Asta vine în prelungirea discuției de ieri despre impozite. Pentru că tot ieri un imobil din pitorescul Brașov s-a prăbușit un pic. Fiți un pic atenți la detalii: 12 apartamente, 6 nelocuite. Orice decizie de a face orice era blocată, pentru că jumătate din imobil nu era locuit. Chiar dacă ăia 6 care locuiau acolo voiau să facă ceva, nu se putea, că ăilalți 6 erau neinteresați, folosind clasicul “io nu stau acolo, nu-mi pasă, nu contribui”.
Sunt zeci de corpuri de casă de vânzare în zona aia, toți cer niște prețuri aberante pentru niște ruine fără parcare, pentru că discuția e tot timpul aceeași: “tu ceri 150k pe un apartament de 3 camere într-o casă dărăpănată? da, ok, el valoreaza 150K dar doar după ce bag eu 50K în renovare și consolidare”. Și toți se opăresc și se ofuschează că nu vede nimeni potențialul dărăpănăturii.
Da, imobilele alea nu valorează nimic, că nu vrea nimeni să le repare/consolideze. De aia nu le cumpără nimeni.
Bun. Responsabilitatea de a îngriji imobilul să nu se dărâme când? Responsabilitatea unei renovări la 20 de ani când? Responsabilitatea de a întreține proprietatea când?
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Voi astia care pociti intentionat cuvintele ati devenit obositori. Gata, am inteles toti care e treaba, treceti mai departe si lasati hipstareala asta de doi bani
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Glume de autobaza.
Nici macar. Grupa mare gradinita
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Unde ai 600 euro intretinerea?
Nici dac-ar veni una sa-ti faca zilnic felatie nu justifica 600 de euro intretinerea.
Felatie zilnica la 100 lei/act si uite ca face 3000 lei sau 600 euro.
Zic ca se merita 600 euro intretinere + felatie zilnica.
Uite apartament cu aproape 900 de euro intretinerea pe luna.
https://ibb.co/BCLdxTc
Ai reușit să cumperi castelul Bran?
Noi vorbim de imobiliare din Brasov, Romania si apare Geani sa flexeze ca el da 600 de euro doar pe intretinere in ……..Germania.
Cine a dat autorizatie de contructie pe ochi frumosi, in 1700, ar trebui luat putin la intrebari.
Asta imi aduce aminte de un banc: Bula a fost arestat pentru ca vindea elixirul nemuririi. Cu aceasta ocazie s-a constat ca omul era recidivist, fiind acuzat de aceeasi infractiune si in 1645, si in 1760, si in 1840, si in 1901, si in 2020…
Razi tu, dar Sagrada Familia a luat amenda ca nu au updatat la ceva cerinte noi in constructii (incendiu parca sau ceva de genul)
Păi da, dar Sagrada nu are 300 de ani, și dacă nu mă înșel e încă în construcție.
Sagrada nu platise impozit pe veniturile din turism. C-au facut si ei o românească cu „inaugurare” partială…
Daca arzi ca sobolanul in Sagrada, mergi direct in rai.
Vor fi fierti pe renovare proprietarii acestor case vechi, mai ales dupa ce vor afla si de noile impozite.
Parca 0,1 % din valoarea casei , valoare din grilele notariale. Sa vezi atunci cum or sa le vanda la un pret decent proprietarii care le tin asa la misto pana se degradeaza.
0.1% ? Adica 150 de euro pe an la o proprietate de 150k? Nu prea cred ca o sa convinga pe nimeni sa lase pretul jos.
150 de euro sunt multi bani, ce pierdeti din vedere e faptul ca proprietarii nu le-au cumparat de la altii, majoritatea s-au nascut in ele sau le-au mostenit.
Multi sunt niste pensionari amarati pentru care 150 de euro sau 300 de euro sunt o groaza de bani.
„Sa le vanda atunci !” – ntz, nu asa merg lucrurile.
Gandirea asta simplista e motivul principal pentru care inca avem tot felul de hipsteri basiti care vor o tara ca afara in timp ce toata lumea se pisa pe ei.
Este esențial să recunoaștem că responsabilitatea și implicarea în întreținerea proprietăților sunt cruciale pentru evitarea tragediilor similare în viitor.
Este necesară o abordare mai conștientă și proactivă din partea proprietarilor și autorităților pentru a asigura siguranța și durabilitatea locuințelor
Gata, avem soluția. Ți-am dat mână verde
Multumim, chatGPT.
ba vali, cand mai ai comentarii d-astea pune si tu un avertisment sa ne punem ochelarii de protectie, ca ne sare rumegusul in ochi.
Iohannis, tu esti?
Da pai 6 nu erau locuite, 2 erau airbnb, vis:))) practic erau acolo doar 4 locatari dispusi sa faca ceva, ai nevoie de 50+1 sa misti un pai.
Nu si daca te obliga primaria. Ca la oradea
La oradea solutia a mers si pentru ca alea chiar erau cladiri cu valoarea arhitecturala. Una e sa reconditionezi un Mercedes 300S si alta e sa reconditionezi un Lastun. Mercedesul costa mult mai mult de reconditionat, si totusi doar alea se reconditioneaza, si lastunuri, nu, ma intreb de ce.
Boris exagerezi, La oradea i-a obligat sa iti repare fatadele ca sanu mia arate ca dupa razboi, cu credit de la primarie fara dobanda si cu penalitati maxime ge n de 5 ori marit impozitu in primu an si tot asa daca nu o fac, „Carrot and the stick”.
Acuma, nu toate cladirie din Braosv sunt ca alea din articol, unele dintre ele au rezistat sute de ani, si inca sunt ok structural, dat da, trebuie renovate, reimpartite, re-intregite, etc etc
Se pot face lucruri da daca primaria nu e instare sa repare 2 gropi in 4 ani de cand e coliban primar de le ocolesc instinctiv pe drumu spre Schei prin spate pe la pationoar, vorbim de sf-uri cu renovat cladiri.
Octavyyan, eu sunt primul adeptul lui „Carrot and the stick” acolo unde chiar stii ca datul cu batul functioneaza, dar la case trebuie sa intelegi ca exista si multe situatii in care degeaba arati batul, ca n-are omul de unde sa scoate zeci de mii de euro sa faca o renovare corecta (si eventual si zeci de luni de asteptat pe la autoritati). Ok, ii faci impozitul 700 de lei pe an in loc de 70, asa si, renovarea costa 30.000 eur.
Sigur, o sa zici, pai daca nu au bani sa vanda si sa vina altii care isi permit, si eu sunt de acord cu asta, numai ca fix aici intervine valoarea reala a cladirii. Ca pentru un palat Apollo din Oradea cu siguranta se gasesc (cu ceva arata bat) pana la urma proprietari cu buzunare suficient de adanci, dar pentru o bojdeuca gen aia din poza (si aia inca e bine, ca e din brasov, dar iti arat „grote” in centru bucurestiului de zici ca traiau orci in ele, nu oameni), pentru alea oricine le-ar cumpara le-ar cumpara doar pentru teren.
Teoria mea este ca pentru unii o locuinta reprezinta achizitia majora a vietii lor in schimb ce pentru altii reprezinta doar o investitie de care uita asa cum uita de conturi din banci sau de bijuteriile din seif.
Cei din urma cer niste preturi aberante pentru ca altfel pur si simplu nu merita deranjul. Singura solutie e supraimpozitarea. In momentul in care imobilul ala de care ai uitat incepe sa pape din bani, te activezi putin si te intrebi daca chiar merita sa il tii abandonat. Din pacate masura asta ii va lovi si pe unii si pe altii.
Mi se pare interesanta faza asta. Daca comentezi similar, dar la un articol axat pe subiectul cresterii impozitelor la proprietati, in cel mai bun caz e 50-50 raportul intre manute. Daca arunci un comentariu la o stire ca asta preponderent lumea e de acord :)))
Preturile astea mi se par puse pe ideea ca pamantul de sub ele e valoros de fapt, doar ca vorbim de 150k euro totusi in Romania. De curiozitate stie cineva ce amprenta la sol avea darapanatura ?
Ce renovare ala trebuie daramat si facut din nou .
sigur, asa au zis toti locuitorii Europei. Mai scote si tu capul din cur si vezi macar pe google cum arata centru din alte orase, de ex Amsterdam sau Paris
Scoate tu capul din cur. Le faci din nou pe aceiasi arhitectura , culori , geamuri etc. Nu ai ce sa faci cu peretii si fundatia aia de la 1700.
@RobertN – Bucurestiul avea, la un moment dat, 18000 cladiri declarate monument istoric. Niciuna nu poate fi renovata normal, la standarde actuale, de aia le lasam sa se darame singure. Aia e. Si da, Brasovul e nu Paris, who knew. E ca si cum ai zice ca Tiriac pastreaza masini vechi, n-are rost sa vanda tac’tu mare Oltcitul.
Foarte greu si costisitor de facut asta in situatia data.
„Chiar dacă ăia 6 care locuiau acolo voiau să facă ceva, nu se putea, că ăilalți 6 erau neinteresați, folosind clasicul “io nu stau acolo, nu-mi pasă, nu contribui”.”
Si o parte din cei 6 ramasi nu sunt proprietari cu acte in regula pe bucatica lor de cladire. Sigur mai e un frate sau un unchi cu drept de mostenire pe undeva prin tara.
Am renovat in centru vechi un apartament. Este fix ca in articol jos states o baba cu sotu. Nu au platit nimic in viata lor, casa mostenita de la ma-sa care o luase prin Rial. Am vebit eu pe cai mari sa spargem sa rupem sa amenajam gradina schimbat geamuri curatenie.
Se uitau ca la felu 17. Ei stand de 50 de ani acolo.
Nu facem nimic fa tu. Nu dam bani faci tu daca vrei.
Ne-am certat ca la usa cortului pun intended pe o…usa de intrare care ducea sus la mine. Ei de ce sa dea bani ca e usa mea. Eu ca raceste mama mare daca sta deschisa, la parter peretele batranei fiind langa usa. Si fiind imobil comun si spatii comune nu era treaba mea exclusiva. Nu ai avut cu cine. Vandut, delete, burn it wirh fire.
Nu onsa sechimbe nimic acolo fara un primar cu coaie. Ca la oradea
@Octavyan „a luat-o prin Rial” Adica ? poti sa dezvolti un pic ?
Na poftim bre – https://letmegooglethat.com/?q=rial&l=1
Octtavyan, scuza-ma dar tu esti caz fericit. Multi ar da sa fie in situatia ta si sa fie discutia doar de bani. Pana la urma daca tu cumperi ceva care necesita renovare majora la nivel de intreg bloc, tre’ sa iti asumi ca o sa platesti in mare parte singur daca restul sunt rupti in cur si nu au facut-o pana acum. Nici macar cu hotarare in justitie nu ai ce sa le iei dupa, daca ei nu au mai nimic. Eventual tu tre’ sa scoti pret mai bun de la proprietar si pentru starea cladirii, nu doar a apt. tau.
Dar de ce zic ca esti caz fericit, pentru ca in 90%+ din cazurile de genul cei care stau acolo nu o sa iti zica „fa tu ce vrei, da’ noi nu platim nimic”, ci o sa iti zic NU, nu ai voie sa faci nimic fara aprobabrea noastra. Iar daca te apuci de orice, cheama politia. Ca sa nu mai vorbim ca la o renovare majora (sa zicem fatada de bloc) care are nevoie de aprobare de la primarie ca zona protejata/monument istoric, etc aia nici nu se uita la tine daca nu vii cu tabelul semnat de proprietari. Stiu si de pe cont propriu si de la altii.
Boris de acord, eu am renuntat dupa primele discutii ca nu aveam cu cine, nu am mers mai departe de genu fac eu si chemati voi politia, nu ca am o bere de baut un serial devazut etc.. Am renovat cat am putut am facut frumos inauntru am vazut ca nu am cu cine si aia a fost, dupa 1-2 showuri mia mici sau mai mari ne-am vazut fiecare de ale noastre.
Se putea face frumos ? sigur, mai ales ca era chair la intrare in Schei cu ditamai curtea ceea ce e imposibil de gasit in zona aia adica potential exista dar nu ai cu cine. Acum dupa 2 ani e la fel ca de cate ori mai trec ma apuca melancolia :))
Cum am zis si in alt comentariu pana nu te obliga primaria sa darami cascarabetele din curte sa renovezi fatadele sa aduni gunoaiele, sa rezolvi infltratii, ceea ce e horror mai ales in brasov de aia arata fatadele si peretii cladirilor cum arata, nu o se se schimbe nimic in bine, brasovenii stiu iar pt turisti e irelevant ca si eu cand veneam ca turist mi se parea fascinant orasu, cand am stat 6 luni imi venea sa ma duc la balamuc.
Nu vedeti cum arata hruba aia ? Unele au buda la comun, nu au gaz, acoperisul praf, etc. Daca nu le faci consolidare o sa cada in curand gramada si fara cutremur.
Ploaia care va veni Le va potopi pe toate. Schimbati ploaie cu mult asteptatul cutremur periodic la 40 de ani si avem curatenia facuta gratis.
Nu e periodic la 40 de ani. Nu zic că nu vine unul mare, că vine, dar nu știe nimeni când. Înainte de 1940, ultimul cutremur major fusese în 1838. Iar cele cu adevărat distructive vin la 200-300 de ani și sunt mult mai puternice decât cel din 1977, foarte probabil depășesc normele seismice actuale.
Uite aici o lista. https://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_cutremure_%C3%AEn_Rom%C3%A2nia ce observam? din 1990 e o pauza maare plina de slabe zgaltaieli albe ce abia astreapta sa fie incheiata in ceva portocaliu inchis.
Nicu, exista si teoria ca falia din Vrancea se „sudeaza”.
Principala problema in toata speta asta pleaca din faptul ca birocratia este stufoasa, daca cineva ar vrea sa cumpere si sa renoveze acele cladiri. Ai avut tu experienta pe care ai avut-o si sunt destul de multe marturii in online pe tema asta. Pur si simplu cand tragi linie este foarte scump un proces foarte lung si care ar face sens numai daca aceste lucruri nu ar fi o problema chestia asta fiind un hobby. Un fel de Tiriac, dar care nu cumpara masini clasice, ci cladiri clasice pe care le renoveaza in stilul lor.
Motivul pentru care toate lucrurile astea se intampla este destul de simplu. Mai toate cladirile de tipul asta sunt in zone centrale, iar terenul este mai valoros decat cladirea. Asa ca multi oameni de bine au cumparat anumite darapanaturi si spera ca la primul cutremur sa cada si apoi sa faca frumos un p+10. In acelasi timp oamenii care inca mai locuiesc in casele alea, au o anumita varsta le-au primit aproape gratis, iar ei nu vor sa piarda oportunitatea speculantului care spera sa se darame pe cale naturala.
Este trist ca se intampla asta, dar toate problemele astea pleaca din lacomia unora dublata de prostia altora. Poti incerca sa maresti impozitul sau eventual sa vi cu diverse linii de finantare pentru proprietari, insa toata povestea este prea complicata si stufoasa cand poti lasa sa treaca timpul si oamenii care se opun sa dispara pe cale naturala.
da, man, o să se facă blocuri P+10 in zonă istorică.
Eu milionar, cumpăr niște dărăpănături și aștept următorul cutremur. Nu le renovez ca să le revând sau închiriat, ci urmăresc zilnic cutremur.ro și sunt ochi și urechi la profetul seismic Mormureanu, sau cum îl cheamă pe nenea ăla cu zgâlțâielile tectonice.
E perfect ce spui.
Cel mai urat e sa ai cladiri inalte in centru sau chiar oriunde. Sa nu vezi nici macar soarele.
@Vali
Pana sa vina Nicusor primar la capitala se construia unde se putea si cum se voia, deci zona sau nu istorica nu o sa ma mire niciodata diverse smenuri. Unde o sa fie atragator de facut aceste combinatii o sa se faca, sigur pe foarte multi bani.
@Paco
Depinde cand ai cumparat acele darapanaturi si cat te-au costat. Respectiv cat de mult face sens sa faci asta. Nu subestima prostia/inteligenta unora….
Ca sa revinzi sau sa inchiriezi cladirile alea (chiar si dupa renovare) ar trebui sa aiba cat de cat o valoare semnificativ mai mare decat terenul pe care stau. In afara arcului carpatic, 90% din cladirile din centrele „vechi” erau tot niste maghernite groaznice, jumate facute in pamant, cu usi de 1.7 inaltime si cu geamuri de puscarie sa nu iasa caldura din casa. Daca o faci „ca noua”, tot maghernita ramane. Daca ii mai pui un etaj sau o modernizezi iti sar ONG-urile in cap (si si legea, daca nu ungi cum trebuie).
Si nu, nu se sta cu ochii pe acul seismologic, se lasa la voia ploii, vantului si suedejului. Eventual se mai ajuta noaptea cat de putin cate putin, pana cade. Sigur, ca dupa ce a cazut poate poti (sau nu) sa faci P+3+5R+M+plm, dar oricum poti sa faci ceva care sa valoreze mai mult si sa coste mai putin decat renovarea, macatr prin faptul ca maresti gradul de ocupare/amprenta la sol, ca ce atata curte.
@Boris
In unele orase din Romania anumite locuinte de acest tip au fost cumparate pe la inceput de anii 2000 sau 90 pe bani de seminte. Unii au incercat sa renoveze, unde a facut sens, insa restul si-au bagat picioarele si spera ca odata cu trecerea timpului cladirile sa dispara pentru a putea face ceva.
Problema de fond si de drept nu este ca acele cladiri sunt neingrijite, ci faptul ca legea/birocratia este facuta in asa fel incat oricine ar vrea sa faca ceva cu ele este descurajat de procesul greoi. La toata povestea asta adauga si ONG-urile vietii care vor intra pe firmament si vor cauta sa blocheze orice modernizare.
Este utila ideea aia cu maritul impozitului ca fatada arata naspa, insa numai daca proprietarul nu are vreun interes real. Daca proprietarul vrea sa faca asta trebuie ajutat si mai ales simplificat procesul de renovare al acestui tip de cladire. Problema este ca nimeni politic nu are vreun interes sa se intample asta. Asa ca nimeni nu se baga si asa ajungi sa ai peisajul dezolant pe care il ai.
Asdad,ARE sens.
Esti enervant.
E o poveste interesanta cu spitalul dermato, langa Maternitate. Cladirea a fost cumparata pentru demolare, sa se faca hotel. Pe urma a venit Cultura si a zis ca nu se poate, ca e cladire istorica. Asa ca din 2012 avem o ruina in centru care cica valoreaza milioane.
Poate un cutremur sa mai transeze lucrurile.
Sa le repare primaria cu banii din impozitele pe care le iau pe case, ce e asa complicat? Ca la luat sunt buni, la dat au arici in buzunare…
LOL, deci eu si altii o sa platim impozite marite si apoi primaria o sa renoveze o casa particulara, apoi proprietarul o va vinde si se va umple de bani. Eu zic ca proprietarul sa isi faca un credit la banca, sa renoveze apoi ori o pastreaza ori o vinde, este treaba lui pe banii LUI.
Daca nu vrea sa isi faca credit la banca pentru renovare sau are bani dar nu vrea sa cheltuie pe renovare atunci amenzi repetate plus impozitele care vor fi majorate si sa vezi atunci cum o sa se miste lucrurile.
N-ai inteles nimic. Nu vreau s-o renoveze, vreau s-o propteasca pe afara sa nu cada pe oameni.
„S-o propteasca pe afara”, o solutie tehnica moderna si de mare viitor. Romanul priceput la orice, impozite, structuri cu „propteli”, virusologie si tot asa
la o casa de genul nu vb doar de pus toti proprietarii de acord si sa faca un hairup sa dea o lavabila. legea este f tampita. casa din poza, sau genul ala de case, in brasov, este in mod sigur in zona protejata. in zona protejata exista mai multe grate de protectie. cea mai nasoala este daca este chiar monument istoric, da chiar o casa particulara poate fi, apoi daca este la mai putin de nu stiu cate sute de m de un monument istoric si apoi zona protejata normala. automat asta inseamna aviz de la min culturii care dureaza 4-5-6+ luni. pt ca …. pitong. avizul nu-l ceri asa pe ochi frumosi: trebuie studiu ISTORIC, trebuie macheta si schite cu desfasurare stradala, studiu geo, analize ale mortarului, betonului, caramizii, tiglelolor, etc… (posibil analizele sa nu fie necesare daca nu se umbla deloc la structura) dar legea cere ca la orice interventie la un astfel de imobil sa se aduca cat mai aproape de standardele seismice din 2020 or smth. asta inseamna camasuire interior-exterior. nu ai voie termopane, in fctie de specificul zonei nu ai voie decat tigla/tabla faltuita, deci nu tabla tip lindab. nu ai voie sa izolezi la exterior, etc. bun ai luat mediul, trebuie avize de la toate utilitatile: inclusiv …telefonie fiecare are o taxa la fiecare dureaza aprox 1 luna, mai putin gunoiul unde l-am luat pe loc dar a costat 900 lei. ai toate astea? mai adaugi proiectul de structura daca umli de ex la compartimentare, proiect de instalatii sanitare/electrice si te duci la primaria sub care intra zona protejata, la bucuresti este la pmb. aici mai astepti 4-5-6+ luni. doar certificatul de urbanism mi-a durat 5 luni iar toate schitele faci contract cu un arhitect/firma si ajung undeva la 10k euro. succes sa-i pui de acord pe aia din casa aia.
daca respectivii nu au actele in ordine deja devine misiune imposibila. eu sincer cred ca toata lumea asteapta ca toate casele astea sa cada.
ce voiam sa zic este ca nu poate sa vina primaria de sector/orasului sa zica „ba aveti 2 luni sa faceti frumos” ca nu se poate legal asa ceva si stiu si ei si de aia si tolereaza.
si ca si o completare, daca n-a fost evident: ORICE dureaza: ai nevoie de proiect de structura ca maresti o debara? ah e casa veche, trebuie o expertiza tehnica! ah e zona protejata? atunci expertul trebuie sa fie agreat de min culturii. astia sunt mult mai putini si in varsta toti si atunci orice expertiza dureaza 1-2-3 luni in fctie de cat timp are
Perfect rezumat.
Știu pe cineva care a trecut printr-o situație asemănătoare. Vecinii nu voi, la primărie durează 1-2 ani in regim normal, si câteva luni in regim de urgenta, chiar daca se prăbușește casa peste tine.
Nu poți angaja constructor sa repare urgențele pentru ca celor de la primărie le trebuie studii de istorie in arhitectura pentru clădirea respectivă (e pe bune), tot felul de planuri si expertize, chiar daca clădirea e un cub cu acoperiș si sub nicio forma nu e o clădire valoroasa istoric sau arhitectural… Chiar daca respecți totul si o faci sa arate la fel.
Si culmea, chiar daca e o cocioaba, nu ai voie sa faci nimic nici la interior. Pentru ca nu ai voie cu materiale moderne, gen plase de metal sau ciment.
Așa ca te apuci singur si când suna vecinii la poliție, tot tu ești vinovat pentru cu nu vrei sa mori la cel mai mic cutremur sau adiere de vânt.
Vali ce prostii putem face si noi sa primim etichete din alea frumoase langa username? Dar nu cu homosexuali, ceva gen „Raspund repede dar gandesc lent”.
De fapt scuze, as vrea „Raspund lent dar gandesc repede”, e iar posomorata vremea’n cluj azi si-mi intuneca gandirea.
@Claudiu, cred ca ai putea avea eticheta „retard retardând”.
@krakatau – e ok ca-mi dai replica, dar nu inteleg ce ai de ii jignesti pe retardati?
la preturile actuale 99% din acele case sunt un ‘money pit’ si oricati fraieri cu bani sunt in tara asta (nu chiar asa de multi cati viseaza unii) tot nevandute vor ramane.
Mai adaug inca un exercitiu de imaginatie: dupa ce ai luat un apartament intr-o asa casa de genu ala si bagi un purcoi de bani in el, un alt apartament din cladire se vinde unora din clanul Carpaci (ca sa iau un exemplu nu foarte aleator).
S-a prăbușit calcanul? Practic… au belit carasul.
ma doare sufletul cand vad case vechi cu architectura superba cu fatada originala de la 1948, gradini frumoase lasate in paragina, garduri care stau sa pice. Vad asta nu doar in Brasov ci si in zonele frumoase din Bucuresti cum sunt Cotroceni sau zona de case dintre Blvd Kiseleff si Aviatorilor. Multi sunt oameni care au mostenit acele casa si nu au nici macar bunul simt de a le vinde cuiva care dispune de resursele de a le reda frumusetea si de a le mentine. In Romania intretinerea proprietatilor fie ele blocuri sau case trebuie impusa si sanctionata prin lege pt ca se pare ca altfel nu functioneaza. In schimb da, daca s-a mostenit o darapanatura moda este sa o punem la vanzare la un pret nesimtit ca nah poate pica cineva ca e casa veche in zona buna. O tara de putori si de pomanagii
Da, binefacerile comunismului – sau nationalizat cladirile, le-au populat cu specimene primitive, apoi tov. Iliescu le-a vandut pe 2 lei locatarilor comunisti, batandu-si joc de fostii proprietari. De aici pleaca totul. Fara un proprietar unic pe cladire se alege praful.
fără un proprietar care a dat bani pe casă, vrei să zici. dacă ți-a picat din cer nu-ți pasă de clădire.
Si asta, da mai e un aspect. s-a schimbat economia. Nici macar fosta burghezie occidentala nu isi mai permit chiar tot ce au avut. imobilele alea au fost construite in alta economie. Prin squarurile din cartierele burgheze din Londra, o locuinta din aia cum isi fac toti poze pe instagram in fate ei, costa zeci de milioane de lire. Nu mai locuiesc in ele enciclopedisti, matematicieni sau ofiteri. acum sunt pline de finantisti, executivi si politicieni.
Cine vrea casa de burghez, ori e bughezi si isi permite, ori nu e burghez dar vrea sa para si crede ca e un drept in urma unei grila in care crede ca el se incadreaza.
Problema ce iese la iveala e ca nu avem suficienti oameni in upper class.
Varianta 1.
Te cheamă Cârpaci iei cu acte false, o faci rapid cum vrea mușchii tăi,vezi case istorice în Timișoara.
Varianta 2. ( Ceva prietenă a consoartei).
Moștenit o casă istorică în centrul Aradului.
Trei ani de umblat după autorizații, trei ani de ping-pong că ferestre din lemn nuantă cocos ,că vopsea ecologică, că țiglă din ceramică maro fecal, că ușă cu deschidere pe dreapta și burlan gri șobolan.
Am tot. Îmi dați cele 123 de autorizații ?
Nu, vă lipsește avizul autorității civile române pentru utilizarea de drone.
Tipa aia în trei ani a încărunțit.
Nu e mai simplu sa renovezi chestia aia decent, corect si cu gust (arhitecti ceva) fara sa-ti bati joc si apoi sa platesti o amenda?
Nu fac glume proaste.
nu, nu e simplu deloc.
în cazul multor case din zona aia din brașov, nu are unde opri basculanta cu materiale. că nu e loc. sunt constructori care refuză să lucreze în zonele alea că e bătaie de cap gratuit.
pai depinde ce faci ca e posibil sa platesti amenda si apoi sa te puna sa o aduci la „starea initiala” putand insemna proiectul de la 1900 cu materialele de atunci, dar noi. deci practic faci toate hartiile (deci nu scapi de ele) si mai si platesti o amenda.
sau… scapi, o faci… dar apoi greu la o eventuala vanzare. pb nr 1 e ca nu se va pupa releveul de la 1900ish cu ce e defapt in teren, ca aia aveau metrul mai scurt sa dea dracii si iti trebuie releveu nou si iarasi te blochezi daca ai modificat si cea mai mica usa sau o terasa sau un foisor sau orice cacat.
parerea mea e ca totul e gandit f prost, ar trebui fiecare oras sa fie impartit pe zone. pe fiecare zona 1-2-3-4 ingineri ai primariei responsabili. faci proiectul, li-l arati, iti dau ok si apoi ei sa vina in teren la fiecare faza si tot ei sa-ti dea toate avizele, fiind alocati pe o singura zona sa stie tot ce misca acolo: zona de protectie metrou, zona protectie electrica, canal, apa, gunoi, telefonie… si sa-ti dea un singur om toate avizele cu planul pe masa.
O da, primaria te face cu nervii la cate cacaturi, pardon autorizatii, iti cere. Si fiecare are o comisie care se intruneste cel mai des lunar. Nu ajunge sa ai bani, trebuie Nervi si mai ales Timp.
Au rupt pula ca cladirile lor istorice,,,,pai daca am un castel de la stefan cel mare de ce trebuie eu dupa 700 de ani sa.l fac la fel? Bine ca nu trebuie sa.l fac piramida fara geamuri si fara usi…s.a daramat…la revedere! Construim altceva ce e folositor si sigur!
Nu tot ce e vechi e valoros sau frumos.
Una e sa ai centrul Vienei sau Budapestei, cu palatele alea superbe, alta e sa ai maghernitele alea sasesti pline de gandaci si cacat de pisici.
„Centrul istoric” – sa ne pisam pe el, darama-le dreq si construieste in loc ceva util si modern, ca nici aia de la 1700 nu au construit bordeie si hrube ca Daniil Sihastrul.
ce? cum? cacaturile alea de capitale ale jigaritului imperiu austro-ungar care n-a durat decat 50 de ani si n-a facut decat nenorociri?
Da, alea, construite cu banii din colo, err provinciile asuprite. La fel cum au facut si venetienii, si turcii, si altii.
acum constatam ca avem si un imperiu venetian, nu?
dar e duminica, hai sa ne amuzam in familie, asa ca o sa intreb totusi… ce provincii venetiene?
hai repetentila, curaj.
o manuta rosie pe zoso.ro nu e o provincie venetiana.
numește una, una singura te rog.
https://www.youtube.com/watch?v=k9eqWjLCl6E
Nu, e OK. Statul are dreptate. (ironic).
@krakatau, da de ce te etichetază blogăru ca homosexual în negare? I-ai fwtut o motocositoare sau o bormașină pe care ți le-a dat împrumut?