Nu reușesc să înțeleg ura pe IFN-uri

De fiecare dată când mai văd plângeri pe forumuri despre asta, îmi aduc aminte de discuțiile cu amicii din bănci și IFN-uri. Toți, absolut toți, sunt uimiți de faptul că lumea nu înțelege ce e aia IFN, ce e aia împrumut pe termen scurt, ce e aia rată, ce e aia data plății ratei.

Amicul de la Provident (ați mai văzut comunicate de-ale lor pe aici, comentat, că sunt un punct bun al discuției) îmi povestea că ei nu execută bunuri, negociază amânări, faze din astea. Plus educație pentru clienți (au niște clipuri aici, pentru cine caută), să știe omul la ce se înhamă înainte de a o face.

Și totuși nimic. Vreau bani, nu pot merge la bancă din diverse motive, iau creditul ăsta, scrie și se spune de 12 ori că e credit pe termen scurt, spre bucuria celor care calculează dobânda anuală, agrează la ratele alea, după care se plâng pe net că nu e corect. Bos, nu îl lua. Serios. Nu îl lua ca să pui pe masă cele necesare de sărbători, nu îl lua ca să iei o tabletă vai mama ei nepotului, nu îl lua ca să îți iei un aifon. Îți faci singur rău. Nu ți face singur rău. Ia-l dacă ai nevoie, ia-l dacă poți plăti, ia-l dacă înțelegi ce e.

Altfel, lucrez la a face un interviu cu cineva dintr-un IFN, poate iese ceva bun.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

134 comentarii

  1. Vorba de camatar batran: romanul cand are nevoie de bani -> ii naste vaca. Cand trebuie sa dea banii inapoi -> i-a murit vitelul.

    00
    • Le are cu vorbele Nutu asta.

      00
    • Oamenii urăsc IFN-urile pentru că nu înțeleg ce presupune un astfel de serviciu. Se înglobează în datorii și apoi plâng că sunt dobânzile mari.
      Numero dos: modul de recuperare al datoriilor.
      Despre Provident nu mă pronunț in privința metodelor de a recupera banii.
      Dar nu mereu angajații lor sunt cei mai diplomați și se recurge la forță, amenințări, urlete, înjurături.
      Fazele astea țin cu bătrânii.
      Uite exemplu clar: o cunoștință a avut probleme grave cu banii, a luat de la IFN X.
      Nu a plătit la timp, au început să curgă amenințările la adresa tipei. Bătut la ușa de cădea tencuiala, amenințări de alea nesimțite, plus lipit pe ușa tipei un abtipild mare de tot. Practic i-a vandalizat ușa, foarte greu fiind de curățat.
      Tipul cu care era la momentul ăla i-a înmuiat oasele angajatului de la IFN, tipa fiind efectiv terorizată.
      A plătit datoria, a plătit dobânzile, penalizările.
      Ok, sunt de acord că nu e ok să nu își plătească datoriile. Sunt de acord că trebuie să își recupereze banii, pentru că e o afacere, nu fundație.
      In schimb episoade din ăstea fac oamenii să îi urască.
      Toți știu în ce se bagă. Că banii primiți sunt buni. Greu cu datu înapoi. Dar nu au ce face decât să se plângă și să nu recunoască faptul că nu au educație.
      Mai am niște povești interesante cu ifn-iri, cu credite date la țară și cu țăranii iesind cu topoarele la ei.
      Cazuri spuse de angajați ai unui IFN local.

      00
    • nenea ionut, de la inglobat in datorii m-ai pierdut

      00
    • Era „b” langa „d” pe tastatura ce stii tu… :)

      00
  2. Salut . Corect ce spui, insa este un aspect: ei induc din punct de vedere psihologic ideea ca „este simplu sa iei un astfel de imprumut”. E fara bataie de cap. Viseaza tocmai publicul care nu se informeaza , comod si mai putin educat ( uneori). Nu stiu cat i se spune direct la semnatutra: ai luat x suma, platesti y. Inseamna o dobanda anuala de x%. Le place si Ifn-urilor acest public. Desigur, ca din cand in cand mai vine cate unul care isi pune fusta-n cap. Asta e. Riscul meseriei.

    00
    • @BogdaN ” Viseaza tocmai publicul care nu se informeaza , comod si mai putin educat..” Ai dreptate, daca m-as fi informat as fi aflat cum pot sa primesc milioane de euro imprumut, pe 30 de ani, cu gratie de 29 si 11 luni, ca sa-mi iau mosie langa Fundulea. Dar, cum nu m-am informat…

      00
    • Care e diferenta intre reclama lor si reclama la niste medicamente care te incurajeaza sa faci abuz alimentar?

      00
    • vizeaza, nu viseaza

      00
    • E cam aceeasi treaba ca la tigari (scrie pe pachet ca iti fac rau), sau alte produse/servicii care exploateaza slabiciunile oamenilor.

      Unii oameni sunt slabi din acest punct de vedere, cand vad o femeie in revista, o sticla de bautura, o masina, sau li se vinde un vis, nu mai au controlul, simt nevoia sa isi satisfaca nevoia aia ACUM, nu conteaza costurile de mai tarziu, IFN-urile sau Lorand, exploateaza latura asta prin advertising, indiferent daca pe alta parte baga educatie.

      00
    • Cam de aici cred ca vine ura, a face bani prin exploatarea slabiciunilor noastre, nu e cea mai etica treaba.

      00
    • @Ionut

      ”a face bani prin exploatarea slabiciunilor noastre”

      Păi ce facem, de acum urâm și … damele de companie?

      00
    • da, ma , hai sa dam cu minusuri la Al Harumi , ca Basescu e usa de biserica, hai sictir dragi prieteni!

      00
  3. Am inteles. Deci te-ai vandut la IFN-uri :)

    00
  4. Cred ca singura problema, reala, pe care o poate avea cineva atat cu IFN-urile cat si cu creditele de la bancile normale, este lipsa de informare corecta a clientului. Unii oamenii nu inteleg ca trebuie sa citesti si partea aia scrisa mic, mic, mic, intr-un colt, cu asterix. Unii nu stiu sa citeasca, unii nu au cunostinte de economie, dar li se adreseaza si lor ( mai ales lor as tinde sa cred ) aceste produse.

    Multi, din difertie domenii, si mai ales in zona asta de financiar, nu stiu sa explice pe intelesul tuturor diferite aspecte, cat e dobanda reala, cum poate fluctua, ce drepturi are clientul, ce obligatii are, ce obligatii si drepturi are banca/ifn-ul, ce se intampla daca da inf-ul faliment, ce se intampla daca nu mai poti plati, o luna, etc. Sigur, o sa spuna lumea ca tine de educatia fiecaruia, dar intr-o societate atat de complexa, cu multi analfabeti, e cam greu sa mizezi pe asta, ar trebui sa fie obligata banca/ifn-ul sa explice toate situatiile. Iar, exista contractul ala de credit, care are 60 de pagini, scrise in limbaje de lemn, limbaje facute cat mai complicate pentru a fi cat mai stufos si anevoios si sa te faca sa nu ai rabdare sa citesti, si ti se pune in fata sa-l semnezi, fara prea mari explicatii si, cumva, mai ales daca esti din categoria despre care am vorbit ( analfabet, slab pregatit, etc ) o sa te simti si aiurea sa ceri mai multe explicatii si semnezi si iti dai acordul si apoi, banca/ifn-ul se acopera prin faptul ca TI-A FOST PREZENTAT CONTRACTUL ALA.

    Asta e sigura problema reala, in Romania, in privinta acestor contracte de credit de la ifn/banci, etc. Daca ai toate informatiile si e clar ca nu se pupa cu ce iti permiti SI TOTUSI ACCESEZI acel credit, atunci iti meriti soarta.

    00
    • Uite, ca să zicem că nu au nimic de ascuns IFN-urile și totul ține doar de client să se informeze, de ce nu fac scrisul ăla mic din contracte în loc de 5 să fie de 20, să vadă și tot prostul ce scrie acolo și să nu mai poată zice că a fost înșelat, de ce?
      Serios, chiar asta aș face, aș pune omul să citească contractul, dacă văd că el n-are chef de citit și doar se preface, i-aș da alt formular să-l semneze pe care să scrie : îmi asum termenii și condițiile din contract și îmi asum răspunderea și pt faptul că nu am citit contractul!
      Și aia e, chiar absolut nimni nu s-ar mai putea lega de bănci și de IFN-uri că sunt muiști!

      00
    • @Toma: nu mai sunt contracte cu prevederi scrise cu fonturi mici de foaarte multi ani. E ramasa asta in folclorul urban.

      00
    • @Toma Si daca contractul are 3 pagini scrise cu size 12, oamenii tot nu il citesc. Ii pui sa completeze cu manuta lor formular obligatoriu cu suma imprumutata, rata lunara si suma totala pe care o va plati inapoi, si unii tot vor veni la un moment dat dupa ce n-au platit 5 luni ca ei n-au stiut de chestiile scrise cu BOLD in contractul ala de 3 pagini. Adevarul e ca unii sunt lepre si se dau nestiutori cand vad ca vine executorul dupa ei.

      00
    • Ai dreptate, și noi credem că este o problemă de încredere în sectorul financiar din România și, din multe puncte de vedere, este și vina noastră, a industriei, pentru că adesea nu am știut să comunicăm și am fost rigizi.

      Între timp, legislația s-a schimbat mult și acum clienții primesc în prealabil informațiile pre-contractuale cu detalii despre cât împrumută, cât e dobânda, ce se întâmplă dacă nu plătesc la timp și toate celelalte lucruri despre care vorbești. Și da, e adevărat, mai e de lucru, nu toți citesc informațiile alea și unii nu înțeleg ce semnează. Și noi am tras un semnal de alarmă – detalii aici https://www.youtube.com/watch?v=ADvxtTtS3PY.

      În sondajele interne de verificare pe care le facem, 96% dintre clienți spun că au primit toate informațiile de care au nevoie și că înțeleg cât costă un împrumut și 88% dintre ei cred că acest cost este pe măsura avantajelor oferite. Mai avem de lucru.

      Ideea e că scopul nostru nu este să vindem unor persoane care nu înțeleg la ce se bagă sau care nu ne pot da banii înapoi. Nu ar avea logică: împrumutăm din banii noștri (pentru că nu putem lua depozite), nu avem penalități. Business-ul nostru depinde de încrederea clienților noștri, pentru că încrederea înseamnă că rămân clienții noștri și că ne recomandă și altora.

      00
    • @Bărbosu’ are dreptate. am lucrat într-o bancă, povesteau colegii din sucursale cum le cereau clienților să citească contractul de credit ”da’ ce-mi trebuie, știu ce scrie acolo, am mai luat credite”, sau ce-i de la ”litigii”, că se ”apărau” unii cu ”da’ ce, credeți că eu am citit contractul?!”

      00
    • Băbăieți! Ați citit vreunul un contract de la Vodafone, Digi , Enel sau, mai rău, Telekom? Vai mama mea, cum sunt și alea!

      00
    • prima oară când am semnat un contract d-ăla am citit. După aia nu, recunosc!

      00
    • Nu citesc contractele pe moment, știu în mare ce scrie în ele, iar din moment ce am ajuns în fața faptului împlinit oricum nu prea mai am de ales. Dar iau contractul ăla cu mine acasă, dacă nu îl citesc acasă măcar îl păstrez la un loc cu celelalte acte, bonuri, garanții și etc, pentru referințe ulterioare.

      00
  5. Cum nu înțelegi ura? Nu e vina individului că e prost de pute și toacă bruma de bani care-o are pe prostii care mai de care, ci e vina IFN că-și vrea banii înapoi.
    „Să ni se dea, să ni se facă!”

    00
  6. Iti zic eu de unde ura asta. Pentru ca au target mai mult pensionarii si persoanele in varsta, adica exact categoria cu cele mai putine cunostinte economice. Nu ar fi fost o problema daca le-ar fi explicat pe intelesul lor, gen „tataie, iti dau 100 de milioane imprumut, iar tu trebuie sa-mi dai cate 12 milioane pe luna, timp de un an. Daca nu mi-ai dat rata intr-o luna, o sa platesti de-ti crapa fierea”.

    Ok, stiu ca e utopica abordarea mea, dar atitudinea asta de camatareala legala nu mi se pare in regula. De acord, si bancile procedeaza la fel, operatorii de telefonie mobila care suna bunicii si le propun smartphone nou gratis cu abonament de 13 euro lunar (7 euro + 6 euro rata la telefon)…

    00
    • Subscriu.
      Iar articolul trebuie marcat cu P.

      00
    • 56% dintre clienții noștri sunt femei iar 43% au vârste cuprinse între 35 și 65 de ani; aproximativ 20% dintre ei sunt pensionari. 4 din 10 locuiesc în zone rurale și sunt mulți care au acces limitat spre deloc la orice fel de infrastructură de servicii de creditare.

      00
  7. „ei nu execută bunuri”

    😀 asta e prin omisiune așa. Ei nu, ei doar vând creditele și alții gen kruk execută bunuri.

    00
  8. Nu stiam ce e aia IFN, institutie financiara nebancara…care resprecta legea.
    Cum clanurile mafiote de la noi, clar respecta legea avand in vedere ca nu se ascunde nimeni si politia+justitia nu au nici o problema cu ei => Am putea spune, de exmplu: clanul duduianu e un IFN romanesc?

    00
  9. Nu stiu cum e cu Provident, dar stiu cum este cu TBI. Prin Iunie sau Iulie am avut nevoie de o suma de bani si nu o puteam lua de la banca pt ca bancile nu iau in calcul ce declari tu la anaf in declaratia 200 si ii doare la banana.
    Toate bune si frumoase cand sa inchei creditul cu ei, toata lumea voioasa explica ca trebuie sa platesti 3 luni minim dupa sa ceri re-evaluare etc. NIMENI, dar absolut nimeni, NU ITI SPUNEA DE DOBANZI sau altceva. Au ramas aia masca toti cand am luat contractul ala si am inceput sa citesc si sa pun intrebari.
    Long story short: am luat creditul si m-au asigurat ca luna de luna o sa imi trimita email cu 1 saptamana inainte cand am de plata = nu am primi email nici macar cand am inchis CREDITUL si am achitat tot.
    Fac orice ca sa te puna in imposibilitate de plata si sa traga cat mai mult de tine.

    Vorbesc din experienta avuta cu IFN TBI strict. Am inchis, am rezolvat totul perfect. Si daca mai am nevoie, mai apelez la IFN mai ales pe termen scurt si sume mari pe care bancile nu mi le acorda.

    00
    • M-ai facut curios – despre ce sume mari vorbim aici? Provident parca am vazut intr-o reclama pe la metrou (drept e ca acum ceva vreme) aveau o limita pe la 10.000 lei. Banuiesc ca si TBI si restul se invart cam in aceeasi plaja.

      00
    • „Fac orice ca sa te puna in imposibilitate de plata si sa traga cat mai mult de tine.”
      La fel fac si camatarii. Daca te duci cu banii in ziua fixata, nu o sa ii gasesti acasa.

      00
  10. Cred ca problema e ca ai și oameni cu IQ<80, pentru care și conceptul de dobânda e prea abstract. Ce te faci cu ăștia? Societatea modernă devine din ce in ce mai inaccesibila pentru ei.

    Dar probabil majoritatea sunt leneși care evita sa gândească, e mai simplu sa te văicărești. Și tentația unui iPhone nou e mare. Doar așa se măsoară succesul, in iPhone, BMW și țoale.

    Și nu e vorba doar de IFN. De pe vremea împrumuturilor in franci elvețieni mi-a rămas in minte amintirea unuia care luase in franci elvețieni ca sa își poată lua mașina straina. Loganul pute…

    00
  11. Pentru ca educatie financiara, telefoane si automobile…

    00
  12. Salut,
    Eu sunt cristici, „boomerul” care a scris articolul ala cu „Sparg banii ca un VIP”. Articolul ala despre „celebrul vlogger Selly”, unde intrebam cum de o arde gagiul cu „educatie financiara” pe la TV, iar pe YouTube „sparge banii ca un VIP”.
    Azi, chiar dupa ce termin de scris comentariul asta, ma duc sa scot din rahat un prieten care a imprumutat cu dobanda de 120%. 120%!!!! Adica, ar avea de platit rate, adunate in final la mai mult decat dublul sumei imprumutate.

    Mi se spune ca sunt zgarcit, carpanos, ca nu fac nimic cu banii, ca ce sens are sa ai depozite in banci (nici nu am prea multi).
    Uite la ce e nevoie sa mai ai niste bani pusi de-oparte: uneori pentru a scoate din rahat oameni.
    Gagiul are rata 3000 de lei la un Provident din asta (nu stiu daca e chiar Provident). I-am zis ca-i inchid eu creditul, facem un contract la notariat sa-mi dea banii inapoi lunar, ca si cum ar plati rata la Provident, dar la mine plateste mai putin de jumatate din timp.
    – Pot sa-ti dau mai putin de 3000 de lei pe luna?
    – Da. E ok. Cat?
    – 1000 de lei.
    – Say what!? De ce nu 3000?
    – Sa mai am de trait.
    – Dar daca nu ma ofeream eu sa te scot din cacat, ce faceai, cum traiai?
    – ….
    – Tu vrei acum sa ce? Pentru ce vrei 2000 de lei in plus pe luna, cand de juma de an stai fara astia 2000 de lei pe luna? CE „sa traiesti”? PAINE CU PATE pana termini cu ratele!!!!
    – Dar…
    – De asta esti in cacat, ma! Pentru ca, uite, nici nu ai primit banii de la mine, tu ai mai vrea 2000 de lei in plus pe luna, „sa ai de trait”. Acum, azi, ieri, luna trecuta, acum jumatate de an, cum traiai!? Vreau macar 2000 pe luna.
    – OK. Pot.
    – Da’ tu nu voiai sa-ti iei casa?
    – Ba da.
    – Si cum crezi ca ai sa strangi bani de avans, nu mai zic de rate, cand tu vrei „sa ai de trait” inca 2000 de lei pe luna, dupa ce deja „traiesti” de ani de zile cu ratele astea?
    – Pai…
    – Man, da-mi 3000 de lei pe luna (hai, 2000 de lei, sunt ok), si dupa ce termini cu mine, mai mergi asa un an. Mergi inca un an, sa pui 3000 de lei pe luna in contul tau. La sfarsitul anului ai un avans pentru o casa. Gandeste ce spun! Cum de ai trait cu ratele astea pana acum? Cum de pana acum ai putut, iar acum de-odata nu poti? Ce faceai daca nu ma ofeream eu sa te scot din gaura?
    Te sun eu cand sunt oferte la pui cu 6 lei/kg, in supermarket. Te anunt eu cand sunt reduceri la dero, la cafea…
    ––
    Zoso, saptamanal, tată. Trebuie saptamanal cate un articol din asta.

    00
    • Am uitat sa spun ce a facut cu banii omul: Nimic. Nu se vede nimic. Absolut nimic. O mobila noua, un telefon, un PC nou, o masina, excursii pe-afara, o… o ceva sa se vada! Nimic.
      Nu inteleg cum poate cheltui doua salalarii (are doua joburi) si sa nu se vada nimic.
      Il ajut de mila, pe bune. Dar cred ca va fi degeaba, cumva.

      00
    • astfel de oameni nu merita scosi din rahat!

      00
    • „Educatie financiara” intr-o fraza: Cheltuie mai putin decat castigi. Atat. Atat trebuie sa stii.
      „Nu te intinde mai mult decat plapuma.” cred ca e chiar un proverb.

      – Cat ai dat poe telefonul asta?
      – 1000 de euro.
      – Fraier.
      – Dar tu ai acelasi telefon!
      – Da’ fraiere, dar eu l-am luat cu bani din credit la Provident. Stii cat face telefonul asta din mana mea, care e identic cu al tau? 2200 de euro!! Pentru ca eu „sparg banii ca un VIP”, iau imprumuturi cu dobanda de 120%!

      Cacat.

      00
    • @cristici: îți spun din experiență: indivizii respectivi nu vor să învețe din greșeli. Nici din sfaturi. Te chinui degeaba. Am renunțat la doi prieteni care se comportau exact la fel. Aveau doar pretenții, nexam responsabilități.

      00
    • Pe ce a cheltuit: ori bautura si tigari, ori femei, ori pariuri sau pacanele. In orice caz, slabe sanse sa-ti mai vezi toti banii la timp, fara telefoane si nervi. Asta e, ramai cu satisfactia de a fi un prieten de nadejde.

      00
    • De asta e contract prin notariat.
      Apoi, mai e asta: https://youtu.be/78-4RobJQ0Y
      Intreb sincer: daca ai avea un prieten ca mine, un om care se ofera sa te scoata din cacat, ai vrea sa-l pierzi pentru cateva mii de euro? Pe termen lung zic, ca omul n-are 30 de ani impliniti (eu am peste 40 de ani). Crezi ca intalnesti des oameni ca mine? :)
      Oricum banii se vor recupera intr-o forma sau alta. Dar de ce sa nu faci ce zici ca faci?

      00
    • nu as face contract de imprumut. Mai degraba ia-i tu cafea, pui etc si lasa-l sa plwteasca la provident. Daca de acum s-a fasait sa iti dea mai putin, peste 5 luni nu iti mai da nimic.

      00
    • IFN-urile de asta sunt urate. Nu 10, 20, 30%, dobanda 120%!
      Am o speta in familie, nu IFN, PC. Explicat de mi s-a urat: te duci cu un inginer constructor daca e structura vizibila, te duci cu un mester sa verifice finisajele sa iti spuna ce o sa mai ai de cheltuit asa cum te-ai dus cu masina in service cand ai cumparat-o. Planul nu e conform cu ce e in teren, nu ai cum sa inchizi bucataria plus alte lucruri. De locatie nici nu mai vorbesc. Mai iei pe cineva sa citeasca contractele ca sunt banci si banci si vezi ca ai semnat ca girezi cu veniturile viitoare si adio darea in plata(ce se poate intampla? viata se poate intampla, la PC nu se aplica oricum). Nu s-a lipit nimic. S-a dus.

      00
    • viața e frumoasă, trebuie trăită

      nu frugal

      00
    • ala nu e in stare sa tina banii pt alimente si intretinere si tu ii dai idei cu avans pt casa?

      00
    • Daca n-are nimic pe numele lui, contractul notarial este fix zero-barat.
      Succes la recuperat, daca nu plateste.

      00
    • @cristici , nu-i da boss bani împrumut. Deschide o societate comercială , SC Cristici Energy ACAM SRL( Apă Caldă Aproape Moca), îl faci pe om asociat și l-ai scos din belele. În maxim juma de an, parol, îți trimite bezele din Maldive.

      00
    • NOU
      #52

      Pastreaza-ti banii si saluta-l, prieteneste, de drum bun. Din experienta proprie, banii imprumutati „la prieteni si la rude” erau mai bine cheltuiti daca le dadeai foc si te pisai pe ei (pe bani – n.a.), te filmai si te puneai pe Youtube.

      00
    • Paco, banuiesc ca vrei s-o sugi cumva despre articolul meu de sambata.
      Am acolo un comentariu:
      „Sora mea are boiler (nu are centrala termica, nu e racordata la vreo retea de apa calda). Stii cat ii vine factura la curent electric? 600 de lei pe doua luni, pentru 3 persoane. Adica, apa calda costa 100 de lei de om, pe luna. (calcul empiric) In poze sunt chestii de 1000-2000 de lei (bani pe care ii platesti o singura data), si poti deservi 3-4-5 persoane (scrie in reviews si in comentarii).”
      Cu gandire de felul asta, am ajuns sa pot sa dau imprumut mii de euro unor oameni. Sunt bogat? Nici pe departe. Dar daca pot economisi 300 de lei pe luna, incerc chestii. Macar incerc.

      00
    • Nu spun că nu există astfel de situații, știu doar că nu e clientul nostru, pentru că nu avem nicio variantă de împrumut care să ajungă la o asemenea rată lunară. Dacă ținem cont de faptul că valoarea ratei nu poate depăși 40% din veniturile disponibile – conform regulilor BNR – ar însemna un client cu un venit măricel care de regulă nu apelează la noi. La noi, rata medie este undeva la 214 lei. Și da, avem dobânzi mai mari (nu 120%), dar asta nu înseamnă că facem o gălăgie de bani. Multă lume crede că la o dobândă de 41% pe un an la un împrumut de 1.000 de lei, clientul plătește 410 lei, însă nu e așa. În realitate, el plătește 204 lei, pentru că dobânda se aplică mereu la soldul împrumutului, adică la suma împrumutată, care scade cu fiecare plată, deci după prima plată vei aplica 41% la 980 de lei și așa mai departe. În final câștigi 200 de lei, nu 400. Găsiți mai multe explicații și exemple similare pe http://www.provident.ro/transparent.

      00
    • @Cristici, îți doresc din tot sufletul să-ți recuperezi banii.

      sunt oameni care sunt atât de disperați după banii imediați că fut prietenii de ani de zile, prietenii care le-ar putea aduce inclusiv avantaje financiare.

      00
    • @cristici. La supt o dai cui îți permite, nu mie, că n-am muls mufloni împreună. Și avioane gen ,,am ajuns sa pot sa dau imprumut mii de euro unor oameni,, le fredonezi la birturile cu lăutari și dedicații., Pentru o mie, îți face Dani Mocanu un șlagăr de curge din calorifer mojito. Mai ușor cu dumele, că nu e frumos.

      00
    • Paco, ratezi ocazii sa pari inteligent.
      Ia, mai baga niste comentarii de cacat, sa te dai tu interesant.
      Mai scrie niste initiale, sa creada lumea ca esti inteligent.
      Sau… Parol! Bezele din Maldive! Muls mufloni!
      Cacat.

      00
    • Eu scriu aici cazuri reale, cu oameni ajunsi in situatii foarte grele pentru ca nu au fost atenti la texte cu steluta (cel mai mic motiv), trebuie sa apara cativa prosti sa o suga cu impresii de oameni interesanti.
      Unde e plus-valoarea comentariilor tale? Care sunt informatiile care merita citite din comentariile tale? De fapt, de ce ai comentat, sa o arzi interesant? Esti doar un prost, de fapt.
      „Mufloni”

      00
    • Pe un fost coleg de scoala generala, nu acesta din cazul de fata, il cautau „valutarii” sa-l omoare.
      Cunosc un tip „bani si valoare” care s-a dus la spalat vase in Irlanda (atat a gasit repede), pentru ca il omorau pentru 7000 de euro datorie.
      In tabara cealalta, am prieteni care au fost (poate mai sunt) recuperatori prin Belgia. Recuperator, poreclit „Buldozer”.
      Nu mananc rahat, cunosc multe situatii disperate, cu oameni plangand ca au facut prostii, si nestiind cum sa iasa din mizerie.
      E o boala. Sa joci la pacanele e o boala. Sa bei ca un idiot pana ajungi sa ai descoperire de card de sute de milioane – sa ajungi la popriri pe salariu ca tu nu te poti opri din baut… e o boala.
      Cunosc oameni care au pierdut multe zeci de milioane (bine ca nu mai mult) cu Forex si alte prostii. Credea ca, la 30 de ani, e expert in Forex, el neavand macar terminata o facultate.
      Sunt cazuri foarte grele, oameni disperati, care nu mai pot iesi din torentul asta, in care de 2 ani platesc numai dobanda!
      De asta e nevoie de macar un articol din acesta pe saptamana, pentru ca la fiecare 10 manelisti cu „bani si valoare” sa fie macar un articol din asta, scris mai simplu decat o face ZF.

      Trebuie sa apara cate un „Paco” sa o arda el interesant…

      00
    • Majoritatea celor cu probleme, cunoscuti de mine, faceau descoperiri pe card in vremea creditelor cu buletinul, si spuneau: „Ce sa-mi ia, ca nu am nimic pe numele meu! Ce prosti sunt aia de la banci!”
      Uite ca in 2020, gagiul plateste datorii din 2008, cu dobanzi adunate in toti anii astia. Poprire pe salariu.
      Si cati or mai fi, chiar si in 2020, care cred ca „Ce sa-mi ia, ca nu am nimic pe numele meu!”, sau „viața e frumoasă, trebuie trăită. nu frugal” (sic!)
      Daca maine pica pe jos si trebuie sa aiba bani de un medic, de o pastila, moare cu zile. Ca-i prost. Ca el „nu a trait frugal”.
      Cum e sa fii de meserie contabil, si sa faci prostii din astea!? Cum sa crezi ca banca nu poate ajunge la tine, meseria ta fiind contabil!? Cu ASE terminat, cu meserie de contabil!
      Voi intelegeti, ma, cum e tara asta!? (ca nu cred ca doar eu ma invart printre oameni din astia)

      00
    • Nu stiu cum se face, ca de vreo cinci ani (de atat timp observ eu) parca s-a tampit lumea. A trecut criza din 2008, ce se intampla? Nu aud mai pe nimeni sa gandeasca cumpatat, sa gandeasca la ziua de maine.
      „Carpe diem: used to urge someone to make the most of the present time and give little thought to the future.”
      Oameni care primesc mosteniri si in loc sa-si ia o casa, pleaca in jurul lumii.
      Oameni care au gazul taiat pentru ca nu au fost in stare sa-l plateasca, si vor sa treaca la incalzirea cu lemne; iar asta in centrul orasului.
      Oameni care isi dau demisia si se apuca de „pictat cu degete”, ca „si-au gasit vocatia”…
      „Dam 17 milioane lunar pe tigari si bautura”: el n-are job, doar ea are, si au un copil.
      CE SE INTAMPLA, MA, CU ROMANII!? Cum de aud din ce in ce mai des de cazuri din astea? Cum ajung oamenii asa? Efectul televiziunilor?
      Cum va fi peste 15-20 de ani, daca acum e asa?

      00
    • Am fost „acuzat” de mai multe ori ca pun prea multa patima in ce scriu.
      Pentru ca ma doare, de aia. Ma doare ca nu avem o tara de oameni cu scaun la cap. :(
      Azi am sunat un prieten care lucreaza intr-o agentie loto. Din oras universitar, mare, top 5 orase mari din Romania. Adica, nu un sat plin de prosti.
      Agentie loto, cu pacanele.
      E unu’ acolo care joaca tot ce castiga la pacanele.
      Fratele lui, aceeasi BOALA cu pacanele. De data asta in afara. A pierdut o suma foarte mare de bani la jocuri de noroc. Solutia: s-a sinucis.
      Acum, mortul trebuia adus acasa. Astia nu aveau bani, pentru ca si in Romania… pacanele. Vecinii din bloc au pus mana de la mana, macar sa stranga il aduca pe ala din Anglia sau de unde era. Au stranas astia bani, i-au dat fratelui. Care frate ce a facut cu banii?
      S-a gandit „sa-i inmulteasca”, la agentia asta unde lucreaza omul meu.
      Bineinteles, a pierdut tot.
      Solutia: s-a spanzurat.
      Asa ca, parintii au ramas pe drumuri, pentru ca au avut doi copii bolnavi mintal care bagau tot ce castigau la pacanele.

      O sa vina de-alde Paco sa explice el cum sta treaba. O sa vine de-alde Flat sa ne povesteasca el ironic ca „o viata ai”.
      Eu stau cam 50-60% pe strazi prin oras, si vorbesc cu destul de multa lume.
      E grav, tata, e foarte grav. Zilnic ma conving de ce nu da tara asta inainte.
      Din vina cui, Selly, din vina cui!? Tu-ti youtube-ul si „sparg bani ca un VIP”!

      00
    • @cristici, da ce te-ai ofticat așa rău, balaure ?

      00
    • Cristici, eu am alta abordare, muuult mai liniștitoare, deși cu douaj’ ani in urma gândeam ca și tine: daca vrei să-ți pierzi un prieten, să-i bani împrumut! Nu va putea respecta înțelegerea, tu te enervezi și iese cu ruperea prieteniei! Niciodata nu se împrumută altuia mașina, femeia și banii tai! Iar a îmbia tu pe unul cu bani de împrumut e și mai nechibzuit. În străinătate oamenii nu cer bani împrumut de la prieteni sau colegi. Daca ceri așa ceva unuia se uită cruciș la tine și te refuza. E mai sănătos așa, pe principiul fiecare cu a mă-sii!

      00
    • Cristici, și încă ceva, înțelepciunea populară are întotdeauna dreptate: pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești! Nu o dată am constatat acest adevăr! Binele făcut cu forța se întoarce de multe ori împotriva celui care îl inițiază! Nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită!

      00
  13. Am avut o nevoie urgenta de vreo 3000 ron o data. Stiam ca am de incasat banii aia in 2-3 saptamani si erau surplus. Am apelat la IFN, am luat banii repede si cu 0% dobanda. L-am platit la timp, totul ok.

    Practic a fost cel mai rapid si ieftin imprumut luat vreodata. Pana si la rude e mai scump(psihologic mai ales). Multe IFN-uri au dobanda 0% pentru primul imprumut ca sa te atraga drept client. Totul e sa respecti datele pentru rate.

    In plus am luat imprumut pe persoana fizica justificand cu extrasele de cont de pe firma, ca nu sunt angajat si nu pot lua nimic de la banca pe pf.

    00
    • Ai, și zi, de atunci te bombardează săptămânal cu emailuri, telefoane și carduri surpriza pentru împrumuturi avantajoase? Că eu am luat doar o mașină de spălat de la Altex, mi-au dat un card Cetelem și plăteam rate la banca, iar după încetarea ratelor nu mai scăpam de ei, mi-au și trimis card suplimentar de credit, fără să-l cer, cu descoperire până la 6000 de lei! Nu l-am folosit niciodată, iar după vreo 6 luni m-au lăsat în pace! Fiindcă nu am nevoie de bani rapizi! Daca am nevoie de 1000 de lei, fac o renovare de baie in 3-4 zile , după servici, și îi am! Știți cum numesc asta? Libertate financiara!!

      00
  14. Am observat că majoritatea oamenilor tind să caute acest gen de info numai dacă ajung în situația de a fi obligați să le folosească. Puțini sunt dispuși să citească, întrebe un prieten sau să plătească pentru un curs de genul. Timpul să fie problema?

    00
  15. Ok, nu il lua ca sa pui mancare pe masa, dar din ce tin minte, Provident avea acum cativa ani o reclama exact despre cumparatul mancarii de sarbatori, ca sa faci masa „cum se cuvine”. Alta reclama era cu un credit pentru studii la medicina, alta activitate pe termen lung, ca doar nu faci medicina intr-o luna. Deci degeaba fac ei educatie financiara daca la televizor fac reclame inselatoare iar faza cu dobanda e mica mica mica. Nu as avea nimic cu ei daca ar veni cu reclame cinstite: ti s-a stricat centrala, nu ai bani si nu poti sta in frig pana la salariu, o saptamana sau doua. Sau depinzi de masina, ai de facut o reparatie urgenta si nu ai bani, iar masina aia e venitul deci iei niste bani s-o repari.

    00
    • E adevărat, vedem un vârf de cereri în perioada sărbătorilor și, deși nu îi întrebăm, e posibil să avem clienți care iau un împrumut ca să aibă ce pune pe masa de Crăciun. De câțiva ani buni, am schimbat abordarea în comunicările noastre comerciale, astfel încât să fim mai aproape de ce e relevant pentru clienții noștri, fără însă să încurajăm cheltuieli frivole. Cei mai mulți clienți Provident se împrumută pentru a face mici îmbunătățiri în locuință, a acoperi o cheltuială neprevăzută sau pentru diverse cheltuieli medicale. Însă de-a lungul timpului, clienții noștri s-au împrumutat pentru lemne de foc peste iarnă, pentru a-și cumpăra animale domestice care să îi ajute în gospodărie, să cumpere bilete de avion pentru a lucra sezonier în Spania, să-și pregătească copiii pentru școală sau pentru olimpiade. Lucruri simple, adesea normale, pentru care nu îți este întotdeauna la îndemână să te împrumuți de la rude sau prieteni. Găsiți mai multe informații despre clienții noștri pe http://www.provident.ro/transparent.

      00
  16. Poate motivul este imoral. Atât Google cât și Facebook nu te lasă să faci reclama la servicii de tip „payday loans”. Nu spune nimeni ca nu sunt legali, dar ca fac abuz de lipsa de educație financiara a unora, aici e buba.
    Multora nu le spune nimic faptul ca un împrumut are DAE 160%, nu rezonează cu nimic cunoscut, iar socoteala de tipul ai împrumutat 100lei și vei da înapoi 260 lei ii lasă reci, nu cuantifica valorile.
    In alt registru, niște copii se jucau în grămadă de nisip lăsată la poartă de un vecin, iese Vecinul și le spune” vedeți ca am văzut ca în nisip și-au făcut nevoile câinii și pisicile. ” copiii nimic, vecinul vedeți ca au făcu pisicile caca și pisu’, copiii nimic; Vecinul” vedeți ca s-au CĂCAT pisicile și câini în nisipul ala” copii sar ca arși și pleacă de urgenta.
    Uneori trebuie sa găsești calea potrivita de a transmite o informație, iar faptul ca tu scrii cu font 44 și bold DAE 260%(poți scrie lejer și 26.000%-nu cred ca ar întreba cineva ceva) nu te absolvă de vina morala. De aia urăște lumea IFN-urile.

    00
  17. In societatile, asa zis, civilizate s-a impamantenit ideea ca nu este ok sa profiti de pe urma prostilor. D-aia sunt ilegale alba neagra sau schemele piramidale. Bineinteles ca este o lupta permanenta intre oamenii fara scrupule si societate, legata de unde se trage linia respectiva. La cum vad eu lucrurile prostii sunt protejati pe cat de putin posibil astfel incat sa nu se ajunga la dezastre sociale. Acum depinde de fiecare daca considera ca IFN-ul este o afacere respectabila si daca cei angajati acolo sunt persoane respectabile. Eu unul sunt inclinat sa evit asemenea persoane.

    00
  18. Unul din primele mele job-uri in Bucuresti a fost la un lant de case de schimb valutar pe Mosilor si Magheru. Am fost alocat in casele care aveau comision (9%) si care erau cele mai problematice. Lucru semnalizat in felul urmator:
    1. Pe panoul de pe trotuar de care se impiedica lumea, font cat capul, in primul rand de pe afis.
    2. Langa gaura pe unde dai/iei bani la ghiseu, font cat capul, colorat.
    3. Inainte de tranzactie le spuneam oamenilor foarte clar, verbal si in mod repetat „imi dai 100$ primesti X lei”, scoteam un bon intermediar cu valoarea, pe care il dadeam clientului.

    95% din clienti nu reactionau in nici un fel la toate astea, erau numai cu „da-mi mai repede banii”. Din astia 95%, mai mult de jumatate se intorceau cu scandalul, sau plangand, dupa ceva timp, ca le-am dat mai putini bani decat „trebuia”. Pe mine m-a invatat foarte multe job-ul ala, dar strict on-topic, faptul ca romanii sunt pur si simplu prosti la bani. Ajunsesem sa citesc tipologiile de clienti si incercam cat se putea sa ii ajut/intorc din drum pe cei mai problematici. Daca ii vedeam batrani, tigani, mai ponositi etc le spuneam de 700 de ori in 700 de feluri ca iau comision, le aratam explicit cei 9% afisati clar. Oamenii parca erau retardati. Ajunsesem sa fac pariuri cu agentul de paza „in cat timp se intoarce ala inapoi”.

    Acum nu mai e comisionul la casa de schimb, e IFN-ul si cardul de cumparaturi. Nu mai fac infarct in fata casei de schimb, nu ma mai ameninta cu bataia/focul, acum se plang pe forumuri. Ideea de baza a ramas aceeasi, 16 ani mai tarziu.

    Noi vorbim de educatie financiara cu planificare pe termen mediu/lung si idei gen „si banii au costul lor”, dar pana acolo mi se pare ca romanii nu percuteaza chestii mult mai simple, la nivel de operatii matematice banale.

    00
  19. Dirty Money, episodul Payday.
    Era pe Netflix, cred că încă este.
    Legislația în US e diferită și cred că la noi nu s-ar putea întâmpla asemenea chestii (sau sper, cel puțin), dar e de văzut.

    00
  20. Cum adica sa nu il ia? Dar ce e prost dorel sa nu aibe aifon 12 xxxx max?

    00
  21. Oarecum offtopic. Acum 2-3 săptămâni, la BRD Amzei, le spun ca doresc sa fac o rambursare anticipata. Ma întreabă unde am făcut împrumutul. Le spun ca la BRD Tg.Mures. Reactie: Ah, pai atunci trebuie sa mergeți sa faceți rambursarea acolo… Câteva secunde de liniște… Mi-am pus poseta pe celalalt scaun, m-am așezat pe cel din fata mea și am anuntat-o ca voi face rambursarea la ei.
    În spațiul vecin cineva se certa pt ca venea pt a 3-a oara sa închidă un cont pe persoana juridica și acesta se pare ca se poate închide doar de directoarea de agenție care nici de data asta nu era prezenta.
    Secolul 21, digitalizare, povesti.

    00
    • Ce mi-e BRD, ce mi-e ANAF și dosar cu șină.
      Ăștia și Distrigaz Sud, cele mai comuniste firme.
      O ardem cu manele și digitalizare, dar Distrigaz Sud taie gazele pentru lipsă verificare instalație.
      Motivul: nu poate face verificarea instalației fără a avea contractul de furnizare proprietarul.Ăla gură cască îl pierde. Făcut sesizare și durează 30 de zile pentru a îl căuta prin arhive, cu mențiunea că nu se știe dacă îl găsește.
      Furnizor Distrigaz, contract cu Distrigaz, verificare instalație tot de Distrigaz, facturi emise de ei la locul de consum în baza unui cod de client.
      Ei nu pot face o împuțită de revizie la instalație fara ca proprietarul să le prezinte foile, in condițiile in care toate facturile sunt la zi, contractul este valid.
      Noaptea minții. Și noi vrem rachete în spațiu.

      00
    • Am un credit ipotecar la BCR. Am facut pana acum 4 rambursari anticipate (vreo 80k lei) si nu am avut nici o problema, desi am facut unele rambursari in Ploiesti si altele in Bucuresti. Au fost foarte amabili si chiar m-au sfatuit ca, daca adun bani, sa nu astept sa adun mai multi ci sa fac rambursari mai dese, pentru ca, la orice ban pe care il dau inapoi nu mai platesc dobanda. Am fost foarte placut impresionat de ei.

      00
  22. Gata a trecut moda amaneturilor deja? :)

    Situatiile aiurea, pt unele persoane, s-ar putea evita daca in scoala s-ar face ceva educatie financiara cat sa priceapa si ala cu nota 4 la lb romana sau matematica cat si ala olimpic.
    „pe vremea” mea incepuse sa apara timid ceva gen educatie antreprenoriala dar pun asta pe faptul ca eram la un liceu de profil economic, desi nici asta nu era decat sa fie… ma gandesc ca in 20 de ani or mai fi cosmetizat unele materii.

    00
  23. Hai ca azi se potriveste comentariul asta de doua ori :)

    “ Pana la urma, nu iei nimic cu tine pe lumea ailalta si e dreptul tau ca dac liber sa acumulezi cat mai multe datorii in viata asta.”

    00
    • auch , ne intrece si Belarus, aia cu dictator.

      00
    • Dupa ce ca suntem cei mai prosti din UE, avem cea mai mica medie a IQ-ului, acum suntem si ce mai „prosti financiar” din UE.
      Dar… au vreo legatura cele doua statistici?
      Si… faptul ca nu suntem „educati financiar” are vreo legatura cu faptul ca suntem si cei mai saraci din UE? Suntem cei mai saraci pentru ca nu suntem educati financiar (am avea bani daca nu i-am da pe prostii), sau nu suntem educati financiar pentru ca pe bune suntem saraci si n-are sens sa mai invatam din astea?
      „Sparg banii ca un VIP”.

      00
    • educația financiară nu funcționează la noi pentru că noi ne credem mai deștepți ca restul.

  24. Mda, in tari cu apa calda, exista termenul „Predatory Lending” care defineste fix genul asta de „afaceri” mizerabile cu credite la dobanzi enorme, care exista special pentru a profita de categoriile sociale sarace, care de multe ori au nevoie urgenta de bani, dar nu pot merge la o banca normala.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Predatory_lending

    Dar da, sigur, la noi e ok pt. ca, in dulcele stil romanesc, suntem inapoiati si mandri de asta.

    00
  25. Eu n-am avut niciodată de-a face cu providentul sau altele de țeapa, pardon de teapa lor, dar am o problemă mare cu genul lor de publicitate, dealtfel ca și cea la medicamente. Adică mi se pare imorală. Cine apelează la genul ăsta de servicii? Evident CINE MAI ARE SI ALTE DATORII. Adică la bănci. Cu alte cuvinte, Gigel și-a făcut credit aiurea la o bancă, nu-i mai ajung banii de țigări sau de păcănele sau nu își poate hrăni familia sau plati întreținerea pentru că nu e capabil să-și gestioneze venitul și atunci intră într-un rahat și mai mare prin supraimprumuturi. Dacă înainte mai avea vreo șansă să-și revină financiar, acum e clar condamnat pe viață, nu mai are scăpare, că el nu se descurca înainte, când nu plătea rată cu Dae imens. Astea cu „am luat un împrumut să plătesc meditații pentru copil” sau „o școală de recalificare” sunt la fel de nerealiste ca și „luați un medicament și puteți băga în voi de sărbători cât încape și dă pe afară că n-o să pățiți nimic”. Genul ăsta de discurs este imoral, fraierește pe fraieri, este identic cu alba-neagra, sau cu ghiulul de „haur” găsit pe stradă. Un om care pricepe despre ce serviciu e vorba, in veci nu se va băga în așa ceva, tocmai pentru că, in mod sigur, are și alte opțiuni. Iar cei care nu au alte opțiuni, mai mult decât ceilalți nu trebuie să se bage în așa ceva.

    00
    • Dacă ar avea un împrumut de la o bancă pe care nu îl plătește, nici noi, nici altcineva nu l-ar putea ajuta. Pentru că am avea acces la istoricul lui de creditare din Biroul de Credit și pentru că ar trebui să ținem cont de expunerea lui pe creditul respectiv, inclusiv din perspectiva gradului de îndatorare, care e de 40%. Undeva la 70% din toate solicitările noastre de împrumut sunt respinse din acest motiv. Noi vedem că fluxul e mai degrabă invers, mulți români iau pentru prima dată un împrumut de la noi, își fac un istoric de creditare și apoi pot lua și din alte părți. Când ai peste 1,1 milioane de români care au luat un împrumut de la tine în 14 ani de zile, cu un grad de satisfacţie constant de peste 80% și unul de revenire de peste 70%, când cele mai multe contracte noi vin prin recomandări de la clienți existenți, e greu de crezut că e doar o parte care câștigă. Eu cred că atât noi, cât și clienții avem de câștigat.

      00
    • @Provident: o cautare pe gugal: Alege Provident! … Noi suntem Provident, prima instituție financiară care a lansat în România … DAE minimă este 55,11%; DAE maximă este 130,46%., sincer lasand la o parte ca la 99% din raspunsuri sunt link la Provident, cred ca un pic de jena ar trebui sa existe. In mod cert daca cei ce iau imprumuturi ar sti sa socoteasca, ar intelege rezultatul calculelor, nu ar mai lua credit. Nu vad ce „arde” atat de tare incat sa accepti acel 130,46%! O operatie, DA. O r mai fi 2 – 3 cazuri din astea, unde chiar esti disperat sa rezolvi acum si indiferent de consecinte, dar in rest, cat aminte sa ai sa imprumuti la dobanzile astea? In afara de forma juridica, ce deosebire mai este intre un IFN si camatari? Niciuna. OK, e legal deci succes. Nu e ca la laba – neagra, ca acolo doar dai, nu iei nimic. Dar e 100% camatareala. A, si la banci e tot cam asa, zeci de comisioane care sa creacsa de fapt cat rambursezi. Ascunse exact ca la fraficul ala de transparenta: 10% la mama, 20% la tata, mai dau si pe profit, mai fac si ceva caritate, uite , mai sa-mi plangi de mila ca raman fara profit. Cucu, rata aia mare a dobanzii acopera reclama la TV la preturi mari, ca sa fie vizibiliate. Oricum sucesti problema, la IFN-uri apeleaza doua categorii: disperatii si aia fara minte [ a se citi IQ mic, lipsa educatie financiara, matematica putina, ce-o mai fi ]. Era mai sus procentul celor de la tara, cu explicatia ca acolo nu ajung bancile, dar nici apa calda, nici gazul nu ajung. Nu mai zic de medicina, dar omul merge la oras, daca nu cumva vine orasul la poarta.

      Imaginati-va o chestie: pe unul il doare maseaua, nu are taxi, autobuz, metrou sa-l duca la oras. Hopa vine medicul fantoma, ii pune un contract in fata, ii zice ca o sa ai DAE 140%, bla bla. Semneaza, ii trece si incepe sa gandeasca. Aualeooo, ce-am facut. Tarziu, durerea a trecut dar a venit durererea la portofel. CAm asa si cu IFN-urile astea cu inima mare care nu-si asuma faptul ca profita [ ca de aici vine si termenul am facut profit! ] de cei care nu stiu cum sa ia un credit, sau cred ca le-a pus cineva mana in cap cu asa oferta de imprumut pe termen scurt [ cred ca multi raman in cap cu ala zero la suta daca dai la termen, etc. ].

      00
    • @Pescarul amator Așa e, DAE maximă la noi e 130%. Multă lume nu înțelege ce e DAE, e o formulă matematică extrem de complexă, care uneori poate induce în eroare, mai ales pentru împrumuturile mici pe termen scurt. DAE este un instrument util când e folosită pentru a compara produse financiare similare, de sine stătătoare ea nu reprezintă eticheta costului unui credit. Să luăm bunăoară împrumutul care are DAE maximă la noi: 500 de lei (suma cea mai mică) pe 48 de săptămâni (perioada cea mai scurtă). Costul total este 222 (deci 45%), însă DAE e 130%. De ce? Pentru că așa funcționează formula, ea presupune că toți clienții plătesc la timp și că fiecare ban încasat e investit imediat pentru a produce alți bani. Ceea ce evident nu e adevărat.

      Iată cum arată trei tipuri de împrumuturi, care au aceeași rată a dobânzii, dar sunt acordate pe termene diferite:

      Sumă împrumutată: 2000 de lei
      Rata dobânzii: 13% pe an
      Comision analiză dosar: 100 de lei
      Cost total dacă suma e rambursată în 6 luni: 177 de lei (DAE 36%)
      Cost total în 12 luni: 244 de lei (DAE 25,4%)
      Cost total în 24 de luni: 382 de lei (DAE 19,8%)

      Observăm, așadar, că, la aceeași rată a dobânzii, pe măsură ce perioada de rambursare crește, DAE scade, deși costurile propriu-zise cresc! Așadar, un DAE mai mic nu înseamnă neapărat că plătești mai puțin. A compara un împrumut acordat pe 6 luni cu unul acordat pe 2 ani sau, cine-știe, pe 30 de ani, înseamnă a compara mere cu pere. Găseși mai multe informații în acest video https://www.youtube.com/watch?v=WdmyqnBa-XE&t=11s

      Cât despre profit, ei bine, ținta noastră de ROE (profit net pe capital investit) e de circa 18%. Uneori ne iese, alteori nu. Cu alte cuvinte, din 100 de lei pe care îi plătește un client drept cost, doar 18 lei rămân în buzunarul nostru. Dacă e corect, e prea mult sau prea puțin, asta e desigur discutabil. Însă să nu uităm că ni se întâmplă adesea să cumpărăm o sticlă de apă sau o bere la o terasă (din cele care mai sunt deschise) și că plătim conștient de 5 ori valoarea ei. Noi credem că oamenii aleg ce li se potrivește și că o fac știind ce primesc în schimbul prețului pe care îl plătesc.

      00
    • @Provident: Este adevarat ca DAE se calculeaza mai complicat, dar nu tine cont de ce ziceti voi: Pentru că așa funcționează formula, ea presupune că toți clienții plătesc la timp și că fiecare ban încasat e investit imediat pentru a produce alți bani. Formula tine cont de numarul de rate, perioada, costuri.

      Iau un calcul de la voi de pe site cu suma rotunda, usor de inteles: 10.000 RON. Tot de la voi de pe site: Rata dobânzii (fixe): 67,00 %/an. de rambursat in 2 ani= 18.302,72 lei, adica aproape dublu. Si da, sunt doi ani, nu unul, deci e normal sa fie mai mult procentual decat in 12 luni.

      Ca sa va explic de ce e DAE important: pentru ca tine seama de total costuri. Adica degeaba zic eu ca iau 1% dobanda, dar iau comision de administrare, de risc, de nu stiu ce si de fapt eu platesc dublu, adica 100% din suma imprumutata. De asta a aparut DAE, ca sa evite smecheriile de genul asta. Parca Postbank dadea credite cu zero la suta dobanda, acum 20 de ani. Doar ca cine nu intelegea credea ca ia 100 de lei si da inapoi tot 100, dar nu era asa.

      Legat de profit, iarasi este o smecherie: castig 100 de lei, imi dau salariu 99 si zic ca am 1% profit. Adica si aici e o manipulare, nestiind practic cum se calculeaza intern profitul. Sau imi iau o maisna de 101 lei si nu am nici porofit, sunt pe pierdere. Sa fim intelesi, nu neg legalitatea afacerilor tip IFN, mai putin si a dv. E ok atata timp cat e legala, dar nu ati raspuns, care e diferenta intre camatari si IFN? Lasand la o parte legalitatea, principiul e acelasi: si ei raman cu profit mic, ca dau la militian, la batausi, la ala si la ala, vai de capul lor. Dar lumea nu-i iubeste, ca despre asta era titlul articolului, de ce lumea nu are la inima IFN-urile. De aia, ca jecmaneste omul. O face legal? DA. Moral? Parca NU. Justificat? Justificari avem cu toti, inclusiv cand ii dam o palma unuia: ne-am iesit din fire, ne-am enervat, nu ne-am putut abtine. Ajuta cuiva justificarile? NU. Succes!

      00
    • @Pescarul amator Ai dreptate, cheia utilizării DAE este calcularea ei pentru aceleași condiții de sumă, perioadă de rambursare, număr de rate și tip de dobândă, întrucât valoarea DAE diferă sensibil in functie de aceste variabile. În plus, e bine de știut că DAE nu ţine cont de o serie de taxe care nu pot fi estimate la momentul solicitării/acordării împrumutului. Cu alte cuvinte, DAE calculată inițial este valabilă până în momentul în care se face o plată anticipată, se modifică dobânda (dacă e variabilă) sau sunt aplicate penalități pentru întârziere la plată. Eu spuneam doar că acea DAE maximă de 130% la care făceai referire nu înseamnă că un client ia 100 de lei și dă înapoi 230 într-un an. În piață există variante de împrumut mult mai scurte decât ale noastre, pe 15 zile, care au o DAE de câteva mii la sută, deși costul propriu-zis pentru cele 15 zile e de câteva zeci de lei, fără să fie nimic putred la mijloc. DAE e extrem de utilă când o folosești pentru a compara mai multe oferte de credit similare.

      În mod clar, IFN-urile nu sunt pentru toată lumea și cred că e utopic să aspiri să devii un love brand în industria financiară din România. Noi vrem doar să oferim argumente raționale prin care oamenii – inclusiv cei care nu ar lua niciodată un împrumut de la noi – să ne înțeleagă mai bine. Noi credem că servim într-un mod transparent o nevoie reală care în lipsa noastră nu ar dispărea, ci ar forța oamenii către alternative cu care ne compari.

      Separat de aspectele legale despre care vorbești (suntem supravegheați de Banca Centrală și respectăm tot ce înseamnă cadru legislativ în protecția consumatorului; în plus, suntem listați la Bursa din Londra, ceea ce implică un nivel de guvernanță extrem de complex), în 14 ani de activitate, am:

      – oferit împrumuturi de peste 1,1 miliarde de euro în România
      – investit peste 330 de milioane de euro
      – creat mii de locuri de muncă
      – plătit salarii în valoare de 156 de milioane de euro
      – plătit taxe la bugetul de stat în valoare de 116 milioane de euro.

      Și, cel mai important, am ajutat peste 1,2 milioane de români să meargă mai departe. Cu costuri mari, e drept, dar pe care le-am prezentat transparent de fiecare dată, astfel încât oamenii să poată decidă pentru ei. Sper ca acum să-ți fi răspuns la întrebare.

      00
  26. Nu pot sa scriu aici ce le-as face astora ca nu mai trece comentariul. Sunt doua motive relativ simple pentru care oamenii din nista asta sunt detestabili: felul in care target-eaza batranii si modul in care ascund informatiile.

    Lasati-ma cu prostiile ca avem societate capitalista, ca toata lumea trebuie sa aiba educatie financiara…
    Da trebuie, insa nu o face nimeni. Pana atunci avem sacali din astia care profita din plin.

    Iar Mugurel (Manole pentru prieteni) s-a facut ca ploua ani la rand:
    https://www.zf.ro/eveniment/guvernatorul-bnr-mugur-isarescu-invitat-la-comisia-economica-a-senatului-pentru-explicatii-legate-de-ifn-uri-16728959

    La fel cum in anii de criza 2008-ish lasase gradul de indatorare sa urce la 70%.

    00
  27. Eu le urasc pt ca le consider extrem de imorale. Abuzeaza de oameni saraci, in general needucati. Nu rezolva vreo problema, nu ajuta pe cineva la nevoie cu niste bani. Atrage amaratul si il stoarce cat poate.

    00
  28. Orice institutie financiara are o umbra de dubiu asupra sa din cauza crizei din 2008-2009, dar sunt IFN-uri care fac treaba buna, vezi Provident, care mai incearca sa creasca nivelul educatiei financiare din RO.

    Sa continue tot asa.

    Altminteri, sunt multe IFN-uri care au obiceiuri de camatari, din cauza acelora toate IFN-urile nu vor fi bine vazute.
    Trebuie sa isi creeze un cod al bunelor practici in segmentul de IFN si sa ii arate cu degetul pe cei ce nu o fac.

    00
  29. daca se interzic prolifereaza camatarii
    cat timp cererea de imprumuturi „neasigurate” exista cineva o sa acopere piata aia

    00
  30. IFN>1000THEN{NUTEBĂGA!}

    00
  31. Educatia financiara de la Provident e ca si educatia pentru sanatate de la Philips Morris. Lumea uraste IFN-urile pentru reclamele mincinoase, pentru dobanzile nesimtite si comportamentul de mafie. Tata-miu luase acum vreo 10 ani un asemenea imprumut, care, din 1000 de lei s-a facut 5000 de lei. Pana la urma s-a invatat minte sa nu mai apeleze la asa ceva, dar din pacate plaja lor de clienti e tot mai larga, pentru ca educatia financiara e la pamant si situatia economica asa cum este.

    • Da, este îngrijorător pentru toată lumea că România nu stă deloc bine la capitolul educație financiară și că, în ciuda eforturilor din ultimii ani, situația nu s-a îmbunătățit. Când vine vorba despre investiții în comunitate, noi credem că toate companiile ar trebui să investească preponderent în cauze care sunt apropiate de core business-ul lor. Noi am înţeles de la bun început că avem o responsabilitate în a sprijini educația financiară în România și am investit sume considerabile în această direcție, deși nu e deloc un subiect sexy. Unul dintre proiectele recente de care suntem mândri este acesta – https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-23185508-vazand-unul-din-5-romani-plange-nu-explica-suficient-termenii-conditiile-contractului-credit-provident-aursf-trecut-simplificarea-documentului-printr-parteneriat-anterior-bcr-semnase-unul-similar.htm

      Un alt exemplu ar fi Bugetul Familiei, care a fost primul program de educație financiară adresat adulților din România, într-o vreme când foarte puțină lume vorbea despre asta. Programul a fost gândit și dezvoltat de APC România, unul din primele ONG-uri pentru protecția consumatorilor din România și a fost primul program din țara noastră care a fost inclus în baza de date a Comisiei Europene. Noi doar am susținut financiar proiectul, nu am intervenit în direcțiile abordate sau în scrierea ghidurilor și a programelor, tocmai pentru a nu-i afecta credibilitatea.

      Dacă aveți propuneri constructive despre ce am putea îmbunătăți în programele noastre de educație financiară, le primim bucuroși.

      00
    • Astăzi, un împrumut de 1000 de lei pe 48 de săptămâni, adică aproximativ un an, prin transfer bancar are un cost de 324 de lei. Deci în acest caz vorbim despre un cost procentual raportat la suma împrumutată de circa 32%. Clienții care doresc să plătească ratele de acasă pot alege serviciul opțional de gestionare la domiciliu, care costă 20 de lei pe săptămână. Atenție, vorbim despre un serviciu opțional, deci clienții pot renunța oricând la el și pot alege să plătească ratele prin bancă, evident fără a mai plăti pentru serviciul la domiciliu.

      Împrumuturile noastre sunt emise fără giranți și fără garanții. Nu executăm silit și clienții nu riscă să rămână fără bunuri; nici unul dintre clienții noștri nu a pierdut un bun pentru că a datorat bani la Provident. În plus, penalitățile nu sunt o sursă de venit pentru noi: mai puțin de 0,13% din veniturile noastre vin din penalități. Astfel au stat lucrurile dintotdeauna.

      00
  32. „Nu reușesc să înțeleg ura pe IFN-uri ”
    E veche. :) Ebenezer Scrooge era cămătar (Colind de Crăciun de Charles Dickens). :)
    https://en.wikipedia.org/wiki/A_Christmas_Carol

    00
  33. Toata lumea uraste cu spume IFN urile.
    Mana sus cine are masina luata in leasing.
    Spoiler: multe din firmele de leasing sunt IFN uri.
    Mai usor cu maimuta pe scari, ca macane

    00
    • haidi bre ca vorbim de providenti si aia care iti fac reclama la credit pentru masa de craciun, muiti pe buna dreptate.

      00
  34. amuzanta nota inocenta a articolului. Daca ar avea oamenii educatie financiara nu ar apela la Provident, ma indoiesc ca ei fac ceva ce impotriva raison d’etre-ului lor si nu niste PR ieftin.

    00
  35. Baza problemei este simpla – oamenii au dorinte nerealiste si sunt egoisti, asta e tot. De aici vine nevoia de chestii bune si scumpe, mai mult decat isi permit si ca urmare imprumuturile. Nimeni nu ii poate spune lui Gigel ca el nu merita/nu isi permite produsul x la care i se face reclama de oameni frumosi la televizor, ca nu oricine isi permite sa intretina un Audi sau Iphone 12 pro ori apartament cu 3 camere in centru. Omul vrea de toate, incearca sa le obtina si atunci ia in calcul combinatii, imprumuturi, plecat la munca in Germania ca sa castige mai mult mai iute si tot asa.
    Incercati sa ii spuneti unui prieten ca nu are nevoie de un cel mai performant Samsung/Apple, ca si un produs mid range e suficient la ce foloseste el si vedeti ce va raspunde.
    De aici rezulta toate acele discutii despre bancile care iti iau o dobanda uriasa la imprumut, pretul aberant la masini de lux, dobanda de 120% pe an la Provident si restul. Insa la final de zi totul pleaca de la un imprumut pe care poate nu trebuia sa il faci sau de la o suma mai mica. Si nu, telefon, masina, electrocasnice – nu sunt investitii.

    00
  36. NOU
    #113

    „Ideea e că scopul nostru nu este să vindem unor persoane care nu înțeleg la ce se bagă”

    I call bullshit.

    Fix asta e ideea si se vede clar din modul in care se comunica. Strategia de marketing e „ai o problema, se rezolva USOR”.

    00
  37. De C.A.R. au auzit oamenii ăștia? Încă există, funcționează, au succes.

    00
  38. o grămadă de oameni, inclusiv unii cu un pic de școală, nu ințeleg conceptul de dobândă (”am luat de la bancă 100 de milioane- se făcuse denominalizarea de cel puțin 5 ani-le-am dat 100 de milioane înapoi în x ani și tot mai vor, ce mai vor de la mine?!”), contract, conceptul că o firmă există să aibe profit, conceptul că bancile sunt firme care-și obțin profitul din bani… și tu vrei să înțeleagă chestii cum e DAE, să-și planifice bugetul, să gândească mai departe de o săptămână și alte d-astea grele…

    00
    • văzusem un desfășurător cu plățile pentru 100K pe 30 de ani. la final, apărea suma totală de plată, parcă 175. Păi e mult, domne. ok. ai 100K? nu. vrei 100K? da. atunci ai de ales, ori iei de la ei și plătești 175, ori nu mai iei. nu te forțează nimeni. dar 90% nu calculează nici măcar atât: dacă iau 100K și dau 600€ pe lună, cât plătesc la final?!

    • @vali nu un credit la care dai dupa 30 de ani 175k la 100k luati e problema(ce sa facim suntem saraci). ci creditul tau luat pe 1 an la care ai dobanda de 120% e meschin. mai ales ca targetezi inclusiv persoane defavorizare, care pe langa ca sunt vai mama lor, ii mai si belesti tu de piele si ii atragi intr-un cerc vicios nu departe de camatarie.
      nu m’ar deranja 1000 de euro rata lunara – la un dae de 8-9%, dar cand sari la un dae de120% mia aia initiala se face 1800 pentru aceasi suma, fie el si credit „pe perioada scurta”
      si daca nu ma insel , cu riscul de a o lua peste bot(posibil sa ma lase memoria), in urma cu cativa ani, la inceputul providentului(et co.) parca erai si tu impotriva „tepelor” de genu, ce s-a schimbat?

      00
    • nu s-a schimbat nimic. scrie în articol că nu ar trebui să iei împrumuturi pentru prostii. e deranjată faza asta cu „eu nu știam”. come on. toată lumea știe acum. nu știi tu, știe un prieten, un coleg, un nepot, cineva. să clamezi neștiința în 2020 e mizerabil.

      și nu, nu dau vina pe provident că îți dă credit ca să umpli masa de sărbători sau să iei o tabletă proastă nepoților. nu e vina lor, e vina ta.

    • @vali uite… eu sunt nepotul in cauza, oamenii mai amarati. am incercat, le-am explicat… mai oameni buni, e prostie sa luati un credit de genul, dai X sute de lei pe luna, iar in final ajungi cu un TV de 800 de lei la 2000. ne le dadea nimeni credit. crezi ca am avut cu cine? au vrut si ei un amarat de TV(ceea ce nu e neaparat gresit), era un amarat de TV, nu ceva exhibitii de 180cm+ in diagonala(vezi amatorii de telefoane premium si ei sunt cu ~ minimul pe economie). problema mea cu IFNurile e ca ii prind pe amaratii astia in plasa – si nu-s putini, dar asa ii afunzi intr-o si mai mare saracie. n-as avea nicio treaba cu cei ce scot constienti un credit de genul si si-l permit… gen in 6 luni tripleaza+ banii luati.

      00
    • dacă îți zic ce trebuie să-ți zic, te superi pe mine. hai s-o lăsăm așa.

    • @ vali citez: „și nu, nu dau vina pe provident că îți dă credit ca să umpli masa de sărbători sau să iei o tabletă proastă nepoților. nu e vina lor, e vina ta.”
      eu nu am zis ca nu ar fi legal ce fac. dupa mine… frizeaza zona gri… fie ea si legala. ferice de cunoscutii tai ca au pe cine suna. o fi efect al consumerismului.
      cred ca as putea sa conving o buna parte din „grupurile astea vulnerabile” sa cumpere lucruri peste nevoile/puterile lor, insa eu n-as face-o pt ca sunt om si vad ca le e peste puteri.
      o buna parte din oameni n-ar avea nicio problema cu asta si ar dormi linistiti noaptea, stiind ca l-au ingropat temporar pe ala, diferenta e ca nu vreau sa am de-aface cu oameni/companii de genu.

      00
    • e cineva de la provident pe aici, o să-ți spună probabil câte dintre credite sunt cu probleme și câte se termină cu bine.

      dar da, nu știu pe nimeni personal care sa fi avut probleme. știu oameni care au luat credite și le-au dus la termen, au auzit de prieteni ai prietenilor cu probleme cu toate tipurile de credite.

      again, ce subliniez în articol: te-ai angajat să dai înapoi o sumă. fă-o și totul va fi ok.

    • @Vali, nu cred că s-au uitat până acolo. foarte mulți vor banii și atât. după aia când constată cât au de dat ”vai, nu ne-au spus nimic, vai e rata prea mare, vai e dobânda nu știu cum, vai e clauză abuzivă”.

      @Colin, dacă cineva nu prea să priceapă că luând un credit plătește de 3 ori ”amărâtul ăla de tv” și dacă insistă să persiste să ia creditul de ce pzm e vinovat cel care oferă creditul?!

      dă-o-n pizda mă-sii, dacă nu-mi permit un amărât de tv, nu-l iau. nu mă împrumut și apoi chițăi că vai, n-am educație financiară.

      acu’ 15 ani aveam un salariu de kk, minim pe economie. la un moment dat a venit una să ne propună niște credite. îmi ardea buza după un tv și un fier de călcat. hai, că tv-ul era pt distracție, dar fierul de călcat era cam necesitate. calcule peste calcule, ceva credit pe 5 ani, o rată de … nu mai știu cât, destul de mică. dar la momentul ăla deja îmi puneam pe hârtie toate cheltuielile, până la ultima legătură de mărar. și am stat și m-am gândit și-am socotit că-s luni în care eu sunt cu banii pe 0 și n-aș avea de unde să scot suma aia derizorie decât dacă aș ieși pe centură. și n-am luat creditul. și aproape 1 an am strâns din cur și-am primit și un mic cadou financiar de la părinți și mi-am luat amărâtele alea de tv și fier de călcat. fierul îl folosesc și azi. tv ar funcționa și el, dacă l-ar folosi cineva.

      mă freacă diverși că de ce nu-mi iau mașină, că alea sh sunt ieftine. ok, să zicem că am banii de mașină. dar itp-ul, asigurarea, cauciucurile, reparațiile, reviziile și benzina nu-s gratis. și circul frumos cu metroul, stb-ul, trenul, pejosul.

      00
    • @collin – Tu exemplifici exact ce spui tu, dorinta detasata de puteri. Nu conteaza obiectul, daca nu ai bani inseamna ca nu ti-l permiti.
      Obiectul in cauza e doar o chestie subiectiva. Sa iti dau un exemplu.
      1. Nea Mitica a luat imprumut 5 mii de lei si si-a luat un televizor de peste un metru si acum are de dat inapoi 8 mii de lei intr-un an din pensia lui mica. Camatar rau
      2. Nea Mitica a luat 5 mii de lei si si-a cumparat 2 vaci, de acum o sa aiba lapte si branza pentru toata familia, si din ce vinde o sa iti plateasca rata. Camatar bun.
      In ambele cazuri nea Mitica a luat 5 mii si returneaza 8 mii intr-un an.

      00
    • @colin Avem și noi clienți care împrumută pentru electronice/ electrocasnice, însă procentul lor e foarte mic. Nu avem parteneriate cu retaileri. Cel mai adesea clienții noștri se împrumută pentru a acoperi o cheltuială neprevăzută, mici lucrări/ îmbunătățiri în casă (geamuri termopan, renovări) sau pentru diverse cheltuieli medicale sau de educație.

      @vali 80% dintre clienții noștri au cel puțin o întârziere la plată pe parcursul unui an. Circa 16% dintre clienții noștri nu plătesc împrumutul și costurile aferente în totalitate și, deci, sunt trecuți pe pierdere. 84% dintre ei plătesc, nu mereu la timp, însă 84% dintre ei achită în totalitate. Cei mai mulți clienți nu plătesc ratele la timp pentru că nu pot, nu din reavoință. Sunt și răuvoitori, desigur, însă realitatea este că cei mai mulți clienți au de gestionat un buget limitat. Tocmai de aceea suntem înțelegători atunci când se confruntă cu dificultăți în a plăti ratele și reeșalonăm împrumutul fără nicio penalitate sau cost suplimentar. Clienții știu că o disciplină de plată corectă îi ajută să ia împrumuturi și pe viitor, fie de la noi, fie de la alți jucători din piață.

      00
  39. ”Povestea adevărată nu este nici măcar pe jumătate la fel de fermecătoare precum cea pe care ați auzit-o. Povestea adevărată este astfel: fata morarului, cu plete lungi și aurii, vrea să pună mâna pe un domn, un prinț, un fiu de bogătaș, așa că se duce la cămătar și împrumută cât să-și poată cumpăra un inel și un colier cu care să se gătească de sărbătoare. Și e îndeajuns de frumușică pentru ca domnul, prințul, fiul de bogătaș să o bage în seamă, să dănțuiască cu ea și s-o tăvălească într-un pod cu fân, departe de ochii lumii atunci când se termină dansul, ca după aceea el să se întoarcă acasă și să se căsătorească cu femeia bogată pe care i-a sorocit-o familia. Apoi sărmana fată de morar, necinstită de bogătaș, spune în stânga și-n dreapta cum cămătarul e în cârdășie cu diavolul, iar sătenii îl alungă din mijlocul lor sau poate chiar îl bat cu pietre, așa că fata se alege cel puțin cu giuvaierurile cumpărate drept zestre, iar fierarul o ia de nevastă înainte ca primul-născut să vină pe lume nițel cam devreme.
    Pentru că povestea este despre cum anume să scapi fără să-ți plătești datoriile. Ea nu e spusă în felul acesta, dar eu o știam. Tatăl meu, ca să vă spun drept, era cămătar.”

    e începutul uneia dintre cărțile pe care am citit-o anul ăsta. treaba cu cămătăria e mai mult un fundal, dar mi s-a părut că se pupă cu articolul.

    00
  40. lipsa de onestitate. asa cum benzinariile cresc oretul carburantului la 2 ore dupa ce creste petrolul pe bursa, dar cand scade, stai asa, ca vindem din stoc, ca au crescut taxele, ca e luna plina. e lipsa de onestitate

    cam asa , dar mai greu de expus e si problema cu ifn-uri banci. dobanzile nejustificat de mari, reclamele mincinoase, comunicarea greoaie, defectuoasa si de multe ori inselatoare, targetarea in principal a persoanelor vulnerabile. si nu contestca poate politica firmei, intetiile initiale, sa fi fost onorabile, dar de multe ori ii baga in cofa si angajatii, cinici lipsiti de scrupule.

    pentru asta, ultima am un exemplu vechi. la unul din primele locuri de munca, primul unde ma plateau in cont, mi-au facut de voie de nevoie cont la reiffeisen. nu m-a deranjat, ca oricum u aveam decat un cont la bcr, ala unde primisem alocatia, abonamentul de ratb si bursa. si odata cu mine mai facusera cont si la o gramada de muncitori. d-aia cu sapa. si nu a trecut o luna cand au aparut in santier 2 tinerei, un el si o ea, imbracati frumos, curati, aranjati, cu papagalul la ei. si i-au vrajit pe toti cu „descoperirea de cont”. toti au facut. inclusiv dintre cei cativa ingineri. am fost prostul care nu si-a facut descoperire de cont. pentru ca ceva imi putea. nu stiam exact ce inseamna, nu am inteles din explicatiile lor si din matematica aia putina si proasta pe care o stiam calculele alea imi dadeau cu virgula. 2 ani de zile cat am lucrat acolo am auzit injuraturi la adresa reiffeisen pentru magaria aia. facuta cu ajutorul firmei, e drept, dar tot magarie. de unde si ura pentru pentru TOATE institutiile financiare.

    bine, la faza cu francii elvetieni le-am dat 100% dreptate bancilor.

    00
    • părinții mei au și au avut descoperite de cont de la început, de când au început salariile să se bage pe card. dar taică-meu s-a interesat cu ce se mănâncă și a semnat, apoi a intrat ”în descoperit” știind perfect în ce se bagă.
      povestea că de vreo două ori l-a scos din rahat.

      00
    • AB, nu il cunosc pe tatal tau. daca e sa te iau pe tine drept indiciu, iti garantez ca nu are nici o legatura cu aia de zic eu de ei. jumate din aia se semnau cu degetul, cifrele propriuzise erau doar niste semne pe hartie iar daca vanzatorii de la butic nu erau cinstiti cu restul, astia nu s-ar fi prins niciodata. si astora au venit sa le ofere instrumente financiare complexe… pai aia daca nu avea buletinul poza, nu stiau care-i al lor…

      00
  41. eu ma mai zis p-aici cum mi s-a dus empatia pulii de suflet.
    după aproape 11 ani de bancă mi s-a dus orice fel de înțelegere.
    zice o vorbă din bătrâni, ”prostia și domnia se plătesc”.

    00
  42. Ceva mai simplu.
    Banca iti vinde un produs
    „credit 10.000 ron”, care costa 15.000 ron.
    Ez.

    00
  43. As fi curios daca IFN urilor li se permit dobânzile practicate în România si in Germania de ex. Si daca modelele de contract sunt similare daca nu identice. In rest, faptul ca tactica „it s not really my fault, it s yours” e aplaudata de unii face imaginea acestei afaceri si mai sinistra.

    00
    • nu știu cum e în Germania, dar eu personal m-am săturat de tactica „eu sunt prost, tu ești deștept, eu n-am educație, tu ai școală, eu sunt Gigi de pe stradă, tu ești profesionistul, este obligația ta să nu mă lași să fac prostii, să nu-mi fut viața; io n-am nicio obligație să mă informez, să învăț, să întreb, să gândesc, să aflu și mai ales nicio obligație să ascult un sfat, tu nu trebuie să mă lași să fac chestii pe care eu vreau să le fac”.
      Vali scrie articole privind educația financiară de ani de zile, băncile și ifn-urile au programe educaționale de ani de zile, @Colin le-a demonstrat rudelor lui că plătesc cât nu face un amărât de tv cu un credit la ifn, tata le-a demonstrat colegilor lui cu pixul pe hârtie că faza cu Caritas n-are cum să stea în picioare, colegii mei atrăgeau atenția asupra metodei „accidentul” de câte ori voia cineva să facă o tranzacție WU…. rata de succes era infinitezimală.
      Voi susține până în pânzele albe necesitatea reglementarii activității profesionistul în relația cu neprofesioniști, a furnizorului de bunuri/servicii în relația cu consumatorul, dar pe de altă parte neprofesionistul/consumatorul este adult și trebuie tratat ca un adult care trebuie să-și asume responsabilitatea faptelor sale.
      Condamnăm părinții-elicopter, dar vrem să ultra-dădăcim niște adulți că nu știu și nu-s educați.

      00
    • Eu am ridicat doua probleme. 1. Dacă legislația din tari pe care le luam etalon este la fel de laxa precum in Romania. Am serioase indoieli. 2. Ca tactica asta cu invinovatirea clientului e un lucru abject. La urma urmei fiecare doarme cum isi asterne si multi pur si simplu nu tresar la riscuri mari. Dar sa ai impresia ca mereu clienții sunt vinovati pentru ca nu luat in considerare consultanta „profesionistă” a cuiva plătit la comision, te face mai mult decat naiv…

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube