România de la coadă la impozite

Necaz mare la Brăila:

Proprietarii clădirilor din centrul istoric al Brăilei vor plăti impozite de șase ori mai mari dacă țin imobilele în paragină. Decizia, luată de consiliul local, îi pune la grea încercare pe contribuabili. De exemplu, pentru un hotel construit pe vremea regelui Carol I, care stă să cadă, dările către bugetul local se ridică la aproape 300.000 de lei pe an – adică aproximativ 60.000 de euro. (sursa: știrileprotv.ro)

Cool. Să îl vândă sau să îl repare. Simplu. Aștept să facă asta și la Brașov, poate se mai scutură interesele imobiliare din centru.

Dar, altceva voiam să zic, că blogul ăsta e citit de mulți oameni dintr-o anume bulă. Nu plătiți impozitele online, mergeți la coada aia de la ghișeu. Nu neapărat acum, când e înghesuială mare, ci așa, de obicei. Acolo e România reală. Faceți asta și dacă lucrați pe la vreo televiziune. Scoateți-vă căștile de pe urechi și ciuliți urechile ca să aflați de ce orașul vostru e în paragină. La ultimele vizite, am văzut și auzit așa:

  1. bătrânică de ți se rupea inima de cât de sărăcăcios era îmbrăcată, 2 mașini pe numele ei și o casă care, după impozit, era mai mare ca a mea.
  2. o tanti pe la 50 ani, tot la fel, îmbrăcată tristuț, 3 mașini, 2 locuri de parcare, 2 case. a plătit doar pe jumătate de an, că nu avea bani.
  3. bătrânel cu pantalonii cu găuri și șoșoni, 3 imobile. se plângea de pensie mică.

Acum, cine aude faze din astea și are o urmă de creier, începe să pună cap la caz niște faze. Cine nu, îi deplânge pe bieții oameni și scrie postări lacrimogene pe feisbuc, pentru like-uri. Frumos pe afară, dar nu vrem să fim la fel de nemiloși și cerebrali cu semenii noștri.

– Tataie, trăiești prost în casa asta, și nici n-ai bani să ții departe igrasia pe care o inspiri, du-te tare.
– Dar vai, cum să fii atât de nemilos? Dacă ai fi în situația lui? Tu nu ai părinți? Tu nu te gândești la bietul om, că a muncit o viață și are o pensie mizerabilă?
– Casa aia valorează 20 de ani de trăit mai bine în altă parte. Dacă tot nu vrea să o vândă, se degradează și el trăiește prost.
– Nu contează, nu poți să-i faci așa ceva!!! Nu e omenește!
– Frumos prin Praga, nu? Casele alea aranjate…
– Nu văd legătura, ești un nenorocit!

România de la coadă la impozite

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

90 comentarii

  1. Cel mai tare e că dacă ești corect și nu faci și tu combinații se uită restul la tine că la prost!
    Reală de azi dimineață – „Cum să plătești RCA de porc că ai 25 de ani? Nu te duce capul sa pui mașină pe numele bunicilor?”

    00
    • Chiar trebuie să fii prost să le dai banii firmelor de asigurări de bună voie. O asigurare care nici măcar nu e pentru tine și care îți dă la muie, cu prima ocazie, cum îmi dau mie acum.

      00
    • sau alea medicale de stat.

      singurele asigurari medicale care chiar au platit au fost alea private. cand am fost la stat mi-au pierdut cd-ul cu tomografia facuta pe asigiurarea privata la un spital privat si ar fi trebuit sa il platesc din nou daca nu m-ar fi crezut doctorul.

      asta in conditiile in care platesc lunar la stat asigurare medicala mai mult decat am cheltuit din bugetul lor in toata viata mea. si din banii astia ard de vii pacientii la ati in timp ce strainu cercel isi ia laptop de gaming.

      00
    • NOU
      #4

      se numesc „optimizari fiscale” :D

      00
    • @Ubercool, ai posibilitatea sa faci Casco. Oricum, vor implementa în curând RCA-ul cu decontare directa obligatorie.

      00
    • Combinatii= ilegalitati
      „Combinatiile” de care zici tu, sunt de fapt metode de a mai stoarce niste bani de pe urma fraierilor, de care tu, tre’ sa fii destept si sa te feresti. Du-te si plateste tu asigurare scumpa, ca atunci cand o intra in tine unul cu o ragalie si ala are asigurare ieftina, sa vezi cum te injuri singur.

      In Romania tre’ sa inveti sa te folosesti de orice chichita din lege, ca sa nu ti-o traga tie statul, la fel de legal.
      Nu zice nimeni sa traiesti ilegal, dar nici sa dai bani ca fraierul, ca nimanui nu-i pasa ca ai tu asigurare scumpa, in caz de accident. Poate doar ala pe care l-ai busit, sa zica saru-mana.

      Daca vrei sa decartezi bani ca lumea, fa-ti Casco si te doare la banana de toti si toate.

      00
  2. E un început bun. Dar e și de urmărit cine le va cumpăra și la ce prețuri în caz că proprietarii se vor decide să vândă.

    00
  3. Intrebarea e, de ce ai ajunge un mos cu izmene rupte-n cur, stand pe 3 apartamente? Ai muncit o viata-ntreaga ca sa acumulezi, iar acum stai sa cosi chiloti?

    00
    • de obicei nu sunt ale lor, sunt ale copiilor/nepoților, puse pe numele lor pentru taxe mai mici. nepoți care nu dau și ei de o pereche nouă de pantofi.

    • Am în bloc un moș care are șase apartamente, toate închiriate. În afară de pantaloni, toate hainele de pe el sunt cu diferite logo-uri. Makita, Valvoline, Balanține, Leroy Merlin. Trecem peste faptul că toate hainele de pe el arată ca și scoase din tomberonul ăla unde pescuiesc suedejii.

      00
    • @Paco cum crezi ca si-a luat apartamentele? Dand 300 de lei pe un tricou cu crocodil?

      00
    • Inteleg, si totusi, eu va fac voua o favoare, iar voi va bateti joc de mine… Pai le scoteam pe toate la vanzare si plecam in Aruba.

      00
    • @Bancosul, schimbă moneda că moșul e în Spania. Cănd străngi banul și ești chibzuit, nu te obligă automat la un look de boschetar. Exact așa arată, îi mai lipsește o doză de bere Scheiseburg la 15 cenți și un muc de pe jos.

      00
    • Voi nu l-ati studiat la scoala pe Barbu Ştefănescu Delavrancea?

      00
    • @cristi. Nu știu ceilalți, dar eu la școală în marea majoritate a timpului studiam colegele în loc de programa școlară, motiv pentru care am și ajuns în Spania. Am pierdut ceva cu domnul de la Vrancea ?

      00
    • @Paco, e o aluzie la Hagi Tudose. poți s-o citești acum, e o nuvelă destul scurtă, n-o să-ți dea dureri de cap. :)

      00
    • @AB, rezumat amplu, de preferat film lung metraj nu găsim ? Destul scurtă am și eu și imi dă dureri de cap.

      00
    • @Paco: un moș, trăiește mai rău ca ultimul sărac (moșu’ tău se sparge în figuri pe bogăție), moare de foame și de frig, vrea să taie coada pisoiului că ”se face frig în casă” până intră pisicul cu toată coada. era îngrijit de o nepoată.
      mai sunt niște povești din tinerețea moșului despre zgârcenie și calicenie, dar nu mai țin minte și nu contează.
      la un moment dat moșu’ era rău de tot și nepoata reușește să scoată 2 bănuți de la el, să-i facă o supă, moșu’ are ditai criza că steluțele de grăsime de pe supă seamănă cu galbenii și-și mănâncă copiii, că banii erau copiii lui.
      moare moșu’, murea de foame și de frig pe ditai muntele de galbeni. se scoate nepoată-sa pe 7 vieți, dar deja își futuse tinerețea și sănătatea murind de foame lângă moș.

      ps. jur pe ce vreți voi că n-am recitit nuvela ca să-i fac rezumatul. tot din memorie. e posibil să fie 20 de ani de când nu mi-a mai picat sub ochi.

      00
    • @AB, audiența nu știu, dar eu îti mulțumesc pentru efort. Citind, mi-a apărut în fața ochilor imaginea lui Nelson Mondialu povestind copiilor de la bloc un basm de Petre Ispirescu.

      00
  4. Sunt exceptii , sa nu credem ca suntem plini de pensionari doldora de proprietăți si masini…masinile sunt puse pe numele lor de nepoti sau alte rude care vor sa plateasca mai putin la asigurări, iar in privinta caselor, sa ne inchipuim scenariul : esti varstnic singur/-a, si stai in casa/apartament mai mare decat nevoile tale. Ce faci ,vinzi si iei ceva mai mic ? Daca iei in bloc vechi trebuie sa renovezi. Blocurile noi mai ieftine sunt la dracu’n praznic. Cand esti batran si te dor toate alea, mai ai chef sa ai de-a face cu ‘meseriasii’care au ramas in romanica ? Nu. Poti sa te muti la ‘rezidential’ de periferie, printre noroaie,praf, șantiere, unde nu ai piata,farmacii,market ? Nu. Deci nu varstnicii sunt problema tarii asteia, nu mai fi asa pornit , ca o sa ajungem si noi acolo…anii trec repede….Furtul generalizat care face sa nu mai fie bani pentru pensii normale, asta e problema….dar ne e rusinica sa ne luam de aia care fura, sa le luam averile nejustificate…oameni suntem, doar nu au dat in cap…ba da, indirect, au dat in cap celorlalti…

    00
    • Cel mai la subiect comentariu

      00
    • @car

      Da si nu. Principala problema de la noi e lipsa oricarei reforme serioase(justitie, invatamant, sistem de sanatate, politie etc). Dar de ce nu se pot face reformele astea? Pai in principal pentru ca cine ar trebui sa le faca(parlament, ministrii, judecatori) e super corupt. Pai si cum de raman mereu astia? Pai pentru ca la randul lor mituiesc electoratul. Pai care electorat? Pensionarii si bugetarii (stiu ca nu numai ei, dar ei sunt grosul electoratului lor).

      D-asta desi e an de criza economica Citu vrea sa mareasca pensiile iar Ciolacu urla din toti bojocii ca el le-ar marii mai mult.

      D-asta vedeti mereu pe primele locuri PSD si PNL iar partindele noi(USR+, AUR,POL, Demos) fac scoruri mici. La fel si la independenti, cine e independent pe bune nu castiga nimic comparativ cu cine e independentul de la partid(Scripcaru in 2016 a castigat fiind „independent”,la fel si Negoita tura asta cu partidul sau cel „nou”).

      00
    • @cireasa: La obiect,la obiect comentariu.Dar tot si-a furat 21 de degete rosii…

      00
    • Cred ca Vali are dreptate.Pensionarii au proprietati,in mare majoritate luate cu legea cretina alui Ilici din 90.

      00
    • Nu stiu ce sa mai cred. Pe de o parte citesc aici articole despre cum sa faci economii, investitii, ca sa iti asiguri batranetile, pe de alta parte sunt nasoi mosii care are au mai multe proprietati. Nu stii ce sa mai crezi.

      00
  5. Întreb și eu, cât de clare trebuie să fie legile care să constate gradul de degradare al unei clădiri în așa fel încât să nu ducă la abuzuri sau să nu servească intereselor unor rechini imobiliari?
    Casele alea de la Praga și din alte orașe europene au mai multă legătură cu nivelul de trai și legislația care te ajută să o păstrezi în stare bună și mai puțin cu amenzile. Și da, cel puțin în Germania există clădiri în stare avansată de degradare in zone centrale fără ca statul să intervină, atâta timp cât nu periclitează siguranța traficului.

    00
    • Vezi cine e cel mai mare proprietar de imobile prin afara. In Austria stiu ca era statul, stat care are grija de lucrurile lui.

      00
  6. Am avut si eu pe strabunica-miu care era veteran si era scutit de impozite. O parte din rude si-au pus masinile pe numele lui ca sa scape de impozite, pana cand a murit moșul și a început adevarata problema, dezbaterea moștenirii. Au ajuns în final sa plateasca părți celorlalte rude mai mult decât ar fi plătit impozitul pe 10 ani. KARMA FMM

    00
  7. Mai e ieftin și ergonomic să demolezi infrastructura veche. Construiești ceva nou și lumea își vede mai departe de treabă.
    Cui nu-i convine, înseamnă că îi place să distrugă spații verzi prin extindere de imobile.

    00
  8. Pai marirea de impozit o sa dispara dupa ce cumpara cine trebuie.

    00
    • Pai asa ar fi normal. O cumpara. O renoveaza. Scade impozitul. Centrul arata bine. Omul are o locuinta frumoasa. Win- win

      00
  9. apropos de centru brasovului, am vazut la bogdan micu un raspuns al oanei de la bistro, raspuns pe care nu l-am vazut pe nicaieri prin alta parte in afara de FB.

    stim online-ul nu e jurnalism, nu ai drept la replica da totusi pe urma sa nu facem fete de pikachu surprins cand ne vin mui si acuzatii pe neve.

    observatia e generala ca o gramada molfaiau fericiti ca au inchis-o pe gagica aia pusa pe scandal.

    00
  10. Dar ce te faci cu clădirile noi (de dupa 2000) care încep sa se dezmembreze https://goo.gl/maps/3Rod1L4pSyYdfTBK6
    Ma rog degradarea clădirii a început atunci când proprietara de la acea vreme a fost DNAlizata.

    00
  11. NOU
    #47

    „Proprietarii clădirilor din centrul istoric al Brăilei vor plăti impozite de șase ori mai mari ” acesi poveste a mai fost in nu stiu ce oras, s-a dat primaria in judecata si a castigat, deci ciuciu.

    00
  12. NOU
    #49

    Chestia asta cu impozite marite de N ori nu o sa tina dintr-un motiv foarte simplu.
    Cele mai multe cladiri istorice sunt detinute de.. administratia locala, cladiri care se afla tot in paragina, bineinteles. Ei.. aici e smecheria. Administratia locala nu plateste impozit, deci lor nu li se poate aplica marimea de impozit :)) Smecherie, nu?
    Ia ziceti. E un argument valid pentru a anula aceste impozite in instanta?

    00
    • Familia Cârpaci din Timișoara se tăvălește pe jos de râs la faza cu ,,Cele mai multe cladiri istorice sunt detinute de.. administratia locala,,.Ironia e că majoritatea clădirilor deținute de ei arată decent.

      00
  13. @cismaru si eu imi doresc multe in viata. daca putea o renova pana acum. dar dreptul meu de a locui intr-un oras civilizat unde e? ce de sa platesc eu neputinta lu matusa-ta?

    00
    • @Cici,
      -și eu îmi doresc parcări, ce-mi pasă mie că ai copil și vrei parcuri
      – îmi doresc parcuri și trotuare largi, nu mă interesează că ai mașină și vrei parcare
      – vreau renovare în bloc, schimbat toate țevile, de orice, zugrăvit, gresie, faianță peste tot, și încă vreo câteva chestii, nu-mi pasă că n-ai bani
      – nu-ți dau acordul ca vecin să faci nu știu ce la țeava de gaz, să-ți pui centrală, mie mi-e bine la radet sau e țeava mea, io am plătit-o, nu te las să te legi la ea, scade debitul de gaz
      – nu-ți dau acordul să-ți faci sediu social în apartament pt firma ta de it-ist cu nasul în computer, apartamentele sunt pt locuit, nu pt firme
      – nu mă interesează că ai bebeluș în cărucior, ești în cadru/scaun rulant, mie și oamenilor normali ne ajung trotuare de juma’ de metru, noi vrem șosele largi
      Etc, șamd

      În plus, neputința mătușii lu’ Cismaru nu este subiectivă, nu ține de ea, gen n-are bani, este obiectivă și ține de alții, gen birocrație excesivă și funcționari publici care dorm în papuci

      00
    • altii au putut.
      ps. de ce cumperi apartament fara parcare?

      00
    • De ce cumperi apartament fără parc?!

      00
  14. Zău că nu știu ce părere să am despre psihologia ta:
    pe de o parte vituperezi aproape cu ură împotriva proprietarilor de clădiri istorice, să facă să dreagă, să plătească impozite mari sau să vândă
    pe de altă parte chiar tu povesteai despre epopeea renovării casei tale, despre aprobări, hârtii și țidule, birocrație pe care parcă ai fentat-o până la urmă, doar pt că locuința ta era într-o zonă istorică, casa în sine nefiind monument istoric, clădire de patrimoniu sau mai știu eu ce.

    Și au mai fost oameni aici care au scris despre astfel de epopei, birocrație pe care n-au putut s-o sară. Și când în cele din urmă s-a rezolvat asta, a început epopeea găsirii unor meșteri care să se priceapă la renovat astfel de clădiri.
    Genul ăsta de renovări nu presupune doar dat cu mătura, îndreptat gardul, șters geamurile și o bidinea de var.

    00
    • la suprafață e „să moară doar capra vecinului”. dacă stai să cauți detalii, observi diferențele./

    • Nu văd aia cu „să moară capră vecinului”, chiar nu.
      Nu știu ce văd, că nu sunt psiholog. O scindare cumva.
      Problemele le-au mai zis și alții:
      – multe dintre clădirile de genul ăsta aparțin statului într-o formă sau alta
      – birocrația când vrei să renovezi este ucigătoare și de extremă durată
      – lipsa unor meșteri specializați

      Banii sunt de multe ori abia pe locul 7-8-10

      00
    • am renovat o baie. 4 metri patrati. am vrut sa fiu baiat. am intrebat arhitecti, am apelat la pcr pentru mesteri. nimic n-a mers. proiectul imi apartine 90%, doar un var arhitect m-a ajutat cu niste chestii ascunse.

      la demolat a fost usor. in 3 ore s-a rezolvat. ce a urmat… amanari, lucru neterminat, se acuzau unii pe altii. in final a iesit ok desi se putea mult mai bine. asta in conditiile in care le-am zis clar ca banii nu sunt o problema, doar vreau sa sa se faca treaba.

      o baie de 4 metri patrati. daca ma apucam de tot apartamentul nu mai comentam acum aici. eram vesel, legat de un pat. probabil la balaceanca.

      00
  15. vrei sa vezi romania adevarata. e mai simplu decat stat la coada la taxe si impozite. uita-te pe vanzarile emag. si inmulteste cu 10, ca nu doar emag vinde.

    00
  16. Nu se vinde nimic bajeti, daca pui o schela si o perdea de praf nu mai platesti impozit majorat, ca te-ai apucat de renovari.

    00
  17. In Timisoara s-a incercat faza. Nu e constitutionala si primaria va pierde procesul in cateva infatisari.

    00
    • oarecum offtopic. pentru o ucidere din culpa filmata e nevoie de 70 de infatisari, la 7 8 luni distanta si rezultatul il stim toti dinainte.

      pentru stabilirea constitutionalitaii impozitului marit pentru o cladire monument lasata in paragina e nevoie de 3 infatisari in 2 zile.

      something is terribly wrong here.

      00
  18. La mine în sector plângeau oamenii că vor să facă parcarea de reședință 600 lei/an, de la 70 lei cât e acum. S-a renunțat.
    După aia plânsete că se vrea transmiterea cererilor doar online, că vai, nu toată lumea se descurcă pe internet și că de fapt se vrea luarea locurilor de parcare ale pensionarilor.
    Dacă spui că poate pensionarii aceia dacă nu se descurcă să trimită un contract pe internet sau nu au un nepot/vecin care să o facă în numele lor poate nu ar trebui să ocupe degeaba un loc de parcare ești luat de jumătate de cartier că nu toată lumea e it-ist. Și mă uit la mine la bloc, mașinile nu par a par a fi de pensionari care nu și-ar permite cu adevărat să plătească mai mult de 70 lei/an raportat la valoarea mașinii și nici nu par oameni care să nu poata încărca două poze (talon+CI) în aplicația oferită de ADP. Cei mai jegoși sunt cei care au loc de parcare, dar nici nu parchează pe el…

    00
    • Mai jegoși decât ăia care au loc de parcare, dar țin o rablă pe el. Și apoi vor desființarea spațiului verde, ca să se facă parcare, să ia și ei un loc că au și mașină nouă?!

      Am puține idei/probleme, dar fixe. :)

      00
    • Acu cativa ani imi zice un coleg danez ca in Danemarca tot ce tine de taxe (declaratii, plati, incasari, etc) se face exclusiv online. Fara plansete, miorlaieli, si proteste.
      Intr-o seara era cu maica-sa de cca 90 de ani pe skype si o invata cum sa umble in contul ala online pt taxe.

      00
  19. Probabil oamenii din Braila nu au aflat inca faptul ca Dominic Fritz a trebuit sa elimine supraimpozitarea cladirilor nerenovate in Timisoara, dupa ce primaria a pierdut zeci de procese. De fapt toate procesele – https://www.g4media.ro/dominic-fritz-a-eliminat-supraimpozitarea-proprietarilor-care-nu-refac-fatadele-cladirilor-din-timisoara-dupa-ce-primaria-a-pierdut-zeci-de-procese.html

    00
  20. Si aia de la coada nu fredonau maneaua aia a lu’ Fuego („Casa parinteascaa nu se vindeee!”) ?

    00
  21. De acord 100% cu cele enuntate in articol

    00
  22. Batranica, care are o pensie dupa sot de fost pensionar special mai mare acum decat salariul unui IT veros, are o vila cu doua apartamente, care incepe acum sa cada, cate un pic pe aici, cate un pic pe acolo si mai ia chirie pe vreo 2 apartamente. Nu sta nimeni cu ea, copii nu mai are, iar 3 nepotii fug mancand pamantul. Ghiciti cine se plange cel mai tare ca nu are bani si nu-i ajunge pensia? :)

    00
  23. Vali Petcu, Prim-ministru!

    00
  24. Faza asta cu suprainpozitarea cladirilor din zona centrala la Oradea se pare că a ținut.
    Al draqu Bolo acum a exins masura in tot Bihorul pentru terenurile intravilane necurățate. Îmi zicea primaru că trebuie să suprainpoziteze de 6 sau 60 de ori.Nu mai rețin ca eram după câteva pahare.

    00
  25. Sa se revizuiasca totul,dar sa nu se schimbe nimic!
    Plm,eu nu inteleg cum consiliile locale/primariile pot pierde procesele,si de ce ar fi neconstitutional sa mareasca impozitele.Eu personal cunosc persoane ce ocupa imobile mult prea mari pentru nevoile lor(copiii sunt plecati de zece ani de acasa-da lasa sa aiba camera lor cand vin),bonus se plang ca impozitele,intretinerea aia deficitara e foarte scumpa.
    Pe de alta parte(as face un articol pe tema asta),ii inteleg,noile constructii(numite ansambluri rezidentiale)sunt la mama dracului,de multe ori incalca minime norme de arhitectura si trai decent(fara trotuare,strazi fff inguste,inghesuite,prost construite),insa drama este ca ai mari sanse sa iei teapa,contractele sunt niste inselatorii pe fata,ca si cumparator de buna credinta,dai banii,si esti la mana unor jeguri lipsite de etica.

    00
    • Pentru ca daca tu maine iti faci o casa cu banii tai, pe munca ta, pe terenul tau, ce chestie nu prea e treaba nimanui daca iti e prea mare casa 😂😂 ce naiba?!? Deci cum, ai verificat tu ca unuia nu ii mai trebuie apartamentul ala de 3 camere si i-ar fi ok si intr-o garsoniera?

      00
    • @Dan,iti explic cum imi dau seama:
      1.bloc construit in 1984,are nevoie de diverse reparatii si investitii,care in mod normal se impart,in functie de suprafata fiecarui proprietar.pai sa vezi acolo circ,altfel le place stie ca au apartament de 70.000 euro,le place sa stea in suprafete generoase,insa li se pare total inacceptabil faptul,ca odata la 10 ani,trebuie sa cheltuie 1% din valoarea apartamentului,pe niste reparatii absolut necesare…vai,dar pensia e mica,de unde asemenea avere,iar daca le povestesti cum pot fi executati silit(asa ar fi normal),daca nu plateasc datoriile,devii un nemernic fara suflet fata de niste bieti pensionari,esti un nenorocit.pai nu iti permiti darile,inseamna ca nu stai in casa care trebuie
      2.se muta tanti x la bloc nou,au ajutat-o copiii cu bani,a combinat niste chestii vechi,vai ce bine e totul nou,uite,gradina intretinuta,semneaza cu buna stiinta un contract de management,etc;dupa doi ani e prima care urla ca ne fura,am vazut eu ca udau gradina pe ploaie,da ce,femeile alea de serviciu le trebuie manusi,vai,e prea scump,eu sunt la pensie,nu am bani,am muncit o viata intreaga si am crescut copii,nu iti dau eu voie sa ma judeci,hai sa reziliem si gasim noi pe cineva sa dam cate 30 de ron pe apartament sa ne faca curat si gradinarit,etc(in conditiile in care taxele de management au fost stabilite si neschimbate de la darea in folosinta,servicii ok,etc…)

      Asa deduc eu….nu iti permiti,cauti ceva mai ieftin.

      00
    • ca să se știe, pentru mine și pisic îmi trebuie minim 2 camere. jos laba de pe apartamentul meu. huo garsonierele.

      00
  26. Vechea poveste…statul si cetatenii vor sa fie cladiri istorice in stare cat mai buna, pentru ca e in interesul urbei. Ce nu doreste statul este sa se implice in a face ceva in acest sens.

    Daca tu maine primesti mostenire o cladire d-asta, esti obligat sa o consolidezi si renovezi in stilul ei original, lucru care duce la costuri foarte mari. Primaria practic vrea sa se bucure de beneficiile unor cladiri istorice bune ca obiective turistici si nu te ajuta, ci chiar vrea sa te supraimpoziteze. D-aia sunt lasate in paragina. Sa cada de tot si apoi ai voie sa faci ce vrei acolo. Nu e dovada de simt civic, dar parca nici sa ma impozitezi de x ori in plus, fara sens. De fapt, un sens exista: nu imi mai permit sa o tin, o vand, altul vine face un proiect de renovare si asteapta sa pice cladirea si, asa, terenul ala intra pe mana cui trebuie. O mare mizerie!

    00
    • Adica tu vrei sa plateasca statul renovarea? E simplu, daca nu iti permiti renovarea o vinzi si zici merci ca ti-au cazut din cer niste bani ca doar a fost mostenire.

      00
    • Pai nu, vreau statul sa ajute, nu sa traga doar foloase. Pentru ca eu nu am de castigat, obiectiv vorbind, nimic. Orice constructor o sa intrebi o sa-ti spuna ca e mai ieftin sa darami o casa veche decat sa o renovezi/consolidezi dupa toate normele si regulile ( apropo, statul iti pune iar bete in roate, prin birocratie, la faza asta ). Si apoi, statul care doar castiga ( prin impozite, prin taxarea turistilor, etc ) nu prea are niciun aport, nu iti aduce niciun ajutor la a repara/consolida casa aia. Si peste toate astea, ar vrea sa creasca si impozitul ca sa te forteze sa o vinzi ( casa aia, probabil, are valore 0, terenul insa… ) eventual cui trebuie. Se gaseste sigur, in tara asta, cineva sa o ia, sa initializeze un proiect de renovare si sa se asigure ca pica singura casa, inainte de a o repara.

      00
  27. Hai salut. Eu sunt intr-o situatie in care vreau sa restaurez / repar fatada unei cladiri istorice. Suntem 7 intr-o curte interioara, fiecare cu cota parte pe fatada in functie de mp2. Fatada e intr-o stare mizerabila.

    – 2 vecini sunt in chirie sociala de la primarie – primaria a ridicat din umeri, vecinii nu le pasa – situatia e blocata – nu ne ajuta nimeni – nici primaria, nici chiriasii sociali.
    – 3 vecini nici nu vor sa auda de reparatii / investitii – dau in chirie si nici nu mai dau pe acolo.
    – 2 vecini sunt speriati de bombe, impozite marite si amenzi de la politia locala (aici eu sunt 1 din ei) si dam telefoane, vrem sa miscam ceva si nu putem – primaria pur si simplu nu se implica mai mult decat amenzi sau notificari.

    Costurile ar fi colosale pentru noi 2. Mai ales ca amandoi suntem in fundul gradinii si avem mp2 putini, iar cota parte la fatada e mica. Primaria ne-a zis sa facem pe banii nostri si sa decontam la vecini, prin instanta. Costuri peste costuri. Am primit pana acuma 5 amenzi a cate 250 lei fiecare. Le-am platit toate. Situatia e tot asa.

    Sincer, astept marirea impozitului ca poate asa vine un wake-up call. Ca altfel, nimeni nu isi bate capul.

    Dpmdv, cum i-am si propus inspectoarei de la patrimoniu, as veni ca primarie si as repara pe bugetul meu si apoi as urmari fiecare propietar in instanta pentru recuperare investitie. Nu platesti? Executat. Recuperat bani. Raspunsul inspectorului? ”Cine are timp si bani pentru asta? Rezolva cum poti..”

    PS. Ati ramane surprinsi ca a avea un spatiu in centrul istoric nu iti aduce automat $, mai ales daca e locuibil si ai sub 30mp2.
    PPS. Solutia de a vinde si a ne muta inseamna a renunta la lupta – e pentru lasi.
    PPPS. Orasul e Cluj-Napoca, in km 0 al orasului.
    PPPPS. Refatadizarea unei cladiri istorice se face cu proiect de arhitect, aprobare monumente + primarie si firma specializata. Mai ales in centrul istoric. 90% din reparatii sunt facute cu chit de cutit, o decorativa și cam atat.

    00
    • Eu aș da primăria în judecată acum.
      Îmi dai amenzi și mă fuți la creieri cu notificări, dar nu vrei să plătești costurile și/sau să te implici în demersuri în calitatea ta de proprietar?!
      Ia d-aici proces, să vezi cum e când te freacă altul.

      00
    • @AB Ai impresia ca intereseaza pe cineva de la primarie de proces? Nu pierd banii lor personali, ci tot din ai fraierilor care platesc taxe.

      00
    • @Zero, poate, dar orișicât acolo, unii funcționari/instituții fac asta și pt că nu ne agităm, nu-i tragem la răspundere, nu-i dăm în judecată, stăm ca oile.
      ok, pierd procesul și îl plătesc tot din banii noștri. dar poate altă dată se mișcă mai cu talent în situații asemănătoare, se grăbesc un pic cu avizele lor, plătesc partea care li se cuvine și încep ei demersuri pt alte clădiri în care au cotă parte, povestea se aduce în discuție în campania pt primărie, un ceva, cumva.

      00
  28. Daca luam salariul minim = trăit atunci casa aia trebuie să valoreze 120.000 euro ca să fie egală cu 20 de ani de trăit. Din care trebuie să cumperi și acel „altă parte”. Usurel cu tefelismul pe scari.

    00
  29. Un fisc competent cauta si afla rudele acestor batrini rupti in cur. Dupa adrese cauta si gaseste cine foloseste aceste adrese ca domiciliu, ca trebuie sa le foloseasca, nu? Apoi intrebi persoanele alea, rude cu batrinii, cam care e treaba cu proprietatile puse pe numele altor persoane in scop de a avea taxe reduse sau … ooooh … sa nu apara in declaratia de avere daca sunt si persoane publice, angajate prin institutii de stat. Te uiti prin conturile lor, de unde castiga bani, daca primesc bani cash depusi prin cont, you know, the usual, daca banii corespund cu veniturile oficiale. And then the shit hits the fan …

    00
  30. Am o cunoștiință, doamnă spre 90 de ani. Trăiește dintr-o pensie de sub 2000 lei, cu o casă veche, friguroasă. Numai terenul de sub casă valoarează 600k eur. O înțeleg, că nu vrea să vândă, la vârsta asta e greu să te muți. Dar și așa să stai în condiții relativ precare de atâta vreme…
    Înî fine, se vor bucura fiica (trăiește din ajutor social în altă țară) și nepotul…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube