Revin cu pâlnia, că e importantă

palnia-1 palnia-2

Ăsta e unul din motivele pentru care am traversat vineri Braşovul, ca să merg la Real. După cum vedeţi pe ea, e produsă în Germania şi importată încoace. Preţul ei: 3 lei.

Discuţia asta am mai avut-o şi acum un an, dar mă văd nevoit să revin: chiar nu putem produce în România o amărâtă de pâlnie care să coste la fel sau mai puţin decât una produsă în Germania şi transportată aici? Suntem atât de impotenţi? Nu zic, maşini, tehnologie, asta nu putem, dar nici chestiile simple? Da, nu putem produce carduri de memorie şi obiective foto, dar nici măcar tricouri sau creioane? Sectorul privat ce face, în afară de a da faliment după al treilea Q7? Statul cum încurajează şi protejează producţia locală?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

48 comentarii

  1. real nu e magazin romanesc, pe deasupra suntem in Uniunea Europeana, nu avem cum sa ne protejam de Germania, asta nu intelegeti voi….

    00
  2. Statul stă. Nu asta trebuie să facă ? Altfel de ce i-ar mai spune stat ?

    00
  3. si cum vrei bre sa ajunga unii sa conduca lumea, daca fiecare e independent si poate produce multe?
    Sau si tu crezi ca teoriile conspiratiei nu au nicio baza reala?
    A se vedea cine e la Bechtel si de ce se-ntampla ce se-ntampla. ca sa dau numai un exemplu…

    Sigur, peste toate manevrele, de acord cu tine ca la mijloc mai e si indolenta si nesimtirea romaneasca.

    Alt exemplu: fabrica de medicamente din Bucuresti. N-ai decat sa faci o ancheta si sa vezi ce se facea inainte, cine a cumparat-o dupa revolutie, cum a distrus-o planificat pentru ca sa ajungem sa importam aproape tot.

    Alt exemplu: distrugerea planificata a ARO, care in loc sa se privatizeze strategic si corect si astazi sa fie un succes sub aripa unui mare concern, e o amintire.

    00
  4. Pardon, dar uite ca unii produc si palnii:

    00
  5. nu uita zoso ce industrie puternica am avut pe vreme lui ceasca…deci se poate, putem..numai ca primul lucru pe care l-au distrus dupa revolutie a fost exact industria..deci NU SE VREA CA ROMANIA SA FIE O TARA INDUSTRIALIZATA

    01
  6. Sa mori tu ca nu producem palnii? Ai auzit de plastor? E una din fabricile de plastice din Romania. E undeva prin oradea. Ia d’aici , inclusiv nenorocita de palnie.

    Dar nu asta e problema, ca de produs, producem. Problema e de produsele pe care hypermarketurile le-mping pe rafturi. Si treaba sta in felul urmator. Un gog importa un produs, are un alt gog in pozitie de conducere la un hypermarket, impinge niste bani lu’ ala, ala ii baga produsu pe raft. Apropo, nu vrei sa stii cat plateste o companie pentru a cumpara a bucata de raft buna intr-un hypermarket. Da, da, ai citit bine. Cumpara locul pe raft!

    00
  7. nu ca nu se poate, nu se vrea!

    00
  8. asta e foarte tare. importam palnii. zoso nu m-ar mira sa ajungem sa importam PAINEA!!!

    00
  9. @Zoso: pai daca nu cumpara Real de la el…cum sa se salveze de la faliment?

    00
  10. statul nu incurajeaza nimic, noi trebuie sa fim o tara de consumatori. Si apropos de palnia de mai sus: daca nu scrie MADE IN GERMANY 99,9% nu e produsa in Germania si asta iti spun din experienta. Si nemtii incep sa renunte la productie si sa cumpere via CHINA sau alt stat, pana si POLONEZII care stau binisor la capitolul productie lucreaza via CHINA asa ca pt. ce sa producem in RO cand este mai ieftin sa iei din CHINA, TURCIA, GERMANIA ?

    00
  11. Teoretic ar trebui sa putem, pentru ca mana de lucru e mai ieftina. Ar trebui sa produce aproape orice mai ieftin, ca nu platim angajatii cu mii de euro, ci cu sute, si totusi nu se-ntampla asa.. i wonder why.

    00
  12. Ce faci cu ea ?

    00
  13. Nu, nu stim pentru ca in cazul maselor plastice marea majoritate a firmelor nu au utilaje care sa le permita sa fie competitivi. Pentru ca o palnie sa fie ieftina tu trebuie sa produci cat mai multe pe ora. Si pentru a produce cat mai multe ai nevoie de utilaje, matrite etc.
    Firmele mici din domeniul maselor plastice nu isi permit sa realizele matritele inhouse si astfel costul produsului creste foarte mult.

    00
  14. Tata a luat ieri o palnie din asta de tabla cu 3 lei de la un magazin din colt. Din pacate nu are absolut nicio eticheta. Lui ii trebuie pentru a-si pune tuica in sticle. :D E important!

    00
  15. Palnii din plastic se mai produc in Romania dar e mai greu sa le gasesti in supermarket-uri datorita faptului ca magazine isi promoveaza produsele din tara lor. E o problema si a statului dar si a cetatenilor din acest stat care cumpara fara sa se gandeasca si la provenienta produselor. Celor de la Real le-ai trimis macar un e-mail prin care sa ceri sa comercializeze si produse romanesti? Nu toti privatii si-au luat Q7 insa de multe ori ca sa patrunzi cu produsele intr-o retea de magazine gen Real, trebuie sa platesti de multe ori contravaloarea unui Q7.

    00
  16. Pai exact asta iti spun si oamenii aia – intrebarea nu e de ce nu putem sa o producem mai ieftin, pentru ca sigur putem. Intrebarea e de ce, daca producem, nu apare la aia la Real ci apare una din Germania. Raspunsul e in comentariul 4.

    00
  17. Exista cel putin 4-5 fabrici care produc asa ceva la noi in tara. Vreo doua in Constanta, doua prin Bucuresti, una la Orastie (HD) si probabil mai sunt si altele de care nu stiu eu. O palnie asemanatoare cu cea din imagine costa 1,5 lei intr’un magazin de profil. Cea mai mare palnie costa in jur de 3.5 lei. Astia cu hipermarketurile au o politica de preturi absurda…mi s’ar parea normal ca in magazinele astea f. mari preturile sa fie mai mici dat fiind faptul ca au un rulaj al marfii f. mare si beneficiaza de discounturi de la producatori. De ex. preturile la articolele de menaj din Metro sunt extrem de mari.

    00
  18. Acum 1 saptamana am luat 10 bucati de tija lemn 30x30cm x 2m din OBI, pentru o cusca de caine. Lemn absolut banal, cu muchiile prelucrate, dar IMPORTAT din GERMANIA!

    00
  19. „sectorul privat” privat importa, ca oricum face bani relativ mai usor decat sa produca aici iar statul nu stie decat sa jupoaie pe toata lumea. Vrei sa faci biznis in Romania? Pai cotizeaza frate, ca doar nu o sa ne uitam noi la tine cum te imbogatesti tu si pe noi ne lasi pe dinafara – cam asa functioneaza mentalitatea statului. Ce daca tu dai faliment daca incerci sa respecti toate legile si reglementarile la o firma?

    00
  20. Noi suntem prea ocupati pt aceste lucruri vulgare care este palniile,Noi suntem indeajuns de avansati tehnologic pt a realiza ca Mac sux,Noi suntem indeajuns de elevati pt a conchide ca U2 sux si pentru a arunca dezgustati iphoanele in favoarea unor caramizi pe symbian ; in plus trebuie sa dam o sansa si germanilor ,nu toti au norocul sa fie urmasii legiunii a treishpea.

    00
  21. Daca ne-am apuca sa facem palnii, am reusi sa reciclam si plasticul…Am impusca 2 iepuri si am face un popor fericit…dar NU se vrea. Ni s-a dictat ce avem voie sa facem si ce NU. Asa este in UE. O tara importa tot si nu are voie sa produca nimic, asta e Romania…

    00
  22. Si ne mai miram ca apar astfel de articole prin ziare:

    https://www.mediafax.ro/economic/romania-ultimul-loc-in-ece-in-privinta-perspectivelor-economice-4998301

    Suntem praf (pulbere fina)… n-o sa ne revenim niciodata…

    Mai bine declaram razboi nemtilor si ne predam…

    00
  23. asta mi se pare si mie stupid. am luat la un moment dat niste foi de placinta de la un magazin de cartier si scria pe ele „Made in Bulgaria”, magazinul fiind in Suceava si avand si fabrica de paine in Suceava.

    00
  24. Eu in locul tau puneam anunt pe blog „am nevoie de palnie”. Sigur sareau cativa :)

    00
  25. Ce concluzie trag eu de aici? Ca se produc si la noi, dar cel putin eu (si probabil mai sunt multi ca mine) nu stiu unde as putea sa le gasesc. Si nici nu m-a durut prea tare sa aflu.

    Fackelmann. Da. Imi suna foarte cunoscut. Am si eu o groaza de maruntisuri de la ei. Luate din hypermarket, bineinteles. Pentru ca vreau sa iau tot din acelasi loc, sa nu-mi pierd timpul umbland sa iau fiecare chestie din alt loc. Si prin hypermarket n-am vazut asa multe produse romanesti.

    00
  26. Vadim Tudor presedinte, si se rezolva si problema asta.

    00
  27. Mda…mi se pare trist faptul ca AI DREPTATE:(

    00
  28. da bine, dar satisfactia pe care o ai atunci cand o cumperi Made in Germany :) e ca este mai mare. Iti spui „…domne am palnie de UE…” :), cred ca sunt importate la preturi de 10 centi bucata (ca oferta tip bonus) pe langa alte produse de valoare pe care le cumperi in cantitati mai mari pe bani mai multi. in germania un set de 3 palnii costa 1 euro, la cosul de reduceri ajunge pachetul de 3 palnii si la 50 de centi, depinde de oferta saptamanala. Palnia de germania costa 3 lei, cat costa palnia de romania ?

    00
  29. Cind va treziti? Romania e o tara de consum punct. Asa se vrea, de aceea s-a lichidat industria romaneasca si de aceea nici nu se vrea ca aici sa se dezvolte vreun fel de sector de activitate.
    Exista si la noi pilnii romanesti la set de cite 3 cu 2,5 lei, da’ nu le vrea nimeni. Da’ intrebarea mea e de mergeti voi sa va faceti cumparaturile din super si hipermarketuri? Pentru ca e mai comod sau mai „trendi”? De ce nu cumparati de la magazine romanesti sau de ce nu cumparati doar produsele romanesti? Daca cineva ar face un magazin cu produse exclusiv romanesti oare in cit timp ar da chix?

    00
  30. Multi dintre voi probabil nu stiu, dar nu toate fabricile mergeau bine nici pe vremea lui Ceausescu. Dar fiind sistem centralizat, nu se simtea. Fabrica de la Cluj producea si vindea. Avea profit. Ei, din profitul ala se acoperea pierderea din alta parte. Cum ar fi de la combinatul de camioane Roman. Erau vremuri cand Roman Brasov avea stocuri de camioane pe hectare intregi. Nu le cumpara nimeni din afara. Odata, China a facut o comanda de cateva mii de camioane (ele erau la oferta date, ca rugineau dracului pe camp), dar au avut pretentia ca fiecare camion sa fie ambalat intr-o „cutie” de lemn, sa fie astfel protejate de coroziunea marii. Asa au ajuns cutiile alea sa fie mai scumpe decat camioanele… Dar combinatul producea in continuare… Si oamenii se mandreau ca fabrica lor merge bine. De ce sa nu spunem adevarul ca pe vremea aia nu multi aveau carte si credeau si ei ce li se spunea.
    Chestia cu privatizarile moca sau marsave e alta mancare. :)

    00
  31. Eu sunt de parere ca aceste produse romanesti nu sunt acceptate de supermarket, hipermarket … aestea avand patroni si investitori straini care au in primul rand interesul de a vinde si promova produsele pe care tarile lor le produc . Deci prin aceasta miscare creste productia si banii se intorc in tara lor . Castigul este al lor in schimb ce noi romanii ne multumim cu produsele „nemtesti” refuzate pe celelalte piete occidentale.
    Iar tot ceea ce s-a privatizat in „Romanica” s-arealizat numai pe „comisioane ” cerute de partea romana.

    00
  32. Real e din grupul Metro, care e de sorginte nemteasca, e absolut normal sa gasesti produse de genul asta in magazinul lor. Posibil ca Metro AG sa aiba o cota parte din Facklemann sau un anumit interes sa le distribuie produsele. Iar in Romania eu unul n-as produce palnii fiindca ar trebui sa alerg sa dau spagi imense ca sa le pot vinde in lanturile de supermarketuri.

    00
  33. voi chiar credeti ca statul este de vina ca in Romania nu se produc palnii?

    come on :) eterna scuza jalnica: de ce nu face nimeni nimic? de ce nu face statul ceva? ca daca ei ar face, si eu as face… lol

    00
  34. obiective foto am putea produce … IOR a produs

    00
  35. @andrei, nr. 7: Nici nu ştii câtă dreptate începi să ai. Mai mult decât atât, nu importăm pâine ci vin ei să ne cultive pământul, să ne treiere grâul, să facă făina şi să ne vândă pâinea. Care ei? Maghiarii: https://www.hotnews.ro/stiri-esential-6508438-fermierii-maghiari-vor-are-terenurile.htm
    Aşa a ajuns „grânarul europei”.

    @Vali: ultima oară când am avut nevoie de o pâlnie mai micuţă nu m-am mai agitat prin comerţ. Am tăiat o bucată din mijlocul unui pet, am înfăşurat-o ca cornetele de hârtie pe vremuri, fixată cu o bucăţică de scoci şi a fost perfect.
    @Vali, again: pe alte bloguri îmi rămân id-ul şi emailul completate şi dacă revin peste jumate de an. Aici de fiecare dată trebuie să le reintroduc. Nu poţi face nimic? Ar ajuta comentatorii cinstiţi şi i-ar încurca pe cei care scriu tâmpenii sub diverse pseudonime.

    00
  36. Plm tocmai am terminat de privit vestitul episod din Top Gear , iar acum citesc ca nici palnii nu mai putem produce „cum trebuie”. Dupa ultimele 5 minute din episod , imi cam vine sa plang dupa perioada aia , mai bine zis dupa realizarile din perioada aia. Acum ne cacam pe noi si nu putem face un amarat de drum si speram ca macar fii fiilor nostrii sa aibe autostrazi.

    00
  37. Palniile noastre se duc, cel mai probabil, la export (nu in Germania). Chiar o sa caut o palnie la supermarket, in Germania, cu proxima ocazie, sa vad ce eticheta are pe ea.

    00
  38. nu e singurul lucru care ar putea fi produs in romania, dar pe care il importam de la altii

    00
  39. Sincer, o palnie facuta in Romania o sa-mi dureze mult mai putin timp decat una facuta in Germania. Sigur se rupe la prima folosire sau in compozizia ei chimica gasesti substante toxice pentru ca la noi se face orice ca se se scoata mai multi bani. Se reduce nivelul calitatii la minim desí iti vor lua tot atatia bani ca o firma nemteasca care iti va da acea palnie cu certificat de garantie.
    Eu stau in alta tara de vreo 5 ani si sincer ma bucur cand vad in magazine produse din Romania si le cumpar.
    Sunt clienta fidela a magazinului romanesc din cartier pentru ca dupa parerea mea nicaieri nu se fac salamuri, branzeturi, dulceturi etc… mai gusoase ca in Romania.

    00
  40. Ce de comentarii de la o palnie! Le are si Zoso asta. Culmea e ca palnia e importata de Fackelmann nume predestinat) si ajunge si in Bucuresti, mai plimba unu un Cielo cu o hartie toata ziua dintr-un sector in altul sa aprobe importul si asa mai departe. Si uite asa, pentru palnia ta, suferim si noi astia din Bucuresti. Ai aglomerat si tu traficul ca ai strabatut tot Brasovul pentru o palnie. Viata lui peste.

    00
  41. ar fi culmea ca si aia sa fie facuta in ro si trimisa in germania, apoi retrimisa „acasa”.
    globalizare nene
    intrebarea asta mi-a venit si mie in cap cand am vazut in marea britania steaguri de o lira made in china.
    raspuns? si ce daca, e mai ieftin.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube