Am observat pandemia de COVID ca multi altii, mai intai ca o problema in China, dupa raspandindu-se in zona lor si apoi alarmant in Europa. Am vazut cum s-au luat masurile. Am fost nemultumit ca s-au luat uneori, dupa parerea mea, prea repede masurile restrictive. Dar le-am respectat. Imi place mentalitatea germana, nu cea italiana. Daca zicem ca stam in casa ca sa ne salvam, atunci stam in casa, nu iesim ca am o treaba, o soacra, am nevoie de o plimbare. Am observat cum cazurile nu au explodat, cum focarele au fost izolate cu armata, cum lumea s-a responsabilizat si a inceput sa doneze la spitale echipamente, in loc de campanii lacrimogene de likes. Si am observat cum strazile, la mine in oras, in Iasi, s-au mai golit. Si ca merg masurile, e bine, nu e perfect.
Dar am mai observat ceva. Toti se plang, nimic nu e bine. S-a trambitat sus si tare ca va fi mai prost la noi decat in Italia. Nu e. S-a urlat ca Arafat e incompetent, ca guvernul nu face destul, desi toate cifrele araa ca face,. La numar de teste la milionul de locuitori suntem aproape cat Polonia, la numar de morti pe milionul de locuitori suntem sub Germania, si stim cu totii ca acum se vehiculeaza ca toate mortile le raportam ca si cum ar fi COVID si ne testam si mortii. Cand a inceput scandalul in Suceava, guvernul a avut determinarea sa demita oamenii de acolo si cand nici asta nu a functionat bine, sa izoleze orasul si sa trimita medici militari sa conduca. Si-au demins oamenii proaspat numiti de ei, ai lor (!). Au amanat ratele pentru cei care nu pot achita, au dat ajutoare la angajati sa nu se duca economia in cap. Au facut si altii inainte asta, alte tari, dar si noi, am facut acum, nu am asteptat sa treaca un an sa facem, suntem in rand cu lumea. A avut coaie presedintele sa zica diasporei sa nu vina acasa, desi isi pierde voturi cu asta, de la cretini. Au interzis slujbele, si toti stim ca biserica e intangibila.
Noi ne plangem si cand se face si cand nu se face. Orice e rau si ne place sa cautam raul. Vrem sa fim ca Germania, dar nu ne dam seama ca suntem fratele de 12 ani, care vrea acelasi telefon si sa bea bere ca fratele de 21. Avem prea putine articole in care sa fim mandri de ce facem, si sa facem bine, sa nu fim aia care spunem: „Ai facut bine…, dar puteai sa mai faci…”. Aceasta cuvant, atat de mic si insignifiant care distruge idei, afaceri, „dar”, il folosim cu prea multa lejeritate. Suntem rai cu noi, ne dorim sa ne fie rau, si noua si celor din jur doar ca sa avem dreptate.
Stam in case acum, vedem ca e frumos afara si nu putem iesi. Ganditi-va bine la ce e in jur, la cat de frunoasa e viata si cum nu e asa rau. Ne e mai bine decat in UK, Suedia sau SUA, mai bine decat in Italia sau Spania. Pentru un moment, uitati de ura, de invrajbire, de PNL = PSD si uitati-va la cate s-au facut si apreciatii pentru asta. Pentru ca eu guvern care sa aiba atata curaj intr-un stat profund corupt si religios nu am mai vazut, si pentru asta ii apreciez, ca fac ceva si se tin de ce fac.
unde mai pui ca ministerul justitiei a si realizat un clip in puscarie in care puscariasii ii invata pe oamenii din afara puscariilor despre cum sa suporte mai bine conditiile de detentie la domiciliu. aproape mi-a dat o lacrima…
era si mai motivant daca chiar dragnea se adresa romanilor in carantina…
da
da, sa ne dea noua si noua ce-a fumat el inainte de articolul asta …
doar ca omul a ratat faptul ca astia au dat fix legile care sa-i scape pe ai mari care ii protejeaza de la plata impozitelor
Totul depinde din ce partea a baricadei esti. Daca esti la butoane acum, ti se pare ca masurile facute sunt absolut geniale si ca inventezi roata. In schimb, daca esti un parlit de prin Suceava sau Tandarei si vezi cum o mierlesc pe langa tine unii sau alti ori trebuie sa dai o spaga ca sa ridici cadavru de la morga, iti cam dai seama ca lucrurile nu sunt atat de bune pe cat iti spun aia de la televizor.
Smiorcaiala acuta, exista si inainte numai ca nu se prea vedea intrucat lumea avea alternative de tipul ma duc la cules de sparanghel in Germania. Acum nu mai este acea alternativa si smiorcaielile alea se vor accentua, sigur nu pe facebook ci in viata reala.
Sunt masurile bune, e Arafat bun?! Sunt intrebari ce sunt un nonsens, in acest moment Romania nu are alti oameni mai buni la butoane, de fapt mint, sunt oameni mult mai buni si mai competenti decat astia care sunt la butoane, dar nu vor fi niciodata lasati sa-si faca treaba profesionist, pentru ca reprezinta un adevarat pericol pentru cei care sunt acum la butoane.
Smiorcaiala acuta, in Romania este faptul ca de 30 de ani noi mimam niste masuri si ne prefacem ca muncim. Si partea cu adevarata trista, este ca oamenii care vor sa faca ceva sa schimbe ceva sunt privit ca niste prosti si ignorati/exclusi.
Asdad, îi reproșezi autorului că nu face greșeala de a generaliza cauze specifice pt toată țara
Pe bune, cât reprezintă procentual cei cu necazuri din Suceava și Țăndărei versus nemorții din restul țării? Care la ora asta trebuiau să fie morți pe cum merg lucrurile de obicei la noi
Arafat e un egolatru pierdut în propria zeamă, Iohannis e un prost norocos cu impresii, Vela e penibil ca virgula între subiect și predicat, iar Orban e Sică Mandolină. Îi plac ca pe sifilis pe toți ăștia.Dar până acum ideile și acțiunea lor funcționează, puțini am murit
Ii reprosez autorului faptul ca ne concentram foarte mult pe general fara sa ne uitam la nivel individual. Cand stai intr-o zona unde apropiatii iti cad ca spicele sau ambulanta nu ajunge la tine, sa auzi pe unu care zice ca el si-a facut treaba iti vine sa faci chestii(spune-i unui parinte care si-a pierdut copilul la Colectiv) chestia asta..
A doua chestie, eu nu am incredere in ce imi spune vreun oficial. Cand il vad pe Vela ma gandesc ca ma face la buzunare cu geaca lui de valutist, Dospescu ma duce cu mintea ca n-am declaratia pusa in dosar cu sina, iar Arafat ma duce cu gandul ca o sa mor in timp ce o ambulanta va veni la mine.
Si chestia asta este rezultatul ultimilor 30 de ani de cumetri si prefacut ca noi muncim.
Daca statul prin reprezentantii sai ar fi comunicat deschis de la inceput si fara pretiozitati in discurs, ar fi fost ok.
Prefer sa aud ca nu avem paturi indeajuns de multe sau ca mai avem niste stafilcoc prin spitale, e ok si inteleg. Dar sa imi spui ca avem de toate ca pe noi nu ne rapune nimeni am o problema.
Si dupa ce trece nebunia o sa vedem si rahaturile facute pe timpul starii de urgenta si masurile alea bune nu o sa ni mai para bune…
Dar sa traim pana atunci si sa nu murim de foame dupa!
Asdad 2005 ghinionul tău este să afli abia acum că se cere șpagă acolo, la morgă sau dincolo la nu-stiu-ce birou/funcționar șpaga aia nu se dă acum odată cu venirea PNL, este acolo de dinainte de 1989 și toți cei care au condus țara/județul/spitalul nu au putut/dorit să elimine acra cutie a milei așa cum din fericire au reușit să le elimine in bună
Băieții ăia deștepți
Asdad 2005 hai să nu mai credem în himere, băieții ăia deștepți care nu sunt lăsați să conducă nu există, dacă existau erau plecați afară și se afirmau acolo în orice domeniu chiar și în politică (avem primari români in Germania și Italia) sau o făceau pe cont propriu aici în mediul privat. Nu prea mulți vor / își asumă guvernarea pe timp de criză, nimeni nu o dorește când trebuie sa jongleze cu castanele fierbinți, nici macar băieții ăia deștepți de care faci vorbire
Fac combinații cu materiale medicale cu un curaj nemaivăzut
De acord, se putea și mai rău, dar se putea și puțin mai bine, măsuri luate cam cu 7 zile mai devreme, ceva mai multă strictețe la vamă, ceva măsuri economic de ajutorare a celor care chiar au nevoie, restricții de exporturi de acum o lună, restricții pe cantitatea maximă de vânzare a unor produse de bază, și poate și altele. Ideea fiind: ȘTII că ajungi acolo, de ce nu dai acum ca să fie mai bine (ca să nu fie rău).
În rest, nu-i ca și cum e o surpriză că spitalele sunt vraiște, izolarea (per total) ceva mai eficientă decât în alte țări a fost/este singura noastră șansă să ținem decesele la minim posibil.
Oficialii anunță vîrful după Paște.
Om vedea sperăm cît mai puțini trecuți.
de paște o sa luăm la kil, că românilor le plac chestiile gratis.
Eu cred că nu aveți în totalitate dreptate.
Referitor la cantitatea maximă de produse. S-a recomandat să nu se cumpere în exces, dar nu se putea pune problema obligativității cu atât mai mult că nu au fost sincope în aprovizionare.
Dacă românii (o parte din ei) ar fi avut conștiință și ar fi ținut con de recomandări poate că măsurile obligatorii nu ar mai fi fost necesare sau s-ar fi putut lua cu 7 zile mai târziu.
Dacă românii (o parte din ei) ar fi avut conștiință, nu ar fi mințit, nu ar fi ignorat carantina, nu ar fi susținut că virusul e o vrăjeală și cel mai grav că i-au îndemnat și pe alții să creadă acest lucru (din păcate și acum sun mulți), probabil nu ar fi fost atât de multe cazuri, probabil nici nu am fi avut stare de urgență.
JFKenedy, jumătate de secol în urmă, spunea ”Nu contează ce face țara pentru tine, important este ce faci tu pentru țară.” Măcar să înlocuim cuvântul țară cu comunitatea în care trăiești.
Și cred că autorul acestui articol are foarte mare dreptate. Nimeni nu e perfect, ”DAR” putem vedea și partea plină a paharului. ”DACĂ” vom vedea numai partea goală nu vom fi fericiți niciodată, pentru că întotdeauna va fi o parte goală.
Asta e opinia mea, subiectivă evident.
felicitările masa şi dansul mai încolo când om vedea cam cât trebuie să punem în plic pentru miri.
Doar mie mi se pare ca e articol de postac penelist ?! S a aprins senzorul de pupincurism la orban si iohanis
Auzi la el „a avut coaie presedintele” 😂😂😂. Trebuia sa spuna romanilor sa nu se intoarca in tara de pe 5 martie nu la 1 aprilie. A avut coaie si cand a facut schema cu florin citu ???? Cand trebuiau sa si faca stocuri la toate spitalele din tara, iohanis a jucat la ofsaid cu citu si cand a vazut ca il voteaza pesedistii l a pus pe prostu de citu sa dea inapoi FIX in ziua votului. A pierdut romania 2 saptamani….
cam asa este, dar uita ca presedintele lui nu mai are ce voturi sa piarda. oricum sunt incompetenti, nu au circuite in majoritatea spitalelor, dar ordonante fara sa gandeasca ce impact au asupra oamenilor. obliga categorii de angajati la carantina la serviciu, in conditiile in care unii dintre ei sunt in grupa majora de risc si nu li se aproba concedii sau libere neplatite. reguli facute pe genunchi, fara a gandi. bine ca se poate pleca la pescuit aia era problema
Stam prosti la chestiuni de baza : materiale de protectie in spitale si teste. La noi vin rezultatele la teste dupa ce omul moare !!! Am vazut stiri ca vine rezultatul dupa 7 zile….. are ce pierde iohannis, nu e chiar asa. Noi aveam alegeri la termen in 5-6 luni si el inca juca cartea anticipatelor cu orban si citu…. daca se duce pe pl peneleul se duce si el
Era mai bine cu Dancila nu?
Ca sa auzi din astea la TV:
„Epidemia de guvid e sub control”
„Am retras de peste tot berea Corona ca sa prevenim raspundirea”
„Cei care vin de peste hotare nu vor sa stea in cantina”
„Am inchis granitele si acum nu mai prindem bulgarii”
Postacii penelisti n-au un pic de rușine, mor oameni sănătoși de 35 și 38 de ani pt că nu se fac teste, că să se laude mandolina și iohanis cat de bine gestioneaza situația.
@Mike, whataboutism exemplar ai facut.
@Dan
referitor la anticipate si 2 sapt pierdute. Nu incerc sa scuz jocul PNL dar sa nu-i scuzam nici pe PSDisti. PSDul a dat jos guvernul (la vreo 3 luni de la investire) pornind toata nebunia. Si tot PSDul a fixat votul cand a vrut, se putea pierde mai putin timp daca PSDul fixa votul la 3 zile (de ex).
Spre deosebire de tine, postac pesedist care turuie constant – dar cu rusine – indiferent de subiect, aceeasi placa a oricarui postac pesedist: UE e rea, ne fura padurile cu ajutorul omului lor Iohannis , muma rusie si china sunt salvarea noastra.
Tu ai un pic de rusine si aia schimba totul!
@Sabotor – ia-te de mana cu gura author si pupati-i in duo coaiele lui iohan și mandolina.
@Cosmin yes I did! proud of me yet?
Că să fie odă pentru conducătorii mult iubiți completa ai uitat sa zici că milițianul velea pune imnul la megafoanele sparte.
Suntem singura țară din lume cu mai mult de jumătate dintre morți diagnosticați in ziua in care au murit sau dupa ce au murit. Suntem singura țară din lume cu 10% dintre decedați fara alte boli, 8% dintre decedați sub 40 de ani si 23% dintre decedați sub 60 de ani.Suntem singura țară din lume cu mai multe amenzi date decât teste făcute. Suntem ultimii din europa la teste facute la 1 milion de locuitori chiar și tari că belarus sau Bulgaria au mai multe.
ucraina, bulgaria, serbia, ungaria si moldova impreuna nu au atatia morti cati sunt in romania.
@dfx – noi avem cei mai mulți morți din toată Europa de Est mai mult de dublu dublu față de cehi care au mai mulți infectati, iar comparațiile cu vest-ul sunt penibile – Italia,Spania sau franta aveau milioane de turisti, o grămadă de aeroporturi mari cu escale care au favorizat răspândirea virusului.
Cosa, statisticile cu numarul de morti in functie de varsta si boli de unde le-ai luat? Sunt undeva sau ai estimat tu? Intreb fiindca mai devreme le cautam dar nu gasesc
@Cristian:
https://www.google.ro/amp/s/m.hotnews.ro/stire/23777567%3famp
Tocmai au publicat un comunicat cu analiza datelor. În el spun ca absolut toate decesele aveau și boli cronice asociate. Negru pe alb. Eu numarasem peste 56 din cele 265 unde nu era precizata o comorbiditate. Dar se pare ca doar nu era precizata, nu ca nu exista.
@S – au publicat o laie, acum încearcă să inventeze probleme medicale că să justifice zecile de decese care puteau fi evitate prin testare masivă și tratamente începute rapid încă din primele zile, clar toți cei de 30-40 de ani aveau carii și 4-5 kg în plus deci probleme medicale serioase de deces.
Daca se inchideau granitele pentru populatie din martie acum ne plimbam linistiti pe strazi. Daca toate tarile luau aceeasi masura acum totul era ca inainte. Macar daca se impunea carantina institutionalizata 2 saptamani o data la intrarea in fiecare tara.
Sigur, putemi fi mult mai rau dar in acelasi timp putea fi foarte bine daca masurile restrictive erau de la inceput.
Dislike-ul e pentru prima propoziție. Restul e OK.
De ce dislike pentru prima propozitie? Omul are dreptate. Puteau sa puna corturi ale armatei la granita si oricine vrea sa vina carantina 14 zile in cort si sa plateasca ei masa plus alte cheltuieli. Asa se prefac ca nu vad ca se intorc multi hoti/curve/cocalari care nu respecta nimic.
Bai, da’ mai terminati odata cu aberatia asta cu inchis granitele. Nu poti interzice unui cetatean roman sa revina in tara. La ce plm mai e buna cetatenia romana daca in caz de criza statul te lasa in afara granitelor in pla goala?
si ce se intampla cand le deschizi?
nu poti sa stai izolat de frica sa nu iei virusul, virusul tot o sa-l iei mai devreme sau mai tarziu.
ideea carantinei era sa nu supraincarci sistemul medical nu sa nu iei tu virusul pentru ca ar insemna sa stai izolat tot restul vietii si chiar si atunci ai putea sa-l iei de la un livreur ceva.
cat despre vaccin, cu toti banii bagati in cercetare, daca chiar vor sa-l faca pe bune, sub 2 ani nu are cum sa dureze pana sa poata fi testat in masa si chiar si asa, nu poti vaccina toata populatia deodata pentru ca efectele adverse ale vaccinului ar putea fi mortale pentru unii. incepi cu grupurile sensibile deci tu tot n-ai beneficia de vaccin niste ani probabil.
ma gandesc ca nu poti sa tii tarile inchise niste 5-10 ani si nici oamenii in carantina.
Pai nu e vorba de refuzat unui cetățean român de a intra in tara ci de oprirea lor la granite si băgarea in carantină pt 14 zile, așa a procedat vietnam care deși are granița comuna cu China nu are nici un mort și doar 250 de infectați toți veniți din China, în interiorul țării activitatea se desfășoară normal fara restricții.
@Tudor Am intrat in stare de urgenta inainte sa vedem efectul celor care s-au intors in romania. E vorba despre cei care TREBUIE sa faca turism in timp ce se raspandeste un virus extrem de contagios, ei ar fi trebuit sa fie descurajati sa calatoreasca iar printr-o carantinta obligatorie de 14 zile se obtinea fix asta. Cat despre cei care s-au dus la munca in alte tari si nu au cotizat nicaieri sa fie pusi sa plateasca.
@Pensionaru’ le redeschizi atunci cand nu mai ai cazuri. Mai putine cazuri si mai izolate inseamna ca iti e mai usor sa reduci raspandirea si drept urmare si virusul ar disparea mai repede, fara gazda nu are cum sa se reproduca.
Acum o luna au inceput testele pe oameni. Nu cred ca o sa dureze 2 ani pana apare pe piata.
@cosa: vrei o viață ca-n Vietnam? Să-ți dea Dumnezo!
Nush câți ani ai dar ar trebui să știi diferența dintre un regim totalitar și o democrație.
Nici Corea de Nord nu are infectați boss…acolo au găsit deja remediul. E mic…conține praf de pușcă și îl iei „decât” o dată! Fără apă! Nu mai ai nevoie de carantină și costurile sunt infinit mai mici! Ce te face sa crezi că Vietnamul nu practică același „tratament”!
Ai văzut tu statistici nu pă netu’ mare? Și noi eram miezu’ înainte de ’89 ! Totul era „real”…toate statisticile legate de agricultură, realizări, sida, copii maltratați, tot! Înca și acum există fraieri care mor cu ideile alea în cap!
Înca o data…nush câți ani ai dar sa crezi ce „relatează” presa „liberă” din Vietnam, China, Belarus sau Rusia înseamnă cel puțin naivitate ca sa tin ștacheta sus in ceea ce te privește!
@Aradean – du-te bre cu filmele americane despre războiul din Vietnam de acum 50 de ani, că de atunci s-au schimbat multe și oricum și alte țări din Asia au luat măsuri asemanatoare care le-au ferit de infectari in masa: taiwan sau Hong kong.
@cosa: Republica Socialistă Vietnam este numele boss! Este un stat monopartid iar Marxism-Leninismul este la el acasă! Ce-ți scapă? Este un stat comunist…și încă unul rău că dracu’! In fine… să-l citez pe Sheldon Copper:” it’s like I’m talking to a dolphin”
@Aradean – ai fost capabil să citești numele țării și ai pus eticheta, Vietnam e una dintre cele mai deschise economii din asia cu o explozie a investițiilor străine și una dintre cele mai dinamice economii din lume.
În plus ce ne facem cu Taiwan și Hong Kong, care au aplicat aceleași măsuri și aia-s niste comuniști nenorociți care nu iau exemplu de la planurile mărețe implementate de iohanis si sica ?
Deci îmi dai contraexemplu doua zone sub ocupație comunistă? Pe bune? Știi cine guvernează Hong-kong? Îmi spui toate astea după revolta din toamna trecută? Bravo! Apoi, Taiwan? Știu Taiwan e stat liber recunoscut de o mana de nații (Romania by the way il consideră parte din China încă…in caz că ai dubii)și bla-bla…
In fine, eu doar ți-am spus că, orice regim totalitar n-o să îți dea ție acces la informații care sa îi pună într-o lumină proastă! Vezi vreo știre negativă legata de regimul din Rusia sau China? Chinezii practic au ținut ascunsa o epidemie ce mai oleacă și a infectat tot globul dar tu tot pe ei îi admiri? Din nou mă întorc la Sheldon Cooper…
PS:
Uite îți spun ceva dar numai ție… 😉Ungaria mai are in țară „decât” vreo mână de publicații libere…tot ce se scrie împotriva guvernului acum este considerat automat fake-news de tentaculele unui viitor dictator și acea publicație este ÎNCHISĂ ! Ți-am dat acest exemplu pt că e lângă noi…poate pricepi mai ușor. Poate!
@Aradean
E postac, urase vestul si iubeste Rusia.
Aaaa…deci vb într-adevăr cu un delfin!🤭 Ms!
@Aradean – așa au ascuns încât în in ianuarie zilnic dădeau vesti cu miile de infectați și sutele de morți însă iohanis, mandolina și alți deștepți râdeau de ei în loc să se pregătească pt epidemie.
@Sabotor – pupa-i in cur pe toți iresponsabilii din vest care-s direct responsabili pt zecile de mii de morți în condițiile în care deși se știa inca din ianuarie de epidemie n-au făcut nimic pt a stopa răspândirea.
@cosa: eu vorbeam de momentul când nu era epidemie…de sacrificiul celor doi medici chinezi și al acelui jurnalist care și-au sacrificat libertatea, poate chiar viața și în noiembrie, decembrie au pus pe internet ceea ce tu spui că, chinezii au arătat lumii. Au arătat când puroiul era deja explodat și au pierdut controlul!
Vezi tu prietene…un popor pe care îl subjugi printr-un regim totalitar este ușor de ținut în case. Bagi armata, ameninți cu moartea și gata…dar în U.E. , S.U.A. unde milioane de oameni sunt liberi să facă ce vor este mai greu. Asta vă scapă…in țările astea ai drepturi…in cele comuniste ai unul singur. Să te supui! Pe asta s-au bazat cei ce poate că nu au creat acest virus dar l-au lăsat cu bună știință să se răspândească. Au reușit ceea ce n-au reușit cu migranții! Să îngenuncheze economiile lumii, țări unde libertatea de mișcare va aduce moartea! Tu când o să ajungi sa mănânci de pe jos POATE te vei trezi dar va fi prea târziu!
Aiurea…:”Mangerul spitalului, Vasile Râmbu este în continuare în funcţie, nu a fost demis de conducerea Consiliului Judeţean Suceava.”
https://adevarul.ro/locale/suceava/niciun-lider-institutiile-sanitare-n-a-fost-demis-dezastrul-infectarilor-covid-19-spitalul-judetean-suceava-sefii-responsabilitati-1_5e7a10585163ec4271270e2b/index.html
Rimbu are spate serios – iohanis și flutur, i se tine locul pregătit în 3-4 luni după ce trece nebunia revine în funcție.
Nu îl uitați pe Macovei, directorul medical care i-a chemat pe toți, pozitivi negativi nu conta, să vină la ședință că e ordin de ministru.
Macovei trebuie să răspundă, poate chiar mai mult decât Râmbu, Flutur etc.
Iar onor procurorii de Suceava au deschis urmărire penală in rem, ca și cum nu s-ar ști cine a trimis mesajul. În presa, fie locală fie națională, nu se mai spune nimic de Macovei, se bate monedă pe Râmbu și Flutur.
MACOVEI TREBUIE SĂ RĂSPUNDĂ!
In mod normal da, smiorcaiala, dar uita-te putin la achizitiile prin atribuire directa care se fac, sa vezi ce contracte se tot incheie acum pe perioada asta. Achizitii de servicii culturale si de reclama din partea primariilor de sector, de sute de mii de euro. Suspendarea transparentei decizionale. Si mai sunt si altele care te pot pune pe ganduri. Asa ca da, poate se merge ok pe partea de gestionare a crizei (nu-mi dau cu parerea aici, ca nu ma pricep daca se face bine sau nu), dar pe de alta parte se si fura ca-n codru, din cauza retelelor transpartinice din care si PNL este parte. Plus diferenta de atitudine intre cum se face la noi (amenzi pentru toti, va rupem cocoasa daca nu ne ascultati) versus UK (il faci pe om sa simta ca contribuie la binele comun, stand in casa).
Stai sa vezi cand o sa iasa lumea la gratar o sa vada ca nu prea o sa mai aiba unde la stilul cum se defriseaza ilegal.
De acord cu ce ai spus tu in post. Dar, in Romania smiorcaiala este acuta si pentru ca vezi/auzi/sursa sigura, faze de genul „vine azi un politician la un spital din Arges cu doua pisi dupa el, fac alea doua poze, pleaca toti si apoi da ordin sa faca un angajat al spitalului poze detaliate de la retestarea/recoltatul probelor pentru testare covid a unei paciente pozitive”(acest text este pus intre ghilimele, el nu s-a intamplat niciodata in realitate).
Si cine crezi ca isi ia laurii ulterior, fara sa fi contribuit/riscat cu nimic? De aia vezi peste tot in ultimii ani, pisi botoxate si fara pic de creier puse in pozitii cheie si fara sa aiba nici macar 1% calificare pentru acel post. Ma-ri-o-ne-te. De aia ne smiorcaim unii. PLM.
Nu pot să nu mă gândesc ce bine ar fi putut fi dacă gevernele Orban nu se trăgeau o lună pe burtă cu uite demisia nu e demisia, și se ocupau de infrastructura pentru carantina ce era deja iminentă.
Mizeria aia nu mai conteaza din pacate. Lumea deja a uitat.
Ce voturi pierde Ohanes? Candideaza ca Iliescu a treia oara, sau imi scapa iar partea din Constitutie in care se zice ca nu poate fi membru al unii partid politic?
Domnu autor, probabil ai observat ca blogul asta, dar si celelalte, sunt cam pline de topicuri negative, de cancan, ura, invidie, un fel de facebook.
Daca as fi sa fac un sumar avem 1 topic despre influenceri, 1 topic politica, si 1 topic reclama.
Daca vrei o viata mai buna ar trebui sa inchizi pe rand: facebook, tv-ul, ziarele, blogul.
La nivel national masurile au fost necesare si luate la momentul potrivit. Dar problema e cum au fost puse in aplicare la nivel local. Si aici iese in evidenta incompetenta unui sistem corupt care a stat ascuns in spatele unor cifre masluite de-a lungul anilor. E clar ca suntem pe cont propriu, fiecare e pentru el si familia lui. Sa te duci la vot si sa pui stampila pe PSD si PNL avand in vedere bataia de joc fata de cetateni, inseamna ca nu ai pic de respect pentru tine si familia ta.
Ti-as da doo voturi daca as putea.
Da, masurile la nivel national sunt bune (sunt cam aceleasi doar ca luate mai devreme putin decat in tarile cu apa calda).
La nivel local face fiecare cum il taie capul. Unii mai tembeli, ca madam Firea sau ca primarii de prin alte localitati, altii mai destupati la cap.
Btw, dl Boc din Cluj, ce parere are despre ce s-a intamplat la el pe tarla cu aeroportul? Pe site la aeroport e sigla CJ Cluj. De cine apartine el de fapt?
Romania nu e o tara in care sa te relaxezi si sa lasi conducatorii sa-si vada de treaba. De obicei, trebuie sa stai cu ochii pe ei ca pe butelie, ca macar sa latri cand vezi ca o iau razna (ca de muscat, nici nu poate fi vorba!).
Experienta ancestrala (mii de ani de voievozi corupti, in mana cu marile puteri, care asupreau taranii si jupuiau pielea de pe ei) ne-a invatat ca autoritatile sunt inamicii nostri, nu coechipierii sau conationalii nostrii. Dusmanul a fost mereu in interior si a fost mereu la conducere sau in structurile de forta.
Niciodata aceste structuri nu ne-au vrut binele. Binele mic pe care ni l-au facut a fost tot in interesul lor: pierdeau forta de munca, plavani sa traga la jug si mase de manevra.
Asa ca ma ierti cand iti spun ca relatia dintre Stat (in fapt, o clica de mafioti pusi pe jupuiala) si Cetatean (in fapt, o masa fricoasa si needucata de manevra) este definitiv compromisa. Contractul social a fost de atatea ori incalcat, violat, nerespectat, de ambele parti, incat INCREDEREA sau COEZIUNEA SOCIALA nu exista. Si asta de sute, poate chiar mii de ani.
Impartim un teritoriu si cam atat.
Daca Autoritatile vor respect (si sa le respectam recomandarile), le recomand:
1. Mai putina coruptie
2. Mai mult respect pentru cetatean
3. Mai putina prosteala in fata
4. Mai multa corectitudine
5. Mai putina pilaraie in functii
6. Mai multa compententa si meritocratie
7. Mai putine reflexe sovietice
8. Mai multa deschidere si comunicare (uite, imi place de Nelu Tataru, cel putin la cum comunica, daca nu chiar la cum conduce!)
9. Mai putin smen cu bani publici si bugete corecte.
10. Mai multa Justitie pe bune, egala pentru toti.
Altminteri, vom avea mereu anomie sociala, o lipsa totala de incredere in clasa conducatoare si chiar in cetateanul de langa tine, iar cu asta nu vom ajunge niciodata nicaieri.
De acord si eu ca Nelu Tataru face o treaba foarte buna. S-a vazut clar diferenta intre un papitoi politic (V. Costache, precedentul) si omul care e pus sa rezolve problema. Din pacate mi-e teama ca va fi lasat pe linie moarta dupa ce se termina nebunia, va fi nevoie de oameni care sa stie sa indrepte banii spre cine trebuie, nu de profesionisti.
Comment top. GJ.
As vrea cumva sa sumarizez ce au zis comentatorii de mai sus, in cateva cuvinte simple: mai taci in pula mea!
N-ai facut decat sa vii cu argumentul cancer: la altii e mai rau decat la noi. Sa-ti reamintesc ca nu asta e modul in care ar trebui sa avansam ca societate?
pe președinte îl doare la bască de voturi, nu-i mai trebuie.
de asemenea am citit de prea multe ori „insignifiant” în ultima vreme și mă zgârie la ureche. nesemnificativ sau neînsemnat ce au, că nu primești signale.
Nu va mai smiorcaiti ca acum noi suntem la putere!
Si PSD si-au demis 2 guverne. Au facut ceva?
Romania e bine ca aveam planuri generale de actiune. E bine ca inloc de inchiderea granitelor si vise umede DSP-ul a impartit lumea pe zone si a izolat si carantinat lumea la intrarea in tara. Si tot binele asta s-a oprit cand a trebuit cei ce conduc DSP-ul sa ia decizii, cand a aparut primul (doar unul) pacient intr-un spital.
Daca DSP cara suspectii cu izoleta in spital protocolul zicea ca pana la confirmare e tinut la comun. Atat ne-a dus mintea cand a trebuit.
Vad in comentarii EXACT smiorcaielile de care zice in articol.
Inainte ca unii sa comenteze despre ce trebuia facut: ati spalat vasele, ati reparat robinetu ala defect, ati schimbat becurile la masina sau tot cu un far si un stop mergeti ?
Si sa mai adaug: azi ati fost azi corecti si cinstiti fata de companie facandu-va treaba promisa ? lasati deoparte spaga pt. inscrierea copilului la „scoala aia buna” si spagile pt. viza de flotant necesara ?
Romani. N-ai cu cine. Buni de gura, rai de treaba.
@autorul musafir
„si stim cu totii ca acum se vehiculeaza ca toate mortile le raportam ca si cum ar fi COVID si ne testam si mortii.”
?? scuze pentru modestie, eu nu sunt dintre „totii”, poti indica o sursa credibila? ms.
E important din perspectiva raportare si cercetare ulterioara ca sa raportezi si ce alte afectiuni mai avea pacientul. Pentru ca poti separasau trata mai bine/mai rapid segmentele de populatiile cu risc mai mare, asa cum iese din cercetarile statistice care or sa se faca. Nu e sub nicio forma o „moda” sa raporteze orice mort ca e de Covid.
Dar ar fi interesant de stiut ca daca un pacient are boala A si se infecteaza cu virusul nou, timpul de actiune al personalului medical scade dramatic.
Sunt de acord cu ideile transmise în articol de către guest authorul necunoscut.
Nu mai suntem de acord cu postări sub rezerva anonimatului!!! Sa completeze naibii o declarație pe propria postare!!!! Cu tot ce trebuie nume, prenume, tata, mama, frați, bunici!!!
@Laur: Si sa vina cu parintele tuns la scoala
Cine să fie tuns? Părintele? El? Unde să fie tuns? La școală?
Vechea dilema, te uiti la jumatatea plina a paharului sau la jumatatea goala?
S-a facut dar s-a si furat. Ii mai votam?
S-a murit putin dar se putea si mai putin. E bine sau e rau?
Parerea mea e ca s-a facut cat s-a putut de mult cu oamenii pe care ii avem. Mai mult nu se putea pentru ca suntem in general saraci si prosti, cu tot ce decurge de aici.
Ca trebuiau sa fie alti oameni acolo, un pic mai competenti, un pic mai destepti si un pic mai patrioti, asta e problema generala a Romaniei pe care se pare ca n-o putem rezolva indiferent pe cine votam.
Nu ne ramane decat sa ne pazim propria piele cat de bine putem pentru ca a te baza pe ajutorul autoritatilor este o loterie la care sansele de a castiga nu par a fi prea mari.
Te-a platit mos arafat? Numai el se poate mandri ca ne-am descurcat bine cand mii de oameni, care n-au treaba cu el sau politica s-au implicat ca sa nu o ducem la fel de prost ca italia, daca ne bazam pe el, acum, nu mai aveam timp de scris ca ne plangeam un mort
Sunt placut surprins de cum comunica guvernul asta, mai ales Orban, Vela si Tataru. E prima data cand vad un ministru de Interne care „trece” sticla. Bine, poate ma raportez si eu la ce a fost inainte. Si ma bucur ca nu aud in loc de „izoleta”, sterileta” si in loc de „Suceava”, „Hunedoara”. Desi ar fi fost inteles confuzia acum, ca ambele sunt focare. In rest, e bine ca mai si misca ceva, nu doar dau bine din gura. Sigur, era loc de MULT MAI BINE, dar nu cred ca ar fi fost vreun Guvern mai competent, in situatia data. Da, stiau de pandemie din Ianuarie, cum iarasi urla unii. Dar si Italia, si SUA si Spania au stiut de pandemie. Care-i faza? Fara legatura: unde e Barna, sa ne spuna ca daca era el Presedinte, nu ne lovea virusul?!
Si masurile luate, desi par dure pentru unii, e bine ca au fost luate. S-a vazut cum a fost in Italia, de fugeau aia de nebuni la gari inainte cu cateva ore sa se inchida Lombardia si cum au dus virusul prin toata Italia, din frica si nestiinta. La noi, lumea pare ca s-a conformat, in mare parte. Da, sunt unii care urla pe Facebook ca e conspiratie, ca FMI, ca Soros, ca Mama Omida si Baphomedos, dar in general lumea intelege si aplica. Unde nu, se dau amenzi. Tine de noi sa respectam regulile. Eu am fost peste drum sa iau reteta mamei de la doctor si mi-am facut declaratie. Nu ca ma oprea Politia printre blocuri, ci pentru ca asa trebuie. Daca raman cu ceva dupa faza asta, e cu faptul ca am devenit mai riguros. Si nu doar in chestii legat de pandemie ci in tot ceea ce fac.
Eu chiar nu inteleg ce va place la Orban sau Tataru. Ce va zic astia la TV ca am incercat sa-i urmaresc si nu zic nimic.. Suna bine nimicul, da’ tot nimic ramane.
Efectiv nu inteleg lumea.. Urmaresc spaniolii intre timp si e o diferenta ca de la cer la pamant. In fiecare zi cate-un ministru sau mai multi explicand ce s-a mai intamplat si ce s-a mai facut. Prim ministru explicand care-i planul momentan pe urmatoarele saptamani (!!!!). Nu cu „doamne ajuta”, cu X paturi de spital, cu Y solutii concrete (ca pot functiona sau nu, e partea a doua).
Ba chiar si americanii daca-l lasam pe Trump in pace.. Cifre, statistica, explicatii, rugaminti. Nimic din ce fac populistii nostrii.
Pai la noi ministrul economiei se razgandeste de 3 ori intr-o saptamana si trece criza pana facem ceva. Orban si ala de la munca erau sa trimita astazi oamenii acasa cu autobuzele de pe aeroport fiindca au aparut ieri niste imagini in presa. Un director sucevean ce s-a rugat SINGUR la intrarea in cladirea condusa (populism, intradevar) a fost demis ca da bine in presa. Pai ma chis pe cum mi se pare ca „da pe sticla” Orban. E un muist ce nu spune nimic. La fel si Vela si Tataru.
nu mă pricep dar cer și altora părerea, cine crede că autoritățile române sunt în stare să adune date corecte cu privire la infectații și nr. de morți de corona virus în condițiile în care 50% din populație e în mediul rural. să deții situația sub control ar presupune să știm 100% că datele alea sunt corecte.
Nu e mediul rural din Congo. Cine moare e cercetat la fel ca cineva care moare la oraș. Și nu e nici pe aproape de 50%. Când pui floresti sau chiajna la populație rurala nu poți sa zici ca toată populația rurala e ca într-un sat din apuseni sau din baragan.
Ce prosti suntem, toate achiztiile alea dubioase pentru reclama, iepurasi de paste, mobilier urbam etc erau pentru noi si suntem prea prosti ca sa ne dam seama.
Vezi ca din greseala ai uitat sa pui ”comunicat TNL” la sfarsit.
>> A avut coaie presedintele
Iti recomand sa i le pupi.
Deci daca cineva vine de undeva unde sunt mai putine cazuri per locuitor decat in Ro e bagat in carantina pentru ca? A avut coaie sa dea tara pe mana armatei, adica n-a avut nimic.
Excelent articolul.
Buna dimineata celorlalti.
Eu sunt autorul articolului. Pentru cei care au comentat ca as fi platit de PNL, n-am nici o treaba cu ei, la prezidentiale am votat USR. Imi place progresul si imi place sa vad si lucrurile bune. Consider ca daca nu am o idee cum pot imbunatati ceva si cu cine sa o fac, mai bine nu ma plang de munca altuia. Cred insa ca in Romania negativismul primeaza, nu cautam niciodata binele, ci mereu raul, si ne place sa fie rau, ca sa ne putem plange in continuare fara sa nu facem nimic. Ca si USR, s-au plans, s-au plans, si cand a venit sa faca ceva, sa guverneze… ooops, stam in opozitie. Mai aude cineva ca PSD vrea sa vina la putere? Nope, lasa-i pe aia, bun rau, macar fac ceva. Achiziitii directe mizerabile? Poate.. dar vrem sa stam 6 luni si inca 2 ani pe contestatii sa facem una dupa reguli? Cati mor atunci?
In Ianuare fostul PC s-a mutat din PSD (ProRo, ma rog) in PNL. De asta PSD nu vrea la putere ca beneficiarii primari ai PSD-ului sunt acum in PNL. Asta dupa ce s-a facut exceptie unica pentru anul asta si banii cheltuiti anul trecut de ProRomania pentru campania electorala s-au rambursat de la stat chiar daca, conform legii (daca nu ar fi fost modificata) nu ar fi trebuit.
Asta nu e negativism, e realitate. Competenta celor de acum e la fel ca a celor din ultimii 30 de ani pentru ca sunt aceeasi oameni.
Nu ştiu de ce am bănuiala că are @vali spamu plin de pesedişti si penelişti nevorbiţi de vreo lună
dincolo de ce s-a spus mai sus, de observat că, la orice analiză obiectivă, măsurile luate în românia afectează regimul drepturilor omului la un nivel nemaiîntâlnit în uniunea europeaă, numărul abuzurilor fiind foarte mare.
în același timp, transparența decizională este 0, permițând unora tunuri financiare din bani publici la cote comparabile cu epoca dragnea sau cu epoca udrea.
Ai niște date centralizate și oficiale despre măsurile din celelalte țări?
nu există date centralizate la nivel european, dar există date evidente despre ce face românia.
uite un exemplu: românia a cerut derogare de la articolul 15 din convenția de aderare la curtea europeană a drepturilor omului (fără a anunța asta și fără a se sinchisi măcar să spună ce drepturi vor fi limitate). lucru ăsta nu l-a făcut ungaria, de exemplu, țara considerată campioană în ue la iliberalism, ci doar țări precum moldova sau armenia.
alt exemplu este cel legat de accesul la informații publice. pur și simplu, în acest moment, orice acces la o informație de acces public este blocat, chiar dacă nu are nicio legătură cu pandemia.
@Berenger: Exagerezi. Transparenta decizionala tine de informatiile date pre intrarii in vigoare a legii si nu are legatura cu accesul la informatiile de interes public. Toate legiile, contracte, etc. inca sunt publice fara doar si poate. Asa ca te rog sa te calmeazi. Chiar daca e drept ca nu stiu care de la PSD a vrut la un moment dat sa taie dreptul la informatii.
Transparenta decizionala e importanta intr-o tara normala si intr-o situatie normala. In situatii de urgenta si tinand cont ca o lege ce sare peste anumite etape are limita clara de timp pe perioada starii de urgenta, e foarte ok.
In schimb faptul ca am vrut sa activam art. 15 arata ori incompetenta (nu intelegem ce presupune el) ori rea vointa.
P.S. Nu ne comparam cu Ungaria unde dictatorul si-a luat puteri nemarginite fara limita de timp. A devenit astfel, fara sa exagerez, un Caesar al Ungariei.
Suntem la un pas de dictatură iohanis și Ludovic al III-lea controlează toate instituțiile de forta de la servicii și armata până la poliție și jandarmerie, a mai rămas doar parlamentul însă chiar ei au declarat de mai multe ori că nu țin cont de el. Nici macar pe vremea lui Ceaușescu nu te bătea poliția doar pentru că erai pe strada.
Cosa, nu apar faza aia cu bataia politiei.. din contra, mi se pare periculos ca sunt oameni ce-o fac.
Dar nu suntem in dictatura fiindca s-a intamplat un incident. Departe de-a fi.
Du-te bre de aici că îți zornăie epoletii, ți-a zis bine cineva – pupa-le coaiele lui iohanis și lui Ludovic al 3-lea care te pun sa scri asemenea mizeri, chiar și ceaușescu s-ar fi rușinat la o asemenea odă.
Cosa, deja ai comentat de 4 ori la aarticol cu aceeasi placa cu epoletii sau cu platit de partid. Nu sunt, am postat parerea mea, sunt angajat la o corporatie, n-am nici o treaba cu partidele. Inteleg ca urasti guvernul asta, ca nu fac destul. Vino tu cu niste solutii atunci, implementabile in romania (nu-mi zi ce poate face coreea de sud, aia au Samsung, noi avem UIPath), care respecta drepturile cetatenilor si care multumesc pe toti. Si lasa-i pe ceilalti sa comenteze la propunerea ta, sunt sigur ca zoso te publica. Sa arunci cu noroi e usor, sa faci ceva, nu prea.
Pai am spus deja – Vietnam e o țară săracă care a avut cel mai bun răspuns – a trimis armata la granite și toți care veneau din afara erau ținuți 14 zile în carantină păzită iar rezultatul e că nu au nici un mort și doar 255 de infectați toți din cei veniți din afara și ținuți în carantină la granita in corturile armatei, iar în interiorul țării activitatea continuă normal fara restricții deoarece nu au infectați.
Intotdeuna e mai bine și mai ieftin sa previi decât să tratezi, numai că idolii tai până acum 3-4 săptămâni ziceau că e o răceală banala și erau ocupați doar cu anticipatele in loc sa trimită armata la granite să-i oprească în carantină obligatorie de 14 zile pe toți care veneau din afara.
@Cosa
Termina-n pula mea cu Vietnam. Bai, stii ca nici Romania n-avea nici macar un singur caz de SIDA inainte de ’89?
Din cauza asta e tara unde e că vin din ăștia că tine și lauda niste hoți și niște corupți care ai distrus țara. Doar că acum că ne scufundam toți au pus și e mana pe găleată nu compensează faptul că ani de-a rândul ei au fost cei care dădeau gauri în bărci și furau pomele ( daca metafora nu te depășește). Doar pentru că acum fac ceva nu scuză lipsa spitalelor. Doar că jandarmeria și poliția „e in prima linie” nu scuză anii când au închis ochii sau au abuzat de poziția lor. Doar că toate gunoaiele asta fac ceva nu înseamnă că merită ceva mai mult de un scuipat.
Ba esti nebun, a schimbat Mircea Badea tabara. Boss, vezi ca o iei pe aratura grav. Cica guvernul a suspendat ratele romanilor. A suspendat o pwla! A legiferat prima oara camataria, dobanda la dobanda, apoi si-au dat seama ca vine lumea peste ei si au dat-o la intors. Chiar si acum, cine va opta pentru suspendarea ratelor va deveni mai indatorat decat era la inceputul crizei. Vrei sa vezi guvern cu coaie? Uita-te peste granita, la unguri. Incep sa cred ca Orban este atat de criticat nu pentru ca stat de drept si democratie, ci pentru ca multinationale. Stii ce-a facut omul? Fond de 5,5 mld euro la care a obligat sa contribuie bancile si marii retaileri cu cateva sute de milioane de euro, bani pe care ii pot deduce in urmatorii 5 sau 10 ani din impozite. Maraie aia ceva pe acolo? Au cumparat pagini prin ziare sa ameninte ca pleaca din tara? Nu prea. De ce? Ca stiu ca acolo nu prea le merge.
PNL = PSD = Aceeași mizerie!
Restul e poveste.
„Imi place mentalitatea germana, nu cea italiana.”
Care, aia de demult, care in prezent e mai mult urban myth?
Azi dimineata vreo 15 copii buluc, la locul comunitar de joaca, cu grupuri de 4-5 parinti pe margine. La vecinul de peste drum se fac gratare la greu, de pe la 11, cu vreo 10 invitati (cica daca ii prinde, 200 premiu de persoana). Prin oras e plin, ieri chiar iesisera iarasi pujtoaicele, in grupuri de 3-5 la plimbare. Si tot asa.
Au stat la cutie la inceput, prin final de martie, cand le-a zis mutti sa se ascunda. Dar de o saptamina au iesit ca furnicile. Sa vezi ce o sa fie duminica si luni, cand e pasteleonul la ei. Si cand ii vad prin ziare sau la tv cum sforaie importanti, ca se gandesc sa relaxeze conditiile, nu pot sa ma gandesc decit, ce sa mai relaxeze? Gang bang in parc si orgie la brutarie?!
Sint invitat duminica la un gratar monstru si ma duc. Pentru ca eu sint un balcanic.
În noaptea de 3 aprilie am plecat din Olanda. Începând cu ora 0:00 a aceleiași zile și această țară fusese inclusă în „zona roșie”.
Ghinion! cum ar spune iubitul tău președinte.
Am plecat pentru că era ultima zi lucrătoare dinainte de a-mi expira contractul la compania din acea țară (contract care expiră de facto pe 18 aprilie dar, beneficiind de 10 zile lucrătoare de concediu plătit, am fost nevoit să părăsesc locuința dată cel târziu pe 5 aprilie)
Nu aveam niciun imbold de a veni acasă de Paști. Așa a fost conjunctura.
La sosirea în țară, după ce semnasem declarația că am unde locui și că am posibilitatea de a fi total izolat de absolut oricine, tot am fost luat în primire de poliție și jandarmi. Până în Constanța s-au schimbat vreo 10-15 echipaje care să mă păzească și să nu fug de carantină. (Să nu uităm că suntem în țara unde suspecți de tentative de omor sunt lăsați de poliție să plece acasă după ce semnează o hârtie, pentru că nu prezintă pericol social)
Sunt și vor fi 2 zile plus 2 săptămâni de umilință pe care trebuie să le trăiesc doar pentru că am avut neșansa să vin în țară când au dat autoritățile ordonanța. toți la grămadă, fără nicio triere/evaluare/testare. Nu știu alții cum sunt, dar la mine momentele de umilire se impregnează în creier pentru tot restul vieții. (Probabil psihologii de pe acest forum pot să confirme)
Spune guest_authorul că: „ A avut coaie presedintele sa zica diasporei sa nu vina acasa, desi isi pierde voturi cu asta, de la cretini.”
Acuma, dacă un comentator apreciază drept adevăratul cretin pe acela care își închipuie că președintele ar fi fost la fel de ferm și înainte de alegerile prezidențiale, oare comentariul acesta va mai apărea? Cel mult Sică și partidul lui poate pierde voturi, de-aia le-a și amânat pentru o dată incertă, în speranța că votantul român are memoria ca carasul auriu.
P.S. Cred că se zgârie pe ochi Găbița că nu a introdus taxa Oxigen. Chiar dacă era nevoită să o scoată în prag de alegeri, tot apuca să tragă câteva salve de tun.
in esenta, respectarea legii este o umilinta. uelcom tu rrromenia.
thebblack: în Germania nazistă unii cetățeni erau obligați să poarte stele galbene, conform legii.
Eu doar am purtat o etichetă galbenă pe parbriz când am traversat Austria, după ce m-au pus să aștept 12 ore într-o parcare de benzinărie din Passau, fără a avea voie să folosim băncuțele ori mesele de acolo.
Știi cum era formulată motivarea? : „reprezentați un pericol pentru ordinea publică și siguranța publică, siguranța națională sau relațiile internaționale ale unuia din statele membre ale Uniunii Europene”… practic un terorist, o bombă, fie ea și biologică :))
Nu ți-aș dori să treci prin interogarea a 10-15 polițiști într-o zi („Câți sunteți în mașină? Singur? De unde vii? Ce făceai acolo? De ce ai mai venit? Unde te duci? Da’ tu nu știai?…), fotografiat la fiecare schimb între sectoarele de drum, fără permisiunea de a face cumpărături la benzinării sau de a folosi toaletele. Iar după toate astea, odată ajuns la 4 dimineața la locul carantinei, să aștepți alte 12 ore alături de alte 50-60 de persoane pe un hol înainte de a fi cazat forțat (Chiar ăsta e cuvântul, pentru că la un moment dat un jandarm mi-a spus – pentru că una din perspective era să împart camera și cu altă persoană – „dacă nu vreți, vă putem și forța”) între 4 pereți pentru două săptămâni.
Înțeleg carantina în cazul persoanelor infectate, dar nu și atunci când se pornește de la premisa de infectare.
Îți apreciez sarcasmul, chiar dacă e bazat pe o logică simplistă, dar, știi vorba aia: Hai Sictir!
iti apreciez concluzia, dar e bazata pe o logica simplista. „pentru că una din perspective era să împart camera și cu altă persoană”. legea era pentru toti, dar aparent doar tu o considerai o umilinta. chiar daca olanda, romania scria pe tine cu litere rosii. asa ca permite-mi sa te citez: „hai sictir”.
Bă băiete, tu nu pricepi lucruri simple?
Unde-i izolarea, „distanțarea socială” impusă prin metoda carantinei, dacă aș fi fost pus, obligat, în postura să împart pentru două săptămâni camera cu una sau mai multe persoane pe care nu le văzusem în viața ma până în momentul ăla?
bai baiete, tu nu pricepi lucruri simple?
nu conteaza distantarea sociala, carantina si ce mai aberezi tu pe acolo.
legea lor zicea ceva. tu, mandru, verde, suveran, consideri ca nu ti se aplica. pentru ca pitong.
surprise muthafucka!
Când eram eu în liceu circula un banc a cărui concluzie spusă prin vorbele unui personaj suna cam așa: „Tu, ori ții cu ursul, ori vrei să-mi s#gi p..a.” Sau amândouă sunt valabile?
N-ai alt scop în viață decât să mă imiți ca o maimuță la tastatură, care nici măcar să bată aleator nu e în stare, fiind capabil doar să reproduci ca un papagal dirijat de propriul mimetism spusele interlocutorului?
Dacă nu contează distanțarea și carantinarea, atunci despre ce e vorba? când eu încerc să explic că scopul celei din urmă, deși este să o asigure pe cea dintâi, este făcută în mod defectuos. Ai ochelari de cal? Ești jandarm și te-ai simțit jignit? Ești liberal de subsidiar și sari la gâtul oponenților din mediul virtual? Fierbe hipercorectitudinea în tine și nu admiți legea în spiritul ei? (Să nu-mi spui că în ultimele două săptămâni au intrat în țară doar 30.000 din zona roșie) Te simți amenințat de diaspora?
Sau ești doar un bou care atunci când este contrazis vrea să aibă mereu ultimul cuvânt.
Sper să trecem cu bine de perioada asta, fiindcă e clar că izolarea nu face deloc bine.
numero 1 repetitia era, in mod evident indescifrabil pentru tine, pentru a te combate cu propriile argumente. am folosit exact cuvintele tale ca sa demonstrez opusul.
number doi, nu principiul de functionare si scopul distantarii sociale (daca chiar vrei sa o dam in filosofii, sintagma „distantare sociala” este de o imbecilitate induiosatoare) erau in discutie ci faptul ca tu le refuzai.
numaru tres, jandarm nu-s, nu ma lasa fizicul, probele de sange si titanul (elementul chimic, ca pari genul de om care are nevoie de precizare) din mine. liberal sunt, u penelist, ca iar pare necesara precizarea. subsidiar, nu inteleg, „detailaza”. cat despre spiritul legii, ala e cum s-ar zice care va sa zica cum ca trebuie sa o respecti. legea zice carantina, mars in petre marin la carantina.
nummer cinque, daca ai reusit sa numeri pana aici, gata mi-ai facut profilul psihologic. blegule. eu sunt unul din aia pentru care carantina nu a avut nici un efect. am mers la munca in fiecare zi, am avut exact aceleasi relatii cu exact aceiasi oameni in exact fiecare zi. ba mai mult, cu unii dintre ei mai mult, ca deh, se plictisesc. cam ca tine asa.
sex, nu continui discutia ca sa am ultimul cuvant, ci pentru ca ma amuzi.
Păi atunci hai să te amuz în continuare.
Repetiția e mama învățăturii, mai puțin prin metoda copy-paste.
Nu izolarea o refuzam ci maniera în care încerca să mi se impună (repet, în caz că ți-a scăpat amănuntul, perspectiva de a sta 2-3 persoane în aceeași încăpere). Plus că de ce era necesar să „beneficiez” și de comportament mârlănesc din partea celor care o puneau în aplicare.
Să fie clar, din vamă, unii plecau liberi alții rămâneau încolonați, ca mine. Pe ce criterii, nu știu, pentru că în momentul acela toți veneam din zona roșie. Repet: Ghinion!
Bineînțeles că nu ești jandarm, întrebarea era retorică, ca și celelalte întrebări, dar asta rezultă din limbaj, păreri și atitudine. Ești doar un jeg care se vrea spiritual și șmecher în același timp. E plin internetul de genul ăsta de oameni. Dacă nu ai fost afectat de carantină, atunci e normal să fii subiectiv, ca și cei afectați dealtfel doar că cu puncte de vedere diametral opuse. Cum să-ți zic: părerea ta de outsider vizavi de subiect nu valorează nici cât o ceapă degerată.
De subsidiar – de sprijin indirect.
intai spui niste chesti care aproape au sens si cu care in anumite conditii as putea fi de acord. ca aia aplicau legea dupa ureche fara sa inteleaga cu adevarat ceea ce fac. continui cu esenta, cum ca tu consideri ca legea nu ti se aplica.
dupa care termini apoteotic cu jigniri si atacuri la persoana pentru faptul ca nu sunt de acord cu tine.
sapo monser.
Consider că legea a fost introdusă arbitrar, pompieristic, iar aplicarea ei s-a transformat într-o circotecă demnă de o cauză mai bună. Scopul introducerii ei a fost de a descuraja diaspora, transformată cu ajutorul propagandei jegoase a mediei în țap ispășitor, de a se întoarce de sărbători acasă. Nu s-a făcut diferența față de cei care au fost nevoiți să se întoarcă (Da, eu fiind în această situație, dar și alte câteva zeci sau sute de mii de oameni, Nicio altă țară nu aprocedat așa cu proprii cetățeni).
Faptul că s-a dat o ordonanță nu-mi interzice dreptul de a mă îndoi de ea, dar mai ales de maniera de aplicare. Și aici s-a autosesizat justițiosul din tine, tu ne-fiind influențat în vreun fel de ea (doar indirect și dacă ești ușor de spălat pe creier. Cele mai multe infectări în momentul de față făcându-se tocmai în bastioanele curățeniei – spitalele românești). Practic, ți-ai dat cu părerea fără să fii întrebat, adică în mod popular s-ar spune că te-ai băgat ca musca în curul calului. N-ar fi fost nicio problemă dacă ai fi fost în aceeași situație cu mine și ai fi considerat că eu am pretenții ridicole, sau chiar și contrazicându-mă din postura în care ești dar fără ironie. Dă-mi voie să nu fiu receptiv zilele astea la genul ăsta de umor.
De ce consider că e inutilă măsura, pentru că chiar și în condițiile date, de restricții și izolare, dorința oamenilor de a părăsi granițele țării e mai mare decât aceea de a reveni.
colegu’
nu contest in nici un fel legitimitatea intoarcerii tale. nu am nici dovezi si nici motive sa consider ca intoarcerea ta a ar fi fost abuziva.
de asemenea nu contest nici faptul ca aplicarea legilor specifice acestei perioade se face pompieristic si in romania, si in austria si in germania. pentru ca cei insarcinati cu aplicarea ei de obicei nu sunt urmasii lui einstein.
chestia pe care o contest insa e atitudinea ta. lasand la o parte jignirile gratuite, crede-ma, sunt un om foarte greu de jignit iar incercarile tale sunt cel mult hilare, musca aia din curul calului nu este raspunsul meu ci fix comentariul tau. daca erai omul cinstit si corect care te pretinzi a fi (posibil chiar sa fii si asta sa fie doar un derapaj generat de frustrare) ai fi suportat carantina respectiva si gata. pentru ca asa zice legea, chiar daca e aplicata de maimute.
Asa e tovarășe penelist. Vezi ca COVID neunzehn se ia si de la pupatul in cur.
Acum o luna erau CATEVA cazuri de covid in statul nostru si toti cei carora le spuneam ca vine nasolul se uitau la mine ca la o tampita. Ultimele date arata ca intr-o luna s-a ajuns la 160 DE MII de cazuri. Statul asta e atat de smecher, ca el insusi are mai multe cazuri decat orice alta tara luata cu totul. Si, in cateva zile, onor orasul care-i da numele va avea mai multe cazuri decat orice alta tara. UN ORAS, da, chiar daca metropola de 8 milioane si ceva de oameni.
Nu va mai imbatati cu apa rece, este vorba doar de timp, din pacate. Nu are Romania secretul vindecarii de covid si nici un sistem medical atat de teapan, incat sa stai linistit. Daca nu e doar vorba ca nu se testeaza suficient (sau prost), deci sunt MULT mai multe cazuri decat se stie, atunci inca nu a crescut ‘curba’ suficient.
Nasoleala e inca pe drum in cel mai bun caz.
Bine ar fi sa nu am dreptate, pentru ca avem familia si prietenii inca in tara. Dar mi-e teama ca inca nu s-a spart complet buba in tara
Eu nu ma smiorcai, zic ca deocamdată au luat masurile potrivite. Nici de spania/Italia (unde or fi mai dure, dar când era numărul de cazuri de la noi abia interzisesera grupurile de câteva zeci sau sute sau bagasera în lockdown zone mici, nu toată tara ), nici de Suedia.
Primul lucru pe care s-au apucat sa-l faca astia de la PNL dupa ce s-au vazut instalati la guvern au fost sa incerce sa forteze anticipate, cand nu le-a iesit prim oara fenta, l-au pus pe Citu sa fie prim-ministru si dupa l-au pus sa zica ca nu mai vrea cand s-au prins ca PSD o sa-l voteze si uite asa a ajuns iar Orban prim-ministru. Dupa a inceput distractia pe aici si au bagat repede stare urgenta si sa se puna pe furat. A fost chiar si un articol in Adevarul unde baiatul ala de e sef la Matei Bals a declarat in fata ziaristilor ca „trebuie o ordonanta prin care sa nu se poata ancheta achizitiile facute de noi in perioada asta”. In toate spitalele cu probleme doar au fost putin dati la o parte cei responsabili si dupa ce trece balamucul o sa fie pusi la loc si totul o sa fie ca si cum nici nu s-a intamplat.
N-am auzit pe nimeni de la guvernare sa zica „e nasol, chiar e cazul sa facem ceva cu sanatatea in romania”, toti sunt focusati pe ascuns si mai abitir gunoiul sub pres si lipit presul cu scotch ca sa nu mai iasa asa usor la iveala.
Comparatia cu alte tari nu-si are rostul, e ca fix ca pe vremea comunismului cand se raporta tovarasului ca toata lumea e super fericita si cincinalul se facea in patru ani si jumatate. Si era sa uit, tot pe vremea tovarasului iti trebuia justificare sa te plimbi pe strada sau intre orase (mai ales intre orase), si nu aveai voie grupuri mai mari de trei.
Inainte de a fi scosi toti smardoii pe strazi sa asigure „ordinea”, recomandarile de distantare sociala erau respectatea de toata lumea prin locurile pe unde m-am dus (restaurante, cafenele, magazine). Nu era nici o nevoie de stat la domiciliu fortat si de nici o stare de urgenta.
Cei mai afectati de treaba asta tot cei din categoriile vulnerabile sunt pentru ca s-au pierdut cateva sute de mii de locuri de munca pentru ca cineva a decis din pix ca lucreaza in domenii ne-esentiale. Sa nu uitam ca nu toata lumea poate lucra de acasa.
Romania ca tara nu are resursele necesare sa stea inchisa. Italia are dileme maxime in privinta asta, la fel si Franta sau Germania, si alea pot arunca sute de miliarde de euro ca ajutor sa-si reporneasca productia. Romania a avut PIB in 2019 parca ~ 200 miliarde de euro, Germania are un pachet de salvare pentru economia ei de 900 miliarde de euro si asta e doar inceputul.
O sa urmeze o foamete si-o saracie maxima daca pe aici se continua in ritmul asta cu tinut oamenii aproape cu japca in casa si inchis magazine si restaurante (pentru ca sunt ne-esentiale bineinteles). Mai putin pentru bugetari, ca se pare ca aia nu poti fi dati afara si nici nu le micsoreaza cineva salariile pentru ca nu sunt bani. Ia ghiciti de unde o sa se ia bani cand tara o sa produca cu 40-50-60% mai putin decat face acum ca s-au pierdut atatea locuri de munca? Exact.
Guest_author, un contra-argument …
Motivul pentru care nu-ti place smiorcaiala e pentru ca te-ai nascut in Romania, tara ‘ex’comunista. Daca te nasteai in Germania, tara ‘ex’ nazista si comunista.
Smiorcaiala oamenilor e dovada ca pun, chiar si cu riscul propriei vieti, democratia & libertatea inainte de toate. Da, chiar daca e lipsit de disciplina aia care iti place.
Nu continui (desi pe cuvantul meu, m-as lungi unui eseu) fiindca nu pricepi ceea ce vezi.
ce zici tu straine?
articolul asta e o smiorcaiala.
Din comentarii reiese exact ce probabil ai vrut sa punctezi si tu. Exact ce zici in titlu, o adunatura de smiorcaiti care bu vad mai departe de găștile de partid de problemele locale si individuale. Aia care spun ca „economia nu merge bine ca eu au mai putini bani” sau ca „incalzirea globala nu exista ca mie mi-e frig”. Ai avut o teza foarte buna si ai demonstrat-o prin comentarii. Bravo
@zoso nu cred ca se plang toti. Sunt insa mai vocali iar bascalia si mistoul se vinde mai bine. Vino tu cu o intentie buna (oricare) si vor sari pe tine (nu multi dar rai), sa te desfiinteze.