România reală de pe roddit

Nu e nici un secret că eu și Reddit România nu suntem tocmai prieteni, din varii motive, usually pentru că le place să acuze anonim de diverse și pentru că le place să fie proști, iar când cineva le atrage atenția că pute prostia pe ei dau downvote. Știți voi, rodditori.

Iată două noi mostre de inteligență de la ei:


Am calculat cât mă costa un credit și dau înapoi de 3 ori în 35 de ani. Dap, așa se întâmplă când nu ai bani și când dai înapoi banii eșalonat pe 35 de ani. Cât credeau oamenii ăștia că plătesc? 10% pe 30 ani?

Măcar ăsta a făcut calculul înainte, dar am văzut oameni făcând calculul ăsta după ce au luat creditul.


România e pe locul 1 la proprietari de imobiliare. Da, pentru că ieși la pensie cu o pensie din care nu poți sta în chirie, atât de simplu e. Nu contează dacă rata e mai mare decât chiria, când ieși cu 1.500 lei nu poți sta în chirie, de aia toți se bagă la credit pentru casă.

Simplu. De aia nu avem nici mobilitatea muncii, că oamenii care se duc după bani nu îi pun deoparte ca să aibă la bătrânețe să cumpere ceva undeva.


Acum, să fim corecți, nivelul s-a ridicat un pic de pe vreme când aveau faze de tipul “m-a prins poliția cu iarbă și un cântar la mine, dar io nu vindeam”, dar nu cu mult.

Dar ideea generală rămâne: dacă dai downvote la ceva, acel ceva nu mai există nici în realitate. De aia oamenii civilizați citesc, mustăcesc și nu mai pierd timpul să corecteze toți tâmpiții. Tâmpiți care, și aici e pericolul, văzându-se necorectați, cred că au dreptate. Siri, play BUG Mafia – Când te lovești de realitate. 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

60 comentarii

  1. ok, boomer

    Comentariu apreciat.16233
  2. România e pe locul 1 la proprietari de imobiliare și pentru că imediat după Revoluție ne-am cumpărat cu toții apartamentele extrem de ieftin. Le vindea Statul cu sume derizorii, de le luai cu economiile făcute în 3-4 luni. Asta mulțumită decretului de lege numărul 61 din 1990 emis de Petre Roman. Absolut toți am cumpărat locuința pe care ne-o dăduse Ceaușescu. O garsonieră din București se vindea cu 5000 de dolari, în timp ce un Opel folosit costa $6000. Un apartament cu două camere la marginea Bucureștiului costa vreo 8000 de dolari. Unul cu trei camere – 10.000 de dolari. Pe de altă parte, în Balcani există mentalitatea asta a proprietății terenului. Or fi de vină sutele de ani de trudit pe la boieri, dar oamenii pun și azi preț pe ”să ai pământul tău”.

    Comentariu apreciat.14040
    • părinții mei au cumpărat în 1991 apartamentul în care locuiesc și acum cu 120.000 lei. nu că săriseră din mentalitatea comunistă în cea capitalistă peste noapte, ci din frica de inflație scăpată de sub control – care deja le corectase economiile destul de serios. la data „tranzacției” ei câștigau cam 10.000 lei lunar, deci era vorba de venitul lor pe 1 an de zile. give or take. nu a dat nimeni, nimănui apartamente gratis.

      Comentariu apreciat.9338
    • Apartamente construite tot de români, pe salarii mizere și de oameni care trăiau de pe o zi pe alta, probabil peste 90% din populație.Ce s-a vîndut după 1990 pare o compensare a muncii în zadar în socialismul știinșific.

      Comentariu apreciat.788
    • „Or fi de vină sutele de ani de trudit pe la boieri” – cred ca mai degraba comunismul si exproprierile fortate.

      Cam cat de multa incredere poate avea un om mediu in stat cand vad cine ne conduce de 30 de ani si care sunt variantele? zero stabilitate, zero incredere pe termen lung in legi si justitie – „pai lasa ca mai bine e al meu”. Simplu.

      Comentariu apreciat.413
    • Prin 2002 un apartament de 2 camere in Vitan incepea de pe la 10k.

      221
    • Joker,dobinda a ramas aceeasi in timp ce inflatia a fost 200 la suta.Ai tai cistigau 10000 in 91,in 94 cistigau 80000,iar rata era aceeasi.Evident ca a fost gratis.Cin l-au cumparat ai mei pretul a fost echivalentul a 800 de dolari(au achitat cam 400 pentru ca crescut dolarul de la 150 la 1000 in 95)dar daca doreai sa cumperi de la proprietar ala cerea 12000 usd pe 3 camere in Titan.

      Indecis. Tu ce zici?3111
    • @caposu. haha, da, retrospectiv așa ar fi putut sta lucrurile. dar atunci, în 1991, cu toată lumea lor dată peste cap, părinții mei au preferat să-și lichideze economiile, nu să facă alte datorii, nefiind deloc clar atunci cum și dacă le vor putea plăti.

      163
    • Ia vezi, in neBalcani nu exista mentalitatea proprietatii terenului? Aristocratii stateau cu chirie la tarani, pesemne.

      Comentariu apreciat.416
    • @Răzvan T. Coloja, eu incerc sa inteleg din comentariul tau daca este un lucru bun ca avem locuinte in proprietate personala sau ar fi de preferat sa platim chirie toata viata.

      223
    • Joker,
      Am inteles ai tai l-au achitat integral.Majoritatea a luat in rate,pentru ca nu aveau toti banii.

      62
    • @Andrei G: Eu zic că e bine că nu stăm prin chirii. La costurile din ziua de azi nu mai e rentabil să plătești chirie. În plus, casa ta e casa ta; o decorezi cum vrei, renovezi cum vrei.

      Indecis. Tu ce zici?265
    • Cand apartamentele erau 10.000 de parai in Bucuresti, salariul mediu era 65 de parai.

      Cand m-am angajat eu dupa facultate in 1998 la privat si am avut salariu 250.000 de lei (adica 200 de parai) eram un fel de magnat. Maica-mea, sef de birou pe la o administratie financiara de sector, dupa 30 de ani de munca, avea 80.000 de lei salariu, adica 70 de parai.

      Comentariu apreciat.291
    • @PHNC, posibil să fie o combinație de sute de ani muncit la boier și comunism.
      în definitiv, o bună parte din împroprietărire s-a făcut după primul război mondial.
      în 1946-1947 probabil încă mai trăiau unii care luptaseră în primul război pt că le promisese Carol pământ.

      32
    • NOU
      #19

      @Rumbu
      Ceva e gresit in calculul tau si cred ca e raportul leu-dolar.
      Imi amintesc perfect ca la inceput de 1998 aveam salariu fix 800.000 de lei care in nici un caz nu erau echivalentul a 800 de dolarei. Atunci am facut credit pe vreo doi ani pentru primul telefon mobil (un Phillips Diga) ce era la vanzare la vreo 220-230 de dolari.

      11
    • În ’96 primul salariu a fost de 500 dolari, anul 2 fac de constructii. Bursa pe 1 an era vreo 200. Dracu a mai învățat în restul de ani de facultate.

      02
  3. Ador poza asta. E pentru mine. E pe tampoane.

    Indecis. Tu ce zici?296
  4. E bine sa fii proprietar, problema e ca peste jumate din proprietatile din Romania valoreaza cat o masina medie noua.

    Indecis. Tu ce zici?2831
    • Lasa ca nici cu masinile nu imi e rusine. La modul ca ‘valoreaza’ de vreo 3-4 ori mai mult decat ar trebui :)

      121
  5. În cei 35 de ani de credit prinzi cel puțin 4 cicluri economice, veniturile îți cresc datorită inflației, rata e măcinată de aceeași inflație. Accesezi un credit de maxim 5 ori veniturile familiei pe un an, dobândă variabilă, rambursare anticipată cu 0% dobândă. Rambursezi un credit pe 35 de ani în maxim 8 ani. În prima jumătate a perioadei de rambursare scazi valoarea ratei, în a doua jumătate scazi perioada.

    Indecis. Tu ce zici?3020
    • Poți să detaliezi treaba cu scăzutul ratei vs. scăzutul perioadei? Am început rambursarea anticipată pentru un credit, dar nu m-am documentat așa mult, deci am mers pe scăzutul perioadei direct. :D

      163
    • Asa procedez si eu. Ceri reducerea perioadei ca sa nu platesti dobanzi astronomice in primii ani. La mine, de exemplu, la inceput, din rata de 1900 lei, aprox 1500 reprezenta dobanda si abia restul se ducea in „rata”.

      241
    • @Ciuby
      În caz de predictibilitate a dobânzii (dobândă stabilă pe o perioada mai lungă de timp) scazi perioada. Plătind o sumă în avans, scazi din dobânda datorată, astfel economiseșți o sumă însemnată.

      Din cauză că trecem printr-o perioadă în care dobânzile urcă, eu am ales pentru confortul meu să scad valoarea ratei în prima perioadă (3 ani), apoi scad perioada. În fiecare lună rambursez anticipat, profitând de faptul că am 0% dobânda (doar în cazul creditului ipotecar cu dobândă variabilă). Țelul meu e să rambursez suma mai repede, nu să duc creditul la maturitate. Cu cât iei creditul pe termen mai lung, cu atât ai rata mai mică, rambursezi mai lejer, mai repede.

      La fel am procedat și în cazul primului meu credit, luat pe 30 de ani,rambursat în 6 ani jumate.

      Uite aici un simulator de rambursare anticipată:
      https://www.expertulbanilor.ro/calculator-rambursare-anticipata-credit/

      162
    • în funcție de situația economică generală și personală, dacă reușești să plătești perioada aia în care raportul dobândă-sold e uriaș, poți să alegi micșorarea ratei și păstrarea perioadei originale.
      am trecut prin perioade extrem de nașpa și nesigure, așa că aș fi ales perioada inițială de 30 de ani cu o rată minusculă. o rată minusculă nu e extrem de stresantă în caz de șomaj, reduceri de salariu, partener în șomaj, alte situații nasoale cu impact asupra venitului.

      bine, eu n-am plătit nimic anticipat că nu mi-am permis până acum. acum, după economii de 2 ani, aș putea face o plată, dar a intervenit altă nevoie pt banii ăia. dau din taste cu dacă și cu parcă. :)

      81
  6. Nu prea cred ca 97% din populatie e proprietara pe imobile.
    Cazul Timisoara unde a scazut populatia cu 20% dar tot se construieste, iar pe strada nu sunt cu 20% mai putine masini.

    204
    • A scazut populatia orasului dar a crescut popoluatia satelor de langa, Dumbrabita, Giroc, Mosnita.

      175
    • evident ca sunt false. apoi ai raportul ca romania are cele mai aglomerate gospodarii, hmmm, oare de ce?

      Cati din voi si din cunoscutii vostri ati avut viza de flotant cat ati stat in chirie?

      Cati din cei ce aveti apartamente la inchiriat aveti veniturile fiscalizate?

      De unde sa culegi date reale?

      223
    • Statistica e cumva invers, nu se refera la proprietari, se refera la case. Adica 97% din case sunt in proprietate personala.
      Ce inseamna asta? Daca Vasile are 4 case, in una sta el si celelalte 3 le inchiriaza, fara contract. Din punct de vedere al statiticii, cele 4 case sunt proprietate personala (procent 100%).

      235
    • @Dan, pe langa ce spui tu, mai este si situatia cu numarul de persoane care stau intr-o locuinta.

      Sa presupunem ca avem 3 apartamente:
      – apartament 1 – proprietate personala – locuiesc 5 persoane
      – apartament 2 – proprietate personala – locuiesc 4 persoane
      – apartament 3 – apartament in chirie – locuieste 1 persoana

      Practic la 10 cetateni avem doar 2 apartamente proprietate personala.
      Dar statisticile vor arata ca din 10 cetateni, 9 locuiesc in proprietate personala si doar 1 locuieste in chirie.

      Adica atunci cand ne comparat cu Occidentul, trebuie sa analizam si numarul mediu de persoane care locuiesc intr-o gospodarie.

      Comentariu apreciat.261
    • @Andrei, pai da, si de cele mai multe ori cand ai 4 persoane 2 parinti + copii majori in acelasi apartament, copiii stau acolo doar cu buletinu, ca ei stau in chirie pe undeva prin Bucuresti ca sunt la facultate. Da, situatia asta dureaza cativa ani, pana termini facultatea, te angajezi, faci un credit etc, dar tot iti da o imaginea proasta asupra suprapopularea locuintelor cat si asupra procentului de proprietari.

      11
    • @lrpx
      Suprapopulare? Sector 2 Bucuresti, 30 de apartamente cu 100 de camere in total. Sunt cam ~60 de locatari. Multe cladiri nu se construiesc doar pentru ca e o nevoie reala ci pentru ca la noi asta e principalul mod de investire a economiilor.

      34
  7. Pai lumea e mirata pentru ca pana sa vina criza asta nu cred ca dadeai 3X ci pana in 2x. Iar trecerea de la 2x la 3x e totusi mare.

    Indecis. Tu ce zici?255
    • Cu un credit Prima Casa de 60k luat cu ceva ani in urma tin minte ca in 30 de ani plateai 150k, deci 2,5x. La 35 de ani, posibil sa fi mers lejer spre 3x.

      202
    • @Silviu Petcu – nu, oamenii se uita la sume si nu la timp, li se pare incorect sa ia 60k si sa dea inapoi 145k insa nu se uita ca termenul este de 30 de ani, ei vad doar partea financiara.

      Aceeasi oameni nu au o problema ca la standul de shaorma scrie mare „adaos 0-1000%” adica este ok cu ideea ca vanzatorul cumpara produsele cu 5 lei si ii vinde lui shaorma cu 35 de lei, pentru ca vede sume mici si nu il deranjeaza.

      Practic standul de shaorma cumpara produsele de dimineata si pana seara face de 5-7 ori banii iar banca ii tripleaza in 30 de ani – insa oamenii vad doar sumele mari, nu lucreaza in procente.

      Indecis. Tu ce zici?328
  8. Cam asa fac si eu cu ce se scrie uneori pe blogul asta.

    Comentariu apreciat.322
  9. „când cineva le atrage atenția că pute prostia pe ei dau downvote” – valabil si aici.

    Comentariu apreciat.326
  10. Nu inteleg cum se calculeaza cei 97%. Minorii care stau in casa parintilor sunt proprietari sau nu?

    151
    • Da, in toate statisticile intra la persoane care stau in locuinta personala.

      71
    • nu, a zis Dan mai sus, casele cu proprietar, nu proprietarii cu case.. ceea ce o o tampenie sa para ineteresanta statistica, oricum cum spune si vali, aia e relevanta in raport cu salariul/pensia, normal ca vrei sa fii proprietar cand stii ca pensia/somajul nu iti poate plati chiria

      12
  11. Offtopic: pe hotnews cred ca exista filtru pe cuvantul coruptie in comentarii. De verificat.

    53
  12. La cum se mișcă lucrurile prin Europa și SUA, în 10-15 ani, poate mai repede, o să fie o nouă naționalizare.

    421
  13. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 248
    • @Dan – pentru ca e o chestie noua asta cu optiune de a cumpara sau sta in chirie, traditional romanul se insoara, face copii si isi cumpara casa, ca asa se face.

      Nu ai auzit de cumparat casa ca sa nu il prinda batranetea in chirie insa cati oameni de 40-60 de ani cu familie si copii cunosti care stau in chirie de cand ii stii tu?

      223
    • Eu sunt unul din aia. N-am chef sa-mi bat capul la 70 de ani cu plata chiriei sau sa ma mut ca tiganu’ cu cortul ca i se scoala propietarului sa plec deoarece am riduri

      Comentariu apreciat.361
    • @Dan – eu am facut asta, am luat o casa veche pe care s-o renovez fix ptr asta!

      141
    • da, nu pune capul la contribuție, ține-l doar să nu plouă în gât.

    • N-am zis ca nu are sens sa faci asta. Am zis ca n-am auzit pe nimeni sa-si fi cumparat casa si sa spuna ca asta a fost motivul.

      47
    • @Dan, poate și pentru că ăsta e unul din motivele atât de ”de bază”, cvasi implicit, că nici nu mai merită a fi pomenit.

      să zicem că îi arăți unui prieten mașina ta nouă, îi vei povesti despre toate caracteristicile acelei mașini, dar probabil nu i-o vei spune pe cea mai vizibilă – culoarea (dacă prietenul nu e orb, daltonist, sau alte probleme care presupun percepția culorilor).

      111
  14. Uite aici Romanie reala! Un bou da inapoi pe autostrada ca a gresit iesirea, altul il filmeaza si Garcea, ca niciodata, ia in considereare filmarea. In comentarii este muit tot ala de a filmat ;-)

    https://fb.watch/jguWJjviqR/

    41
    • M-am uitat si eu pe comentarii. Este chiar socant cat de multi sunt cei care ii iau apararea soferului de camion.

      11
  15. „dacă dai downvote la ceva, acel ceva nu mai există nici în realitate”
    No offence, dar faci si tu asta de multe ori aici, doar ca nu e downvote ci delete. Si se intampla uneori sa „treaca” niste commenturi care te contrazic (argumentat, nu cu mame si organe), care primesc sute de upvotes si care apoi dispar. Adica dupa ce le-au vazut sute de oameni, le vezi si tu si le stergi.

    30
    • 1. ce user ai pe roddit?
      2. cât de des crezi că se întâmplă asta? cât înseamnă „de multe ori”?

    • 1.Acum am NoOil2874, cred ca e generat automat. De ce intrebi, conteaza?
      2.Am vazut asta in mai mult de jumatate din cazurile in care ti s-a batut obrazul cu argumente pertinente si pe buna dreptate

      20
    • 1. am văzut retorica asta cu „șterge ce nu-i convine” de câteva ori și mă gândeam că tu ești :)
      2. e posibil să avem vederi diferite. mie îmi place să cred ca nu șterg când sunt argumente pertinente.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube