Și România are nevoie de măsuri de genul ăsta…

Prim ministrul Ungariei, Viktor Orban, a lansat recent o serie de măsuri menite să încurajeze tinerele cupluri de pe teritorul acestei ţări să îşi întemeieze o familie şi să facă copii. Astfel, potrivit lui Orban, femeile care cresc cel puţin patru copii nu vor fi nevoite să plătească impozit pe venit toată viaţa, iar familiile  mai mari vor beneficia de subvenţii pentru a cumpăra maşini. Altă iniţiativă cu care vine guvernul de Budapesta sunt investiţiile în sistemul de sănătate ungar şi construirea a 21.000 de creşe. (sursa)

Noi suntem și nu suntem în situația Ungariei. Noi avem foarte mulți oameni apți de muncă aflai în situația de a nu putea sau a nu vrea să muncească. Cred că anul trecut a fost primul din istoria Românei în care populația din mediul rural a fost mai puțină decât cea din mediul urban.

Avem populație, dar nu muncește. Și am mai explicat de ce: banii primiți nu sunt destui pentru a putea hrăni un om al muncii. Ca să stai pe lângă casă, să crești o roșie și niște găini nu necesită același efort ca atunci când bagi la fabrică zi de zi. Probabil ați auzit de Autoliv, producătorul de piese auto. Dau salarii de 3.000 lei și nu găsesc oameni, pentru că munca fizică e grea și nu e pentru toată lumea. Angajează mereu, pentru că oamenii nu pot rezista la volumul de muncă. Despre asta e vorba. Nu că banii nu sunt destui, ci că banii nu sunt destui pentru mâncarea unui om care să meargă la muncă în fiecare zi.

De asta zic, măsuri de genul ăsta sunt bune dacă se produc oameni ai muncii. Dacă se produc țărani, care stau claie peste grămadă și mănâncă pâine cu cartofi și nu muncesc, nu prea.

Și ajungem la partea și mai dureroasă. Pătura societății care vrea să aibă copii, au ceva creier, se pot încheia singuri la șireturi, dar care trăiesc greu la oraș. Credite pe 30 de ani pentru un apartament cu două camere la marginea orașului. Grădinițe jegoase, școli improprii. Spitale criminale. Nu vor să facă copii, pentru că e greu. Nu au bone, nu au grădinițe, nu au școli, nu au spitale. Pe aceștia nu îi păcălești cu niște bonificații, ei vor mai mult. Mult mai mult.

Dar statul nu vrea oameni deștepți.  De aia o să dea doar premii pentru cine face cei mai mulți copii, că oricum peste 20 de ani nu mai contează, că nu vor mai fi ăștia de acum la putere.

Hai să simplificăm mult situația. Făcut sondaje pe 1.000 femei fără copii și 1.000 femei cu copii din câteva orașe. Ce probleme aveți cu copiii și de ce nu vreți să faceți copii. Pui cap la cap și te apuci de luat măsuri:

  1. muncim prea mult și nu avem timp. controale peste tot, să nu mai muncească nimeni peste 8 ore.
  2. nu avem cu cine îi lăsa. grădinițe mai multe, mai curate.
  3. spitalele sunt improprii. hai să le mai spălăm.
  4. suntem prea stresați. hai să ne punem cu amenzi pe ăia care fac scandal noaptea și nu lasă poporul proletar să doarmă.

 

old-picture-of-me

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

95 comentarii

  1. La Autoliv/INA oamenii nu pleaca pentru ca e munca prea grea (ca e mecanizat cam tot) ci pleaca pentru ca se lucreaza in 4 schimburi. In mare parte.

    00
  2. Esti sigur?

    00
  3. Oameni buni, lasati-o pe asta cu „nu vrem sa muncim”. Sunt de doi ani in tara, dupa 14 ani de pribegie, si nu am gasit de munca decat la negru ( inclusiv proiect de turnaround). Am trecut prin atatea interviuri terminate cu „overqualified ” ca imi este rusine sa mai aplic la joburi. 25 de ani de munca, master, Bocconi, director general in UAE pt un business integrat, bugete de 10 mil euro pe mana, ca sa ajung in tara sa-mi spuneti voi ca nu vreau sa muncesc. Ati mentionat firme de piese auto? Care „platesc” dar nu gasesc? Dar de 4 interviuri, 2 cu head hunting si 2 cu angajatorul, in urma carora am fost refuzat ca potential „regional sales manager”, 9 judete in portofoliu, pe motiv ca „nu stiti sa dati oameni afara, aici nu construim echipe ci rulam oameni” ati aflat? Stiti pe cineva care cauta oameni seriosi? Pe bune? Puneti-ma pe lista, sunt disponibil pt relocare.

    00
    • Posturile de șefi se găsesc mai greu… iar dacă aplici pentru joburi mai jos cotate e clar ca ești overqualified… Un angajator nu te va lua overqualified pentru că nu poate sau îi este frică sa te plătească puțin pentru că nu vei sta, ori un om în middle management il iei sa il tii … nu sa găsească peste 6 luni ceva plătit la nivelul lui adevărat de calificare și sa plece… eventual și cu niște clienți sau cu inside info… Dar e ușor sa ne plângem și sa nu înțelegem contextul…

      00
    • Angajatorii straini din România sunt acolo pentru mâna de lucru ieftina. Pentru cea scumpa, prefera sa aduca oameni „loiali” din afara. Si asta e valabil, din pacate, de 20-25 ani. Daca te pun pe tine manager, la un moment dat, dintr-un nationalism intrinsec, vei empatiza mai mult cu românii platiti prost si vei cauta solutii pentru ei. Cu alte cuvinte, te vei da de partea lor, vei incerca sa-i ajuti sa se „vânda” mai bine, sa ceara mai multi bani etc. Iar asta este un lucru ce ei vor sa evite cu orice pret.
      Si acum am in minte discutia cu un director general francez de la Colas, in ’98. Decât sa te angajez pe tine cu 500 usd/luna, mai bine iau un inginer român si o translatora care sa fie mereu cu el. Ma costa mai putin si nu risc sa se rascoale ceilalti 40 de ingineri din firma, care au salarii de 100-150 usd/luna. Direct in my face. Realist. Trist. Dar asta e lumea de business. Daca nu ai suficient cinism, ramai mereu in stadiul de overqualified.
      Daca totusi ai nervii tari, incearca sa-ti faci un business cu fonduri europene. Bafta!

    • Fluture – Colas era o mizerie de firma, sper ca a dat complet faliment. Servisam flota lor – tot managementul lor era retard.

      00
    • Nu a dat faliment, a fost absorbita, fuzionata etc la nivel global (Europa) apoi s-au schimbat numele… Daca sapi putin inca mai dai de ea prin România. Oricum, era filiala unui grup mare, Colas era doar partea de asfalt din grupul mare.

    • Sunt curios de ce minusuri…

      00
    • Eu sunt curioasa de ce curios și nu curioasa.. 😃

      00
    • Confirm procesul îndelungat de recrutare. Cunosc firme multinaționale la care durează între 3 luni și aproape 1 an până să se decidă la un om, și atunci pe criteriul „ăsta era mai ieftin”. Pentru că angajatul român este foarte dornic să îi demonstreze acționariatului străin cât de eficient este el și cum a salvat el banii firmei angajând doi oameni pe salariul unuia. Sau un om în loc de trei, iată cum am economisit noi în înțelepciunea noastră salariile a doi oameni cu tot cu taxe, tăindu-i din organigramă!

      00
    • Buna Harumi. Care este specializarea ta :)?
      Poate se potrivește cu ceva ce căutăm noi.

      00
    • @ Emil o adresa de email, te rog, si-ti trimit CV-ul. Multumesc 0720402578

      00
    • @ Emil o adresa de email, te rog, si-ti trimit CV-ul. Multumesc 0720402578

      Adica, cu toata sinceritatea, chiar am nevoie de ajutor.

      00
  4. NOU
    #21

    Articolul hotărât se face la ministru, nu la prim. Corect era „Prim-ministrul”

    00
  5. Mame eroine

    00
  6. Astea sunt justificări, nu motive, oamenii nu fac copii chiar dacă au toate condițiile respective, sau fac cel mult unul maxim doi. In timp ce alti oamenii fac o grămadă de copii fără să benefieze de condițiile respective. Oamenii nu mai fac copii in primul rand pentru că nu mai au nevoie de ei. Înainte țineau loc de sistem de pensii. Acum din necesitate au devenit un capriciu.

    00
    • plm, e greu sa cresti copii in stilul de azi. am unul de nici o luna si nu mai stiu ce e ala somn, bagi bagati cu lopata inca dinainte sa se nasca, si stai sa vezi ce o sa vina… cum dreacu sa mai vreau sa-l fac si pe al doilea?
      parca era mai simplu la bunica-mea cand facea 7 in iesle si ii lua dupa ea la camp, ii tinea la umbra sub caruta.

      00
    • @Manole bunica ta era femeie nu pizdulicele din ziua de azi care cauta raspunsurile pe grupurile denpe cacebook

      00
    • @Manole, și cam câți din ăia 7 ai bunică-ti ajungeau adulți, sau măcar adolescenți?! Poate ai bunicelor noastre aveau mai multe șanse, dar câți din cei țâșpe copii ai străbunicelor noastre ajungeau adulți?!
      Câte dintre bunicele noastre, alea care nășteau 7 copii în iesle și erau femei, nu pizdulice, nu mureau la naștere sau se alegeau cu diverse probleme, de la ruptură de perineu pe care nu-l mai cosea nimeni până la prolaps uterin (uterul se desprindea se putea ieși în afară)?!
      Hai s-o lăsăm dracului odată cu bunicele noastre care nășteau natural nu știu câți copii și nu mai aveau probleme!

      00
  7. NOU
    #29

    Pentru a crește natalitatea e nevoie de măsuri, dar nu din astea, nu mai plătește impozit toată viața de la 4 copii în sus.
    Măsurile mai bune din punct de vedere economic ar putea fi: reducerea impozitului pe venit cu 25% dacă ai 2 copii, reducerea impozitului pe venit cu 50% dacă ai 3 copii, fără impozit dacă ai de la 4 copii în sus, dar doar până când împlinesc 18 ani. Poate fi făcută și o reducere de impozit pe proprietate.

    00
    • De ce doar până împlinește copilul 18 ani?! După aia ce-i faci, îl dai afară din casă?!
      La noi la 18 ani nici n-a terminat liceul. Nu-l ajuți și tu să facă o facultate sau o formă de școlarizare care să-i permită un job?!
      La noi părintele are obligația (inclusiv ăla care plătește pensie alimentară) să-și susțină/întrețină copilul și după 18 ani dacă urmează o formă de învățământ la zi, până la max 26 (pentru școlile cu mai mulți ani de studii decât media, gen medicină). Dacă omul are această obligație, de ce n-ar beneficia și de dreptul aferent?!
      N-am copii, numa-ntreb.

      00
    • NOU
      #31

      Pentru că până atunci și părintele ar trebui să își fi făcut o situație materială. Nu cred că se cheltuie în fiecare lună toți banii scutiți de impozitare. Și atunci părintele ar trebui ca în cei 18 ani să fi pus deoparte ceva din banii scutiți de impozitare și să îi ofere copilului ceva avantaje în viață. Sigur, e o chestie nouă pentru România, planificarea financiară pe termen lung, dar cumva trebuie început.
      Cât despre asta „Nu-l ajuți și tu să facă o facultate sau o formă de școlarizare care să-i permită un job?!”, 18 ani e suficient ajutor primit de la stat.

      00
    • A – asta cu „ajutatu’ sa faca o facultate” trebuie sa moara. Am un bun prieten in UK, fi-su se duce la Oxford de la anu’. L-am intrebat cum isi permite sa isi tina odrasla acolo, cu tot cu cazare/mancare.
      Pentru plata universitate – student loan. Ia imprumut (approx £9,500/an cred) si il da inapoi dupa ce se angajeaza, lunar, din salariu. I se opreste numai cand trece de £30,000/an.
      Cazare/mancare – £5,000/an. Fi-su trebuie sa isi gaseasca un loc de munca part time si sa isi plateasca singur.
      Da, probabil o sa ii dea o suma infima lunar pentru alte cheltuieli, dar in principiu de la 18 ani in UK esti cam „on your own”.

      00
    • @Alex, să moară, dar mai întâi să se nască conceptul de student loan la băncile românești, part-time adevărat la angajatorul român și alte mărunțișuri.

      00
    • UK e un exemplu de rahat. De ce nu restul Europei? UK se duce tot mai mult spre capitalism sălbatic și degeaba pt oamenii obișnuiți.

      00
    • @A – acum fro’ 17 ani am inceput si eu facultatea. Am lucrat part-time iar taxa la facultate nu am avut, ca am intrat pe locurile la buget. In Bucuresti.
      Deci se poate si la noi. Scuze gasim usor.

      Frate-miu a fost intretinut pana la 31 de ani. Aceeasi conceptie – o avea peste 18 ani da’ ce sa fac, sa il dau afara din casa?

      00
    • @Alex: Asta fiindcă nu ai făcut medicina. În ziua de azi toți se fac doctori. Crezi tu că mai poți face și medicina, să fii prezent la cursuri si la stagii, și să și ai și job, fie el și part tine în același timp?

      00
    • Sunt plecat de ceva timp Crimson, nu stiam ca in Romania toti studentii sunt la Medicina. Multumesc pentru iluminare.

      00
  8. Din anii 80 populația urbana e mai mare decât cea rurala, nu știu de unde e ideea asta ca a fost mai mare cea rurala. Care oricum include și o groaza de suburbii, gen floresti.

    00
    • să mori tu?!

    • Da, sa mor eu
      Uită-te pe statistici.

      00
    • dacă tu crezi că florești sau SAI sunt suburbii, te cam înșeli. sigur, poți crede ce vrei, dar realitatea e un pic alta. iar aia cu „din anii 80” e doar în capul tău.

      ps: fă diferența dintre „muncește în agricultură” și „locuiește la sat și normal că muncește în agricultură”

    • Când fac comparație între floresti și Poiana Sibiului, de exemplu, da, floresti e suburbie, prin ocupația locuitorilor și genul de locuințe în care stau, în timp ce Poiana e sat clasic.
      Ce în capul meu? Uită-te pe statistici. Cat e urban și cât e rural. Începând cu fiecare an cel puțin din 1990 încoace. Site-ul INS. Chiar nu e greu.
      Cu ce e relevant cât muncesc în agricultura? O parte din populație mult mai mica decât totalul populației rurale.

      00
  9. Măi copiii, citesc și mă mir cum ne-am descurcat noi cu salariul meu și cei 600 lei lunar ai soției.
    Fără reduceri de impozite, fără facilități fiscale etc.
    Cu dragoste, sănătate și bucurie.

    Ceea ce doresc tuturor care vor să își vadă chipurile părinților în ochii unui nou născut.

    Sărbători fericite !

    00
    • V-ați descurcat, dar sigur ușor nu v-a fost.
      Intrebare de om prost: de ce ar trebui musai să treacă și alții prin greutățile voastre dacă ar putea să n-o facă?!
      Doar așa, dacă vouă nu v-a fost ușor să nu fie nimănui?!

      00
    • „cu dragoste sanatate si bucurie” si belele cu carul, normal ca le-a fost greu, spune si cat era salariul daca tot ai zis ca sotia lua 600 lei, ca sa fie mai relevant.

      00
    • daaa, cu siguranta nici nu ti-a lipsit ceva.

      00
  10. mi se urca parul (putin ramas, pentru psihologul de serviciu) pe mine cand au asta cu cresterea natalitatii. azi, in prag de an 2020 nu secolul 13.

    fiinta umana necesita pe langa apa si aer, care incep sa fie problematice, multe altele.
    casa, masa, loc de munca sau ceva care sa ii tina mintea ocupata. toate astea necesita resurse fizice finite.

    cand se inventeaza modalitatea de a produce energie din efectiv nimic, 0 atunci sa mai vorbim de 4-5 copii.

    nu rezolvi o problema creand una si mai mare.

    00
  11. Istoric, facutul de copii multi a fost manat de urmatoarele forte:
    1. lipsa contraceptivelor
    2. a fost o asigurare pentru batranete (dovada este ca si cu proliferarea prezervativelor saracii tot fac multi copii)

    Presupusele solutii din articol sunt gresite. Cu cat oamenii vor trai intr-un mediu mai relaxat cu atat vor simti mai putin nevoia de a face copii. In absolut toate tarile in care creste calitatea vietii, scade natalitatea. De la SUA pana in China via Africa.

    Sigur, orice stimulent aduce schimbari dar acesta trebuie sa fie corelat direct cu comportamentul care se doreste stimulat. Nu merge nimeni pe strada zicand „Wow, a aparut alta gradinita in cartier… e timpul sa fac copii” sau „Ce curat a fost in spital la taica-miu cand s-a operat de prostata, cred ca e safe sa facem un copil, nu iubi?”

    In schimb… acum vreo 2 ani intr-un parc 2 cupluri cu carucioare spuneau de o initiativa europeana care ar fi oferit 1200 lei pe luna pentru 3 copii. Unul din tipi care impingea un carucior, zice „Ia zi nevasta, mai facem 2?” Genul de oameni care nu au vazut niciodata cum o schimbare de conducere aduce schimbari de alocatii si subventii.

    00
    • Da, dar… Trebuie unguri!

      00
    • În opinia mea producția de copii mulți tine de o mentalitate tribală. Ca să supraviețuiască și individul și tribul e nevoie de mulți copii. Familia e puternică, dacă are mulți. Are cine să muncească pământul sau să poarte războaie. Pe măsură ce societatea progresează, se schimbă paradigma

      00
    • Factual corect, dar nefolositor. Nu vorbim aici e a face 7 copii, vorbim ca media trebuie fie peste 2 ca sa se pastreze populatia, si nu e.

      00
    • @Dex: So fucking what? Salut scaderea populatiei la nivel mondial, cat timp consumam resursele ca apucatii, omoram specii de vietuitoare intr-un ritm nemaintalnit in istorie decat la marile extinctii si, in general, mai degraba distrugem decat mentinem, ce sa mai vorbim de creat

      00
    • scaderea trebuie sa se faca si aia intr-un anumit fel… degeaba scazi in Europa daca cresti in Asia si Africa.

      00
    • Mai e o faza: creste calitatea vietii, cresc si pretentiile vis-a-vis de potentialul partener.

      Cand te roade foamea nu te mai uiti asa tare la fata omului, mamanci si rahat sa nu mori.

      Cand bei cafea de la starbuci si iti dau fanii like-uri pe instagram, brusc te vezi vedeta si nu vrei sa iti petreci viata decat cu oameni de „calibrul” tau.

      Adica PLM ai 1 milion de vizualizari, ce mai conteaza ca tu esti muncitor la amazon sau coafeza?

      00
  12. O fi primul? Poate e al trei-lea!

    00
  13. NOU
    #57

    Daca-i adopta, se pune ?

    00
  14. Primul ministru e ala care a fost făcut ministru, primu

    00
  15. Ungurii tin unii cu altii, inclusiv politicienii includ si o componenta constructiva in populismul lor. Turcii si ei, tin unii cu altii, iar criminalul lor presedinte ii indeamna sa fie cei mai tari pe unde se duc, prin Vest. Noi suntem dezbinati, ne uram intre noi, si pe politicieni (si reciproc). Iar la indemnuri, suntem la nivel de “ia mai luati ma 100 de lei de-aci, si descurcati-va!”

    La mine la corporatie, sefii italieni trag cu dintii pentru conationalii lor. Pe romani ii doare-n cur. Niciodata nu m-a ajutat vreun roman sa urc in ierarhie. Tot cu americanii si cu englezii am facut treaba.

    00
    • Pai poate pentru ca știu sa angajeze genul ala de romani. Pe mine m-au ajutat alți romani, în companii unde nu erau străini.

      00
  16. O alta sugestie pt statul roman – analize gratuite pentru femeile insarcinate… domnul Orban are idee cat costa sa faci dublu test, triplu test, ecograf, analizele x, y si absolut nimic suportat de asigurarea medicala ? Asa incurajezi viitoarele mamici… din pacate sotia a pierdut 2 sarcini si am facut tot felul de analize sa aflam motivele…. la final cand am tras linie si am vazut cati bani s-au cheltuit nu mi-a venit sa cred :/

    00
    • @Titi, nu știu in ce oraș locuiești, dar te asigur ca în București ecografiile de sarcina sunt gratuite în maternitățile de stat, pe baza unei trimiteri de la medicul de familie, în cazul în care ești contribuabil la sistemul public de sănătate.
      Probabil ca având în vedere pierderea sarcinilor, la voi situația a fost mai complicata și ați plătit pentru analize și proceduri nestandard fata de o sarcina obișnuită, iar acestea posibil sa nu între la cele decontate de stat.

      Numai bine!

      00
    • Copiii ii faci pentru tine nu pentru statul roman. Nu-ti permiti, nu ii faci.

      00
    • Atunci statul să n-aibă pretenții să fac copii care să susțină sistemul de pensii sau mai știu eu ce.
      Dacă fac copiii pt mine, statul să n-aibă pretenții să-i fac.

      00
    • @alin

      Aș fi de acord cu tine dacă statul nu mi-ar lua 50% din venituri. Atunci da, dacă îmi permit bine, dacă nu, nu.

      Dar așa, ținând cont că nu e opțional, statul e un pic implicat, dacă nu prea mult. Păi dacă îmi ia banii cu japca atunci cumva și pe el îl doare că are interesul să îi ia banii când crește și se angajează…

      00
    • @manu144x

      si aia care nu vor copii sa fie impozitati mai putin, ca teoretic statul ar avea mai putine cheltuieli cu ei?

      00
  17. NOU
    #67

    E pusa cratima intre primul si ministru. La substantivele comune compuse, se articuleaza cu articol hotarat primul substantiv, apoi, premierul e al guvernului.

    00
    • NOU
      #68

      În construcția „prim-ministru”, „prim” nu e niciodată, niciodată substantiv, deci rămâne cum am stabilit și cum scrie și în dex și în orice carte de gramatică. Articolul se pune la ministru. :)
      Și da premierul e al guvernului, asta o știe toată lumea, important e să știi al cărei țări, nu că e al „guvernului țării X”.

      00
    • primul ministru care ceva din guvernul prim-ministrului cutare.

      functia este de „prim-ministru”. articolul aia determina. prim-ministrul.

      00
  18. Munca fizică e grea, dar munca pe 24 Decembrie în supermarket e de mii de ori mai grea.

    00
  19. Mi se pare putin aiurea masura cu 4 copii sau 2 copii .Eu poate fac doar un copil, investesc in el, educatie, cursuri de pian,germana medievala,japoneaza, basini..etc, iese un om de calitate.Altu, ejaculeaza ca bossul in vaginul femelei de mai multe ori in timp ce duhneste a bautura ieftina , face 4 -5 chiar 6 copii care pot fi 4-5-6 viitori infractori, 4 -5-6 viitori analfabeti functionali sau 4-5-6 analfabeti originali. Cred ca nu mai trebuie sa reamintesc audientei ca mult si prost nu este mai bine decat putin si bun.Stai ca mi-am raspuns singur, asta de fapt se doreste..

    00
    • Cred că scopul susținerii era de a avea mai mult de un copil/cuplu în care să părinții să inves balet, japoneză și germană medievală.

      00
    • Daca faci doar 1 copil tara se duce de rapa, populatia imbatraneste, pentru ca nu se asigura necesarul de 2.1 copii (sau p-acolo) pentru a pastra o populatie constanta.

      00
    • Oricum se va duce de râpă la cât consumam, mai ales dacă pana atunci devenim tot mai bogați. Iar dacă se va descoperi ceva care sa ne mențină nivelul de trai ridicat cu consum mic de resurse, nu va mai conta ca suntem îmbătrâniți, oricum nu va mai trebui sa muncească prea multa lume ca să o ducem bine, datorita eficientei tehnologiei.
      E atât de imatura și chestia asta cu tarile care se duc de râpă demografic… Suntem o singura planeta, nu 200, câte tari sunt. Lumea s-ar putea muta dintr-o parte în alta. Zic ca e imatura pt ca încă mai suntem împărțiți în triburi, cărora le zicem națiuni și popoare, și chiar dacă 200 de milioane de oameni, sa zicem, nu vor mai avea unde locui din cauza creșterii nivelului oceanelor, noi tot o sa ne plângem ca ne scade populația. Pt ca nu o sa vrem să-i primim. De frica conflictelor. Și am avea dreptate. Dar e imaturitate pt ca, cum ziceam, planeta e una și, per total, în final tuturor o sa ne fie rău. Ca clima, apele și aerul nu țin cont de granițele pwulii.

      00
  20. Eu nu fac copii ca sa piardă 5 ore pe drum în 150km pana la ski in week-end.

    00
  21. Eu doar imi pun o intrebare simpla in orice oras la orice ora e full de masini in trafic ? Aia unde plm lucreaza ? E full in orice magazin mai mare tot timpul sunt oameni si tu ai o problema cu oamenii de la tara …..

    00
    • e plin din cauza tuturor celor care vin din orasele invecinate in singurul oras in care se gasesc servicii mai putin criminale ca in ale lor, oameni care vin la medic, studenti la facultati, pensionari, curieri de colete, curieri de mancare, angajati care merg pe la clienti, oameni fara joburi care-o ard aiurea, mici patroni care fac aprovizionare cu marfa, copii de plimbat la scoli, angajati care au pauze de pranz, samd si etc

      00
    • @pizzi la orice ora din zi zeci de masini zeci de oameni stau in trafic.Scoate din ecuatie taxi urile dubele de marfa si tot raman zeci de masini las o in mama ei de viata

      00
    • A naibii, și în Londra e asa

      00
  22. La noi se va face o lege putin altfel, adica aia care nu vor sa aiba copii vor plati un 10-25-50% mai multe taxe, in functie de cati copii n-au. „Aaa, domnu’ ionescu, celibatar si fara copii? Pac 80 % impozit pe venit. ” Nu conteaza ca poate Ionescu plateste taxe cat 20 de mame (h)eroine, finanteaza o asociatie caritabila sau cine mai stie ce alte beneficii aduce societatii. Pur si simplu n-are copil facut de el, hai sa-l terminam.

    00
  23. aaah se baga lemne pe foc pentru producerea de spalatzei pe creier care sa traga la jugul de la baza schemei piramidale … nice, as always.

    00
  24. Si legat de copii se leaga de responsabilitati si noi cum suntem un popor responsabil clar ne descurcam cu brio.si totusi un copil te schimba te maturizeaza dar conteaza foarte mult educatia primita de acasa.copii implica nopti nedormite stres si foarte multa rabdare.totul trece pe locul 2 si multii nu sunt pregatiti pentru acest lucru.Nu renunti asa usor la comoditate

    00
  25. Nu, nu sunt de acord.
    Câteva motive:

    1. Românii trebuie să înțeleagă odată pentru totdeauna să-și iubească (nu la nivel de tapet) copiii. Asta înseamnă să-i faci pentru că îi vrei, pentru că dorești să-i vezi cum își trăiesc viața – pentru viața lor. Asta mai înseamnă să nu-i faci pentru alții sau abstracții din capul tău & a anturajelor.

    2. Dacă nu-ți permiți să ai copii (nu numai din punct de vedere financiar), nu-i fă. Punct. Dacă începi cu „Păi, și viața mea, eu ce-o să fac”, e clar că nu vrei copii.
    Dacă nu ai timp fiindcă munca peste program, ședințele de dimineață/seara, team-buildingurile, city breakurile, delegații ș.a.m.d. sunt eminamente importante, e clar că nu vrei copii.
    Societatea, profesorii, grădinițele, școlile, țara, președintele, etc. nu îți suntem datori să avem grijă de niște unii pentru care nici tu nu ai tragere de inimă reală să-i ai.
    Când avea grijă de tine mă-ta mare, să te spele la cur & să-ți dea de mâncare, sau când tac-tu mare îți făcea focul să nu îngheți sau te plimba când să-ți mai cumpere câte una-alta; ceea ce nu ai priceput și nu v-au spus nici părinții voștri e că grija la bunici erau măsuri temporare, nu de uzanță, fiindcă tot părinții voștri trebuiau să aibă grijă de voi, erați responsabilitatea lor fiindcă d-aia au ținut morțiș să vă aibă.
    Voi? Voi vreți să faceți aceeași mizeria sinistră pentru care au făcut-o și o fac vacile și boii plecați cu munca în străinătate, după care tot ei se miră că plozii fumează, beau sau se sinucid.

    3. Decât să regreți pentru restul vieții că ai copii, mai bine să regreți că n-ai copii în momente scurte (rare) după care să-ți dai două palme, treci peste și să-ți vezi de restul zilei/restul vieții.

    4. Cighid. Hai, mai mințiți-vă cu lozinca aia, cu „Să-i fac pentru țară”, că-mi vine să vă înjur pe toate & toți care gândiți așa.

    5. Dacă tu crezi că plecatul din țară, în țări civilizate, rezolvă chestiunile anterioare de mai sus, te înșeli amarnic-amarnic deoarece, dacă ai avea curiozitatea, până și ăia au impasuri demografice.
    Așadar, nu, migrarea nu-ți rezolvă impasurile scrise mai sus și/sau de cele la care te gândești cu.

    Ca epilog…
    Credeți că țigăncile nasc atâția puradei fiindcă magraonul îi zice „Hai, că mai vreau”? Nu, nu numai. Îi naște fiindcă îi vrea. Presupun că și el îi vrea dar în principiu, să zicem, amândoi își vor copiii ăia.Că cerșit, că furt, că ala, că bala; își vor copiii ăia mulți. Nu i-au făcut dintr-o povară sau fiindcă au o „listă de viață” pe care s-o bifeze.

    00
    • Apropos de grija bunicilor care nu era uzanță, ci măsură temporară: acum mai mulți ani, în birou, un coleg povestea ceva despre o vacă; povestea într-o manieră de parcă noi ăilalți n-am fi văzut vaci decât în poze și la televizor.
      După un minut, șefa lui, o tipă foarte fancy, în pas cu moda, d-aia care nu gătește, nu calcă, etc l-a luat cu „hai D, treci la poveste, că știm toți cum e cu vacile, toți am crescut la țară la bunici” și nimeni nu a contrazis-o.
      Am stat și m-am gândit și am analizat: 99,99% dintre colegii mei de școală și foarte mulți dintre oamenii de vârstă apropiată (+/- 5 ani) pe care i-am cunoscut ulterior (cu care am vorbit sau pe care i-am auzit vorbind despre copilărie) au crescut la țară la bunici până la vârsta școlii sau chiar mai mult.
      Sau au trăit în aceeași casă sau măcar oraș cu un bunic/pereche de bunici.
      Cele mai multe dintre bunicile noastre (ăștia de 35-40+) nu au avut un serviciu sau s-au pensionat mai devreme ca să aibă grijă de noi.
      Bunica-mea a avut un serviciu și s-a pensionat la limită de vârstă. Este singura dintre surorile și cumnatele ei în această situație (cu excepția celei mai tinere cumnate care e practic de aceeași vârstă cu tata, fiul bunicii în cauză), singura dintre vecinele ei de cartier de aceași generație sau cu câțiva ani mai puțin (câțiva ani mai mult nu mai sunt, că are 85 de ani).
      Pt foarte mulți care suntem acum în plină maturitate, pe drumul spre vârsta a doua, grija bunicilor era uzanță, nu temporară. Cel puțin până la o anumită vârstă.

      00
    • Știu cel puțin o persoană pe care părinții au făcut-o foarte devreme, în facultate, apoi au fost repartizați la dracu-n praznic, le-ar fi fost greu să care un copil mic pe coclauri. A fost crescută de bunici practic de când mă-sa a terminat concediul de maternitate, ăla de pe vremea cu Ceașcă (câteva săptămâni).
      Bunicii s-au atașat atât de mult de copil încât n-au mai vrut să-l restituie părinților lui (atunci când aceștia au putut să-l preia) și au adoptat legal copilul. Femeia aia a devenit legal sora propriei mame.

      00
  26. Tin minte cand am fost cu Atlassib si-am nimerit cu-n tigan ce povestea cu altu’ cum spaniolii sunt niste nesimtiti. El are 7 copiii si aia nu vor sa-i dea nimic pentru mai mult de 2.

    00
  27. NOU
    #92

    Prim, secund, tert etc. Problema nu e ca-i numeral ordinal sau substantiv, problema este ca forma „prim-ministrului” nu-i corecta, ci „primului-ministru”!

    00
  28. Bai daca n ar avea limba aia de cacat… E prima tara in care ma gandesc sa fug. Am vazut doar budapesta de 2 ori, in total 10 zile dar de fiecare data cand ma gandesc la ea imi vine in minte gandul sa plec acolo.

    00
  29. Pocăiții fac copii. Mulți.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube