Rock is dead

Am văzut clipul ăsta acum ceva vreme, dar abia acum mi-am adus aminte să îl leg de ceva.

Mă știți, ascult rockăreală, dar nu zic nu la ce mai e nou pe piață, că e aiurea să refuzi un cântec bun doar pentru că nu e pe stilul tău. Și știu că toți s-au crăcănat în fericire la noul album The Weeknd, dar cred că Dua Lipa a rupt cu albumul ei.

Așa. Am ascultat mixul lui Olix, cum fac de 5 ani încoace, după care am prins niște compilații pe iTunes. Pe genuri. Aia hip-hop era plină de piese oribile, mai bine mă ard pe retină cu aparatul de sudură decât să ascult Cardi B. Aia pop și aia alternative sunt pline de piese bune. Ascultabile. Mișto. Nu contează că nu sunt pe genul tău, sunt piese bune și muncite.

Aia cu rock era plină de bălării. Numai bălării. Și asta zice și tipul ăsta în video. Rockul e dominat de trupe pornit acum 20-30 ani, care sunt obosite și nici nu erau prea strălucite la vremea lor.

Și aici apare problema oamenilor care ascultă rock: fie ascult mizeriile actuale, care sunt jenante, fie ascult altceva, că rockul ăla care îmi place l-am ascultat de 400.000.0000 ori.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

115 comentarii

  1. Stiu ca e o copie dupa Led’Z dar Greta Van Fleet va plache?

    00
  2. Citisem un articol de curand care zicea ca cica dupa 33 de ani incepem sa nu mai ascultam genuri/artisti/melodii noi, ci doar le avem pe repeat pe cele vechi. Si mi am dat seama ca pentru mine cam asa e, cu mici exceptii

    00
    • am 10 melodii in telefon si inca ma tin de arhiva de zeci de giga pe care am strans-o obsesiv candva.

      00
    • Se mai rafineaza si gusturile. Nici majoritatea pieselor de duzina „din tinerete” nu le mai asculta nimeni. Adica bagi Tunderstruck pe repeat, dar nu mai bagi Coco Jambo si Barbie Girl.

      00
    • Am 32 de GB pe telefon, codat la 128kbps, sa incapa cat mai mult.
      Cand mai vreau sa pun ceva, si ar trebui sa sterg altceva, ma doare sufletul. (ar trebui să pun un card de 128GB, sa am, sa fie)
      Multă muzică am descoperit-o dupa varsta de 30 de ani.
      Fugeam de muzica clasica, nu gaseam un anumit tip de muzica (pentru ca nu stiam ce si cum sa caut). A aparut Shazam, iar cand identific ceva, ascult tot albumul. Am început sa cumpăr muzica, sa incurajez noii artiști…
      Rămâi blocat in muzica pe care o ascultai candva doar daca vrei asta.

      00
    • Pentru mine, muzica e ca o poveste, e ca o călătorie , e ca si cum ai cunoaște noi universuri. Unele „universuri mentale” imi plac foarte mult (jazz „ambient de restaurant”, de exemplu :) ), altele nu.

      00
    • Ascultam hip-hop in liceu. Cat a ajuns la noi, ca a ajuns puțin. Acum recent (nu mai mult de 2 ani in urma) am descoperit doi tipi pe net care aduna hip-hop underground din anii ’90. De-odata, 30-40 de ore de muzică nouă de ascultat. :) Iar acesta e doar un exemplu, unul mic.
      Am descoperit o trupă „noua”: Saint Etienne, englezi, anii ’70. Ma uit la discografie, zeci de albume! Am descoperit-o pe Francoise Hardy (zeci de albume), pe Astrud Gilberto (un film a folosit o piesa de-a ei, am gasit-o cu Shazam)… Nu știu dacă am sa traiesc suficient incat sa pot asculta toată muzica nouă/veche pe care o descopăr. :)

      00
    • Am inceput sa ascult relativ tarziu (dupa de 40, ca atunci m-a dus capul sa incep sa invat limba, de la zero adica), pop nemtesc: Christina Sturmer, Max Giesinger, Glaspernelspiel, Joris si altii. Ascultam radio mai mult sa nu uit bruma de germana pe care o stiu, dar pana urma m-a prins si-am inceput sa sap si dupa altii. Dupa concediu, m-am apucat sa ascult si de pe radio-uri grecesti, Natasa Theodoridou, Nikos Apergis, Nikos Oikonomopoulos etc.

      Daca-ti place un gen de muzica, nu vad de ce-ai ramane fixat in optiunile din adolescenta/tinerete.

      00
  3. King Gizzard & The Lizard Wizard

    00
  4. Sunt cred ca appx 1 mil de motive pentru care rock-ul nu mai e ( si probabil – desi trist – n-o sa mai fie ) ce-a fost…
    In primul rand nu e doar un gen muzical – e un mod de viata… Ati mai vazut rockeri de 20 de ani? Puneti o poza – ca eu n-am mai vazut… Si probabil nici n-o sa mai vad cu pizdificarea care in desfasurare si cu IQ-ul care scade exponential…
    Muzica a devenit de multi ani perisabila.

    00
    • cele 3 manute rosii confirma acest comentariu 100%

    • merge comentariul pana la partea cu pizdificarea
      daca-mi aduc aminte de toate stilurile vestimentare: rock, depeche, hip-hop etc…toate erau ciudate: ba pantaloni mulati, ba cu turul la genunchi, ba un creion negru de ochi…

      00
    • Cum sa afirmi ca rockul nu mai e ce a fost pentru ca barbatii s-au pizdificat, in timp ce google images e plin de poze cu stilul vestimentar al rockului din anii 70-80?
      Iar IQul aparent creste nu scade.
      Din alea aprox 1 mil de motive le-ai ales fix pe cele gresite.

      On topic: de Greta van Zepellin s-a zis deja. Eu recomand Liliac, o trupa de familie, muzica nu e extraordinara insa vocea mi se pare foarte buna

      00
    • Am vazut multi tineri la concerte. Proportia e insa schimbata fata de anii 2000, mai multi de 40+ vs 18+.

      00
    • Nu am vrut sa am niciodata de-a face cu „rocherii” clasici, desi ascultam muzica. Tricouri nergre, pantaloni mulati si bocanci la 40 de grade? Fara mine, bah baieti!!

      00
    • Am vazut rockeri de liceu pe la concertele de club. Ii mai vezi prin grupurile de FB gen „Comunitatea Rock Romania”… ii vezi peste tot. Sunt mai putini ca fanii altor genuri dar asa a fost mereu.

      00
    • Acum 25 de ani, pe vremea „mea” rockerii erau considerati „pizdele” :D de catre unii. Prin anii 90 erau chiar maltratati prin licee: erau tunsi cu forta, rupt tricouri cu scheleti, batuti, etc. Am ajuns la concluzia ca nimic nu e vesnic, mai devreme sau mai tarziu orice gen muzical o ia la vale. Nu era nici un mod de viata, era doar o forma de rebeliune ca multe altele.

      00
    • @geretus: da, am văzut copii de 15-17 ani.O încîntare să vezi că ascultă rock.Un prieten are 2 fete, una bate la tobe, cealaltă are chitara.Evident că doar rock ascultă.La ele a contat că tatăl este roker.
      Altfel, de unde să apară un rocker/iță dacă ei aud doar manele pe youtube?
      Recent am deschis youtube-ul fără a mă autentifica.Shit, recomandări la greu din manele.

      00
    • Mai terminati cu insinuarile cum ca rockerii ar deborda de inteligenta si manelistii (exemplu) de prostie.
      Genul muzical nu te defineste ca om. Iar daca ajungi sa te defineasca un gen muzical, sau sa cataloghezi un om functie de genul pe care il asculta nu esti cu nimic mai presus de ultimul manelist pe care il desconsideri.
      Chestia asta nu e noua, de obicei „entelectualii” se pozeaza cu Oasis, Blur si in casti le bubuie trapaneaua.
      Asa si despre cei care asculta muzica populara, gata, sunt tarani! Ei, ash!

      01
    • @baxt, cu exceptia „cei care asculta muzica populara, gata, sunt tarani” care chiar sunt tarani, ai drepatate

      00
  5. Nu stiu despre voi dar eu-s acum la capitolul Five Fingers Death Punch (de care am aflat de la copilul meu).

    00
  6. Așa e cînd îmbătrînești, începi să te plîngi că nu mai e muzica ce era odată. Așa a făcut și tata și așa a facut și tataia.

    00
  7. A rupt o laie The Weeknd. Ultimul lui album bun (cel mai bun, in opinia mea) a fost Starboy. De cand nu mai are paianjenul in par, parca si-a pierdut stilul.

    00
    • care stil si de ce plm conteaza ‘stilul’? doar ca n-a avut niciodata mai mult de 2-3 melodii bune pe un album, deci? practic cu nimic iesit din comun fata de raperii sau muzicienii de duzina, scoate 2-3 bune si restul sa umple ‘discul’ sa para ca are ‘content’
      uneori ma intreb daca sunt atat de prosti sa nu stie sau destul de destepti incat sa stie ca majoritatea e atat de proasta si simte nevoia sa ingurgiteze content de kkt adik kkt

      00
  8. Rockul (sau orice alt gen muzical) e un mod de viata :)))))

    Faptul ca nu am mai vazut o poza cu asa ceva chiar mi se pare un lucru bun!

    00
  9. Muzical nu prea mai are ce sa ofere si rockul, s-a tot divizat in zeci de subgenuri. Parerea mea personala este ca acum conteaza mult si show-ul oferit de artisti, implicarea lor si modul in care se comporta, cat de profesionisti sunt.
    In toamna lui 2019 am fost la un concert in Bucuresti, au venit cateva trupe de afara. Nume nu foarte cunoscute, cel mai cunoscut era, cred, Alex Krull de la Atrocity, sotul lui Liv Kristine de la Theatre of Tragedy (amatorii de rock gothic din anii 1990 stiu despre cine vorbesc).
    Dintre trupele care au evolauat in seara aia (au fost vreo 5) cel mai mult m-a impresionat o trupa italiana (Asphodelia). Muzical nu aduceau nimic nou, dar mie mi-a placut modul foarte profi in care s-au comportat. Desi era trupa care a deschis concertul iar in sala erau maxim 50 de spectatori, poate chiar mai putini, ei au cantat impecabil, si-au facut ireprosabil treaba pentru care fusesera platiti, chiar daca sala era, cum am spus, aproape goala.
    Mie oamenii astia imi plac, care isi fac treaba, indiferent daca sunt 50 sau 50.000 de spectatori in fata lor. Ca am mai vazut artisti, unii dintre ei chiar mari care au dat „rasol” in fata unor multimi impresionante, din diferite motive.
    La finalul concertului am cumparat un tricou al trupei italiene, apoi si un c.d. cu ultimul lor album. Asta in semn de respect pentru show-ul oferit si pentru ca nu indemnau dupa fiecare piesa spectatorii sa le cumpere albumul, cum au facut alte trupe in acea seara.

    00
    • XYZ, pai fix pentru trupe ca Asphodelia e bine sa mai mergem la cate un concert, sa mai facem cate-o cautare pe interneti dupa muzica rock/metal etc. Ma bucur si eu ca mai exista asa ceva!
      Eu nu-s de acord ca a murit rock-ul…adica sa fim seriosi, au ars padurile alea fantastice din siberia, asta nu inseamna ca, gata, a murit orice de acolo si natura nu-si poate reveni!

      Cam bombastica asta cu „a murit rock-ul”.
      Eu chiar am gasit albume noi, trupe noi care-mi plac foaaaarte mult! Pentru mine n-a murit nici un rock.

      00
    • vezi si Aephanemer sau Vintersea

      00
    • Foarte bune trupele! am vazut si niste videoclipuri pe youtube, foarte interesante, toate 3, Vintersea, Aephanamer si Asphodelia – trecute in playlistul meu de anul asta!
      Multumesc baieti! :D
      Deci iata, o confirmare ca rock-ul nu numai ca n-a murit, dar loveste puternic! :D

      00
  10. ACDC au un album nou, Cellar Darling (Elveția) sunt bunicei. Mai erau niște trupe destul de bune din Olanda… Rock-ul nu e chiar mort, doar in moarte clinica.

    00
  11. tin sa te contrazic, rockul e bine mersi. As putea spune ca toata muzica e bine mersi si a crescut calitatea enorm, problema e ca a crescut si capita de muzica pop si de duzina asa ca acul e mai greu de gasit.

    De la clasici la experimental totul rupe doar ca multi artisti traiesc bine mersi in bulele lor fara sa devina mega vedete.

    In schimb da, casele de productie, mai ales cele din zona rock gen nuclear blast sunt duse si promoveaza doar mizerii.

    Daca asculti fantastic negrito sau Gary Clark Jr. zici ca se trag de sireturi cu Hendrix, mai sunt niste baieti care au pe youtube un cover la Have a Cigar da ramai masca.

    pe partea mai experimenta sound and fury de Sturgill Simpson, Gunship, Ghost.
    plin de chestii bune.

    00
  12. Cât timp printre artiștii cel mai bine plătiți din lume sunt o groază de rockeri, nu văd cum ar fi mort.
    Pentru muzica de calitate, indiferent de gen (excludem evident prostiile hip-hop, țip-țop, mixerii cu laptop și alte accidente genetice), va exista cerere. Fluctuantă ce-i drept, dar va exista.

    00
    • Explica de ce e prostie hip-hop?

      00
    • Cum de ce e prostie hip-hop? Din 2 motive.
      1. Omul are aspect de grasut ,ochelari cu rama subtire si e tuns periuta. Probabil in liceul il bateau baietii care ascultau hip-hop mioritic (bug mafia ,la familia)

      sau
      2. Nu are cultura muzicala si crede ca hip-hop inseamna cardi b si drake

      00
    • adica cardi b nu e muzica buna? plm e ft buna de dat muie pe ea.. cred ca asta cu ‘muzica buna’ e doar o basina elitista, si motzard merge cu bere si futai si scuipat de seminte doar ca nu toti idiotii sunt capabili de asa ceva

      00
    • Când eram eu la liceu exista rap. Hip hop și alte tâmpenii nu se inventaseră, că încă nu avea toată lumea acces la drum machine pe calculator.
      Și prefer oricând un moșneag cu un instrument real și care știe să citească o partitură, decât o fufă cu curul la vedere sau un băiețaș cu chiloții de firmă la vedere, care spune ritmat tâmpenii.
      I might be oldschool, but I don’t give a shit.

      00
  13. De aia mă duc anual la Wacken, fără 2019,din 2013 că moare rock-ul.
    Asculta Arhat – Dead life, dacă vrei ceva mai dur din Ucraina sau Girish and the chronicles cu Rock the highway sa vezi voce care îl face pe Coverdale să pară un bâtlan obosit. Și sunt indieni.
    Fix așa este #moarerockul.

    00
    • 2020,sorry, a fost Wacken Worldwide dar nu am vrut să îmi stric gustul. Sper să se țină cel de anul ăsta,că am bilete. În câteva ore zboară 80.000 de bilete.

      00
    • Foarte tare Girish !!!
      Nu stiu de ce nu si-au zis Brownsnake
      (I’ll see myself out)

      00
    • Unul dintre cele mai mari regrete: ca n-am fost in multime la Wacken in 2013 la Nighwish.

      00
    • A fost primul meu Wacken și primul meu Floorgasm, venită de curând în Nightwish. Cel mai bun Nightwish ever.

      00
    • Nightwish cu Floor e cel mai bun Nightwish, iar Nightwish 2013 in Wacken e cel mai bun Nightwish ever. Cine ar fi crezut asta in 2005`?

      00
    • Mai avem si noi Rockstadt. Nu zboara biletele in cateva ore, dar dar de la an la an am vazut progres in organizare. Patru zile de Rockstadt imi incarca bateriile.
      Anecdota-in 2018 am luat la Rasnov copila de 2 ani si una din bunici-noi seara si noaptea la festival, ele la somn. Am dus fata la Dinopark, unde bunica a vazut cativa punkeri..”Mai mama, ce cauta astia intre VOI?!”. Mama stia de „razboiul” stupid din anii ’90 dintre metalisti si punkeri…

      00
    • Edelweis, ne vaccinam si ne vedem acolo la vara! :P

      00
  14. rock-ul nu e mort
    nu poti compara rock-ul cu cu muzica mainstream, muzica pop a fost intodeauna in top pentru ca se schimba de la o zi la alta ca sa multumeasca pe toata lumea, e ca un foc de artificii: e ceva wow, se uita toata lumea la el dar imediat ce se termina, toata lumea pleaca acasa si este uitat.

    rock-ul e quality over quantity, multe din trupele pop au success 2-3 ani si dispar fara ca cineva sa se gandeasca in timp la ele sau au 1-2 melodii care sunt ascultate obsesiv dar descoperi ca au avut nu situ cate albume cu melodii mediocre
    rockerii de care mai spuneti au fost vazuti dintodeauna ca niste ciudati si minoritate, nu s-a schimbat nimic, doar la concerte ii vezi cati/cum sunt

    sa-mi aratati altceva in afara de rock care poate sa faca asa ceva cand nici macar nu este trupa pe scena: https://www.youtube.com/watch?v=cZnBNuqqz5g

    00
  15. Rockul e mort, dar are asigurata nemurirea. Suna paradoxal, dar cred ca sint cel putin 10 trupe care vor ramane in istoria muzicala la nivel de Bach. Omenirea va asculta Floyd, Zep, Yes sau Purple si peste 100 de ani. Cardi B si restul gastii de ragaitoare nu vor depasi faima efemera a unui popstar meteoric, cu valoare artistica zero. In fond, a murit creativitatea, nu rockul. M-am pus sa ascult noul album ACDC, m-am plictisit la a treia piesa. Dar asta nu inseamna ca ACDC nu ramane in istorie. Trupele astea au ars deja, dupa 50-60 de ani de activitate. Problema e ca nu vine nimic semnificativ din urma, nu mai exista pasiune si forta creativa, nici context istoric. Rockul a fost muzica si vocea unei epoci irepetabile. Ramane memorabil un dialog intre un ziarist si Willie Nelson. Ziarist: When are you going to retire? Willie Nelson: Retire from what?! Omul are azi aproape 90 de ani. Comparati asta cu vitejii de azi, care vor sa se retraga cu pensie speciala la 45 de ani…

    00
  16. Rockul e mort in sensul ca nu mai e mainstream, in rest o sa traiasca bine mersi ca orice stil care nu mai e la moda, si acum exista trupe de swing, rock and roll, beat, funk etc.

    A fost un top billboard cu cele mai popupare piese rock din anii 2010 si era jale pe acolo, plin de alde Imagine Dragons (desi billboard am impresia ca nu prea are idee ce e aia rock si tot respectul pentru Imagine Dragons, sunt o trupa de pop/dance foarte buna, dar daca mai dau un pic cu chitara nu inseamna ca-s rock).

    Iar daca ne uitam pe hiturile de azi, se mai aude cate o chitara electica prin piesele pop sau trap/hip-hop, dar cam atat, nu mai exista formatie mare de rock nici macar altenativ care sa fie la nivelul de popularitate al unor trupe ca Foo Fighters sau Red Hot Chili Peppers sau Coldplay si sa fie infiintata in ultimii 5-10 ani (sau o fi, dar nu stiu eu ca-s mai mult cu hipstereli alternative/indie, iar Greta Van Fleet nu se pune ca n-a ajuns la nivelul ala de popularitate).

    00
  17. Rock-ul ”meu” (art-prog) n-a murit încă, dar se zvârcolește pe jos. N-am dus neapărat lipsă de cantitate în 2020, dar multe au fost fie chestii subțiri, fie extra pompoase (bine, prog non-pompos e un oximoron), am doar 2 albume pe care le-am pus în favorite la Spotify. Asta e, asta avem, cu asta defilăm.

    00
  18. Am vazut clipul si am citit articolul de doua ori ca sa inteleg bine – tu ti-ai format opinia bazandu-te pe nite playstlists de pe itunes? Tu ai vazut cum arata playlisturile de genul asta? Sunt exact cum spune omul in clip – facute de oameni care vor ascultari, deci pline de trupe care aduc ascultari (uita-te cati asculta rockfm desi e plin de „manele”). Am aceeasi problema cu Spotify – impinge aceleasi trupe obosite in playlisturile generice.

    Si eu ascult rock (desi e un gen atat de vast incat intra tot felul de chestii in el), dar n-am mai ascultat trupe vechi de nu stiu cand. Mai dau un play la un Maiden din cand in cand, sau poate Judas Priest, dar de restul nu-mi mai pasa. Exista rock nou care imi place, so that’s that.

    00
    • Playlist-ele alea sint facute de ”diskjokerul” de la post si platit pe sub masă să le facă promovarea. Nu musai că ar avea si ureche muzicală pentru așa ceva (sau altceva).

      00
  19. acum ceva vreme lasand youtube-ul pe coclauri m-a aruncat intr-un colt mai dubios. deathcore. praise the lord for he hath enligthen me. de acolo am mai gasit cate ceva interesant. inclusiv leo morachiolli :)). e plin de formatii bune si foarte bune, numai sa vrei sa treci de gigantii de acum 40 de ani.

    pana sa se strice treaba cu banii, il ascultam cu sfintenie pe pahontu vineri seara. o bomboana baiatul asta.

    bine, daca in opinia omului rockul se termina la metallica, eventual in ’91, da, rockul e mort. dar nici el nu e cine stie ce rocker.

    iar copii rockisti sunt destui. si nu la wacken… vezi la rockstadt.

    00
  20. Acum depinde ce cauta fiecare, e clar ca rock-ul a iesit din moda, din mainstream, din playlisturile de la radio si devine un fenomen de nisa pentru pasionati si nostalgici.

    De cand s-au dezvoltat platformele de streaming si au crescut calitatea audio oferita (eu am Tidal) am (re) descoperit o multime de trupe vechi de care stiam, de la care ascultasem o piesa sau doua mai cunoscute dar pe care nu am avut cum sa le ascult album cu album din lipsa de timp. Sunt foarte multe trupe bune din anii 70, 80, 90 pe care le ascult si le descopar cu placere acum: Blue Oyster Cult, ELO, Foreigner, Talk Talk, Toto, Steve Miller Band, The Cars, Focus, Wishbone Ash, Ramones, Eagles (nu-i asa ca de la Eagles toata lumea stie doar de Hotel California?) . Trupe de heavy metal, thrash-death din perioada lor de glorie care nu aveau loc in playlistul meu din cauza greilor din acea vreme. Este foarte multa muzica ce poate fi descoperita. Daca nu ar mai aparea nimic nou incepand de acum tot as avea ce sa ascult mult timp de acum inainte. Sunt si trupe noi foarte bune de prog, metal, classic rock dar care nu beneficiaza de marketing bun si care merita descoperite (Wobbler, The Dead Daisies au scos album nou cu Glenn Hughes, The Night Flight Orchestra, Havok, Haken etc).

    00
  21. Nu cred neaparat ca rockul/metal-ul moare, dar clar trece prin niste transformari cu care nu toti pot rezona, mai ales daca au o imagine idealizata a ceea ce ar trebui sa reprezinte genul (Stones, Zep, Metallica, Nirvana).

    Aici apare si fenomenul de „gatekeeping” care mi se pare mai pronuntat intre ascultatorii de rock/metal unde tot ce e nou e imediat etichetat drept prost, inferior, copiat sau lipsit de inspiratie. Greta seamana prea mult cu Zep (mie-mi suna mai mult a Rush, dar ma rog, fiecare cum o aude), Ghost sunt prea soft, Mastodon prea heavy, Architects prea galagiosi si tot asa.
    Parca mai mult decat in alte stiluri, oamenii tin cu tot dinadinsul sa compare cu ce era inainte fara sa se bucure de ce au acum. Nu stiu daca ascultatorii de Taylor Swift stau si se plang ca pe vremuri pop-ul era mai ok si Cindy Lauper le zicea mai bine (chiar daca poate asa era).

    Ce cred ca moare este partea comerciala, faptul ca nu mai vinde si nu mai are acelasi mass appeal (mai ales cand comparam cu artistii pop/hiphop) Da, nu gasesti rock/metal in mainstream si exista un val de-asta de entuziasm copilaresc cand genul mai scoate capul din greseala (vreo vedeta poarta un tricou cu o formatie, vreo cantareata pop face un cover sau vreun ametit de la The Voice canta mai ragusit). Mie genul asta de miscari fac doar sa-mi arate ca intr-adevar, comercial, e ingropat.

    Dar daca nu-ti pasa de aspectul asta, exista tone de muzica noua buna, eu gasesc macar un album nou pe luna de ascultat si salvat. E vreunul Dark Side of the Moon? Nu, logic. Dar nici nu trebuie sa fie.

    00
  22. s-a schimbat fluxul banilor
    vechiul model era cu casa de discuri baga bani – scoate album – il promoveaza – il impinge pe radio si TV – organizeaza turneu – scoate bani – repeat cu albumul 2, 3, 4
    modelul asta a cam murit, asa ca nu o sa mai prea vedem mari trupe, cu zeci de albume si cariere pe 30+ ani (Rolling Stones, Metallica, ACDC, Maiden, Bon Jovi – ca sa zic doar cateva nume la intamplare)
    acum e pe like si share pe YT, mult mai democratic, ca alegi tu ce sa asculti, dar financiar e cam imposibil sa mai finantezi o trupa mare. Ca si moda se schimba cu alte viteze

    00
  23. Nuj boss tot mai apare cate ceva. Asta am descoperit eu saptamana asta: https://www.youtube.com/watch?v=4go_DzY8wHc

    00
  24. Mai caut trupe similare cu ce ascult sau albume noi cu rating-uri bune pe Metal Archives, sunt si alte multe liste bune pe net. Depinde si de genul de rock cautat. Trupe „noi” (infiintate post 2010 cu cateva albume lansate) sunt destule, unele foarte OK. Ma uitam acum pe una din listele astea (http://www.furia.com/em/releases-year.html), daca din 1985 sunt 370 de albume, de anul trecut sunt 8200+. Deci genul muzical e mai prolific decat oricand, ca nu mai are acelasi succes comercial ca altele e alta discutie.

    00
  25. Prepare for wall of text.
    Din păcate tipul din clip are dreptate: cultura rock moare. Sau nu moare, ci mai degrabă se transformă în altceva. Iar explicația e pur sociologică.
    Anii ’40 – perioada de după al II-lea Război Mondial. Orice perioadă de după un război sau o molimă crâncenă sau o criză economică echivalează cu dezvoltarea artei. Asta pentru că popoarele reconstruiesc și se știe că urmează o perioadă relativă de calm. Ca un nou început. Dacă vă uitați în istorie cam după fiecare război sau cataclism a urmat o explozie de curente artistice. În muzică, rock-ul s-a dezvoltat din jazz și blues. Jazz-ul și blues-ul erau categorii muzicale ascultate și cântate majoritar de populația de culoare din SUA. Se asculta prin taverne și prin ghetouri.
    Și aici începe ideea aceea de identitate de clasă: fiind asociate cu ceva interzis, cele două genuri muzicale au prins la adolescenți. Cam ca orice altceva ce e interzis, de altfel.
    Anii ’50 – din jazz și blues apar rock-and-roll-ul în SUA și muzica beatnik în UK. Beatles fac ravagii, se extind în SUA, prind și acolo. Concurează cu Elvis și apoi apar Rolling Stones ca o contra-cultură la rock-ul tipic britanic.
    Anii ’60 – Plină glorie a perioadei hippie. Joplin, Hendrix, apare musicalul ”Hair”. Rock-ul e tot rebeliune, e tot apanajul unei clase restrânse. Apare entru prima oară ideea că negrii pot coexista cu albii în acest segment redus al societății culturale. Până și Beatles se adaptează și-o dau pe flower-power.
    Anii ’70 – Pink Floyd în UK, Doors în SUA. Jim Morisson începe să facă lucruri pe scenă, stârnește șoc, e arestat. Allen Ginsberg publică ”Howl”, e proces că folosește ”with mother fucked” pe alocuri ]n text și scrie despre homosexuali (Hell’s Angels, marinari, iubitul lui – Sean Cassidy) ;i comunism. Intră tot mai mult în lumina reflectoarelor Black Sabbath. Led Zep și Alan Parsons Project nu mai ajung oamenilor ci vor ceva mai dur.
    Anii ’80 – Puzderie de sub-genuri. Începe epoca de aur a metalului cu tonul dat anterior de Black Sabbath. În perioada asta se formează trupe care peste un deceniu vor rupe efectiv la vânzări. Anii ’80 sunt mai libertini și apare MTV ca să aducă în scenă Dire Straits cu primul lor clip. De aici încolo rockul apare la TV tot mai des și asta îl aduce în casele fiecărei familii. Twisted Sister, Misfits – toți ăștia plusează pe ecran și prind la tineri care oricum vor să fie rebeli de felul lor.
    Anii ’90 – Holy shit. În anii ’90 au ieșit mai multe albume metal decât în toată perioada din 2000 și până acum. Sunt scoase albume unul și unul pentru fiecare subgen al rockului și apar alte subgenuri noi. Apare grunge, apare trip-hop, pe la final de ani ’90 Pyogenesis o dă pe rave (WTF), apare thunderdome. E perioada de început și glorie a black metalului: Burzum dă tonul și apar o tonă de trupe black metal prin țările scandinave. Cannibal Corpse, Carcass, Slayer, Sepultura, Death, Primus, Green Jelly, Tool, Napalm Death, Pantera, Katatonia, Paradise Lost și extrem de mulți alții scot albume pe bandă rulantă, toate bestiale. La MTV rockul are emisiunile lui, la radio rockul are emisiunile lui, pe Internet găsești cam tot ce vrei.
    Anii 2000 – Și cam aici începe buba. Internetul. Ăsta dă acces oricui la orice. Dintr-o dată e ieftin să ai net acasă și dintr-o dată toți teenagerii ăia își dau seama că în lume există și alții de vârsta lor, nu doar cercul restrâns de rieteni de la școală sau din vecini. Și realizează că ăia au altă cultură, inclusiv muzicală. Și că și ăia-s rebeli. Așa că nu mai vor să mai fie rebeli acum ci diferiți. Apare rave ca un scurt ecler de hippie preprocesat. Samael trece de la black metal la un fel de industrial. My Dying Bride trec de la doom metal la ceva super-weird și lălăit și calm. Toată lumea e confuză și vrea să mulțumească noul public dar nu știe cum. Apar trupe precum Blink 182 care cântă un fel de ”safe rock”. Limp Bizkit și Korn și Slipknot merg sub egida ”nu-metal” care se traduce prin ”am foarte multă furie interioară dar mă manifest aici în livingroom, că la concert poate iau un cap în gură”. Apar Lamb of God care – surprinzător – scot muzică decentă. Paradise Lost trece pe lălăieli. Katatonia trece pe lălăieli. Napalm Death scot albume tot mai proaste. Snake River Conspiracy deja e un one-man-band cu un sintetizator pe post de formație și o tipă cu voce auto-tune urlând în microfon. Rage Against The Machine, Pantera și ăștialalți scot albume tot mai ciudate. Cypress Hill experimentează tot mai mult cu metal în melodii. Am ajuns departe de la Run DMC cântând cu Aerosmith un rap-rock și-l avem pe imbecilul de Fred Durst oriunde te uiți. Rock-ul nu mai e rebeliune. Are deja subgenuri atât de variate că găsești unul pentru absolut fiecare adolescent de pe planetă. Simfonică cu metal – Apocalyptica. Rave cu rock – Prodigy. Industrial cu rock – Rammstein. Apar deja trupe nonsens de tipul Skallargh care doar urlă și nimic altceva. Apare nazi-rock cât să aungă pentru trei reich-uri (Triarii, Legionarii, Arditi etc). Apar subgenuri tip ”tango-rock-homosexual” precum Spiritual Front sau ”orgie-germană-plurisexuală” precum Ordo Rosarius Equilibrio. Apare Robert Rich. Trupe precum Gojira. E un haos total de genuri și subgenuri. Fanii trupelor din anii 80 și 90 se plâng că formațiile lor preferate și-au schimbat stilul trădându-și vechea gardă. Formațiile contracarează cu ”nu putem vinde bilete doar unei mâini de 1000 de fani” și combină metalul cu subgenuri ciudate. Vedeți diferența dintre ”Rebellion” și ”Passage” a celor de la Samael: primul black metal mișto, al doilea black metal industrial; tot mișto, dar vădit pentru alt public.
    Apar Napster, Limewire, DC++ și lumea piratează în draci. Scad vânzările de CD-uri, se încearcă trecerea pe online, lumea parcă nu mai cumpără ca mai demult. Tot ce-i subgen muzical subzistă sau – dacă are noroc – scoate clipuri dese ca să apară la TV. Apar și trupe noi mișto precum Deftones. Tool sunt confuzi și scot chestii experimentale. My Dying Bride experimentează. Paradise Lost experimentează. Apar subgenuri cu public restrâns precum dark ambient (Lustmord, Atrium Carceri) pe care nu știi unde să le încadrezi mai exact și care nici nu se chiunie să facă concerte. Încep trupele să dea albume gratuit pe net. Trent Rezonor de la Nine Inch Nails își face propria casă de discuri și dă la liber MP3-uri. Fiecare puști cu un PC face acum muzică folosind auto-tune și un drumset sample. Mai apar formații care imită stilul vechi (Swallow The Sun) sau care rezistă cu același stil (Placebo, At the Gates). Black metalul devine mainstream pentru o vreme (diferențe majore între ”Mother North” a celor de la Satyricon și piese precum ”King” care primește videoclip scump, of all things).
    Anii 2010 – Trupe precum Ministry, Fear Factory, Meshuggah rezistă în noua eră. Unele noi prosperă (Pitchshifter au rupt vreo doi ani). Trupe precum Breach sau Neurosis mor sau se transformă. E deja ușor să faci side-projects: Tribes of Neurot/Neurosis; Tool/A Perfect Circle/Puscifer; Deftones/Palms/Team Sleep/Crosses. Din ce era standard în metal anii 80-90 rămân puține: Slayer, RATM, At The Gates. Alice Cooper e istorie, Ozzy e cu un pas în groapă. Datorită Internetului fiecare subgen se desparte în alt subgen care dă naștere unui alt subgen. Apare electroswing (muzică swing cu elemente electronice – ascultați, că e super-ciudat). Tot ceea ce e gen muzical se reciclează.
    Nivelul atenției noii generații e minim. Se merge pe gatificare imediată: click pe piesa YouTube și dacă nu-mi plac primele 5 secunde am trecut la următoarea. Misfits și Danzig ascultă cei de 40-50 de ani. Tom Araya are barbă albă, Chuck de la ”Death” e mort de multă vreme, Axl Rose e fucking gras ca un porc și absolut ridicol pe scenă. Orice scoți se piratează instant.
    Așa că da – rockul e cam pe moarte dar au rămas elemente din el în alte subgenuri. Așa cum îl știam în anii 60-90 își dă ultimele suflări însă. Noua generație vrea ceva ce se consumă ușor, e gratis și nu necesită efort de înțelegere. ”Rock is deader than dead” zicea Manson (lolol la cum s-a vândut și ăla cu ”Mechanical Animals” pentru a se adapta publicului nou). Cei de 40-50 de ani au familii, nu mai merg la concerte oricând are unul loc. E și greu să dai din cap pe Slayer la 40 (am încercat – credeți-mă: nu e ca la 16 ani ci îți dai acolo duhul după secunda 40).
    Subcultura s-a diluat și s-a mutat online. Cam asta e: Internetul și noua generație modelată de el au cam rupt industria.

    00
    • Razvan, stiu ca sunt oarecum offtopic, dar te-am prins pe subiect de rock, si nu ma pot abtine sa nu te intreb. In calitate de psiholog, cum i-ai „caracteriza” pe Burzum, Dead si Euronymus?

      00
    • @Calin: nu știu multe despre ei aparte de ceea ce am citit prin vechi reviste Metal Hammer și din ceea ce am văzut pe net. De Varg Vikernes știu că cocheta cu ideologia neo-nazistă într-o vreme și că l-a omorât pe tip la modul impulsiv. Ceea ce – inferez libertin – denotă frustrări adânci, căutarea identității, sentiment de inferioritate, stimă de sine scăzută. Reacția de a înfige cuțitul de mai multe ori nu e una normală și e un mijloc de a refula sub imperiul unei eliberări de moment. Apoi faptul că a încercat să pornească mașina de poliție de pe bancheta din spate de a făcut 40cm cu ea și s-a oprit în bara de protecție a celeilalte mașini denotă faptul că omul pur și simplu nu prea gândește, e extrem de emotiv și nu înțelege cum funcționează lumea. Cel mai probabil alienare. Oricum un om cam reupt de civilizație și regulile ei; nu că muzica nu i-ar face deja clară poziția.

      00
    • Bun text! Big like. In august 1991 am fost la primul concert Metallica, la festivalul Monsters of rock, Budapesta. Din ce imi mai aduc aminte, publicul era majoritar adolescent, foarte multi cu plete, clasicele tricouri negre peste tot. In august 2019, am fos la Metallica pe Arena Nationala, in public, majoritari erau cei peste 40 de ani, estimez eu. Plete foarte putine. Energia de pe scena, de la Papa James@co. era la fel, ca in 1991. In rest, ai dreptate, Internetul a rupt industria. PS: Lars a avut dreptate cu Napster in anii 90!

      00
    • Varg Vikernes a dat-o destul de mult in balarii cu cultura pagana prin nordul europei, a scris si niste carti despre asta, e un fel de dacopat. Avea canal de youtube pana i l-au sters (thulean perspective sau ceva de genul), era interesant ca nu spunea doar prostii, mai povestea si de Burzum.

      00
    • PS: ai uitat despre hipstereala, adica alternativ si indie care au tinut si inca mai tin in viata chitara electrica. mai ales pe la inceputul anilor 2000 se tot anunta ca vine cate o fornatie sa salveze rock-ul, mai ales britanicii erau foarte entuziasmati, ba erau The Strokes, ba The White Stripes, ba The Libertines etc. dar si acum apar destule chestii interesante din zona aia si in general rockerii, mai ales metalistii, au un blind spot catre zona aia (desi tu ai zis de un Placebo macar.

      00
    • razvane razvane…matale ratezi niste festuri multe si mari, pline de metal. Ratezi trupe mici de underground. Te concentrezi pe 3 trupe si iti da ca rocu moare

      00
    • @Răzvan T. Coloja – super bine scris dar am citeva obiectii:

      – Napalm Death au scos un album BUN recent – Throes of Joy in the Jaws of Defeatism
      – Slayer s-au retras dar au ramas un Megadeth / Exodus / Overkill – yeap, toti clasici dar inca in viata
      – primesc pentru promo cam 10-15 albume saptaminal – ascult full vreo 5. Din astea 5, 1-2 AR PUTEA sa ridice trupa din anonimat DACA ar fi difuzata la radio sau casa de discuri ar investi in PR. Din celelate 5-10 albume ramase, ascult 2-3 -4 piese. Sunt trupe care, din punctul meu de vedere, scot muzica respectiva ca si hobby nu sa fie ceva de viitor / serios.
      – Ozzy e praf rau pe ultimul album
      – Triarii, Legionarii, Arditi nu sunt neaparat nazi – poti spune ca sunt nationaliste. Dar asta nu inseamna ca evreii / negrii / suedejii sunt rai si trebuiesc omoriti, pur si simplu fac apologia trecutului european – ala crestin, bla, bla, bla

      00
    • bugsy, la metallica majoritari in public au fost aia care aveau 15-20 de ani in 90, cand rupea metallica.

      cand a fost rolling stones la bucuresti, cine crezi ca a fost majoritar in public? exact, aia care aveau 15-20 de ani cand rupea rolling stones.

      multi din gigantii astia au in continuare, la aia 50-60-70 de ani ai lor, aceeasi energie, stiu sa faca acelasi spectacol, dar NU mai atrag public nou. pentru ca „rebeliune” in timp ce stones sau metallica sunt deja „establishment”.

      cum te revolti la chestia care este deja prin definitie revolta? pai prin balariile de vorbeste coloja de ele. si in functie de interiorul si gusturile fiecaruia, poate sa iti placa ce face(au) korn sau samael sau theatre of tragedy.

      00
    • NU, Razvan, NU AI DREPTATE; ti-am dat manuta rosie, o istorie gresita si incompleta, nu ar trebui sa primesti aprecieri….

      …n-ai zis nimic de Iris si nici de Holograf :D

      00
    • @Răzvan T. Coloja
      Cel mai bun si documentat raspuns, felicitari ! Ai totusi niste experti in rock de renume mondial presupun , care ti-au dat minusuri..

      00
    • @adib: Napalm Death n-am mai ascultat la modul serios de la ”Utopia Banished” încoace. Triarii, Legionarii, Arditi – ăștia cam o ard serios pe modul neo-nazi. Triarii sună mișto – don’t get me wrong – dar aveau până și ei o piesă în care vorbea unul în limba română și cita din ”Căpitan” sau Horia Sima sau cine truda. Ăștia cu military pop cam toți merg pe ramura asta a extremei drepte. Dovadă le sunt coperțile de album cu pseudo-svastici cu 12 brațe și teme abordate. Eh – e nasol pentru ei că nu pot spune un ”sieg” ca la mama lor, ei find europeni și din țări civilizate precum cele nordice unde se pedepsește așa ceva și unde nicio casă de discuri nu le-ar fi scos albumele din motive de pușcărie. Dar Von Thronstahl, Die Weisse Rose, Across The Rubicon, Toroidth, Darkwood, Bloox Axis, Leger Des Heils – ăștia-s toți cu mâna dreaptă întinsă în aer.
      @gigi: minusurile mă lasă rece, ca de obicei. Alea-s acolo pentru alții, să creadă că au putere, lol.

      00
    • @Coloja-De featuring-ul ala legendar Nicolae Guta & Rimaru-Am pistol si celular, rula pe Atomic, ce ne poti spune?

      00
    • Mersi de raspuns, Razvan! Si daca tot veni vorba de rock „militar”, ce parere ai de Comandorul Hoisan si Tectonic, chiar daca Tectonic este alt gen?

      00
  26. S-a zis Soen?

    00
    • Nu s-a zis, dar fix asta ascultam mai devreme cand m-am intrerupt pentru Girish :)
      In general prin judetele nordice pe acolo se intampla chestii misto: Opeth (ok , astia sunt clasici deja), Leprous, Haken, Solstafir daca vaslesti un pic, chiar Wardruna. Si n-am intrat deloc in zona de death,doom, si acolo m-am lovit de chestii misto dar rezist eu mai putin la grohaiala.

      00
    • daca tot e sa comentam constructiv aici, hai sa mai dam exemple de rockereli noi care ne-au prins, pe mine m-a prins asa:
      – Batushka m-a prins destul de mult (ambele, ca nu prea ma intereseaza ca unul a furat formatia altuia, amandoua suna bine), minifilmul lor Parastas ( https://www.youtube.com/watch?v=v3E_oWFShl8 ), chiar daca e facut de ala nasol si are muzica lor mai comerciala, imi aduce perfect aminte de atmosfera de la bunicii de la tara
      – Brutus, ceva alternative recomandat la discover weekly de Spotify, au o tipa care bate tobele si canta de imi aduce aminte de gagica de la Guano Apes, m-a surprins foarte placut
      – Deafheaven (ciorba de black metal cu shoegaze, post rock si altele, am auzit de ei tot de la canalul Punk Rock MBA)
      – Royal Blood (pe astia ii stiu mai de mult, tot spre alternativ, dar e admirabil ce pot sa faca cu un bas si niste tobe)
      – si gagicile care teoretic au inventat un curent nou, death gospel: Chelsea Wolfe, Emma Ruth Rundle, A.A. William, Louise Lemón, Marissa Nadler, Anna von Hausswolff sau Nicole Sabouné, asa adauga-o la gagici ascultabile care canta si nu tipa pe Myrkur

      00
    • bag picioarele, nu mai bag link in comentariu daca dureaza atat pana se aproba, data viitoare vin si cu dosar cu sina

      00
    • io-te fara link:
      daca tot e sa comentam constructiv aici, hai sa mai dam exemple de rockereli noi care ne-au prins, pe mine m-a prins asa:
      – Batushka m-a prins destul de mult (ambele, ca nu prea ma intereseaza ca unul a furat formatia altuia, amandoua suna bine), minifilmul lor Parastas ( cautati voi pe youtube ca pluginul de moderat il pune la verificare manuala ), chiar daca e facut de ala nasol si are muzica lor mai comerciala, imi aduce perfect aminte de atmosfera de la bunicii de la tara
      – Brutus, ceva alternative recomandat la discover weekly de Spotify, au o tipa care bate tobele si canta de imi aduce aminte de gagica de la Guano Apes, m-a surprins foarte placut
      – Deafheaven (ciorba de black metal cu shoegaze, post rock si altele, am auzit de ei tot de la canalul Punk Rock MBA)
      – Royal Blood (pe astia ii stiu mai de mult, tot spre alternativ, dar e admirabil ce pot sa faca cu un bas si niste tobe)
      – si gagicile care teoretic au inventat un curent nou, death gospel: Chelsea Wolfe, Emma Ruth Rundle, A.A. William, Louise Lemón, Marissa Nadler, Anna von Hausswolff sau Nicole Sabouné, asa adauga-o la gagici ascultabile care canta si nu tipa pe Myrkur

      00
    • Nici Mirrorthrone nu s-a zis pana aici, pt cei carora le place symphonic black metal

      00
  27. Asculta pe http://www.death.fm .Daca nu stii ce asculti, te lamuresti pe http://www.metal-archives.com

    00
  28. Ca să nu rămîn ancorat doar în rock-ul vechi ascult radio-urile străine.

    00
  29. E clar ca sunt batran. Din film, in afara de cei consacrati nu am mai recunoscut pe nimeni din astia noi. A trebuit sa google cine e Cardi B. De ex ascult asta la sala cand merg si nu numai: https://www.youtube.com/watch?v=a6uCB7_9Kns E tot rock, suna tot bine. Nu-i gasesti in liste si trupe pt ca asta din film cauta tot lumea pe care o stia: albume si incasari de zeci de milioane, stadioane pline, rockeri godlike cu multe femei, etc. Lumea aia e la vale si pe duca, nu neaparat muzica rock. Mai sunt festivale, se aduna lumea dar fata de ce era inainte sunt mult mai putine.

    00
  30. @Irod eu nu am spus ca rockul a murit, doar ca s-au inventat deja foarte multe in aria asta, Razvan T. Coloja a aratat foarte bine cum au stat lucrurile in deceniile trecute. Da, pentru trupe necunoscute, pe care sa le descoperi, merita sa mergi la concerte. In toamna lui 2019 eu venisem pentru proiectul lui Alex Krull, pe care il stiam din anii 1990, si am plecat cu tricoul si c.d.-ul italienilor.
    @bugsy ‘Putine plete”? Eu in 2019, cand am fost ultima oara la un concert rock, am ramas surprins de cati cheliosi erau in sala! :)

    00
    • TL:DR – rock-ul n’a murit, rock-ul se transforma :D
      Razvan T. Coloja a expus o istorie interesanta a muzicii rock de-a lungul timpului care poate fi sa nu relevanta in contextul asta cu „rock-ul a murit”.
      Eu nu sunt de acord si dovada stau nu doar astea 3 exemple pe care le am de la tine si de la @mormaila.
      Scuze, dar transformarea, categorizarea in subgenuri de muzica rock nu mi se pare ceva rau! Adica sa luam exemplul clasic: Dimmu Borgir comparativ cu o trupa de black metal clasic. Mie, in mod special nu-mi place un black metal clasic, dar sunt ca un catelus vesel cand ascult black metal melodic (dimmu borgir si altele). De ce trebuie sa fie asta ceva rau? Sau n-am inteles eu bine ce vrea sa spuna Razvan T. Coloja dand o conotatie negativa la aparitia paletei asteia interminabile de „comitete si comitii” de rock?
      In plus, sunt trupe relativ noi, gen Whispered, Myrath, Orphaned Land care in muzica lor au influente foarte foarte placute urechii mele spre exemplu.
      Acum ca Lemmy a murit, Axl e ca un porc, Bruce Dickinson a avut probleme cu vocea etc. sunt realitati, dar nu m-as agata neaparat in trecut. Sunt trupe si trupe care apar, sunt bune, aduc noutate in genul mare al rock-ului.
      Dar, nu ma pot abtine sa nu amintesc show-ul astora de la Helloween de la Wacken – Pumpkin „ceva” care a fost extraordinar, sau chiar lansarea de album nou la Evergrey, care mie imi suna foarte bine, sau a celor de la Falconer, care desi se opresc din cantat, au lasat ceva albume frumoase in cariera lor.
      Da, rock-ul ala de cand eram noi si voi copii poate ca a murit, dar asta e impresia noastra doar. Sincer si eu ascultam la 13 ani vama veche si iris, nu era nici o rusine, o recunosc, dar sa fim seriosi, nu as lasa melancolia muzicala sa-mi omoare interesul si sa ma orbeasca de la atatea posibile trupe noi minunate!
      Dar poate ca vorbim de lucruri diferite si oricum percepem diferit fenomenul. Ceea ce e si normal si benefic!
      Dar, desi nu sunt de acord ca „rockul a murit” pot recunoaste ca nu e in cea mai buna forma, si pandemia a agravat sau a scos la iveala niste chestii, si astea se vad si in faptul ca unii ca Marco Hietala a plecat de la Nightwish si a spus niste motive interesante acolo. Chiar si Herman Li are un video pe net in care explica situatia, fooarte foarte interesant.
      Oricum eu m-am ales cu beneficii, cele 3 trupe de care ati amintit mai devreme si probabil si altele pe care o sa le ascult cu placere de acum inainte.

      00
  31. bai, e mega amuzant. „eu nu mai ascult deci a murit”. Rocu e bine mersi, tot acolo unde era si data trecuta. doar ca exista atat de multa mizerie incat tre sa stii ce sa cauti. Inainte nu gaseasi, acum tre sa mai cerni din prostii.
    ai festuri fucking huge. Wacken, Hellfest.
    Ai festuri medii. Unde vrea sa intre si Dan cu Rockstadu. 5000 de spectatori, mereu. Fully booked inca de cu 2 luni, rasnovu asaltat de negrii
    Ai festuri mici, in Romania. Favoritu meu e Old Grave Fest. Jumatate din populatie is straini veniti aici pentru ca nu prea mai exista festuri atat de extreme prin europa (Deh, numar mic de oameni, costuri mari bodegei)

    Ai jde trupe mici care o ard in crossoveruri, blecuri, deathuri, oriceuri. Trupele mari mai toarna si ele cate un album, mai bun sau mai rau. Dar vin multe trupe mici cu sound clasic si foarte bun
    dar „rocu a murit ca nu nu mai ascult io”

    00
  32. Am citit atâtea comentarii, că am uitat ce vroiam să scriu. Am auzit ieri că Whitesnake ar fi scos un album, dar nu am avut timp să caut. Ascult și metal și clasică și îmi place jazzul de calitate foarte mult. Față de maneliști am o atitudine echilibrată: i-aș bate cu o bâtă de baseball împănată cu cuie de 10 cm

    00
  33. Rockul e mort de mult. Da-l in plm.

    Daca te referi la metal, vrei sa facem schimb de „casete”?
    Incep eu:
    https://youtu.be/79ojlwMzs0Q
    Trolez un pic :), dar suna bine rusii.

    Ceva mai delicat:
    https://youtu.be/b0uEnxMCxUE

    Asta ii place fiului meu:
    https://youtu.be/tKlVYJTSzuU
    Am nevoie de ajutor: din ce alt cantec e preluat rifful de la inceputul piesei?

    Ca sa inchei frumos, sa placa si la fete:
    https://youtu.be/z2yyRmnLH3A

    Prin rock intelegi ceva de genul?
    https://youtu.be/cOW7Z-38cbU

    Toate piesele au maxim 2 ani.
    Deci ii rockul/metalul mort?
    Da, daca ti-ai pierdut placerea de a explora muzica noua din genul care iti place.

    00
  34. A murit pe dracu’. Baga si tu 2 3 festivaluri pe an macar (1 afar,1 aici) si la alea mari stai cu ochii pe scenele mici. Mergi eventual la headliner daca vrei, da’ ochii pe ce se canta alaturi de main stage. O sa ramai impresionat. Un abonament la Metal Hammer (merita macar pentru CD) (Prog, sau Classic rock) pentru ce mai fac batranii, unul la Decibel pentru muzica ceva mai noua si ai de unde gasi rock, in ce subgen iti doreste inimioara.
    Dar festivalul ramane cuvantul de baza, altfel esti rocker de fotoliu si ca orice batranel e placut sa te vaiti si sa nu intelegi noua generatie.
    Toata stima cui a spus Josh chiar semana cu Geddy Lee.

    00
  35. “If you think you are too old to rock ’n roll, then you are.”
    — Lemmy Kilmister

    00
  36. NOU
    #104

    Dupa “we built this city on rock & roll” cred ca urmeaza acum “we kill this city with rock & roll”, cum ar zice romanul eu te-am facut eu te omor.

    00
  37. Nu-mi plac corelile, ascult putine trupe noi, dar Mastodon sunt genii și au primul album in 99 și ultimul EP acum doi ani. La cât rock bun s-a facut până acum, chiar nu-mi fac probleme ca voi fi nevoit sa ascult rahaturi.
    Thrash revival in anii 2000, Havok e supertrupa, Haken sunt foarte mișto pe ramura progressive metal.
    Rockul nu moare, doar ramane in underground pentru ca mainstreamul e sufocat de hip hopăreli și alte manele. E mai greu sa asculti Atheist decât Jay z, dar mai mișto.

    00
  38. E drept, asa ca am trecut la jazz.

    00
  39. O explicatie este si faptul ca rockerii tineri sunt nostaligici dupa ceva ce nu mai exista. Unde mai vezi revolte ale tinerilor fani la concertele rock. Iar restul fanilor sunt in general 35+.

    Cultural vorbind, echialentul de azi al lui Master of Puppets este… The Life of Pablo. Da suna stupid dar….

    00
  40. Sunt de acord ca in vremea internetului, toate bussines-urile s’au schimbat. Dar internetul a reusit si chestii care nu prea erau posibile inainte, de exemplu vezi pe tiktok colaborari intre oameni total necunoscuti cu rezultate incredibile!
    Rockul evolueaza, se mai schimba, se mai schimba si lumea, nimic nu stagneaza, apar si lucruri noi, din care, unele vor creste si inflori iar altele nu, poate uneori doar ne pare rau ca lucrurile nu merg in directia dorita de noi.
    Ma bucur sa descoper muzica noua (noua pt mine, uneori), de exemplu Polyphia – G. O. A. T., sunt curios cum o sa mearga mai departe!
    https://ymusic.io/watch?v=9_gkpYORQLU
    Eu nu cred ca rockul moare!

    00
  41. Vrei sa facem schimb de „casete”?

    Incep eu:
    https://www.youtube.com/watch?v=79ojlwMzs0Q
    Un pic trolling, dar suna misto rusii :)

    Cred ca la asta te referi, cand spui rock:
    https://www.youtube.com/watch?v=cOW7Z-38cbU

    Continuam cu lucruri dragute:
    https://www.youtube.com/watch?v=b0uEnxMCxUE

    Hai sa incantam si fetele:
    https://www.youtube.com/watch?v=z2yyRmnLH3A

    si celelalte „fete”
    https://www.youtube.com/watch?v=tKlVYJTSzuU

    Si sa incheiem in forta:
    https://www.youtube.com/watch?v=T_qa-wNbC4w

    Si mai multa forta:
    https://www.youtube.com/watch?v=ZyBl3noTNSs

    Toate piesele is de maxim 2 ani.
    Nu stiu daca rockul e mort, dar metalul sigur nu e. :)

    00
  42. Nu pot sa pun linkuri catre youtube :(

    Vrei sa facem schimb de „casete”?

    Incep eu cu Slaughter to Prevail – Demolisher. Trollez, dar suna misto rusii.
    Cred ca prin rock intelegi ceva de genul Thundermother – Dog From Hell.
    Continuam cu ceva dragut: Beyond the Black – Million lightyears.
    Sa incantam si fetele: Dynazty – Presence of Mind – ce plete au tipii astia!
    Pentru vanatorii de dragoni: Gloryhammer – Gloryhammer!
    Ce zici de o Metalite – Far from Sanctuary sau de Beast in Black – From Hell with Love!

    Sa incheiem in forta, ca doar nu suntem mosi: Abbath – Harvest Pyre.
    SI MAI IN FORTA: Lorna Shore – Immortal!

    Toate sunt piese de maxim 2 ani.
    Nu stiu daca rockul e mort, dar metalul sigur nu e!!!
    Iar cand te simti singur, da de veste!

    PS sa nu ne uitam conationalii: Dirty Shirt – Geamparale!

    00
  43. Nu-i mort, au aparut The Hu din strafundurile Mongoliei ca sa ne readuca la viata!!!

    00
    • Ascultati nuna ce e mainstream si va mirati ca nu e rock nou

      Hu is ok. Dar se vede ca sunt forțați. Au primele lor melodii, forta, dupabcare ai venit in turneu si au cantat niste labe triste de ziceai ca is holograf goes folk. Se vedea ca nu au avut material.
      Dar, sunt subțiri maxim

      00
  44. Hip hop-ul a murit și mai repede și mai urât: https://m.youtube.com/watch?v=ZSO07WO1oP8

    00
  45. bă, cine a zis de Greta Von Fleet? pe bune acum, dacă vreau să ascult o trupă care copiază Zepp, ascult Aerosmith. geez.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile