Grădiniţe de stat vs. grădiniţe particulare
La grădiniţele particulare sunt 15-20 copii în clasă. La cele de stat sunt peste 40. Grădiniţele de stat dau salarii de mizerie, nu au dotări, au gândaci şi mâncare proastă. Grădinițele particulare au salarii decente şi arată frumos pe exterior.
Aşadar, statul face ce ştie mai bine: dă gratis un lucru şi o face prost. Nu pune condiţii, nu administrează eficient, doar aruncă nişte bani şi aia e, dezastrul nu e problema nimănui, descurcaţi-vă cu puteţi.
Parcagii ilegali din Bucureşti
Nu e amuzant că fac un ban de ani buni şi nimănui nu ii pasă? Nu e amuzant că zgârie maşini şi agresează oameni care refuză şantajul lor? Cam e. Că statul e prost şi incompetent, în loc să ia el banii ăia, e milostiv şi îi lasă altora. În spate la TNB existau de prin 2006, nici nu le păsa de poliţie.
Tren de mare viteză între Oradea şi Braşov
Cică se va construi o linie de cale ferată care va suporta viteze de până la 300km/h între Nagyvarad şi Kronstadt. N-au zis care va fi viteza minimă, cert este că vor incepe construcţia după 2016, când se va termina autostrada spre lună.
Poliţia coruptă şi poliţia şi mai coruptă
Ca să vezi dacă dai amenzi unor şmecheri ţi se incendiază casa şi colegii tăi poliţişti refuză să te ajute. Bine ai venit in lumea reală, tov. poliţist, ne bucurăm să te avem printre noi, muritorii. Să ştii că asta ni se întâmplă şi nouă de 20 de ani.
Biciclete în Bucureşti
Se poate? Se poate, şi chiar uşor: benzi pentru autobuze şi biciclişti, camere video ca să păzească benzile alea = win. Numai să audă asta firmele de partid şi vor lua foc. Din ce face UTI bani? Din nişte amărâte de camere video? Nu, nene, trebuie mutate străzi întregi, trebuie semne de circulaţie noi, trebuie semafoare, trebuie becuri. Se va face, in 12 ani.
Ar trebui sa se recunoasca pe o scara mai larga faptul ca exista enorm de multi oameni care fac naveta intre diverse localitati, orase etc sa ajunga la servici. Asta in sine nu e deloc rau, dar CFR ar face in prima faza o afacere poate mai buna sa ofere o infrastructura si servicii mai competente pentru trenurile care pot satisface asa cerinte…
Categoric avem nevoie si de trenuri de mare viteza, dar ele ar trebui sa conecteze centre economice majore, Oradea-Brasov mie imi pare inca o ruta irelevanta. Sa avem rute mari conectate la viteze decente si de restu se pot ocupa trenurile din prima categorie de mai sus…parerea mea
@Nicu: trenurile de navetişti nu sunt rentabile, că nimeni nu isi ia bilet.
zoso, sunt rentabile imediat ce cfr0-ul inchiriaza tronsoanele respective firmelor particulare.
cfr nu scoate bani din ele ca nu isi iau aia bilet, cecilalti scot bani din ele, pentru ca ii obliga sa isi ia bilet.
fac ceva pe trenuri de mare viteza. nu de acolo vin bani sa zicem la buget. banii bun vin din tranzitarile de marfa de exemplu. care nu se fac pe cfr.
trebuie terminate sau barem inceputa reteaua de autostrazi. da, aia care e deja platita de vreo 2 ori.
p.s. de cand ai ajuns al doilea cel mai citit blog ? nu sunt sigur, dar parca ieri seara inca erai primul :).
La faza cu grădiniţele nu trebuie să generalizezi. Există şi grădiniţe de stat OK şi grădiniţe particulare horror. Ba chiar aş putea spune că ponderea celor horror este mai mare la particular decât la stat, lucru normal pentru că foarte puţine dintre ele funcţionează în spaţii amenajate pentru aşa ceva şi dispun de educatori competenţi.
@Zoso…la faza cu gradinitele esti pe aratura…Un loc la privat in Bucuresti e 1400/luna…conditiile sunt ok insa ce facem?!…scolarizam doar oamenii cu bani? Pai in cazul asta vei avea o natie de analfabeti care nescolarizati vor produce 0 pt buget. In gradinitele de stat nu sunt 40 de copii pt ca nu permite legea…sunt maxim 25. Majoritatea gradinitelor de stat sunt cu program scurt-nu se da mancare…Unii dintre parintii care au copii la gradinitele alea cu gandaci nu isi permit sa ii dea la gradinite private iar sa ii tina acasa nu isi permit bone pt ca au servicii de la 8 la 18 si dupa cum se stie nu poti sa faci copii la pensie cand ai timp sa stai cu ei acasa.Fa un copil mai intai si apoi vorbeste de sistemul de invatamant.Sa spargi seminte de pe margine e foarte usor.
@d: esti idiot şi incep să mă satur de tine.
Doar la grădiniţe mă pricep oarecum. În Bucureşti a fost construită o grădiniţă nouă. În primul an de funcţionare avea toate dotările necesare (inclusiv calculatoare!) şi maxim 20 de copii în fiecare clasă (conform legii). În următorul an s-a răspândit vestea despre această minune şi părinţii s-au închesuit să dea şpagă să îşi bage copii aici. Inspectoratul şi directoarea au acceptat copii cu domiciliul foaaaarte departe de grădiniţă (cumva împotriva legii). Acum există clase cu 35-40 de copii. Cine e de vină? Cetăţenii care dau şpaga sau funcţionarii care o acceptă? (cam asta ar fi întrebarea cheie)
@d: de acord
@zoso: nici la gradinitele de stat nu e chiar asa de naspa. Depinde foarte mult de educatoare. Sunt si foarte misto si foarte naspa. Fata cea mare a fost la gradinita de stat (10-12 in grupa) unde a avut o super educatoare. Cea mica a fost si ea un an la aceeasi gradinita pana a iesit educatoarea la pensie; am mutat-o la alta unde era foarte nasol, nu a facut mai nimic anul trecut. Acum este la alta de stat unde mi se pare super okay.
Iar cele particulare nu sunt toate asa cum spui; sau sunt la inceput, pana se obisnuieste copilul acolo, apoi scade calitatea sensibil (stiu asta ptr ca cea mare mergea la un club de matematica la o gradinita/afterschool si am vazut in timp cum se degradeaza conditiile).
am uitat: nu am dat spaga la niciuna dintre ele; nici macar cand am inscris fata cea mare la scoala (Jose Marti). O vorba buna rezolva multe.
trec zilnic pe splaiul unirii si parcangii sunt mereu acolo, 99% din cazuri la mai putin de 10 metri de ei este o masina de politie.fac banii para-para?
@Zoso, eu nu te-am facut idiot. Poti accepta argumente contra parerilor tale?Daca nu poti atunci ce mai discutam aici?!
@d: nici eu nu te-am făcut idiot. dar asta nu inseamnă că nu eşti. doar că avem o mică problemă: comentariul tau e o sumă de inexactităţi (program scurt, 25 copii…) aruncate acolo pentru a arăta că eşti idiot. lucru care nu face decât să imi enerveze comentatorii şi pe mine. şi, ca să arăţi că da, eşti idiot, pui capac cu „fă un copil şi vorbeşte”. nu, serios, fă paşi, revino când te-ai spălat pe cap de tâmpenii. eventual şi cu un nume in loc de o literă.
Sa vezi ce misto sunt noile piste de biciclisti din Bucuresti, la intersectii. Se termina fix in coltul trotuarului, unde sunt bordurile inalte, de parca toti biciclistii fac bunny-hopping sau zboara. Asta in timp ce bordurile coborate la treceri (daca exista) sunt la 20cm langa pista. Cam ca aici http://imageshack.com/lost/kh94riqdj (asta e prin Dristor, dar nici in centru nu e mai bine). Cineva avea doar de bifat undeva ca s-au facut piste pentru biciclisti. Daca le-au facut si bine sau nu, nu ii intereseaza
Experienta mea referitoare la naveta cu trenul (cateva luni Bucuresti-Ploiesti):
Toti navetisti pe care-i cunosteam eu aveau abonamente valabile (chiar la Rapid desi mergeau mai mult cu Acceleratul).
La 6 dimineata, mai ales iarna gaseai greu loc (si nu era mereu cald in tren).
Atunci cand gaseai loc (ai venit devreme si te-ai inghesuit pe scari), te ridicau in ultimul moment lucratori CFR, ei fiind singurii care-si puteau rezerva (gratuit) locul de acasa.
Desi plateau luna de luna abonament, iar locurile la clasa 1 erau singurele goale, trebuia ca navetist sa stai in picioare.
Nu stiu de ce ai tu impresia ca navetistii nu-si iau bilet; sau poate am fost eu doar in cercuri cinstite :))
Intamplarea face sa am cunostinte care predau in gradinitele particulare. Ma refer la 3 persoane care imi povesteau cum sunt obligate de „sistemul particular” sa nu „mustruluiasca” acei copii, pt ca nu-i asa, tati da niste bani buni la gradinita, sa nu le dea calificative proaste din acelasi motiv, iar cand unul din prunci injura educatoarea, incerci „psihologic” sa-l faci sa regrete… Toate 3, vin din sistemul de stat, unde isi puteau face mai bine datoria de educator. Ei bine, cred ca asta vrea sa zica autorul, in loc statul sa nu futa banii aiurea si sa motiveze educatoarele sa ramana acolo, pt a nu fi preacurvite de particulari, statul o suge larg pe buze.
C-asa-i in tenis!
La Unirii, in fata la Irish Pub, unde sunt peste 10 parcagii, toti dau cota parte la jandarmi..vazut cu ochii mei, asadar ii doare la basca.. Da, le mai ard cate o amenda din an in paste, pe care nu o platesc deloc evident si treaba merge mai departe. Nu-i mai simplu sa-i ia, sa-i puna la munca????? Fie parnaie pt amenzi neplatite, fie munca. E simplu si se poate, pt ca in alte parti se intampla.
Tren Oradea – Brasov – aci`esti subiectiv :)) Stai tu in Bv si vrei sa inceapa smecheria la tine :)))))))))))))))))) In 2019, iti dau un bip pe fixu`tau, sa te anunt cand au adus sina de tren.
in 12 ani se face planul
in alti 20 de ani poate se aplica. prost. as usual.
Ştii cât te costă o lună de grădi la stat? Între 50 şi 150 lei în funcţie de cartier. Şi primeşti chitanţă! Aşa că ar cam trebui să tai cuvântul GRATIS.
Statul nu prea mai dă nimic gratis, asta e problema. În general STATUL ia mult mai mult decât dă înapoi sub formă de servicii …
Suntem o tara de salbatici moderni in care fiecare trage pentru tribul (familia) lui, indiferent de felul in care face acest lucru atata timp cat ii este bine, si bineinteles ca ii doare in cot de restul!
Legat de gradinite
1. Cele de stat nu sunt gratis, sunt subventionate. Dau 11ron/zi, cum dadeam si la cresa.
2. Toate gradinitele de stat sunt in spatii amenajate mult mai bine decat unele particulare:
– grupele separate fizic pe varste;
– sala de mese separata de cea de dormit si de joaca;
– cabinet medical propriu si doctor pediatru.
3. Am vazut gradinita particulara cu 9mil/luna cu 3 camere:
– grupa mica;
– grupa mijlocie;
– grupa mare sau pregatitoare ptr scoala.
(copiii mananca dorm si se joaca acolo)
4. Educatoarele de la stat demotivate de taieri.
5. Educatoarele de la privat tinere si entuziaste, dar nu vreau sa aflu cum or sa fie cand vor dori sa treaca la urmatorul pas in cariera iar „managerul privat” roman va aplica ce stie el mai bine: taieri si dat afara.
6. La capitolul activitati extra cred ca stau mai bine cele particulare.
Referitor la navetisti, nu toti sunt la fel de rau intentionati.
Cei din jurul Bucurestiului cu un program 9-18 prefera trenul pentru previzibilitate ( nu folosesc punctualitate ca sa nu cad in penibil). Da, te poti baza pe tren sa ajungi din Ploiesti mai bine decat cu masina personala.
Mai sunt cei de pe linii secundare care trec prin sate, comune si aduc oamenii in municipiul resedinta de judet sa lucreze intr-o fabrica, sa vanda intr-un magazin/centru comercial. Ei stau la maxi-taxi (unde platesc, ca altfel nu se urca) sau daca vine trenul mai repede merg cu nasul, ca-s multi si nu se cearta nimeni cu ei. Da, pentru ca statia de maxi-taxi e in gara pentru care platim toti nu? Din care a plecat soferul Vasile acum 10 ani cu autobuzul pe care-l conducea si pe care si l-a luat ca s-a privatizat regia de trasnport.
Risc sa devin incoerent si mai bine nu continui.
@zoso Si cam ce faci tu cand „incepi” sa te superi pe @d? Dar cand te-ai suparat deja ?
zoso, la faza cu gradinitele gresesti. Cel putin in Bucuresti, nu stiu cum e in alta parte. Eu am ales pentru fiu-meu gradinita de stat pur si simplu din motive educationale si de sanatate.
@rumbu: aici la brasov aud lucruri bune despre grădiniţele particulare.
Noi l-am dat pe cel mare la gradinita de stat din cauza ca:
1. nu ne permitem una particulara (~1500 lei/luna)
2. nu avem mai aproape de casa
La stat (unde abia l-am putut inscrie CU SPAGA) sunt 26 copii in grupa si nu prea-l putem lasa dupa pranz din motiv de lipsa de paturi si lipsa personal de supraveghere. De mancare… momentan nu pot sa zic ca le dau mizerii, dar nici cine stie ce. Noi putem sa-l luam la pranz, dar sunt parinti care saracii nu au cum sa-l ia si plang copiii cand dorm chinuiti cate 2 in pat sau chiar si pe jos, pe perne.
Cam asta e la stat…
Ai uitat o chestie de baza:
Gradinitele de stat au vacante mai dese si mai multe. Pai daca eu si cu sotia suntem singuri cu copilul in Bucuresti, cum as putea eu sa ma descurc cu el? Eu nu am la fel de multe zile de concediu cate zile de vacanta au copiii.
Noi l-am dat la gradinita particulara de la grupa mica. A facut cei 4 ani, acum e la scoala (de stat, foarte OK) si, dupa, la after school la aceeasi gradinita. Au fost cam 10 in grupa tot timpul. Il luam seara pana la ora 19. Nimeni nu se uita urat ca nu vii la 16. Copilul le iubeste pe educatoare, ele se poart foarte frumos. Mancarea e buna. Face si activitati optionale diverse.
Asta e tara in care traim, daca nu punem piciorul in prag nu se va face nimic. Poporul tace si lucrurile merg, pai e bine asa?
Mai sus a scris un idiot care crede ca trenul exista sa circule el GRATIS.
Astia cand trec la masina, isi inchipuie ca drumurile sunt moca, p vigneta, nain taxa de autostrada, protesteaza impotriva pretului la carburant
Numai in Maxi-Taxi le prieste, acolo se simt ei bine. Manea, inghesuiala sa dea si ei din buci… si bomboane agricole
Unde gasesc gradinita de stat GRATIS? Mancarea se plateste, rechizitele la fel, jucariile se platesc, exista fondul clasei, fondul gradinitei…
Si la tara la Varteju e o gradinita de stat despre care aud lucruri bune. Deci limitrof Bucurestiului, se mai intampla.
La cea din Magurele, tot de stat, spaga e in jur de 1000 ron. Plus taxa lunara. Adevarat, mai mica, dar nu e gratis.