România 2012: educaţia la ţară

Preambul. Sunt plecat din tara de 5 ani. Am petrecut, in total, cam 12 ani in strainatate. Romania ramane tara mea, am inca amintiri, emotii si sentimente care ma leaga de multi oameni de aici. Imi pasa, cumva, dar mai de la distanta.

flutureZilele trecute merg prin niste sate din Teleorman. N-am mai fost niciodata in zona asta. Oamenii par gospodari, toti au cate ceva plantat in curte si campurile sunt, in mare parte, lucrate. Merg sa ma intalnesc cu un primar dintr-un sat de 4000 de suflete. Sunt placut impresionat sa vad 3 cosuri cu saci de plastic de culori diferite, fiecare pentru un alt tip de gunoi. Reciclare: +1 si Like.

Cineva ne indruma spre scoala, acolo il gasim pe primar. Toti copiii din scoala erau incolonati in curtea. Invatatoarele, dirigintii etc, vegheau la respectarea incolonarii, fiind la fel de taiosi in vorbe ca acum 25 ani cand eram eu in scoala primara. Mi s-a parut oarecum ciudat. Trecem peste. Copiii se indreptau spre o duba din care fiecare primea o punga cu un suc si niste dulciuri (trecem peste faptul ca erau niste mizerii ieftine). Primarul tinea o lista in mana si bifa la fiecare copil. Aflu ca pungile erau de la Consiliul Judetean, “pentru 1 mai”. Stiam ca ziua copilului e pe 1 iunie. Aveti dreptate, orice moment e bun sa faci un cadou copiilor. Nu sunt sigur de asta. In fine.

Am fost – sunt si acum – siderat sa observ cat de plina de buruieni era acea curte a scolii. Oare acei profesori, care pareau a avea autoritate, nu puteau sa-i scoata pe acei copii, intr-o zi, o singura ora, sa stranga buruienile? Sa aranjeze putin curtea, fara investitii, cheltuieli etc. Doar ideea ca “facem putina curatenie in fata casei”. Pur si simplu.

Au trecut 22 ani. OK, parintii nostri au fost indobitociti de comunism. Dar profesorii de astazi, sunt, in majoritate, tinerii de acum 22 ani. Care au avut libertate de informare, de televizor, de calatorii etc. Cum pot ei sa fie la fel de indobitociti ca parintii lor si sa produca acelasi tip de oameni din copiii pe care astazi ii “pastoresc”?

Contrast. O prietena din localitatea unde locuim (in strainatate) ne povesteste cum gradinita unde merge fiica ei – care are 4 ani – a facut o iesire cu totii copiii, la un magazin de graunte, de unde au cumparat seminte de legume si flori, pe care tot ei le vor planta intr-o mica gradina pe care o au in curte. Nu cine stie ce, 4-5 m2 de pamant, pe care copiii il vor uda, ingriji si se vor bucura de legumele si florile care vor iesi. Vorbim de copii intre 3 si 5 ani.

Hai, repede, un grup pe Facebook pentru a… A, da, si comentarii revoltate de la parinti cu iPhone si 3 carti (de bucate) in biblioteca.

de fluture

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

49 comentarii

  1. Eu vad o diferenta importanta intre a face curatenie in curtea unei scoli pentru care platesti suficiente taxe si a planta niste flori si legume pentru a responsabiliza niste copii.
    Zi-mi ca sunt cum vrei, poate e si o ambitie personala, dar de ce sa platesc pentru ceva ce apoi sa fac singura?
    Tu ai plati la terasa pentru o cafea pe care sa ti-o faci singur? Sau te-ai apuca sa-ti debarasezi singur/a masa la restaurant?

    00
  2. Să strângă guvernu’ buruienile, că d-aia avem guvern!

    00
  3. Bine Fluture, tu crezi ca noi suntem ca si strainii, ne exploatam copiii intre 3 si 5 ani punandu-i la munca? Nu, nu…Doamne fereste sa invete de mici ce-i munca, n-or avea timp cand noi n-om mai fi sa ii putem tine?

    00
  4. Nu-i evident? Daca profesorii ar pune copiii la treaba, s-ar sesiza parintii ca „Ce-nseamna asta? Munca patriotica? Ceausescu a murit, ia nu mai puneti copilul meu sa munceasca in curtea scolii. Ce? D-aia am murit noi(sic) la revolutie, ca sa-mi exploatati voi odrasla?”. Romanii s-au prins cum e cu „jmecheria”, scuza, lamentarea, victimizarea.

    00
  5. E rusine sa te apleci sa rupi buruieni(„plivesti”) sau sa faci agricultura. Vor fi toti directori de multinationala!:)

    00
  6. Simpatic articolul. Imi place faptul ca ai remarcat anumite detalii cum ar fi faptul ca dulciurile „erau niste mizerii ieftine”. in ce priveste buruienile, cred ca aici mai avem mult de lucrat cu mentalitatea de tipul „nu e treaba mea si nu ma bag!” sau „ce castig eu din asta?

    00
  7. de aia platim taxe, sa ne puna c0piii la munca? `re-ati ai dreacu de capitalisti…

    00
  8. Care-s taxele alea suficiente pe care le platesti pentru scoala?
    Eu nu vad nicio diferenta intre a-i responsabiliza curatand buruienile din curtea scolii si a-i responsabiliza punandu-i sa planteze legume.
    Am observat ca in Romania nu se pune pret pe a infrumuseta spatiul in care ne petrecem viata. Buruieni sunt peste tot, in orase, in sate, in curtile oamenilor, nu avem o cultura a frumosului. Nu ne pasa deloc. Daca i-am obisnui pe copii de mici sa aprecieze frumusetea unui strat de flori in loc de buruieni, poate orasele si satele noastre ar ajunge sa arate mai bine, mai europene, mai civilizate. Dar pentru ca nu avem aceasta cultura a frumosului, ni se rupe. Si asa locurile noastre arata ca cele din India sau alte tari din lumea a treia.

    00
  9. Problema e ca acum inca exista parinti la tara care sunt reticenti in privinta scolii („Ce? Doar nu vreau sa-l fac preot…”). Daca profesorii i-ar pune pe elevi sa stranga buruienile, parintii vor zice ca in acea ora copii ar fi putut sa vina acasa si sa faca treaba pentru ei si nu pentru folosul public si ar considera scoala si mai inutila decat o considera acum.

    00
  10. In mediul rural, dar nu numai, educatia pare ceva optional. Multi dobitoci considera ca este o pierdere de timp invatatul. De aici rezulta si dezinteresul sesizat de „fluture” in ingrijirea scolii. Prioritatile unei astfel de comunitati sunt macinate in general de interese individuale marunte. Un dialog incetatenit pe meleagurile descrise mai sus ajunge invariabil la replici de genul: de-al dracului, ca asa vreau eu. Eterna meteahna: invidia in stare pura.
    Probabil ca dupa ce vor fi terminat de furat toate bunurile aflate in proprietatea comuna, abia apoi vor incepe sa se intrebe ce mama naibii ar trebui facut pentru a imbunatati viitorul progeniturilor lor.

    00
  11. Deci luam un caz din cateva mii, si apoi generalizam. Eu de exemplu am trecut prin cel putin o localitate din mediul rural, care avea o scoala foarte bine ingrijita. Unu egal!

    00
  12. în satul bunicilor mei e o singură învăţătoare. are grijă de clasele I-IV. în acelaşi timp, învăţătoarea e şi directoare, şi paznic (jandarm, mai bine zis), şi femeie de servici.

    din moment ce în sat circulă legende pe baza salariului ei, vă daţi seama cât de bine poate câştiga în mediul rural o învăţătoare care are peste 30 de ani experienţă.

    00
  13. Fara nici o legatura cu articolul:

    Acum aproximativ 1 ora, eram intr-un parc din centrul Sucevei, impreuna cu sotia si fetita, la o toneta de inghetata. Aglomeratie mare, printre care si o fetita la vreo 4 anisori care voia un cornet de inghetata (gol) si avea 50 de bani in monede de 10 bani. In aglomeratie, probabil fetita s-a plictisit sa astepte pana cand singura fata servea pe toata lumea si pleaca. In nici 2 minute apare probabil tatal ei care, cu o atitudine zeflemitoare cere un cornet: „dar ce domnisoara, nu va plac banii marunti de nu i-ati dat un cornet fetitei?”

    Nu a avut importanta ce a spus vanzatoare sau oricare dintre cei care fuseseram acolo de la inceput. Omul o stia pe a lui.

    Peste cativa ani (maxim), omenirea se va procopsi cu inca un copil rasfatat. Copil care va intelege, pe calea grea, ca in viata nu totul se invarte in jurul tau.

    Multumesc pentru atentie.

    00
  14. La școală este aceeași mentalitate ca și pe stradă.

    00
  15. preambul: sunt un taranete plecat afara la spalat buzi si maturat strazi care vreau in cele ce urmeaza sa-mi dau aere de superioritate si sa scriu lucruri istete ca sa ma luade comentacii si sa-mi creasca ego-ul ca acolo pe unde ranesc la porci pe 800 de ieuro toti ma scuipa in freza si ma trateaza ca pe-o zdreanta. Si nici macar un rahat de aifon nu-mi dadura stapanii si-s frustrat la maxim din cauza asta.
    PS: cine ma critica, ma-sa e c___a si sigur are aifon luat in rate!!!

    00
  16. Nu vreau sa para ca pun intrebarea asta in nume de rau, ci doar am o curiozitate, pentru ca nu am fost atent la aspectul asta atunci cand am iesit din tara.

    In alte tari, europene de preferat, satul cum arata? Este o zona unde se face agricultura serios sau este un loc unde te retragi la batranete sa scapi de stresul orasului?

    00
    • @acsel: pe scurt, pe acolo treaba funcţionează aşa: 3/4 din oameni muncesc in satul alăturat, iar pământul aparţine fermei din localitate, care il munceşte industrial. ferma are contract cu carfuru sau realul din zonă şi ii livrează cartofi, porumb, grâu, lapte şi alte alea. satele sunt civilizate complet, cu asfalt, cablu tv, gaz, canalizare şi administraţie locală puternică.

  17. @Fluture: Si la noi la gradinite se face chestia cu plantatul semintelor, chiar de la cresa ~ 2ani.

    00
  18. zoso, de ce nu bagi tu guesposturile astea pe zeroștiri? cred c’ar ieși ceva fain!
    crezi că fluture s’ar supăra? :)

    00
  19. fluture s-a plictisit.

    00
  20. @ucshiva: Fluture vrea să intre în bișnițu’ cu agricultura.

    00
  21. Degeaba, dacă școala e doar locul ăla în care copiii merg din obligație, iar pentru părinți e locul în care „stau ăi’ mici cât suntem noi la serviciu, piață sau la telenovele”.

    Degeaba dacă acei copii merg după să se joace pe stradă cu alți copii, ai căror părinți vin din familii de proletari socialiști.

    Desigur, soluția pentru generații diferite ar fi integrarea copiilor într-un sistem ceva mai complex decât cele 6 ore de curs. Vorbesc aici de o zi de școală de la 9 la 17:00 sau 18:00 ca să se obișnuiască cu programul strict, în care copilul nu numai învață din manuale ci e educat să facă sport și unde e scos constant din mediul său ca să înțeleagă singur beneficiile educației asupra spiritului său.

    Desigur, ceea ce Fluture nu a înțeles, iar eu refuz voluntar să cred, este că nimeni, niciodată, nu va avea nici un interes să aibă o poplație care nu e preponderent tâmpită.

    00
  22. asta era marea problema a educatiei din rromania…ca nu sunt scosi copiii sa curete curtea.
    Mie sincer nu cred ca mi-ar conveni sa imi puna cineva copilu’ la o munca pentru care sunt altii platiti. Pe acelasi principiu hai sa ii punem si la cules in gradina profesorului, eventual si la sapa ca doar trebuie sa invete de mici munca.
    Ma indoiesc foarte tare ca in tarile civilizate pe care le tot dam exemplu, copiii sunt obligati sa faca curatenie in scoli.

    00
  23. Iata-l si pe Fluture cel mult cautat! Mi-a ramas in minte replica „vrem blogu lu Fluture la loc!”

    00
  24. Eu ca profesor am iesit de multe ori cu copiii la adunat mizerii din curte, din sat… de fiecare data cand mergem pe dealuri ducem cate un sac mare menajer si il umplem cu peturi… dar ce am observat e ca aceiasi copii care aduna gunoaie, cu prima ocazie cand ajung tot pe acolo le arunca iarasi, desi li s-au tinut teorii, li s-au prezentat alternative… filmulete documentare… de toate, chiar am facut cu ei si studii de caz pentru comuna, am testat ca te coasta sa nu arunci o hartie sau un Pet pe jos… si totusi fenomenul ramane aproape neschimbat. Strangem mizeriile si dupa 2,3 luni iar e plin satul de mizerii, aruncate de cele mai multe ori de aceiasi elevi care le vor aduna iarasi… PS. Eu cred ca totusi problema vine din cauza saraciei, e exact cum spun Parazitii „Se stie: cand omu’ n-are ce sa puna-n farfurie
    Cu siguranta-l doare fix in p… unde arunca o hartie!”, iar din pacate si parintii lor sunt la fel, doar nu arunca copiii doze si sticle de 2 litrii de bere in sant chiar in centrul comunei.

    00
  25. Ce dragut, un profesor care citeaza din Parazitii si scrie aiurea (multe puncte de suspans, „litrii”, etc.). Kakaia educatia.

    00
  26. Pot da un alt exemplu: cei peste 200.000 de elevi care au iesit la Let’s Do It, Romania! 2010 si 2011, impreuna cu profesorii lor, profesorii care au tras de noi (de la LDIR) sa ii inregistram, sa le dam mormane, saci, manusi. Unii profesori chiar au facut organizare in judetele lor.

    Sunt foarte foarte multe povesti cu elevi si profesori adunate in doi ani de LDIR; in ultimii ani se face o educatie ecologica sustinuta in scoli, nu prea se vede acum, se va vedea in viitor.

    00
  27. Corec’…ca asa scrie in contrac’!

    Daca zice sa dam bani, ca sa mergem la scoala, unde scrie sa smulgem buruiana de care ne impiedicam?

    @Vanda, tu cand mergi la o terasa si platesti cafeaua facuta de ospatar (ca doar nu ti-o faci singura), aduci si hartie igienica in buzunar? Daca nu, atunci tocmai ai aflat ca si banii din sistemul de educatie, se duc tot pe rahati…

    00
  28. Mi se pare ciudat ca sunt persoane care fac gat ca „de ce sa rupa buruienile copilasul meu ce draq doar de aia platesc taxe si impozite”.
    Si pot pune pariu ca nu au mai mult de 20 de ani.
    Deci nu poti spune ca au fost pioneri sau soimi si au prins orele de „lucru manual” fie ca dadeai la harlet 2 ore primavara si mergeai la CAP-ul din zona la cules de mazare sau struguri toamna-me included, fie ca faceai ceva la traforaj, electronica sau alte chestii interesante.
    Si nu au nici o legatura cu comunismul….
    E ceva rau sa inveti un copil sa vada ce inseamna sa muncesti?Ca doar nu zice nimeni ca ca va munci ca un sclav mic 8 ore pe zi.In cel mai rau caz e o ora pe saptamana.
    Da, stiu toata lumea plateste taxe, impozite, toti se bulucesc sa inscrie copilul la cele mai de fitze scoli ca sa iasa dupa 14 ani directori de multinationale (cum bine ziceai cineva de pe aici).
    Daca , sa zicem , aceeasi activitate s-ar desfasura la o scoala de fitze cu ceva specific strain , pun pariu ca nu ar carai nimeni nimic, li s-ar parea ca e o chestie normala.Dar asa….
    Dar lasa ca parintii le iau copiilor telefoane de zeci de milioane la 7 ani, copii de 12 ani fac alti copiii , iar viitorul nostru „suna bine”.
    Sa-mi notez undeva sa-mi platesc pensia facultativa pe luna asta, ca nu mai sper ca generatia care vine va putea plati ceva pentru toti anii de munca si stres care au trecut si care vor veni de acum inainte…

    00
  29. @toti astia cu „nu e o rusine sa culegi buruieni”:
    Cati dintre voi (sa nu zic dintre copiii vostri) s-au aplecat vreodata sa smulga O(una) buruiana din curtea unei institutii publice?
    Dar daca-i vorba de copii, sigur, las’ ca invata sa fie responsabili.
    BAH, datoria scolii nu este sa invete copiii sa fie responsabili, aia-i datoria voastra ca parinti. Scoala are datoria de a-i invata chestiile clare si obiective: cat fac integrala din 2x, ce oase ai la picior, ce a vrut Slavici sa spuna in Moara cu Noroc sau cate molecule de apa sunt intr-o sticla de 2 litri.

    00
  30. Cati ani ai Vlad?
    Ca daca asta crezi ca ar trebui sa stie un copil de pe bancile scoliii, inseamna ca avem o problema…
    Ai auzit de educatie civica, fizica, sexuala , etc??
    Ce draq, dupa cei 7 ani de acasa copilul petrece o o treime daca nu jumate din timp la scoala, liceu, etc. si tu vrei doar sa aiba notiuni doar de matematica si anatomie.
    Vai de capu nostru…

    00
  31. @Ioana: Cu partea „banii din sistemul de educatie, se duc tot pe rahati…” sunt perfect de acord.
    In rest tot nu cred ca e ok sa-mi pun copilul sa faca o munca pe care ar fi trebuit s-o faca altii. Ce invata el din asta? E exact cum e si cu Let’s do it romania. O mana de oameni strang dupa x cocalari care arunca peturi in rau, doar pentru ca a doua zi aceiasi cocalari sa arunce alte peturi in aceleasi rauri.
    Oare asta vrem sa-i invatam pe copii? „Lasa mama, ramai tu mai prost, plateste si impozite si mai strange si dupa altii, ca asa e viata, trebuie sa ne resemnam cu ea.”

    00
  32. @vanda – pai atunci inseamna ca e mai bine sa-i invatam „smecheri”??? Sa-i invatam ca „lasa mama, nu conteaza ca tie nu-ti place munca, lasa-l pe fraeru ala sa invete si sa munceasca, tu poti sa iei tema de la el”.

    Eu prefer sa-mi invat copilul sa „ramana prost”. Pentru ca numai romania defineste prostia ca dragoste de munca!

    00
  33. Plantarea unor fructe si legume e usoara. Udatul e usor.

    Da’ a vazut cineva (fizic) – ma refer la cei care bat din picioare – o palamida cum arata? a smuls macar una din pamant? Cum naiba sa pui niste copii la adunat palamizi si brusturi? maine poate ii trimitem si la canal ce naiba, sa ii responsabilizam…

    00
  34. La noi guvernul trebuie sa mearga sa le curete zapada din curte sa le duca lemne sa le taie si sa le puna pe foc… asta din cauza lipsei de educatie si cultura a sudistilor.

    00
  35. Ok, deci daca voua vi se pare normal sa platiti pentru niste servicii pe care sa le faca copiii vostri, eu ma abtin de la alte comentarii.
    Si @Moldoveanca: e bine, imi place cum rastorni cele spuse de mine ca sa ajungi la concluzia ca vreau sa-mi invat copilul sa fie un cocalar, doar pentru ca as vrea sa nu invete ca e ok sa nu faci nimic in viata, ca sigur vine altul sa faca in locul tau. super!
    @Flower: +1

    00
  36. Când am citit partea cu grădina plantată de copii mi-am adus aminte de o poză pe care-am făcut-o prin gardul unei școli din Oradea. În grădinița îngrădită erau pancarte cu numele învățătoarei și al clasei care a aranjat cu flori acea bucățică de pământ. Că nu toate școlile mai au grădini, e partea a doua! :)
    Și eu, când am fost în clasele primare, am ieșit în curtea școlii alături de colegi să smulgem buruienile. Știu că au fost și părinți nemulțumiți care a doua zi au făcut scandal în fața directoarei că pruncii lor nu-s „femeie de servici” și că nu-s obligați să facă munca de jos.
    Cred că ține și de mentalitatea „învață, mamă, să ajungi director”. De ce toată lumea vrea să fie șef? Se pune prea mare accent pe ideea de a da ordine și deloc pe ideea de pune mâna la treabă, de a te bucura de lucrurile pe care le poți face muncind, nu sorbind o cafea într-un birou parfumat cu puf-puf toxic de la Glade.

    00
  37. Din punctul meu de vedere, in zilele noastre inveti din greselile comunistilor. Mi se pare mai plauzibil sa iti educi cu responsabilitate copilul, sa investesti timp in formarea sa, in speranta ca va ajunge un asistent, un farmacist, un doctor, un artist… Un cineva care sa nu invete sa fie om prin a face munca istovitoare. Nu sunt nesimtit ca spun asta dar copilul nu trebuie obligat sa faca ceva ce nu-i place, dar nici sa fie lasat de izbeliste, poate doar sa constate cu putina indrumare ce este bine in viata.

    00
  38. Asa si ca sa respecti munca cuiva nu e bine totusi sa vezi cum se face?
    Din ce citesc eu pe aici aranjatul unei gradinite sau orice activitate care implica un minim de efort fizic vi se pare o aberatie…
    Voua vi se par respectabile doar joburile care aduc de la 1000 de euro in sus? sau cum?
    Da ala care munceste 12 ore intr-o mina ca sa aiba centrala ce sa arda ca sa ai tu curent sa poti sta pe net sa aberezi pe bloguri nu trebuie respectat?Sau aia sunt „prosti” deoarece nu-i duce capu ca nu fac altceva mai banos sau mai profitabil? In viata poti sa ai noroc sau poti sa ai mai mult ghinion.Chiar daca ai terminat o facultate, poti lucra ca necalificat, in functie de circumstante.Unii ar spune daca nu-ti place poti sa pleci, de parca pentru toti ar fi asa simplu.
    Nu a zis nimeni ca acei copii trebuie exploatati, ca trebuie sa culeaga cu mana goala palaminda si sa faca bataturi.Era vorba de implicarea copilului de mic in activitati benefice dezvoltarii lui ca si om.
    Si da, oricine care munceste ceva in tara asta ar trebui respectat.
    Se pare ca romanu care nu face combinatii, nu fura si nu e „smecher” e prostul satului.De asta Romania a ajuns unde a ajuns…

    00
  39. Asta-i la fel ca aia cu să scoatem armata să dea zăpada la o parte. Unde mai pui că sunt și câteva comentarii tembele care-i laudă pe străini că-i învață pe copii ce e munca. Nu cumva ăștia sunt tot străinii ăia care sar de cur în sus spunând că mingile Adidas și hainele nu știu care de la mari dizainări sunt făcute de minori?

    00
  40. am multi fluturi in stomac de la toate aceste comentarii

    00
  41. @toti-aia-contra: invatind copii cum se munceste sa fie curat ii invatati sa pastreze curatenia „mai incolo” si sa nu mai arunce pet-uri pe strasse.
    iar daca vi se pare un efort prea mare sa carati hirtia pina la primul cos, nu-i de mirare ca vi se pare un efort prea mare sa nu pastrati curatenie in jurul vostru. in cazul descris – a pastra scoala curata, efortul de a curata este egal cu efortul de a duce hirtia la cos.

    00
  42. NOU
    #45

    Am facut scoala la tara,unde se invata agricultura. Scoala avea internat si un lot experimental de legume si fructe, unde mergeam saptamanal la munca. Nu se lucra la norma, se facea numai sa stim si noi fazele gradinaritului. Elevii care locuiau la internat, primeau zilnic supliment in pauza mare. Din dispozitia directorului scolii si elevii din localitate, care erau saraci, primeau supliment pe gratis si la discretie, fiindca toti munceam!Era disciplina de fier, dar se simtea grija si dragostea profesorilor fata de elevi!

    00
  43. Ce de suparati pe aici. Inca o data, comentariile demonstreaza fara probleme sensul articolului.

    Dragii mei conationali, nu am vrut sa generalizez, pur si simplu era un instantaneu surpins de ochiu-mi ager :P Ca unii dintre voi s-au simtit imediat cu musca pe caciula si au sarit la „platesc taxe bla bla bla” e fix problema lor iar copiii lor vor fi exact ca ei. Chiar si ala de a comentat cat de greu e sa smulgi palamida. El pare un om bine intentionat, dar incapabil sa citeasca si sa inteleaga un text. Ca si cum eu am zis ca acei copii TREBUIE sa iasa cu mana goala la smult de ciulini. Pe de alta parte, NIMENI nu a sesizat faptul ca acei copii primeau GRATIS niste chestii pentru care nu facusera nimic sa le merite. Meritocratia, ce cuvant barbar.

    Chestia cu 200.000 de participanti la Let’s do It e „peanuts” in comparatie cu cei 20.000.000 care arunca pe jos. Si nu vreau sa ma gandesc la procentul de hipsteri din cei 200.000 sau de „hai sa mergem ca e cool, dar de maine ne reluam activitatea de a scuipa seminte, ok?”. E acelasi lucru cu cei care dau bani la cersetori pentru a-si spala cumva constiinta, dar acasa, la job si oriunde n-au nici o problema sa arunce ambajale netriate impreuna s.a.m.d.

    Problema multora din România e ca traind zilnic in acest mediu, nu mai pot fi suficient de realisti cand vine vorba sa-l iei putin la criticat. Iar daca vine unul care n-a mai halit salam cu soia de ceva vreme, vai di mini si di mini.

    Hai, inapoi pe Facebook sa mai privim niste buci si niste pisicute dragalase… pana la urmatorul articol scris de Fluture (cu F, bai, nici acu’ nu ai retinut diferenta).

    00
  44. A, da, si unde mai pui ca revoltatii cu „eu platesc taxe, de ce sa faca copilul meu munci gratuite” nu s-au indignat in nici un fel ca acel consiliu judetean, care gestioneaza taxele si impozitele lor, a putut sa ofere GRATIS niste mizerii copiiilor lor. Cine stie ce sponsor important a lui Dragnea (in cazul de fata) a avut un stoc de sucuri care urmau sa expire si le-a trimis „in teritoriu”… si ca acel sponsor, la un moment dat, va primi inapoi, sub forma de un mic favor/contract de 10 ori mai mult decat a dat el gratis, iar acei bani sunt, surpriza, taxele si impozitele voastre… Nu, revoltatii se gandesc numai la faptul ca copiii lor nu sunt sclavi. Ha, ha, asta e cea mai mare perversiune a societatii actuale, sa-i convingi pe sclavi ca daca au iPhone (sau cont pe Facebook) e clar ca nu pot fi sclavi. Ba chiar sunt niste invingatori.

    00
  45. Ii explica si mie cineva de ce la scolile de la oras nu sunt buruieni? Sa inteleg ca aici copiii isi fac treaba cu responsabilitate?
    OK, am inteles foarte bine mesajul si sunt partial de acord. Dar am pretentia sa facem lucrurile bine, nu de dragul de a le face.
    Si ca sa inteleg mai bine situatia, dl Fluture a atras atentia primarului ca era mai bine sa plateasca niste oameni sa infrumuseteze scoala decat sa dea niste porcarii de mancare copiilor? Sau isi exprima refularile pe internet, nefiind mai prejos decat ‘sclavii invvingatori’?

    00
  46. Ca si tine, imi exprim refularile pe Internet, Facebook si peste tot unde am ocazia si exista un public cu urechile deschise.

    Ar fi pretentios din partea mea sa fac eu educatie ministerului educatiei (sic!) sau ministerului administratiei publice sau sa-i deranjez eu pe profesori cu parerile mele. Asa ca fac ce pot, adica imi iau iPhone-ul, apas pe aplicatia cu „f” si-mi spun ofurile cat mai tare si sus posibil.

    Si, asa, ca idee, nu sunt dator cu explicatii nimanui, nici macar tie, dear Geezer…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube