivel elementar, au referinte culturale diferite, mai putine lucruri in comun cu cei de acolo ajung sa se retraga si sa nu fie la fel de sociali.

    si daca oamenii sunt amabili cu tine, conversezi cu vecinii, nu inseamna ca te-ai integrat. de la a te intelege cu cei de langa tine pana a iti face prieteni e cale lunga.

    00
  61. Depinde de ce pleci si ce motivatie sau demotivatie ai. Noi am plecat cand ne-am lovit puternic de o problema medicala care necesita ingrijire la un nivel care la noi nu exista. Am vandut tot si am plecat. Usor nu e sa te integrezi niciunde, dar noi nu am stiut ce este problema asta ca am stat cu copilul in spital. Si nu ne trece prin cap sa ne intoarcem, nu suntem nostalgici, ne trezim ca ne referim la „acasa” aici din ce in ce mai des.

    00
  62. 75% dintre romanii plecati, sunt acolo din cauza problemelor financiare. I-am vazut pe acestia in ce conditii traiesc, numai ca ei sa nu fii. Desigur ca daca ii intrebi, totul este bine si cand se intorc in tara, ei bine, stim comportamentul. De ce nu le ajung acestor oameni salariul din Romania? Pentru ca e mic(cam toti au 1100-2000 lei net) , pentru ca trebuie sa stai in fiecare zi minim 8 ore la munca(in strainatate mai chemi sora/vara mai sta ea cu baba vreo 3 luni, barbatii din constructii lucreaza cateva luni cat au un proiect, dupa care stau cateva luni, capsunarii, tiristii la fel).
    10% din cei plecati sunt varfurile societatii noastre. Cei care au salarii foarte mari aici, dar cand primesti oferta de 5 ori mai mare te duci oricum.
    15% sunt „figurantii” . Cei care nu mint cand spun ca „nu motivele financiare m-au facut sa plec”. Sunt cei din upper-middle class, salariu 3000-5000 lei aici si cu minim 10 000 lei in cont. Ei cauta un sistem medical dezvoltat, civilizatie nu marlanie, un loc ideal pentru a creste un copil eventual. Nu au o oferta de job dinafara, dar sunt siguri ca daca se duc acolo isi gasesc.

    00
  63. Zoso esti tare. Hai sa iti zic eu cum e viata in UK, mai precis in Londra. Londonezul obisnuit se scoala de la ora 6 face o ora pe drum dus, ajunge pe la un 8-9 la birou si lucreaza pana pe la 7 seara ca sa ajunga acasa pe la un 8-9 zi de zi. Lucreaza ca sclavul pana ii iese toata viata din el ca odata pe an sa ia marire 3% la salariu. Plateste cam 200 lire pe transport 500 lire pe mancare si 1700 lire pe chirie si utilitati. Per total o viata cam ca la Bucuresti fara socializare ma costa in jur de 2400 lire doar sa traiesc in londra. Daca vrei sa iesi in oras cu prietenii, dai cam 5 lire pe o bere la draft 25 pe un bilet la film, 20 pe o masa la restaurant fara pretentii. Daca iesi odata pe saptamana in oras, cheltui inca 200 lire pe luna. Deci viata exact ca in Bucuresti ma costa cam 2600 lire (viata medie nu lux). Salariul mediu pe economie in londra e de 2200 lire net, majoritatea romanilor castiga 1300 lire net. Norocul meu e ca eu castig 3300 lire pe luna dar imi e mila de toti celalti. Acum sa vedem ce poti sa faci cu 3300 lire in Londra. Pui deoparte cam 4000 lire pe an, adica iti trebuie cam 10 ani din viata ca sa strangi pentru avansul la un apartament si inca 35 de ani de plata a ratei. Un salariu de 3300 lire pe luna il iei ca finance manager cu 15 ani experienta in Domeniu dar tot ce ma tine aici e speranta ca intr-o buna zi ma voi putea intoarce acasa. Carcotasii vor spune ca traiesc in lux, nimic mai fals de atat, romanii care castiga 1300 lire pe luna traiesc ca sclavii si nu vor sa admita de rusine, sau stau cate 7 in casa si dorm cate 2 in pat. Eu am vrut sa am apartamentul meu, lafel ca in Bucuresti. Realitatea e ca tori romanii care i-am vazut in Londra vor sa se intoarca acasa la un moment dat, muncesc ca sclavii vreo 5 ani apoi isi fac o casa a lor acolo de unde au venit. Nu am vazut pe absolut nimeni sa vrea sa ramana in Londra.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile