Românii vor să cumpere produse românești!

1.000 oameni au răspuns unui sondaj pe internet

”Astfel, aproape 85% sunt de părere că  în contextul actual  ar trebui cumpărate în primul rând produse româneşti, în sprijinul business-urile locale. Tocmai din acest motiv, mai mult de jumătate dintre respondenţii la sondajul BestJobs spun că, de la izbucnirea pandemiei, preferă să cumpere mai mult produse româneşti. (sursa)

 

30% dintre respondenţii la sondajul BestJobs spun că preferă să lucreze într-o companie cu capital românesc în această perioadă în locul unei companii străine, iar un sfert afirmă că sunt mai liniştiţi dacă angajatorul ar fi o companie de stat.

De aia în toate piețele toți pepenii sunt de Dăbuleni, că românii sunt naționaliști. Plus, avocado, kiwi și curmale. De roșii nu mai zic.

Vedeți de ce trebuie să susținem agricultura românească? Kaufland, Carrefour, Lidl, ăsta e viitorul, hai, mai tare pe fermierii români, că uite, cumpărătorul cere.

Glumesc. Cumpărătorul cere la fel cum spune că nu contează cum arată leguma, o cumpără oricum, și la final tot pe aia frumoasă o cumpără.

De coada care e acum la comandat Dacii nu mai zic.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

141 comentarii

  1. „De banii aia mai pui x mii si imi iau un…” Replica clasica cand cineva aude de Dacie noua.

    00
    • nici nu mai trebuie sa pui x mii. iei direct A4 din 2016 aproape full.

      00
    • pai daca mai pui niste bani chiar iti iei o masina

      00
    • Mi se pare normal ca atâta vreme cât suntem încurajați să cumpărăm produse românești, produsele și serviciile să fie comparabile calitativ cu ce vine de afară.
      Abia atunci să mă gândesc la faptul că să cumpăr pentru a încuraja producția locală de bunuri și servicii.
      Să dau banii doar pentru că e românesc, mă lasă rece.
      Am fost la piața să încurajez consumul de produse locale: cumpărate de la angro, descărcate din lădițe pe care scria în turcă și greacă.
      Minunatul vânzător român, mi-a aruncat în pungă roșii stricate din spate. Pe alea frumoase le ține în față. L-am lăsat cu punga în brațe și am cumpărat de la multinaționalele rele, care nu vor să se dezvolte producătorii locali: Kaufland, Carrefour.
      As fi curios de rezultatele programului lansat de Carrefour pentru a vinde mai multe produse românești la rafturile lor.
      Că țăranu român premium, doar intermediază de la depozit la tarabă.
      Produse in gradina lui, din apartamentul de 3 camere. Blanao

      00
    • Dacia nu mi se mai pare o marca super ieftina cum era la inceput. Daca vrei modelul la 5k euro, ok, dar aia nu e masina pentru 2020. Daca vrei ceva mai mult iti dau caroseria de 5000 euro si cateva optionale. Iar in zona asta de pret intervin deja si alte marci, cu alta alura la drum si confort.
      De asta nu mai e coada. Si una peste alta romanu are oleaca mai multi bani acum decat acum 10 ani, asa ca se intinde si in alte zone de pret. Da, e o masina cinstita, te poti baza pe ea, dar de aici si pana la coada de la dealer e cale lunga.

      00
    • Dacia nu mai e așa ieftina pentru că nici lumea nu mai e aia din 2005.
      Reglementările în materie de securitate s-au schimbat, au apărut sisteme obligatorii instalate pe mașini, care să le facă mai sigure: abs+esp obligatorii, noi norme de poluare și sisteme obligatorii. Motoare mai puțin poluante și mai high-tech.
      Oamenii cer mai mult confort: motoare mai puternice, materiale mai bune, ergonomie mai buna, senzori peste senzori, navigații, conectivitate, camere de jur împrejur, încălzire în scaune, într-un cuvânt confort. Automat dotările astea trebuie să se vadă undeva, la costuri.
      Dacă Dacia nu le-ar da, nu ar mai vinde, pentru că există cerere de dotări.
      Dacia de acum, nu mai are treabă cu Dacia de acum 10 ani, sub toate aspectele.
      Dotează tu o mașină echivalenta de la alt brand și apoi vedem cum se duce dracu pretu.
      Da, își are ca marcă păcatele ei și este mult loc de mai bine. Toți sunt conștienți, dar când proiectează ceva, totul se face cu un singur lucru în minte: preț, preț, preț.
      Să fie cât mai ieftin, să fie cât mai ușor de produs, cât mai simplu.
      De aia vezi aspecte nefinisate sau de care oamenii se plâng, dar nu sunt remediate. Pentru că nu afectează funcționalitatea mașinii și se poate trăi și fără X opțiune. Mai greu, dar te obișnuiești să nu mai bagi in seama. E simplu. Și mai e un mic aspect: s-ar canibaliza cu restul mărcilor din alianța: Renault, Nissan, Mitsubishi.
      Singurele branduri care ar fi cât de cât la nivelul Dacia sunt: Suzuki, Peugeot cu câteva cotețe low-cost.
      Totul la Dacia se face cu costul mic in minte. Nu e mereu cel mai bun mindset, dar altfel nu poate rămâne competitivă. Și mai e un aspect: Dacia e un producător mic. Vinde in Europa infim, față de restul.
      Să facem rabat de Iran, India, Algeria, Rusia, America de Sud. Acolo sunt vândute sub brandul Renault.
      Banii rămân în zonele alea, nu vin încoace.

      00
    • Gasesti produse romanesti in toate supermarketurile. Problema e ca, pentru a ajunge acolo, taranu’ respectiv trebuie sa aibe macar 10-12 clase, sa inteleaga un contract, sa poate sa aibe o discutie, sa nu puta eventual.

      Acum, din toti aia de-i vedeti plangand pe la tv, cati au mai multe clase ca un tren? Ca sa ajunga in supermarket, au nevoie de intermediar, orice ar face.

      Pe piata libera, am vazut ce a iesit din asta. Daca se baga statul ca intermediar, stim ce iese. Solutia reala e sa nu mai ai tarani, ci fermieri, dar pt asta trebuie scoala.

      Circ de problema, cu o solutie relativ grea: CAP sau ceva asemanator, ca taranii aia sa faca ce stiu doar: sa munceasca.

      Aia mai rasariti sa ii ajute cu administrativele si sa traga toti la acelasi CAP. Doar ca n-am discutat inca de caracterul romanului, ca pica si varianta asta.

      Mai pe scurt, ca in orice organism, rezista celulele care se adapteaaza, restu mor. Doar ca incet, ca viata la tara e sanatoasa.

      00
    • @Ionut M: de acord, dar costul de producere al acestor upgrade-uri este mai mic decat costul unui upgrade facut acum 15 ani.
      Tin minte ca, prin 2004-2005, mi-a cumparat tata un Nokia 6230 la liber. Pret: 11 milioane lei vechi. Ca sa ai ecran color tft, sa redai mp3-uri si sa ai o camera decenta, cred ca era destul de costisitor pe vremea aceea. Acum ce telefoane gasesti la 1100? O multime, care de care mai bune si cu procesoare mai rapide, camere etc. Ce-i drept, acum ai ecranul unui smartwatch mai mare decat ecranul unui nokia 6230.
      Se cheama progres tehnologic :)

      00
    • Nene, cand mergi in piata te mai uiti si la cel care vinde. In ultima vreme cam stau producatorii la vanzare. Nu neg faptul ca unii dintre ei pun mai mult fertilizant, erbicide, etc…

      00
    • @Alex
      Nu mă coafează cu nimic dacă stă producătorul.
      Trebuie să înțelegem că odată cu UE pretențiile noastre și așteptările au crescut.
      Asta înseamnă prosperitate și civilizație. Dacă vreau să cumpăr o legumă dintr-un loc cu aer condiționat și unde nu pute a pișat pentru că un vânzător îmi oferă posibilitatea, nu văd e problema.
      Producătoru român îmi vinde în piață în condiții de secolu 15, bătute de soare, fierte pe interior și găunoase la preț mai mare decât la supermarșeu. Acuma, dacă am o sumă de bani să obțin ceva, unde crezi că o să mă duc? Just askin.
      Nu blamez producătoru român, dar plm, din moment ce pot alege cu aceeași bani ceva mai bun, e natural să iau de unde e mai avantajos.

      00
    • normal, e inflatie de comentarii la subiectul cu masini :)

      eu vad asa: toate persoanele cu functii publice importante (vizibile la TV) sa mearga in puii mei cu Dacii (Duster). Tariceanu mai facea asta. Stiu, e nasol sa zici ceva OK de Tari, dar asta e situatia.
      Toti, premierul, presedintele, ministrii, parlamentari, etc. sa mearga doar cu masini locale, adica Dacia (poate si Ford). Ma doare la basca de confortul lor. Si sa ma lasati cu „o sa zica SPP-ul ca nu poate oferi protectie 100% pt Iohannis”. Cine, cacat, il ataca, poate el ataca lumea cu paltonul.
      Aparitia ghetoilor cu Dacii ar ajuta mai mult fabrica locala, plus ca iei 5 Dacii la un Audi/BMW din ala de la SPP.

      00
    • @Ionuț M, schimbă și tu piața dacă poți.
      piața crângași, piață de cartier muncitoresc, prețuri de oameni normali, are aer condiționat funcțional, toalete curate (pe probate), apă curentă pt vânzători, lifturi pt producători și pt cumpărători (plus scări rulante și scări normale pt ultimii), zone pt comercianți și zone pt producători.
      sunt câte unii care vând numai anumite legume, sau anumite fructe (în sezon). plus program pt corporatiști care nu vor musai statuie în fața sediului. iarna până la 7 și un pic pm, vara până spre 8 pm, de la gura de metrou intri direct în piață.
      la parter câteva carmangerii, mezelării și tarabe cu lactele, plus magazinașul meu preferat pt dulciuri și cafea,o vinărie, un ”împinge tava” și alte alte magazinuțe, la etaj hala de legume/fructe, un DM, un magazin de delicatese grecești, unul de condimente și aproape toate sortimentele de fructe uscate și nuci la care te poți gândi și alte câteva chestii.
      cred că singura chestie pe care o regret din bucurești. :)

      00
    • „motoare mai puternice, materiale mai bune, ergonomie mai buna, senzori peste senzori, navigații, conectivitate, camere de jur împrejur, încălzire în scaune, într-un cuvânt confort. Automat dotările astea trebuie să se vadă undeva”
      unde sunt?

      00
    • @Itaaa
      Pune 2 mașini una pe lângă alta.
      Una de acum 10 ani, alta din 2020 și compară. Uită-te pe lângă bine și vezi.
      Că nu vrei tu să accepți, că nu vrei să vezi schimbările făcute și cât de mult a evoluat, problema ta.
      In schimb că ai alte gusturi pentru alte branduri, că ai alte așteptări pentru aceeași și mereu există opțiunea pentru sh/alt brand, tot respectul.
      Și eu am o înclinație către Toyota și mi-aș lua o Corolla, ceva minim 1.6 benzină, da, cu toate că învârt covrigu la un Logan vechi, dar nu iau pentru că am altceva de făcut cu banii.
      Dar asta nu înseamnă că Dacia ca poziționare a brandului, a diverisificării și a calității produselor nu a evoluat. Își au și mașinile de la Dacia păcatele lor, nu puține.
      Repet, dacă nu vrei să le vezi e cu totul altceva. Acum 10 ani de 10.000 de euro primeai ceva, acuma de aceeași bani primești ceva mai bun și mai dotat. Spor la a-ți lua ce-ți place.

      00
    • Cois, tu spui dacia și apoi menționezi toate elementele alea, unde pana mea le vezi???
      Apoi îmi spui că o mașina cu 10 ani mai nouă are mai multe dotări la același preț.
      Păi tu spui că logan e mai scump pentru că are x, y, z chestii în plus, când de fapt alea sunt opționale sau nu există. Boss!!!

      00
  2. Românul e naționalist până la bani.

    00
  3. In piata, 2.5 lei pepenii romanesti. Ma duc in Profi, 1.6 lei pe kg. Racoare in magazin, nu stau in soare. Nu stiu ce natie sunt, dar de fiecare data am nimerit pepeni ffff dulci (exact cum zic aia in piata).
    Sunt satul de termenul acesta de nationalist, propagat indeosebi de analfabeti de pe facebook care, daca isi pun poza cu tricolorul, automat devin nationalisti.

    00
    • EXACT! Si eu fac la fel… de ce sa platesc mai mult ????

      00
    • Ăia din piață sunt fermentați de la căldura în care stau. La fel și roșii, cireșe, struguri etc. Amsori, eu nu dau bani ca să arunc jumătate din ele. N-am mai luat de la „producătorii” din piață de vreo 2 ani.

      00
    • La Lidl 0.99 lei kg de lubenita, provenienta romaneasca

      00
    • eu am un Profi non-stop la 1min departare, cumpar multe chestii de la ei. Nu sunt cei mai ieftini, cu siguranta nu sunt cei mai buni, insa efectiv sar din apartament direct in magazin.
      vara mananc pepene mult. de ani de zile (5-8) incerc sa iau de la Profi insa de fiecare data sunt nefacuti, chiar daca pretul este jumatate fata de ce e in piata. crede-ma, DE FIECARE DATA, ca am tot incercat. drept urmare, nu am de ales si ma duc la Pepenaru care vara vinde pepeni si iarna brazi si iau de la el la dublu pret, insa n-a dat chix niciodata.

      00
    • Poate in piata la tine. La mine sunt 3.5 in piata de bogati (Domenii) si 3 in piata de saraci (16 februarie).

      00
    • o functie booleana poate avea doua valori, 0 sau 1. o functie dabooleana poate avea valorile dulce sau fffffdulce. e veche, stiu

      00
  4. ce buna e aia cu 30% care prefera sa lucreze intr-o companie cu capital romanesc.
    cred ca cele mai nashpa si inumane experiente de munca le-am avut la patroni romani care nu au niciun fel de etica si se pishe in drepturile tale profesionale si umane cu gratie. cea mai misto umilinta a fost cand patronul mergea pe 30 ale lunii la banca, se intoarcea cu diplomatul plin de cash si dupa care dadea mail ca ne asteapta la el in birou unul cate unul sa ne luam salariile iar noi ne incolonam frumos la usa la biroul lui. Da, existau carduri si pe vremea aia dar poate nu ai senzatia aia ca esti platit daca ti se vireaza banii direct in cont, 17 bucati de Eminescu puse direct in mana are un efect impresionant asupra unui tanar angajat.
    Futa Dzeu companiile cu capital romanesc….

    00
    • probabil ca prin ”sa lucreze la patron roman” cei care au raspuns inteleg ”sa stea degeaba pe salariu barosan la stat”, visul de zeci de ani al romanului

      00
    • Mai lipsea sa-ti lipeasca banii pe frunte.

      00
    • Stai bre…17 Eminescu doar avansu???

      00
    • NOU
      #30

      bre, au fost unii care au inceput munca pe 1700 lei believe it or not….

      00
    • Safu…Eminescu e pe bancnota de 500…

      00
    • NOU
      #32

      my mistake, vorbeam de Caragiale….

      00
    • Sunt extraordinar de mulți care atât iau și punct, inclusiv în București. Nu de început, nu ca bonus, ATÂT E SALARIUL. Mai scoateți capatana din lumea virtuala și din bula voastră ca se vede ca sunteți complet deconectați de lumea reală.

      00
    • Cred ca era vorba de perioada 90′, insa asta n-are a face cu faptul ca 1700 de lei e considerat un „salariu de început”

      00
    • NOU
      #35

      in 2005 am inceput cu carte de munca: 840 lei pe luna
      In 2007 aveam 1700
      In 2008 aveam 2000
      In 2010 aveam 2700

      Primii 5 ani de experienta….pana la 2000 am stat la coada la fericire.

      00
    • @Pensionarul, mi-ai scurs o lacrima de nostalgie :) in ’98 am inceput si eu cu vreo 1.8 mil. (bani vechi), in 2003 ultimul an de lucru in ro, aveam 9 meleoane. bine, nu-n cartea de munca, acolo se stransesera doar pana pe la 2.5 ca altfel trebuia patronul sa plateasca prea mult. noi nu ne aliniam la usa, ne dadea plicuri cu numele pe ele.

      00
    • @Tudor, bancnota cu bancnota iti dai seama ca i se usca gatul pana termina :))))
      @Pensionarul, pai ce facem bre aici ? Incurcam Amintiri din copilarie cu Iarna pe ulita? Credeam ca suntem numai oameni seriosi pe aici

      00
    • @Ioana asa e, dar asta cred ca se aplica mai mult studentilor sau proaspetilor absolventi. Diferiti mizerabili asa rezistau pe piata. Se foloseau de faptul ca multinationalele iti cereau cel putin un an de experienta pt ca HR sa te bage in seama pt un interviu. Acum nu mai stiu cum e. Mariri ca lumea le vedeai doar daca le ziceai ca pleci.
      Pe de alta parte la Lidl, Kaufland etc in Bucuresti ofera undeva peste 2000 de lei (parca 2400 daca imi amintesc bine) pt ca gasesc angajati din ce in ce mai greu si costurile cotidiene sunt mai mari deci automat si oamenii cer ca sa aiba rost sa vina la munca.

      00
  5. Ieri am cumpărat din Auchan măști de protecție produse în România. Cutie de 50 de bucăți la 99 lei. Faptul că sunt produse la noi chiar m-a bucurat

    00
    • pe emag sunt cu 39 lei cutia. nu m-a lovit chiar asa de tare nationalismul.

      00
    • NOU
      #41

      in farmacie am dat 3,3 lei pe o mascăprodusă la noi cică, când pe emag e 39 de lei cutia de 50 de măști, deci vreo 90 bani bucata!
      Fac pipi pe voi de producători români! Păi dacă e produs la tine în țară nu ar trebui să fie mai ieftin, nu mai scump???

      00
    • @Anda, alea din emag sunt frecție. Testezi simplu: aprinzi bricheta, pui masca și sufli nu prea tare. Dacă se stinge flacăra, masca aia e cam degeaba.
      Am făcut asta cu o mască din emag și cu una luată din altă parte. Diferență de preț la cutie: vreo 60 de lei. Tot 3 straturi, tot chirurgicale (cică), tot făcute în China. Prin cea mai scumpă mi-am suflat plămânii ca să sting flacăra, prin aia ieftină de la emag am stins-o instant. Tot e mai bine decât nimic, dar….

      00
    • tocmai pe emag este un ghid simplu: alea la 39 de lei sunt măști faciale simple, asigură protecție cam 80%, celelalte, de la 69 de lei în sus setul, sunt măști chirurgicale tip 1, cu eficiență pe la 95%

      00
    • @Toma Dumitru. Gresit… Nu poti concura cu China si Bangladesh la salarii… Nu poti face o line de productie la preturile la care o faci in China, Nu poti avea productivitatea chinezului, si multe alte aspecte…

      00
    • apropo, de unde v-ați luat măști serioase, de la ffp2/ n95 în sus, bune. eu tocmai ce am luat țeapă cu un set de 10 măști n95 și nu vreau, totuși, să mai repet experiența.

      00
    • @Berenger, nu garantez, dar am vaga senzație că am văzut niște FFP și niște N-ceva pe niște etichete de măști la Lidl. pe lângă case, în capătul rastelelelor de lângă case.
      doar am văzut, n-am probat

      00
  6. am niște prieteni care pentru ideea asta lucrează: să convingă micii producători români să se alieze și să ofere produse vandabile după norme. cei mai mulți se blochează și dau înapoi în momentul în care li se solicită o evidență foarte clară a pesticidelor folosite sau a substanțelor de coacere. de fapt, marea problemă a produselor românești este că sunt, de fapt, mai toxice și decât produsele din afara uniunii europene

    00
    • Cum se știe dacă ăia de declară chiar spun adevărul? Am tot citit cazuri cu culturi declarate bio, eco, coco etc, și de fapt pământul era alb de la îngrășăminte… naturale.

      00
    • teoretic ar trebui să fie simplu: dacă vezi produsul într-un supermarket, produsele ar fi trebuit să treacă niște teste chimice. practic, nu-s așa de sigur că asta e o metodă infailibilă.

      00
    • motivul pentru care producatorii romani nu pot sa fie competitivi e pentru ca nu se asociaza. In parte din cauza neincrederii in aproape (secu trauma) si grelei mosteniri colectiviste.
      Rationamentul e simplu.
      De unul singur: 5 plantatii, 5 tractoare, 5 combine, forta de munca x 5
      In Asociatie: 5 plantatii, 2 tractoare, 2 combine, forta de munca x 2
      Total: – 60% costuri, nu mai ai probleme cu forta de munca, oameni mai putini si mai specializati.
      La final tai 50% din costuri si esti mai ieftin decat produsele venite din Spania.

      Am intrebat producatorii de mere de la Voinesti de ce nu se asociaza si de ce nu scot branduri proprii de suc de mere, cidru sau otet si mi-au zis ca fiecare individ are o podgorie prea mica si de asociat nu vor. Deci asta…

      00
    • Pai „la tara” majoritatea cresc rosii/varza/ardei/gaini pentru vanzare. Adica cu tot felul de chimicale administrate dupa bunul plac, nu dupa cum scrie macar pe ambalaj, ca sa se faca mari, repede, sa genereze profit.
      Asta cu „legume si produse curate de la tara” e gluma secolului pe care o halesc pe nemestecate majoritatea orasenilor si de care profita (ca ar fi tampiti sa nu o faca) toti cei care isi castiga existenta din asa ceva.
      Nu mai zic de branzeturi, fereasca Dumnezeu sa vedeti conditiile de igiena de la multe animale ca nu mai puneti gura pe branza din piata.

      00
    • Daca declari ca produci ceva bio si vrei sa vinzi in supermarket de exemplu, se fac verificari, nu e mare bataie de cap sa trimiti pe cineva sa iti ia probe de sol, etc, nimeni nu e fraier sa riste zeci de milioane de euro pe incredere. Vorbim de marii producatori nu de taranii care vand in piata!

      00
    • F. – correct, am asistat anii trecuti,la o stana, la prepararea branzei.. Fain de tot , erau negre pe margine, oalele alea imense de amestecau laptele pe foc; de muste. brr ..bio frate.

      00
    • alea dau gustul.

    • Da, adevărul e ca trebuia sa stea cineva cu un spray, când se apropia musca, pac, da cu cu otravă…. Bă, de unde ieșiți frate? Esti la stână, nu în camera sterilizata de spital!! In natura, în mama ei de natura!
      Ia meri tu domle și fii oier, ca ăia nimic nu stiu, ai naibii, auzi la ei…

      00
    • Ioana, ai auzit de plase de insecte? Exista soluții destul de ieftine la o stână și pentru igiena. Eu am fost la o stână care avea 2 încăperi, nu mari, în una te dezbrăcai, luai halat, botosei, te spalai pe mâini, iar în a 2 a unde se făceau preparatele, aveau faianță albă ieftina pe perete, o masa de inox, oale de inox, butelie, aragaz, investitie de minima. E ok să verifici de unde mănânci, nu cred ca vreți să mâncati din mâinile unora care încă se mai șterg la fund cu degetul arătător.

      00
  7. In declaratii toti suntem pietari inversunati.
    In realitate suntem clienti fideli la Mega Image-ul de langa scara. 😊

    00
  8. Eu cumpar mai mult de la magazinul din colt desi mi-ar fi la fel de comod sa ma duc la kaufland. Au fructe/legume bune (mai bune decat in orice supermarket), carne + lactate la fel (e: raitar), de la producatori locali. Ma feresc in schimb sa cumpar orice produs care are pe eticheta „made in china”, pentru ca stiu ca astfel sustin indirect ccp.

    00
  9. „Romanii vor sa cumpere produse de calitate la un pret corect. Cu atat mai bine daca sunt romanesti.”

    00
  10. Am cumparat produse romanesti si is naspa. Mai demult mergeam la piata cu ai mei si cumparam lapte de la tarani. Era nisip in lapte pentru ca taranu nu spala ugeru vacii. Tarani care cumparau oua din lidl si stergeau termenu de expirare cu diluant si vindeau in piata ca oua de la tara. Mezeluri facute local pline de zgarci si oase, etc.

    Cand eram in liceu era un magazin care vindea cuib cu nuca. Nu exista imbucatura in care sa nu gasesti o coaja de nuca. Orice produs care continea nuca continea enorm de multe coji ca sa traga la cantar. Nu puteai sa musti cu hazna din cozonac/cuib pentru ca iti rupeai dintii. Am ajuns la Cluj mi-am spart un dinte cand am mancat un kurtoscolac cu nuca ca no, aveam impresia ca la Cluj e altfel si mi-am lasat garda jos. Cand am cumparat nuca din mega image 0 coaja.

    00
  11. Eșantionul ăla e cam că pula pentru a afirma concluzii pentru toți românii.

    00
  12. bai eu nu vreau. mie mi se pare proaste si cel mai mult ma dispera ambalajele de la produsele romanesti care nu se deschid neam, tragi de ele si se rup, ramai cu cheita in mana, samd.
    sunt mare fan rosii: bunicul meu cand traia a avut o gradinita pe langa bucuresti unde cultiva rosii, pana prin ’99-2000 incepand de dinainte de revolutie. eu de acolo am mancat rosii si am si pus mana cand aveam timp. am pus mana destul cat sa recunosc acum o rosie buna dupa miros. n-am mai gasit gustul ala nicaieri niciodata. rosile romanesti sunt soiuri proaste acum, nimeni nu pastreaza semintele si nu stiu sa le cultive. iar alea „bio” suntem naivi daca credem ca sunt bio. in ultimii ani singurele rosii de care am ramas impresionat au fost unele mancate in instambul acum 2 ani

    00
  13. La Oradea cand a ajuns pandemia si s-au inchis pietele ca era stare de urgenta, s-a facut un grup pe facebook unde producatorii din zona isi puneau marfa si o livrau fara extra cost la usa clientilor. grupul avea cca 30k useri cand FB l-a inchis pe un motiv hilar: Unu isi pusese de vanzare boia si AI-ul si algoritmul vietii l-a identificat ca si anunt care vinde droguri. Ulterior grupul a revenit la viatza si n-a murit nici dupa ce s-au redeschis pietele. Vanzatorii din piete care s-au mutat pe online spun ca vand mai mult on line decat in piata.
    Asta e o dovada clara ca se pot face lucruri frumoase daca oamenii sunt seriosi.
    Ce am experimentat eu e ca romanii nu au consistenta, incep bine si in loc se indrepte spre foarte bine o iau in directia opusa, se strica, iar cand isi dau seama ca s-au dus pe p#l@ e prea tarziu.

    00
    • Adica aia care vindeau un cos cu 3 salate, 2 legaturi de ridici, 5 de ceapa si 2 de usturori cu 100 de lei?

      00
    • @punKreas
      Ai uitat sa pui in cos un buchetel de lavana si un sapun homemade ca sa fie hipsteareala pana la capat.
      Nu, nu se vindea la suprapret, romanii producatori si consumatori vindeau si cumparau porodici, croampe, ludai, piparci, pasula, etc. la pret egal sau mai mic decat la piatza
      PS Porodaicile chiar aveau gust mai bun ca ale da la bolt.

      00
    • exact ca morodan, cumpara din kaufland/ jumbo si vand la fraieri pacalindu-i ca bio, ca romanesc, ca gradina…

      00
    • @Psionics si legume nu vindeau? :D

      00
    • @punKreas
      funfact
      porodica=rosie, tomata este fruct(oficial in UE inca din 2001 nu leguma. Psst ca lumea nu stie.

      00
  14. Parintii mei au o mica afacere (macelarie) intr-un oras mediu din Romania. Sa zicem ca e o zona unde poate exista un sentiment nationalist declarat. Zic declarat ca una e ceea ce zici ca faci si alta e ceea ce faci.

    Cu exceptia catorva condimente aduse din Germania (dar care efectiv nu au un concurent de calitate in piata nationala), absolut tot ce e vandut brut in galantare sau preparat e din piata locala. Si prin locala ma refer la judet, nici macar regiune.

    Carnea proaspata e un produs sensibil si asta pune presiune pe lantul de aprovizionare si pe pret. Chiar daca e locala, e mult mai scumpa pentru ca la noi nu prea se produce industrial. Dar compenseaza prin calitate si prin faptul ca de la sacrificare nu dureaza mai mult de 24 de ore si e la raft. Uneori e si aceeasi zi.

    Langa macelarie e un Kaufland care vinde la randul lui carne refrigerata care e ok din toate punctele de vedere ale normelor sanitare. Produse corecte legal si cu pret bun. Evident, nu au aceeasi calitate (masa de apa din carne + gust).

    Faptul ca ai mei sunt producatori locali si ofera produse locale nu ii ajuta in prea multe situatii. Mai ales ca preturile sunt mai mari pentru ca si ceea ce vand e diferit, chiar daca arata la fel la prima vedere.

    Calitatea face diferenta, iar foarte multi clienti sunt dispusi sa o plateasca. Plus o serie de servicii oferite: transare pe loc, vizibilitate asupra procesului, amabilitate la vanzare etc. (Multi care citesc aceste randuri probabil vad aceste lucuri ca fiind normale, dar nu e neaparat asa. Vizitati cateva piete sau magazine locale)

    Daca ar avea aceleasi produse si preturi ca si Kaufland, sa zicem ca oamenii din zona i-ar alege pentru motivul nationalist. Daca ar fi o mica diferenta de calitate in defavoarea alor mei, clar nationalismul asta nu ar functiona deloc si lumea s-ar duce la Kaufland.

    In concluzie, din ce spun ei, nationalismul functioneaza ca o buna metoda de marketing, doar dupa ce te-ai asigurat ca tot ce tine de produs e impecabil si e aliniat la concurenta, fie ea si straina. Altfel e vorba goala.

    00
    • Păi și eu aș plăti pentru calitate in plus, că nu mă doare buzunarul.
      Eram in Paris și cumpăram carne de oaie/vită de la un măcelar arab-evreu pregătite kosher bla-bla. Gust pe ele, cum rar am să mai găsesc. Condimente pentru carne și niște rețete de fripturi explicate de el de mori. Bunicii lui au fugit din București pe vremea lui Antonescu. Ăștia care nu mai avem problema banilor de mâncare și utilități am plăti un preț corect pentru marfă.
      Mă duc la mamaița blajină cu batic și care vinde in piață să iau niste găini de curte: puii de crescătorie și sacii de concentrate la vedere.
      Mamaie cu ochii blajini, te morții tei de hoașcă împuțită. Am făcut cale întoarsă și am plecat acasă. E ok să ai niște oameni care produc chestii și de unde să cumperi, dar să fie ce trebuie, chiar dacă banii plătiți sunt mai multi pentru un lucru.

      00
    • „arab-evreu”
      asta e chiar tare!
      Un fel de Harap-Alb

      00
    • @Adi: lol deci tu crezi ca toți arabii sunt musulmani? Sunt mulți arabi crestini, sunt și evrei de culoare, etiopieni și tot așa. Sunt desigur și arabi evrei, rasa nu este același lucru cu religia

      00
    • A și sa vezi câți arabi cu cetățenie israeliana sunt,, care au religie musulmană.

      00
  15. Desi am fost mereu comoda si nu am calcat prin piete, am vrut sa fac asta in pandemie. Vizavi de mega image-ul de unde cumpar deobicei e o piata curatica, nu foarte mare, am vazut ca dezinfecteaza, am zis hai sa iau pepene, abia ce aparusera si in mega image era 6lei kg, tot cumparam de la ei si am zis sa fac totusi piata ca e grele, ca oamenii au nevoie de bani, blabla. Ma duc in piata, erau de toate inclusiv pepeni, dar niciun pret afisat. Orice voiai trebuia sa arati cu dejtu sa intrebi ca prostu’, chestie ilegala de altfel, dar inainte sa ma intorc pe calcaie sa plec, am intrebat la 3 tarabe cat costa pepenele. 10 lei kg, 10 lei kg, 11 lei kg. Am zis pas. Nu erau niciunii de Dabuleni la ora aia oricum si mi s-a parut nesimtire, am traversat si am luat cu 6 lei din Mega.
    Dup-aia mi s-a facut pofta de porumb de fiert, la fel, un pic prematur, abia aparusera pe ici pe colo, gasisem in kaufland cu 3 lei bucata, am luat o data, si pentru ca mi se stersese memoria vizavi de faza cu pepenele, am intrat iar in piata sa caut porumb. Aceeasi poveste, niciun pret afisat, gasesc in 2 locuri, la o taraba 5 lei bucata, la alta 6 lei bucata „ca sunt despanusati”. Pas.
    Nu voi cumpara romaneste de la hapsani. Sunt si romani care vand si produc chestii misto, putini, pe aia ii sustin si mereu cand gasesc cate unul ii devin client, dar bisnitarii de duzina sa crape din partea mea.

    00
  16. Treaba cu cumpăratul de produse românești se bazează pe o caracteristică nației: pile – cunoștințe – relații.
    Iei de la cine te cunoaște altfel te arzi. Prieten care cultivă cartofi și varză. „Dă-mi și mie vreo doi saci.” „Nu-ți dau încă, aduc peste vreo săptămână d-alea bune.” „Păi, și astea ce au?” „Astea sunt pentru restul” (a se citi: grăbite, stropite, naiba știe ce le mai face, în nici un caz bune de consumat).
    Prieten care vinde vin. Podgorie mare într-o zonă cu tradiție. „Băi, alea din hypermarket sunt sticlele tale? ” „Da, dar nu lua d-alea că sunt niște mizerii, n-au văzut struguri. Îți aduc ceva bun, ce trimitem la export, nu găsești la noi în magazine așa ceva.”
    Prieten care vinde pepeni în piață. „Românești?” „Ce românești, mă, că nu-s buni de la ploile astea. Poate dacă dă căldura vreo săptămână două, să se facă ceva. Ia de Grecia.” Am luat unul românesc și unul de Grecia. Am aruncat românescul.
    Iau din piață mere „de Voinești”. Acre și viermănoase. Perele și caisele la fel. Iau din hypermarket d-alea de Olanda. Au gust. Ai zice că sunt mai tratate, mai stropite, mai artificiale. Îhî, cum să nu, prietenul cu cartofii și varza știe.
    O să cumpăr de la producătorul român când o să existe controlul calității făcut cum trebuie, de la însămânțare până la vânzare, când n-o să mai încerce să-și scoată pârleala pe spinarea mea cu prețuri mai mari decât alea de import, când o să am garanția că știe să facă agricultură. Am mai mare încredere în nații care fac agricultură modernă de zeci de ani decât în sălbăticia și habarnismul de la noi.

    00
    • heitari, ce mai…

      00
    • Ma rog, lăsând la o parte ca inseamna ca probabil habar nu ai sa alegi fructele, faptul ca au umblatori nu e un capăt de lume.
      Toate fructele de la tara, NETRATATE, aveau viermi. Și le tăiam frumos în doua, le curatam și aia era. Dar cum acum trebuie sa suferim la orice inconvenient caaat de mic și sa ne smiorcăim, ca na asa ne-a învățat UE ca natura e perfecta și nu exista nici fructe sau legume strâmbe și nici viermi in mere, da, mulți mănâncă din Olanda… Natura naibii, cum își permite ea sa existe asa necontrolata 100% ca la alții. Vad ca ajung și românii ca minunatii de britanici care postează la vârsta de 50+ ani, acu ca s-au mutat la tara, poze cu cireașa cu vierme și se oripilează ca vaaai ei n-au mai văzut asa ceva, cireșele pot avea viermi??!? Sau cu corcodușe roșii întrebându-se daca sunt comestibile, sau cu nuci verzi analizate de parca ar fi căzut din cer…

      00
    • Ioana, te-ai legat de un singur lucru din comentariul lui. asa e, cand eram mici mancam cu viermi din copaci, poate. eu nu-mi aduc aminte dar sa zicem. Dar in rest tot ce zice este perfect adevarat. La faza cu vinul am si eu acelasi patanii.

      00
    • Si eu mancam cirese cu viermi cand eram mic. Dar le culegeam de la vecinu, nu dadeam 40 de lei pe kg

      00
    • @Ioana, dacă vreau fructe viermănoase sau acre, știu de unde să le iau, că m-am născut și am crescut la țară. Dar, dacă nu vreau, și mai dau și o grămadă de bani pe ele, am pretenția să nu mi le bage producătorul sau vânzătorul român pe gât, ba să mă mai și mintă că sunt bune. Nu stau să gust fructe și legume în piață pe covid, merg pe ce văd și ce îmi zice ăla care vinde.
      Și ar mai fi ceva.. Dacă eu sunt prost și nu știu să aleg fructele, producătorul sau vânzătorul român de ce îmi dă mizerii și mi le și vinde scump? Îl ajută cu ceva că mă țepuiește? Știi câți habar n-au să aleagă fructele și legumele? Ăia, „restul”, din comentariul meu de mai sus pe care nu l-ai înțeles deloc.

      00
    • Poate că ar face și românii din astea, dacă ar avea asigurări cum are fermierul olandez, francez, belgian, că dacă i se duce recolta de la ceva dezastru natural, îl despăgubește.

      Altfel riscul e prea mare.

      Problema e că la noi dezastrul natural se încadrează și ‘n-a plouat’, ceea ce într-o țară gen olanda e total altceva, ăia nu se mai satură de ploaie, n-au problema asta. Poate vreo grindină mai serioasă sau inundații să-i afecteze, dar în rest merg cam la sigur.

      Cea mai mare tâmpenie românească (una din ele) istorică a fost distrugerea sistemelor de irigații după comunism, ca să-și facă ei praguri în curte. Aia ne-a dus înapoi 20 de ani lejer. Unul din puținele lucruri făcute și gândite bine de comunism…

      00
  17. Mă bucur că majoritatea dintre voi criticați produsele românești, dar eu merg mai departe și vă spun să boicotati și absolut toate serviciile românești și orice firmă care are angajati români, inclusiv firmele unde voi sunteți angajați. Să meargă treaba până la capăt, nu cu jumătăți de măsură.

    00
    • Daca comparam produsele locale cu cele de import inseamna ca le criticam?

      00
    • Orice e românesc e de rahat, de la produse, până la servicii, am înțeles.

      00
    • In mare parte, da. Sunt si exceptii cum ar fi lactatele de la Olympus. Sunt pentru incurajarea producatorilor locali dar cu anumite conditii: calitate similara si pret cu maxim 10% mai mare.

      00
    • Am luat frișcă din aia lichida de la Olympus.. Ma jur ca nici pe aproape nu aducea a produs lactat. A reușit sa bata la cur gustul ala de plastic pe care îl aveau alea de la Dorna.

      00
    • Produsele și serviciile făcute / oferite de tine cum sunt? De rahat, în trend cu cele românești sau sunt bune, fiind o excepție?

      00
    • @UnuL daca sunt sincer as spune ca nu sunt bune dupa standardele mele dar sunt peste medie. Pentru calitate mai buna ar trebui sa cer mai mult iar daca fac asta devin necompetitiv. Planuiesc in urmatorii 2 ani sa imi schimb domeniul de activitate.

      @Ioana nici nu stiam ca au frisca lichida. Eu cumpar de la ei telemea (vaca, capra si rareori oaie), branza de vaci si iaurt grecesc.

      00
  18. Ultima oara am fost in piata traditionala duminica trecuta.
    Am cumparat un kilogram de rosii iar cand am ajuns acasa am constatat ca vanzatoarea a reusit sa imi puna in sacosa doar rosii stricate (4 din 4).
    Au o anumita tehnica: ele pe partea inferioara aratau ok insa cand le intorceai, in partea de sus, erau super stricate.
    Deci da, sprijinam producatorii/comerciantii autohtoni. Merita.

    00
  19. Si eu sunt dispus sa iau de la producatori locali si sunt dispus sa platesc si ceva in plus, intrucat stiu ca din diverse motive nu pot scoate produsele la acelasi pret cu cele din afara. Cu o singura conditie: sa nu ma traga in piept – m-ai tepuit o data, gata, pe mine m-ai pierdut de client pentru totdeauna.
    Din pacate, majoritatea afaceristilor locali au aceasta filozofie a tunului, a profiturilor rapide.
    Tragand linie, am foarte putine produse romanesti pe lista mea de cumparaturi.
    Ceva mai bine stau la lista cu produse facute in Romania de companii straine.

    00
  20. Mie îmi placea mult piața din Otopeni. Acolo chiar veneau oameni din comunele alăturate cu produse din gradinile lor.
    Poate 4-5 tarabe sa fi fost care nu m-au atras fiindcă nu părea a fi marfa de acolo, plus vânzători ori vânzătoare nesuferiti/te.
    Erau doi vânzători de fructe la care adoram sa merg, unul aducea cătină, inclusiv sălbatică, nu doar de cultura, coarne, afine, mure samd, în funcție de sezon, iar celalalt vindea niște mere soi romanesc, bestiale. Avea unele verzi, deci ca alea de la tara, dar foarte crocante, zemoase, puțin dulci, dar aromate și foarte mari. Singurele similare le-am vazut în curtea mănăstirii din Câmpina, într-un măr foarte bătrân, trăznit și vai de capul lui. Mai erau și alte soiuri insa ala pentru mine era nr 1.
    Mai era un mos de unde luam roșii, morcovi, ardei, varza murata și vin. Soiuri multe, parfumate și mai ales cu semințe bine formate în interior, ceea ce e un lucru important de observat…
    De la o tanti luam piersici din alea mici de curte, caise, pere, usturoi și ulei de floarea soarelui produs de ei. Nefiltrat, aveai impresia ca e halva lichida, ca să zic asa. De la alții, în funcție de sezon, ba una ba alta, insa na, primii menționați erau „pilele” la care aveam abonament.
    Magazinul de Sibiu de lângă îmi furniza visinata, 95% asemănătoare cu ce făcea tataie, aproape ca un sirop de groasa, rosu închis și al naibii de parfumata. Palincă galbeioară și parfumata dar și tare de ti se cam tăia respirația în prima secunda. Branza în coaja de brad, de burduf, telemea de bivolita, cârnați uscați afumați picanți, cornulețe, gemuri, siropuri.. Plus ca tanti Maria e extrem de simpatica și vorbareata, mie una îmi plăcea sa vorbim și ca să ii aud accentul și regionalismele.
    Una peste alta, piețele în mare parte s-au stricat și trebuie sa ii cauți pe cei care încă vând ceea ce trebuie.
    Dar mai sunt și cei precum băbuța din satul soră-mii, care când se coc vișinele, le culege asa mica și chircita de spate cum e și le vinde în fata porții.
    Acum 2 ani când am descoperit-o, am luat un kil asa…de mila… În 5 minute eram înapoi cu pungile și am cumpărat parca vreo 5, 6 kilograme. Gust ca ala nu mai simțisem din copilărie când mancam direct de la sursa, cocoțata în visinul din capatu’ gradinii.
    Am mai fi luat, dar de unde, ca aia era marfa.
    Din păcate nu mai e ca pe vremuri când legumele și fructele cu gust erau peste tot, acum trebuie sa le dibuiesti și dacă te interesează îndeajuns acest capitol, îți faci timp și pentru el…
    Cat despre cei ce vând în online sub denumiri care gadilă orgoliile de hipsterei și corporatiști, la preturi absolut aberante, treaba lor, pana la urma profita de pe urma unora care au impresia ca pentru a cultiva o leguma trebuie cel puțin praf de aur presărat la radacina…

    00
  21. Paralel cu subiectul.
    Eu am vrut să sprijin magazinele romănești de aici din oraș. Doar că același borcan de muștar(pentru mici se știe)la magazinul romănesc e 2.35, în timp ce la magazinul rusesc e 1 euro.Vorbesc de același brand și același tip de muștar. O pungă de amestect de legume e 1,40 la magazinul dacic, în timp ce la russian e 0,90. Mărar la preț de cox, la aprozarul pakistanez e gratis. Astfel că sprijinul meu se va reduce la un organ erect în cavitatea gingivală. La revedere, drum bun.
    PS. Și pentru că pandemia ne-a crescut tuturor veniturile după cum știm toți, prețul pe kilogram la transportul de pachete a crescut de la 1,5 euro la 2. Bineeeeeeee boșilor.

    00
    • NOU
      #102

      pufuleti Gusto la Paris, 1,9 Euro/punga , se stie!!

      00
    • Hmm, esti in Spania, mananci Tecuci si Mustardino…

      e 2 oiro per kil pana in 20 – pe urma aproape gratis maxim 1 .5 oiro kila’ :)

      Da’parizeru’ doamna, cat e parizeru’ ?

      00
    • @Motzu’. Mustardino ,sunt fashion victim. Dacă iți urc poza cu declarația de conținut unde 13 kile sunt 26 de euro pentru pachetul pus astăzi , aduci tu ziarul să facem niște soldăței de parizer cu muștar?

      00
    • @PS tot la Motzu’. Nu aminteam de prețul per kg, doar că mi-a sărit în urechea bolnavă otită vrăjeala de haltă în plin cămp, a doamnei care a preluat pachetul,, păi tot timpul a fost prețul ăsta,, Cum plm să fie fă, cănd ultimă dată am plătit 1,5. Aaa, da? Păi au scumpit acuma.

      00
  22. taranii romani sau suedejizat de mult…

    00
  23. Re „preferă să lucreze într-o companie cu capital românesc în această perioadă” adica acasa, nu? :)
    Cica „prefera”, inclusiv la cumparat – bre, de ce sa ne dam rotunzi, nu exista alta optiune. Trebe sa lucrezi/cumperi strict local. Nu e vb ca „preferi”.

    00
  24. E ok sunt eu pe câteva grupuri cu producători locali, prețuri de minim 3 ori ca la supermarket, e ok, pot să moară toate fermele alea

    00
  25. Taranul roman e un borfas! Luat castraveti sa-i pun la murat, de vara! Muci, plini de chimicale, in 2 zile erau topiti in interior. Ca asa pun ei azotati si altele, dupa ureche. Si tu constati ca te-a luat gaia la 50 de ani, cu cancer.

    00
  26. Produse din piata cumparam in fiecare saptamana. Sotia a ochit 3, 4 vanzatori care an de an aduc aceleasi produse, nu am avut nicio problema, legume gustoase, nu stiu cat de mult ierbicid au, nu am avut probleme. E o tanti, are tot felul de plante aromate, 10 feluri de ardei iuti, rosii, fasole, etc.

    Daca te duci in piata si cumperi de la cei din primul rand, clar cumperi din engross, acolo stau toate pasarile de prada. Mai in spate gasesti si producatori romani.

    Pepeni, imi cumpara socrii, nu stiu de la ce pepiniera de pe langa Fundulea. Gustosi, copti, tocmai am taiat unul acum, in jur de 2 lei kg.

    00
  27. eu daca as putea as cumpara un apartament sh din germania.

    00
  28. Noi chiar cumpărăm produse românești de cate ori e posibil, cautam raport calitate cât mai bun și apoi dam banii.
    De obicei dacă ai puțin habar găsești chiar ce trebuie fără sa te dai peste cap.
    Nu înțeleg înverșunarea asta împotriva romanilor sau a produselor romanești, sunt roman, traiesc in Romania, la țară la Bv dar nu vad în jur numai profitori gata sa te jupoaie pentru un leu.
    De fiecare data când auzi pe careva care divinizeaza vestul și urăște totul în jur, de obicei e ori superficial ori vreun rupt în cur cu pretenții pe mate goale.
    Ba, mai lăsați legendele astea de vest aurit, încercați sa va faceți treaba bine, viata mai frumoasa și creșteți nivelul de trai și la noi. Poveștile astea le-am mai văzut și noi, am lucrat în vest, cunoastem, acolo umbla câinii cu colaci în coada.

    00
    • Cultural cringe … multi filozofi si psihologi au vorbit despre cultura dispretului de sine la nivelul unei societati, se intampla de obicei la grupurile / natiunile care au fost colonizate sau au trecut prin greutati aparte. Din pacate o parte a societatii romanesti sufera de sindromul asta. Eu nu ma mai enervez, fiindca sunt tipare de gandire inradacinate adanc ce greu mai pot fi schimbate si in plus oamenii astia isi fac rau singuri cu ura si dispretul din suflet.

      00
  29. La mine se rostogolesc pe stradă colaci cu câini băgați în gaură. Și doar câini de firmă.

    00
  30. NOU
    #120

    Eu cumpar produse romanesti daca au aceeasi calitate la aceiasi bani. Nu cumpar kkturi romanesti doar pentru ca vad tricolorul pe ele.

    00
  31. Hai sa lasam un pic produsele alimentare si sa discutam si despre altele.

    Ma uitam la dezinfectant de maini de la Farmec, mai sunt si promovati exact cu acest motiv, cumpara produse romanesti, contine doar alcool isopropolic si apa, alcool pe care eu il folosesc cand curat diverse componente electronice si am grija sa nu imi curga pe mana sau sa il ating. Iritant, toxic, posibil cancerigen.

    De ce as cumpara asa ceva doar pentru simplul fapt ca e romanesc si nu un produs frantuzesc de calitate, chiar fara alcool? (pe cosmetice majoritatea firmelor sunt frantuzesti). Nu intram in detalii legate de pret, discutia e produse romanesti vs celelalte.

    Prefer sa citesc continutul intreg al ambalajului nu doar made in *.

    00
    • ăăăă, parcă Farmec s-a apucat acuma, în pandemie să fabrice dezinfectant pt mâini. și parcă ideea era să fie cu alcool min. 70%…..

      00
    • Produsele Triumf de la Farmec sunt printre cele mai bune. Am yrait in Italia și Anglia. In Italia mi-am luat cu mine „Triumf de aragaze”, ca ce au ei, „sgrassatore” e un caca.
      Când ai de scos pe bune niște grasime, Triumf-ul de aragaze e tata lor.
      Bineînțeles, este o chimicala foarte puternică, care ataca mâna; dar cum vrei sa scoți niște grăsimi arse si uscate dacă nu cu ceva foarte puternic?
      Apoi, Triumf de scos pete… testati-l! E doar 7-8 lei un fâs cu soluție de scos pete. Insist, dati pe pete grele – sange, capsuni – si vedeți rezultate. (Ala de scoa pete are in compozitie KOH, hidroxid de potasiu), care substanță e folosită și la curatarea inoxului. Adica, e foarte bun pentru redarea luciului bateriilor de baie din inox, sau al oalelor din inox.
      Triumf de aragaze și vase emailate contine NaOH, care e soda caustica, substanță care saponifica grasimile (lesie, o foloseau bunicii noștri la fabricarea sapunului de casă). Apropo, sper că nu dați pe cazile de baie cu detartrant!! Ăla mănâncă emailul, care e o piatră. O arde, o roade, o distruge.
      Cazile de baie se murdaresc cu… rapăn, care nu e decât grăsime umană, amestecată cu celule de piele moartă. Triumf-ul de aragaze este IDEAL pentru curatarea/saponificarea jegului care se depune pe cazile de baie.

      Dacă vreun chimist (sau manager) de la Farmec citește comentariul ăsta, vă rog să nu schimbati produsele Triumf! :)

      00
    • @Cristi, chiar o să încerc cu Triumf pe cadă.
      Folosesc mr muscolo gel, dar parcă nu mai funcționează ca pe vremuri și colorează puțin cada.
      Și da, Triumf pt aragaz e tata lor.

      00
  32. Ceapa adusa din Egipt, 1,5 lei/kg.
    Ceapă romaneasca, 3,5 lei/kg.

    Fasole românești, 10-12 lei/kg
    Fasole din Siria (ma, acolo nu era razboi?), 8,5 lei/kg

    Banane Eduador, 3,5 lei/kg
    Castraveti românești, 3 lei/kg.

    Sunt nationalist câta vreme nu sunt luat de prost.

    00
    • ,,Banane Eduador, 3,5 lei/kg
      Castraveti românești, 3 lei/kg,,
      Domnișoarele corporatiste cu pisoi și #happy life ce aleg? Finețea unei banane sud-americane sau fermitatea abrazivă a unui castravete autentic românesc ? Vorbim totuși de 0,50 de bani.

      00
    • unde și când ai văzut banane cu 3,5 lei? și cum arătau, că n-am mai văzut banane sub 4,5 lei nici măcar la promoție de vreo 2-3 ani minim. 5-6 lei, ăsta e prețul de supermarket. la magazinașe se duce și la 7.

      și dacă ceapa aia din egipt e d-aia rotundă, să se spele cu ea pe cap. când mai ajungeam la piață și puteam să aleg, aia rotundă era 1,5-2 lei, aia mai turtită, cum am văzut io ceapa la bunica, era 3,5. mă spargeam în figuri și luam turtită, că nu-mi place aia rotundă,

      00
  33. Sa va zic si cum se vad lucrurile de partea cealalta a…ideii. Am incercat sa vand produse extraordinare in Romania. Nu mancare. Produse aici, cu grija maxima, calitate cum nu s-a intalnit Romania la pret accesibil. Nu era zi sa nu vina tot corporatistul sa imi explice ca pretul e prea mare ca a vazut el pe Amazon sau ca alea din vest fabricate in China si vandute ca fiind fabricate in Polonia sunt mai bune. Am primit sute de injuraturi pe lune si acuzatii ca vreau sa ma imbogatesc. Asa ca acum le vand de 3 ori mai scump in Elvetia si Olanda si romanu’ poa’ sa cumpere porcarii chinezesti crezand ca cumpara calitate.
    Cand ii aud pe toti cum miauna ca ei vor calitate imi vine sa imi pun placuta suedeza pe masina. Romanache si daca vede calitatea nu o intelege si nici nu o recunoaste dupa zeci de ani de saracie.

    00
    • ăăăă, și care-i problema lor că vrei să te îmbogățești?!
      nu d-aia își deschide un om o afacere?! să facă bani sau să fie societate de binefacere?!

      00
    • Nu o recunoaște pentru că nu e sărac.
      Sau pentru că s-a obișnuit să plătească nimic pe lucruri, că așa ne descurcăm noi.
      Hai că avem un prieten care ne sudează 2 fiare, hai că avem un prieten care ne schimbă o țeavă, hai că-l avem pe M care ne face calculatoru, ne configurează rutărele, telefoanele, tabletele, ne ajută să alegem ceva bun să nu ne-o sugem că suntem proști, hai că vine M și ne mai face un tablou, o priză, un robinet, o lustră, dă 2-4 telefoane și află ce avem nevoie pentru a nu pierde o zi din viață.
      Întotdeauna din lipsă de bani, de resurse, ne-am ajutat unu pe altu: rude pe rude, vecini cu vecini, prieteni cu prieteni, iar acuma ni se pare greu să plătim pentru un serviciu făcut profesionist, pentru că ne-am priceput la a cârpi și la a rezolva o problemă rezonabil de bine, pe principiu lasă că merge așa.
      N-am luat foc, n-am inundat, nu ne-a plouat in cap, mereu l-am avut pe gagiu care ne repara câte ceva, iar noi compensam cu o bere sau alt talent.
      Pentru ajutor real și specializat doare datu cu banul.

      00
  34. Era unu mai sus cu comentariu de genul – eu folosesc produs romanesc – Allview… yeah, right, romanesc – gandit, produs si ambalat in China

    00
  35. „iar un sfert afirmă că sunt mai liniştiţi dacă angajatorul ar fi o companie de stat”. Asta este de fapt cireasa de pe tort, visul romanesc de succes. Se traduce prin: daca prinzi un post caldutz la stat unde lucrezi o ora din 4 cat stai din 8 cate ar trebui zilnic, iei si bani decenti si iti mai faci si tot felul de relatii in acest timp prin favorurile pe care le faci… te-ai scos.

    00
  36. Normal ca romanii prefera sa lucreze in companii de stat sau sa fie bugetari. Majoritatea sunt pe pile acolo si „muncesc” din greu, salariile sunt mari, vouchere de vacanta, zile libere legate ca sa iasa bine, mita cat cuprinde in unele zone si tot asa.

    00
    • Unii se trezesc numai la 2-3 dimineața de vreo 4 sau 5 ori pe luna și lucrează ture de peste 12-16 ore. Asta este. Îți asumi să-ți sune telefonul la orice ora din zi și noapte. Dar este ușor să-ți dai cu părerea după 8 ore de aranjat marfa la raft.
      Nu toți o ard pe Solitare în fata unui ghișeu, dragutule!
      Încearcă sa nu pui un semn de egal într putorile din unele instituții și UNII polițiști, medici, asistenți medicali etc.

      00
    • @alex, baiatu’, vezi că ai greșit blogu’, aici se învârt doar it-isti, freelanceri și corporatiști de la 2k iepuroi în sus, s-ar putea să facă mulți un vârtos pe jobul tău în care „nu pui marfă la raft” . Iar dacă citești atent comentariul lui Dani, ai să observi ca el a scris „majoritatea”, adică 50%+1, nu a scris „toți”, cum ai înțeles tu. Iar eu ii dau dreptate… Iar referitor la categoriile alea profesionale pe care le înșiri, le cunosc pe toate, am neamuri în politie, pompieri, spitale(doctori, asistenți) știu foarte bine unde se doarme, unde se lucrează, mai mult de 50% își iau salariul degeaba.

      00
  37. Se pare ca multi confunda taranul roman de acum 50-100 de ani care era alt material uman cu taranoiul roman actual care face orice sa te tepuiasca iar produsele nu sunt chiar asa de bio , naturale ..etc in comparatie cu cele turcesti, olandeze sau din alte tari.
    Putem face o paralela cu turismul romanesc , in special cel de la litoral, si cam tot acolo ajungem. Daca dau banii pe un serviciu prost sau un produs prost dar oferit/fabricat in Romania inseamna ca sunt patriot !? Nu , inseamna ca sunt prost..

    00
  38. Că tot e vară hai să luăm produse româneşti: tricouri Tommy sau Boss, telefoane iPhone, laptopuri nuş de care , Prosecco, Durex, cafea Lavazza şi poate, poate un pepene verde!

    00
  39. Producătorii români influenkeri:

    https://streamable.com/et23u3

    00
  40. Ar suna bine asta cu susținerea produselor Românești dacă nu ar fi țeapă în 9 din 10 cazuri. Și nu mai zic de prețuri că s-a zis, dar sunt și alte forme de țeapă de la compatrioți. Vrut să iau scaun de birou de la firmă de mobilă românească, găsit unul în showroom, preț bun pentru ce oferea, confortabil, întreb la casă…”ah, știți e pe comandă, pot să vi-l aduc cel devreme în două săptămâni”. Am încercat cu alte 2 modele, tot la fel. Aveau peste 3000mp de mobilă și nimic de vânzare lol. Sau băieții din piață, luam cartofi românești, puneau mereu aia frumoși și mari spre om, iar în pungă te trezeai cu niște cireșe pricăjite. În horeca și turism unii încă nu acceptă plata cu card, sau dacă e vorba de prestări servicii cu români, te întârzie și te amână până la limita nervilor. Plus cazul cel mai „fericit”, te fură la materiale, timp sau ce mai poate. Cel mai urât dintre joburi l-am avut la firmă românească, după acel job m-am lecuit de vibrații patriotice. Să fii naționalist dpdv consum costă și cere mult efort, și psihic și fizic. Când asta o fi varianta mai la îndemână, om discuta altfel.

    00
  41. Am mai avut si eu la un moment dat prostia asta de nationalism dar mi-a trecut repede. Incepusem sa mai cumpar de la magazine mici de cartier, afaceri de familie. Erau sictiriti, vorbeau in scarba cu clientii daca intrebau de ceva de parca ziceai ca au venit acolo sa ceara bani, asa ca sa nu se mai planga ca nu mai au vanzari din cauza supermarket-urilor. Daca nu stii sa-ti mentii afacerea atunci meriti faliment.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile