România pitorească: când nu se aplică legea e bine, când se aplică, iar nu e bine

Zbaterile astea sunt adorabile, pentru că oamenii ăștia știu că făceau o ilegalitate și nu le păsa, că le era utilă. Acum, când li s-a luat, încep să vadă alte ilegalități. Până acum era corect, acum nu mai e. Aveau și ei, aveau și ăia. Acum nu mai sunt și ei șmecherași, acum sunt doar ăia. Și nu e corect. Să fie corect, nene, dacă moare capra noastră, să moară și a vecinului.

202107164716193838

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

29 comentarii

  1. De multă vreme părerea mea este că în România ca să fie mai bine nu trebuie să facem mai știu eu ce lucruri spectaculoase, ci să începem să aplicăm legea ”la sânge” pentru unele lucruri minore, însă să fim constanți în asta – pentru că oamenii ăia care încalcă legea frecvent la lucruri minore vor fi extrem de deranjați de amenzile aplicate și vor fi extrem de vocali în a cere amendarea și a altor oameni care fac alte încălcări ale legii și tot așa mai departe.

    De exemplu câinii scoși la plimbare :
    -scrie că la rasa aia trebuie lesă și/sau botniță iar tu nu le ai ? – amendă;
    -dacă nu ai pungă să strângi rahatul câinelui – amendă;
    -face căinele ditamai rahatul și tu nu îl strângi ? – amendă.

    Da, majoritatea vor face scandal că e blând și nu mușcă (pentru botniță) că e un cățeluș, ce mare rahat face și oricum face în iarbă – dar după 1 – 2 amenzi părerea mea este că s-ar întâmpla două lucruri :
    -posesorii de câini ar fi mai responsabili;
    -posesorii de câini ar începe să zică – dar numai pe mine mă amendezi, nu vezi că X face nu știu ce ?

    Nu mai zic de parcare că pornește revoluția – sunt niște legi care stabilesc unde este interzis să parchezi – care parchează acolo amendă + ridicare mașină.
    Măsura asta aplicată strict cred că ar reprezenta o schimbare majoră în societate – oamenii ar înțelege brusc că nu toți pot să își permită mașină, dacă totuși își permit asta înseamnă niște costuri și este greu să găsești loc de parcare chiar lângă bloc/casă – iar cu ocazia asta poate ar începe să mai spună și că : dar pe X nu îl vezi că face nu știu ce, doar pe mine mă vezi că parchez ilegal ?

    00
    • Daca amendezi 97% din populatie, cine te mai voteaza?

      00
    • Referitor la costul mașinii pt romanasi: totul merge pana cand nu afectezi „dreptul” romanului de a avea cate masini vrea pla lui.
      Comentasem pe undeva sa se impoziteze mașinile asa: prima mașină impozit „normal”, dar de la a doua încolo sa se tripleze/dubleze.
      Maricica a comentat ca eu sunt „comunist”, ca de ce sa n-aiba omu cate masini vrea?
      De aia traim in Bucuresti ca in jungla, pt ca fiecare face cum il taie capu’, dar de cele mai multe ori negandindu-se ca afecteaza viata intregii comunitati cu actiunile lui.
      Nu mai zic ca nici primarii pe care i-am avut n-au fost vreo lumina (de ex. doamna facuse sondaj pe fb daca sa introduca taxa de poluare in bucuresti hahaha).

      00
    • La mine-n sat era acu cativa ani o strada cu 4 benzi din care prima blocata cu masini parcate pe fiecare sens. Vreo 3 saptamani a stat politia (si nationala si locala) calare pe ei cu amenzi dar de atunci nu mai lasa nimeni masina aiurea si strada are 4 benzi.
      Deci daca vor se poate.

      00
    • Referitor la caini, pe langa faptul ca multi nu strang cacatul, botnita e ceva rar de tot.
      La un moment dat, in IOR, pe langa faptul ca nu avea botnita cainele nu avea nici lesa si aici zic de un pitbull. Recunosc ca intrasem un pic in panica avand in vedere cati oameni erau in jur.
      Cum zice si Mirel: lege exista, trebuie doar cineva sa o aplice mereu.

      00
    • Vara trecuta a fost o faza amuzanta in IOR. Un cuplu isi plimbau cainele de talie medie fara lesa prin parc seara. Doar ca au aparut trei Geani care isi plimbau si ei dulaul, coincidenta naibii tot fara lesa. Si cum toti proprietarii de caini spun ca al lor e cuminte si nu musca, evident ca s-a luat cainii l-a harta, apoi cainele lui giani a inceput sa il fugaraeasca p-alalalt si fugeau toti 5 dupa ei. Faceau super urat, ala mare cica l-a muscat p-ala mai slab, lumea s-a speriat pe acolo, civilizatie si cultura.

      00
    • „De multă vreme părerea mea este că în România ca să fie mai bine nu trebuie să facem mai știu eu ce lucruri spectaculoase, ci să începem să aplicăm legea ”la sânge” pentru unele lucruri minore, însă să fim constanți în asta”

      Cat de adevarata e asta cu „…însă să fim constanți în asta”. Va aduceti aminte cand s-a dat legea cu fumatul interzis la volan? Bai fratilor in primele saptamana stateau capetele de creta in intersectii si iti bagau mutra in geam de te speriai, sa te verifice daca fumezi. Te fugareau cu motocicleta… etc.. Ati mai auzit ceva de treaba asta in ultima vreme? La noi totul e de fatada. Se exagereaza la inceput apoi se stinge tot focul. Nu suntem deloc constanti. Totul se face pentru show. E un circ.

      00
    • La asta cu masinile, oare cum ar fi sa se mai largeasca si strazile sau sa se construiasca parcari subterane, intelingente, etc solutii. Ca lumea s-a schimbat dar noi tot cu infrastructura de la ceasca am ramas. Noroc cu ei ca au construit strazi cu mai multe benzi cand erau 1000 masini intr-un municipiu, ca altfel stateam pe magheru pe o banda le sens.

      00
    • Robert … presupunand ca nu e o gluma, iti recomanda sa nu iesi vreodata cu masina la plimbare prin Europa

      00
    • in UK amenda daca nu strangi dupa caine e 1000 lore. Cand exista riscu sa dai juma de salar….parca iti vine sa strangi.

      00
    • @Dan, te votează restul de 3%,
      Te votează și alții care au luat amenda că au fost proști și au mers pe principiul „și ala face și n-a pățit nimic”, dar care văd că și alții au luat amenzi pt aceeași chestie de câte ori au făcut-o.
      Și dacă începi cu amenzile de la începutul mandatului or să fie oameni care, deși au luat amenzi, constată că în timp amenzile aplicate constant tuturor duc la civilizație, la străzi mai curate, trafic mai ok, etc și ajung la concluzia că-s bune și amenzile la ceva și te votează în continuare.

      Unii oameni nu-s complet imbecili, fac prostii doar din lipsa unei coloane de oțel care-i face pe alții să fie corecți chiar și în lipsa unor consecințe nasoale pt necorectitudine. Foarte mulți ar fi ceva mai corecți fără să se plângă prea mult într-un cadru un pic mai ferm.

      Nu știu exact cum să formulez ce vreau să zic fără să sune cretin.
      Probabil că într-o oarecare măsură mulți oameni rămân ca niște copii care au nevoie de impunerea unor limite pt a se comporta civilizat.
      Și exact ca niște copii, nu s-ar revolta dacă acele limite nu ar fi absurde și le-ar aduce beneficii.
      Așa mi se pare mie.

      00
    • În Oradea după ce un șmecher a reușit anularea ridicării mașinilor parcate ilegal pentru că psd și psd era la putere, oamenii au cerut ei să se reintroducă ridicarea mașinilor că era debandadă totală pe centru.

      Deși la început toată lumea înjură când se ridicau mașinile, acum e problemă dacă NU se ridică :))

      00
    • en.wikipedia.org/wiki/Broken_windows_theory

      00
  2. Menirea statului este sa lucreze in folosul cetateanului, nu sa fie seful acestuia. Mai exact, daca vezi ca toata lumea foloseste si isi doreste iesirea aia, nu o inchizi, ci te apuci sa faci cumva sa se poata iesi pe acolo legal.

    Da amenzi pana rezolvi problema, dar rezolv-o. Asta ar trebui sa cerem. La noi se rezolva pula, doar se interzice, iar apoi mai suntem si fericiti ca le-a tras-o alora care incalcau extraordinara lege. Legile mai sunt si proaste, ca nu sunt date „de la dumnezeu”.

    00
    • Hai sa înceapa statul cu aplicatul legii și apoi să ne gândim la fine tuning. Că nu plătim poliția să stea la umbra, fure motorina și să fute pisi de Instagram ajunse colege verificatoare de oua la interlopi

      00
    • Și eu sunt curios, cum era ieșirea aia improvizată? Că în mod normal autostrada are garduri, parapeți, etc. Nu apare pur și simplu o ieșire fara ca cineva sa o amenajeze cat se cat.

      00
    • Asta e. Scurta vreo 5 km.
      shorturl.at/nzOX4

      00
    • Cetateanul care vrea ceva s-a pus pe trimis mesaje la politicienii locali sau doar se plange pe net si poate poate politicianul ala ocupat o sa-i vada mesajul? Vrei o schimbare? Tu si prietenii tai trimiti mesaj

      00
    • @Habarnam gata, o știu, m-a băgat de câteva ori Waze pe acolo în drum spre Ploiesti. Dar nu mi s-au părut niciodată nimic improvizat. Părea o ieșire ca oricare alta cu marcaj, drum asfaltat, tot, pe care într-o zi au hotărât să o închidă pentru că … de-aia.

      00
    • @Zarax era un drum ingust perpendicular pe autostrada. Era periculos. Si eu plang dupa ea.. am mai scris si mai jos. Daca mi-o aparea comentariul.. ca vad ca am suparat pe cineva si nu prea imi apar.

      @Habarnam nu era vorba doar de aia 5 km.. era vorba si de niste trafic, un giratoriu aglomerat. Era buna pentru cine locuieste in zona, dar nu mi se parea deloc sigura. Iar pentru aia care veneau dinspre Bucuresti si mergeau spre Valeni Cheia Brasov, cred ca scurta chiar vreo 10km. Utilitate ar fi avut, dar in loc sa se gandeasca cum sa o faca sigura au preferat sa o inchida. Practic ar fi trebuit doar rotunjite colturile ca sa nu iesi perpendicular, ci in lungul benzii.

      00
    • @Zarax: dacă nu ți s-a părut ție nu înseamnă că era ok. Prostia aia e o chestie non standard plecând de la lungimea benzii de preselectare (aia e o bandă pentru un viitor spațiu servicii) și până la unghiul „bretelei”. Standardele au un rost, să se reducă probabilitatea accidentului. Dacă se întâmpla ceva, după aia urlau că de ce e făcută „ieșirea” prost. Așa cine e responsabil a decis să nu își asume riscul. Apropo, nu e singura, mai e una la Lipia. E grăitor tag-ul de pe Maps, „Access autostrada A3 (lipsă balustradă)”. Alea sunt niște cioturi de care se ajutau constructorii dar acum sunt doar pericole pentru trafic, e normal să le închidă.

      00
  3. Si am ajuns sa intreb si eu chestii care nu au legatura cu subiectul:

    Stie careva un site de prin Europa (fara UK) de unde pot cumpara masini lovite sau parti din acele masini?

    00
  4. nu vad problema. e normal. ori e pentru toata lumea ori e la misto. asta e problema romaniei. bine, plangaceala asta e degeaba, sa isi faca alta plm, ursu latra canii musca noi cu drag o belim

    00
  5. Improvizatie sa fie, dar sa stim numai noi de ea. Atitudine de Coana Chirita, coanachiritismul nu a disparut in ultimii 150 de ani, doar s-a flausat putin.

    00
  6. M-am uitat pe maps si n- am vazut nimic ilegal acolo.
    Ar fi fost buna o banda de decelerare, sa nu-si aduca unul aminte brusc ca trebuie sa vireze, dar, repet, nu vad nimic ilegal.
    Chiar asa, n-m inteles niciodata de ce exista intersectii in care drumul care trece pe deasupra autostrazii nu e legat la autostrada peste care trece.

    00
    • Pt ca nu ti se pare tie nu inseamna ca nu e ilegala. E obligatoriu sa ai o banda de deccelerare de pe autostrada. Nu poti sa iesi ca Stefan cu mana pe sabie ca mai vin si altii din spate

      00
    • La noi nu e obișnuit omul cu autostrada. Crede că e doar un drum pe care poate să meargă cu 130 în loc de 100. Ce trebuie să existe ca să se poată întâmpla asta e irelevant. De aici și păreri din astea că orice drum de căruță ar trebui racordat dacă intersectează autostrada.

      00
  7. Cel mai sigur mod de a anula legea este să o aplici „la sânge”. Da, la sânge se aplica doar in Romania si doar pentru câteva zile de la promulgare sau după un eveniment greu gen Colectiv. Hai să dau un exemplu de aplicare a legii care a funcționat tocmai pt ca nu a implicat o pedeapsă:

    Traiesc de pu’ini ani ]n Olanda, țară cunoscuta drept un paradis al bicicliștilor. Repede m-am obișnuit să folosesc bicicleta pentru mișcarea zilnică, ba chiar și pentru călătorii în orașe aflate la 20km depărtare. Puține sunt locurile în care bicicleta nu pătrunde, dar ele există, totuși. Am intrat călare într-o asfel de zonă și am fost oprit cu delicațe de doi polițisti, amabili. Cer scuze pentru calitatea englezei din discuția următoare:

    „-Sir, do you have a few minutes to discuss?
    -Yes, of course!
    -Do you know here is not a bike zone?
    -No, actually I didn’t obeserve a sign!
    -However it exists. Do you have a passport or identity card ?
    … discuții despre adresă și ce fac eu de fapt în Olanda și cum de mă legitimez tot cu carte de identitate românească…
    -Ok, I have to pay some money for this mistake?
    -Unfortunately our application is down, but your personal data will be saved in our system. Today you will pay nothing bit next time when you will do this, you will pay 60E. Think a bit how wonderful things you can buy with this money”.

    La faza asta cu moralizare de copil mic, m-am simțit ultimul om. De atunci m-am uitat cu multă grijă la semnele de circulație. Și nu pt că m-ar rupe o amenda de 60 iepuroi…

    Legea nu trebuie aplicată „la sânge”. Doar aplicată. În litera dar, mai ales, în spiritul ei.

    00
  8. Ar fi mai mișto dacă ai ține 2 poze. Una originală și una cu culori inversate. Tema light cu poza originală și tema dark cu culorile inversate.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube