Lustrația anticomunistă și alte malahii la români

Parcă în 1948 sociologul Anton Golopenția a scris câteva pagini despre cum va arăta România în jurul anului 2000. Era cam șomer și fără perspective, se plictisea și a scris chestia asta.

În esență omul zicea că până în anul 2000 Europa se va transforma într-o federație sub protecție militară americană. Mai zicea că până în anul 2000 regimurile pro-sovietice instalate în țările Europei de est vor intra în colaps din motive economice și de respectare a drepturilor cetățenilor și vor fi absorbite în Federația Europeană protejată de americani. Vă zic pe scurt, sigur găsiți textul pe Google.

Pe vremea aia Securitatea era o chestie serioasă. Mie de exemplu mi-a rămas în memorie relatarea unui securist bătrân făcută după 1990, dar care era tânăr pe vremea aia. Zicea securistul că pe la începuturile carierei lui vine un subofițer și îl întreabă ce să facă cu popa. Care popă? Păi tovarășe locotenent, popa ăla de l-ați adus acu două săptămâni… Adă-l încoace! Vine subofițerul cu un popă pișat și căcat pe el, că în arestul Securității nu prea erau condiții. Bine, era și bătut gospodărește popa, tocat cu simț de răspundere. Se uită tovarășul ofițer la el lung, nu reușește să-și amintească de ce-l umflase. Popa nu prea putea să vorbească clar, avea ORL-ul afectat major, doar scotea niște scâncete. Cum puțea al dracului în birou, îl apucă tovarășul locotenent de barbă pe părințelul, îl târăște afară și-i înfige o cizmă în dos de îl dă de-a dura pe scări, popa se adună urgent din praf și o rupe la fugă. La bătrânețe securistul nostru își dorea să afle cum îl chema pe popa ăla.

Cum ziceam, Anton Golopenția ajunge pe mâinile băieților ăștia. După câteva luni de zile de anchetă ăia nu prea aveau de ce să-l mai țină, că omul era sociolog și cercetător științific. Și Golopenția comite eroarea fatală: mărturisește că a scris textul de care vă ziceam mai sus și le spune și unde să-l găsească. A săltat inima-n securiști: adică ne spui tu că noi o să dispărem până în anul 2000? Pe scurt, Golopenția a murit în pușcărie prin 1952, nu l-a judecat și condamnat nimeni niciodată – ar fi fost chiar mișto să vină securiștii la tribunal să zică ”Iaca, băietul ăsta zice că peste 50 de ani dispare comunismul din România!” Aveau și ei limită în tâmpenie.

Să trecem și la subiect, că ne-am luat cu povești. Golopenția zicea în previziunile lui că este obligatorie lustrația imediat după căderea regimului. Avea în vedere o lustrație limitată: foștii șefi comuniști trebuiau scoși din orice fel de funcții publice. La dispariția regimurilor totalitare chestia asta a fost obligatorie peste tot. Britanicii de exemplu când au intrat în Germania nazistă aveau pregătite liste cu niște oameni care trebuiau executați – căutați, găsiți și un glonț în cap. Oameni de nivelul 2-3, dar fanatizați, lipsiți de posibilitatea de re-educare. Procesele de la Nurenberg au fost pentru imaginea publică și pentru îndepărtarea vârfurilor. Dar în Germania de vest s-a făcut curățenie profundă fără multă gălăgie, ca să nu vorbim de programele de re-educare pentru foarte mulți care nu se calificau pentru glonț. În Italia a fost la fel, în Franța și acum le este rușine să vorbească foarte mult despre tratamentul aplicat celor care colaboraseră cu ocupantul nazist. Schimbările de regimuri din Spania și Portugalia la fel au fost urmate de lustrații, de îndepărtarea din spațiul public a responsabililor fostelor regimuri – mai puțin violente și mai puțin vizibile, dar au existat. Lustrația este obligatorie când vorbim de regimuri totalitare și de regimuri politice lipsite de legitimitate. Cu un amendament: trebuie făcută imediat după schimbarea regimului.

La români orice discuție despre lustrație este onanie curată în 2021 AD. La noi comuniștii au rămas fizic la putere. Partidul Comunist Român avea parcă 3 milioane de membri care s-au evaporat peste noapte. Clar, ar fi fost o adevărată revoluție să le dai o cizmă-n dos foștilor activiști de partid, dar părinții noștri nu au făcut-o. Asta este, suntem conduși deja de copiii foștilor activiști de partid, ne pregătim să fim încălecați de nepoții lor. Vă imaginați cum ar fi fost ca în decembrie 1989 în fiecare reședință de județ să fi fost spânzurați în piața publică șefii de partid? Așa au făcut ungurii în 1956 și după aia regimul lor comunist a mers cu frâna de mână trasă. Noi am zis să fim oameni și să ne înțelegem de vorbă bună.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

58 comentarii

 1. „Noi am zis sa fim oameni si sa ne intelegem de vorba buna.” Ei au vazut ca se poate, si ne-au luat de prosti in continuare.

  Comentariu apreciat.1532
  • Ceea ce si suntem.

   Comentariu apreciat.975
  • Problema e ca asa si-au educat si copiii. Copiii lor au vazut ca merge treaba cu prostii, si asa s-a perpetuat comportamentul asta mai departe.

   Pana la urma, nu vad nimic gresit in a avea de suferit si odraslele lor. E ca si cum ei merg cu masina intr-o vacanta, dar tac’su e baut si fac accident si mor toti. Ce vina au copiii? Pai niciuna, dar cu toate astea, din actiunile tatalui, au ajuns in pamant. Nu vad cu ce ar fi diferit aici. Face tac’su prostii? Pai ia sa se gandeasca de doua ori inainte de a face prostii, stiind ca vor avea de suferit si copiii si nepotii.

   Comentariu apreciat.468
  • @CP
   unii da, unii nu

   Bunicu-miu a fost nomenclaturist de vaza la nivel de judet. Nu doar atat, dar dincolo de Ceausescu a fost mereu mare sustinator al socialismului, chiar si dupa Revolutie, sub Iliescu, chiar si cand era clar ca fostii comunisti nu prea au legatura cu stanga.
   Taica-miu, 100% contra. Nu s-au inteles niciodata, desi bunicu s-a asigurat ca taica-miu sa nu sufere prea tare (profesional, in mare) – dar atat. In rest, n-am avut vizite de Craciun prea placute la bunici.

   Anyway, nu e ca si cand mi-as dori functii publice, asa ca mi se rupe ca-s ruda de gradul 2. Dar copii mei, care s-au nascut dupa ce a murit bunicu, sunt rude de gradul 3. Insa, teoretic, ar trebui lustrati din fasa, daca n-au origini sanatoase.

   Indecis. Tu ce zici?2118
  • @Marius: asa cum am dat exemplul cu accidentul, o actiune a unui individ va avea repercursiuni long-term asupra altora indivizi, fie ei si din afara familiei. Daca tu ai idei putine si fixe, vei suporta consecintele tu si ai tai. Ca daca eu am ideea in cap ca pamantul e plat sau ca daca dau drumul la gaz si imi aprind o tigara ca nu patesc nimic; la un moment dat realitatea ma va lovi sau bubui dupa caz.
   Tu esti liber sa faci ce vrei in tara asta, dar iti asumi ca nu doar tu vei avea de suferit, ci si altii dupa tine. Ca daca scap cu viata din explozie, dar o sa fiu toata viata intr-un scaun cu rotile, ghici cine va trebui sa impinga sus si jos de scaunul ala. In marea majoritate a cazurilor, cei din familie. Mai intreb inca o data: ce vina au ei ca tu esti dobitoc? Niciuna. Doar ghinionul ca s-au nascut in familia ta. La fel de bine ii putea lovi norocul sa se nasca in familia lui Bill Gates. N’a fost sa fie 🙂

   Indecis. Tu ce zici?1416
  • @CP, da doar ca nu. Collateral damage e in mare o prostie mai ales de la a3a spiță. Gândește-te cand face un prost un accident dar pe langa familia lui mai omoara o familie, e just?
   Ps. Nu sunt adeptul jocurilor de noroc, se pare ca tu cam esti

   94
  • @CP: in principiu sunt de acord cu tine in ideea ‘ce vine au altii ca tu esti dobitoc’. Asta pentru ca e o caracterizare buna a ta daca tu nu vezi diferenta dintre sursa consecintelor. Ce rezulta din a te naste in familia lui Bill Gates nu e decisa de societate. Ca e bine sau rau etc. Dar in cazul asta sunt niste oameni care decid care sunt consecintele si cat de departe merg.
   Pe de alta parte inteleg ca si tu esti produsul societatii romanesti. Aceeasi gandire care duce la: „am bagat viteza pe rosu la semafor dar rezultatul e un accident”. Nu, nu e un accident, nu se intampla. E decizia de acum a unor oameni.
   La fel de bine pot sa zica: consecintele merg pana la gradul 2. E o decizie.
   Dar mergem pe prezumptia de vinovatie. Strabunicul a fost comunist acum 30 de ani, a murit acum 5 ani, dar copiii care aum au 2 ani vor distruge societatea peste inca 20 si ceva de ani cand ar putea ajunge in functii publice.
   Logic. As zice ca societatea e deja distrusa iremediabil.

   30
 2. ‘am zis sa fim oameni’ , de fapt = suntem samanta de lasi si curve

  Comentariu apreciat.5515
  • Neah..pur si simplu nu ne pasa de cei din jur, nu suntem o natiune.

   Comentariu apreciat.406
  • @Iugas: adica ce e scris pe peretele din fata geamului meu ,,Unirea face puterea. Basarabia Pamant Romanesc. Uniti Sub Tricolor” nu denota unitate, identitate si spirit national?

   Noooooooo.

   79
 3. „în Germania de vest s-a făcut curățenie profundă fără multă gălăgie”
  In 1968 in rfg s-a adoptat o lege astfel elaborata ca multi criminali de razboi nazisti sa scape. Am aflat de asta in filmul „Der Fall Collini” (cazul Collini)

  1811
  • NOU
   #12

   Der Fall Collini un film facut dupa o carte scrisa de nepotul lui Baldur von Schirach… First hand information cum ar spune partenerul strategic.
   Asta ca tot vorbim de nomenclaturisti si urmasii lor… Tot un fel de nomenclaturist a fost si Baldur asta…

   71
 4. Iliescu n-a murit!

  186
 5. Iliescu dislikes this post

  218
 6. am fost la muzeul de la sighetul marmatiei , am vazut filmul Arest, ma intristeaza subiectul.

  204
 7. Eu sunt de parere ca niciodata nu va fi prea tarziu pentru o lege a lustratiei. Asa simbolica cum ar fi ea in 2021 sau chiar mai incolo, ar putea spune cei care o vor vota ca acum chiar s-a terminat revolutia.

  Comentariu apreciat.399
 8. Comentariu ascuns de spiriduși!
  [Click aici]

  Comentariu nasol. 4979
 9. Comentariu ascuns de spiriduși!
  [Click aici]

  Comentariu nasol. 2264
  • Dileme aiurea.

   Era suficient sa nu mai poata ocupa functii publice de niciun fel. Va place sa exagerati aiurea doar ca sa va impuneti un punct de vedere.

   Comentariu apreciat.1093
  • Comentariu ascuns de spiriduși!
   [Click aici]

   Comentariu nasol. 334
  • @Ionut
   O sugi aiurea. Nu e nimic altceva decat sa fie informata lumea daca un parlamentar/presedinte/primar a avut neamuri CARE AU LUCRAT la Secu. Nu e vorba sa-i pedepseasac intr-un fel.

   173
  • hai Ionut ca bati campii aiurea.
   au fost 10k-20k de profitori care au pupat curul care trebuia.
   le dadea viol alora mai din frunte, vezi Visinescu, si pe restul nu ii lasa in functii publice, ce mare rahat?
   stai si iti pui intrebari ca proasta la trecerea de pietoni daca sa traversezi sau nu.

   224
  • Ia uite ce sar puii de securiști să bage pumnul în gura celor ce au altă opinie.

   816
  • Un pas in spate era un lucru de bun simt.Problema e ca multi se falesc ca au activat in securitate si se lauda cu pensiile lor imense.Eu cunosc personal un tip care e pensionar din 87(iesit la pensie la 50 de ani) si are pensie 6000 si e mindru de asta.Este un om inteligent,culmea.Doar ca are creierul spalat.

   123
  • basit de aci ca esti mai prost ca aia care cred in pamantu plat

   03
  • Esti in mare eroare.De bunavoie au turnat mult mai putini.

   42
  • Ia uite ce sar puii de securiști să bage pumnul în gura celor ce au altă opinie.

   Lol, ti-ai luat niste downvote. Vai, ce ti s-a bagat pumnul in gura. Vai, cum ai fost persecutat de pui de securisti pentru ca ti-ai spus opinia. Vai, martirule, fugi repede sa te inscrii la o pensie de erou, ceva, ca o meriti, nimeni n-a suferit atat de crunt si nimanui nu i-a fost bagat calusul in gura la fel de violent cum ti-a fost tie.

   Nu uita sa ceri sa fi trecut si in manualele de istorie, ca unul dintre cei mai mari eroi ai neamului romanesc, erou care si-a riscat niste downvote pentru a-si face auzita vocea.

   Made my day, n-am mai ras cu muci de mult, merci ca m-ai binedispus.

   77
 10. Concluzia este greșită și asta o știe și securistul ăla bătrân. Cum îl chema pe popă? Cum îi cheamă pe toți plantații în funcții publice care au legături cu oricare servicii au fost ele?
  Lucrul neterminat vine cu un cost mult prea mare. Pentru un securist blocajul într-o amintire, lipsa somnului. Pentru o nație…

  114
 11. In Germania nazistă, Hitler a inceput ca Sosoaca. A început ca Vadim, ca Sosoaca, ca prostul ăla de Simion.
  Cand a fost băgat in seamă mai mult, a iesit ce a ieșit. Hitler a îndemnat la nesupunere, exact cum fac astia numiti mai sus.
  Dacă trebuie sa porti un cacat se cârpă la gură, CAND TOT GLOBUL O FACE, nu esti tu mai „independent” când n-o faci.
  În rest, da: poporul e vinovat. Puterea proștilor mulți in fața deștepților puțini.
  De foarte multe ori ma întreb cum de unul de lângă Kim nu ii bagă un pix in creier prin ureche… cum de atâtea zeci de ani se întâmplă in Coreea ce se întâmplă.

  Indecis. Tu ce zici?3826
  • Kim e in mare masura venerat dar si marioneta in acelasi timp. Sistemul din Coreea de N. e in mare masura intretinut de o elita ereditara iar Kim e mai mult un rege decat un dictator.

   De ce i-ar baga cineva un pix in ureche ca mai apoi sa aiba parte de o tara „ca afara” cu competitie, capitalism, etc. cand poate huzuri usor in sistemul actual doar dand din cap si depunand o coroana de flori si un recital pe an?

   E ca si cum Ceausescu ar fi lasat cu limba de moarte sa fie fii-su in scaun dupa moartea lui.
   La noi nu s-a ajuns niciodata la asta. Ceausescu n-a fost ruda de sange cu Gheorghiu Dej. La noi toti cei care s-au plimbat pe la conducerea Romaniei comuniste au facut parte dintr-un cerc politic relativ restrans si au fost cam toti contemporani.

   224
 12. Si comunistii au facut lustratie, continua.

  224
 13. nu e tarziu pentru ca toti comunistii, securistii cu urmasii urmasilor lor sa fie aruncati la groapa de gunoi. asta ar fi marea reforma care nu ar costa foarte multi bani.

  Indecis. Tu ce zici?249
  • din pacate a trecut trenul si nu mai revine in gara.
   in 30 de ani au avut timp toti baietii destepti sa isi ascunda originile si doar unu doi o sa si-o mai ia pe cocoasa.
   gandeste-te ca astia de chinuie cu proiectul ala „fara penali in functii publice”, un proiect de principiu.

   163
 14. Cum s-a facut curatenie in Germania de Vest dupa razboi: raport al Departamentului de Justitie din USA: https://www.nytimes.com/interactive/projects/documents/confidential-report-provides-new-evidence-of-notorious-nazi-cases?ref=us#p=1

  42
 15. ,,Bă da ce valuri faceți cu martalogii securiști, ce rău pot să facă.,,
  Nimic, ce să facă. În conducerile băncilor, consultanți prin diferite consilii de administrație, pușlamalele lor avocați, notari și oameni de afaceri de succes.
  Fosta lepră securistă care l-a lăsat pe tata fără loc de muncă la 50 de ani, pentru ca nu avrut să facă parte dintr-o ,,privatizare de succes,,(disponibilizat 3000 de angajați, tăiat și dus tot la fier vechi)locuiește la două străzi de ai mei, în ceva cartier super șmecher. În drumul spre supermarcheu, tata îl salută cu un cordial,, hai noroc, gunoiule,,cum îl vede prin curtea de jdemi de metri pătrați. A încercat să-i lanseze și o flegmă, dar s-a făcut dispărut tovarășul colonel. Fiul tovarășului ? Dezvoltator imobiliar.

  Comentariu apreciat.532
  • Dar vai, n-auzi, ca e foarte nasol sa afli cine-i pui de securist, ma… Uite cum se leapada lumea de USR si cum se jura ca nu-i mai voteaza ever, pentru ca e de maxim cacat sa le bati obrazul „jmecherilor” pui de comunisti, acum respectabili cu functii publice.

   183
 16. corect 🙁

  poate era o șansă la lustrație adevărată dacă regimul pica după 5-10-15 ani
  acum într-adevăr e doar băgare în seamă

  ba chiar sar o grămadă de cetățeni cu exces de cumsecădenie că nu e corect și democratic să arăți cu degetul către copilașii și nepoțeii nevinovați

  139
 17. M-am tot intrebat si eu de ce la noi nu ar fi mers lustratia. Pt ca la noi spre deosebire de alte tari comunistii au aplicat metode de epurare totale a oricarei forme de opozitie posibila. In alte tari comunistii nu au facut ce au facut la noi. La noi au distrus metodic orice partid istoric, orice asociere intelectuala, TOT ce ar fi putut fi amenintare. Au desfiintat pana si materiile psihologie si sociologie, sa nu mai gandesti sau sa auzi de altceva. Daca doreai sa faci parte din noua elita trebuia clar sa fii comunist si colaborator altfel nu avei sanse sa fii „management” de vreo fabrica sau orice institutie. La un moment dat s-au futut si intre ei(vezi episodul cu Ama Pauker). In concluzie nu aveai ce sa „lustrezi” ca nu aveai alternative, era PCR si nimic altceva !

  Comentariu apreciat.282
 18. Au umblat prin media diverse teorii care incercau sa explice de ce s-au intamplat in Romania lucrurile asa cum s-au intamplat dupa ’90. In comunism noi am fost oricum mai „speciali” decat ungurii sau cehii sau polonezii. Comunismul in Romania a fost cel mai represiv din intreg blocul estic. Ce a insemnat asta? In 50 de ani am ajuns sa nu avem o opozitie adevarata la regimul comunist. Toti cei care ar fi putut face treaba asta au murit prin puscarii iar restul au fost lobotomizati prin frica, in timp. Si am ajuns in ’90 cu un „esalon 2” de comunisti foarte bine pregatiti pentru o preluare de putere (probabil ca o reactie la „nebuniile” lui Gorbaciov). Vidul de putere ar fi fost mult prea mare pentru a fi umplut rapid cu o lustratie completa. Sechelele inca exista si dupa 30 de ani: cade PSD-ul nu ai ce pune in loc. Iar asta e rezultatul aceleiasi traume prin frica care a ajuns practic sa ne caracterizeze ca si popor: nu avem „alti” oameni sa punem in loc. Mostenirea comunista inca nu ne lasa sa crestem astfel de oameni: capabili si care sa vrea sa conduca. Nu zic ca lustratia nu trebuia facuta; spun doar ca in Romania anilor ’90 trauma comunista a facut posibil sa nu simtim nevoia si sa nu vedem o cale pentru a o face. Iar apoi a fost prea tarziu oricum. Umbla prin anii ’90 o anecdota, care sigur l-ar supara pe ala de vroia Germania desfiintata dupa razboi, si i-ar deranja si pe alti romani cruzi de pe aici. Intrebat un neamt, ce ar trebui sa facem ca sa ajungem si noi sa traim ca-n Jarmania, raspunde: da-ti-ne copii ca sa vi-i crestem noi. Adevarata sau nu, anecdota asta devine o metafora a ceea ce a insemnat comunismul pentru romani, si din pacate multi in ziua de astazi uita sau nu vor sa inteleaga cat de nasol a fost. Nu doar pentru salamul cu soia, ci pentru efectele psihologice care au afectat si afecteaza generatii intregi.

  242
  • Mai e o problema.Virfurile generatiilor care aveau intre 25 si 30 de ani la revolutie au plecat afara dupa 20 mai si mineriada.

   171
 19. Adică tu speri că cei care au făcut revoluția să se „lustreze” singuri?!

  73
 20. La români orice discuție despre lustrație este onanie curată în 2021 AD. La noi comuniștii au rămas fizic la putere. Partidul Comunist Român avea parcă 3 milioane de membri care s-au evaporat peste noapte. Clar, ar fi fost o adevărată revoluție să le dai o cizmă-n dos foștilor activiști de partid, dar părinții noștri nu au făcut-o. Asta este, suntem conduși deja de copiii foștilor activiști de partid, ne pregătim să fim încălecați de nepoții lor. Vă imaginați cum ar fi fost ca în decembrie 1989 în fiecare reședință de județ să fi fost spânzurați în piața publică șefii de partid? Așa au făcut ungurii în 1956 și după aia regimul lor comunist a mers cu frâna de mână trasă. Noi am zis să fim oameni și să ne înțelegem de vorbă bună.

  Împăciuire.
  Cuvântul pe care-l cauți e „împăciuire”. Bineînțeles, dpdv istoriografic, a dat numai rateuri.

  04
 21. Foarte mișto textul. Eu unul mai vreau.

  141
 22. Poporul român s-a ghidat după „capul plecat, sabia nu-l taie”. Poporul român adoră s-o ia-n cur ș-apoi în gură și va continua bine-mersi. E mult prea prost și prea puturos pentru a pune osul la treabă. 🤬🤬🤬
  Își merită soarta cu prisosință. Io vreau să-l văd cum se târăște ca un lepros urlând de durere. Poate atunci, poate, se va trezi. Până atunci „muieți-s posmagii?”. 🤮🤮🤮

  44
 23. Complet fals. Imediat ce a inceput razboiul rece in 1947, absolut toti, si Rusii si ceilalti (Englezii, Francezii, Americanii si Nemtii) s-au calcat in picioare sa ii gaseasca si sa ii angajeze in cel mai scurt timp posibil pe nazistii cu state vechi, pentru spionaj, contra-spionaj dar si pentru cercetare.

  NASA este copilul lui Wernher von Braun, un fost ofiter SS care era mai nazist decat a fost Ceausescu comunist, si care a folosit fara deranj evrei pentru contructia rachetelor V2. Insa omul era expert in rachete, asa ca nu a mai contat. A primit cetatenie Americana si a fost pus director al Army Ballistic Missile Agency.

  Otto Skorzeny (colonel Waffen SS) a ajuns sa fie angajat inclusiv de Mosad (care, pe hartie, vanau fosti ofiteri SS).

  Si astea sunt doar doua exemple. Jumatate din fostii membrii si ofiteri SS au revenit in posturi de putere atat in Germania de Vest cat si in cea de Est.

  Majoritatea fostilor membrilor partidului nazist au avut functii in cadrul celor doua state germane sau in structurile statelor membre NATO sau ale USSR dupa razboi.

  Sunt nenumarate documentare despre acest subiect si pana si pe wikipedia se gasesc informatii cu privire la aceste lucruri. Nu este nici macar un secret. E o chestiune de perceptie (bazata pe lipsa de informare si educatie) cum ca dupa caderea unui regim, oamenii acelui regim dispar.

  Dimpotriva, acolo unde s-a incercat acest lucru (Iraq), lucrurile au avut un deznaodamant dezastruos.

  Un stat are nevoie de aparatul sau administrativ pentru a functiona, si din pacate, oricat de mult uram acest lucru, o schimbare de regim nu este posibila decat gradual, pastrand structura si aparatul existent, si realizandu-se treptat reforme.

  Problema la noi nu este ca au ramas comunistii in structurile de putere ale statului, ci ca nici pana in ziua de azi nu s-au realizat niciun fel de reforme serioase in acest sens. Astfel, si cei care nu au avut nicio treaba cu comunismul, dar sunt motivati de bani si putere, odata intrati in sistem, si in lipsa unei reforme, au preluat, au mentinut si au rafinat cultura birocratica comunista.

  Exemple: tote structurile profesionale sunt conduse de colegii numite politic (procuratura, medicina, cercetare, politie, justitie, etc). Pe scurt, ei centreaza, ei se verifica pe ei insisi, ei dau cu capul.

  Sefii din politie nu raspund direct administratiei locale (cum e firesc), ci ministrului si diversilor secretari de stat. Si nu pot fi dati afara pentru incompetenta, ci mutati de pe un post pe altul.

  De fapt, este incredibil de dificil de dat afara in mod legal pe oricine este angajat la stat, indiferent de cat de incompetent este. Singurul mod prin care acest lucru este posibil, este presiunea politica pentru ca persoana in cauza sa isi semneze demisia.

  127
  • Pe Skorzeny l-au agatat ca sa ajunga la un nazist mai important. Marile puteri i-au dorit pe oamenii de stiinta, nu pe diversi Lache ce strangeau cotizati pentru Partei

   83
  • Nu inteleg deloc acest contra-argument. Si cu ce schimba in vreun fel argumentul prezentat de mine, anume ca este complet fals ca Germaniile de dupa razboi au fost epurate de nazisti, agenti gestapo sau membrii SS. Stasi este in mod fundamental o continuare si mai crunta a gestapo-ului, intemeiat cu ajutorul membrilor fostului regim nazist.

   A fi membru SS, sau ofiter SS nu erai in niciun caz orice lache de nazist. Erai cineva. E ca si cum ai spune ca agentii securitatii erau orice lache. Erau organizatia paramilitara a unui regim de opresiune cu extrem de multa autoritate si fara niciun fel de parghii de raspundere.

   Chuck Allen, Richard Evans si Eric Lichtblau au scris pe larg despre soarta nazistilor si a membrilor SS de dupa razboi.

   Statul roman a ramas complet capturat de fosti comunisti dupa revolutie pentru ca asta a vrut societatea. Societatea romaneasca nu a dorit niciun fel de reforme, s-a dorit doar ca Ceausescu sa plece si lucrurile sa ramana ca inainte: timpul trece, leafa merge. Mineriadele nu ar fi avut loc daca societatea romaneasca era interesata de idealuri democratice, si nu de burta.

   Dar e ok, e mai simplu sa dam vina pe altii si sa ne agatam de paie decat sa recunoastem ca societatea romaneasca este in mod fundamental inapoiata si criptocomunista.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Waffen-SS_veterans_in_post-war_Germany
   https://en.wikipedia.org/wiki/Schutzstaffel#Escapes
   https://www.youtube.com/watch?v=uPL18TI0G_s

   72
  • NASA este copilul lui Wernher von Braun, un fost ofiter SS care era mai nazist decat a fost Ceausescu comunist, si care a folosit fara deranj evrei pentru contructia rachetelor V2. Insa omul era expert in rachete, asa ca nu a mai contat. A primit cetatenie Americana si a fost pus director al Army Ballistic Missile Agency.

   NASA este copilul lui Robert Goddard. Braun nu era îndeajuns de merituos să-i curețe jegul de sub unghia lui Goddard și oamenii lui.
   Germanofilii și pro-naziștii uită că au existat Alfred Africano, Serghei Koroliov, Konstantin Țiolkovski, Harry Julian Allen și alții.

   Otto Skorzeny (colonel Waffen SS) a ajuns sa fie angajat inclusiv de Mosad (care, pe hartie, vanau fosti ofiteri SS).

   Criminalul împotriva umanității, Skorzeny, a fost un oportunist mârșav care, pe lângă faptul că a omorât nevinovați, n-a ezitat să ajute la eliminarea foștilor lui prieteni să-și salveze pielea. Nu s-a dezis niciodată de crezurile lui avariate. Simon Wiesenthal nu l-a șters niciodată de pe listă.
   A ajuns să sufere și să moară de o binemeritată boală chinuitoare pentru faptele sale împotriva nevinovaților.

   Si astea sunt doar doua exemple. Jumatate din fostii membrii si ofiteri SS au revenit in posturi de putere atat in Germania de Vest cat si in cea de Est.

   RFG interzice nazismul, cu tot ce înseamnă acesta, în așa fel încât nu ezită să-și epureze forțele de ordine care au fost compromise. Spre deosebire de România, unde nu ai văzut ca armata, poliția/ministerul de interne și externe, serviciile, să-și lichideze fostele elemente care au deservit sistemul comunist – „bătrâneii”.
   Fostul RDG colcăie de neo-naziști, decât RFG-ul.

   Dimpotriva, acolo unde s-a incercat acest lucru (Iraq), lucrurile au avut un deznaodamant dezastruos.

   Un stat are nevoie de aparatul sau administrativ pentru a functiona, si din pacate, oricat de mult uram acest lucru, o schimbare de regim nu este posibila decat gradual, pastrand structura si aparatul existent, si realizandu-se treptat reforme.

   Irak, care a fost distrus din cauza unui dement cu mustață și camarila sa & înăbușită până în prezent împotriva altor demenți mai frenetici decât până și al-Qaeda, își va reveni mai repede decât România postdecembristă care nu și-a iradiat nomenclatura comunistă și cadrele din securitate, împreună cu neamurile lor.

   https://www.indexmundi.com/factbook/compare/romania.iraq/economy
   https://countryeconomy.com/countries/compare/romania/iraq

   Problema la noi nu este ca au ramas comunistii in structurile de putere ale statului, ci ca nici pana in ziua de azi nu s-au realizat niciun fel de reforme serioase in acest sens. Astfel, si cei care nu au avut nicio treaba cu comunismul, dar sunt motivati de bani si putere, odata intrati in sistem, si in lipsa unei reforme, au preluat, au mentinut si au rafinat cultura birocratica comunista.

   Exemple: tote structurile profesionale sunt conduse de colegii numite politic (procuratura, medicina, cercetare, politie, justitie, etc). Pe scurt, ei centreaza, ei se verifica pe ei insisi, ei dau cu capul.

   Acesta e exemplu de disonanță cognitivă, unde Ioan nu înțelege sau se preface că nu înțelege că reformele respective nu se înfăptuiesc tocmai din cauza cadrelor comuniste și securiste, împreună cu beizadelile lor, perisabile.

   Dar e ok, e mai simplu sa dam vina pe altii si sa ne agatam de paie decat sa recunoastem ca societatea romaneasca este in mod fundamental inapoiata si criptocomunista.

   Cine a dăunat societatea românească, în așa fel încât s-o terorizeze, manipuleze, să nu-și urmeze interesele și să aleagă între opțiuni pre-stabilite de nomenclatură și securiști?

   00
 24. NOU
  #56

  Clar. Wernher von Braun = Ion Iliescu.

  54
  • Daca tot este sa fortam analogii absurde pe care nu le-am facut, dar tii tu musai sa ma convingi ca le-am facut, iti bag eu una buna: Iliescu nu s-a folosit de victime ale holocaustului pentru a construi rachete.

   Adica, cu mineriadele lui cu tot, a fost incomparabil mai putin jeg imputit decat von Braun. Pe de alta parte, pentru romanul antisemit si xenofob, nu are nimic ca au fost curatati niste rusi, polonezi, ucrainieni, evrei de tot felul de nationalitati, inclusiv romanasi de ai nostrii pentru niste rachete al carui rost era sa bombardeze un pic pe altii. Nu am fi ajuns pe luna, si deci ce mai conteaza ca au murit cateva zeci de mii de oameni lucrand la rachetele astuia.

   32

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link sau de la Finestore.