România importă anual semințe cât bugetul alocat Ministerului Apărării Naționale

Prima varianta de titlu era: Radarul produselor: ceapa americană… de Buzău.

TL;DR: „Nu mai au gust fructele şi legumele, gustul de altădată…”
Păi cum să aibă gustul de altădată, dacă nu mai sunt legumele şi fructele de altădată? Nu e nostalgie, e realitate.

Săptămâna trecută am făcut două poze cu gândul de a aduna un articol în aceeaşi idee ca aceluia despre săpunul francez.
Una din poze e făcută într-un supermarket, a doua e facută într-un magazin de semințe.

Ieri am dat peste două texte care pun pozele mele într-un cadru mai puţin… amuzant? Întrebarea rămâne, totuşi: Cum de ăia pot, mă!?

Nu mai scriu eu în plus pentru că… ce să scriu? Ce să spun? Ce aş mai putea spune?
Dau cu copy/paste de la oameni mult mai informați decât mine:

A crezut în mine. Am dus un soi ce îl avem în Bogdănița și cu lacrimi în ochi a spus că dacă era Banca de Gene peste 5 ani soiul de Bogdănița ar fi fost în portofoliu după caracteristicile prezentate. Mi-a prezentat cu durere și neputință file din marele proiect ce stau pe birou gata ca cineva să zică,, eu mă alătur, hai acum să facem” căci el a fost peste tot, dar uneori simte că nu mai poate să mai deschidă doar el ușile!…. Este un proiect pentru țară nu pentru un politician, nu pentru domnul Vânătoru.

 

„Știți ce am în acest pliculeț ? Sunt semințe ale celebrei cepe aurii de Buzău. Dar știți ce scrie pe plic ? New York, SUA, Cornell University. Aflați, domnilor, că noi românii nu am fost în stare să înregistrăm ca brand românesc ceapa aurie de Buzău. Au făcut-o însă alții. Le-am trimis americanilor scrisoare de la Buzău să-mi dea și mie câteva semințe originale ale cepei de Buzău. Ce-or fi râs americanii de noi! Mi-au trimis 50 de semințe – cu drept de utilizare. Vă dați seama ce umilință pentru noi! Cum te simți tu ca român într-o astfel de situație ?”, a spus Vânătoru.
(…)
România importă anual semințe cât bugetul alocat Ministerului Apărării Naționale. Cum ar fi să ne facem noi românii, Banca de Gene a României, să amprentăm genetic toate soiurile românești și să producem aici, în România, semințele de care agricultură are nevoie?”, a încheiat Vânătoru.

VIDEO | Costel Vânătoru, interviu pentru HotNews: ,,O bancă de gene ar putea să creeze o strategie de redresare a producerii de semințe în România”

 

Dar exista ceva, avem ceva la Suceava:

Zece întrebări despre Banca de Semințe
Ce este o bancă de semințe, cine sunt oamenii care lucrează acolo și de ce sunt atât de importante semințele încât să aibă nevoie de o bancă a lor?

La întrebarea mea, care e diferența între o bancă de semințe și una de gene, am primit un răspuns:

Este o diferență mare între cele două instituții. Una e Banca de Semințe alta e Banca de Gene. Banca de semințe este un depozit de păstrare așa cum bine ai spus însă la Banca de Gene se ia sămânța și se trece prin toate departamentele pentru a avea în sfârșit după 5-10-20 ani un un soi brevetat de calitate. Sunt costuri enorme de brevet și cercetarea mănâncă bani și timp. Dacă nu investim în cercetarea românească vom mânca doar din Olanda, Turcia, Spania etc. În concluzie, nu putem compara cele două instituții. Ele sunt în completare.

 

Revin la primele rânduri: „Nu mai au gust fructele şi legumele, gustul de altădată…”
Păi cum să aibă gustul de altădată, dacă nu mai sunt legumele şi fructele de altădată?

Pe câmpurile noastre creşte ceapă olandeză, iar ceapa românească trebuie importată de la americani. Ei pot să păstreze şi să folosească nişte seminţe, noi nu.

Mămăligă cu ceapă, mâncarea de secole a țăranului român sărac. Acum cu ceapă din Olanda!

 

Am niște poze + texte și despre usturoi. Poze și texte de dinainte de pandemie, adunate de pe câmpuri și din piețe. Teaser: „Am încercat să plantăm usturoiul ăsta chinezesc, dar nu iese dom’le, nu știu cu ce îl dau chinezii, nu iese nimic, putrezește.”

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

63 comentarii

  1. wow, bugetul MApN a fost in 2020 aproximativ 5 miliarde euro. mi se pare imens daca suma asta data pe seminte e reala…

    00
  2. În ultimii șase ani, de când scriu despre R&D în Europa, România a avut o ciorbă de miniștri la cercetare (Teleman, Hurduc, Dumitru, Georgescu, Valeca, Burnete, Anisie, Câmpeanu, șamd). În guvernele lui Dragnea îi schimbau de două ori pe an. Ministerul ba e cuplat cu educația, ba e independent, iar bugetul e sub 0.5% din PIB. Ce ceapă, ce cercetări agricole, ce bancă de semințe să iasă din salata asta de boeuf?

    00
  3. urasc usturoiul chinezesc. are un gust mizer. evit si usturoiul granulat de provenienta china, e la fel de oribil!
    caut si nu gasesc fasole romaneasca ambalata. in pietari nu am incredere!

    00
    • Despre asta va fi articolul: cum de dracu’ taranul de pe camp vrea sa cultive MIZERIA AIA!??? DE CE!?!?!??! :(

    • Pentru că toți vor să se îmbogățească peste noapte și asta face ca doar ”roșia lui Dinescu”, cea care ”o ții o lună la geam și nu se apropie nici musca de ea” să aibă succes. Bine, că și la țelină se pune cîte o picătură de chimical ca să rețină multă apă și să nu se deshidrateze peste iarnă, la păstrare. Și altele asemenea.

      00
    • In mare ca produsele arata mai bine la raft si ca au productii mai mari la aceeasi suprafata. Vina e a noastra, ca cumparam doar produsele care arata cel mai bine si daca se poate si ieftine.

      00
  4. Fără gluma: nu prea mai avem nici țărani.

    00
    • La noi taranii s-au reprofilat. Viseasa la tigai din germania si joaca banii la pacanele. La bunicii mei in sat numeri pe degete pe aia care isi mai cultiva una alta, in general aia mai batrani. Astia tineri lucreaza pe unde apuca si pe urma isi iau pauza 2-3 luni pana iar chitaie de foame. In curte cresc balariile ca ei se duc la Panny si isi iau ceapa si cartofi.

      00
    • Decât prin comentarii :)

      00
  5. A infiintat mult hulitul PSD banca de gene la Buzau, unde l-a pus director pe Vanatoru, iar apoi a venit PNL si i-a pus cruce.

    00
  6. Olanda este al doilea exportator agricol din lume (nu neapart producator, import foarte mult si din alte tari). Facultatile tehnice lucreaza direct cu sectorul agricole si introduc ultimele tehnologii in acest domeniu.

    https://www.youtube.com/watch?v=5clOYWsNhhk

    00
    • Acum o vreme fermierii olandezi au blocat guvernul si au obtinut niste bani de subventii si ei. Banii nu au mers direct la tarani ci in universitati unde au inceput programe de cercetare. Doctoranzii au fost apoi angajati direct in ferme – sa isi implementeze proiectul de cercetare, programe sprijinite din subventiile alea. Deci banii au mers la tarani doar daca foloseau ultimele tehnologi disponibile. Olandezii au creat tot ecosistemul necesar – universitati tehnice -> firme care produc tehnologie si universitati agricole ->ferme care aplica cercetarea in domeniu cu echipamentele noi.
      E unul din paradoxurile subventiilor agricole, tarile unde nu se dau subventii direct la tarani calculat la hectar..etc au productivitate mai mare (Australia, Olanda).

      00
  7. Si ce ar fi daca vin acum si iti spun ca semintele alea „vechi” cu ceapa aurie, porumb telegraf si multe altele sunt de fapt de proveninta URSS ? Ce zici ca de prin 60 cand s-a terminat colectivizarea s-au importat seminte de calitate superioara de la rusi ? Oho… ze horror….

    00
    • „gustul de altadata”. Fix ca in Matrix, cand mancau aia terci de proteine si aminoacizi: Poate nu stim cum e ceapa 100% romaneasca. Dar am adoptat aia ruseasca-romaneasca ca fiind „a noastra”.

      cu sau fara legatura: In Torino am locuit un an cu un columbian (chiar din Medellin). Eu cumparam tone de fructe, ma poreclise „Mr. Fruit”, iar el nu manca nimic din ce cumparam.
      Boss, bananele astea sunt din Columbia! Asa, si? Cum, ma, sunt de la mama lor, de la tine din cartier!! Cristi, cand mai vine mama in Europa am sa ii spun sa iti aduca banane pe bune de la mine din cartier. Nu au nici o treaba cu ce mancati voi aici. Voi mancati caca, nu banane.
      „gustul de altadata”… nepotii mei vor sti „gustul de altadata” a rosiilor turcesti si a cepei olandeze? :(

    • seminte de calitate superioara din agricultura sovietica a anilor 60? aia pastorita de trofim lysenko?

      :))))))))))))))))))))))))))))) asa ceva…..

      00
    • @cristici
      Bananele alea de care zicea colegul tau sunt aceleasi probablil cu cele cumparate de tine. Diferenta e ca el probabil iti recomanda unele culese cind sunt coapte la soare, direct din copac, pe cind cele cumparate de tine au fost luate din bananul de linga, numai ca au fost culese verzi, au petrecut citeva luni in lantul de aprovizionare, si au fost coapte peste noapte fortat cu gaz chiar inainte de a ajunge la magazin…
      La fel si cu rosiile si ale legume si fructe fara gust. Bine, sunt si unele soiuri teribile si nici cu soare nu capata gust, dar alea sunt exceptii nu regula.

      00
    • Eu am mâncat banane în India, direct din copac sau din piețele lor. Între o banană bună dintr-un magazin din România și aia de acolo nu pot spune că e mare diferență. La fel, am cumpărat ceai de la ei, de la mici producători, și nu mi se pare extraordinar.

      În schimb am luat condimente: anason, scorțișoară, piper etc. și e cu totul altceva. Piper luat direct de pe plantă și uscat de mine. Poate e placebo, dar mi se pare super.

      00
    • https://en.wikipedia.org/wiki/Trofim_Lysenko

      pe individul asta pana si comunistii rusi l-au dat la o parte ca era mai catastrofal ca holodomorul. ca sa intelegeti magnitudinea dezastrului imaginati-va ca o punem ministru al sanatatii pe olivia steer.

      aia e agricultura de unde am luat noi seminte d-alea bune

      00
  8. E verificata afirmatia din titlu ca Romania importa seminte cat bugetul apararii?
    Pentru ca bugetul apararii a fost de aproape 4,5 miliarde de euro in 2019 (https://romania.europalibera.org/a/cata-grija-are-romania-armata-miliarde-euro-buget/30340488.html).
    In acelasi timp valoarea totala a productiei agricole in 2019 a fost de 19 miliarde de euro (https://agrointel.ro/165728/romania-ocupa-locul-7-la-productia-agricola-in-uniunea-europeana/).
    Mie imi e greu sa cred ca pentru a produce in valoare de 19 miliarde de euro se cheltuie 4.5 miliarde de euro pe samanta (asta considerand ca se importa toata samanta, desi se mai produce o parte si intern).

    00
  9. Ce zici / scrii tu are legatura cu „industrial agriculture” care forteaza fermierii sa „get big” sau sa „get out”. Cel mai bine stie ce si cum e o companie care incepe cu Mo si se termina cu to.

    00
  10. Cati dintre absolventii USAMV lucreaza strict pe domeniul studiat ?
    (nu luati in calcul cei care sunt angajati in cadrul APIA, ca se stie lampa lui Aladdin, primarii si alte institutii public)

    00
  11. 50% off-topic, da’ apropo de olandeji, am vazut o emisiune unde un nene avea ferma de vaci complet robotizata, erau el si inca un angajat la nushtu cate vaci. multe vaci. omu’ dadea mancare la animale de pe aifon in timp ce costelus de la coada vacii a vandut 2 porci ca sa-si ia aifon 8 ‘ca nou’. cam asta e diferenta..

    00
    • deci ba coaie aveau niste gratarele in podea si venea un robot ca un aspirator robot da’ mai mare si impingea mizeria in gaurile alea. cand voiau sa le mulga le momeau cu ceva de mancare la mulgatoare care de fapt era ditai mai magaoaia care mulgea mai multe vaci simultan. chestia cea mai tare mi s-am parut ca prin testele pe care le facea masinaria aia mare pe lapte isi dadeau seama ca vaca e pe cale sa se imbolnaveasca INAINTE de a se imbolnavi. gen laptele era testat in timp real de la fiecare vaca in parte.

      00
    • Am niste „inside informations” de la o mare companie de lapte din Romania. Au angajat echipe speciale de medici care merg in inspectie prin ferme sa verifice vacile, sursa laptelui pe care il colecteaza. Fain, si in Romania se face treaba buna. Doar ca trebuie sa vina „corporatia” sa convinga taranul sa nu mai tina vaca in balega pana in gat, sau sa o hraneasca cu paie mucegaite…
      De cand am citit chestia aia, si nu stiu de ce firma nu isi face reclama cu asta, public, „sa afle toata lumea”, mi-am pierdut increderea in „lapte de la producator, direct de la taran”. Firmele mari il forteaza mult pe fermier sa fie serios, altfel nu-i mai colecteaza laptele.

      00
    • nu iau de la taran nici sa ma bati. sunt crescuta la tara, am vazut mizeria majoritatii taranilor care nu se spala pe maini inainte sau dupa ce mulge vaca, nu spala galeata si ugerul vacii!

      00
    • Corco, dar branza cu aracet ai mancat?

      00
  12. Eu sunt hobby gradinar in nordul Germaniei. Anul trecut mi-am facut si o mica sera pentru rosii pentru ca altfel aici nu se prea coc. Am comandat seminte de diverse soiuri care aratau ca alea care le mancam din gradina de la tara, copil fiind in Romania. Au fost un succes mari, gustoase, exact cum cred eu ca trebuie sa fie. Problema cu ele este alta. Nu ai cum sa le transporti. Daca nu le mananci in cateva zile se inmoaie, ca sa nu mai zic ca le-am pus unele peste altele si in 2 zile s-au storcit. De asta se cultiva cele turcesti sau olandeze pentru vanzare. Aici gasesc la Lidl cand e sezon unele aduse din Polonia. Excelente si alea, dar la fel se strica repede iar la pret sunt duble in comparatie cu alea din Olanda.
    Anul trecum am incercat prima oara si cartofi. Am luat soiuri „clasice” adica care am vazut ca sunt peste tot seminte, precum si unele „exotice”. Cele exotice super interesatnte din punct de vedere al gustului dar cu o productie sub jumate fata de cele clasice care erau si mai fade ca si gust.
    Concluzia mea este ca trebuie sa se faca compromisuri pentru a obtine un pret mic. Lumea cumpara majoritar ieftin si prost in comparatie cu scump si calitativ.
    Daca ar incerca sa vada cata munca necesita un Kg de rosii de calitate si ce riscuri presupune de a pierde recolta poate s-ar intreba cum poate sa fie atat de ieftin

    00
    • Mai vino pe aici, am un text in pregatire despre GAL. Ce e aia GAL, si ce poate face el? Am vorbit cu diversi tarani si oameni care s-au inscris in Grupul de Actiune Locala. Sa te duci tu sa iti culegi rosia, daca stai prin zona. Platesti la iesirea din curte.
      Sunt muuulte teme despre GAL-uri, si nu reusesc sa termin ce am inceput, sa dau o forma textului. :(

      Dau un „teaser” ca tot zic ca scriu si pun, dar nu pun nimic. Texte am, nu sunt terminate. :(

      O oră de pedalat dus-intors.
      Dar cum ar fi să existe cineva în sate sau comune care să aștepte turiști în weekend?
      Să se știe că se poate opri la „tanti Maranda” pentru un borș de cocos, o mămăligă cu lapte, o prună, un strugure…
      Eventual să aiba pagina de facebook, sa scrie cu ce ne așteaptă în weekend-ul care vine.
      Poate vinde o sticlă de must, un borcan de gem, se poate face o zacusca la cazan, un ghiveci bun de legume… eventual „cu public”, adică să fie ceva „entertainment”: să mergi cu copchilul, sa-l pui la treaba, să învețe cum se macină niște porumb, sa culeaga el o rosie, sa scoata o ceapa din pamant.

      Eu abia la 40 de ani am vazut cum sta mazarea in pastaie. Stiam ca e in pastaie, dar nu vazusem niciodata „live” cum creste.
      https://i.imgur.com/NUXSa76.jpg

      00
    • mama ce hipstereala de 3 lei. ce om normal s-ar duce in mod repetat sa faca chestia asta? ca de-asta imi arde mie sa ma duc sa ii platesc smecheria lu’ tanti Miranda ca sa am privilegiul de a culege cu mana mea o rosie overpriced, la o adica sa mai dureze si minim 2 ore drumul dus-intors. ba voi va ganditi un pic asa din prisma potentialului client cand dati dume de-astea? io o sa zic pas, prefer sa primesc la botul calului chestiile de genul.

      00
    • Da Mihai, e adevarat ce zici, costa mult si daca nu cunosti altceva in afara de gustul pe care il gasesti in magazine nu te deranjeaza. Pentru cei obisnuiti cu un alt gust ar functiona treaba asta de care zice Cristi.
      @Cristi. Pe aici pe unde traiesc eu daca mergi prin sate gasesti in fata unor curti cate o masa de unde poti sa te autoservesti cu diverse si sa arunci banii intr-o cutie. De obicei asa cumpar oua. Mai exista un „targ” in fiecare miercuri in piata centrala unde vin producatori locali cu diverse ( ceapa, cartofi, castraveti murati, gaste etc.). Sunt mult mai scumpe in comparatie cu Aldi, dar de ficare data e coada. Imi place initiativa ta. Si da, as folosi o chestie de genul asta.

      00
    • Bai mihai, tu ai vorbit cu tarani care vor sa faca asta? Ca eu, da.
      A facut unul cu cirese, a scris pe facebook sa vina lumea. Un week-end, atat a putut sustine „dorinta romanilor de iarba verde”. In saptamana a doua a inceput sa intrbe prin sat, cine mai vrea sa le fie culese ciresele.
      La piata erau 10 lei, el le-a dat cu 4 lei, cantarire la iesire (mancatul din pomi nu se punea).
      „Hipstereala” e sa o arzi interesant, fara sa vezi treaba prin teren.

      Pentru ca e pandemie, sunt blocat in oras de 4 luni. De 4 luni nu am depasit granitele judetului, ba mai mult, nu am depasit „granitele” a 20 de minute de plimbare pe jos. As merge undeva aproape (in judet), unde sa nu stau ca un idiot in trafic, cum stau prostii in drum spre Predeal. As merge in sate uitate de lume, sa bag o supa de pui, sa vad gaina, o pisica, o capiță de fân. Iar asta nu pentru ca sunt „hipster” ci pentru ca nu sunt prost sa stau in trafic, sa ma inghesui cu toate oile prin 3-4 locuri din tara. Am si altceva de facut cu viata mea decat sa stau cur in cur prin cateva statiuni.
      In plus, nea taranu’ cu cirese a iesit mai ieftin. Radea si spunea: In loc sa ma chinui, sa caut oameni la cules, sa stau dupa ei, sa culeg, sa ma car cu ele la piata, sa se strice multe pe drum… stau la poarta cu cantarul si iau bani. Imi convine, la anul fac iar. „Hipster”, gagiul.
      ba voi va ganditi un pic asa din prisma potentialului taran cu cap cand dati dume de-astea?

      00
    • @Cristi. Hai sa intelegem ca fiecare avem preferinte si care oricum se schimba in functie de varsta. Te inteleg ce vrei tu dar il inteleg si pe Mihai. Acu 20 de ani nu concepeam sa traiesc altundeva in afara de Bucuresti, iar acum 10 ani m-am mutat in oras de 18mii de locuitori pentru ca vroiam liniste. Acum daca stau o zi prin Berlin sau Hamburg ma oboseste teribil. Prefer sa fac ceva prin curte sau cu barca pe garla.
      Despre aia cu culesul singur se obisnueste si pe aici, mai ales capsuni sau afine. Platesti la iesire ce ai adunat. O alta chestie misto e ca daca ai meri poti sa mergi cu merele la „mosterie” si sa iti faca sucul din merele tale. Il UHT si imbuteliaza pe loc. 1 € litrul. Acum vreo 6 ani am avut super productie si au rezultat vreo 70 de litrii. Mai am si acum niste sticle si inca e bun.

      00
    • a, pai daca ai vorbit tu cu cineva care a facut el pe fb atunci chiar e loc de o alternativa reala si eficienta la agricultura clasica.

      tu poti sa vorbesti cu cati tarani vrei tu si ei sa faca, da’ problema e ca lumea n-ar veni. ca n-are sens. de ce plm sa ma duc sa platesc sa culeg niste fructe si legume random cand le pot cumpara foarte usor. dupa sa mi-o ard superior pe la amicii mei la fel de redusi ca si mine ca ce frumos imi petrec io fiecare week-end, luna viitoare ne pune si la prasit, hai veniti si voi, e numai 4 lei kilu.

      pai ba de-asta veniti voi taranusii la oras ca sa nu mai faceti chestii de-astea ca sunteti satui. ceilalti care sunt de doua plus generatii la oras oricum alta treaba n-au decat sa se duca 30km pana la ciofliceni sa o arda neo-taran. deci ce categorie mai ramane? hipsterii. si dupa ce s-au dus o data, de doua ori, ce crezi? o sa apara o alta moda imbecila si absolut inutila si o sa migreze acolo.

      concluzia e, numai fit saraki pentru ca cu doar 30lei kilu iti vine rosia bio la usa.
      concluzia a doua, dintre toate metodele de a pierde timpul liber, asta e pe podium la cretinatate.

      00
  13. Și-au dorit alții mai mult victoria…

    00
  14. „Nu mai au gust fructele şi legumele, gustul de altădată”
    „Pe câmpurile noastre creşte ceapă olandeză”

    Adica ceapa olandeza nu are gust, spre deosebire de cea romaneasca care are gust? Crezi tu ca noi am descoperit ceapa cu gust? Sau rosiile, merele, usturoiul?

    Hai sa-ti zic cum se vad lucrurile din Olanda. Am avut o discutie asemanatoare cu niste colegi la birou. Varianta lor este: „Nu mai au gust rosiile, capsunele si ardeii pentru ca alea bune, cu gust se duc la export iar noi importam din Spania”

    In realitate ce se intampla este ca fermierii aleg sa cultive soiuri cu durata mai lunga la raft (rosii), soiuri mai aratoase(mere, capsuni) in detrimentul soiurilor mai gustoase dar care se strica mai repede. Si asta nu e doar in Romania sau Olanda, e universal.

    Miscarea asta e data fix de consumator care nu mai cumpara un mar daca are o pata sau nu mai cumpara rosii de la tanti aia din piata, ca se strica dupa 2 zile. Prefera sa cumpere rosii din supermarket care tin 2 saptamani daca le pui in frigider.

    In Franta era acum un an sau doi o campanie la TV care zicea cam asa: „Iubiti si fructele urate”

    00
    • bingo.

      00
    • Exact la asta ma gândeam si eu. Am in gradina la ai mei niște căpșuni de 10 ori mai bune decat cele din comert, dar in 5 ore se strică.
      Am niste roșii care nu le găsesc în niciun magazin si nici in piata la țărani, la fel, de a doua zi incep sa se strice.
      Normal că nu se cultiva soiuri gustoase sau produsele nu se culeg coapte, cine isi permite sa ajungă cu marfa stricata la raft.
      Sunt curios cum ar rezolva autorul problemele asta, iar prețul sa fie competitiv, nu e nicio conspirație că magazinele/ țăranii nu vor sa planteze soiuri românești.

      00
    • @Damian. Solutia ar fi scurtarea lantuli de distributie. Adica cumperi local si de sezon. Doar ca lumea vrea sa manance rosii gustoase la masa de craciun si care sa coste si 1 leu kilogramul. Mai greu e in locurile unde nu exista clima pentru legumele sau fructele respectve

      00
    • este exact cum spui, universal, la fel e si peste ocean in super market ajung produsele care arata bine cu multa ceara sa luceasca, sa reziste cat mai mult la raft, daca vrei produse care au gust mergi la farmers market dar trebuie consumate in 24 de ore. Varza de bruxelles si conopida din Olanda au ajuns in supermarketurile americane.

      00
  15. 246 milioane de dolari valoarea semințelor importate de România în 2018 https://www.worldseed.org/wp-content/uploads/2020/10/Import_2018.pdf
    4.500 milioane de dolari bugetul MApN în 2018 https://www.mediafax.ro/social/buget-2018-ministerul-apararii-va-avea-18-1-miliarde-de-lei-in-plus-cu-11-29-fata-de-2017-16838375

    Cât despre consolidarea băncii de semințe și dezvoltarea celei de gene, idei geniale. Toate statele serioase investesc în domeniu serios și au facilități de top. România a rămas încă în comunism în această zonă.

    00
  16. Ai vrut capitalism, capitalism ai primit, așa că poftă bună

    00
  17. Acum vreo doi ani am facut research pentru ideea aia cu mutat la tara si inceput sa cresc chestii pentru ca work from home before it was cool. Din link in link am dat peste o emisiune filmata de ceva post cu agricultura. Frumos, voios, se prezenta un institut de cercetare in semintologie din romania. Cu inginer doctor horticus sef Ion Ion, cu aghiotanti, cu linie veche, cu gust, etc. Toate cliseele erau acolo. Dar, zic ei, gasesti la noi seminte pentru legumele alea cu gust.

    Super, zic. Caut dupa nume, dau de site. Trecand peste faptul ca era din acelasi film cu geocities, nu gasesc nimic de comandat seminte. In sectiunea de comentarii, 80+ comentarii toate pe aceeasi tema „cum comand seminte?!”, „buna ziua, de la emisiunea cu agrointel va deranjez, cum comand si io seminte”, „sun la telefon da nu raspunde nimeni, cum comand seminte”, „CUM COMAND SEMINTEEEE”, etc.

    Aveau site? Aveau. Au facut film de prezentare? Au facut. Cinste lor.

    00
  18. Usturoiul din china este spalat cu clor si iradiat pentru a ajunge la standardele US pentru legume importate. Rotten de pe Netflix explica foarte bine: https://www.netflix.com/title/80146284

    00
  19. A3: „e rai strainii cu noi d-aia nu se face prazu”

    00
  20. Nu ştiu cum sunt alţii dar eu îmi aduc aminte cum era mama la ţară şi care avea bancă de seminţe în beci. Avea zeci de cutiuţe de seminţe adunate pe care le băga în pământ şi scotea toamna din pământ cât era nevoia ei. Ceapă, usturoi, fasole, roşii… chestii pe care le-a învăţat în ani de zile şi ştia că alea merg pe pământul ăla fără solarii şi substanţe chimice. Eu şi acum caut prin pieţe pe la ţărani usturoi de ăla micu’ pe care atunci când îl zdrobeşti ţ-i se lipesc degetele.
    Dar suntem 7 miliarde de suflete pe planeta asta şi este greu să fie papa mult şi bun.

    00
  21. Îți împărtășesc pe deplin frustrarea, dar nu poți să întrebi pe bune cum de pot americanii ceva (orice) și noi nu.

    00
  22. Semintele din Olanda sunt cele mai bune.

    00
  23. ceapa o fi cum o fi da eu am o placere sa aud oamenii cum plang dupa rosia aia a noastra, rosia romaneasca.

    00
    • Orice roșie crescută cu bălegar de vacă păscută e demențială, nu e că-i din România, e de la căcat.

      00
    • Rosia traditionala dacica. :))
      Si eu aveam parere proasta despre rosile turcesti, pana am ajuns in turcia si am mancat alea de acolo. La fel si cu pepenele verde

      00
    • Nu este doar de la căcat pentru că poţi să pui căcat de vacă peste tot dar nu este acelaşi lucru.
      Nu ştiu, poate că sunt eu prost, dar câte asociaţii de proprietari care cultivă plante au un inginer agronom care ştie ce face ? Care a studiat terenul, clima care este în schimbare şi soiurile bune pentru terenul ăla?
      E greu. Şi e e greu şi pentru că ţăranu’ român s-a obişnuit cu ce dă Dumnezeu de sus.

      00
    • @Shoric, nu chiar plante leguminoase, cereale mărunțișuri d-asta, dar cu pomi. Pomi fructiferi în special și mai ales meri.
      Am un fel de strămătușă, una din surorile bunicii, locuiește într-o zonă în care lumea se ocupă cu merii.
      Magazinul de fitosanitare din sat e ținut de un inginer agronom. Pe lângă sfaturile de cursă lungă: ce soiuri merg mai bine în zonă, ce îngrășăminte să bage, omul e geană pe date la zi, gen ce carcalac de boală umblă prin pomi. După bate clopotul ca la răscoală: umblă carcalacul x, dați cu maglavaisul y.
      P-acolo oamenii își tăiau și stropeau pomii, la câțiva km depărtare, la bunică-mea, „merii și prunii nu se taie, nu se stropesc, un an se fac, x ani nu”.

      00
  24. Io cumpăr usturoi italienesc bio în detrimentul celui chinezesc și e exact ca cel de la bunici din grădină la gust. Și se curăță la fel de greu, dar io am brișcă. 🤪
    Roșiile ș-aci-n Salzburg tot din Spania vin. Alea „cherry” chiar au gust.

    00
  25. Numai ca „legumele romanesti” de alta data erau de fapt in egala masura romanesti, pe cat proveneau din tari ale Uniunii Sovietice (Ucraina, Moldova, Belarus, Rusia), sau state ale pactului de la Varsovia (Bulgaria, Germania Democrata, etc), si nici nu cred ca vom sti vreodata cu precizie.

    Conteaza de asemenea, solul, locatia geografica, aspecte meteorologice, data plantarii, etc pentru produsul final.

    Acelasi tip de samanta de rosie plantata pe 10 hectare de sera nu va produce rosii cu aceleasi priorietati daca ari fi plantata in curtea lui Giga pe 50 de metri patrati pe colina cu fata inspre Est in Mai-Iunie ca sa prinde anotimp ploios in prima parte, si seceta in a doua parte a cresterii plantei, imprejmuita de pomi si unde omul nu foloseste ingrasaminte, erbicide sau insecticide pentru ca se ocupa de problema manual, nu ar avea oricum bani, si nici nu are nevoie, pentru ca inainte de a planta rosiile astea, a avut cartofi acolo, si animalele de prin curte se caca pe acolo.

    Si rosiile produse de Gica vor costa dublu sau triplu decat alea din sera pentru ca altfel omul nu isi scoate banii ca sa traiasca peste iarna pana la noua recolta. Si nu le va cumpara nimeni.

    Lumea deplange ipocrit rosiile lui peste cu care s-au obisnuit si condamna conspiratia iudeo-capitalist-imperialista, cand in realitate, ei sunt cauza principala pentru disparitia lui Gica. Pentru ca au votat cu bani produsele mai ieftine din supermarket, si nu i-a interesat sa mai mearga la piata. Astfel, in lipsa scandalului facut de client, pietele au devenit gradual un mic univers mafiot dintre angajatii administratiei pietelor, politie si intermediari unde clientii tipici sunt majoritar pensionari.

    Atat oamenii statul incompetent si hot care nu si-a dorit subventionarea agriculturii locale decat pe hartie (pentru ca nu ar fi ramas bani de furat) cat si companiile agricole gigant, dar si supermarketurile au contribuit doar minor in a il elimina pe Gica de pe piata: oferind alternativa ieftina si proasta a aceluiasi produs intr-un mediu in care Gica nu putea concura (supermarket), respectiv garantand ca Gica nu va avea cum sa revina odata eliminat din lipsa de bani.

    Insa, alaturi de clientul roman ipocrit si zgarcit care desi deplange rosiile lui Gica, nu prea le cumpara oricum, si Gica a fost si prost si pe principiul sa moara si capra vecinului, pentru ca in stil tipic romanesc, a refuzat sa se asocieze cu Vasilica si sa isi faca asociatie si sa garanteze o anumite cantitate, sa aiba contract cu un distribuitor, si sa obtina de la stat toate avizele de care e nevoie pentru a putea convinge supermarketurile sa ii puna la vanzare produsele.

    00
    • Aia care se plang ca nu au gust rosile/capsunille sunt exact aia care se plangeau ca atunci cand merg in piata nu ii lasa vanazatorul sa isi aleaga produsul, iar acasa se trezeau cu produse storcite. Acum le aleg cum vor ei dar nu mai exista aceeasi calitate. Nimeni nu vrea sa isi asume pierderile. De exemplu saptamana asta la real in germania erau kivi. Caserola de 500g 1.49. La alese 5e kg. Am luat caserola. Din 20 de kivi 5 nefacuti si 3 stricati. Nu am calculat daca sunt in avantaj sau nu, dar cred ca e pe acolo

      00
  26. @Cristici, dacă te pasionează subiectul caută „grădina istorică” pe fb.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile