Am dus doi saci de recipiente la ReturoSGR

Da, e un sistem făcut pe genunchi, plin de probleme.

Am început să strâng în februarie. Teoretic, sistemul a început să funcționeze în noiembrie. Eu am cumpărat în februarie, la 3 luni după, recipiente care nu aveau sigla pe ele. Probabil companiile nu știau că trebuie să pună și sigla în timp ce-mi luau deja cei 50 bani în plus.

Așadar, m-am întors acasă cu 20 recipiente refuzate.

Altă problema e că singurul centru de “ceva” cu recipientele astea e lângă Cluj. Pentru toată țara. Bun plan. Fix de ce aveam nevoie, mai multe camioane pe șosele.

Am văzut discuții, și aici ar fi trebuit să intervină cine a luat bani ca să facă reclamă sistemului, că recipientele sunt transportate întregi, nu turtite. Da, automatele cer să le duci întregi, dar asta pentru a putea citi codul de bare de pe recipiente, ceea ce ar fi imposibil dacă turtești recipientul. Și, la fel, dacă foloseai sistemul, auzeai automatul turtind recipientele după ce le-a citit. Plus, e relativ ilogic să crezi că automatul le stochează întregi. În 2 ore s-ar umple automatul. Dar din nou, trebuie să gândești și să folosești sistemul.

Iar soluția este, ca de obicei, dincolo de automatele astea de reciclare. Sunt un pas bun, dar se poate mai simplu de atât:

  1. apă potabilă la robinet. sistem de filtrare. ceva să nu mai cumpără apă minerală cu baxurile, că o cumpărăm pentru că apa de la robinet nu e potabilă.
  2. getrankemarkt. magazine unde mă pot duce cu 2 lăzi de sticle de bere să iau 2 lăzi de sticle de bere.
  3. sticle de suc de plastic mai gros, care pot fi refolosite. l-am văzut în Germania în 2008, sunt convins că top 3 poluatori din lume știu de el, nu înțeleg de ce refuză în continuare să îl aducă și la noi.

Simplu.

 

reciclare-returosgr

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

117 comentarii

  1. Eu ce am cumpărat nu am plătit 50 de bani decât dacă aveau sigla SGR. La magazine mici este posibil sa se amestece stocurile (voit sau nu), dar în cele mari nu am văzut. La raft chiar scrie SGR după numele produsului.

    Comentariu apreciat.11326
    • Nu se incaseaza 0.5 la sticla fara sgr caci are alt cod de bare. Deci zoso se inseala la acel pragraft ca i s-au luat banii si nu e o sticla sgr. A fost o discutie ca automatele sa ia si sicle nonsgr daca tot am venit cu ele si sa nu dea nimic la schimb dar prea multi au zis ca o sa isi verse oamenii nervii pe automat.

      Comentariu apreciat.5311
    • Am pățit la Kaufland: 2 sticle de Neumarkt la 0,66. Una cu SGR, alta fără. Prima scanată de casieră: cea cu SGR. A dat cu degetul pe un buton +1, voia să-mi încaseze 2 garanții, deși sticlele erau diferite. I-am atras atenția, s-a mirat, habar nu avea ce face.

      Not on my watch. 50 de bani îs 50 de bani!

    • NOU
      #4

      Va vad doamna serioasa, sigur puteti mai mult de Neumarkt.

      02
  2. La Kaufland-ul unde duc eu sticlele la ”reciclare” eu pus paznic la automate, să se asigure că totul merge ca pe roate. Sunt două automate, unul e pentru sticle cu garanție și unul pentru sticle fără. Cică poți băga sticle fără garanție, în automatul pentru cele cu garanție, cu un pic de ”noroc”.

    Indecis. Tu ce zici?2739
  3. Mda, cam apar pe bon cei 50 de bani in plus de fiecare data.
    Cred te inseli un pic aici, sticlele fara logo nu cred ca au fost taxate in plus mai mult ca sigur

    Comentariu apreciat.8520
  4. Apa mai bem de la robinet, dar ce ne facem cu berea? A ajuns si Neumarkt la doza sa aibe garantie.

    Comentariu apreciat.712
    • @Alin stii care e solutia? PETuri de 3.5l si vorbesc serios. Marele program de reciclare e doar pentru recipiente intre 0.1l si 3l.

      Abia astept sa vad care va fi primu producator de bere/suc care scoate petu de 3.5l. O sa se imbogateasca.

      Comentariu apreciat.537
    • O sa apară Noroc la 3.5 l. Ce mai contează 1/2l în plus?

      Comentariu apreciat.290
    • Petul de bere de 2,5L era numit bebeluș. Cel de 3,5L cum va fi numit?

      201
    • @Costel: gnom.

      91
  5. Caz real. Scoti la imprimanta logoul cu reciclare si-l lipesti pe sticla.

    Indecis. Tu ce zici?6449
    • Logo-ul este doar pentru oameni, sa deosebeasca care ambalaje sunt cu garantie si care nu. RVM-ul scaneaza codul de bare. Si da, toate produsele in ambalaje cu garantie au
      coduri de bare noi.

      Comentariu apreciat.844
    • La asta m-am gandit și eu, sa printez coduri de bare de la sticle noi și să le lipesc pe sticlele vechi.

      Comentariu apreciat.5311
    • Daca e aceeasi sticla merge, daca pui pe o alta sticla nu merge pentru ca sunt inregistrate in sistem cu inaltime/diametru si gramaj.

      Comentariu apreciat.346
    • @Stefan, ai foarte mult timp liber, este? 🤣🤣🤣

      Comentariu apreciat.4215
    • @alina, se arde tocănița..

      Indecis. Tu ce zici?3742
    • lol, si eu radeam de aia care aveau teancul de bilete vechi la RATB si notau pe spatele lor seria tramvaiului/autobuzului

      Comentariu apreciat.425
    • @Punkreas, perioada 2001-2004, circulam și cu 139. se umplea la APACA. urca grupul de 4-5-6 tricoteze/croitorese, ce erau ele. una scotea un bilet nou, composta, restul scoteau teancul de bilete folosite și alegeau biletul cu găurile aranjate la fel. văzută săptămânal- când circulam la orele la care se termina vreo tură.

      presupun că foloseau un bilet nou pe rând. :)

      Comentariu apreciat.502
  6. La sticlele cu sigla apare pe bon ca s-a reținut garanția. Am luat pe același bon peturi cu sigla și fără si doar la alea cu sigla a apărut un plus 50 bani. E normal să le refuze pe alea fără pentru că nu s-a plătit garanție la ele.
    De reciclat, se ocupă copilul: verifică dacă are sigla, le pune deoparte și când se adună de un suc/bomboane/chipsuri merge cu ele la automat (din fericire avem unul la 5 minute mers pe jos)… sau ia punga cu sticle dupa el când mergem cu mașina la supermarket. Nu apuc să adun un sac.

    Comentariu apreciat.815
  7. Am dus cel putin 100 de ambalaje cu garantie la RVM (aparatele automate de reciclare) Lidl. Toate au fost acceptate fara probleme. Exista o baza de date comuna la nivel national cu toate ambalajele cu garantie, care sunt identificate dupa codul de bare. RVM-urile au acces la aceasta baza de date. Si da, toate produsele in ambalaj cu garantie au coduri de bare noi. O sticla de 0.5 Pepsi in ambalaj fara garantie (produsa in decembrie) are cod de bare diferit de o sticla de 0.5 Pepsi in ambalaj cu garantie produsa in februarie. Astfel magazinele stiu care ambalaje sunt purtatoare de garantie si care nu. Ca Gigel care are un butic si opreste garantie la toate sticlele/dozele indiferent daca sunt sau nu purtatoare de garantie e alta poveste, dar in super/hypermarketuri nu exista aceasta problema.
    Sistemul se va aseza in timp o data cu disparitia stocurilor de produse cu ambalaje fara garantie.

    Comentariu apreciat.5813
    • Te contrazic, la Kaufland mi-au recipiente marca proprie Lidl, cu semnul SGR, pe motiv ca „acest automat nu accepta aceasta marca”

      Indecis. Tu ce zici?3721
    • @Oana
      Pățit asta.
      Cu răbdare, mai încerci și până la urmă o ia.

      Codurile de bare ale mărcilor Lidl au câteodată forme mai fanteziste decât un simplu dreptunghi și se mai confuzează aparatul.

      Indecis. Tu ce zici?278
    • Lidl este magazinul cel mai conservator în ceea ce privește mărcile vîndute. Așadar, mai degrabă Lidl va refuza un pet decît Kaufland.

      53
  8. @zoso pentru 2, meri la Selgros. E putin greoi sistemul dar: Iei naveta de bere… lasi garantia, aduci naveta de bere; recuperezi garantia…
    Acum, ca s-au digitalizat si ei… poate e mai simplu, nu am (mai) incercat.

    252
  9. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 3157
  10. Usor, doomerilor. Asa e, sistemul e prost acum, dar ce sistem n-a fost prost la inceput in romania? O sa vedem rezultatele peste 6-12-24 de luni. Si prin rezultate ma refer la faptul ca nu vor mai fi sticle aruncate aiurea, si asta e bine. Asa cum problema carucioarelor s-a rezolvat cu 50 de bani (cine stie primul metro stie ce haos era acolo la inceput), asa se va rezolva si asta.

    Deja am vazut oamenii cartierului ridicand sticlele sa se uite pe eticheta. Sigur, ca-ntr-un banc sec a a aruncat-o fix la loc, presupun ca nu avea semnul vietii. Dar in 6 luni, aia 50 de bani vor muta sticla aia de pe jos la tonomat. Si o sa fie bine.

    Ceva, ceva, roma intr-o zi.

    Comentariu apreciat.9519
    • ”dar ce sistem n-a fost prost la inceput in romania? O sa vedem rezultatele peste 6-12-24 de luni”
      Da, da, ca exemplu sistemul de carduri de sanatate a pornit prost , este prost in continuare dupa ani buni si banuiesc ca va fi prost si pe viitor, deci da, sistem romanesc 100% adica prost.
      O sa fie o pula bine…

      Comentariu apreciat.6514
    • De ce ai duce o sticla la un tonomat? Cred ca ai vrut sa zici automat de reciclat sau alceva.

      Chiar, exista tonomate functionale in barurile din Romania?

      718
    • chatgpt, ce e aia o figura de stil?

      95
  11. De functionat, functioneaza. Cam urat sa tii sticle umflate o saptamana prin casa, cam urat sa trebuiasca sa sortezi SGR/non-SGR, dar intr-un final e un pas inainte.
    Cu mila ma gandesc ce fac saracii discipoli ai lui Tazz, acum au dilema daca sa se schimbe din pijamale ca sa mearga pana la primul Mega sau sa ramana cu paguba de 50bani.

    Comentariu apreciat.4410
    • Da da, foarte urat sa stai cu sticle umflate in apartamentul de lux din ferentari, aha. Ce sa vezi, prin tarile calde unii dau si 2000 eur chirie si stau cu „umflaturile” in bucatarie. Horor, unii merg cu Porsche ul plin de papornite cu „umflate” la automat. Romanul in schimb e miez, el nu se da la asa degradare

      52
  12. La Lidl mi le ia pe toate, de vreo 2 luni. Buna treaba.

    Apa minerala la robinet nu vom vedea prea devreme.

    205
    • Poți folosi un aparat gen auto sifon
      Nu este apă minerală, desigur, dar eu sunt mulțumit de izvorul de suc…

      817
    • @pasoptistul minerala sau cu bule?

      73
    • Minerala e aia cu bule, gazeificata. Desigur ca poti construi un argument conform caruia si apa plata poate fi minerala din moment ce poate contine minerale, avand ca sursa vreo statiune, etc.

      Dar cred ca toata lumea intelege apa cu bule ca fiind cea minerala, si pe cea fara bule ca fiind plata.

      Indecis. Tu ce zici?1921
    • @pasoptistul avem asa:
      – apa minerala plata (fara bule)
      – ala minerala carbogazoasa (cu bule)

      Apoi avem banalul sifon.

      Daca vrei bule, dar nu vrei minerale… sifonul e calea

      195
    • Nu avem nimic, lasa pedanteriile semantice.

      Apa minerala e aia cu bule, punct.

      418
  13. Orice produs care intra pe piata si are ambalaj purtator de garantie are un cod de bare nou. Asta implica modificarea etichetei prodului, schimbari in baza de date la producator, distribuitori si magazine, adaugarea produselor in baza de date SGR, chiar si reetichetarea manuala a produselor cu coduri de bare noi si sigla SGR. E o logistica complicata. E o contabilitate complicata.
    Aparatele de reciclare sunt scumpe. Au nevoie de electricitate si internet. Se defecteaza, au nevoie de mentenanta.
    Centrul de la Cluj este singurul dar se vor deschide si altele.
    Sistemul va functiona mai bine cand majoritatea ambalajelor vor fi cu garantie si nu le vom mai vedea aruncate peste tot.

    Indecis. Tu ce zici?276
    • NOU
      #43

      Si acum va intreb: decat tot circul asta, nu mai bine se subventiona pretul plasticului la reciclatori?

      416
    • @mircea NU!!!

      05
    • NOU
      #45

      @zidanne: Ok. Scuze eu!

      41
    • În teorie, stocurile fără garanție se epuizează la 31 decembrie, dacă se acceptă prelungirea de termen limită. Și dacă vor mai exista firme producătoare care să orăcăie în articole sponsorizate că viața-i grea și SGR-ul scump, complicat și degeaba s-ar putea să avem prelungiri peste prelungiri, așa cum s-a întâmplat cu HG-ul de implementare.

      01
  14. Avem un prieten ce bea bere la noi și lasă ambalajul la noi. Am adunat un sac de sticle și ieri l-am dus la Lidl. Cele de bere si doua sticle de suc nu le-a luat aparatul. Scria ca aceasta marca nu se ia. Sau asa ceva. Toate au sigla returo. Mi s-a spus sa încerc la Kaufland.

    225
    • Pai suna si tu omu si intreaba-l de unde le-a cumparat, sa nu te plimbi aiurea cu sticlele :))

      1612
    • Am mers la Kaufland și din 10 sticle (toate cu semn de returnare) mi-a luat doar două, pe motiv că „ei nu comercializează acea marcă”. Întâmplarea face că mi-am adus aminte de unde le-am luat și da, nu le luasem de la ei. Ca urmare, mi-am luat sticlele înapoi și nu m-am mai dus cu nimic până nu am umplut un săculeț cu sticle luate doar din magazinul lor. Acum asta nu mi se pare normal, că nu stă nimeni să sorteze ambalajele în funcție de magazinul din care a luat produsul si nici să se plimbe cu ele înapoi acasă.
      Pe de altă parte, la Mega la noi în cartier nu poti returna nimic pentru că aparatul nu funcționează, de fapt el nu a făcut-o niciodată (am bănuiala că nici nu se dorește). Din nou, nu mi se pare corect, adica mă taxezi pentru tot ce cumpăr de aici, dar nu pot returna nimic, fiindcă aparatul afișează eroare de când l-ați băgat prima dată în priză. Când le atragi atenția, dau din umeri că ei nu știu, nu se pricep.

      Comentariu apreciat.495
    • Din câte citisem, atâta timp cat recipientul este intact, curat și marcat, fiecare comerciant este obligat să îl preia. Dacă aparatul nu vrea, de mers la centrul info. Posibil să mă înșel. Nu mi s-a întâmplat încă.

      Comentariu apreciat.391
  15. Daca nu exista sigla „ambalaj cu garantie” este imposibil sa-ti ia 50 de bani pe ambalajul respectiv.

    715
    • Wrong. Pățit la Mesopotamia Carrefour Militari, cola la ciob, garantie pe bon, sticla veche pe care scria doar „recicleaza-ma”, gen sa o pui intr-o lada de plastic pusa strategic langa tomberon in interior. Am cerut 50 de bani inapoi, mi-a dat filipino/nepalo/caisă-man din casierie.

      Indecis. Tu ce zici?258
  16. @ Vali, tocmai acum vii cu solutia nr.1 cand:
    În România, reprezentanții restaurantelor, barurilor și cantinelor vor fi obligați să le ofere gratuit apă potabilă clienților. Legea care prevede acest lucru a fost votată de deputaţi. Iniţiatorii susţin că acest lucru este o normalitate în toate ţările europene şi că nu va reduce încasările companiilor care îmbuteliază apa de izvor.

    Sunt convins ca romanakis ospatarus va intreba: Doriti si 2 felii de lamaie in pahar? Costa doar decat 5 lei si 30 de banuti.

    Indecis. Tu ce zici?307
  17. Încă nu m-am lovit de problemele SGR-ului. La noi copila se ocupă de recipiente, le duce la un market aflat foarte aproape de casă. M-a amuzat că prima dată s-a întors cu un bon cu 2 lei pe el (de la 4 recipiente) și mi l-a înmânat, ca pe restul de la cumpărături. I-am zis că îl poate păstra. Să vreau și nu aș putea strânge 2 saci. :))

    213
  18. Eu m-am enervat dupa ce am constatat ca am aruncat cativa lei – i-am dus maica-mea la sat cateva baxuri de apa marca proprie Auchan – deci bani aruncati, acolo nu se recicleaza asa ceva.
    In plus, noi bem Bucovina carbo+plata – surpriza, doar cea plata e cu returnare/garantie.

    Deci, am scanat codul de bare de la plata, am pus 80 de etichete pe A4 autoadeziv – am printat si merge perfect pe orice tip de sticla. Ideea este ca citeste doar codul de bare, nu sigla, iar la codul de bare trebuie lasata o distanta de cativa mm inainte si dupa bare. Nr. de sub bare nu e necesar.

    Partea proasta e ca acum mi-e lene sa lipesc etichete si sa ma duc cu sacii magazin, si deja am vreo 3 saci de sticle in magazie.

    Indecis. Tu ce zici?2735
    • If der iz roman, der iz a uei!

      Comentariu apreciat.4010
    • @Andrei
      Ne-am dat dracu’ cu europenii astia, le pute si limba romana.

      1410
    • Alin, tu realizezi ca tocmai ne-ai povestit cum furi tu 40 de lei?
      Inainte de SGR ce faceai cu sticlele alea de apa minerala, si de ce nu puteai sa faci acelasi lucru si acum?

      Indecis. Tu ce zici?2021
    • @Sorin
      Da, A4 are 80 etichete, nu le-am folosit inca pe toate, dar daca nu o sa-mi fie lene o sa le folosesc.
      Actiunea nu o consider furt ci recuperarea banilor pe care m-i ia luat statul pe sticlele ce nu le pot recicla din motive de lipsa aparate reciclat, marci proprii, etc.
      Inainte sticlele le colectam separat si le recicla compania de salubritate – da, masini separate pentru gunoi menajer si reciclabile. Acum eu platesc aceeasi bani la salubritate dar trebuie sa le reciclez eu, pe masina mea, pe combustibilul si timpul meu.
      La fel si cu magazinele care se laudau ca salveaza planeta punand pungi ecologice la raioanele legume/fructe. Surpriza, tot eu trebuie sa platesc 10 bani/punga.

      Comentariu apreciat.639
    • citi bani recuperezi tinind cont ca si printatul si autoadezivul costa bani? Nu mai zic de munca depusa sa le lipesti.

      Indecis. Tu ce zici?2215
    • @Maud
      E vorba de principii, incapatanare, spirit justitiar, bla, bla. Chestii pe care le au in general barbatii.

      Comentariu apreciat.3914
    • @Alin spune-mi ca ești zgârcit fără sa spui ca ești zgârcit 😑 Te doare inima ca a trebuit sa-i duci maica-tii apă. Data viitoare, răstoarnă apa în peturi de 5 l, ca alea n-au garanție, și pastreaza-ti sticlele cu SGR.

      Indecis. Tu ce zici?1637
    • Alin, destul de corect ce spui.
      La mine in sector e chiar mai rau, primeam o reducere la taxa de gunoi proportionala cu reciclabilele colectate separat (bine, proportionala in teorie, totul se cam face ochiometric/din pix).
      Acum, daca ne plimbam ambalajele la magazin, cantitatea colectata in bloc ar trebui sa scada, deci vom plati mai mult la menajer.

      Cu toate astea parca nu merge nici sa o ardem pe haiducie, e ca si cum te-ai lega la stalp sa tragi curent ca nu esti de acord cu liberalizarea preturilor.

      96
    • Alinuș tată, prin țările din Europa,cu nivel de trai mai ridicat, oamenii donează bonurile alea… în fiecare lună lângă cutia aferentă bonurilor donate e un anunț în care se specifică direcția donației (pentru adăpost animale, servire masă în cămine pentru persoane cu dizabilități etc.). Tu zici că ai principii… și ești justițiar. 🤔 🤔🤔 eu cred că ești rău și urât și cam puți.

      Indecis. Tu ce zici?1638
    • @Laur, ce te impiedica sa donezi oricum bani? De ce trebuie sa platesti niste bani in plus la magazin ca sa poti dona apoi niste bonuri valorice? Nu mai bine te duci frumos, alegi fundatia pe care o doresti, apoi donezi acolo cat te lasa sufletul?

      114
    • @Andrei G, uite îmi pare rău, sincer îmi cer scuze că i-am zis lui Alinuș că pute… sincer e mai bine pentru sănătatea la căpuț să fiu un porc ignorant. Nu știu de ce în alte țări, oamenii ăia donează bonurile alea… sincer nu pot înțelege așa ceva… și în plus nu știu nici de ce folosesc sistemul ăsta de reciclat… chiar nu pot să-mi explic… e ceva peste limita ultimului și singurului meu neuron amorțit. Și nici nu înțeleg de ce sunt pe cale să extindă sistemul ăsta și la recipientele din plastic pentru iaurt și smântână… chiar nu înțeleg… așa că încă o dată… vă rog să mă iertați.

      810
    • Nu e nevoie sa-ti ceri scuze. La felul cum l-ai jignit pe Alin ca nu doneaza si el ca ‘in tarile alea dezvoltate’ si din cauza asta pute, e de la sine inteles ca bunul simt e un pic cam lipsa.
      FYI sunt mai multe tipuri de oameni pe lumea asta : saraci, bogati, zgarciti, etc. Daca cineva nu face unele lucruri la fel cum le faceti voi asta nu inseamna ca e ciudat , pute , rau sau mai stiu eu cum .
      Mai era o persoana mai sus pe care o futea grija ca Alin e prea zgarcit fiindca dorea sa nu mai piarda banii de garantie de la sticlele carate mamei lui.
      Scoateti-va capul din cur oameni buni, veniti cu soluti nu reprosuri.

      81
    • @Vuad… sunt eu defect… știu… efectiv funcționez după o altă logică… îmi cer scuze și de la tine… te rog iartă-mă… promit să-mi scot capul din cur.

      16
  19. ai fi uimit sa afli ca nici aparatele nu le compacteaza…tot „umflate” le lasa, am fost martor cand scoteau sacul din aparat. De altfel au si aparut actiuni in instanta impotriva sgr :
    https://adevarul.ro/economie/probleme-legislative-pentru-sgr-un-producator-2346866.html

    „….La acest lucru se mai adaugă și faptul că legislația în vigoare specifică faptul că ambalajele de tip PET trebuie returnate întregi și nu compactate imediat ce au fost colectate, iar astfel, acestea ocupă un spațiu extrem de mare și parcug distanțe considerabilă.”

    89
  20. directorul centrului de colectare (al doilea din romania – recent deschis) spune citez „de la micii retaileri vom colecta ambalajele nedeformate … ambalaje PUTIN DEFORMATE de la automate” ai aici declaratia https://www.youtube.com/watch?v=VBElK2ecu04
    Inclusiv cei de la Romaqua in actiunea lor in instanta specifica una din probleme ca fiind plimbatul peturilor nepresate cu camioane prin toata tara.
    Dar sunt ei prosti sigur, nu au habar de problema…stim noi mai bine ca auzim nu stiu ce cand bagam petul in automat.

    154
  21. am patit si eu la auchan sa imi refuze sticle de perla harghitei apa minerala si aveam vreo 10 bucati, frustrant, asta e, cand am mers la lidl le-a luat pe toate dar nu mi-a luat schwepps roz… we adapt and overcome pana la urma :D

    111
  22. NOU
    #72

    La punctul 2:

    metro/sellgros, lasi lada la depozit, primesti o factura, te duci in magazin, iei berea, iti scade factura primita la casa. (la tuborg cel putin merge). Prima o cumperi de la ei, sau olx, am luat 5 lazi cu tot cu sticle la 20 de lei bucata.

    Pravalia bene (csiki sor), cumperi o prima lada, dupa care te tot intorci cu ea la schimb.

    111
  23. 1. Poti monta un filtru pe robinetul de la bucatarie. Am vazut la Auchan, osmoza inversa, pana in 1000 lei.
    2. Obisnuaim sa cumpar Tuborg 0.5l cu naveta de la Mol, sticlele returnabile, in jur de 50 lei / naveta (cred ca si acum mai au oferta)
    3. Sticle de sticla returnabile si am terminat cu circul. Da, este mai incomod. Dar mai sustenabil.

    911
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 562
    • E doar filtrare, pentru osmoză inversă îți trebuie pompă de 35-62 bari și tuburi cu membrane speciale, acestea avînd două ieșiri, una de apă plată și alta pentru saramură. Nu mai puneți botul la toate pizdele care vînd filtre banale cu sau fără ioni de argint, carbon activ sau pietricele…

      202
    • Marinel greșești un pic. Filtrele cu pietricele sunt pentru oprit noroi indiferent de compozitie dar și ele au o limita de stocare sau spălat în contracurent. Filtrele cu ioni de argint au efect antibacterian dacă debitul este foarte mic ca sa aibă timp sa lucreze.
      Despre osmoza ai dreptate 100%. Beleaua este ca dacă apa este cu clor se blochează imediat și se arunca membranele.

      71
    • Nu greșesc cu nimic. Sînt multe filtre care folosesc diferite straturi de materiale ca atare, de la filtrarea brută la fină, activă sau inactivă. La fel, această filtrare brută se folosește la unele dispozitive de (reală) osmoză. Vezi pe net, de pildă, SD5-204 de la SLCE Watermakers, din care am și montat cîteva, adaptînd mai multe tuburi.

      10
    • @Cornel, ai baut clor? Sau ce te-a determnat sa postezi comentariul ala fara sens?

      32
    • Cornele tata , tu puti a prost de la vreo 10 poste si simti nevoia sa semnalizezi mai ceva decat farul din Alexandria…….

      20
  24. e getrankemarkt la Selgros in Suceava, merg ai mei cu 2 lazi goale de Bermas sau Solca/Suceava/Calimani si iau in loc sticlele pline, Bermas ftw

    72
  25. in alte tari sistemul asta merge, o sa mearga si la noi pana la urma oricat de incompetent e statul si lumea e in general

    166
  26. Pentru ca nu banuiam asa ceva, m-am dus cu PET-urile la un magazin aici aproape, profi. Experienta a fost unica: pentru fiecare PET mi-au dat un bon, deci pentru 13 PET-uri mi-au dat 13 bonuri. La randul lor, si ei au pastrat 13 bonuri. Operatiunea a durat ceva, s-a facut manual, si casierul a avut grija sa ma stie tot magazinu ca din cauza mea s-a facut coada. Era prea logic si rational sa dea un singur bon, cu valoarea cumulata. Apoi m-am dus cu bonurile sa iau ceva. Casiera a oftat adanc si a inceput sa introduca in sistem cele 13 coduri, timp in care s-a facut o coada serioasa in spatele meu. Degeaba ai ajuns tu in 2024 daca restu nu.

    70
    • Exact asa a decurs si la mine. Cred ca fac asta special ca sa evite sa dea banii si sa instaleze un automat pt.colectare. De atunci ma duc numai la Lidl sa le returnez unde procesul decurge lin. O singura data a fost problema ca se blocase aparatul dar a venit cineva din magazin si l-a rezolvat rapid.

      10
  27. Sistemul e departe de a fi perfect – totuși, dacă asta e singura metodă de a face gibonii să nu mai arunce ambaleje pe oriude pot, atunci o facem bucuroși și pe asta.
    Apropo, care are vreo pilă în industria de țigări, nu se poate face cumva ca să le ceară 5 lei garanție pe mucul de țigară? Mă exasperează cretinii ce-și aruncă mucurile în fața porții sau pur și simplu pe spațiul verde, când coșul de gunoi e la 3 metri.

    Comentariu apreciat.404
    • Daca faceti scandal in piata pentru legi (si norme de aplicare) clare pentru astia de scrumeaza/arunca resturi de tigari pe strada, ma apuc de voluntariat la Inutilitatea Locala (sau cine se va ocupa de ei). 4h/zi, 22z/luna fac asta.
      Dublez bugetul la S6.

      132
    • Mie mi se pare o problema mai urgenta garantia pentru rahatul de caine
      Dai 10 lei garantie cand cumperi sacul de mancare, ii primesti inapoi cand aduci 1kg de rahat pentru ingrasamant.

      Comentariu apreciat.372
    • @sorin eu sunt mai mic, 1.90, 120kg…
      dar am doi amici (de haltere cu bordeaux), unu la 2m, altu… putin mai mare.
      Cand ne urcam in Octavia mea de 320CP.. zici ca mergem cu 1.2.

      Toti uram (cu mare pasiune) tot ce inseamna gunoi pe spatiul verde.
      Dupa ce am rezolvat (temporar) problema cu viteza in cartier (daca sunteti in S6 si brusc v-au crescut intersectiile cu 10cm, pe mine ma injurati) am inceput sa mergem in grup de 3 prin cartier…
      Dupa vreo doua glume: „cureti dupa tuta – btw am 2 ciobanesti carpatini la tara, 3000mp curtea – sau mananci… au cam disparut rahatii de caine de pe trotuar.
      Facem si noi ce putem.

      La inceput ne injurau toti… brusc si-au dat seama ca nu suntem nebuni.

      Spiritul civic e necesar dar are nevoie de sustinere de la inutilitate.

      73
    • „dacă asta e singura metodă de a face gibonii să nu mai arunce ambaleje pe oriude pot, atunci o facem bucuroși și pe asta”
      Stai linistit ca pt 0.5 RON gibonii nu se obosesc sa plimbe sticla, tot arunca, doar nu sunt saraki sa umble ca boschetarii cu saci de sticle.

      00
  28. Nu stiu daca a scris cineva dar 1 si 2 exista deja.

    Okey nu sunt foarte raspandite dar exista.

    40
    • Eu n-am mai cumparat apa la bax de haha, am sistemul ala cu 3 filtre de-l gasesti la emag, odata pe an schimb filtrele, merge bine merci.

      2 am un supermarket pe metalurgiei (drumul e nasol ca e foarte foarte aglomerat dar ma duc odata la hatz sambata dimineata sa fiu sigur ca nu prind aglomeratie)

      30
  29. Oricum misto de tine, ca aveti acolo 100 de izvoare.

    60
  30. Asta cu sticle din plastic mai gros refolosibile am vazut in Germania prin 92. Se gaseau si in Ungaria prin 97-98. prin anii 2000 mai existau sticle returnabile de 1 L la cola. Acum ne prostesc cu capacul prins de pet, cica asa salvam planeta :D

    142
    • Nu era nevoie sa te duci pana in Germania sau in Ungaria ca sa vezi sticle de plastic returnabile/refolosibile. Si in Romania la inceputul anilor ’90 a existat o perioada in care se comerciala Pepsi la PET-uri de 2 litri refolosibile.

      50
  31. NOU
    #94

    „Am dus doi saci de recipiente la ReturoSGR”
    Si pe ei ai luat o mare pula, scuza-mi limbajul.
    Pe vremea lui Ceau existau in fiecare localitate din tara niste „magazine” magazii/depozite care chiar cu asta se ocupau, recuperarea ambalajelor si apoi sortarea lor. Se numeau magazine ICRA (Intreprinderea pentru Colectarea si Sortarea Ambalajelor), unde te duceai cu sacosa plina cu sticle si borcane si le schimbai contra cash: sticla de spumos/sampanie primeai pe ea 3 lei, sticla de 1 litru de apa minerala era 1,2 lei, cea de 0,5 litri de bere sau de ulei de soia 70 de bani, borcanul de 800ml 65 de bani, borcanul de iaurt de 300ml 55 de bani, sticla de lapte de un litru 80 de bani. Era un avantaj la multe centre de preluat ambalaje ca puteai sa schimbi sticle contra caiete, carioci, creioane, ascutitori.

    253
    • Cu exceptia sticlei de sampanie la 3 lei nu mai sunt sigur de preturile celorlalte.
      Partea proasta e ca nu prea vedeam banii astia, pentru ca, ca pionier la sat in anii ’80 aveam plan de munca patriotica si nu prea vedeam banii aia. Adica donam si partidul lua banii, cam si acum.
      Deci, greata pe care o am fata de reciclare mi se trage de la indatoririle de pionier?
      Tot am zis ca odata o sa-mi scriu memoriile de elev la sat, in perioada comunista, de la Soimii Patriei la UTC .

      83
    • NOU
      #96

      Aline te asigur ca asa era atunci, nu mint cu nimic. Astazi astia cu SGR-ul puteau face niste platforme de colectare mult mai simple.
      P.S. In peroada in care era 23 august sau 1 mai, una bere la 0,5 litri in sticla de sticla de culoare maro, daca voiai s-o cumperi de la chioscul care era in targ, trebuia sa platesti garantie 3 lei,garantie pe care o recuperai pe loc in momentul in care duceai sticlele goale. Garantia oficiala a sticlei de 0,5 de bere din sticla maro era oficial de 70 de bani, deci nu merita sa dai tzeapa la targuri.

      111
    • Fix așa era și la noi, în Valea Jiului. Aveam un centru de colectare de sticle&borcane. Copii fiind ne bucuram la cei 3-4 lei pe care-i făceam dintr-o plasă cu borcane adunate cu greu. Condițiile principale erau să nu fie ciobite și curate.

      90
  32. Cum poti sa tii minte preturile alea? Problema pe vremea aia era sa gasesti produsele respective 🙂

    73
  33. Strict pt apa de baut, noi am facut abonament la Fantana care au bidoane din alea groase de plastic pe care le reurnam. Cel putin la Metro Militari gaseai si alte marci, daca ai chef sa le cari tu si nu exista vreun abonament disponibil.

    17
    • NOU
      #100

      Mergi la angro Chirigiu, iei bidonul de 19 litri (4 galoane) cu 13 lei.

      30
    • Sunt vecin cu o vulcanizare – baietii de aici au o combinatie cu distribuitorii de la Fantana – le dau apa la combinatie, la un pret modic (10-20 lei bidonul de 19 l).
      Ideea e ca nici dracu’ nu stie de provenienta apei.
      Ca idee, chemical brothers vindeau apa Izvorul Minunilor extrasa de la un put forat de la o ferma de vaci pe care au cumparat-o in anii ’90.

      72
  34. Sincer mi se pare o bataie de cap , timp ocupat si hotie pe fata.

    Parerea mea personala este ca problema reciclarii este responsabilitatea producatorului, nu consumatorului. Noi ca niste soricei bine dresati, ne incolonam la coada la aparatul care preia sau nu ambalajele , pierdem timpul si ne „enervam” ca nu a preluat aparatul pe motiv ca produsul nu ii cumparat din reteaua agreata. Serios ?
    Deci ok, cumpar suc, bere , apa minerala. (apa beau de la robinet de 50 de ani si n-am murit). Si acuma tot eu, trebuie sa pastrez ambalajele, sa le separ si sa le duc in centrele de reciclare ca sa primesc cativa banuti. well, F.U.
    Lumea „civilizata” recicleaza si merge cu bicicleta in timp ce o gasca de Houti rebels scufunda un vapor care polueaza cat romania intreaga in 100 de ani. In timp ce bombele din Ukraina, Palestina, Yemen, Africa – polueaza cat Europa intreaga.
    Si pentru ce ? Pentru ce sa renunt la confortul meu (da, suna egoist – am o singura viata si fac ce vreau cu ea asa ca suck it) , ca sa dea bine in statisticile care oricum nu incalzesc pe nimeni

    #numazic: European Court of Auditors zice ca degeaba a impus EU normele de poluare la masini ca datele arata ca nu este nici o imbunatatire: https://www.eca.europa.eu/en/news/news-sr-2024-01

    Aveti o singura viata, scurta, trista. Live it !

    Indecis. Tu ce zici?306
    • Nu te obliga nimeni sa le returnezi. Nu vrei, nu le duci.

      25
    • Bogdan, cum nu te obliga nimeni sa le returnezi cand efectiv iti iau bani din buzunar tocmai pentru a te obliga apoi sa te duci ca boschetaru cu sacu de peturi si doze dupa tine ca sa iti recuperezi proprii tai bani?

      Hai sa luam putina distanta de propaganda asta ce ni se toarna in cap non stop si sa gandim logic la rece. E treaba noastra sa le caram peturile pe banii nostri, pe timpul nostru? Fiecare din noi platim abonament la salubrizare pentru a ni se colecta gunoiul. De ce brusc nu mai e suficient? Cum putem accepta atat de usor o aberatie atat de mare? Nu doar ca nu mai e suficient ca avem abonament la salubrizare sa ne ridice gunoiul, dar ni se mai si iau bani – banii nostri – cand cumparam un produs pentru a fi obligati apoi sa fim gunoieri si sa caram prin oras ambalaje goale, sa ii ajutam noi pe producatorii si vanzatorii de asemenea ambalaje. Pe timpul si banii nostri.

      Eu ma intreb care o fi limita de bataie de joc de la care o sa va treziti si o sa va dati seama ca nu tine de ecologie, nu tine de civilizatie. E pur si simplu o bataie de joc la adresa oamenilor pentru a se vedea cat de departe se poate merge cu incolonarea si determinarea populatiilor sa faca niste aberatii lipsite de orice logica.

      Paradoxul este ca toate astea se vor intoarce tot spre producatori, care isi vor vedea vanzarile afectate pe masura ce se impun aberatii de genul. Nu cred ca sunt singurul care a incetat sa mai cumpere peturi si doze. Pentru apa iau la 5L care nu sunt supuse porcariei asteia cu returo si nu mai cumpar nimic ce e la doza. Deci castigul dupa toata actiunea asta e ca producatorii au cu un client in minus si sper sa fie tot mai multi in minus pana se vor trezi si ii vor lua la picioare in fund pe birocratii de pe la bruxelles si mai stiu eu unde care stau si concep tampenii pentru a-si justifica existenta.

      189
  35. 1. Apa de la robinet este potabila, cel putin in Bucuresti in zonele de case.
    La blocuri situatia este putin diferita, dar asta este si din cauza tevilor vechi se deteriorate din interiorul blocurilor, care sunt relativ greu de inlocuit.

    2. Si mie mi se pare foarte enervant ca sunt din ce in ce mai putine firme care ofera bere la lada cu sticle returnabile. Singura explicatie ar fi ca probabil este mai ieftin sa produci o sticla noua decat sa pui la punct toata infrastructura de returnare.

    3. Cred ca este aceeasi problema ca mai sus. este mai complicat sa returnezi sticlele la fabrica, sa le speli si le pui din nou i productie fata de situatia in care faci sticle noi.
    In plus, o sticla de plastic folosita de 10-15 ori va fi destul de zgariata si va arata mai putin „atractiva” fata de sticla noua de la producatorul concurent.

    54
    • ”La blocuri situatia este putin diferita, dar asta este si din cauza tevilor vechi se deteriorate din interiorul blocurilor, care sunt relativ greu de inlocuit.”
      Daa, foarte greu de înlocuit țevile de apă în apartamentele din București pentru că sunt blocuri speciale dar și oameni ”speciali”. Între timp noi am plătit firmă care s-a ocupat de tot și avem țevi de ppr pe casa scării care intră în apartamente ca țeava de gaz. La o scară cu 16 apartamente totul a fost vreo 700 de lei. Da, arată cam nașpa și țeava de apă dar am scăpat de problema ruginii și de pierderi+că la noi prețul apei/mc a ajuns undeva mai mare decât energia electrică la un consum de 100 de kw pe lună

      71
    • Este foarte bine ca ati reusit sa va intelegi si sa schimbati tevile. Este mai nasol ca v-ati zgarcit si ati facut o romaneasca in loc sa inlocuiti tevile care vin prin pereti.
      Dar inteleg ca nu toti locuitorii dintr-un bloc sunt dispusi sa plateasca pentru un aspect mai frumos al cladirii.

      23
  36. M-am distrat urmărind cum se vede problema din partea consumatorilor, hai să vă spun cum o văd cei din magazin. Am îmbrăcat în acțibilde cu instructiuni de folosire automatele puse de TOMRA în Mega și Carrefour, iar la final trebuia să ajung la șefa de magazin să-mi semneze un proces-verbal.

    Ei bine, în timp ce, unii mai scăpau o vorbă că nu merge nuștiuce dar le-o tăiam repede că eu doar le colantez, nu le și repar. După care regretam și bombăneam că probabil și pt ei este o bătaie de cap în plus. Păi da, asta ne mai lipsea.

    – Ați remarcat ce pute a bere, când le-ați lipit? Că le-aduc oamenii nici măcar golite, ce spălate, nici vorbă. Plus că pungile alea primite ca să strângem sticla spartă îs subțiri, se rup imediat, se-mprăștie. Mă simt ca un gunoier, a concluzionat un șef din ăsta de magazin, dintr-o chicinetă, cu ochii încă pe ecran, că urmărea ceva instrucțiuni primite pe mail în timp ce-mi ștampila mie foaia.

    Altă chestie, în cele 20-30 minute cât dura să îmbrac automatul în autocolant, apăreau cel puțin 2 clienți deranjanți: iar nu merge? Și trebuia să mă-ntrerup, să resetez aparatul și să le-nchid ușile, că deh. Așa m-am lămurit că unii chiar stau în banii ăia de PET-uri ca să-și completeze coșul zilnic.

    159
  37. Eu stau pe centru. Pe o raza de 150 de metri am 3 magazine ce au aparat SGR. Nu am probleme. Cum ies afara cum duc cateva sticle asa ca nu mi se umple casa de sticle.

    Eu m-am luat dupa Zoso si stau unde trebuie. Eu nu ca am orasu de 15 minute, eu stau in orasu de 5 minute.

    136
  38. Io ași extinde programul ăsta cu peturile și la pungile de la semințe. 50 de bani reținuți pe punguță și când aduni un sac de coji bagi la aparat care-ți dă un bon să bagi de 50 de lei motorină în beamve.

    89
  39. NOU
    #111

    Bună seara,

    Legea cu privire la implementarea SGR există din 2018. Ceea ce am făcut eu a fost să decid, pur și simplu, să nu mai amân aplicarea ei. Am considerat că 5 ani (!!!) au fost arhisuficienți pentru a se familiariza orice producător, comerciant etc. cu obligațiile pe care trebuie să le îndeplinească. Acum, între a fi constructiv și a comenta faptul că unii au fost surprinși că vine un ministru care decide să nu mai amâne încă un an o lege votată de cinci ani, prefer să fiu constructiv și să dialoghez.

    Fiecare zi îmi demonstrează că a fost o decizie corectă. De la 30.000 ambalaje preluate în total în decembrie, am depășit în această lună 2 milioane ambalaje/zi. Vom colecta luna aceasts 2000 de tone de PET prin SGR. Cu titlu de comparatie, asta înseamnă PET-ul coletat aceeasi lună a anului trecut în 30 de județe. E o chestiune de săptămâni până când vom depăși ceea ce a colectat România înainte de SGR – 13%. E puțin, e mult? Las oamenii să judece. Vă asigur că anul acesta veți constata recorduri de colectare a ambalajelor, cifre de neimaginat pentru România acum câteva luni.

    Sistemul funcționează și se reglează din mers. Nu putea fi altfel. La peste 30.000 tipuri de ambalaje, ne puteam aștepta ca în cazul unuia sau altuia să apară erori de înregistrare și recunoaștere a lor de către RVM-uri (acele aparate automate de colectare), dar ele, odată identificate, sunt remediate foarte repede.

    Nu e un singur centru regional de colectare și numărare deschis, cel din Cluj, există și în județul Timiș, și în Ilfov, iar luna aceasta se va deschide în Brașov și urmează Bucuresti, Bacău, Dolj, Prahova și așa mai departe.

    Era obligatorie o perioadă de acomodare, pentru epuizarea stocurilor non-SGR. Ar fi fost imposibil fizic ca, la deschiderea magazinelor într-o dimineață, să găsim doar produse cu ambalaje SGR. Din 1 ianuarie însă, tot ce se produce e în ambalaj SGR (mă refer, bineînțeles, la ce produse și ambalaje sunt incluse în lege), iar epuizarea stocurilor cu produse fabricate înainte de 1 ianuarie va elimina, treptat și natural, nevoia de a verifica eticheta, dacă avem sau nu semnul SGR pe un produs. Vor fi doar produse SGR în câteva luni. Cel puțin în ceea ce privește apa, sucurile, berea, de exemplu, probabil încălzirea vremii va duce la epuizarea accelerată a acestor stocuri. Și la mine, copiii se ocupă de colectat, cei doi copii mai mari; când am fost acum două-trei săptămâni să punem ambalajele adunate peste săptămână în aparatele automate, le-au fost respinse vreo cinci, m-am uitat și nu aveau semnul SGR, dar sâmbătă nu le-a mai fost respins nici unul. Nu vom mai avea această problemă.

    Centrele regionale de colectare și numărare se deschid pe măsura punerii pe piață a ambalajelor, era un non-sens să avem în prima zi 17 centre și 600 angajați care să nu aibă de lucru. Nu transportă nimeni aerul (bineînțeles că sunt presate, sparte etc.) și nu se duc nici acum din sudul țării în Cluj aceste ambalaje colectate, există o depozitare intermediară.

    Mergem pe acomodare și conformare voluntară, dar de la un punct vor începe și amenzile, inclusiv față de unele exemple sesizate de oameni. Și acum, orice ambalaj pe care nu îl acceptă aparatele automate trebuie primit la casă. E un efort pe care îl facem noi, ca societate, ne vom obișnui treptat și nu vom mai considera un efort. Putem bănui toți unde ajungeau o bună parte din cele peste 2 milioane /zi ambalaje colectate deja acum – în natură, în depozitele de deșeuri menajere, cu tot ce înseamnă asta, poluare, costuri. Acum, când finanțăm și deschiderea unor fabrici de reciclare, dezvoltăm în România, în țară, o întreagă industrie.

    Anul viitor nu voi mai fi ministru, dar țara pe care o vom lăsa copiilor noștri va fi mai curată decât cea pe care am primit-o noi. Și cred că ăsta e câștigul pentru fiecare dintre noi.

    Mulțumesc pentru feed-back!

    141
    • Pentru ca tot scrie ministrul care se ocupa de acest domeniu vreau sa-mi aduc si eu aportul ca mic comerciant din zona rurala.
      1. Aparatele sunt foarte scumpe. Nu poti cere nimanui sa de 23.000 euro pe un asemenea aparat. Nu cred ca ele pleaca cu mai mult de 2300 euro din China.
      2. Saci de colectat sunt foarte scumpi. Cam 6 lei cu tot cu sigiliu sacul de 120 litri. Intr-un asemenea sac intra foarte putine peturi mari si chiar daca as ruga clientii sa cumpere de banii aia de la mine tot nu as putea sa recupera costul sacilor.
      3. Ambalajele colectate trebuiesc selectate atent,depozitate atent, transportate de persoane straine atent, verificate la un depozit necunoscut atent. Pe tot acest traseu necunoscut orice neatentie sau nepasare face ca micul magazin rural sa riste pierderea banilor. Ceea ce este ridicol sa ceri oricarui om in lumea asta. Nu vreau sa spun ca munca, si aici vorbim de munca de gunoier, costa. In sistemul actual micul magazin rural face munca de gunoier si scoate bani din buzunar.
      Legea a fost gandita prost pentru micile afaceri rurale. Chiar si pentru micile afaceri urbane.
      Ca sa inchei solutia cea mai simpla este ca automatele sa fie oferite la pret de producator, adica 2300 euro. Asa o sa se gaseasca macar unul la tara sa implementeze programul. Solutia cu sacii de gunoi este inaplicabila.

      30
    • NOU
      #113

      @Florin crezi ca pe pagina de fb a vreunui demnitar, scrie el personal ? in afara de Grapini.

      10
  40. TLDR : cum sa ne mai facem bine cand uite cate like uri au cometariile care te invata cum sa fraudezi sistemul si sa-i faci de bani.

    58
  41. Ca idee, unele automate lucreaza mai bine ca altele. De exemplu in Iasi am observat ca cel de la Carefour merge super prost, citeste greu, bagi acelasi ambalaj de 3-4 ori iar unele pur si simplu refuza sa le ia. Merg foarte bine la Kaufland, Lidl si Selgros. Am dus pet de suc marca proprie Lidl la Selgros si a mers fara probleme.

    10
  42. La toate sticlele de Napolact la 1.5 l, scrie să dai eticheta jos înainte de reciclare…

    04
  43. NOU
    #117

    Daca statul chiar urmarea „un mediu mai bun” si alte bla-blauri, inainte de orice fel de taxare, punea cate un automat de reciclare langa fiecare easybox si premia reciclatorii din bugetul propriu, ala din care a angajat inca 14.000 de bugetari si din care plateste pensii speciale.

    Dar hei, deja avem la blocuri containere separate pentru deseuri reciclabile, si stim deja (unii din reportajul DW) ca nu se recicleaza nimic in mod real, toate sunt aruncate in aceeasi masina de gunoi si apoi in aceeasi groapa.

    Acum sunt curios care e suma garantiilor nereturnate, si unde se duc acei bani. Oare Returo SGR S.A plateste si dividende actionarilor ?

    30

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.