România la început de 2014

Automobile electrice. Accelerator de particule. Smartphones. RS6. Albire anală. Și, cu toate aceste cuceriri ale științei, undeva, la marginea universului, zace România. Respiră greu și abia se târește.

În satele din Moldova, timpul a stat în loc pentru micii fermieri, care încă mai lucrează pâmântul cu ajutorul animalelor, ca acum un secol. De închirierea unor utilaje nici nu poate fi vorba, pentru că din subvenţia de la stat, oamenii abia supravieţuiesc, deşi muncesc zi lumină. (sursa)

Ăștia nu sunt mici fermieri, sunt țărani căpoși, care nu vor să accepte că vremea lor a trăit și că profesia lor nefericită ar fi trebuit să dispară acum 40 de ani.

Aproximativ doua sute de localnici din Rasinari, judetul Sibiu, au participat, duminica, la un mars de protest fata de lucrarile la reteaua de apa si canalizare din comuna, care au demarat marti printr-un proiect din fonduri europene, scrie HotNews.

Eu aș propune un gard foarte înalt în jurul lor și debranșarea de la curent și TV. Ia rămâneți voi mă acolo cu obiceiurile voastre și cu veceul în fundul curții!

Nivelul standardului de viaţă în România este unul care clasează ţara noastră pe ultimul loc în Uniunea Europeană, în timp ce riscul sărăciei este cel mai ridicat din zonă, alături de Bulgaria, a declarat, vineri, într-o dezbatere de specialitate, directorul general al Institutului European din România, Gabriela Drăgan. (sursa)

"Vrem ca până în anul 2015 să atingem ţinta stabilită iniţial pentru anul 2020, şi anume aceea de a scoate din sărăcie un număr total de 580.000 de persoane. Aceasta este principala mea preocupare în funcţia de ministru al Muncii şi pot să spun că deja un număr de aproximativ 290.000 de persoane au fost scoase din sărăcie. În ceea ce priveşte restul persoanelor, până la 580.000, scoaterea din zona de sărăcie se va face prin aplicarea unei noi viziuni în aceea ce priveşte politicile sociale, dar şi prin adoptarea unui proiect de lege privind economia socială. De asemenea, pledăm pentru înfiinţarea întreprinderilor sociale, dar şi pentru promovarea unei noi strategii în sfera persoanele vârstnice", a afirmat Rovana Plumb, potrivit Agerpres.

E o combinație perfectă: țărani care nu vor să fie scoși din căcat și guvernanți care promit că îi scot pentru că oricum știu că nici ei nu pot, nici ăia nu vor.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

18 comentarii

  1. La aia cu taranii din Rasinari mai intereseaza-te nitel :) Oamenii vor sa aiba apa dintr-un rau de munte din zona, nu nefiltrata dintr-o balta de la mama dracu, cum li se propune. Sincer ii inteleg. daca tot tragi apa trage din zona ca e mai ieftin si daca e si mai curata cu atat mai bine.

    00
  2. Numai exemple aiurea nimeriși :)

    Țăranii ăia din Moldova nu lucrează de bucurie, ci pentru că nu au altă șansă. La oraș nu sunt locuri de muncă, singurii bani care îi văd vreodată sunt alocațiile copiilor, pensiile și ajutoarele sociale (extravaganta sumă de 350 lei) sau când le mai dă unul ca Dragnea 50 de lei să voteze cu pesedeu/peneleu/pedeleu/pemepeu.
    Trăiesc din ce cultivă. Lăptic de la văcuță/căpriță, oușor de la găinușă, o bucată de cărniță de Crăciun când taie porcul sau dacă are noroc să-i trăiască vreun pui de găină suficient de mult ca să aibă ce mânca din el, o roșie și-un castravete din grădina din fața casei.
    Profesori la școală nu-s nici măcar din ăia refuzați la oraș, bani să dea copii la școală mai departe nu au de unde. De investit nu investește în zonă nimeni fiindcă nu e forță de muncă suficientă (Teleormanul tot are mai puțin adulți apți de muncă decât Crângașiul sau Militariul). E perfect posibil ca aceste „self-sustained communities” să fie un model de viitor ;).

    Despre țăranii din Rășinari a spus cineva mai sus, altul e protestul lor, dar e-adevărat că în urmă cu (mulți) ani a fost o situație într-o comună în care s-a făcut canalizare și s-a introdus apă curentă pe bani europeni, într-un proiect dat de exemplu la vremea lui, dar care a eșuat când li s-a prezentat țăranilor prima factură, pe care nu a plătit-o nimeni, neînțelegând de ce să dea bani pe ceva ce aveau gratis.

    De Rovana nu mai zic nimic, că e prea grea :)

    00
  3. NOU
    #4

    educatia ! functioneaza cum nici nu va inchipuiti. insa nu cu profesori retarzi, ci cu modele autentice, care pe langa continut, transmit si un mod de a fi – profesori la care elevii/studentii sa vada ceva dincolo de un profesionist esuat in practica, un etern plangacios, un cacat cu ochi ce strange tone de foi la dosarul pentru gradatia de merit. am zis ca nici nu va inchipuiti. educatia e cheia.

    00
  4. Mie imi place cum muntenii nu doresc sa renunte la portul lor: pantaloni de stofa, adidasi, bluza de trening foita si sapca Toyota. Pot avea toti banii din lume, ii poti duce in orice loc, nu renunta. Ca ei doresc sa fie altfel fata de strabunii lor, care au purtat cojoace. Cam asa e si cu inovatiile. Lucreaza cu acelasi cal, dar mai repede.

    00
  5. Adauga si asta:

    http://ph-online.ro/actualitate/item/40658-record-incredibil-un-sat-din-prahova-are-28-de-biserici-video

    Satul Valea Plopului, din judeţul Prahova, nu are apă curentă şi canalizare, căminul cultural stă să cadă, dar are în schimb 28 de biserici

    Wiki spune sub 700 de locuitori in 2002. Ma indoiesc ca a crescut popendulatia de atunci.

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Valea_Plopului,_Prahova

    00
  6. Si sa te mai informezi si la primul articol si sa-ti dai seama ca micii fermieri fac produsele sanatoase, nu corporatiile (care-ti plac tie) care dau cu pesticide sute de hectare, sursa bolilor. Ia du-te mananca o rosie si-o ceapa de la un „mic fermier” si vezi diferenta la gust fata de aia din market.

    00
  7. Normal ca ” un număr de aproximativ 290.000 de persoane au fost scoase din sărăcie”. Au murit din lipsa de medicamente si din lipsa banilor pentru a-si plati caldura pe care n-au primit-o.

    00
  8. Eu cred ca guvernul o sa scoata din saracie mai mult de 580.000 de persoane. Cum? Ii baga in cimitir. BOR e de acord. Oamenii ajung in rai.Guvernul indeplineste promisiunea. Toata lumea castiga. Ma iertati daca am fost prea macabru doar ca mi sa parut amuzant.
    Daca as fi invatator , un Domnu’ Trandafir mai modern asa as da o compunere la copii in care sa se foloseasca cuvintele: Automobile electrice. Accelerator de particule. Smartphones. RS6. Albire anală,marginea universului. Castiga cel care face compunerea cea mai scurta. Dar care sa aiba sens. Nu m-am hotarat ce premiu sa dau…poate unul dintre subiecte.Dar care? De automobil electric nu am bani, accelerator de particule nu cred ca gasesc in rate la DOMO-sa dea ala de fizica da-l ‘reacu, RS6 cred ca e vreo formula de la matematica asa ca mai ramane doar…o excursie la marginea universului sau …

    00
  9. mi-ar place sa dezvolte masinile „pe nimic” = cu magneti, contragreutati etc :D

    00
  10. Vali, sunt amărâți care abia supraviețuiesc și nu au altă variantă în viață. Fermieri nu sunt, țărani nu sunt, nu sunt nimic. Nu primesc nimic de la societate, nici nu dau nimic.

    00
  11. Si la taranii astia le merge mai bine si parca au ceva mai putin stres ca angajatii mei pe minim pe economie.
    Nu iti face tu griji de cat de astia.

    00
  12. Ce mult imi place cand isi dau cu parerea despre proiectul din regiunea sibiului cei care nu il cunosc. Aductiunea de la Sadu se va face si daca vor rasinarenii si daca nu vor, pentru ca in primul rand o investitie strategica. Se face cu bani europeni si este o investie majora. Valoare intregului proiect ( nu doar aductiunea si conectarea Rasinariului) este de peste 100 mil Euro. Proiect analizat si aprobat de comisia europeana. Acum sibiul si imprejurimile folosesc aductiunea de la gura raului, care e ok dar daca se intampla ceva sibiul si cateva sate din jur raman fara apa. Apoi apa de la sadu (sadu nu este la dunare) este tot de izvoare de munte dar nepoluata de gospodariile satenilor cu buda in curte , iar aductiunea nu va alimenta doar Rasinari, in etapa urmatoare de proiect vor fi mult mai multe sate ce vor putea fi alimentate. Statia de tratare a apei potabile de la Sibiu mai are nevoie de o sursa de apa si in contextul dublarii nr de persoane deservite. Deci oricum aductiunea trebuia facuta si in traseul ei fraierii de prouectantifost i-au inclus si pe rasinareni. Dar vorba unui prieten … normal ca protesteaza … nu au pus si astia rachiu pe conducta… Ma intreb care este interesul celor care incita satenii si ii dezinformeaza? Este vb de multa manipulare, inclusiv in comentariile articolelor … se repeta aceleasi ineptii bine ambalate. Exista ceva in spatele actiunii asteia de dezinformare… si nu imi dau seama ce in afara de o lupta politica.

    00
  13. Dacă vreme de 25 de ani aș vota tot cu PSD-ul, și eu aș fi fericit dacă aș avea un cal să mă ajute la muncă. Dar tot aș fi un bou care merită să muncească zi-lumină.

    00
  14. Adevarul e ca e mult mai relaxant sa traiesti la tara din mica agricultura (cu tot cu buda din curte si foc cu lemne) decat cu 1000 de lei pe luna intr-un oras mare.

    00
  15. @Robintel – hai ca iar ai inteles o gramada…
    @Cristian Banu – De accord cu tine. Pe de alta parte, chiar daca respectivii si-ar asigura prin forte proprii cele necesare traiului de zi cu zi tot n-ar fi ok, pentru ca munca lor nu e fiscalizata nicicum. E evident ca statul tot le da respectivilor cate ceva – scoala pentru copii, spitalizare / urgenta / politie etc (si da, sunt convins ca standardul serviciilor e de cacao, dar totusi costa ceva).
    @Gollum – sigur, ai dreptate, aia fac mancare sanatoasa tot asa cum saracii din Somalia mananca sanatos – iarba, seminte si putin pamant, ca garnitura. Nu e pentru ca asa vor si, mai important, tu nu mananci rosii de la ei, ca ei abia produc cat sa le ajunga lor :). Nu e chiar atat de simplu sa vinzi ce produci…

    00
  16. esti prost ca noaptea cateodata. de exemplu acum.

    taranii vor sa fie scosi din cacat doar ca nu prea vor sa-si schimbe stilul de viata. esti si tu un cocotat ce crede ca e sus. ;)

    00
  17. @Jordan: La ce bun sa li se fiscalizeze munca, oricum banii platiti pe taxe nu se intorc in beneficiul lor sub forma de serviucii/infrastructura pentru ca acestia refuza categoric sa accepte acest lucru

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.