S-a rezolvat cu digitalizarea: problema eram noi

Sebastian Burduja, îl știți, băiatul ăla catapultat de ta-su în politică, a ieșit azi cu o declarație:

 Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării: Trebuie să ne implicăm toţi, într-un mod mai coordonat, în zona de dezvoltare a competenţelor digitale. Trebuie să alfabetizăm digital un mil. de români pe an

Ah. Deci de aia nu era digitalizare în România, că românii nu știu să folosească ordinatorul. Nu că li se cere în continuare dosar cu șină. Nu că site-urile instituțiilor arată ca în anii 90. Nu că informația e ascunsă și veche. Nu, românul era de vină.

Un exemplu, ca să înțeleagă și ministrul Burduja despre ce e vorba. Eu sunt plecat din București din 2008. Din 2010 stau la Brașov. Din 2015 dețin o casă în oraș. Azi un pic mai multe. Pe ghiseul.ro sunt înrolat în continuare la Sectorul6 la Taxe și Impozite. De anul trecut a apărut și Brașovul. Pe ghiseul.ro nu pot plăti și impozitele soției. Pe site-ul primăriei Brașov pot, deci cont și acolo. ANAF? E și în ghiseul.ro, dar e recomandat să îți faci cont și pe spațiul lor privat, pentru că…de ce nu. Timp ai, și nu prea te pricepi la computere, fă-ți 3 conturi, fraiere.

Așadar, domnu ministru, arătați-ne că nu sunteți un păcălici împins de la spate de tăticu și spuneți clar „de mâine, doar ghiseul.ro pentru toată lumea, inclusiv amenzi, inclusiv impozite, inclusiv ANAF, locuri de parcare și alte minuni”. Simplu și pentru toată lumea.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

65 comentarii

  1. Mai nou actele au inceput sa le ceara iar personal la sediu Anaf din localitatea in care are firma activitate. Efectiv nu mai avea ce face angajatii de la pandemie.
    Digitalizarea au zis ca a fost doar pentru pandemie acum trebuie sa vina contabilii si patronii sa depuna.

    Comentariu apreciat.553
    • Daca cineva cere exact: este formularul 700 de exemplu.

      112
    • Dacă cere asta nu înseamnă neaparat că trebuie să asculți. Dacă legea zice că se poate depune prin SPV atunci asta se face.

      Comentariu apreciat.332
    • Pai nu le-au mai digitalizat odata cu Ghiță? Sau o fac acum si a doua oară, ca la Bancorex…

      30
    • Dacă în pandemie a fost simplificată masiv procedura este pentru că așa a fost ordinul. Nu mai puteai să închizi lumea în casă dacă trebuiau toți să mișune pentru x, y.
      De ce nu s-a păstrat așa? Rămâne o enigmă, la fel ca pandemia

      00
  2. ghiseul.ro e dezvoltat public sau e vreo firma particulara infasurata acolo si primariilor le e sugerata inregistrarea acolo?

    810
  3. Mie cel mai mult imi place povestea cu declaratia unica. Recent am avut placerea sa depun una. Am intrat pe youtube m-am uitat la video prezentat de cei de la ANAF(as vrea sa vad o influenceritza cand face completarea). Prima fractura logica unde m-au pierdut este la partea cu CAS si CASS. Si spun asta pentru ca daca eu obtin venituri din(chirii, dividende etc.) si depasesc un plafon de X salarii minime brute pe an trebuie sa platesc CAS si CASS. M-am apucat sa completez si ca un prost ce sunt m-am gandit ca PDF-ul vietii deduce automat daca mai trebuie sa platesc chestiile alea invizbile pentru mine. Insa nu, eu trebuie sa stiu daca depasesc si sa aleg acele optiuni, pentru ca na eu declar ce venituri estimez sa obtin, dar sigur ma gandesc sa vad cum trag statul in teapa in timp ce eu ii platesc impozitele.
    Desigur spun saru-mana pentru ca am putea face asta online fara clasica experienta a deplasarii intr-un sediu ANAF. Sediu in care daca maine in Romania armele ar la fel de liber ca prin state am vedea cate un masacru in fiecare zi. Cine a fost pe acolo cunoaste senzatia.

    Comentariu apreciat.773
    • Plateste pe cineva sa-ti completeze , este noaptea mintii

      01
    • NOU
      #15

      Pentru chirii și dividende nu plătești CAS doar CASS, indiferent de suma. Cu plăcere, tocmai te-am scăpat de 9000 lei CAS. Asta daca nu ai depus fara să citești legea
      P.s. vorba colegului, apelează la un specialist și scapi ai de greșeli și de bătăi de cap

      01
  4. Am avut de rezolvat chestii destul de complicate cu diverse instituții ale statului în timpul pandemiei, chestii care necesitau acte diverse, original și copie, copie la copie, chiar și celebrul dosar cu șină. Fiindcă era în perioada cea mai a dracu’ a lockdownului, toate le-am rezolvat online. S-a putut. Au putut trimite și primi scanuri, pdf-uri și jpeg-uri, semnătură digitală și așa mai departe. S-a terminat pandemia, s-a terminat șmecheria. Veniți, vă rugăm, la coadă, depuneți cinci kile de hârtii inutile la ghișeul 3, printați cererea din online și completați-o de mână etc.
    Păi, să vă trimit pe mail….. Aaaa, nu, că nu se poate. Păi, anul trecut s-a putut. Da, dar era pandemie. No comment.

    Comentariu apreciat.901
    • Păi parcă așa e acum și la bănci, nu? :)

      233
    • Nu, sunt câteva bănci care au procesul de onboarding cu verificare video + semnătură digitală*. Dar sunt prea puține oricum.

      Dar dacă banca nu permite operațiunea din aplicația de internet banking (deschis/închis cont, plăți anticipate credite, etc), nu vei putea rezolva altfel decât la ghișeu.

      *Obținerea unui certificat digital calificat la rândul ei e un alt proces de KYC cu video-identificare, dar e normal că trebuie să confirme cine e cel care va folosi semnătura aia.

      10
    • @George. – sint banci care nici macar nu cer „semnatura digitala” (probabil nu in .ro)

      00
  5. Burduja moare de ciuda când se uita la banii pe care i-a papat Gabi Sandu cu e-romania :)))))
    Vrabia Mihai Viteazu…

    252
    • Mai scoate niște perle. Mai ies câteva firme satelit PNL care primesc proiecte de digitalizare dar aplicate doar local, să vinzi același căcat nefuncțional de mai multe ori. După care merge în podcast la Gojira să-și facă un pic de capital de imagine și să arate cât de modern e el.

      140
    • Da, mah… e-Romania, cred ca cea mai mare teapa non Ghita data acestei tari… zeci de milioane de euro papati pentru nimic… nici macar domeniul n-a fost luat pe 20-30 de ani, atat de pregatitia a fost teapa asta.

      De raspuns… nimeni.

      70
    • @Goldy mai degrabă sute :))

      10
  6. Stati putin, voi platiti taxe?

    Comentariu apreciat.412
  7. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 576
    • Mi se pare ca statul lipseste din ecuatie… statul ar trebui sa-ti ofere acest serviciu, iar daca tu alegi totusi ceva din privat… ar trebui sa platesti comisioanele, ca asa ar fi normal.

      218
    • Habar nu am, dar in primele secunde mi-au trecut prin cap variantele:
      1. Tu ca stat ti-ai dovedit impotenta in nenumarate ocazii.
      2. Pentru ca iti respecti cetatenii, si 1-2-3 ore pierdute de el pe drumuri sunt importante pentru tine.
      3. Pentru ca e mai ieftin sa platesti acel comision unui privat care isi face treaba bine, decat sa sifonezi milioane pe licente, parandaraturi pentru solutii ce NU functioneaza.
      4. Pentru ca iti eliberezi multi angajati carora ai putea sa le faci viata mai usoara, sa le cresti productivitatea, sa-i dai in piata muncii sau sa-i retehnologizezi ca sa nu mai faca sume cu calculatorul de birou cand au Excel-ul deschis.
      My 2 cents.

      79
    • Voi ați băut cu morodan la masa?!?!
      Ghișeul.ro este al statului nu al vreunui privat …

      Comentariu apreciat.427
    • @Goldy stai langa directia de finante publice de iti ia 10minute sa platesti impozitul, impreuna cu drumul dus/intors?
      Toate acele plati de pe ghiseul.ro au comision 0 (zero), null, nada.

      Voi ati intrat pe ghiseul.ro , la Contact, termene si conditii scrie clar:
      ––––––
      Termeni și condiții
      1. Precizări generale
      (1.1) „Sistemul național electronic de plată online a taxelor si impozitelor utilizând cardul bancar” (S.N.E.P.), ca parte componentă a Sistemului electronic național (S.E.N.), reprezintă un ghișeu virtual prin intermediul căruia persoanele fizice si persoanele fizice autorizate pot efectua plăți prin internet cu carduri bancare către instituțiile înrolate.
      (1.2) Conceptul S.N.E.P. vizează crearea unui punct centralizat de încasare electronică a tuturor tipurilor de datorii catre orice instituție.
      (1.3) S.N.E.P. nu gestionează datoriile către instituții ci, prin intermediul lui se gestionează plățile aferente, funcționând integrat cu sistemele informatice de gestiune a taxelor si impozitelor proprii ale instituțiilor.
      (1.4) http://www.ghiseul.ro (incluzând subdomeniile sale) este site-ul oficial al Sistemului național electronic de plată online (S.N.E.P.) operat de către Autoritatea pentru Digitalizarea României.
      (1.5) Funcționarea S.N.E.P. este reglementată prin HG nr. 1235/2010.
      –––

      Deci al cui naibii e ghiseul.ro ?

      Da, merge prea bine sa apartina de o institutie a statului roman.

      71
    • Analfabet functional. Nimic altceva!

      http://www.ghiseul.ro (incluzând subdomeniile sale) este site-ul oficial al Sistemului național electronic de plată online (S.N.E.P.) operat de către Autoritatea pentru Digitalizarea României.

      181
    • Omg… inainte sa ne zici ca nu stim ce am baut si alte alea, te-ai gandit vreo secunda ca poate n-ai latine datele necesare? Asta ca idee.

      Ghiseul.ro nu e a statului…

      322
    • @Omg …e un proiect public-privat, din pacate e fix cum am sustinut mai sus, e doar un produs care blocheaza altele si mai ales pune batista pe tambal… „wow, cum nu suntem digitalizati?”

      Am inteles ca am fost anti curent, mi-am luat „jos voturi” …dar asta nu-i ca si cum ar imbunatatii situatia… iar Burduja o sa poata sa zica frumos ca e digitalizat cat se poate, ca nu ai cum sa digitalizezi ca tanti Floarea de pe Vascautii din Deal nu se descurca, ca asta e ideea de 20 de ani… de zici ca tara asta ar trebui sa mearga cu viteza celui mai penibil locuitor.

      Corect este… ai de dat 1000 de lei impozit primariei, primaria sa primeasca 1000 de lei in cont… si comisioanele le platesti tu, toate… cele de procesare si ce alte platforme mai folosesti. Atat timp cat din cei 1000 de lei o sa fie luate comisioanele pentru ca… e vrajeala si tu ca cetatean esti cel furat.

      15
    • @Goldy dar al cui e?
      Al lui Sebi Ghita? E al tau? Primesti 0.01% din fiecare plata?

      Nu ai baut cu morodan, chiar esti morodan …

      210
    • goldy, presupun ca la ghiseu ai platit cash. evident ca sa nu intervina procesatorul de plati in relatia ta intima cu statul roman.

      eu personal prefer ca statul sa foloseasca orice alifie si prezervativ posibil.

      60
  8. Important e ca dl Burduja si-a luat iPhone de frica hacherilor, ni l-a dat pe ION, ai-ul fake cu pitici vorbind din spatele oglinzii si facea contracte cu Binance in timp ce se ducea dracu’.

    Sunteti voi rautaciosi.

    Comentariu apreciat.360
  9. Esti tu invidios că isi plateste impozitele pe chatGPT.

    82
  10. In afara de ghiseul.ro, digitalizarea romaneasca e o gluma. Intri pe anaf unde informatiile si documentele sunt impartite in tabele de zici ca e excel 97. Tre sa treci prin 2 site-uri ca sa te loghezi, cu butoane puse de-an pixu. Vrei sa afli o informatie, trebuie sa faci „cerere” intr-o pagina ca dupa sa mergi in alta pagina sa descarci un PDF cu cererea ta unde iti spune ca ai de platit 3 lei. Iar pentru a descifra documentele ai nevoie de 2 contabili si un preot. Si cand vezi costurile pentru platformele astea zici ca au creat un AI de la 0.
    Las-o ca merge asa.

    Comentariu apreciat.420
    • Cea mai tare faza cu ANAF-il e partea cu logatul, nu stiu daca au schimbat-o dar era un buton de login care aparea numai la hover, practic voiai sa te loghezi nu aveai cum… si nu era nicaieri buton, aparea cand dadeai hover in coltul din dreapta sus. =)))

      sa nu mai zic de site, care e la nivel de 1990.

      130
    • Poate ati gasit voi, daca folositi, dar eu am cautat de am innebunit un ghid al utilizatorului pentru Ordinul Multiplu de Plata Electronic pe site-ul ANAF.

      Sunt curios cum rahat se face acel xml pentru import. Ca e al naibii de migalos sa introduc manual 20+ info pentru plati din contul de trezorerie.

      60
  11. eu tot dau exemplu pe finlandezi si estoniei, acolo ai cont unic in relatia cu statul la care logarea se poate face ori cu credentialele de la banca, ori cu abonamentul de mobil ori cu cipul de pe buletin (asta mai mult la estonieni si ai nevoie de cititor de carduri) si e o logare usoara peste tot.

    aici nu, du-te la anaf cu copie dupa buletin si nu stiu ce pzdms si fa-ti cont la ei, du-te pe ghiseul si fa-ti si acolo, pentru vaccinare trebuie cu CNP si telefon, RAR sau sa iti inregistrezi/vinzi masina online nici nu stiu daca exista (probabil nu), eu in plm mi-am urcat o poza pe site-ul politiei finlandeze, aia mi-au autentificat-o si fix in aceeasi zi am putut sa imi fac comanda de buletin si pasaport nou care mi-a venit prin posta in 3 zile, la noi se trag astia pe fund de vreo 2 ani ca nu pot sa faca buletine din alea mici ca n-au plastic sau nu merge imprimanta vietii ca n-a dat spaga cine trebuie sa ia contractul.

    Comentariu apreciat.290
    • Sunt câteva exemple pozitive de digitalizare, iar RAR și DRPCIV din punctul meu de vedere sunt OK. La ambele programările se fac exclusiv online. Din ce am înțeles, există încă în localități mici de provincie sărit de rând când vine samsarul standard al orașului cu mașini fără programare.
      Plata pentru operațiuni DRPCIV se poate face prin ghișeul.ro
      Consider că România nu este pregătită încă pentru autentificare mașini la RAR fără să se treacă să se uite un inspector la serii. Ar fi plin de mașini făcute din bucăți (nu că n-ar fi oricum) și cumpărători de bună credință care și-ar lua țepe.

      Alt exemplu pozitiv pentru mine este direcția de pașapoarte. Prima experiență pozitivă a fost încă din 2017 când mi-am făcut programarea online. Am plătit prin OP, am ajuns acolo, m-am așezat pe scaun, poză și am plecat. Sub 1 min totul.

      180
    • Am și exemple extrem de negative din punct de vedere digitalizare din Germania. Dar măcar acolo procesul birocratic este rapid.

      Estonia are un digital ID care facilitează toate operațiunile astea. Există și prin alte țări dar mult mai prost implementat, dar niciuna suficient de aproape de ei cât să le menționezi.

      Am un colaborator care e din Estonia și din cauza unor clauze stupide cu un client avea nevoie să-și facă alt LLC pentru plata celor care erau subcontractori. Tot procesul a fost de câteva minute, că eram de față când a trecut prin proces.
      Dacă mă gândesc la „sinergia” ANAF/ONRC, mi se ridică părul pe mâini când mă gândesc cât de ușor e totul de realizat în Estonia.

      Până și Republica Moldova este pe drumul de a avea un digital ID care să faciliteze anumite operațiuni.

      120
    • Da, la pașapoarte conform și eu. Ne-am făcut pașapoarte noi, acum câteva luni, pe la final de decembrie, între Crăciun și Anul Nou și a mers totul rapid… Am intrat de cum am ajuns, chiar mai devreme de ora programării.

      90
    • Înmatriculare la DRPCIV București: programat online, ghișeu separat pentru programări, preluat cu vreo 10 minute înainte de programare, plăcuțe și talon emise în 3 ore. În aceeași zi. Am rămas un pic șocat.

      100
    • …pai logarea ca logarea, dar toata relatia ta cu statul in Romania e de-a dreptul penibila.

      ANAF, ca astia sunt cei mai penibili… daca vrei sa vinzi macrame facute de tine pe instagram… pur si simplu nu stii cum ai putea sa platesti taxe, dar daca nu platesti tot aia e… dupa care ei se mira ca oamenii ii inteapa la bani.

      130
  12. But, but… Nu suntem în top 3-5 la viteza internetului fix în lume? Stați cuminți, vedeți-vă de treabă și nu mai comentați… Ce digitalizare mai vreți.

    101
  13. Confirm, problema este la mine că nu sunt suficient de digitalizat.
    Pe baza unei declarații unice (înregistrare corect din orice punct de vedere), am o impunere de prin 2020 care nu s-a distribuit, deși contul de trezorerie e unul singur per unitate administrativă.

    Situația la nivel de nov 2022:
    – din SPV, la Obligații de plată aveam +13k lei de plătit, -13k lei sume nedistribuite; 2 ani de zile mi-au zis că să am răbdare că se vor distribui automat. Am așteptat până am început să primesc penalizări;
    – în Ghiseul.ro, la rubrica ANAF am de plată 11k lei;
    – la ghiseul fizic ANAF aveam de plată 15k lei. Situație sintetică generată de sistemul lor, care e diferit de SPV și Ghișeul.ro. Funcționara de la ghișeu îmi spune că din partea ei eu trebuie să plătesc din nou (deși aveam dovada plății și rapoartele afișau sume nedistribuite).

    Când întrebam care e faza la ghișeul fizic mi se spunea să sun în callcenter. Când întrebam în callceter mi se spunea să merg la ghișeu că ei nu au acces pentru că ulululul, GDPR.

    După 2 ani de sunat constant și mers din când în când să întreb, dau de cineva competent în callcenter care-mi spune că da, trebuie să se distribuie automat, dar dacă tot a durat atât să fac o cerere de compensare. Când trec 45 zile să dau follow-up la sesizările alea și să menționez articolul din codul fiscal în care le arăt că sub obligați ca în 45 zile de zile să le rezolve.

    Mă duc cu cererea de compensare, o înregistrez, mi se spune că trebuie să depun și altă cerere (că mi-am schimbat acum Ț ani domiciliul, dar mult anterior 2020 oricum) și să o depun din SPV (funcționara X).
    Ajung acasă, caut, acel formular nu se depune din SPV, trebuie doar la ghișeu. A doua zi, la același ghișeu altă persoană (funcționara Y) îmi spune că nu, nu trebuie să depun acel formular că oricum dosarele se transmit automat. Îl înregistrează oricum.

    Trec 60 zile, depun online prin SPV și la ghișeu update la sesizări cu articolele din codul fiscal și obligația lor de a soluționa în acel termen. Primesc răspuns în 2 zile prin mail și în 4 prin poștă că ei ar putea să soluționeze, dar n-au dosarul meu, e în localitatea Z (deși am făcut și ce mi s-a cerut de către funcționara X [cerere de mutare dosar cu soluționare 30 zile] și ce mi-a zis funcționara Y [că nu trebuie să fac nimic dacă în SPV îmi apare sectorul corect]).

    Ajungem în februarie 2022, s-a întâmplat ceva compensare:
    – în SPV, am 6k rest de plată și -20k lei sume nedistribuite. Da, au dat cu minus în ambele sume, practic au să-mi dea mai mulți bani decât la momentul în care au început;
    – în ghișeul.ro îmi apare 3k lei de plată;
    – la ghișeul fizic îmi apare că de plată 222 lei.

    Deci da, pare că e vina contribubului că nu e digitalizat.

    Comentariu apreciat.310
    • Pai era puscat ghiseul.ro… a distribuit gresit banii, nimeni de la ANAF nu a stiut faza vreo luna de zile parca… practic la o plata de 100% pe anul asta iti distribuia 95% pe anul asta si 5% pe anul in curs… si aia a fost, ai salvat 1 ora din viata ca sa-ti irosesti 10 dupa.

      La ANAF nu mai fac o plata prin internet… ma duc la ei la sediu, platesc cat e si salut.

      13
    • @Goldy am peste 10 ani de plătit în contul de trezorerie fără nicio problemă. Din internet banking adică. Mereu s-au distribuit. Dar poate că era mai bine cu conturi specifice per tipul de operațiune vs cont unic.

      Prin 2014 am plătit ca idiotul într-un cont greșit. Cu zero speranțe că s-ar rezolva, am dat un mail către Trezorerie și s-a rezolvat într-o săptămână. Eu așteptam să primesc indicați cu ce documente să mă duc să o dreg.

      Prefer internet banking/op vs plată fizică la ANAF că sunt niște sume mari câteodată și dacă cumva pierd chitanța aia, zero șanse să mai demonstrez. Și sunt notorii cazurile de amenzi neînregistrate de acum x ani la care trebuie să te prezinți cu chitanțele.

      60
  14. Uneori ramai masca cum sta si populatia la digitalizare. Am vizitat recent castelul Bran, am zis ca nu iau online biletele ca net este si acolo.

    Ajungem la intrare, coada de vreo 200m, nu exagerez. Romani, straini, tineri, batrani.

    Ma gandesc – oare daca iau online mai stau la coada? Ma duc in fata cozii, erau doua intrari, in dreapta casieria, in stanga liber. Il intreb pe portar, ala ce rupea biletele fizice – daca iau bilet online mai stau la coada? Nu. Ok, ma trag la o parte, iau bilete online, platesc cu cardul, vine mail-ul, il arat portarului, nici nu se uita pe el doar ne face semn sa intram. Restul de la coada – pe facebook, pe whatsapp etc.

    Nu s-a uitat pe mail portarul ca la intrare in castel iti scana qr codes din email.

    De fapt intr-o parte erau niste automate cu panglica pe ele ca sunt defecte – cred ca erau de bilete, sa nu stai la coada.

    De fapt ce vorbesc, ca si cand merg la mare trec pe langa coada aia de la Fetesti pentru pasionatii de cash. Stiu, poate nu vine sms-ul, poate nu merge plata, nu e ca si cum nu ai vreo 24h sa platesti dupa aia.

    211
    • Exact, tot ei cu gura mare că le știu și fac pe toate și că vor o țară ca afară, dar trebuie să faci slalom printre ei, pe stradă, fiindcă stau cu ochii beliți non-stop pe tiktoace și YouTube…

      120
    • Castelul Bran nu tine de stat… oamenii sunt satui de cat de mult sunt pusi pe drumuri din fel si chip de situatii. Intr-un stat paralel cu tehnologia, lumea e satula sa fie mereu de vina pentru greselile/neputintele celorlalti… si fix asta se intampla si aici… la Bran.

      Sa nu mai zic de partea in care umba super multi bani nefiscalizati prin tara, practic omul e mai ok sa plateasca mereu cash, ca nu bate la ochi… ai ramane uimit, dar de exemplu la pacanele poti sa-ti depui bani cash de la o unitate in contul online, frumos elegant… dupa care ii rulezi pe acolo ii scoti pe card si is bani curati ca lacrima… pentru ca Romania.

      53
    • @Goldy: Era un exemplu cum oamenii care stateau la coada pe facebook si whatsapp, poate chiar isi dadeau vreun checkin la castel, nu stiau sa caute pe google ceva gen „bran bilete online”, care te duce fix la site-ul de unde iei bilete, evitand coada.

      Eu la orice obiectiv ma uit intai daca pot lua bilete online. Asa am evitat coada si la Mocanita de la Viseu de Sus, printre altele. Si acolo era omor la bilete, mai ales ca e riscul sa nu mai prinzi daca nu iei online.

      50
  15. Pt ghiseul.ro trebuie sa-l „injuram” pe Ciolos. Si daca retin bine… tot pe el pt pasapoarte/permise cu programari online.

    100
  16. Ghiseul.ro e o picatura intr-un ocean.
    Foarte putine primarii/institutii sunt prezente acolo.
    De ce? pentru ca fiecare a avut libertatea de a isi implementa propriul sistem, adica fiecare primarie (si sunt multe) a avut de ales de la cine sa ia spaga.

    In Bucuresti fiecare primarie are sistemul sau de taxe si impozite locale.
    Cel mai „tare” e S1, unde:
    – ai platforma separata de declarat/radiat auto/imobile, dar unde NU iti arata declaratia de impunere. Pt login e nevoie sa te deplasezi personal la Pta Amzei.
    – ai Ghiseul.ro care iti spune ce ai de platit.

    Personal mi s-a parut f bine facut cel de la S3.
    Si Cityon este ok, atunci cand merge, adica multe chestii crapa doar pentru ca nu le-a testat nimeni vreodata.
    Cityon e colocat si serverul e spart.

    Ai primarii unde te poti loga cu login propriu sau cu login din Ghiseul.ro!

    La ANAF primesti mail cu un cod care expira in X minute. Pentru mine nu e problema, dar pe socru nu a fost chip sa il fac sa inteleaga treaba.

    Daca ai 35-45 de ani si ai vazut chinurile IT-ului, te descurci, altfel e JALE. E frustrant, anevoios, innebunitor si nimeni nu si-a batut capul vreodata sa fie usor de folosit.
    Pasi tampiti, unde descarci fisiere autocompletate, pentru a le semna digital si a le urca la loc, dar sa fie in aceeasi zi, altfel da eroare! Nu scrie nicaieri acest lucru!

    E o bataie de joc fantastica.

    A.. si sa nu uitam de cloudul guvernamental, care momentan e implementat de sine statator, dar si prin ghiseul.ro (vezi faza cu cazierul judiciar).

    Password Manager e ceva care trebuie invatat la scoala!
    Semnatura digitala e superba, dar ai nevoie de curs sa o folosesti si NU e ieftina deloc!

    70
    • Semnătura digitală calificată există și cu integrare web/mobile. 2 dintre cei 7 furnizori din România oferă acest feature.
      Token-ul fizic este înlocuit de 2FA la autorizarea inițială (care poate fi păstrată pe termen mediu dacă dorești) după care semnarea efectivă se poate face cu parolă + OTP primit prin SMS/aplicația furnizorului. Prefer așa că pot semna de pe telefon.

      00
  17. Eu vreau o singura primarie in Bucuresti. 7 primarii cu reguli diferite, 7 consilii locale cu reguli diferite, 6 anafuri cu reguli diferite, 6 politii locale, 6 protectii sociale. Lupa calului, aia din paris, berlin, madrid, etc… cum pot…

    60
    • Nu o sa vezi asta! Sunt 7 locuri cu 7 organigrame, 7 mameloane de la care partidele si birocratii sug de zor.

      Cine isi taie craca de sub picioare? Chiar si asa, nu sunt in stare sa isi managerizeze propria felie de pizza.

      60
  18. Nu cetateanul trebuie sa se digitalizeze, ci functionarii lu peste prajit si sistemul informatic sa fie facut ca la carte.
    Nu trebuie sa stie fiecare cetatean 10 platforme digitale, fiecare cu particularitatile sale, sa isi puna mainile in cap ca nu stie sa imparta ce taxe are de platit unde, ci functionarii aia platiti trebuie sa stie sa le manuiasca, iar tu cand ai de platit o data pe an taxe sa intri pe siteul lui peste prajit sa bagi cardul si sa platesti fara vreo actiune suplimentara, sau sa mergi la ghiseu sa platesti daca doresti.

    60
  19. Nu trebuia sa ii lase sa deschida fiecare cate un site, de la bun inceput. Au vrut doar sa caute o modalitate de a imparti sifonarile de bani. Sa dea cate putin catre toti, ca sa nu se supere.
    Exemplu: desi am cont pe ghiseul, sector 4 insista, primesc plic acasa, ca sa fac cont si plata prin sistemul lor. E o mare prostie la ce s a ajuns. Practic se aloca bani pentru acelasi lucru, se face acelasi lucru de mai multe ori. Ghiseul, asa cum e el de slab, macar este centralizat, totul intr un singur loc.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile