Joe Rogan și jocurile pe calculator…

Comentariul ăsta de mai jos al lui Joe Rogan a născut ceva controversă. Mulți oameni s-au simțit atacați, și pe bună dreptate.

Ce vrea să spună Rogan?

  1. Că jocurile sunt făcute să creeze dependență.
  2. Că doar 0,1% fac bani din jocuri, restul pierd timpul și nu vor ajunge niciodată acolo sus, pentru că nu e loc pentru toți și nu sunt bani pentru toți.
  3. Că trebuie să îți stabilești niște scopuri și fie să le atingi, fie să recunoști că pe joci doar ca să te relaxezi și să nu te joci 10 ori pe zi 10 ani la rând că poate ajungi să faci bani.

Iar gamerii s-au simțit atacați, mai ales ăia care fac bani din asta. Ninja a dat un răspuns complet aiurea, semnalizând că habar n-are pe ce lume e. Din nou, 0,1% fac bani, restul fie se distrează, fie sunt dependenți, fie aspiră să fie și ei în ăia 0,1%, dar nimeni nu le spune că șansele sunt extrem de mici.

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

84 comentarii

  1. Poti sa mai pui un 0 fiindca si 0,1 e mult. Prin bani a se intelege ca iti permiti sa traiesti exclusiv din ceea ce produci din jocuri.

    00
    • Sunt competitii de gaming cu premii serioase. Iar oamenii care participa au sponsori, echipe care ii platesc, etc.

      00
    • Stiu ca sunt dar majoritatea banilor nu sunt produsi asa. Mult mai multi oameni castiga bani din vanzarea de diverse de prin jocuri (ex. gold in wow) sau boosting in diverse jocuri competitive. Streaming-ul nu stiu daca l-as incadra la jocuri neaparat, in general atrag personalitatea si mai putin cu aptitudinea la un joc. Din toata industria asta cei mai putini bani ii castiga cei care castiga competitii.

      00
    • Streaming-ul intră la jocuri (pentru că doar domnișoarele cu paywall nu prea stau cu jocuri pe site-urile de streaming) și să nu uităm că cel mai urmărit youtuber vine din zona de gaming.

      00
    • @Zarax: Exista competitii de gaming si acel 1% care face bani, ca sa creasca vanzarile si sa creasca adictia

      00
    • @Baliverne – sunt cu tine in mare parte. Americanii au facut un studiu care a aratat ca baschetbalistii de 18 ani sunt mult mai atletici re baschet decat cei din generatiile trecute dar si mult mai predispusi accidentarilor. De ce? Antrenament specializat de la varsta prea frageda. Arunca ca Dumnezeu, da de sus de la 16 ani dar nu are echilibru sa stea intr-un picior. Ca un Ferrari fara frane, zicea un nene. Deci da, sportul rulz, dar specializarea vine mai tarziu, nu la 5 ani, si conteaza ca 0,0001 din sportivi ajung sa traiasca din asta. Nu mi-as pune niciodata toata ouale in cosul asta, si fac sport de cand ma stiu. Mult mai multi contabili care au BMW M decat sportivi, si daca ajungi acolo esti ok.

      10
    • @Zoso – muti si tu comentariul de mai sus la cel de dupa, pls? Am dat reply aiurea. Thx.

      00
    • nu am cum.

    • @zarax îți dovedești singur că vorbești prostii.

      Sunt concursuri, Ok, câte? Nu sunt câteva sute de mii, nu? Sunt maxim 10 pe an serioase? Poate, habar nu am.

      Apoi acele concursuri, câți câștigători au? Maxim 3. Deci 30 din câte milioane de gameri sunt in lumea asta?

      E ca și cum ai zice că există jocuri olimpice unde se fac bani grei, deci toți vom putea trăi din alergat :))

      00
    • fotbalisti de succes sunt mult mai multi decat gameri de succes.

      00
  2. 1. Si mancarea e facuta sa-ti dea dependenta, de aceea cateodata mancam de placere, nu de foame.
    2. Nu toti copii care joaca fotbal o sa ajunga Messi, asta inseamna ca ar trebui sa se lase de jucat fotbal?
    3. Am jucat jocuri si 12 ore pe zi, cam toti prietenii mei au avut perioade in care au jucat intensiv si toti au ajuns destul de bine, nu e ca si cum ai ajunge in canale cu un laptop sub brat si cersind putin wifi ca sa mai bagi un cs.

    00
    • 2. înseamnă că nu trebuie să joace fotbal 10 ore pe zi.

    • 2. La toate sporturile fizice, cand antrenorul impinge fizic copii dupa principiul „face performanta cine poate”, nu lasati copilul sa isi strice corpul. Ca asa avem corporatisti de birou de 30 de ani cu operatii la menisc, cu glezne varza, operatii de spate, din cauza antrenorului de Volei, Basket, Patinaj, Biciclism. Nici unul nu a ajuns sa faca performanta pentru ca „s-a stricat”. Si stricat ramane restul vietii pentru visul vandut la un moment dat.

      00
    • Dar Messi, daca nu juca fotbal 10 ore pe zi, mai ajungea Messi, fotbalistul de succes?
      Iti inteleg pozitia (sau asa imi place sa cred), dar e mult mai complicat.
      Vad streameri pe twitch care au mii de subscriberi si care fac asta full time, fiind singurul care face bani din casa. Si n-o duc rau.
      Gagici pe OnlyFans care n-o duc rau, desi mami si tati (ar fi trebuit) sa-i expuna pozitia morala traditionala, ca n-ar trebui sa-ti areti una-alta pe internet.

      Exemple sunt multe; doar pentru ca noi avem o conceptie despre cum ar trebui obtinute veniturile, nu inseamna ca nu exista alte cai spre succes care nu le intrezarim.

      00
    • @Baliverne

      Nu uita de părinții cretini.

      „Vreau să te duci să faci fotbal/baschet/dans/pian/balerina/etc, să ai 10 pe linie la școală că te joc în picioare, să ieși afară să duci/faci asta sau să mergi la X sau Y să le duci una-alta, să nu te culci & să nu te trezești decât îți spun eu, și când vei crește mare te vei duce la facultatea de medicină/drept/poli fiindcă vreau să am cu ce să mă laud chit că vei face malpraxis profesional.”

      00
    • baliverne scriind baliverne. Deci sa nu iti lasi copilul, daca vrea sa faca sport, sa faca sport pentru ca s-ar putea sa se loveasca? Da afara din casa il lasati?

      00
    • @animaloo: Din ce am scris eu ai inteles ca exista doar antrenori pentru copii care nu au grija de fizicul lor si nu le pasa de efectele pe termen lung al exercitiilor facute incorect de micuti. Dar, cumva, problema ta nu a fost cu faptul ca nu gasesti antrenori care sa nu te duca ca la 60 de ani sa scoti bani de la CEC sa dai copilului pentru operatie la Regina Maria. Nu, problema ta, a fost cu faptul ca copilul nu face miscare. Esti ok?
      Eu am cerut doar atentie la ce fac copii acolo si cat, ca vor trage toata viata copii tai daca pe antrenor nu il intereseaza decat de acel 1 din 30 care va face performanta, „restul se triaza pe parcurs” – adica”au probleme de sanatate”.

      00
    • Baliverne are dreptate, foarte puțini ajung în top iar oricât ai fi de muncitor, dacă nu ai talent/fizic, e cam degeaba. Majoritatea antrenorilor evident că nu-ți vor spune că puştiul e limitat şi o să facă sportul ăla doar la nivel de hobby, pentru că ei iau bani. Suprapune asta peste părinți tâmpiți care pun presiune pe copil şi iese un dezastru.

      00
  3. Cati din aia de fac BJJ ajung sa manance din asta? Crezi ca sunt 0.1%? Ma indoiesc.
    Le da si Joe Rogan de perete ca prostu’, nu e imun.

    00
    • Prost sa fii sa faci comparatie intrea face sport si a te juca pe calculator.
      Daca sportul iti intretine corpul sa nu ajungi o leguma la 40 de ani.
      Jucatul pe calculator doar iti mucifica creierul ala si asa statut din prea multa ocupare cu lucruri inutile.

      00
    • @wtf Sportul de performanta nu este sanatos. Nici unul dintre ele. Iti duci corpul la limita rezistentei zi de zi, pana se rupe, si de multe ori chiar se rup lucruri, vezi numarul de fotbalisti operati la genunchi, etc.

      00
    • @pentrutocilariicaresejoaca12orepezipecalculator

      – a face performanta si a practica sport de performanta sunt doua lucruri diferite.
      – sport de performanta poate sa practice oricine, nu implica sa dai 100% din tine sa-ti rupi oasele ci s-o faci din placerea de a practica sportul.
      – cat legat de problemele de sanatate, statistic vorbind, cred (pentru ca nu am date) ca au mai multe probleme tocilarii care se joaca 12 ore pe zi decat sportivii. nu mai vorbesc ca dupa 40 de ani multi se târăsc mai rau ca tata.

      00
    • Ciclistii care se retrag din activitate au o inima de cal si sangele ingrosat si, de aceea, mureau subit in somn. Pana s-au prins doctorii ce si cum, iar acuma dorm cu aparat de monitorizare a pulsului, cand scade sub o anumita valoare, suna alarma, se trezeste a meu si da la pedale o jumatate de ora.
      Culturistii au burta de la steroizi, aproape toti sportivii de performanta au, cand se retrag, operatii, tije, suruburi in ei.

      Sanatate curata, ce mai.

      Sportul pentru mase e una, sportul de performanta e alta. La fel si cu jocurile pe calculator.

      00
    • Jucatul pe calculator doar iti mucifica creierul ala si asa statut din prea multa ocupare cu lucruri inutile.

      D’aia există studii că gamingul poate reduce simptomele demenției la vârste avansate?

      Nu zice nimeni să joci 10 ore pe zi, dar…

    • @znuf
      o ora pe zi poți face orice și nu cred ca pot fi probleme
      dar aici era vorba de disperații aia de își pierd toată ziua/noaptea în jocuri.

      Nu contest ca sunt jocuri care sunt benefice bătrânilor, celor cu adhd etc.
      dar niciun specialist nu ar recomanda mai mult de o ora pe zi.

      cei care joacă non-stop au o problema.
      și despre asta e discuția

      00
  4. NOU
    #26

    Joe Rogan a imbatranit degeaba si nu prea intelege cum functioneaza jocurile. Ca sa castigi bani trebuie sa joci la un alt nivel, ca sa ajungi la alt nivel trebuie sa joci. Daca uraste jocurile si nu are habar cum functioneaza totul nu stiu de ce se mai arunca in discutii. De ex. la cs go au venit foarte multi jucatori tineri in echipele mari, oamenii au tras pentru ei ca sa ajunga acolo si au fost recunoscuti. Daca esti jucator bun o sa te caute si lumea care face twitch si o sa ajungi cunoscut, asta inseamna ffff multe ore de practice. Shroud a bagat aproape 2 ani de zile degeaba, omul nu s-a lasat si a ajuns acuma sa joace 4fun. Mai toti jucatorii care au ajuns la echipe mari au pierdut 6-8 ore daily ca sa ajunga undeva. Nu te cauta lumea pe tine ca ai TTV la nume si nu faci killuri. Ninja s-a perfectionat foarte mult pe Fortnite, omul nu e bun pe aim ci pe construit, dupa el au mai venit si alti pusti si au castigat bani destui pentru varsta lor. Play Hard or Go Home.

    00
    • Joe Rogan a imbatranit degeaba si nu prea intelege cum functioneaza jocurile.

      m-am oprit aici. omul se joacă de 20 de ani. dar ai dat-o din top. „eu nu știu dacă el se joacă, o să presupun că nu și o să spun chestii”.

    • NOU
      #28

      Wikipedia spune ca e un mascarici in momentul de fata, se joaca ce mai exact? Loviturile primite de la kickboxing i-au afectat si gandirea si nu intelege cum functioneaza jocurile, pentru jocuri n-ai nevoie de antrenori, mancare, deplasari, sport. Iti trebuie doar un calculator si net, sunt destui jucatori buni care au ajuns la echipe bune si au plecat de pe janghine de pc-uri. Sa ramana la glumele lui si la kickboxing, nu trebuie sa ne dam cu parerea despre jocuri cand tu spui ca-s naspa dar nu ai jucat niciun joc la vreun nivel mai ridicat. Daca vorbea de kick boxing era pe treaba lui, cum ziceam mai sus, a imbatranit degeaba.

      00
    • @Ryan: tu cati bani ai facut din jocuri (concursuri, chestii oficiale, nu pariuri in spatele blocului)? sau de cand joci tu „la vreun nivel mai ridicat” ?

      00
    • NOU
      #30

      @AlexN: Destul cat sa-mi permit ca sa arunc bani pe manusi si cutite in cs go.

      00
    • @ryan, rogan se joaca quake de vreo 20 de ani. N-ai de unde sa știi ca n-ai auzit de jocul asta.

      00
    • @Ryan Pivovar – ce mascarici? Unul care are cel mai ascultat podcast din lume si care tocmai a semnat un deal de 100 de milioane USD cu Spotify?

      00
    • @Ninja Da, e un fel de Halep.
      Nu prea le are cu tenisul, dar e in top 10 din lume de vreo cativa ani.
      @Ryna Imi plac astia „nimeni in drum”, care vorbesc despre altii care sunt in top 10 in lume la ce fac.

      00
    • @Ryan Pivovar, dacă tu crezi că se poate ajunge la performanță adevărată în eSports fără antrenori și alte chestii d-alea de ai enumerat tu acolo, ba chiar că e „suficient” să bagi 10 ore pe zi din jocul X ca să devii PRO, atunci habar n-ai ce vorbești. D-aia 99% din cei care joacă sperând să facă trecerea de la FUN la PRO rămân pentru totdeauna la FUN. ;)

      Da, talentul și timpul alocat te vor ajuta, dar până într-un punct de unde trebuie să fie cineva lângă tine și să-ți spună cam ce să faci.

      00
    • @Ryan …”Joe Rogan e un mascarici” hai mai du-te-n si-n peleu meu..las-o incolo de treaba, daca si Joe Rogan a ajuns sa fie catalogat de nimeni pe drum un mascarici inseamna ca directia in care ne indreptam este gresita in totalitate. Omul are habar si poate purta o discutie inteligenta in cadrul podcastului despre stiinta, fizica cuantica, civilizatii antice, carti, filme, masini, iar lista poate continua, dar Gigel vine el si il face un mascarici. Joe Rogan care i-a avut invitati pe Elon Musk, Neil DeGrasse Tyson, Sean Caroll, Brian Cox, Edward Snowden, este facut mascarici de nea sulica, care cand era mai mic a dat mana cu sectoristul de la sectie si se crede un om important. Hai sictir!

      00
    • @adrian
      si, pe langa ce ai zis, de cand cu telemunca mi-e ca o ruda sau un preten :) tot timpu mi-i in vizita
      si nebunu de tim dillon, dumnezau sa-i tie sanatosi si sa avem si in Romania ca ei. nu copii, ci in spiritul lor.

      00
  5. Am avut perioade in care ma jucam f.mult pe calculator in copilarie, mai exact varstele 11-18. Am avut si zile de 12 ore. Atunci a fost tot farmecul, cand eram copil,si ma retrageam in alte lumi virtuale sau cand a venit netul, impreuna cu prietenii.

    Nu regret deloc, acum nu mai pot si simt ca nu mai am aceeasi satisfactie. Au fost vremuri frumoase si asta voiam sa fac, asta ma atragea.
    Cand aud de copii care se joaca cu portia, ma intristez. Mai comentau si ai mei sa mai ies pe afara, dar daca era o zi ploioasa sau prea cald, stateam de dimineata pana seara in fata calculatorului.

    In schimb, cred ca trebuie urmarit daca se dezvolta si alte abilitati.

    Stiti voi despre ce vorbesc, sigur stiti, pentru ca marea majoritatea capabila din IT-ul de acum sunt fostii baieti cu windows din cartier, retelistica, dc++ etc.

    00
    • marii ait-iști sunt aia de trageau torente … logic 😅😅😅😅

      00
    • ai cules un cuvant dintr-o fraza intreaga si l-ai legat de ideea principala … logic 😅😅😅😅

      00
    • wtf e ala care in anii 2000 nu folosea dc ca era ilegal

      00
    • @Shack, bine zici. Am învățat Excel jucând EVE Online, am învățat ce e ăla un cashflow (deși nu știam eu că-i zice așa atunci, dar îmi plăcea să fac „trading”) jucând același EVE, dar și Lineage 2, am fost unul dintre băieții ăia din rețeaua locală care instalau windows contra-cost și aveam acolo niște bani de buzunar pe care colegii mei îi aveau de la colegi… Și multe altele.

      Da, dacă vă lăsați odraslele să stea doar pe youtube, facebook și candy crush, atunci timpul petrecut la PC va fi irosit, dar există alternative.

      00
    • *colegii mei îi aveau de la părinți.

      @Zoso, pune și tu plugin-ul ăla pe care-l folosește Arhi, ca să putem edita mesajele câteva minute. :D

      00
    • Shack, ai dreptate aici. Multi dintre noi am facut la fel, dsr intre alea 10-12 ore pe zi, ne faceam si temele, invatam si la scoala si cand nu ne jucam pe pc, ieseam si afara la fotbal. Nu se excludeau una pe alta. In plus, vacantele erau incarcate cu jucat pe PC! Parintii au fost super intelegatori si stiau ca suntem copii si ne lasau in pace. Foarte important legat de subiect: niciunul dintre noi nu am gandit vreodata ca putem face bani din gaming! Bine, clar ca nu existau „iutubari” si influenceri sa ne amageasca in vreun fel, dar cred ca noi cand am fost copii eram putin diferiti de copiii de acum si internetul/lumea erau altele atunci.

      00
    • ce-i drept trecusem de copilărie când a apărut dc++ și mi se părea un loc pentru copii… un tictok al zilelor noastre

      de la torrente am trecut la rapidshare

      Nu toți ne naștem sa instalam uindous

      00
  6. Gamerii care castiga bani multi din asta nu ar castiga nimic daca nu ar exista o masa mare de jucatori mediocri. Normal ca Ninja ala a sarit din pătul

    00
    • știu, asta e amuzant, că ei insistă că bla bla bla, știind că trăiesc de pe urma celorlalți 99%. așa e și la vloggeri. 1% fac milioane, restul aspiră.

    • Dar asta e adevarat pentru orice industrie .. Muzicieni, pictori, bloggeri, ITisti, doar cativa fac milioane, restul suntem mediocri.

      00
    • Fix în IT, muzica si pictura conteaza talentul si priceperea si nu alte skill-uri sau oportunitatea/norocul de a te naste unde trebuie si de a te întâlni cu persoana potrivita la momentul potrivit

      00
    • @Gabi – as paria ca procentul de medici milionari e mai ridicat in lumea cu apa calda decat cel al muzicienilor milionari. La fel la avocati, experti contabili etc. Cei buni fac bani pentru ca e o piata mare penrru serviciile lor.

      00
  7. Cred ca si Joe Rogan si Ninja au dreptate in felul lor.
    Da, jocurile dau dependenta. Iar daca vrei sa traiesti din asta trebuie sa iti dai un anumit termen limita. Daca nu reusesti in x luni/ani, e doar un hobby.

    Jocurile nu mai sunt de mult doar o chestie pe care o fac cativa copii dupa scoala in beciul parintilor. E o industrie din care traiesc foarte multi oameni.
    Pe langa streameri (care sunt mult mai multi decat crede oricine), ai o intrega echipa in jurul lor, de la manageri la editori video si grafici.
    Da, probabil 0,01 fac milioane. Dar destui traiesc exclusiv din asta.

    00
    • „Da, jocurile dau dependenta.”

      X Doubt :)

      00
    • Jocurile iti dau dependenta daca nu ai nimic altceva de facut.
      Cati de aici muncesc si sunt dependenti de jocuri? Probabil ca nimeni.

      Am jucat CS in copilarie cat am putut de mult. In paralel am facut si sport, am luat si BACul, am facut si facultate, n-am ratat nicio petrecere si de cativa ani lucrez si castig binisor peste medie. M-am oprit din jucat cand a trebuit sa trag mai mult pentru familie, cariera, masina, etc. De cand cu pandemia, ma joc iar – 4-6 ore pe saptamana, in mare parte cu aceiasi oameni cu care ieseam la bere inainte.

      Zero dependenta. Daca de maine dispare virusul si pot sa beau bere oriunde, atunci nu ma mai joc.

      In timp ce scriam comentariul mi-am dat seama ca e posibil sa fiu dependent de alcool :))

      00
  8. Putea sa se limiteze la faptul ca creaza dependenta si ca jocurile mari cu microtranzactii au in echipa psihologi care sa se asigure de asta (vezi nba2k si altele). A gresit cu exemplu cu cel care merge la bjj si apoi isi face o sala pentru ca nu cred ca mult mai mare procentul celor care isi fac sala decat cei care reusesc in gaming. Si toata lumea s-a legat de partea a doua. Daca zicea ca bjj vine cu alte avantaje care iti vor folosi in viata era mai ok. Si la tenis trebuie sa fii in top 100 in lume ca sa poti trai din asta, la fete poate si mai sus, dar nimeni nu zice ca e nasol sa faci tenis.

    00
  9. Content is king (streaming si only fans aduc o gramada de bani).
    Tristetea pe care o vede Joe si Vali, probabil, e ca jocurile nu aduc beneficii anexe naturii umane. Omu e facut sa interactioneze live cu turma si sa faca miscare multa. Beneficiile sociale si cognitive aduse de jocurile in retea sunt infime fata de ce ti-ar aduce acelasi timp petrecut mergand la dans, arte martiale, etc.

    Mi-au placut jocurile, nu regret, dar, as fi apreciat niste partinti care mi-ar fi putut explica pe limba mea ca sunt chestii mai faine si mai avantajoase de facut decat jocurile.

    00
  10. NOU
    #57

    Ca sa fac eu pe qvocatul diavolului:Lumea se schimba, preferintele oamenilor se schimba, adica la ce se uita. Platforma Twich a crescut exponential in ultimii ani. Numarul echipelor profesioniste de gameri creste la fel. Joe arata ca are gandire invechita si ca nu are contact aproape de loc cu noua generatie. Nu m-ar mira deloc ca in 20 de ani lumea sa nu se mai uite pe Eurosport la un meci de tenis si in schimb sa aleaga sa se uite pe o platforma gen Twitch.
    Totul merge spre online, this is life.

    00
  11. NOU
    #61

    Ca sa fac eu pe avocatul diavolului:Lumea se schimba, preferintele oamenilor se schimba, adica la ce se uita. Platforma Twich a crescut exponential in ultimii ani. Numarul echipelor profesioniste de gameri creste la fel. Joe arata ca are gandire invechita si ca nu are contact aproape de loc cu noua generatie. Nu m-ar mira deloc ca in 20 de ani lumea sa nu se mai uite pe Eurosport la un meci de tenis si in schimb sa aleaga sa se uite pe o platforma gen Twitch.
    Totul merge spre online, this is life.

    00
  12. Ce mi se pare cel mai amuzant in toata chestia asta e ca au sarit gamerii pe Rogan. Recunosc, nu ii ascult podcast-urile, nu ma pasioneaza, dar tot citeam comentarii pe youtube, twitter si multi gameri s-au cam enervat, unii parca se simt atacati.

    Ce mi se pare aiurea la jocuri, si asta e si motivul pentru care m-am lasat de ele, sper ca de tot, este ca de multe ori esti prins in ele, in universu lor, e o forma de escapism si daca esti prea prins cam uiti de realitate. Sunt si jocuri interesante din care inveti chestii, totusi. Pe langa asta mai e si Gaming Culture-u asta modern. Mi se pare cam toxic. Multi nemultumiti, scandaluri in industrie, unii care au PC-uri se compoarta de parca ar fi mici dumnezei si rad de cei care au console. Plus de asta nici nu mai am rabdare. Chiar daca simt uneori ca as juca ceva, de plictiseala, ma uit 2-3 minute in library si nu-mi vine sa descarc nimic. Si am doar 22 de ani.

    00
  13. Dar și la sex e la fel.
    Mulți fac sex, unii chiar de trei ori pe zi, dar copii fac 0,1%
    Deci….

    00
  14. NOU
    #64

    Am vandut la CS GO doua valize din alea cu arme si am facut 0.09 USD!

    00
  15. Hei, io n-am zis nimic! Nu stiu cine e impostorul ala!

    00
  16. Arnold Schwarzenegger zice fix invers:
    1.să ai obiective, scop și viziune în ce faci.
    2. nu băga în seamă naysayerii.
    3. trebuie să muncești foarte mult, în cazul ăsta să joci.
    4. trebuie să eșuezi foarte mult ca să ajungi să câștigi.
    Mie-mi plac emisiunile lui Joe Rogan, dar acum nu are dreptate. Cică dacă ești obsedat de jujitsu ajungi un sportiv care participă în competiții și apoi adaugă o grămadă de what ifs, dar ce șanse sunt să faci asta și ce urmări ai pe termen lung la sănătate?
    Gamerii sunt de mai multe feluri, dacă joci casual orice e ca și cum te-ai uita la filme, seriale, ai citi cărți, pur entertainment dar până și alea tot îți dezvoltă felul de a gândi, de a aborda soluții.

    00
    • Dar fix astea e problema. Oamenii care se joaca 8 ore pe zi nu au un scop, un obiectiv, nu muncesc, ei doar esueaza si pierd vremea. Despre aia care joaca 8 ore pe zi e vorba

      La ce ma refer prin munca, nu ii destul sa joci, daca joc 8 ore CS GO ii egal cu 0, trebuie sa te antrenezi ca un sportiv, sa stai 2-3 ore si sa dai numa headshoturi pe boti, sa stai ore sa arunci smoke pe harta astfel incat sa pice smokeu unde trebuie astfel incat sa blockeze o intrare, sa executi o schema cu colegi de n ori. Lebron James arunca la cos de 1000 de ori, el singur si cosu, 1000 de ori. Cati din „jucatori” de CS Go dau 1000 de headshoturi din peak pe boti de 3 ori pe saptamana? 0.

      streameri wannabe. Am jucat un joc si jucam si cu niste „streameri” romani, 3 vieweri adica cei din party ca sa vedem pe unde ii ala si daca moare sa stim de unde o fost omorat. Skill sa zicem above average da nu cu mult, entertainment pentru vieweri 0, informatii utile despre joc 0. De ce s-ar uita cineva la asa ceva? Video pe youtube ca sa isi promoveze streamu, 0. Astia is majoritatea. Despre astia ii vorba cand zice lumea ca ii useless sa te joci, nu despre Shroud care o facut milioane ca profesionist si face milioane ca streamer.

      00
    • Schwartzenegger spunea chestiile ălea pentru că el are și un background în vânzări și dădea exemplu cum pregătirea și metodele aferente i-au folosit în cariera de bodybuilder și de actor. Eu as extinde și în cea politică, unde a avut, de asemeni, succes (până la un punct)

      00
  17. Joe Rogan zice ca jocuri pe calculator nu te dezvolta și în alte părți. Dacă faci sport și devii dependent de asta, ajungi și sănătos, teoretic poți sa faci fata mai bine într-o bataie, atragi mai ușori posibili parteneri, te simți bine în corpul tău, ești mai rezistent la boli etc. El da exemplu cu artele martiale. Când te joci toată ziua cu ce te alegi? Nervi, dureri de spate, alienare sociala. Iar șansele sa ajungi în top sunt mici.

    Zice ca pe termen lung nu îl ajuta prea mult pe average Gigi. Ce-i asa greu de înțeles?

    00
    • Când te joci toată ziua cu ce te alegi? Nervi, dureri de spate, alienare sociala.

      La fel si in IT, confirm.

      00
  18. Ma joc darksouls si bloodborne vreo 5h pe saptamana si simt ca mi cresc sinapse noi. Sunt grele, iti trebuie reflexe sj memorie si simt ca imi prind bine pentru creier.

    Foarte rar mai deschid Baldurs Gate sau Deus ex pentru nostalgie ca am crescut cu ele. Dar mizerii competitive unde nu faci bani, de acord..

    00
  19. Am 25 de ani de gaming, sunt un old gamer: am si consola, am si PC de gaming. Ma joc in medie o ora sau doua/zi. Niciodata nu mi-am imaginat ca o sa ajungem la faza „esport”(jocuri video jucate pro). Este o mizerie ce a aparut acum 15 ani si tot creste sub diferite forme incurajate de producatorii de hardware, jocuri si platforme de streaming mai nou. Sportul este despre miscare, sanatate, echipa, etc. chestii bune in general. Nu e despre sa stai cocosat 15 ore/zi cu ochii intr-un monitor. Jocurile sunt despre distractie nu despre invatare la milimetru a planselor, la miliseconda a animatiilor si click-urilor. Bleax. Clar, nu incurajati asta si incercati sa limitati timpul copiilor la jocuri video pe cat posibil.

    00
    • Aşa e, jocurile sunt despre desenat hărțile de la Dizzy pe foaie de matematică.

      00
    • Șah? Go? Astea nu-s sporturi?
      Nu este vorba doar despre mișcare și efort fizic. Plus că la orice sport fizic sunt multe, multe lucruri de învățat pe de rost, de visat la orice oră te-ar trezi cineva din somn, asta dacă chiar vrei performanță și bani.

      00
    • Jocurile eu cred ca trebuie sa ramana pura distractie, cum e si uitatul la filme, pe acolo. Eu sunt mai old school si am ramas pt SPORT cu definitia din Oxford English dictionary: „An activity involving physical exertion and skill in which an individual or team competes against another or others for entertainment”. Asta e definitia mea si nu mi-o schimba nimeni. :) Ca au venit tot felul de ciumeti si au schimbat definitia nu ma intereseaza, e treaba lor. Mai nou au bagat si Poker ca sport, ma lesi ? Navomodelism este sport ? Hai sa facem si din futut in cur SPORT. :) Mi se pare mai multa miscare, este entertainment, e echipa de minim 2, etc.

      00
  20. Cum sa zici bre fetelor ca nu toate vor ajunge sa se marite cu printul?

    00
  21. Joe Rogan, acest nou idol al corporatistului 9-18 cu o ora de masa obligatorie.
    Serios acum, care e faza?
    A fo un actor cu indulgență mediocru, cu niste tentative de stand-up si incercari in domeniul… kickbox-ului.
    Deci in gura astuia va uitați voi?

    00
  22. Cine-i Ninja si de ce sunt primul care intreaba cine e?

    Pe scurt, va rog, ca daca as vrea sa aflu 12 pareri diferite de cate jumate de ora as cauta singur pe net.

    00
  23. Survivorship bias: te apuci de chitara fiindca Metallica au facut bani din asta. Dar pentru fiecare trupa ca Metallica sunt alte 10 000 de trupe de care nu a auzit nimeni, „ingropate in cimitir”. Daca accepti ca este doar un hobby si exersezi la chitara 2-3 ore pe zi (cate ore pe zi se uita cetateanul mediu la TV/ seriale sau sta pe Facebook?) poate ajungi la un nivel astfel incat sa faci ceva bani extra din asta, pe langa meseria de baza. Dar apuca-te de el pentru ca iti place sa faci asta zi de zi, fara a te gandi la bani. Daca vrei sa ai un venit consistent si stabil, invata o meserie. Mie asta mi-au zis parintii, asa ca in anii ’90 cand aveam timp de jocuri, mai inchideam si calculatorul ca sa pun mana pe carte.

    Mi se pare toxica ideea asta de a te apuca de un hobby, oricare ar fi el, doar fiindca exista un procent infim de persoane in lumea asta mare care castiga suficienti bani pentru a se intretine exclusiv din el. Definitia hobby-ului este „*munca* pe care o faci fara a astepta sa fii compensat financiar”, adica se presupune ca o faci din placere si pentru a mai invata ceva in plus. Ne uitam prea mult in gura „influencerilor” (Joe Rogan sau Ninja fiind unii dintre ei). De ce a ajuns „influencing-ul” o adevarata industrie? Fiindca poate vinde vise unei categorii de varsta foarte usor de influentat, oarecum legal (a se citi „nereglementat”).

    Jocurile video sunt atacate de zeci de ani (motivele favorite ale criticilor fiind intotdeauna ca „provoaca dependenta” si ca „incita la violenta”). E o categorie usor de atacat, fiindca gamerii mereu vor fi minoritari. Bariera de intrare este mai inalta decat pentru a te uita la meciuri, a bea bere, a manca in oras, a urmari seriale, a scrolla pe Facebook samd. Cei care s-au atacat in cazul lui Rogan nu sunt gameri, sunt cei care mananca o paine din vandut vise, adica alti influenceri ca el. Li s-a simtit amenintata pozitia de autoritate pe care o au in fata publicului lor.

    Cred ca lumea nu mai are hobby- uri. Isi pierde prea mult timp in contraargumente cu alti straini pe net si asculta prea mult de ce zic „influencerii”. Ma intorc sa termin Bioshock, pentru ca acum 13 ani cand a aparut ascultam si eu de „cei mai mari” care spuneau ca jocurile sunt o pierdere de timp, dar stateau la televizor 5-6 ore in fiecare seara, urmarind meciuri de fotbal sau seriale.

    00
  24. orice lucru poate crea dependenta, cati nu sunt dependenti de social media? explica-i unuia care nu foloseste asa ceva cat de neimportant este. pentru multi este si hobby.

    joe nu e gamer ca sa isi dea cu parerea, faptul ca joci ceva 1 ora pe an asta nu te face gamer, a mai avut invitati in special pe game director doom eternal si se putea observa dupa intrebarile pe care le punea si ce raspunsuri dadea ca nu prea e in domeniu.

    acum depinde si ce fel de jocuri joci, sunt destule studii facute unde arata ca daca joci mult shootere iti imbunatatesc unele functii ale creierului in momente cand ai de luat decizii foarte rapide.

    vreau doar sa zic ca nu este doar negru pe alb.

    00
  25. Pentru multi este mirajul castigurilor mari din entertainment (sport, jocuri pe calculator, cantat, comedy etc) si nu realizeaza ca un numar foarte mic reusesc sa aiba venituri semnificative. Ei vad doar ca altii castiga din ceva ce ar putea face si ei – sa dea cu piciorul in minge, sa butoneze la un joc, sa spuna o gluma; dar nu realizeaza ca pentru a avea success trebuie sa ai ceva talent nativ si apoi sa depui mult efort pentru pregatire.
    Eu inteleg ca Joe Rogan da un sfat, ca daca nu e clar ca ai calitati in domeniu, nu investii prea mult timp in gaming – fa-o pt distractie, dar nu cu gandul ca vei da lovitura.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube