Hai să depășim momentul plânsului și să ne gândim la ceva. Hai să ne gândim la motivele pentru care oamenii votează cu PSD și cum putem să schimbăm ceva.
Bun.
România săracă, needucată, bla bla. Logica oamenilor era simplă: înainte nu exista pensie, oamenii făceau cât mai mulți copii pentru a avea ajutor la bătrânețe. Frații se înțelegeau între ei și unul dintre ei rămânea în casa părintească și avea grijă și de bătrâni. Cazurile în care bătrânii erau lăsați baltă sau dați din casă erau rare.
După care a venit comunismul și era nevoie de brațe de muncă la oraș, plus că pământurile au fost confiscate, așa că o parte din oamenii din sat au plecat să muncească la oraș (navetiștii), iar o parte au rămas la CAP-uri.
Prin anii ‘80, Ceaușescu a început să mărească orașele cu celebrele cutii de chibrit pe post de locuințe, aducând țăranii la oraș. Tineri de toate felurile s-au mutat la oraș și au abandonat viața grea de la sat (pentru că la sat e greu, și la sapă și la păscut vitele și la orice).
Așadar, părinții au rămas singuri în bătătură, cu pământuri de muncit, cu viață grea, cu tot ce se putea. Au continuat să trimită porci și cartofi la oraș, că asta era datoria lor și așa înțelegeau ei viața, să își ajute copiii când sunt tineri ca să aibă un sprijin la bătrânețe. Numai că tinerii nu au reciprocitat deloc, iar viața la sat a devenit mai grea pentru cei rămași acolo.
Din greutatea asta a apărut răutatea care face ca bătrânii să rămână singuri. Mă uitam uneori la tata, cel mai calm și cel mai calculat om din univers, nici el nu putea rezista la infinit la căpoșenia părinților lui, care primeau orice inițiativă și tentativă de ajutor cu un refuz categoric, chiar dacă era, absolut de fiecare dată, spre binele lor. De exemplu, ne-au bodogănit vreo patru ani că am făcut o cocină de porci din beton și BCA în loc să o facem din lemn, că se fac de rușine în sat, pentru că nimeni nu mai pomenise așa ceva.
Ovidiu are dreptate, bătrânii nu își iau copiii în serios pentru că nu au făcut nimic cu viața lor. Stau la oraș, se dau pe net și o freacă aiurea.
Extindem discuția și spre orașe. Și aici sunt bătrâni abandonați de copiii lor, stau în apartamente jegoase, mănâncă prost, au mobilă veche, covoare râncede, haine putrezite și așa mai departe. Și nu pot și nu vor să ceară ajutor de la copiii, că văd că ăștia o duc mai rău: n-au casa lor, n-au servicii bune, sunt mereu obosiți și, overall, nu au bani.
Degeaba vrei să îi ajuți dacă ție abia îți ajunge salariul și faci foamea dacă nu îți trimit ei pachet. Și ei îți trimit și mănâncă ei mai puțin ca să îți fie ție bine, deși ai treizeci de ani.
Ca să nu mai lungim textul, cinci situații în care ne putem ajuta părinții:
- mers cu ei la cumpărături de haine. nu trebuie să fie Salomon, e de ajuns un Decathlon sau C&A, au și acolo haine bune și trainice. niște pantofi, niște pantaloni, niște ghete, o geaca serioasă, niște bluze. 500 lei la doi sau trei ani. rupem din rata la aifon sau dintr-o ieșire în Centrul Vechi?
- mers la ei cu mâncare. în funcție de zonă (oraș sau sat), un sac de cartofi, 2-3 pui congelați, zece pâini, zece kile de zahăr/făină/mălai. două sute de lei pe lună. rupem din banii de starbacs sau de coffeol?
- cumpărat ustensile de bucătărie. de la un set de tacâmuri la veselă la înlocuit aragazul vechi la oale. și luat la plecare pe cele vechi.
- un weekend pentru ajutat la curățenie în casa lor. da, știu, greu, dar au nevoie să fie ajutați să arunce haine vechi, ziare adunate, tot felul de troace, costumul tău de pionier, rochia de mireasă din ‘72 și colecția de sticle returnabile. cu ocazia asta se mai scoate aerul de formol din casă.
- cumpărat alte obiecte care să le facă viața mai ușoară. mașină de spălat mai bună, cuțite mai noi, frigider funcțional, unelte de tot felul, baterie nouă la baie, un televizor mai bun, o saltea de pat decentă, niște seturi de pat, o canapea fără găuri și așa mai departe.
Știu, toate astea cer bani, dar e singura cale pentru a-i scoate din sărăcie.
ps: nu zice nimeni că asta e singura și absoluta cauză a votului pro psd.
În poză, bunica din partea tatălui și una dintre fiicele ei. Bunica a trăit până la 92 de ani, s-a bucurat de respectul copiilor până în ultima clipă, avea camera ei, o cărau în curte când n-a mai putut merge ca să stea la aer și să se mândrească cu curtea ei și cu vrednicia copiilor și nepoților.
Cred că uiți detaliul că PSD are acum 40% în București. Tot aud basmul acela cu Teleormanul (evident, sunt din Teleorman), sărăcia, făina, uleiul… Olt, Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași la un loc abia strâng cât un cartier din București, ca număr de voturi. Nu mai suntem de mult pe vremea lui nea Nelu. Pe-acolo lumea e plecată în străinătate, bătrânii s-au mutat la loc cu verdeață… Până și PSD a avut încă vreo 3-4 președinți de-atunci.
Da, PSD rămâne la 3,5-4 milioane de voturi, dar sunt alte 3,5-4 milioane decât acum 10 ani. Nu mai sunt de la țară, sunt de la oraș. De la 10% în anii ’90, PSD are 40% în București, cu tot cu experimentul Sorin Oprescu… Pe Firea n-a votat-o Teleormanul, ci „miticii”. Altele sunt explicațiile, nu mai este sărăcia sau lipsa de educație, astea au rămas șabloane de gândire. Și până când nu se va înțelege asta, PSD va continua să fie la peste 40%.
păi ni le spui sau așteptăm de la sociologii neamului?
hai ca e simplu: saracii voteaza psd-ul. la saraci intra:
in primul rand pensionarii.
apoi cei care au 4 clase
– apoi cei care nici nu ar vrea sa iasa din tara sa vada cum e afara
– apoi cei cu venituri scazute cu multi copii sau someri
acesta ar fi bazinul ekectoral psd
@giastinbiba: VOTANTI !!! Învăţământ superior
PSD – 26,8%
PNL – 24,4%
ALDE – 8%
USR – 22,3%
PMP – 5,2%
UDMR – 4,1%
(Studiu IRES la comanda Digi24, eşantion 18.284 de alegători, realizat în 300 de secţii de votare).
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/alegeri-parlamentare-2016/ires-profilul-alegatorului-de-la-scrutinul-de-duminica-631028
Din experienta mea, daca analizezi la nivel de micro-comunitate (sat, orasel, etc) vei ajunge la concluzia ca unii oameni nici macar nu voteaza PSD ca partid ci „cu X-ulescu”, ce poate fi primarul, postasul, inginerul, etc pentru ca au un interes direct daca acea persoana castiga alegerile ( nu toti asociaza PSD cu Dragnea, Firea, Ponta ci direct cu persoana ce reprezinta partidul in comunitatea lor si ei voteaza pt acea persoana nu pt PSD). Acest lucru nu se aplica doar la pensionari si asistati sociali ci la familii intregi, unde evident categoria de varsta si tipul de studii variaza, pentru ca ei stiu ca dupa ce „vor iesi aia ” vor avea si ei de castigat cu un job mai bun, un contract mai bun, o spaga, un comision mai bun, etc si asta pt ca atunci cand sunt alegeri si se schimba partidul de la putere , nu se schimba doar prim-ministrul, ministrii si consilierii lor ci multi din functii de conducere la nivel local de la director de spital, inspector scolar pana la asistenti sociali sau femei de servciu.
@realistul
numai printre pensionari sunt multi cu studii superioare. nu iti spun nimic nou, nu?
iar pensionarii sunt bazin electoral psd,.
deci ramane cum am stabilit
PSD este în momentul de față votat de ceea ce se numește „clasa de mijloc”, oameni cu un salariu mediu, angajați la stat sau la privat, mici patroni, mai mult sau mai puțin legați de contracte cu statul, oameni puțin implicați emoțional în politică. Ultimii ani au întărit ideea că toți sunt „aceeași mizerie”, însă PSD a știut mai bine să comunice cu TOATE categoriile, la aceste alegeri venind cu mesaje targetate pentru pensionari, pentru salariați, pentru patroni (la unii reduceri de taxe, la alții creșteri de pensii…). Ori dacă tot sunt la fel, măcar îi votez pe cei care „au făcut ceva”.
„Dreapta” a venit mai degrabă cu mesaje de excludere/segregaționiste, la aceste alegeri au copiat mesajele PSD cu reduceri de taxe și măriri de pensie, dar pentru oamenii „normali”, care nu lucrează în IT, prin managementul multinaționalelor sau prin oengeuri „soroșiste”, ei sunt asociați cu tăierile de salarii ale lui Boc, cu camarila băsesciană. PSD și Tăriceanu sunt asociați cu creșterile economice (perioada 2000-2008, 2012-2015)… Dreapta s-a focusat exclusiv pe Justiție, „partidul DNA”, dar acestea sunt subiecte relativ abstracte pentru persoanele care nu sunt implicate emoțional în politică (la modul galerie de fotbal). Cumva se repetă situația Țărăniștilor, care au venit cu o intransigență morală și justițiarism într-o țară în care, totuși, lucrurile se iau „a la legere”. Cumva, faptul că Băsescu îi aresta pe pesediști și acum sunt arestați ai lui Băsescu fac ca toată această luptă împotriva corupție să fie ceva „ei între ei”, care nu privește omul de rând, de aceea subiectul are un impact mai mic, iar unii sunt văzuți chiar ca victime.
Sărăcimea și prostimea nu mai este implicată politic – eventual cu mici și spectaculoase excepții (unele bine mediatizate) – este ignorată de toată lumea și, la rândul ei, ignoră.
@realistul
invatamant superior inseamna si imbecilii aia de la spiru haret. Pana mea, e simplu – trebuie sa fii cretin patentat ca sa votezi cu un partid condus de un infractor condamnat. Trebuie sa fii idiot cu spume ca sa votezi partidul care zice ca schimba legea dupa cum vor ei, daca legea e de bun simt si impiedica persoanele cu cazier penal sa aiba o functie publica.
Asa ca indiferent de sondajele aratate, stai linistit ca doar idiotii, aia needucati si spalatii pe creier au votat PSD. Ah, si aia care au direct de castigat daca iasa PSD – aia abonati la contracte cu statul si asa mai departe.
Dar stii ce e misto? Ca toti astia ce au votat PSD o sa se planga peste tot ca vai, e nasol in Romania, dupa ce da PSD cu tara de gard. Toti jurnalistii care au prestat pentru PSD si contra lui Ciolos si a guvernului „tehnocrat” o sa se planga ca vai, li se baga pumnul in gura, ca in 2000-2004. Luati PSD cu pita, pana va iasa pe ochi.
Ah, si doamne da sa vina Tariceanu cu o noua taxa de inmatriculare, acu dupa ce guvernul asta tocmai v-a scapat de ea. Sa simta toti pe pielea lor efectul alegerilor proaste.
saltea, tv, haine… gesturi misto
dar ai batranii vor sa conduca TOT EI tara adica pe voi copiii lor
cum? prin repezentanti. PSD ii reprezinta si nu are nevoie sa le cumpere voturile. zahar si ulei sunt un fel de piedici in calea uitarii
tinerii, ati uitat de noi? noi nu uitam de voi. votam PSD. sa ii scoateti pe astia cand om muri noi.
nu ai ce schimba. batranii nu ii schimba pe tineri. tinerii nu ii schimba pe batrani.
exista o incapatanare generationala care nu are nevoie de nici un fel de explicatie
Mama are 62 si n-a votat in viata ei psd/fsn/fdsn/pdsr. Intotdeauna cu altii, inclusiv ieri (nu, nici cu alde). Nu-s toti parintii la fel.
@ciprian
ma bucur sa aud asta. totusi cu o floare nu se face primavara…btw dar cu cate?
nu ca-s grammar nazi dar ceplm inseamna generational?
ciprian, parintii mei au putin peste 60 de ani, castiga in jur de 4000 sau 5000 lei pe luna, nu din pensie ci din munca, si voteaza dumnezeieste cu psd-ul, si au cate un flat screen in fiecare camera din care urla antena 3 de fiecare data cand merg la ei. Fucked up, nu?
eddy :generational= care se refera la/ e specific unei generatii (popendulatie cam de aceeasi varsta)
nu ai gasit cuvantul in dex, nu?
@sitting duck
de curiozitate, lucreaza la stat sau la privat, si ce educatie au parintii tai?
@2pareri: lucreaza in privat si au amandoi studii medii. Poate asta explica totul?
@eddy
daca ai ramas cu indoieli:
ce e national pentru natiune
áia e generational pentru generatie
now we good? ,)
Unii dintre noi au reusit in viata (da, in modul clasic, cu bani casa masina copii) si au parinti care au votat din anii ’90 pana in ultima duminica doar cu PUNR/PRM/FDSN/PSD etc. Deci cel putin o parte din argumentatie pica. Ce e insa de subliniat, oamenii voteaza cu cei care vorbesc pe limba lor sau „par” ca se pricep la „treburi”. Fiecare generatie are modul propriu de raportare la asta. Asta se vede si in publicul unor anumite televiziuni sau platforme media, inclusiv in publicul acestui blog.
Tu vezi conflictul între generații, dar e și un conflict între mentalități: avem oameni care vor să muncească la stat (e visul lor, serios) și oameni care vor să muncească în mediul privat.
Soluția pe termen mediu e să generăm mai multe joburi bine plătite în mediul privat. Nu guvernul le va genera, ei nu au nici un interes. Ei vor mulți oameni care să depindă de ei și de bugetul pe care îl împart ei.
De asta trebuie să ne rupem din profituri, oricum nu luăm banii ăia pe lumea cealaltă, să tragem tare, să lucrăm cu alții ca noi, adică tot din mediul privat, cu marje de profit decente și salarii ok și să creștem ponderea oamenilor din mediul privat.
Da, multi vor sa lucreze la stat, pentru ca s-a ajuns ca plumbatori de hartii prin ministere sa aiba 1000 euro net, programul e program, daca nu superi pe cineva ajungi la pensie dar cel mai important -daca esti unde trebuie poti sa faci si invarteli pe langa salariu…si invarteli ca lumea, cunosc executanti care au facut zeci de mii de euro din comisioane….in privat patronii platesc prost, orele suplimentare sunt regula etc. Asa ca…de aia sunt 1.3 mil bugetari….tara asta e disfunctionala…
„Nu guvernul le va genera, ei nu au nici un interes.”
Nu au interes poate idiotii care ii tot vezi la televizor, dar un guvern normal are interes, altfel de unde sa atraga bani in plus?
Bine exceptand guvernele compuse din idiotii deja mentionati care nu sunt in stare/ nu-i intereseaza (fie din rea-vointa, fie ca le ajuta argumentatia pentru anumite categorii sociale) sa tina in tara banii produsi de acele joburi private.
Absolut, Gogu, mă refeream la guvernele politice de până acum, nu la ceea ce a încercat Cioloș. Debirocratizarea, informatizarea și transparentizarea administrației au fost imediat percepute ca pericole pe termen scurt și mediu de toată șobolănimea funcționărească. Le-a fost frică să nu își piardă scaunele și au ieșit la vot. Nouă nu ne-a fost destul de frică să îl pierdem pe Cioloș și am stat acasă. Ne vedem la coadă, cu plicurile cu șpaga în buzunar.
Lasand alegerile la o parte articolul asta e numa bun de luat ca model de Craciun(si nu numai)…sa lasam oleaca tot rahatu asta comercial si sa mai vedem si ce fac parintii nostri si chiar daca suntem rupti in cur cred ca uneori numa prezenta noastra e de ajuns sa le facem ziua senina….
Tu voteaza PSD ca vin sa-ti fac ziua senina de 2 ori pe an. Stii cum e: avionul e scump, pierzi mult timp, parcarea e scumpa la aeroport, taximetristul vrea si el spaga. Ia mai bine tableta asta ca vorbim pe Skype zilnic, lunar, la 6 luni…
Eu stiu ce face mama. O vizitez mai des. I-am explicat (chiar si saptamana trecuta cand am fost in vizita) ca pentru mine singura sansa e sa NU voteze PSD. Nu a inteles. Probabil vrea sa incep sa vin si eu acasa o data la cateva luni, ca sora-mea.
Pe final iti spun atat: Craciunul este, totusi, o sarbatoare comerciala. Nu poti sa spui „lasi la o parte comercial” si sa vorbesti despre asta. Si in definitiv ar trebui sa vezi mai des ce fac oamenii care te-au definit pe tine ca om.
Eu zic ca n-ar trebui sa fie asa comerciala…dar plm..biletu de avion e scump, parintii voteaza cu PSD, ce scuze mai ai?
Recunoaste ca, de fapt, cotetul de BCA pentru porci a fost facut ca sa mai ingroape dl Petcu senior niste bani de la sindicat.
Blogger-ul zoso si-a crescut porcii intr-un cotet de BCA ridicat de tac’su din banii furati de la sindicat. Are si dosar penal pentru constructii d-astea neautorizate.
– Cum comentati aceste afirmatii, domnule Petcu? BCA-ul a fost primit de la Soros? Ati complotat cu dansul la masacrul din Colectiv? Ati avut hosting de la GoDaddy?
„cotet sustinut de cititori”
peste bca ai dat si cu lac ?
Bo$$, PSD a câștigat mai toate județele. Nu au votat numai bătrânii. Am o grămadă de colegi de muncă sub 35 de ani, care au votat PSD sau ALDE. Hai, că PSD poate mai înțeleg, dar cum plm să votezi ALDE și să dai like pe facebook? O adunătură de penali. Pe de altă parte, am auzit și bătrâni care se plâng că iar au ieșit hoții ăștia, inclusiv părinții mei. Bine, tata e cu Băsescu, dar totuși…
Ai dreptate! Dar tocmai ti-ai contrazis seria cu satul romanesc …!
Si uite de asta romanu e prost. El nu poate intelege situatiile contrare ce pot coexista si care pot fi constructive.
Au votat cu psd pentru tehnocratii le taie pensiile. Asta au vazut in ultimul an la TV(asta fiind un singur exemplu). Propaganda a functionat fantastic pe toate canalele tv Sunt oameni care nu stiu ce e ala PIB sau deficit bugetar sau nu fac legatura dintre coruptie si nivelul de trai. Problema este a celor care nu au stiut sa comunice cu ei si ma refer la factorii politici.
Nu uita si faza cu PNL-ul care a zis ca taie ajutorul social!!!La mine la tara,pe ulita mea sunt cel putin 12 FAMILII care traiesc din ajutorul social,adica in fiecare familie exista cel putin 3 insi care sug bani de la stat.Si atunci se pune intrebarea,de ce ar fi votat ei cu PNL???
Boss, de unde vrei creier la astia care o freaca pe net, eu au alte probleme, nu le vine curieru cu coletu de black friday, esti nebun?
Crezi ca 10% increderea popendulatiei in Parlamentul Romaniei are vreo legatura?
Lumea nu voteaza Parlamentul Romaniei pentru ca stiu ca e inutil, problemele tarii fiind total altele decat „cine va fura in urmatorii 4 ani”. Mai exact: degeaba ajunge multi-milionarul Dragnea in Parlament; oamenii tot prosti vor fi in Ro. Astfel de probleme iau timp sa fie rezolvate. In cazul Romaniei, decenii.
Boss, asta e motivational-crestina, nu-i asa? Pt ca in realitate e bun, dar pana obtii ceva, pana da rezultate dureaza. Timp in care batranii isi dau obstescul sfarsit.
Eu zic ca buba e in alta parte, s-a vazut cand a iesit madam Firea, iar acum e clar: santem un popor de curve/cocalari/sclavi/asistati. Asta e, sa nu ne dam dupa deget. O natie slaba, fara caracter. Conjuncturi istorice, popoare migratoare, ortodoxism bla bla bla. Kkturi. De fapt santem indragostiti de stanga: populism, sa se dea, coada pe sus, manele, toata lumea e vinovata numai noi nu. Deci matale ceri o treaba de bun simt de la un popor fara caracter. Parerea mea.
Articolul asta mi-a pus o lacrimă în colțul ochiului.
întreținerea comunicării presupune existența unei familii relativ funcționale, iar în 70-80% dintre familii chestia asta nu există, fiecare o știe pe-a lui, bătrânii cu mentalitatea „să faci așa când oi fi la casa ta” și tinerii cu mentalitatea „îmi bag picioarele”.
În plus, am cunoscut mulți tineri (chiar și de-ăia de 18-24 de ani) care votează cu psd și cred că iliescu le-a salvat țara de la dezastru
Ai mei au pensii bune si nu ezita sa-mi ceara servicii gen sa-i car cu masina, sa-i ajut cu caratul. I-am si ajutat in trecut cu imprumuturi de ex cand s-au mutat la casa si lucrau. Inainte sa ne punem pb de ce voteaza atatia PSD(si nu sunt doar mosi) trebuie sa ne punem pb de ce „ceilalti” au avut asa un vot dezastruos. PSD are acelasi nr de alegatori, ceilalti au fost varza, varza pe carne.
„ne-au bodogănit vreo patru ani că am făcut o cocină de porci din beton și BCA în loc să o facem din lemn”
Cea din lemn e mai usor de spalat (o ridici, o intorci invers), mai ales cand esti la batranete. Si tata, si unchiul au tinut mortis sa le arate tatalui lor, ca nu sunt degeaba strungari, si au inlocuit multe chestii prin curte, cu altele din metal.
1. „mers cu ei la cumpărături de haine. nu trebuie să fie Salomon, e de ajuns un Decathlon sau C&A”
2.
3.
Done that. Ai mei insa nu mai voteaza deloc, dupa ce s-au mutat in alt judet, dar au ramas cu domiciliul in PH. Oricum nu sunt fani PSD.
Primarul din localitate e PSD-ist. Cand petreceam vara la bunici, am jucat fotbal impreuna, pe islaz. E un om de vreo 40 si un pic de ani, Primar la primul mandat, si se vede ce a facut (asfaltat tot DJ-ul, de la un cap la altul al satului, facut trotuar unde nu a fost niciodata de la facerea lumii, bagat apa in sat, pentru prima data, dupa ce vechiul sistem comunist a fost furat bucata cu bucata).
Unul din primarii anteriori, PNL-ist, si ruda de gradul 7 cu noi, era un betiv ordinar, care nu a facut absolut nimic.
Bunicii nici nu vroiau sa auda de liberali, sau de taranisti. Era clar ca inca isi aminteau de perioada interbelica.
4. deloc
5. pe ici-pe colo
Bun articol. Lumea s-a schimbat. De cate ori ma duc la tara realizez ca universul s-a micsorat mult de tot. Dupa atatia ani insa, parca duc dorul zilelor alora cand timpul parca de-abia se scurgea. Dar sa fie si net.
timpul nu mai are rabdare cu noi
Tac-tu mare trebuie sa fie Schwarzenegger daca intoarce cocina cu curu’n sus ca sa o spele.
Cand a fost un candidat care parea cat de cat ca stie ce face nu a contat ca vorbeste romaneste prost, ca are 6 case, ca nu poate spune de unde a avut banii, ca nu e ortodox etc. Aceeasi alegatori s-au mobilizat si a castigat, e vorba de Iohannis. La alegerile astea nu am avut nici un candidat care sa para ca are vreo idee iar in plus Dragnea are imaginea ca nu se da la o parte de la nimic pt ca ai lui sa castige.
Bullshit. ORICE, again ORICE e mai bun decat PSD. Nu stiu, de frig oare? romanul nu-si da seama ca daca n-ar fi votat niciunul, da’ NIMENI cu PSD, nici n-ar fi intrat in Parlament? Un 2-3% maxim. N-ar fi fost misto sa vedem azi o sedinta fulger de disolutie/sau cum dracu’ s-o mai numi a PSD-ului?
esti prost? Johannis putea sa fie si ficus si tot il vota lumea…
nu calitatile l-au facut presedinte ci antipatia fata de Ponta
@DanC:DE CE?????Nu suport PSD,dar de ce erau altii mai buni?Penalii din celelalte partide erau mai putin penali ca aia din PSD?Argumenteaza te rog cum era mai bine cu ALDE decat cu PSD.Vorbiti ca sa aflati in taina,in anul de gratie 2016 Romania nu mai are clasa politica sau politicieni care vor sa aduca tara pe un fagas normal,european,democratic.Sa nu va mai mire ca 40% dintre romani au votat ciuma rosie.
@TutanCamon: Pai ai raspuns singur cu ultimele tale 2 cuvinte – „ciuma rosie”. Cum pizda masii sa votezi cu PSD?!? Anul Domnului 2016! Cand ai o istorie de 27 de ani de diferite nuante/aliante/dracu-lacu’ – toate cu PSD. Bai, e mintea cocosului: hai in pendula mea sa incercam cu ALTCEVA. Orice altceva dar nu cu javrele de la PSD. Ca au promis marea cu sarea. Si n-au promis si pana acuma si TOT nu s-a facut nimic? Chestia ca PNL a mimat joc de glezne, n-au putut sa spuna in campanie treaba asta, ca PSD=Dracu’. Pt ca si astia au fost in pat cu psd + si-acu’ li se scurg ochii la pomeni.
Incercarea asta patetica de-a explica ca votul masiv pro PSD este datorat batranilor, asistatilor, celor fara de carte, somerilor, puturosilor, alcoolicilor, neafiliatilor la cele mai noi stiri, ignorantilor, habarnistilor, mi se pare atat de aberanta incat imi scuip in san de „Doamne ferste”!
Cand in Bucuresti, capitala Romaniei, unde gasesti creme de la creme, manageri de multinationale, mari dezvoltatori, intreprinzatori, aitisti, free-lanceri, artisti, voteaza UN singur senator PNL, atunci Uauuuuu! Naspa.
S-a mai dus pwulii de suflet un mit!
Atata timp cat a ajuns internetul uairles in cel mai indepartat catun al patriei, de se uita toate babele pe tableta, si au conturi pe Facebook si Youporn, se vede treaba ca electoratul roman s-a modernizat sotto si nu se mai lasa pacalit de lozinci isterice de genul:toti politicienii la puscarie! coruptilor care sunteti voi corupti! e mai bine cu tehnocracanatii! alegerilii e de cacat!
In concluzie: Vox populi, vox dei, si hai sa n-o mai frecam pe duda!
de ce nu vrei să comentezi cu numele tău și te ascunzi sub mailuri false?
Micea du-te la somn ca iar iei bataie!
Felicitari! Ai descris situatia foarte bine.
Nu cred ca tine de asta, nu-ti arunca batranii ce-au agonisit sa-i impusti, chiar daca e un jaf, aproape sa ma cert cu ai mei sa-i conving sa arunce vechiturile, neam…, m-am lasat pagubas, nu refuza altele, dar nici nu arunca
Aia cu influenta e din altceva, gen primarul psd-ist de care se loveste des, daca rezolva ceva .. psd a rezolvat, chiar daca nu rezolva problema ci doar un kkt nesemnificativ, tot e bine ca „macar asta a rezolvat ceva”, popa e si el băgat pe filiera, media nici nu mai zic, si se aduna cam multe pe aceiasi direcție.
Succesul PSD e defapt un esec, de la 65% USL la 50% PSD+ALDE, problema reala e ca nu au opozitie reala, PNL sunt mai corupti si mai prosti decat PSD, iar USR … se imbata cu apa rece, scor sub PPDD, si ala jumate furat din PNL si pe carca lui Ciolos.
Batranii sunt captivii unor temeri, si rezoneaza cu anumite idei, nu e vina lor ca dobitocii ceilalti nu stiu sa ofere siguranta in fata temerilor si sa imprumute parti din discursul socialist. Succesul PPDD din legislatura trecuta ne-a demonstrat ca un partid de centru poate da cu uia si in stanga si in dreapta, dar ce sa stie unii care n-au castigat cinstit 1 leu in viata lor!
Sa nu uitam ca guvernarea Ciolos s-a inceput cu lupta pe viata si pe moarte impotriva majorarii asumate de Ponta a salariului minim, scroafa de la finante ne trimite sa muncim pe doi lei, dand exemplu tarile BRICS care multe ne-au intrecut la nivelul salarizarii.
Cand Dragnea i-a muscat de cap cu proiectul eliminarii celor 102 taxe parafiscale, idiotii s-au atarnat de TVR, vidanja publica care drept multumire l-a muit putin pe Ciolos cenzurandu-l in campanie, si nici scoase taxele, aceeasi scroafa de mai sus ne ameninta cu o noua taxa de inmatriculare, in benzina, ca doar iese de la 1 ianuarie supra-acciza Ponta, doar e pacat sa se ieftineasca benzina.
I-am muit si eu o tura la vot, sa-si bage mintile in cap si sa nu mai lupte impotriva celor ce le cersesc voturile.
La primarie nu mai zic, cum au eliminat potentialul enorm al lui Marian Munteanu pe care-l puteau duce de la Primarie la Presedintie, ca Mutu nu ia al doilea mandat.
la potentialul enorm al lui marian munteanu mi s-a rupt filmu
A vrut să scrie putențial.
Boss, lumea nu prea intelege ce se intampla si absolut toti romanii au o bula in care traiesc. Unii mai mare, altii mai mica. Dar nu asta e important ci 2 chestiuni:
1.Prezenta la vot a fost undeva la 39%, deci inseamna vreo 7 milioane de oameni, oameni care in acest moment se simt reprezentati de aceasta noua clasa politica. In tara sunt undeva la vreo 18 milioane, practic 11 milioane si-au bagat piciorul pentru ca indiferent, de cine va fi la putere, lucrurile nu se vor schimba. Si sti ce e mai trist, ca au si dreptate. Aceia sunt oamenii, care nu se plang, isi vad de viata, au plecat din tara, au o afacere, cauta sa faca ceva pe scurt sunt mai bine de jumate din popendulatia activa, care atentie, in urmatorii ani se va diminua, vezi ultimele predictii.
2.Clasa asta politica actuala, atata poate si s-a vazut in campanie, va da un pic mai mult salam, va lua un pic de la justitie si cam atat. In 2 ani, se vor eroda, se vor certa, pentru ca disciplina de partid, nu mai e ce era. Electoratul PSD, nu s-a schimbat, deloc, dar timpurile da. Primul test este testul premierului, iar daca Drangea nu va fi, vor incepe luptele interne, pentru ca ciolanul este prea mare de data asta.
Lumea nu este trista, sau surprinsa, ci mai degraba in acest moment indiferenta. E frumos ce ai prezentat tu in articol, dar dincolo de grija de batrani, mai trebuie avut si grija de copii si de viitor, iar din pacate, pentru multi viitorul nu mai se numeste Romania. Iar treaba, asta cand o vor intelege si partidele va fi o schimbare de mentalitate. Nu indemn, nu incurajez, dar daca in anul de gratie 2016, cand esti mai liber ca oricand si ai access la informatie mai mult ca oricand, nu ai luat o decizie asupra viitorului tau si inca stai sa pice pomeni din cer, inseamna ca ai o problema mare.
unii nu vor să plece. sau nu pot. sau vor și pot, dar nu vor să se ducă să spele vase.
sau vor să se ducă să spele vase, dar nu vor avea un trai decent din asta.
sau vor sa se duca să spele vase, dar știu că vor fi tratați ca cetățeni de mâna a doua, un fel de câini umani.
Pai oamenii aia, vor ramane si vor beneficiari ai politicilor PSD. Cine era, cat de cat capabil si sa treaca de stadiul pe care tu il descri, e plecat foarte mult. Din cauza aia, gasesti greu un instalator bun care sa faca o treaba serioasa, la fel din cauza aia dai peste tot felul de mecanici care iti schimba jumate de masina si exemple continua. Oamenii care stiau ca pot mai mult si au vazut ce le ofera Romania au plecat si incet se vor trezi din ce in ce mai multi. Cred ca singurul sector din Romania, care inca nu a plecat este cel IT, dar e o alta discutie.
Nu vreau sa mai continui cu un exemplu, dar dau un exemplu personal, colega de apartament doar ce a devenit medic specialist de boli infectioase, dupa un rezidentiat, chinuit, in care sporul ala de 100% i s-a dat cam prin ultimul an si cu mare scandal, desi, vedea tot felul de dubiosi. Plus, umilintele suportate pentru depunerea dosarului. Imediat dupa ce am terminat cu examenul, am cautat un viitor loc de munca prima data in tara. Bineinteles, toate locurile de munca pentru medici sunt intr-un ziar de 4 lei, pe care il cumpar cu religiozitate, am gasit cateva posturi, dar cand ajungi acolo, afli ca nu e prea oficial, ca iti trebuiesc niste acte, care nu le vei putea obtine peste cateva luni si tot felul de piedici. La o aplicare aleatoare prin diverse tari, deja apareau ofertele, unii foarte insistenti, dand posibilitatea ca lucrarea pe un post diferit pana la iesirea actelor oficiale, pe un salariu sensibil mai mic, dar cu multe beneficii, ulterior, fiind la nivelul tarii respective. Deci, pur si simplu, cam asta e Romania, e o tara in care te adaptezi la cutume, daca nu poti pleci si asta se va vedea in viitor. Nu neg ca ar fi usor, dar sunt multi care vor incerca, iar rezultatul alegerilor, va creste marja celora care vor sa incerce.
Raspunsul e 2 si anume: Antena 3 :)… Deasemenea pt ca le convine. Am citit o statistica, de exemplu la mine in judet lucreaza 11% din popendulatia 18-60 ani. Sa nu va dea prin cap ca suntem majoritari, nu suntem. Majoritatea romanilor in plina forta nu muncesc, mai mult o mare parte din cei care muncesc nu o fac la noi in tara. Mokaciune si neinteres pt un salariu mai mare in tara, deoarece putini muncesc in tara. Antena 3 ii rezolva si invrajneste mai tare pe pensionari, impreuna cu slaba organizare PNL( sa nu zic ajutorul prietenesc) + am prieteni de 30 de ani care nu au auzit de USR inca, rezulta PSD 45%
Nu mai e nimic de schimbat coaie. Doar o bomba atomica ne salveaza. Scapa cine poate.
Daca vrei sa rezolvi o problema, trebuie mai intai sa ii stii cauza. Uite aici o analiza despre cine si cum a votat https://psnews.ro/cifrele-dezastrului-pnl-psd-victorie-asigurata-de-tinerii-cu-facultate-exclusiv-152808/ .
Surpriza, PSD a luat cele mai multe voturi la toate categoriile sociale. Diferenta a fost facuta intr-adevar de batrani si cei cu cel mult 8 clase, de la care a obtinut marea majoritate a voturilor (in interiorul categoriilor respective). Asta ce inseamna? Pur si simplu ca mesajul PSD ajunge si la acesti oameni, pe cand USR/PNL au ignorat aceste categorii de votanti. Zi-mi te rog de ce o persoana care a votat ieri cu PSD si vede azi in presa „dă dreapta” si pe facebook cum il fac unii prost, handicapat, retardat, corupt, etc, ar vota peste 4 ani cu partidele cu care aceste persoane il indeamna sa o faca? Vrei sa ii obtii votul, ii vorbesti frumos, nu o arzi superior si ii spui ca e prost daca nu face ca tine, ca de-al dracului n-o s-o faca, doar ca sa te vada cum iti tai venele de ciuda. Si daca ar fi fost prezenta 99% (ca pe vremea lui Nea Nicu, regretat de Clotilde), scorul PSD tot cu 4 ar fi inceput. Ar trebui ca oamenii sa iasa din bula in care traiesc. Daca majoritatea prietenilor tai voteaza intr-un anume fel, asta nu inseamna ca toata tara voteaza asa, ci doar ca te invarti intr-un cerc de oameni care au valori si opinii asemanatoare. Daca vrei sa simti pulsul cetatii, trebuie sa iesi din zona de confort. Cand liderii acestor partide, si sustinatorii lor, vor accepta ca nu toata lumea trebuie sa fie de acord cu ei, abia atunci vor avea o sansa reala. Pana atunci, sa nu ne mire rezultatele PSD.
@zoso
Propun varianta: chill si lasati sa aiba PSD.
Cat mai mult PSD, dimineata, la pranz si seara PSD. Nu ne bagam in treaba lor, nu oferim sugestii, nu dam un kkt, cum zic americanii. Ne vedem de ale noastre, pana le rezolvam, in afara sistemului lor cretin. Mult mai bine pentru sanatate si sistemul nervos.
Si nici nu daca, ci cand or sa dea cu tara-n gard, nu ne bagam, nu dam sfaturi, eventual insulte. Sunt 4 ani de PSD si sa faca bine sa manance PSD fara nimic altceva. Nimic, fara alegeri anticipate, fara iesit in strada si dat jos guvernul, fara guverne de coalitie sau mixte sau de salvare nationala.
Noroc!
Am votat cu USR, cred că singurul din tot satul (2 voturi că am convins-o și pe nevastă-mea), la numărătoarea voturilor au râs în hohote ăia de la primărie, își pasau buletinul de vot de la unul la altul și îi durea burta de râs: ”fii atent cu cine a votat tolomacul ăsta, sigur e nea Mitică care a venit mangă la vot, eu îi tot ziceam, PeeSeeDeeee, da el prostu i-a nimerit pe usââriții ăștia de care nu a auzit nimeni” și în final au mototolit votul că le strica procentu’ ca nu cumva să câștige iar satul vecin ca data trecută când au avut 80% psd și ei numai 79% psd.
Votantii PSD nu sunt numai saracii si pensionarii. Daca va intrebati cum de-a castigat PSD inclusiv la categoria „studii superioare” (da, e pe digi24 sondajul ires si PSD au cele mai multe voturi chiar si in randul popendulatiei cu studii superioare), raspunsul este: aparatul institutional cladit in 27 de ani pe numiri politice! Concret, toti directorii de scoli, licee, spitale, toti sefii de politie si inspectorii de orice gen… toti au votat PSD! Si ei si rudele si prietenii lor, indiferent de studii! Pt oamenii astia PSD inseamna painea pe masa in fiecare seara! Doar nu vrei sa vina acum unul ca Ciolos si sa trebuiasca toata lumea sa de examen pe post! Toti astia ar muri de foame, ca nu i-ar angaja nimeni in privat, nici macar ca paznici!
Si de-asta astia 4,5 mil vor ramane tot atatia, indiferent cati pleaca/vin sau mor: sunt inlocuiti si cei noi vor vota PSD
Vali, am citit articolul tau dar nu am avut timp sa citesc toate comentariile. Am sa dezvolt putin pe subiectul relatiei din familie si nu ma voi atinge de preferinta politica, chiar daca am alta preferinta politica nu urasc pe nimeni pentru alegerea facuta si repet, consider ca trebuie sa respectam decizia fiecaruia. Am sa aberez putin mai jos, lumea care nu digera utopiile poate face skip la comentariu, scroll down si treceti peste.
Referitor la relatia din familie, din punctul asta de vedere in care parintii care si-au ajutat copiii, e foarte corect ce zici si merge incercata varianta ta cand relatia a fost puternica. Nu ofera 100% o solutie garantata dar exista sanse mari sa mearga. DA (fara sa nu sune ca-l pup in cur pe Vali), daca ai avut o relatie puternica, sudata, aajuta-i si discuta cu ei, vor intelege.
As vrea sa pun putin problema din alt punct de vedere, si sa nu se inteleaga ca port vreo ura parintilor. Apreciez enorm munca de a creste un copil, nu e deloc usor, chiar daca are cineva un copil de aici, situatia difera de la caz la caz, la unii e simplu, la altii este extrem de greu depinde de la caz la caz, de la copil la copil, de la capacitatea de dezvoltare a copilului la sanatatea acestuia cand poate la unii trebuie sa umbli doar pe la doctori sau in spitale, adaugandu-se la asta si situatia financiara si faptul ca au renuntat la multe cand nevoile copilului erau prioritare. Faptul ca te-au crescut OK, va zic, reprezinta un sacrificiu si o munca enorma si merita tot respectul si multi nu realzam acum pana nu ajungem in aceeasi situatie in care erau parintii nostril.
As vrea sa evidentiez si un alt aspect al relatiei, un punct de vedere al copilului in care poate de mic poate ai fost maltratat (nu a fost cazul, dar exista cazuri), sau cand ti s-a pus in carca „eu te-am facut eu te omor” sau cand la 18 ani te-au trimis de acasa pe motiv ca nu ei nu te mai tin (desi aveau mai multe case si desi tu mai mult de 1 leu pe zi nu cereai, daca ar fi sa nu iau in calcul mancarea, plata la intretinere, haine), unde poate si tu ai facut eforturi sa minimizezi costurile (de genul ai intrat la facultate, liceu, luat bacul, mastere doar pe barba ta, doar la buget, fara meditatii platite, ai muncit extra ca sa faci un ban). Bun, cand de la 18 ani te-au trimis de acasa, cand 15-20 ani ai muncit ca disperatul ca sa-ti faci o viata si sa tragi sa te misti tot timpul, cand ai fost nevoit sa pleci si sa traiesti pe unde apuci cu unul sau mai multi in camera, cu chirie, cu gazda, cu altii pana sa reusesti sa te ridici putin, cand nu te-au ajutat niciunul cu copilul tau nici macar o singura si ai fost tot timpul in orice situatie pe cont propriu desi ei au avut 4 bunici care i-au ajutat zilnic 20 de ani si pe langa babysitting au facut si mancare si curat dar la tine nu s-au oferit sa te ajute nimeni, cand nimeni nu stia de problemele tale, doar tu umblai noptile sa ti le rezolvi singur, cand ei au primit la nunta direct apartament si au primit un job de la stat, bani de zestre sau ce naiba era si tu ai tras ca disperatul astea de unul singur ani de zile inclusiv in weekend sa-ti poti creste familia singur fara nici un ajutor si sa faci rost de bani, sa iei interviuri unde competitia era foarte mare si trebuia tot timpul sa te dezvolti sa te diferentiezi, cand ai plecat mai departe fara 1 leu facut rost de pe la nunti sau de la cineva, atunci e complicat sa te intorci, nu din ura, nu ca nu ai primit nimic de la ei, dar ai o familie de intretinut, familia ta care depinde de tine si care au fost alaturi de tine cand erai boschetar si incercai sa te misti sa iesi din mocirla, familia actuala care a pariat „all in” pe mana asta ca te vei misca si o sa iesiti cu totii din cacat. Sigur, poate indirect e si o parte buna aici, „daca noi parintii nu ne comportam asa, poate nu ajungeai sa te descurci”, dar poate ca existau si alte variante sa inveti pe unul sa se descurce.
Repet, povestea nu e o lauda sau un motiv de tristete sau ceva lacrimogen, a nu se intelege altceva si nu interpretati aiurea, a nu se intelege ca port o ura, doar ca, in momentul asta, e complicat sa te intorci sa ai grija de parintii tai, pentru ca acum esti singurul (defapt tot timpul ai fost asa) care-si intretine familia actuala (nevasta, copii) si nu au pe altcineva, pentru ca familia actuala a jucat pe cartea ta si nu ai cum sa mai pleci de la masa de joc, pentru ca ai fost fortat sa faci asta de situatia in care ai fost pus. Sa vii acum sa-ti zica dupa 20 de ani cand ai tras ca disperatul „daca vreti sa va intoarceti, aveti unde veni”, nu functioneaza, nu vine nimeni, nu mai poate veni nimeni, nu mai are cum. Nu din cauza orgoliului si nu e un razboi personal, dar tu, de mult timp nu mai ai rostul acolo. Sigur, ajuti oricand, trimiti bani poate, ajuti de la distanta, dar locul tau nu mai e de foarte mult timp acolo. E trist sincer de ambele parti, dar asta e viata, asa e si la animale, gonesti puiul la 2-3 ani sa se descurce singur si ala pleaca sa-si faca viata lui si nu se mai intoarce, pentru ca si daca ar vrea, situatia de acum nu-l mai poate lasa sa se mai intoarca, nu mai e un pui de 2-3 ani cand putea sa se intoarca la fel de usor sau repede cum a plecat sau cum a fost gonit, e oarecum un urs acum cu alti pui la randul lui, cu o ursoaica, cu o vizuina in alt loc, si fizic nu poate muta totul inapoi si nu are cum sa dea timpul inapoi.
Ca regula, ce am invatat eu din asta, ajuta copilul cum poti, nu miza de puterea pe care o ai si ca el inca nu se poate intretine, respecta-i decizia si lasa-l sa plece daca vrea sa plece iar daca vrea sa ramana, sa ramana, dar nu forta decizia lui, in schimb ajuta-l sa aiba putin lidership, sa-si asume niste decizii si sa actioneze si de unul singur insa in acelasi timp mentine relatia stransa. N-o sa garanteze asta ca nu va pleca fara sa se mai intoarca, dar totusi, ai facut ce-ai putut. Insa am sa repet cu ce am inceput, cu toate astea, am un respect enorm pentru parinti, nu e usor sa cresti un copil prin toate greutatile vietii si sunt multe probleme care apar pe parcursul vietii, care le fac situatia din ce in ce mai grea.
Inca un articol de genul asta si imi pun poza cu tine pe perete.
As mai vrea sa adaug ca dupa caderea colectivului au uitat de tot cum vroiau aia sa faca agricultura si au rupt sapa, coasa si furca. Pana acum vreo 15 ani nu era urma de pamant nelucrat. Vara cand mai venea cate o ploaie se umplea casa de oameni. Si chiar si cand au vazut ca lumea pleaca unii tot traiau cu gandul ca lasa ca o sa se intoarca si o sa caute toata bucatile ca n-or sa aiba ce da la vaca.
Oricum nu ar strica ca unii dintre noi dupa ce s-au pus pe picioarele lor sa isi confrunte parintii si sa le arate ca nu mai vb cu niste copii ce zic doar da. Si chiar daca nu iti zice multumesc si nu se bucura sa te vada, mai incercati odata, cel mai probabil o sa se inmoaie.
Abia astia din generatia fiului tau sa creasca ca niste oameni normali si nu niste psihopati. Desi daca il mai tunzi in felul ala presimt ca nu o sa iti vezi pensia. :))
Bine identificat aspectul cheie: „cumpărat ustensile […] și luat la plecare pe cele vechi.” !!!
– oamenii in varsta sunt mai multi decat tinerii;
– dintre tineri multi sunt plecati afara, multi fara forme legale pentru a putea vota;
– tinerii , 25-35 de ani, care au ramas au votat;
– tinerii 18-25 inca nu vor sa inteleaga despre ce e vorba cu politica, pentru ei cuvantul comunist este ceva din cartea de istorie;
Concluzie: cei care pot face diferenta ori sunt plecati ori inca nu simt pe pielea lor ce inseamna clasa politica corupta si penala.
3. Buna precizarea cu „luat cele vechi cand pleci”. Bunica-mea are, fie luate de ea insasi, fie luate de noi (copii, nepoti) tigai, cratite, tacamuri, seturi de farfurii, cesti, pahare, ce vrei tu. Nu le foloseste, le tine in casa. La bucatarie are tot unele vechi, ciobite, desperecheate. Ne ducem, le scoate p-alea „bune”, refuza sa le arunce p-alea vechi, cand plecam le duce p-alea bune inapoi. Ii cumpara mama galeti, cosuri/saci de gunoi, bureti de vase, detergenti de vase. Pune cenusa in saci/cosuri/galeti pana se topesc de la vreun rest de taciune, gunoiul il pune tot intr-o galeata metalica din cretacic sau intr-o chestie langa soba sa le arunce in foc. Nu foloseste detergentii de vase, buretele ca, vezi doamne sa nu dea apa cu detergent la animale, in conditiile in care nu mai tine porc de cativa ani sau vaca de vreo 10.
Ii duce mama haine dragute, bune (nu cine stie ce branduri, dar ok), adaptate varstei, nu le poarta, le tine, sa mor daca stiu pt ce, ca-s prea multe pt inmormantare. Isi ia tot niste chestii naspa de o calitate si un design cel putin indoielnice. Tot asa si asternuri sau mai stiu eu ce. Are, chiar are (le vad in dulap in camera „buna”) fie facute chiar de ea, fie primite, nu le foloseste. Daca vrei sa le arunci p-alea vechi iese scandal, sau isi cumpara tot gioarse. Acum extrem de multi ani, eram eu copil, cel mult adolescenta, a vazut la mama set (caciula si guler) de vulpe polara, si-a luat si ea. Nu le-a purtat. Acum 1-2 ani ma batea pe mine la cap sa mi le dea mie. Posibil s-o fi intrebat si pe cumnata-mea.
I-am luat mixer sau alte chestii care pot face viata mai usoara. Nu le foloseste, le scoate cand ne ducem noi si intrebam de ele ca avem nevoie. Am ajutat-o si si-a luat aragaz nou. Tot p-ala vechi il foloseste in mod curent. Singura chestie pe care chiar o foloseste este masina de spalat automata.
Nu discut optiunile politice ale celor varstnici (parintii, desi 60+ n-au votat psd, bunica-mea nu stiu, posibil n-a votat ca se reface dupa un avc), dar noi (mai mult parintii mei) urmam toate sfaturile alea, dar ne lovim de o rezistenta demna de o cauza mai buna. Voi cum ati rezolvat astea, ca presupun ca nu suntem singurii in aceasta situatie?
Singura chestie pe care chiar o intelege e cum sa ai job si sa vezi si de casa (e singura din cartier din zona ei de varsta si chiar 10 ani mai putin care a avut un job), spre deosebire de multe prietene/colege ale caror bunice nu prea pricep de ce ele nu gatesc/fac curat/draci, laci in fiecare zi sau pun si barbatul la facut d-astea (bunicul meu gatea frecvent, mai facea curatenie) bunica-mea pricepe cum e sa muncesti 8+ ore (da, sunt o lenesa ordinara, refuz sa stau prea mult peste program), sa ai sefi, sa ai colegi (dintre care unii te sapa), perioade mai aglomerate, d-astea.
Noi am rezolvat cu mers acasa un weekend prelungit cam de 2 ori pe an special pentru curatenie, ordine, aruncat/donat la alte familii mai nevoiase ce era de donat si deja inlocuit. altfel am avut aceeasi problema cu folositul lucrurilor vechi, stransul de chestii inutile.
Eu cred altceva, eu cred ca oamenii voteaza cu PSD numai asa, de-al naibii…
Mi-au dat lacrimile cand am citit punct cu punct si-am realizat ca familia mea se regareste complet in articol. Asa a fost educatia primita. Tatal meu e copilul ramas sa ingrijeasca parintii la batranete, la tara. Nu am locuit niciodata cu bunicii, dar asa s-au inteles fratii intre ei si a fost intelegere. Acum noi avem grija de el fix prin punctele de mai sus, principalul motiv fiind ca el intotdeauna se gandeste sa puna bani deoparte, culmea e ca tot pentru noi se gandeste sa faca asta. Asa am ajuns sa recurgem la a cumpara lucruri, platit facturile online, comandat lucruri online, etc. Cred ca asta ii face diferenta in viata. ca stie ca are mereu camara plina, se gospodareste foarte bine, ii place sa si puna la borcan chestii de iarna pe care lecreste singur in gradina. Batranetea, mai ales cand unul din ei pleaca mai devreme, e foarte grea. Nici eu, nici fratele meu nu putem sa facem concedii fara el, sa cheltuim bani pe mese prin oras daca stim ca poate el nu are si e ceva ce am vazut in familie mereu si ni se pare atat de firesc incat e greu sa vad cum altii nu au grija de parintii lor.