De ce sunt românii reticenți la vopsea?

Primul lucru pe care l-am făcut după ce am semnat actele a fost să vopsesc poarta de lemn de la intrare. Am căutat o culoare asemănătoare și zbang, 250 lei mai târziu, poarta era ca nouă: nu doar că nu mai păstra umezeala, dar nici nu se mai uda. Am mai dat 55 lei pe o vopsea pentru acoperișul porții și acum pare că am poartă nouă (cu restul am vopsit țevile de prin curte și țeava de gaz din casă).

În weekend a fost frumos afară, am cules via și am făcut 8kg de must și am vopsit niște elemente decorative de beton pe care le aveam prin curte. Întâi le-am polizat cu flexul și cu peria de sârmă, apoi le-am dat cu Pitura alb polar. 55 lei 4 litri de vopsea. Am vopsit 5 elemenți și mi-au rămas cam 3 litri. Cred că mai dau un strat.

Chestiile astea mă fac să mă simt bine. Am văzut multe case mișto dincolo de graniță, inclusiv în zona săracă a Ungariei, aia de la graniță cu România. Nu lux, nu opulență, ci un minim de ordine și civilizație, Și, după cum vedeți mai sus, nu costă atât de mult.

De asta nu înțeleg de ce sunt românii reticenți la vopsit și lasă rugina să avanseze și să distrugă casa. Oare pentru că le place să stea în mizerie? Sau pentru că le este lene? Banii nu știu cât de scuză sunt, pentru că 55 lei la 10 ani nu sunt o sumă atât de mare.

Ne plac casele frumoase de afară, dar când e să investim în a le face pe ale noastre la fel, ne aducem aminte că a început Las Fierbinți sau Suleyman și o lăsăm baltă.

 

pitura-vopsea-beton

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

53 comentarii

  1. Rumanii in general sunt lenesi si delasatori si aleg varianta usoara.Cum spune si proverbul: „Decat sa vopsesc gardul mai bine f#ut leopardul”-proverb cules din zona Vasluiului.

    00
  2. Adevarul e ca arata superb gardul ala de beton

    00
  3. Ca tot romanul ai dat vopsea si pe jos. Nu puteai sa pui un ziar, un carton, ceva? Nu, era greu.

    00
  4. Vor invata si romanii, aveti rabdare, influenta anilor de cooperativizare inca nu a apus, iar cei saraci cu gardul nevopsit nici nu au ajuns prin alte locuri sa vada diferenta, ei se uita la vecinu’ unde este la fel.

    Pe alta parte imi aduc aminte de discutiile de la mamaia mea cand trebuia vopsit gardul, puneau bani si copiii lor (parintii nostri) ca sa stranga de cumparat vopsea si apoi hotarau o zi in care se adunau sa vopseasca … deci cred ca e destul de scump.

    00
  5. câtă țuică luai cu banii ăștia…

    00
  6. e o combinatie de lipsa de bani si lipsa de interes. La fel si cu dintii, la fel si cu lasatul masinii sa se strice pana devine un morman de fiare.

    00
  7. Chrestia cea mai nasoala la romani este organizarea. Bani s-ar gasi, dar nu stim cum sa-i dramuim.

    00
  8. De unde 55 de lei ca trece de 300 calculul din articol. Iar cand castigi 700-1000 de lei nu-ti mai arde de aruncat banii pe vopsea

    00
  9. Vorba reclamei: vopseşti şi tu poarta de la intrare şi pare că ai redecorat toată casa.

    00
  10. inteleg ca ai cheltuit cateva milioane deci .. pai sunt unii la tara care au pensia atat.. de unde sa mai dea si pe vopsea ?
    apoi mai sunt unii care n-au muncit pt casa aia si atunci nu-I intereseaza… (multe case nationalizate, nu la tara, dar ac situatie e valabila si in buricul bucurestiului de exemplu…)
    mai sunt si lenesi unii….
    unii nu se pricep….
    si asa raman fff putini care isi tin gospodaria in ordine….

    00
  11. Vopsitul e treaba migaloasa si destul de murdara. Acum un numar de ani cand am platit pe cineva sa-mi vopseasca tocurile de la usi a trebuit sa intervin eu ulterior sa mai acopar cativa cm pe sus, pe jos sau prin cine stie ce colturi. Dar bine, atunci a fost ultima data cand am dat cuiva bani pentru asa ceva.

    00
  12. Munca nu ne-a definit nici-o data…
    Nu e vb de bani la ce zici tu – e vb de munca. Cineva tre’ sa faca chestiile astea… Ei – aici avem o problema…

    00
  13. Pui problema gresit. Intrebarea este de ce proprietarii de case in ultimii 25 de ani nu dau o mana de vopsea pe gard.

    00
  14. O alta problema la romani, cred ca mai este faptul ca de multe ori si in multe magazine gasesti produse de proasta calitate si dupa ce muncesti se duce naibii.
    Eu am patit ceva de genu cu mormantu lu bunicamiu. Mester prost plus alt ciment decat ala verde de la carpatcement. La primu inghet s-a dus naibii si acuma de fiecare data aud „cimentu ala de l-ai luat tu atunci”…

    00
  15. Prietene, esi dus! Tu iti dai seama cata bere la PET iti cumparai de 360 de lei?! Si vedeai tot in roz si nici nu-ti mai pasa ca se uda poarta… Pfff.

    00
  16. Eu as pune la motive si teama de tepe. Am patit-o cand am cumparat diverse vopseluri si conexe, la renovarea apartamentului. Dupa 5 „maini” tot se vedea betonul pe sub vopsea.

    00
    • Daca iei cea mai ieftina vopsea asa iti trebuie!

      00
    • Pai ca sa nu se mai vada „betonul” trebuia sa vii cu o tencuiala de finisare care sa iti faca peretele perfect drept, apoi cu 1, maxim 2 „maini” arata ca nou totul. Nu vopseaua acopera betonul ci tencuiala de finisare cu granulatie ft fina. Vopseaua, dupa cum ii zice si numele… doar vopseste.

      00
  17. romanii sunt reticenti si la facut curatenie, prin multe zone se vad munti de gunoi, mai ales cei de la bloc sunt nesimtiti. am avut vecini care goleau fara probleme scrumiera de pe balcon (mai nimerea si un pachet gol de tigari din cand in cand) sau oameni cu facultate care aruncau punga de gunoi pe geam

    00
  18. pe ala trebuia sa dai cu var, nu cu vopsea

    00
  19. De ce esti tu reticent la frizer?

    00
  20. Daca luai rosie sau macar galbena iti ajungea si pt etriere…

    00
  21. Dau 55 de lei dar cine imi vopseste si mie ceva ? :)

    00
  22. Acuma sa-ti spun un secret cu vopselile astea. Daca nu este pentru exterior, cu rezistenta la UV este posibili sa te trezesti ca se cojeste si atunci distractie sa o cureti.
    In loc de flex si perie de sirma cred ca un curatator cu presiune era mai simplu si nici nu inhalai praf de ciment.
    Si totusi puteai pune un ziar pe jos inainte de vopsire.

    00
  23. Suleyman? Da’ văd că le știi… ce naiba e suleyman?!

    00
  24. Problema este și timpul.. Majoritatea muncim de dimineața până seara, uneori și sâmbăta.. Iar dacă iei un dorel să îti vopsească ceva o va face exact ca tine, cu jumătate de vopsea pe jos.

    00
  25. O nelamurire, de ce ai folosit vopsea „de ulei” la elemente de beton, nu mai bine merge lavabila ? Jardinierele trebuie sa scoata umezeala pamintului in afara, vopseaua pe care ai dat-o se va coji.
    Mai repede le varuiam sau doar le curatam cu peria si le lasam asa.

    00
    • lasă’l, așa învață, din greșeli!
      la anu’ pe vremea asta va ști, dacă anu’ ăsta a fost prea mândru să întrebe! :-)

      00
  26. Da’ câți români unic proprietari ai văzut, ca să pui întrebarea „de ce românului nu-i place să facă?”

    Românului, înainte de toate, nu-i place să aibă, pentru ca dacă are, pierde ura gratuită față de alții. Și sentimentul ăla de „eu sunt mai bun când n-am nici izmene”.

    Ăla care îi place să aibă, și face. După bani, după posibilități, da’ face. Ăla care e ca mai sus, nici nu face, logic.

    00
  27. esti numa’ bun de luat de barbat acum :-)

    00
  28. O rola de „scoci” de hartie 8 lei, pete pe jos priceless. Foloseste un trafalet de burete data viitoare. La sfarsit buretele il arunci si cumperi doar rezerve, Manerul e refolosibil. Pe beton se da lavabil de exterior, merg bine pliantele din posta de la kauffland, metro, selgros… Faci subscriptie la ei si ai sa primesti atatea cat sa vopsesti toata strada.

    00
  29. Opulență

    00
  30. Da o fi ieftina vopseaua 55 de lei, dar trebuie bere de cel putin 150 de lei si atunci nu mai merita lucrarea.

    00
  31. Eu am vopsit grilajul metalic din balcon, ca ruginise si arata urat. Si stau in chirie.

    00
  32. Cred ca vecinii noștri au vopsit mai bine decât ai făcut-o tu… doar zic!

    00
  33. 250 lei sa vopsesti poarta? e dinaia din Maramu’ , este?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)