România, 2013

Cele mai importante rezultate ale sondajului IRES realizat in august 2013

 • Mai mult de două treimi dintre respondenţi au auzit despre introducerea de către Patriarhia Română a slujbei pentru sfinţirea unui vehicul. 55% apreciază această măsură ca fiind bună şi foarte bună, 27% recunosc că şi-au sfinţit deja maşina, dar 43% dintre respondenţi spun că nu ar face acest lucru.
 • Unul din cinci respondenţi merge o dată pe săptămână la slujbele sau la evenimentele religioase curente. 22% dintre români participă la acestea de câteva ori pe lună, un sfert de doar câteva ori pe an.
 • Printre temele pe care trebuie să le abordeze Biserica, primele locuri sunt ocupate de infidelitate (75%) şi de problemele lumii a treia (75%), urmate de discriminarea rasială (74%), ecologia şi problemele de mediu (70%), avortul (67%), dezarmarea nucleară (62%), eutanasia (60%), şomajul (59%) sau  homosexualitatea (50%).
 • Cei mai mulţi români (96%) cred în Dumnezeu, credinţă care se manifestă mai pregnant la persoanele între 36 şi 50 de ani şi la femei
 • Unul din 5 români are un talisman norocos. Printre aceştia se află cei între 51 şi 60 de ani, fără studii sau cu studii elementare, respondenţii din Moldova.
 • 45% dintre respondenţi recunosc că obişnuiesc să consulte horoscopul, iar 16% ţin cont de horoscop în viaţa de zi cu zi. Majoritare la acest capitol sunt femeile, cei care au între 36 şi 50 de ani, respondenţii fără studii sau cu studii elementare
 • Majoritatea românilor (62%) consideră că un politician care nu crede în Dumnezeu nu este potrivit pentru a ocupa o funcţie publică.
 • În timp ce 95% dintre respondenţi spun că şi-ar da viaţa pentru un membru al familiei, doar 48% ar face acest lucru pentru ţară.

De aici.

Plus, 42% dintre români cred că Soarele se învârte în jurul Pământului. Bucureștiul nu are canalizare și asfalt peste tot. În Moldova oamenii își taie copiii cu drujba. Vanghelie e primar…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

25 comentarii

 1. 80% din romani nu stiu cate planete are sistemul solar.
  99% din romani cred ca astronautii au fost pe luna o data, in 1969.

  00
 2. 57% dintre cei ce s-ar duce la vot ar pune stampila din nou pe USL…

  00
 3. Avand in vedere procentele de la primele intrebari, faptul ca doar 42% cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului mi se pare un rezultat fals.

  00
 4. Ai cumva un link despre cum a fost facut acest sondaj?

  00
 5. Misto studiul (primul), ce sa zic, 1370 de indivizi care sunt, culmea, reprezentativi pentru Romania!
  In alta ordine de idei, permite-mi sa am dubii despre relevanta unor astfel de studii la finalul carora afli doar concluziile, nu si care de fapt au fost intrebarile, asta ca sa nu mai spun ca tot sondajul este de fapt prin CATI (telefonic, asistat de calculator) si cel mai probabil cei care au raspuns la intrebari au facut-o rapid, evaziv, doar ca sa scape de stresul si timpul pierdut!

  00
 6. sfintirea unui vehicul? lol. in afara de faptul ca platesti pentru asta nu se intampla nimic. cum adica sa-ti ”sfinteasca” masina?

  ”96% cred in Dumnezeu”.. poti sa crezi sau sa spui ce vrei, atata timp cat faptele nu dovedesc esti mare ipocrit. in ziua de azi in Romania faptele striga, si nu se mai aud vorbele.

  00
 7. Problemele lumii a treia (75%), corect, dar aici trebuie să intre România.

  Ar mai fi trebuit să introducă asta: Mai mult de două treimi dintre respondenţi sunt votanți oribi ai PSD-ului…

  00
 8. Deci nu am nicio sansa sa ocup o functie publica in urmatorii 40 de ani, data fiind situatia actuala, adica cea in care se asteapta ca Dumnezeu sa faca autostrazi, sa reduca coruptie, sa ofere electricitate si in varful muntelui, sa rezolve problemele din educatia romaneasca, sa continue lista mare de probleme :(

  00
 9. Soarele NU se invirte in jurul pamintului???!????

  00
 10. @Dan: 15% cred ca udrea ar fi un presedinte bun daca a reusit sa slabeasca 12 kile in doua luni

  00
 11. Repet, sa ne pastram traditiile!

  00
 12. Dacă în rai cred 76%, în iad cred doar 61% dintre participanţii la studiu, iar 54% cred în diavol

  Io aș vrea să-i întreb pe ăia care constituie diferența dintre 76 și 61 la sută de ce cred în rai nu și în iad și după aia pe ăia care constituie diferența dintre 61 și 54 la sută cine cred ei că e șefu’ în rai. Da’ s-ar putea să primesc ca răspuns o figură tâmpă la prima întrebare și „Gigi Becali” la a doua așa că mă abțin…

  00
 13. Majoritatea românilor (62%) consideră că un politician care nu crede în Dumnezeu nu este potrivit pentru a ocupa o funcţie publică.

  asta inseamna o viziune ingusta.

  00
 14. Penultimul punct e explicaţia pentru „Becali preşedinte!” Nice, huh?
  Altfel, al treilea mi se pare relevant. În curînd, popii vor deveni miniştri, dacă boboru’ tot vrea ca ei să se priceapă la apărare, externe şi economie.
  We’re so fucked.

 15. dan popa a adus in discutie un articol foarte interesant pe aceasta tema:

  00
 16. Interesant e că tema favorită a B.O.R. e pe ultimul loc în rândul subiectelor abordabile de către clerici, cu doar 50% dintre opţiuni. Şi atunci pe ce bazează obsesia homofobă din ieşirile publice ale Bisericii?

  00
 17. NOU
  #17

  99.9% din ihabitantii puscariilor din Romania cred in Dumnezeu.

  00
 18. @Nobody: pai daca astia tot schimba numarul de planete… eu am invatat cu pluto, acum e fara pluto, te trezesti ca maine o numara si pe sor’sa…
  Si cu cei 99% e incorect,, multi cred ca n-au ajuns deloc in 69 :)

  Pe mine ma ingrijoreaza aia 27% cu masina sfintita, oare cred ca sunt feriti si merg ca nebunii?

  00
 19. Pai si Soarele nu se invarte in jurul Pamantului?
  https://en.wikipedia.org/wiki/Ecliptic

  00
 20. ia mai usor cu fondurile pentru educatie,da? Ne-om trezi ca se mai inmultesc dracului Doamne-iartama paganii astia !

  00
 21. Nu mi se pare relevant faptul ca 42% dintre romani cred ca soarele se invarte in jurul pamantului.

  Stiu alte natii care se uita la primul si la ultimul testament si nu stiu care a iesit primul.

  00
 22. Sunt curios cum a ajuns „dezarmarea nucleara” pe acolo :)

  00
 23. De ce sa mai crezi in Dumnezeu daca ai talisman?

  00
 24. @Cartus: Cred că nu a ajuns acolo ci a rămas uitat acolo de la referendumul din 23 noiembrie 1986 ;)

  00
 25. Masina mea e sfintita si asa am primit 35 % reducere la RCA :)

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Top articole

7 zile