Cum rezistați, voinicilor, la presiunile pentru întoarcerea la birou?

În ultimele săptămâni, asupra angajaților români se dă un asalt din partea angajatorilor, care vor ca sclavii să se întoarcă la birou. Că nu fac bine dacă stau acasă și consumă curentul lor și nu pe al companiei. Că nu sunt monitorizați atent de manageri și șefuleți. Că dacă mai fac și altceva în timpul ăsta. Să nu cumva să nu fie îmbrăcați adecvat când muncesc. Și, cel mai neplăcut, să nu cumva să înregistreze ședințele de pe zoom, să vadă toată lumea ce pierdere de timp imensă e o ședință despre nimic.

Așa că am început cu mailuri, cu sondaje, cu presiuni mici și mari ca aceștia să se întoarcă la birou. Măcar 2-3 zile pe săptămână. Pentru că…motive.

Angajații mustăcesc și rezistă. Când muncești de acasă nu te mai agasează colegii. Nu te mai hărțuiesc colegi și șefuleți. Nu mai trece fata de la HR să facă nimic. Nu se mai strâng cu arcanul voluntari la acțiuni de CSR. Nu mai au șefuleții motive să sifoneze bani pentru cafea de specialitate și fructe la birou. Au dispărut șmenurile cu mașini și abonamente la sală sau ce alte beneficii li se mai ofereau angajaților. Nici o vorbă despre cât le lua angajaților să ajungă la birou. Nici una.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

151 comentarii

  1. Ca cineva cu salariul de 10k euro pe luna si pe care-l cauta lumea zilnic cu oportunitati de minim 50% crestere, sa ma dea afara.

    Real talk: daca esti chemat inapoi la birou, e clar pentru ce tip de organizatie lucrezi si e momentul sa decizi ce faci mai departe. motivele de ‘socializare, better engagement, sense of belonging’ sau ce mai scuipa in ppt-uri sunt mizerii.

    Oamenii care sunt buni vor pleca acolo unde sunt lasati sa isi petreaca timpul cum vor ei, nu in trafic, nu in sali de sedinte unde te bate AC-ul ore in sir. Aia care vor ramane nu au de ales, dar vrei sa ramai cu ei?

    • nice flex

      Comentariu apreciat.1193
    • Nice flex cu salariul brut.

      >Oamenii care sunt buni vor pleca acolo unde sunt lasati sa isi petreaca timpul cum vor ei

      Asta e realitatea dar o alta realitate e ca putini oameni sunt destul de buni si au control asupra vietii lor (nu sunt cocositi de rate, nu sunt insurati cu gold-diggers etc) ca sa isi permita sa nu fie la mana sefului.

      Comentariu apreciat.780
    • Daca ai 10k pe luna si ai ZILNIC oferte de 15k pe luna, de ce nu le accepti?

      Comentariu apreciat.16510
    • @dragos

      pentru ca diferenta aia de 5000 in plus pe luna poate insemna +50% efort la munca sau alte schimbari la care n-ai renunta asa usor

      Comentariu apreciat.10417
    • Mai important decat intrebarea lui dragos… contribui pe Patreonul lui Vali?

      Comentariu apreciat.1206
    • @dragos era o gluma/ironie despre ce crede populatia generala despre aia care lucreaza in IT.

      ca sa iti raspund insa la ce se intampla in realitate, asa cum a zis Marius, nu doar banii conteaza. Nu da nimeni 50%, poate un 30% daca sunt disperati, si mai putin pe masura ce salariul depaseste nu anumit nivel.

      acum important pentru mine e timpul liber pe care-l pot petrece cu familia, lipsa stresului, ca sa ma pot bucura cu adevarat de acel timp, cultura organizatiei si flexibilitatea.

      degeaba iti da cineva 2000ron in plus pe luna daca pierzi timp pe care nu-l mai recuperezi.

    • Sunt 2 aspecte ca cineva care lucreaza in It si de acasa cu cel putin 2 ani inainte de pandemie:

      1. Te alienezi, nu te mai speli zilnic, stai in aceleasi haine, biroul e langa bucatarie, nu mai iesi din casa – ca nu vezi rostu, pe langa munca poste mai bagi un proiect doua sau netflix/youtube non stop.
      Lista de prieteni devine din ce in ce mai mica, care lista era oricum cu varsta/copii/obligatii diverse/distanta/lipsa de chef din ce in ce mai mica. Daca la pranz ieiseai cu colegi mai la o susta mai la o bere vineri seara – acuma devine o corvoada sa va adunati 6 insi (exemplu) intr-o vineri ca toti au alte planuri nu pot, dece nu mi-ai zis dinainte etc etc…
      Partile bune le cunoastem cu totii – o poti freca linistit ca nimeni nu munceste 8 sau 10h non stop, ai timp de somn la pranz, ai timp de iesit cu copilu in parc, nu mai dai bani pe transport – la un mom dat aveam 3 masini, am una acuma, etc etc

      2.Lipsa de comunicare – nu statu in calluri 2h pe zi sau mai mult nu rezolva interactiunea umana, prefer sa vin la birou 2 zile pe saptamana sa stau si overtime in zilele alea si sa discutam face to face tot ce e de discutat si dupa care in restu de zile sa le facem, poate chiar urmatoarele saptamani, nu trebuie sa fie 2 zile pe sapt la office si 3 acasa, poti fi 2 zile-o sapt la office si restu de 3 sapt acasa.
      Networking, oameni noi, oameni vechi, iesti din casa, basically tot ce am zis la punctu 1 da invers.

      Din nou din propria experienta nu merge doar de acasa, eu am avut ani de zile cand faceam naveta buc-bv doar de a ma duce la birou cateva zile si din ce vorbesc cu altii problema e la fel si la ei.

      56
  2. La mine la organizație s-au desființat birourile, deci nici dacă am vrea noi să mergem la sediu, n-am avea unde. Aş estima că au rămas totuşi 10% din spațiile de lucru, şi tot bate vântul.

    Comentariu apreciat.882
  3. La noi se fac presiuni sa stai acasa, mai ales acum cand lumea a inceput sa vina la birou. Motivul intoarcerii unora este surprinzator, mi se pare incredibil cat de putina lume are A/C acasa.

    Comentariu apreciat.1432
    • in rarele ori cand m-am dus la birou m-am speriat de cat a crescut pretul mancarii.

      la ~50ron pe zi ceva la mic dejun si pranz in 40 de zile scoti banii de AC si instalare.

    • AC-ul ar fi singurul motiv pentru care m-as duce la birou. Dar e cald 2 luni pe an, rezist cumva :D

      Comentariu apreciat.516
    • AC or avea, dar nu au bani de curent.

      Comentariu apreciat.580
    • Dacă problema e că stați în chirie și proprietarul nu vrea să instaleze un AC clasic, există aparate din astea portabile cu rezervor de apă, care pot fi puse oriunde în cameră. Nu-s la fel de eficiente, și trebuie încărcate zilnic, dar treci vara cu ele.

      Comentariu apreciat.327
    • Unii vin la birou sa scape de copii. /nojoke

      Comentariu apreciat.1980
    • Eu sunt zgârcioabă, rezistentă la căldură (plus că, în definitiv, acasă aș putea să lucrez și în chiloți) și în București circulam cu metroul, dar dacă aș pune la socoteală 1- 1,5 ore drum (dus-întors cu mașina), plus banii de carburant, cred că mă scobeam de bani, puneam AC și munceam de acasă.

      Comentariu apreciat.293
    • @Boris nu stiu d-astea, eu am panouri.

    • @Cristi: sunt mulți oameni care lucrează din living, că n-au camere în plus în apartament. Living de care au nevoie și copiii; nu merge să îi pui să stea toată ziua în camera lor, și nici sa-i trimiți cu orele pe-afară nu se poate pe căldurile astea.

      Indecis. Tu ce zici?265
    • Well poate au A/C dar prefera sa stea cu A/C pornit la 20 de grade pe curentul firmei :))

      90
    • @Dan
      dar merita cand calculezi cat dai (din banii tai) pe combustibil pana acolo?

      101
    • Mai aiurea e când cei care au copii și nu vor wfh, au putere de decizie și cheamă pe ceilalți la birou

      Comentariu apreciat.282
    • La mine la fabrica avem cantina cu preturi subventionate, mananci bine cu 20 de lei. Deci nu doar AC ul vinde.

      63
  4. Pai se face presiune pt ca sediile alea consta bani grei si se dau parandaraturi mari.

    Comentariu apreciat.945
    • Asa e esenta. Pacat sa se piarda printre comentarii. Sunt sedii date in chirie la mutinationale pe contracte de > 15 ani. Fie pandemie, fie work-from-home, fie orice, chiria aia merge. Cu mentenanta, curatenie si aprovizionare birotica inclusa, pentru un spatiu trist si gol.

      Comentariu apreciat.310
  5. ITistii din Oradea primesc un blid de mancare. Unii zilnic daca sediul este la mama dracului pe hechiuri sau de 1-2 ori pe saptamana (de obicei Luni si/sau Vineri) daca e in oras.

    Indecis. Tu ce zici?286
  6. NOU
    #28

    Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 80138
    • Recunosc că sunt un pic pe lângă cu subiectul fiind plecat de peste 20 de ani din țară, dar chiar atata de comun e sa faci 4-5k in mână în România?

      Singurul punct de referință pe care-l am sunt site-urile pe care lumea își publică anonim salariile, dar acolo par totuși semnificativ mai mici.

      Dacă e adevărat, mă bucură să aud că se fac atâția bani.

      Comentariu apreciat.583
    • un angajat care e productiv doar cu forta, cand e la birou, nu e un angajat pe care ti-l doresti.

      si atunci de ce sa insisti?

      productivitatea se poate masura real si de la birou si de acasa.

      atentie, productivitatea, nu cat timp e online sau cat misca mouse-ul.

      Comentariu apreciat.825
    • @matthers angajații ăia neproductivi sunt majoritatea. Cumva trebuie să scoți ceva productivitate din ei.

      Indecis. Tu ce zici?2411
    • Daca oamenii aia au reusit 2 ani de pandemie sa frece duda la maxim si sa lucreze 2-3 ore pe zi si totusi sa isi faca treaba iar companiile inca scot profit, nu inseamna asta ca programul de 8 ore deja e depasit si ar trebui redus?

      Comentariu apreciat.1229
    • Aia care freaca menta acasa sunt aia care sunt de dimineata pana seara la tigare si la cantina si pe laptop stau pe fashiondays si about you sau joaca kkturi pe telefon. Despre ce discutam.

      Vreau iar sedinte cu 30 de oameni in care 28 stam pe reddit! Vreau sa cobor de la 4, sa traversez curtea, sa urc la 8 ca sa vorbesc 5 minute cu cineva. pentru ca P I T O N G.

      Comentariu apreciat.714
    • Ti se potriveste din plin eticheta. As zice ca esti un manageras care tanjeste dupa micromanagementul de la birou, cand poate aparea asa neanuntat in spatele angajatului, sa se holbeze in monitorul lui ce face si cu cine ce discuta. Sa il intrebe de 5 ori pe zi de statusuri la aceleasi task-uri.
      Simti ca jobul tau actual e in pericol de cand se lucreaza full remote si iti fuge scaunul comod de sub fund? Apuca-te de o reconversie profesionala si nu mai aduce oamenii cu forta la birou.

      Comentariu apreciat.8012
    • NOU
      #35

      Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 3092
    • monciu, nimeni pe lumea asta nu munceste eficient 8 ore pe zi 20 de zile pe luna. Compania te plateste pentru asta ca asa e conventia: o suma fixa pentru un timp de lucru fix.
      Daca voiau sa masoare timpul efectiv stat la birou puteau sa faca asta si inainte, doar dai cu badge-ul de fiecare data cand iesi la tigara. Doar ca oricine stie ca timpul ala nu e relevant. De aia isi bat capul milioane de managerasi si consultanti sa inventeze KPI-uri si criterii de evaluare, ca scopul e sa afle cat de inutil esti in comparatie cu colegii cu care iesi la tigara, nu cate ore pe zi dai din mouse sau clipesti in sedinte sa nu adormi.

      Comentariu apreciat.525
    • Ce prosteala ieftina. Daca esti manager, esti un manager prost, sa stii. Altfel, te-ar durea in cur atata timp cat taskurile se fac in timpii estimati si acceptati tot de tine. Iti faci targetul de profit? Bravo. Banui ca poti mai mult? Taie din timpul estimat pe taskuri si asuma-ti ca gresesti si pt ca banui tu ca unu ar putea face mai repede, e posibil sa-i futi pe ceilalti 5 care NU pot face mai repede. Daca nu esti manager, nu frustrarea ca altii pot sa faca asta te va duce undeva. Mai bine foloseste ce ai observat la modul pozitiv si vezi cum poti profita si tu.

      Comentariu apreciat.566
    • >> Sa curga minusurile de la oamenii supi ca ar vrea sa lucreze doar 4 ore/zi si sa continue sa ia in mana 4-5k euro

      te doare sufletu, te roade invidia, ce plm? daca e in stare sa faca banii aia – care e problema ta? /noirony

      (serios, suni exact ca’nn bancul ala cu romanii in iad, care’i trag in jos pe aia care incearca sa iasa din cazan)

      Indecis. Tu ce zici?3219
    • NOU
      #39

      bai zeilor, in primul rand nu stiti ce fac si cat castig, in al doilea rand va explic lucrurile si din prisma celorlalti, adica manageri, angajatori, proprietari de cladiri etc.

      Cand ti-a luat cineva scaun de 1k euro si birou smecher a facut-o si pt companie, dar si pt tine. Nu tin cu companiile, ca doar si ele fac ce fac in interesul lor, dar si angajatii pot fi niste jigodii si oportunisti.

      E fix ca si cum se plange lumea de stat si angajatii la stat cum fura, dar si ei mai ciupesc de unde pot, ba trag matza de coada, ba umfla niste cifre etc.

      Nu poti avea pretentia ca altcineva sa fie fair, cand tu nu esti. Eu as fi bucuros ca toata lumea din Romania sa faca minim 4k euro/luna, momentan nu se poate asta.

      Dar cand vii tu cu besini in cap si te crezi superior strict pe faptul ca lucrezi intr-o industrie care momentan e mai banoasa si ca ai doar drepturi si nici o obligatie, si nu te uiti putin prin jur, bai nene, ai o problema.

      Si ca sa nu mai aud toti tampitii, lucrez si eu in IT, cunosc domeniul cunosc oamenii, nu e vorba de invidie, e vorba de frustrare de cat de batuta in cap e industria asta si cat de entitled sunt oamenii. Oameni buni scrieti cod pt pacanele, pariuri si aplicatii, nu salvati vieti, get over yourselves.

      Indecis. Tu ce zici?8172
    • Dacă oamenii fac acasă în 2-3 ore toate task-urile alocate (că dacă nu și le făceau, ieșeau prost la evaluare și poate erau trimiși la plimbare), task-uri pe care la birou le făceau în 8 ore, eventual și ore suplimentare, atunci, după părerea mea, la birou cineva le futea grav timpul.

      De la șefi care îți aruncă alte task-uri (de obicei, când îți faci treaba repede ți se dă și treaba altora) sau micromanagementuiau orice kk, la colegi cu chef de vorbă sau care vor „ajutor”, de la sedințe lungi și inutile la tot felul de kk-uri care-ți fut zen-ul și concentrarea și îți mănâncă timpul.

      Comentariu apreciat.362
    • Pe masura ce comentezi te afunzi singur in cacat si dovedesti cat de limitat/prost esti.
      Nu esti manageras da tu ne explici noua cum vede un manageras treaba asta si te afecteaza ca altul e mai istet si isi rezolva taskurile mult mai repede fata de un junior/incepator, seems legit.
      Daca nu esti inca manageras, la modul in care pui problema inseamna ca atata poti tehnic, ti-ai atins pragul superior al incompetentei profesionale si te gandesti ca pasul urmator ar fi sa devii un manageras (adica o pula de om) ca urmare basculezi idei din astea stahanoviste care gadila urechile viitorilor tai sefi manageri/managerasi al caror cur te pregatesti sa il pupi ori de cate ori e necesar.
      Iar daca tu crezi ca IT-ul in general si programarea in particular se rezuma doar la pacanele pariuri si aplicatii, doar imi confirma 100% despre tine toate cele afirmate mai sus.

      Indecis. Tu ce zici?4124
    • nu inteleg, daca la sfarsitul zilei mi-am facut treaba si lumea e multumita, de ce te freaca pe tine grija cate ore am stat pe x task? sunt platit din banii tai sau care-i treaba?

      de unde apucatura asta cu linsul bocancilor la corporatii? nu esti intreg la cap – aia fac profituri de milioane si o ard pe yacht-uri cu fotomodele si tu ii aperi in comentarii la articol zoso :))))))))))

      Comentariu apreciat.778
    • >Cand ti-a luat cineva scaun de 1k euro si birou smecher a facut-o si pt companie, dar si pt tine. Nu tin cu companiile, ca doar si ele fac ce fac in interesul lor, dar si angajatii pot fi niste jigodii si oportunisti.

      bai, scuze, da’ chiar esti prost. (e un ad-hominem aici, da’ e
      firma a dat 1k/e pt faptul ca pune scaunul ala ca investitie -> mai putin profit -> mai putine taxe -> „mu*e mah cu marirea ta salariala de aici”
      si tu te bucuri de asta.

      dude, daca tu cistigai sa-ti iei singur acasa scaun de 1k – nu ti se parea mare „investie” ca-l lua firma

      Indecis. Tu ce zici?2212
    • *bai, scuze, da’ chiar esti prost. (e un ad-hominem aici, da’ e meritat)

      65
    • Munca terminata mai repede duce intotdeauna la mai multa munca, si aproape nicodata la mai multi bani. Daca intr-o echipa cu toate partile implicate se decide ca task-ul x trebuie livrat in 3 zile, si eu il termin in prima zi, la finalul zilei toate partile sunt multumite.

      Nu fura nimeni pe nimeni, e un consens. Sunt acolo sa fac ce trebuie facut si sa-mi iau banii. Atat.

      Asta cu principiu si cu „a investit firma in scaune de 1k de euro” e apa de ploaie. Pe munca aia „putina” ei pastreaza 4 parti si tie iti arunca una si iti zic sa fii multumit ca-s timpuri grele.

      In toate tarile normale se incearca reducerea numarului de ore de munca, numai la noi se trezesc niste ratati cu harfe de patron sa aduca „principii”.

      Comentariu apreciat.523
    • NOU
      #46

      Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 944
    • Eu sincer nu inteleg cum vine asta cu freci menta toata ziua lucrand de acasa, dar totusi firma te plateste.
      Vreau si eu sa lucrez intr-o companie din asta care nu evalueaza in niciun fel activitatea oamenilor si te plateste doar pentru ca existi. Voi care stiti mai bine, dati-mi va rog un hint, unde as putea sa-mi depun CV_ul?

      263
    • @Matei: vad ca nu ti-a raspuns nimeni:

      Nu, nu e chiar asa comun. In general soferii de TIR iau 2000 – 3000 de euro (dar ca diurna). It-istii si inginerii se cam opresc tot pe la 3000 (in general, nu vorbim de exceptii). Si orice meserias calumea ar putea scoate 2000 de euro pe luna. La fel, exceptiile pot scoate mult mai mult.

      Totusi, salariie unui „muritor de rand” se invart mai pe la 2000 – 3000 de lei (sau 3000 – 4000, depinde de zona si oras). Dar si aici sunt exceptii cam in orice meserie unde poti castiga sume apropiate de 2000 de euro. E.g. Ca ospatar in perioade aglomerate, ca livratori, etc.. dar nu sunt regula.

      170
    • Un ecou din interviul recent cu Elon Musk, când a spus el că angajații care lucrează de acasă sunt nesimțiți și nu se gândesc la angajații care lucrează în fabrici și nu au posibilitatea de-a munci de acasă.

      Firma lucrează aproape în interesul patronului sau acționarilor. Ocazional, în anumite domenii, firmele mai au și ceva obligații legale față de mediu sau populația din zona desfășurării activității.

      Până la un punct e normal să fii pasionat de ceea ce faci la muncă și să-ți dorești ca produsul la care ai contribuit să fie de calitate. Dar dincolo de acel punct devine manie. Firma nu lucrează pentru tine, iar orice investiție în echipament are de obicei calcule serioase în spate.

      Îți cumpără un scaun mai bun ca să ai mai puține potențiale probleme cu spatele. Îți oferă abonament la sală și masă de ping-pong ca să nu anchilozezi pe scaun. Că problemele de sănătate au și ele un cost, chiar și în România.

      Dacă lucrezi ca programator, îți cumpără un computer nou odată la câțiva ani, printre altele, și pentru ca să nu mai ai scuza că ai pierdut o oră compilând.

      140
    • Bai. In programare e irelevant”care ore muncesti”.
      Echipa estimeaza niste taskuri. Manageru se duce mai sus cu estimarea. Daca aia de sus is veseli cu estimarea ta…manageru tau e vesel.
      Singura problema este ca tre sa te tii de estimarea aia.

      Dupa mai multe sprinturi…ajungi sa lucrezi in ritmul tau si sa fii laudat pentru asta.

      20
  7. Presiunea vine din exterior de multe ori. Deja in Londra se simte o obsesie pentru reintoarcerea fortata la birou minim 2-3 zile. Motivul la prima mana: sunt investitii serioase in cladirile de birouri si se clatina sistemul, un motiv pervers, trist, dar asa functioneaza capitalismul.

    Comentariu apreciat.944
    • Capitalismul a supravietuit bine-merci cand s-a trecut la ziua de 8 ore de munca si la trecerea de la mana de lucru de 12 ani la cea mai in varsta etc.

      capitalismul poate sa tuseasca si sa se vaite, o sa-i treaca si o sa gaseasca alta metoda etica de exploatare a muncii

      Comentariu apreciat.703
    • Nu are sens explicația, dacă eu ca firma pot renunța la o cheltuiala de ce nu aș face asta.

      Vine proprietarul clădirii de birouri și îmi zice ca dacă nu aduc angajații la birou mă da afara din clădire? trimite niște băieți peste mine? serios?

      Comentariu apreciat.505
    • @Daniel: la birou cu tine, wagie

      162
    • „Nu are sens explicația, dacă eu ca firma pot renunța la o cheltuiala de ce nu aș face asta.”
      Nu are sens pentru firmele mici, dar ele nu conteaza aici.
      Corporatiile mari cu 10.000+ angajati sunt detinute de aceleasi holdinguri care controleaza piata imobiliara. In mare vorbim de aceeasi oameni drept beneficiari reali. Asadar costul pe partea de chirii se compenseaza cu venitul din spatii de birouri & comerciale, insa si mai important e ca aceleasi imobilele garanteaza creditele ieftine + tot sistemul se bazeaza pe faptul ca valoarea imobilelor ramane constanta sau creste in timp.
      Daca nu exista cerere de spatii de inchiriat, valoarea acelor imobile devine instant incerta + ele nu mai pot garanta creditele in derulare, iar cand se trage linia pe toate activele detinute nu mai iese ROI prognozat. De aici soc si groaza!

      Comentariu apreciat.714
    • @benea,

      ceva tot nu se pupa.

      în exemplul descris de tine investitorul are lua bani de la activul productiv (firma de 10k angajați) și i-ar muta în activul neproductiv, adică clădirea de birouri, pentru a ii menține valoarea.

      Este ilogic sa faci asta, deoarece orice cumpărător al clădirii știe ca modul în care clădirea face bani este doar pentru ca inchiraza tot către tine.

      Mai logic ar fi sa reconvertesti clădirea în altceva, gen apartamente, și sa închiriezi apartamentele.

      144
    • Ce ‘aha’ moment am avut după ce am citit ce a zis @benea. Mersi de comm.

      71
    • „Este ilogic sa faci asta, deoarece orice cumpărător al clădirii știe ca modul în care clădirea face bani este doar pentru ca inchiraza tot către tine.”

      Cladirire de birouri nu sunt detinute pentru comercializare ulterioara, specula sau profit din inchiriere. Mai mult sunt tinute pe post de active tangibile ce garanteaza credite pe termen lung la dobanzi mai atractive – pe principiul cvasiefemer ca o cladire ce „valoreaza” azi 20m$ si „produce” 50k$ lunar (100k$ venit din chirii, minus 50k$ cheltuieli intretinere) va valora mai mult pe viitor, deci poate garanta lejer un imprumut de 20m$ cu dobanda redusa. In momentul in care valoarea cladirilor scade (pentru ca 0 venit din chirii, dar minus 25k$ cheltuieli intretinere), bancile intra in panica (au dat credit de 20m$ garantat de un activ care azi valoreaza 2m$), iar creditele nu mai pot fi refinantate in conditii similare. Daca mai punem in ecuatie costurile deja crescute de finantare din cauza inflatiei, treaba devine tot mai groasa pentru holdingurile de companii.

      Pe alocuri s-a facut deja conversia spre spatii de locuit (proiecte incepute pre-pandemie si inca neterminate, unde a permis structura blocului & locatia), dar cererea fluctuanta, legislatie complicata si pretul / mp pentru acest tip de inchiriere nu ofera acelasi randament pe termen lung. E mai usor sa ai contract de 10 ani cu 2-3 „chiriasi” a cate 10.000 angajati decat sa investesti in reconfigurare imobil + birocratie + sa gasesti incontinuu 1000+ familii dispuse sa traiasca long-term intr-un turn din cartierul business incat sa tii apartamentele ocupate.

      223
    • @Benea,

      no scuze ca tin cu ursu, da, nu prea are sens.

      Deci eu am un apartament de 50k luat cu un avans de sa zicem 10k, mi-l inchiriez tot mie cu 3000 de EUR anual, din ce zici tu rezulta ca banca mi-a dat un credit lejer de 40.000 de eur, fără ca eu sa am alte venituri, pentru ca „prețul apartamentului va creste în viitor” și ca apartamentul generează 3000 EUR venituri.

      Acuma, prețul chiriilor în zona e de 1000 EUR anual, și eu ca sa nu pierd cei 10k plus ratele plătite pana acum, va trebui sa continui sa îmi plătesc tot mie 3000 în loc sa mă mut într-un apartament similar de o mie.

      Cam asta zici tu. Ai putea sa îmi explici, te rog, cu un exemplu simplu sa îl pot înțelege și eu, un simplu contabil din popor ?

      54
    • @Daniel

      Da, așa funcționează, dar nu e pentru apartamentul tău, e pentru clădirea de birouri ce o deții ca investiție tu și încă 10 prieteni.

      Și dacă nu vreți să pierdeți alea 2-3 milioane usd ce le-ați băgat deja în afacere, temporar (sperați voi) veți încerca să arătați băncii că totul e bine, banii vin în continuare, în speranța nu va face recall la împrumut. Banca își rezervă dreptul să-ți ceară suma la orice oră, și dacă n-ai banii ăia, adio.

      Așa că da, plătiți chiria din banii proprii o perioadă, sperând că vremurile bune vor reveni curând, asta e, orice investiție are risc.

      Tu presupui că e 10% plătit avansul ăla, dar dacă e 40-50% plătit deja? Ai luat clădirea aia cu 20 milioane, ea valorează doar 10 azi, dar voi ați dat deja 10, iar banca mai are de recuperat 10 pe care și-i va recupera de pe vânzarea clădirii, iar investitorii inițiali rămân cu zero…

      Așa că o lungești sperând că valoarea clădirii va reveni sau că banca nu va cere banii.

      60
    • Ce zice manu descria Louis Rossman (sper ca nu i-am pocit numele) intr-un video mai vechi. Povestea fix acelasi lucru incercand sa explice de ce tin toti in New York chiriile sus la spatiile comerciale chiar si cand batea vantul. Motivul ar fi fost frica ca valorarea imobilelor sa nu scada prea mult si sa se alarmeze bancile sa le ceara banii mai devreme.

      70
    • clipurile alea ale lui Louis sunt legendare. cred că le-am pus și pe aici.

    • @Daniel

      Gandesti la nivel mult prea local. Aici vorbim de companii care activeaza la nivel global, cu sute de activitati separate si zeci de mii de angajati.

      Sa zicem ca avem un grup de bogatani care detin Holdingul ABC, in cadrul caruia intra si corporatia ABC-Topoare cu mii de angajati imprastiati peste tot in lume, care produc… topoare. Daca ABC-Topoare ar fi nevoita sa cumpere si administreze singura birourile pentru toti angajatii sai, ar costa foarte mult si ar fi o problema cand trebuie rapid sa ajustezi numarul angajatilor intr-o anumita locatie. Asa ca este mai convenabil in fiecare tara sa inchirieze exact spatiile de birouri necesare (care de regula sunt detinute de un alt holding, deci banii se duc tot la niste bogatani).

      Ca sa produca bani corporatia ABC-Topoare are nevoie de lichiditate pentru operatiunile curente in fiecare tara (salarii, taxe, achizitii, chirii, bla-bla) si daca ar merge ABC-Topoare individual la bancile locale ar primi o linie de credit / imprumut la costurile pietei, adica foarte scump.
      Asadar Holdingul ABC isi face o alta companie, ABC Asset Management, care aduna toate imobilele deja detinute de bogatani: garantand cu ele ABC primeste un singur credit mare in conditii foarte avantajoase, iar apoi transfera aceasta lichiditate catre ABC-Topoare in fiecare tara. Si bancilor le convine asta de minune, pentru ca dau credite de milioane, garantate, cu risc minim. Win-win pana acum.
      Acest ABC Asset Management mai face niste bani de seminte pentru ca inchiriaza spatiile detinute catre alte companii acolo unde ABC detine imobile (nu doar tip office, pentru ca unde sunt multi angajati, se cauta spatii pentru restaurant / farmacie / magazin / coafor, etc), dar scopul principal ABC Asset Management ramane acumulare de valoare contabila pentru a permite acces la creditare ieftina pentru tot Holdingul ABC.

      Ce se intampla acum? Cererea de birouri s-a dus in cap, toti vor sa lucreze de acasa. Asadar valoarea de piata a turnurilor office + spatiilor comerciale de langa scade brusc, iar bancile isi dau seama ca au creditat ABC in baza unor garantii care nu mai valoreaza atat, deci la urmatoarea refinantare cer garantii mai multe sau cresc costul imprumutului. Asadar bogatanii din ABC incep sa simta cum le fuge pamantul de sub picioare si incep sa caute solutii.

      Una din solutii este sa se alinieze cu alte holdinguri mari: daca toti vor cere angajatilor sa vina la birou, restul companiilor vor face la fel, asa se vor umple turnurile cu angajati, vor inflori afacerile de langa, spatiile office si comerciale vor valora din nou mult, bancile sunt iarasi happy, revine totul la normal.
      Cam asa.

      130
    • @Benea si manu,

      Mulțumesc pentru explicații. În ciuda eforturilor voastre tot nu m-ati convins, asta e, sunt bătut în cap și am o idee fixa.

      Dar, când am timp, promit sa investighez mai în detaliu problema. Poate formulările altora explica același lucru, dar sunt mai aproape de nivelul meu de înțelegere.

      Mulțumesc încă o data pentru timpul alocat scrierii comentariilor.

      01
    • Ai in apartment. Ti-l inchiriezi tie cu 3000e. Te duci la banca sa fa I un credit, pe firma pe care e apartmentu. Arati ca primeste 3000e/luna.

      00
  8. incet-incet incep discutiile astea si la noi.

    De inceput vor ca cei din US sa se-ntoarca la birouri, apoi in MOW (most of world, because outside of US there be dragons) inca se discuta.

    Din ce am vorbit cu alti colegi carora work from home le convine, o sa ne luptam* pentru a pastra conditiile astea. Mai sunt cazuri unde e mai usor sa lucrezi la birou cand ai prea multi copii in jur – aici inteleg.

    in schimb la birou avem AC, fructe de 2 ori pe saptamana, 10 euro de cheltuit lunar in automatele de suc/snacksuri si alte maruntisuri la care se adauga tot felul de evenimente organizate de proprietarii claridii (tot pentru a aduce oameni inapoi la birou). N-am fost la birou de 5 luni, nu vad de ce m-as duce acum.

    * – ne luptam, vorba vine…

    Comentariu apreciat.463
    • insert „pizza-party-meme” here

      151
    • Nu ii inteleg pe cei care tot menționează AC ul la birou, par că mai și lucrează în IT? Cum drq in anul 2023 sa nu ai AC? Mai ales daca stai prin..sudul României unde te caci pe tine de cald. Chiar nu înțeleg. Bun nu ai 2000 cash că ești lepră, dar poți lua in rate cu 0 dobânda. Totuși e pt confortul tau.

      30
  9. La mine se merge la birou in general cand nu ai ce face si ai chef sa phooti carasu. E si enervant sa fim 6 oameni la birou fiecare in call cu clientul lui facandu-ne semn unii altora sa vorbim mai incet.

    Comentariu apreciat.732
  10. Io la birou muncesc mai putin, stau la cafele, la hi hi ha ha mai mult, ma misc mai mult, 2 zile pe stamana nu e rau. Bine, is la juma de ora de birou..

    Comentariu apreciat.492
  11. Of of, orice companie respectabila ii considera pe angajati o familie. Reintoarcerea la birou trebuie vazut ca si o reintregire a familiei. Daca o mama isi cheama la masa copiii plecati la joaca care pe unde e frumos ca ea sa fie refuzata? Asa si cu venitul la birou, o faci pentru 2-a ta famlilie.

    Comentariu apreciat.10713
  12. eu ca bugetar mă bucur de răul vostru, păi ce numai noi să dormim în birouri?

    Comentariu apreciat.786
  13. Vad comentarii de la oameni care iau 10 k pe luna si daca ii cheama la birou, pleaca in alta parte. Si-atunci de ce e metroul plin spre Pipera in fiecare dimineata?
    Realitatea e alta. Cei care iau 10 k pe luna si pot pleca oriunde sunt putini. Grosul corporatistilor revine incetul cu incetul la birou. 2 sau 3 zile pe saptamna, ca vin de placere sau sunt „obligati” aici sunt detalii.

    Comentariu apreciat.546
    • NOU
      #75

      90% iau pana in 10k pe luna, in Bucuresti si Cluj.

      10k de lei, sa ne intelegem.

      Dumele astea cu 4k euro si mai mult pe luna…a se scuti.

      Or fi cateva sute in toata tara si ma indoiesc ca intra toti aici sa comenteze.

      Si nu, nici macar in IT nu se castiga banii aia, exceptand upper management sau seniorii cu peste 10-15 ani de experienta.

      Norocosii duc acasa vreo 12-15.000 lei lunar, cu ceva bonusuri anuale, stock, etc, cam atat.

      Comentariu apreciat.825
    • NOU
      #76

      @Comodore128D se poate face lejer 4-5k euri in Romania in IT ca si PFA/SRL daca esti programator, sunt mii de oameni care fac sumele astea, dar putini pot plecat oricand si oriunde, fiindca unii au ajuns la sumele astea si datorita norocului, potrivire, timing etc.

      Indecis. Tu ce zici?2129
    • NOU
      #77

      @Comodore: am râs cu lacrimi
      La.mine in firmuliță, juniorii iau 9k lei, restul iau undeva 14-15, managementul sau seniorii aia bazați iau 25 sau peste.
      Și firma are 25 de oameni în România.
      Alte firme, similare ca salarizare cu noi, au 150-200 de oameni fiecare.
      Exemplele pot continua, fara sa fie din IT.

      Indecis. Tu ce zici?2123
    • @monciu zi si relatii, prietenii cu upper-managementul. Zic asta si pentru cei „nestiutori” aka cei mai tineri care cred ca tot ce zboara se mananca si nu au avut timp de frunzarit codul muncii: daca esti pe PFA/SRL, poti fi dat afara/incheiata colaborarea mult mai usor, la modul de maine esti gata, fara preaviz, fara salarii compensatorii, fara batai de cap pentru companie.

      230
    • NOU
      #79

      Mergeti ma cu vrajeala, ori sunteti subcontractori si platiti pula impozite prin pfa, ori salariile alea sunt brute, ori sunteti voi fix din alea 5-10 firme care platesc nemeritat la nivel de ro.

      Ori va mintiti intre voi ca sa nu va faceti de cacat.

      E usor de demonstrat ce spun, intri pur si simplu pe undelucram.ro si vezi salariile reale.

      Comentariu apreciat.424
    • @Comodore128D, fix de PFA-uri vorbesc băjeții, că trebuie să fii pescar ca să vii și să pretinzi că salariile de 25k+ sunt NORMA. Da, există, dar media și mediana sunt destul de mult sub.

      191
    • @Comodore128D De principiu, ai dreptate. Mare parte din cei care flexează cu sume măricele sunt prin PFA, dar se pare că va fi ultimul an în care artificiul ăsta poate fi folosit cu succes.

      Dar nu i-aș pune pe toți care sunt subcontractori în aceeași oală. Nu toți fentează angajări. De exemplu eu am mai mulți clienți cu care prestez diferite tipuri de servicii în zona de software, audit și consultanță. Ce să fac? Să mă angajez la fiecare dintre ei part time? Și sunt mai mulți care sunt în situația mea, dar rareori îi vei vedea flexând cu sume încasate.

      „ori sunteti voi fix din alea 5-10 firme care platesc nemeritat la nivel de ro”

      Aici m-ai pierdut. Cine stabilește care este suma meritată sau nu? Eu zic că angajatorul, nu tu pentru alții. Unii chiar au un nivel de expertiză pe un anumit domeniu în care sunt ținuți pe sume mari pentru asta. Cunosc oameni tehnici (adică nu management ci cu titlu staff engineer sau principal) din corporații române care sunt plătiți mult peste managerii lor (adică peste 8-12k euro net pe CIM).

      La corporațiile alea nu se poate pune problema de angajări cu PFA.
      Desigur, cum zice și Ciuby e diferența dintre medie și median. Nu vor contribui suficient la medie că sunt puțini și din mediană vor fi excluși. Dar oamenii ăia merită, în US ar fi plătiți mai bine iar angajatorii lor sunt conștienți de asta.

      „E usor de demonstrat ce spun, intri pur si simplu pe undelucram.ro si vezi salariile reale.”

      Undelucrăm nu demonstrează nimic. De regulă acolo se duc să completeze oamenii care sunt nemulțumiți. Eu nu cunosc pe nimeni să fi completat pe bune pe un site de genul.

      710
    • @George vreau sa stiu si eu corporatiile alea unde managerul direct al unui superstar tehnic este platit semnificativ mai putin decat acesta. In general, corporatiile au grile salariale iar un angajat de nivel X nu poate fi manageriat de cineva pe un nivel mai mic decat X. El va raspunde direct unui manager cel putin pe acelasi nivel cu el.

      Nu mai puneti botul la tot ce auziti la o bere cu tovarasii. Majoritatea postacilor de aici, inclusiv autorul, nu au pus piciorul in viata lor intr-o corporatie.

      136
    • @Magnificul: Deutche Bank, Ivanti, Bitdefender, Oracle, Finastra (și mai toți care au produse de piețe de capital și trading au oameni care sunt în poziții de genul).

      Nu te duci și te angajezi ca principal nicăieri. E o poziție pe care o primești după 8-10 ani de grinding, de lucrat pe mai multe poziții. Ani în care poți sări peste chart-urile alea de la grilele salariale. Oamenii ăia nu sunt superstari tehnici că sub 10% din timpul lor mai scriu cod. Fac review pe mai mult proiecte, ajustează documentații, fac demo la client. Dar n-au sărit pe o poziție de manager că n-au vrut sau nu aveau soft skill-urile de manager.

      O să-mi spui că măriri de 56% respectiv 46% în doi ani consecutivi (fără avansare și salariul de început era în grilă) nu sunt posibile în corporații, că grile de salarii sunt sfinte. Dar aici vorbesc de partenerul de viață, deci nu vorbesc de flexuri de oameni la bere. Am și alte exemple dar o să mi le invalidezi.

      Să știi că realitatea din corporațiile care chiar software de produs e diferită de cele în care fac support pentru alte companii și outsourcing.

      72
    • „nu au soft skill-urile de manager” pt cei care nu sunt familiarizati cu limbajul corporatist, traduc eu: nu au fost pupincuristi, i-au vazut ca nu au gargara si ca nu au sange rece de tipul „o vand si pe mama daca e nevoie, tot ce conteaza e ca eu sa iau bonusurile”

      64
    • @N da și nu. Nu e doar punpincurism, e vorba și de abilități poltice (care se poate confunda cu ce zici tu dar poate însemna și luptele pe care le duci pentru departamentul tău), e vorba și de capabilități de a fi lider, capabilități de a gestiona fricțiuni între oameni, stresul de a gestiona bugete.

      Există și oameni care sunt autocritici și pot evalua că nu ar fi potriviți drept șefi sau nu vor chiar dacă ar fi potriviți.

      70
  14. Nu vreau să zic ”v-am zis eu”, dar… v-am zis eu! Acuma, să vedem cine câștigă. Eu pariam oricum pe companii, iar, cu criza ce se prefigurează, direcția e aproape sigură (*).

    * Da, știu că ”nu eu, eu am valoare, eu am trei ouă, firma mea…”, etc. Vorbesc de majoritatea angajatorilor/angajaților.

    194
  15. Nici o presiune la firma la care lucrez. Poti sa muncesti de acasa linistit. Nu cred ca as putea sa ma intorc din nou la vechiul mod de lucru, doar de la birou.

    252
  16. Eu am norocul sa lucrez intr-o companie unde nici sefii nu-s foarte incantati de ideea de a veni la birou prea des (sediul departe, locuri de parcare putine, cantina are mancare proasta etc), iar infrastructura ne permite sa lucram de oriunde, nu ne controleaza nimeni sa fim acasa. Dar realizez ca suntem privilegiati.

    Pe de alta parte, daca firma ar fi avut o atitudine diametral opusa si ar fi inceput sa bata apropo-uri, recunosc ca mi-as fi cautat in alta parte, macar sa fie mai accesibil cu mediul de transport in comun.

    Comentariu apreciat.260
  17. Sor-mea e singura din echipa localizata in regiunea Moldova, seful si restu sunt la Bucuresti. Si trebuie sa mearga 2-3 zile la birou, unde nu are colegi cu care lucreaza direct, unde seful nu e acolo.

    Mie imi da eroare de cerinta asta. Si aia de la Bucuresti nu inteleg ca nu are rost cand li s-a spus, zici ca au retard.
    Macar face 5 minute cu masina sau 20 pe jos.

    Comentariu apreciat.371
  18. NOU
    #90

    La mine pe plantatie aveam o cladire de zece etaje doar a noastra, inaugurata chiar in pandemie.

    Lucram de acasa fara obligativitatea de a merge la birou mai mult de o zi pe saptamana, si aia relativ optionala.

    Acum vreun an au inchis 4 etaje si ne-au mutat pe toti in cele ramase.

    Acum o luna au mai inchis vreo 2 etaje.

    Saptamana trecuta au eliminat si micul dejun oferit zilnic.

    Cand mergem la birou suntem maxim 30-40 pe etaj.

    Probabil ca pana anul viitor vor renunta complet la cladire si o vor da la inchiriat altor firme mai fierte pe office work.

    Daca ar fi mandatory sa merg iar la birou, zilnic, as incepe sa-mi caut altceva, stau la casa si pierd minim 2 ore pe drum ca sa fac fix acelasi lucru la birou.

    124
    • Daca te uiti pe alte discutii pe aceeasi tema, se pare ca in firmele unde s-a itamolat revenirea fortatat si oamenii au fost foarte transanti ca ei pleaca, de fapt ai plecat cel mult 1 din 10.

      25
  19. Eu cred ca raspunsul e la mijloc. Eu cunosc destul de multi oameni care ar dori sa se intoarca la birou pentru socializare, ca sa mai iasa din casa, etc. La fel de multi care nu vor sa se intoarca. Raspunsul e depinde…

    Dar dpdv economic nu cred ca e afacere lucrurl de la birou…

    Pe de alta parte sunt o gramada de neajunsuri in WfH.

    618
  20. Eu n-am avut WFH nici macar in pandemie, asadar citesc si ma amuz.

    235
  21. Doar IT-ist pe aici. Glumesc.
    Stiu ca sunt multe job-uri de tip office care se pot face de acasa dar la fel stiu ca omul e fiinta sociala care performeaza mai bine in grup. Lucrez intr-un domeniu unde robotii/tehnologia mai au vreo cativa zeci de ani pana sa poata inlocuii prezenta insa lucrul in echipe este foarte greu de facut exclusiv online.
    Incepusem digitalizare cu vreo 2 ani inainte de pandemie – sedinte exclusiv online la nivel de conducere principalul motiv fiind timpul petrecut in trafic catre si de la locatia de intalnire, dar dupa 5 ani vad o problema in scaderea coeziunii echipei. Managerii sunt sefi peste haita lor dar clar nu mai lucreaza impreuna la un scop mai mare, nu se mai ajuta, nu mai colaboareaza intre ei In online e greu de facut echipe.

    Indecis. Tu ce zici?1622
    • Asta am sesizat si eu. Cu cat vin colegi noi si pleaca cei vechi, coeziunea echipei devine din ce in ce mai redusa. Din ce in ce devenim doar niste cifre pe o foaie. Da, stiu asa era si inainte, dar parca acum le e mult mai usor managerilor sa fie ***** si sa aiba durerea aia in pl cand taie diverse bugete.

      68
    • Si eu observ asta, si toti vad asta, dar chiar si asa, tot nu ne-am intoarce la birou. De ce? O ora jumatate, doua, pierdute in trafic…

      90
  22. Înainte de pandemie avea Luni și Vineri WFH iar Marti-Joi de la birou.
    In timpul pandemiei firma ne-a oferit 3 variante de contracte: on-site/la birou, flexibil și full WFH, eu intrând în a 3a categorie.
    Cei care lucrează full de acasă primesc o alocație modică direct proporțională cu numărul de zile lucrate. La birou te poți duce doar cu rezervare birou înainte și pierderea alocației pe ziua respectivă.
    Întotdeauna am fost pro WFH.
    Cel mai mare avantaj pentru mine e că nu mai pierd aproape 2.5h cu drumul la birou.

    Comentariu apreciat.293
  23. la noi nu e loc de toti efectiv in birou si in plus, dupa pandemie au marit contractual WFH de la 30% la 50%. Asta desi 90% din firma lucreaza WFH 100%.
    Nu sunt presiuni ci doar declaratia simpla: daca treaba merge, lucrati de unde vreti voi.

    120
  24. Da , este trist ca nu se mai fac team building-uri ca altadata cu betii si sex .

    Indecis. Tu ce zici?237
    • Groaznic, din 2019 nu am mai facut un teambuilding. Sufar ca un caine. /s

      Chiar nu ma intereseaza cat de mult nu pot bea unii dintre colegi sau sa ii car de sub mese la ei in camere pentru ca eram printre singurii inca functionali si chelnerii faceau galagie pe subiect. Sau sa isi aduca unul sau altul jumatatea care sigur nu vroia sa fie acolo si nu vorbeste alta limba decat cea materna. Sau mai rau sa vina altii cu copiii si sa ii lase sa zburde peste tot.

      Comentariu apreciat.335
    • NOU
      #101

      Printre putinii, nu printre singurii, dar da, e aiurea ca nu o mai poti babardi pe aia din echipa vecina in timp ce are zece apeluri pierdute de la barbatu-so si de la copii.

      132
    • @Comodore128D

      Eram singurul, de fapt, daca numaram doar barbatii. Restul erau doua fete de la vanzari, 50 kg imbracate, chinuindu-se cu mine sa convinga ca e mai bine sa doarma pe saltea nu pe sub meese si apoi sa care tipi de la suport de 2 metri si 100 kg in viu. Am colegi bulgari, rusi si ucrainieni, nu sunt asa de grozavi la baute daca ii iei la bani marunti.

      133
    • Cred că faci confuzi între firmele de programare outsourced din RO și campusurile olimpice. În aproape 15 ani de muncă cred că am văzut „pe viu” vreo 5 aventuri între colegi/e. Hai poate încă vreo 5 din auzite în camera de relaxare.

      Iar faptul că s-au tufut între ei 10 colegi din 190, în 15 ani de zile, făcând abstracție de amantele șefului, nu sună a teambuilding cu beții și sex. Teambuilding-urile aduceau mai degrabă a nunți rustice, doar că fără mire și mireasă. Inevitabil se ajungea la populară, manele și dansul pinguinului. :D

      De obicei e vorba de un șef care face sex cu subalternele sau de 1-2 tipi care arată cea mai bine și așa „își permit” să mai „bage câte-o fisă”. Dar nici lor nu le iese de foarte multe ori.

      121
  25. Exista cateva situatii cand prezenta fizica are sens, dar incurajata, nu fortata:

    – ai angajati noi (de ex studenti) si vrei sa se integreze, sa fure meserie de la colegi si sa dezvolte sentimentul de camaraderie. Pentru ei e mult mai usor sa vada in pauza de tigara cine e mai relaxat si ii poate ajuta, decat sa abordeze pe Teams/Slack un coleg senior care poate este in stress in acel moment;

    – vrei ca informatia sa circule intre toate departamentele, rapid si informal, mai ales daca e o firma mai mica si ai produsul tau, de la dev la suport. Poate cineva de la suport are o problema de care s-a ciocnit alt coleg sau afla de o functie noua pe care nu o stia

    – vrei sa lucrezi cu cineva 2 zile la un subiect pana ii dai de cap, e mai comod in fata unui ecran comun decat in call-uri

    Pe alta parte e absurd sa nu permiti WFH pentru oameni care locuiesc la distanta sau au copii mici si pot foarte bine sa presteze fara stresul drumului.

    Cred ca firmele care nu inteleg si nu balanseaza ambele aspecte o sa aiba de suferit, mai ales daca are angajati crescuti si calificati cu timp si efort, a caror retentie e importanta.

    Comentariu apreciat.283
  26. noi deja trebuie sa venim 3 zile pe saptamana de vreo 2-3 luni, IT, multinationala din aia mare, orasul foamei

    61
  27. Ajung la birou doar atunci cand am chef. Oricum de acasa sunt mult mai productiv, la birou se mai gaseste unul, altul sa discutam despre nimic, uneori ma mai baga intr-o sedinta cu nu stiu ce client unde scot doua vorbe si atat. Iar cafeaua e mai buna la mine acasa, aerul conditionat nu e setat pe inghet polar ca asa vrea nu stiu cine si scaunul meu de acasa e mai bun.

    Prospectand un pic piata am aflat ca as putea sa castig o idee mai bine la corporatie – lucrat la birou, avut sefi directi si inca vreo 3 peste ei, in echipa cu altii, dar sunt aproape de 40, nu am datorii la nimeni, mi-am platit casa, am ceva investitii si bani pusi degeaba si chiar nu vad rostul. Asa ca joi seara plec spre Veliko Tarnovo, vineri lucrez de la pensiune, pe weekend ma duc sa vad cascade si pesteri prin Bulgaria si ma intorc duminica mai dupa 20:30 ca nu imi place sa ma omor duminica dupa-amiaza la intrarea in tara de la Giurgiu/Ruse.

    Indecis. Tu ce zici?266
  28. la mine ii 2 la munca 3 acasa. Imi convine asa. Chit ca ma incomodeaza cand ma duc la munca, realizez ca daca nu ar fi aia, nu as mai iesi din casa.
    Daca nu pot sa ajung in cele doua zile, anunt „vedeti ca maine nu ma vedeti la fata, am treaba”. Si atat

    1414
    • NOU
      #109

      Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1142
    • @Comodore128D Oh wow, ești foarte prost.

      126
    • M-ai prins. Stau in subsol la ai mei so fac laba. Noroc ca ies la birou. Uneori ma si spal..

      20
  29. Unpopular opinion:

    Companiile nu vor reintoarcerea la birou nu doar din pricina faptului ca platesc oricum chirie si nu au sefii cine sa le mai aprinda tigara.

    Insa lucratul full remote al angajatilor aduce cateva dezavantaje pe termen lung pentru companii:
    -este mai greu in a integra persoane noi
    -mai greu in a aduce juniori si a ii mentora
    -mai greu in a cladi relatii de incredere pentru a promova oameni in pozitii de management
    -mai greu pentru proiectele unde ai nevoie de brainstorming sau proiectele tip start-up
    -mai greu in a crea cultura organizationala si a tine pe termen lung angajatii care vor cariera
    -multe situatii/deblocari se rezolva in ‘pauza de cafea’, care nu mai exista remote

    Dezavantaje sunt si pentru cei nou intrati in campul muncii:
    -mentoratul via ‘share screen’, nu e acelasi cu fata-in-fata
    -primul colectiv din care faci parte dupa cel de la facultate/liceu e cel ‘din birou’. Nu poti numi colectiv persoane care nu s-au vazut live niciodata.
    -nu poti tufe colege/gi

    Eu zic ca situatia ideala e lucratul hybrid. 3-4 zile birou/1-2 acasa pentru „juniori”, cu pana la 2-3 zile luna/birou pentru „seniori”.

    Indecis. Tu ce zici?1932
    • -este mai greu in a integra persoane noi – Partial FALS – depinde de personalitatea oamenilor in discutie, daca se gasesc 2 cat de cat ok (a se citi care nu-s salbatici) se pot crea relatii de prietenii si prin online la inceput apoi va gasiti la bere
      -mai greu in a aduce juniori si a ii mentora – Fals
      -mai greu in a cladi relatii de incredere pentru a promova oameni in pozitii de management – a se citi sa ii promoveze pe baza de prietenie – Adevarat

      -mentoratul via ‘share screen’, nu e acelasi cu fata-in-fata – nu as fi atat de sigur; mi se pare ok

      „-nu poti tufe colege/gi” – nu stiu de ce te-ai lega la cap cu asa ceva la locul de munca, plus la ce figuri au toate politehnistele obisnuite cu mediul asta de cockfest, mda nu stiu ce sa zic :)))

      Indecis. Tu ce zici?2312
    • O pla este mai greu. La toate subpunctele tale.

      812
    • Oricum sexul cu colegi/e nu e nici recomandat si nici nu e la îndemâna majorității angajaților. Birourile de IT outsourcing din România totuși nu sunt campus olimpic.

      Mai degrabă ai spune-o pe șleau, și anume că șeful/a își tufe subalternii. Ceea ce e nasol, măcar prin prisma dezechilibrului de putere. Ori dacă WFH descurajează asta, atunci e bine.

      92
  30. La noi, sunt locuri in birou de 50 de oameni. In acesti 3 ani de cand lucram de acasa sunt 100 de oameni pe proiect. La noi, conducerea firmei a zis ca nu ii are de gand sa ne cheme la birou, dar echipele au decis intern sa fie o zi pe saptamana in care „incercam” (nu sta nimeni sa critice oamenii care nu vin) sa fim toata echipa (de 10 oameni) la birou. De obicei ne strangem maxim 7 in acea zi.

    110
  31. Avem spatiu la birou pt aprox 50-70% din schema de personal, deci nu se asteapta nimeni sa revenim cu totul, dar preferam sa mergem zi de zi (exceptie cand aveam cate o problema de rezolvat imediat inainte sau imediat dupa munca si era mai aproape de casa – stomatolog, analize, etc).
    De 3 luni, s-a mutat sediul la naiba cu carti, fac 1h 45 dus, 2 la intoarcere. Sefimea ar vrea sa vin minim 3 zile, cu propunere de scurtat programul (venit la 09:30, plecat la 17) ca sa nu ma opresc din procesul de invatare (sunt midle spre junioara pe departamentul asta, chiar daca am 9 ani in domeniu) si mi-ar dauna si mie, si lor. Inca nu am luat o decizie, dar daca m-ar forta mi-as actualiza cv-ul, sorry.

    130
  32. NOU
    #118

    S-a scris mult deja mai sus, uite cateva idei pe care nu le-am gasit inca articulate clar:

    1. E o discrepanta mare intre firmele care deja aveau 1-2 zile de acasa inainte de pandemie si alea care erau full in birou si au trebuit sa treaca imediat la full remote. Cred ca cele din urma au probleme mai mari acum sa inceapa un model hibrid

    2. Cine zice ca ea vrea doar remote, nu intelege cum functioneaza o firma. Da, ai cativa oameni care sunt fully remote, oameni buni si cu experienta in general, dar nu-mi zice ca toata compania o sa poata opera fully remote. O alternativa pe care am vazut-o pe afara este full remote + o intalnire face to face undeva misto odata la 1-2-3 luni. Cati dintre voi cred ca este o alternativa viabila?

    3. Pentru cine se plange de biroul la distanta prea mare: o sa fie simpla ecuatia pentru alea cateva zile cand vei merge la birou – ori te muti tu mai aproape, ori se muta firma intr-un loc mai ok pentru majoritate. Unde are firma sediul o sa fie un factor tot mai important in decizia de a lucra acolo sau nu.

    621
    • NOU
      #119

      3. Pentru majoritatea de azi, „firma are sediul” la mine pe laptop, si daca nu le convine, le orez bravo.

      157
    • NOU
      #120

      @Comodore128D – acum teleporteaza-te in primii ani din facultate, sau imediat dupa, imagineaza-ti ca ai la dispozitie aceleasi tehnologii ca acum, si spune-mi cati dintre oamenii din jurul tau („peers”) are vrea sau ar putea* sa lucreaza doar remote.

      *putea = ar reusi sa contribue semnificativ doar de la distanta

      51
    • NOU
      #121

      Deloc, niciunul, dar George, faptul ca astazi tehnologia ne permite, e un fapt si o realitate incontestabila. Ce mai conteaza ca acum 10, 20, 50 de ani nu puteam munci la distanta ?

      142
    • NOU
      #122

      De-asta am zis sa iti imaginezi ca ai tehnologia de azi in anii aia cand ai inceput. Tu poate erai super sigur pe tine si erai deja gata sa lucrezi de la distanta, dar experienta mea e ca as fi preferat in anii aia sa ma inconjor cu interactii in persoana, mentori, samd. Eram de ajuns timorat interactionand in persoana, d-apai sa creez un raport cu cineva virtual.

      Acum, na, generatiile se schimba, poate astia micii care abia intra in campul muncii prefera automat sa lucreze virtual (dupa ani de Roblox, Minecraft si Fortnite). Cert e ca felul in care lucram evolueaza si arata diferit la fiecare 5-10 ani …

      53
    • NOU
      #123

      Scuze, am omis partea cu „aveai aceleasi tehnologii ca azi”…

      Depinde.

      Ca incepator, as fi preferat sa pot invata face-to-face de la mentor, prinzi mult mai bine si mai rapid.

      Cu mintea de-acum insa, 100% as fi tras chiulul si as fi facut tot posibilul sa lucrez de acasa, sunt prea batran ca sa imi mai placa sa schimb amabilitati cu unii si cu altii.

      101
  33. La mine e destul de relax, teoretic ar trebui 2 din 5, dar nu se intampla dintr-un motiv destul de simplu – nu sunt destule sali de ședințe. Ne vom muta in alta cladire din 2025 și atunci mă aștept să se mai înăsprească treaba, dar e ok. În plus de asta programul nu este fix 9-la-5, deci nu deranjează pe nimeni că plec la 4 ca sa ajung sa o iau pe fi-mea de la gradinita la ora 5

    61
    • Asta pana i se pune pata pe tine(din diverse motive) unui manageras ca monciu asta de mai sus, si dupa aia pla mai pleci tu la 4 de la birou.

      147
    • @Andyan: hai sa iti explic o chestie pe care multi nu o inteleg.
      Oamenii care dau cu sapa, adica cei care produc sunt cei care platesc prin munca lor salariul managerului. Sa luam industria IT si un manager de echipa de dezvoltare, daca el nu are si rol de pre-sales (si in general nu are) face doar people management si bugete. Rolul lui intr-o lume ideala ar fi sa se asigure ca cel care produce de la el din echipa este OK si isi poate desfasura activitatea fara frustrari. Adica sa rezolve conflictele din echipa, sa se asigure ca problemele de ordin organizational le rezolva in timp util si nu isi pune palma-n cur si lasa lucrurile sa se rezolve de le sine. Deci daca as fi manager, as avea tot suportul pentru Jollyca sa-si ia copilul de la gradinita la ora 16 daca asta il face pe el happy. Stiu ca ma pot baza pe el sa isi termine treaba, cum si el se poate baza pe mine cand are o chestie de rezolvat pentru care nu are un nivel de acces cum am eu din pozitia de manager.
      Tu intelegi managementul pur romaneste, cam cum isi doreste orice copil de parinti comunisti sa fie sef.

      107
    • Daniel.A
      Eu lucrez intr-un departament cu manageri romani. Toti.Calificati la locul de munca, evident fara nici o scoala de management. Need I say more? La astia oricat si orice ai face nu le e de ajuns, pentru ca sunt cu foamea-n gat dupa bonusuri rezultate din taieri de costuri pe unde pot/vor. Atat stiu ei dpdv. managerial, sa taie costuri de la un an la altul ca sa fie cat mai ieftini. Sa creasca compentente? Nooo, sa tina oameni vechi /cu experienta in companie dandu-le salarii pe masura? Nonsense! Replica lor preferata: nimeni nu e de neinlocuit.
      Ce nu ai inteles tu din comentariul meu e ca probabil managerul lui Jollyca e ok cu el sa plece la ora 16 de la birou, pana la momentul cand il va supara cu ceva, orice, oricat de mic dupa care o sa faca uz de pozitie/autoritate pe stilul lui monciu asta, si din momentul ala no more plecat de la ora 16 de la biorou, pentru ca –insert motive, e company time, etc. Ca are sau nu are ceva de facut in ora aia dintre 16-17, nu mai conteaza. Prima data ii va bate un apropo pasiv-agresiv, a doua oara la fel, a 3-a oara spus direct. Si el nu are ce sa zica decat sa execute.

      104
    • @Andyan: te-au traumatizat rău managerii in trecut. Te-ai gândit că nu toți sunt la fel și poate problema e la tine?

      56
    • Nu stiu Alex deoarece nu am lucrat cu toti. Cu care am lucrat si lucrez intra in tiparul asta. Poate tu ai lucrat cu toti si stii mai bine.

      95
    • jollyca cred că dăm la sapă in același loc. Si legat de comentariul lui Andyan și sunt un “manageras” fără facultate de Management (lol in IT) si eu plec de la 2 sau 3 dacă am ceva ședința sau mailuri de răspuns pe la 4 ca sa fiu sigur ca pot ajunge la 5 la grădinița care e la 5 minute pe jos de casă.

      21
  34. Eu m-as bucura daca angajatii de la biroul firmei de transport cu care car marfuri s-ar duce din nou la birou. Ca sa vorbeasca intre ei si sa stea la sedinte. Si sa fie controlati.

    Lucrau toti din home office: cei la care cerai estimarea de pret, cei care primeau comanda, dispo, contabilitatea. Anul acesta au ratat de 12x sa bage ridicarea marfurilor in computer, sa programeze ridicare cat si livrarea marfurilor, sa se tina de programari, contabilitatea sa trimita facturile dupa ce au livrat si nu cu trei zile inainte sa ridice marfa de la mine (nici nu stiau ca intarziasera cu 3 zile ridicarea marfurilor).

    Am vb cu un camionagiu de la ei despre situatia asta. A zis ca este o catastrofa de cand sefuletii (team leaderi, sefi de departamente) precum si angajatii unor departamente lucreaza numai din „home office”. Nu mai vorbesc intre ei, nu mai comunica nimic.

    Acum am schimbat transportorul, folosesc o platforma de logistica. Vine aceeasi firma mereu, la timp, livreaza la timp, comunica clientilor unde-i marfa. Transportorul la care tineam pana acum (soferi super ok, firma de familie, preturi ok) a pierdut 5 paleti de saptamana trecuta pana acum.

    Eu sunt ptr un mix!

    85
    • Acolo mie-mi sună a haos total, iar faptul că funcționa când erau la birou era pur coincidență pentru că erau toți într-un singur birou.

      Dar dacă firma crește și vor fi 2 birouri, 3 birouri, aceleași probleme vor apărea. Sună a firmă complet nescalabilă dacă nimeni n-are proceduri clare cu ce-are de făcut și se fac doar pentru că urlă celălalt de la birou vezi că tre să programezi aia sau cealaltă.

      141
    • Firma este mare. au 70 de camioane….

      20
    • @Alex Degeaba e mare.

      Toate firmele de transport (românești) cu care am lucrat personal (deci e subiectiv, corect) funcționează fix cum zici tu: haos total, dar cumva supraviețuiesc.

      Cele străine în schimb totul era organizat, corelat, știa fiecare ce-are de făcut, în ce condiții, avea fonduri de rezervă pentru urgențe, tot. Erau în aceeași clădire/etaj dar în birouri diferite și nu comunicau aproape deloc, și totuși funcționa normal.

      Cele românești erau toate în același birou și pur și simplu urlau peste birou: vezi factura asta, îmi trebuie 1000 euro pentru taxă de nu știu ce, șefu îmi trebuie o semnătură aici, șefu plătește factura aia e pentru faza aia de alaltăieri.

      La transport chiar n-ai ce să stai la birou, faci aceleași operațiuni efectiv, încarci, transporți, descarci. Știu cine are firmă de transport și e 1 persoană cu 10 camioane. Dar totul e organizat by the book, automatizat, digitalizat.

      20
  35. Firma la care lucrez (corporație relativ mică cu birouri în vreo 8-10 țări) a introdus obligatoriu 2 zile / săptămână din birou. Inițial m-am conformat, dar pe urmă am ignorat cu succes (cel puțin până acum), din mai multe motive:

    – durează 40 de minute un drum (deci 1h 20 min/zi pierdute). Limita mea psihologică este de 20 min/drum (am refuzat înainte de pandemie câteva job-uri pe criteriul distanță față de casă)
    – o dată ajuns la birou, fac fix ce fac și acasă, adică stau pe Zoom/Teams, pentru că oamenii cu care lucrez zilnic nu sunt în biroul respectiv (sunt din alte țări).
    – problema la birou este că împart o sală cu alți 2 colegi, care stau tot pe Zoom/Teams, deci este gălăgie permanentă și nu mă pot concentra. Acasă am cameră separată/dedicată ca birou. Soția e în altă cameră, copilul e mare și e la școală mai toată ziua, deci liniște.
    – șeful meu lucrează remote (adică nu vine în niciun birou, decât dacă este ceva foarte grav sau foarte important), deci îl doare la bască unde mă aflu eu.
    – lucram destul de mult de acasă și înainte de pandemie, deci am o oarecare disciplină și rutină.
    – dacă vreau neapărat să frec menta, pot face asta și de la birou, și de acasă. Faptul că mă forțezi să vin la birou nu ajută.
    – avantajul lucrului de acasă este că mai poți face treburi practice în pauzele dintre ședințe (pui o mașină de rufe, duci gunoiul, uzi florile, etc.) Pe lângă faptul că în felul ăsta menții casa în ordine permanent, mai faci și un pic de mișcare (ceea ce e recomandat dacă munca e 100% de birou).

    Da, există nevoia unor ședințe în persoană o dată la 3-4 luni, însă ca să le faci productive pe bune, ar trebui să aduci oameni din mai multe țări laolaltă, iar firma nu prea e dispusă să plătească cheltuieli de transport.

    Nu, job-ul nu este atât de bine plătit sau interesant ca să justifice mutarea mea mai aproape de birou.

    Nu, nu cred că aș mai accepta un job care cere prezență 100% în birou, mai ales că firmele de IT au moda asta proastă cu open-space-ul, care mie personal mi se pare că ucide orice productivitate (e tot timpul zgomot, e ușor să fii distras de alte probleme, etc.) Nu sunt vreun pustnic sau vreun autist, chiar cred că are sens să discuți anumite probleme face-to-face cu colegii, dar situațiile astea sunt rare. În rest, e doar vorba de deranjat colegii, întreruperi, zgomot de fond, etc.

    Comentariu apreciat.441
  36. … Vad ca toata lumea , inclusiv Vali, „este” de partea WFH full, sau oricum, NUMAI la alegerea angajatilor (cine VREA sa vina O ZI pe luna, foarte bine, etc).

    Firmele in sine au si plusuri si minusuri din WFH.

    Dar circul cel mai mare eu cred ca il fac firmele care au in proprietate cladirile de birouri (in Pipera cel putin, vasta majoritate a corporatiilor platesc chirie), al caror business dispare complet, DACA se accepta WFH total.

    54
  37. Discutia cu acceptarea wfh se rezuma la doua lucruri:
    1. Esti bun / cautat – atunci te doare la basca si iti permiti sa faci nazuri. Nu te va da nimeni afara daca nu vii dar livrezi. Eventual le zici in fata, babaeti, dk nu va convine, dati-ma afara ca ma descurc eu.
    2. Esti genul care plimbi hartii si o arzi in meetinguri de-a-n pulea, atunci te duci la birou ca nu prea ai vreo alternativa. Mai marai, mai te minti ca altfel te salbaticesti, dar te duci.

    232
    • Oricare om are nevoie de un grad de socializare, chiar și cei mai introvertiți.

      Acum că o fi vreun guru în cercetare care controlează LHC din beci prin scripturi PERL și n-a mai văzut lumina zilei de ani buni, asta e partea a doua.

      La birou tind să vină cu precădere oamenii care au copii, mai ales dacă sunt și ceva mai mărișori (6-12 ani).

      Mai sunt și cei care au oportunități limitate de a socializa – adică nu au prieteni cu care să se vadă în afara programului.

      Dacă ești și bun și ai un cerc de amici sănătos atunci nu prea ai motive să dai fizic pe la birou mai mult de poate 1-2 ori pe lună + prezentări la șefu mare care vine din afară.

      99
  38. Pare că toată lumea aici e mai productivă de acasă, dar la mine e invers, o frec.
    Merg din proprie inițiativă la birou 3-4 zile pe săptămână și mă ajută, deși pierd 45min x 2/ drum.

    86
    • Stai linistit ca multi balauri de pe aici o ard exact la fel de acasa. Citesc tot felul de conspiratii despre imobiliare si manageri incompetenti care vor sa lo se aprinda tigara, dar am vazut destule situatii cand oamenii, adusi la birou pentru un taskforce temporar, au prestat impecabil, facand praf pe genunchi estimarile initiale care aratau un proiect bun de dus la groapa. Apoi se mira lumea ca managementul ii vrea permanent in birou.
      Pentru ca omul, odata lasat in pace daca merge la 4 sa isi ia copii de la gradinita, incepe sa se intinda. Parca ora de fitness de dimineata ar putea sa tina o ora jumate si parca la pranz ar merge un restaurant la 2 ore de casa. Dar multi se ascund dupa ideea ca ei livreaza asa ca… Dar daca se pune cineva si ii ia la bani marunti pe un task, prin sondaj, vezi taskuri supraestimate 2x.

      118
    • @Magnificul
      Da,da sigur ca da, ai vazut tu tigrii programarii facand praf pe genunchi estimnari initiale. Deoarece se stie ca un programator lucreaza cel mai eficient si rapid de la birou,cu managerasul suflandu-i in ceafa si daca nu ii aduceau la birou cu arcanul nu ar fi terminat proiectul in timp util.
      A dracului ca in 2 ani de pandemie cu lucru 100% full remote nu au murit firme si nu au picat proiecte, ba mai mult s-a muncit mai bine si mai mult(orele de munca efective au crescut) deoarece s-a eliminat drumul de 1h dus si 1h intors cu biroul.
      Daca omul se intinde cu ce are de facut cum zici tu si e cu buin simt in general, (aceste doua conditii trebuie luate la pachet) e din cauza ca stie ca taskul de pe ziua aia l-a terminat mai repede sau urmeaza sa traga mai tare ca sa il termine tot in ziua aia.
      Ca lepre intradevar sunt si sunt la fel si daca lucreaza de acasa si daca merg la birou.
      Ba voi din ce grota tot iesiti cu aberatii din astea in plm?
      Fac pariu ca sunteti niste frustrati fara viata sociala care abia asteapta sa mearga la birou si sa oblige si pe altii sa mearga la birou zi de zi ca doar asa mai puteti avea sansa sa va dati la cate o colega care oricum nu va suporta si incearca sa va evite cat de repede posibil ca in rest? Cu mila.

      115
  39. Acum ca am citit toate comentariile, este surprinzator de mare numarul de oameni care’si urasc locul de munca si colegii. Ma asteptam sa fie oarecum in minoritate asta.

    Dar ca sa raspund la intrebarea postului, mie imi place la birou, ma duceam si in pandemie desi nu era obligatoriu – pentru socializare, ca aia online nu e chiar asa faina.

    Si acum cel putin unde sunt eu, face fiecare cum vrea, si sa zic 70% sunt la birou in cam orice zi din saptamana, exceptie facand zilele alea cand ploua sau ninge nasol, sau ceva similar, cand abia mai dai de unul sau de altul.

    Indecis. Tu ce zici?1218
    • Nu e vorba de urat colegii, e vorba de confortul de acasa. Somn mai mult, mai bagi o Dota, ai bagi o masina de spalat, udat flori etc :)

      81
    • Poti face asta si de la birou :)

      Anyway, sunt curios aia de mi-au dat cu minus ce i-a deranjat din ce am scris.

      12
    • Ai primit minus fiindcă nu toată lumea duce lipsa de prieteni și socializare și trebuie sa forțeze pe alții sa meargă la birou sa li se futa toată ziua de către inadaptatii sociali.

      22
  40. eu ma bat cu ei sa ma lase sa ma duc la birou, am decont de 800 de lei pt combustibil si daca stau acasa il pierd asa ca pana acum am agreat sa merg 4 zile la birou. Noua conducere vrea sa taie decontul dar muncesc schimbul 2, si nu am transport in comun seara dupa 00, stie cineva, legal, daca sunt obligati sa-mi asigure transportul pana acasa noaptea? dau funda pwp.

    312
    • Odată, mai demult, erau „obligați”, sau cel puțin era o regulă nescrisă. Majoritatea angajatorilor asigurau fie transportul fie diverse vouchere pentru taxi și altele. Parcă au fost și procese pe tema asta.

      10
  41. NOU
    #148

    Cativa ani am lucrat doar de la birou, inclusiv in pandemie, pentru ca eram obligat.
    Am schimbat jobul, full remote, e foarte comod, si nu prea solicitant profesional.
    Acum sunt pus in situatia in care as putea sa aleg un job platit cu +50% dar cu 3 zile de la birou/saptamana.
    Decizii decizii…

    80
  42. Ceva imi zice ca undeva pe viitor 2-3 ani estimativ, vali va cita articolul asta „si ce mai ziceti voinicii mei, acum ca trendul de intoarcere la birou pornit din vest a ajuns si la noi?!”. Ca s-au modificat lucrurile spre WFH acum in unele firme nu inseamna ca modificarile nu sunt reversibile, cand piata imobiliara va da semne de slabiciune. Vedem. Sper sa ma insel si sa nu imprumutam tot din vest pe nemestecate, cum facem de obicei, indiferent daca e bun sau rau.

    22
  43. Noi am semnat addenda la contract anul trecut, in care e prevazuta obligatia sa mergem la birou…. o zi pe an. In practica, ne intalnim cu echipa o data pe luna la birou, dar daca nu poti sa ajungi, aia e.

    02
  44. E vorba ca am devenit putori. Nu ne mai place munca traditionala. Mai bine muncim in chiloti de acasa :))
    IT-istul ce are atat de special incat sa lucreze de acasa? Nimic
    Sa vina la birou ca toata lumea (ca oricum inoveaza pentru multinationalele din vecini

    01

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile