Respectul la români: cum ajungem să nu cunoaștem lumea de dincolo de oraș

Pornind de la articolele astea, despre cum ajungem să refuzăm să cunoaștem lumea de dincolo de bula noastră. Există hoarde de oameni care lucrează pe salarii mari și care nu pot să conceapă că sunt concetățeni de-ai lor care lucrează pe 1.200 lei sau alte minuni din astea.

1. Respectul meseriilor

Nu știu exact când s-a întâmplat, dar românii au o scârbă pentru oamenii care fac meserii mai josnice decât ale lor. În compania la care lucrează sau în afara ei.

Probabil ați avut discuția asta de câteva ori. Vânzările contează, dacă nu aducem noi clienți, murim de foame toți. Producția contează, că dacă produsul nu e bun, degeaba vreți voi să faceți vânzări. Preproducția vă mănâncă, dacă nu pregătim noi materialele, voi nu puteți executa produsul și proastele alea de la vânzări n-au ce vinde. Șoferii sunt importanți, dacă nu livrăm noi marfa atent și la timp, clientul nu mai revin. Și tot așa.

În afara companiei, oamenii s-au trezit brusc cu mecanici hrăpăreți, cu instalatori care nu se țin de cuvânt, cu zugravi care veneau beți dimineața și tot așa. Profesorii nu merită respect, că uite ce note au ăștia mici, doctorii nu merită respect, că m-am dus la ei când aveam ditai cancerul și nu m-a făcut bine.

Lipsa de respect s-a generalizat și s-a extins și asupra oamenilor care chiar făceau treabă bună, aceștia devenind și ei amari și încrâncenați și îndreptându-și copiii către cu totul alte meserii. Decât să îți vorbească lumea urât, mai bine te duci la facultate și te faci nimic, fiule. E rușine să faci profesionala și să devii un bun mecanic sau un bun electrician.

Și e un cerc al mizeriei: nimeni nu respectă instalatorii, mecanicii și zidarii, care, la rândul lor, nu respectă profesorii, care, la rândul lor, nu respectă medicii, care, la rândul lor, nu respectă zidarii, instalatorii, mecanicii și zidarii.

2. Munca fizică e grea

Dacă aveți bunici la țară, știți că la un moment dat trebuia mers ca să faceți un pic de muncă fizică. Săpat via sau porumbul, cules porumbul, săpat iar via, stors strugurii, făcut bulionul.

Și, dacă nu ești antrenat, un puseu din ăsta în care două zile îți rupi mâinile și spatele la muncă rezultă în febră musculară, răni și alte minuni. Deloc plăcut când trebuie luni să te duci la muncă și trebuie să ții mouse-ul în mână și tu abia îți simți degetele.

Cred că ăsta e declic-ul tuturor. Al meu ăsta a fost. Cât costă ce facem noi aici? 100 lei? Ia 100 lei și nu mai vin, că îmi rup mâinile și am nevoie de ele. Și îmi venea să îl calc pe tata în picioare când aveam discuția aia stupidă despre cum nu e nevoie să cumpărăm mănuși, că avem acolo, și acolo aveam 5 mănuși de 6 feluri, toate rupte și pentru mâini mici și trebuia iar să lucrez cu mâinile goale și iar mă răneam.

Și mai e ceva. Când aduni doar ce ai cheltuit, agricultura solo nu are logică. Deci 300 lei însămânțatul, 200 lei prășitul, 200 lei culesul, 100 chimicalele, și cu cât putem vinde porumbul rezultat de pe lotul ăsta? Cu 400 lei?! Păi și munca fizică?! Dă-l în pana mea la asociație, să îl muncească ăia industrial, să nu ne mai rupem noi cu munca.

Ca și în cazul instalatorului și mecanicului, părinții nu au vrut ca ai lor copii să muncească pământul de la bunici, așa că au încetat să îi ia cu ei la sapă și aceștia vin acolo doar când e frumos, în vizită, să facă poze pentru instagram cu roșiile și cu viața frumoasă de la țară.

3. Dacă eu am bani, toată lumea are bani

Chestia asta am văzut-o foarte frecvent la oameni din IT, domeniu care s-a dezvoltat destul de mult în ultimii 10 ani.

Discursul lor (nu doar al celor din IT) a avansat odată cu vârsta și cariera: acum 10 ani era greu, erau bani puțini, acum toată lumea are bani, pentru că uite, eu aveam 800€ salariu și acum am 2.000€, deci creștere, deci n-ai cum să n-ai bani.

Doar că în lumea reală nu e chiar așa. Dacă tu ai bani, cineva n-are. Firma concurentă o duce greu, deci dă salarii mai mici. Altă firmă concurentă a dat faliment. O industrie e afectată pentru că lumea nu mai cumpără produsul lor. O fabrică dă faliment pentru că li s-a scufundat un vapor cu marfă.

Și mai e și situația în care oamenii execută un produs sau un serviciu care nu se poate vinde cu mai mult. Gândiți-vă de câte ori ați intrat într-un service auto și ați văzut prețurile afișate și ați spus că e mult. Sau ați vrut roșii bio și v-ați răzgândit când ați văzut prețul.

Țin minte o fază de pe vremea când lucram, ne intraseră salariile și am mers în gașcă să scoatem niște bani de la un bancomat din apropiere, iar unul dintre colegi a văzut și s-a dus vestea că “îl am mare”, și oamenii nu își puteau explica de ce, că nu făceam nimic din ce ei considerau palpabil. Cumva, credeau că toate ideile și strategiile pe care ei le executau cădeau din cer.

Și ne întoarcem la punctul 1, nu respecți alte meserii, ți se pare că ăla nu face bani sau nu merită să facă bani. Dar ar trebui să aibă bani pentru că, uite, eu am bani.


Când auziți în 2018 oameni  șocați că spitalele sunt jegoase, că polițiștii sunt corupți, că durează 3 luni să obții o hârtie de undeva, că bla bla bla, ăia sunt oamenii care trăiesc în bula lor, unde totul e roz și bine și nu le pasă de ceilalți până ajung să se lovească de ei. Câte posturi cu “nu pot să cred că a întârziat instalatorul” ați văzut anul ăsta? Eu vreo 3.

museum-of-death

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

68 comentarii

 1. Problema cu “a intarziat instalatorul”, sau derivate, e una endemica.

  Oamenii stiu o meserie, probabil o stiu si bine. De asta l-a recomandat varu’ In general au are programari pe 1 luna. Problema e ca dincolo de meseria lui rar dai de un “mester” cu notiuni minime de bun simt: de aia intra incaltat si plin de noroi, vine cu palma-n fund, uita ca avea programare.

  Aia care bifeaza si la personal si la profesional sunt creaturi mitice, mai ceva ca fetele care lucreaza pe circuit inchis.

  00
  • Problema e ca dincolo de meseria lui rar dai de un “mester”

   -Of, iarăși mi-a venit un incompetent să pună faianță în casă și nici nu mai găsești meșteri.
   -Ce ziceai că s-a făcut fii-tu/fii-ta?
   -S-a făcut A, B, C. De ce?
   -Aha… de ce nu s-a făcut meșter(iță)?
   -Aoleu, dar cum să spui așa ceva?!?
   -Exact cum ai spus și tu, că ți-a venit un incompetent să-ți pună faianță în casă și că nu mai găsești meșteri de altă dată.
   -Dar ce-ai, de ce să lucreze copilul meu slujbe din ăstea? Munca e pentru proști…

   00
  • Acum cca 2 săptămâni am avut instalator în casă. Vreo 60 de lei ca să-mi schimbe bazinul la toaletă (a fost un pic mai complicat, e drept, din cauza unor țevi mai vechi). Fiu-su voia să dea la drept și el îl încuraja.
   Îl luase deja cu el la unele lucrări și puștiul voia să muncească un pic în timpul liceului. Urma să-l lase, să vadă ce grea e munca fizică.

   00
 2. Da, ecografie corectă…

  00
 3. partea nasoala ca nici aia cu salariile mari nu au bani(sau nu multi din ei)
  cati dintre cei cu “2000 eur” nu s-au apucat de “bricolaj” doar ca sa nu plateasca un instalator…cati din ei merg la un service de “cartier” doar ca sa nu mearga la o reprezentanta.. cati din ei zugravesc, monteaza diverse singuri si apoi se minuneaza de cat cere un “meserias” care trebuie sa-si scoata banii de-o luna din 2-3 lucrari

  00
  • câți dintre ei nu cumpără cele mai ieftine anvelope la mașină de 30-50.000€
   câți dintre ei nu mai sar reviziile la mașină?
   câți dintre ei stau cu becul neschimbat, că nu știu cum să schimbe un bec?

  • la aia cu becul n-ai dreptate; ba chiar, intr-o diviziune corecta a muncii, cel mai profitabil pentru toata lumea ar fi sa chemi pe cineva sa ti-l schimbe

   restul…sunt intrebari fara raspuns. 🙂

   cred ca marea problema e perceptia asupra societatii: coaie, la 2000eur, esti fix pielea scrotului….faci parte din clasa de mijloc, nu din elita financiara…comporta-te ca atare: mai putina bere de 30lei paharul, concediul mai la camping, masina mai de 10-15k..cam cum fac si vesticii din clasa ta

   00
  • @Vali
   Decat sa schimbi bec la Megane… lmsi bine lasă că merge și așa :))

   00
  • eu am schimbat unul la megane la euromotor. au chemat băiatul cu degete fine, ăla a bagat mâna unde trebuia, l-a scos pe ăla vechi, l-a pus pe ăla nou, 15 lei manopera. 50 lei becul.

  • @Vali
   Ironie prea fina la adresa Megane-ului? :))
   In cele din urma am invatat si eu sa o fac, si fara sa trebuiasca sa dau roata jos. Dar la fiecare operatiune din asta, sper ca un ingine francez sa moara!

   00
  • Clasa de mijloc la 2000 euro? Poate da, poate nu.
   Numai 5% au salarii peste 1000 de euro. O fi clasa de mijloc la puterea de cumpărare de mai la vest, dar in Romania ești clasa de mijloc-superioara. Ok, contează și averea , cu aia luată în calcul pici mai jos in clasament (daca inca n-o ai). Parca definiția era să ai destui bani deoparte cat sa o duci 2 ani la fel de bine, fara sa mai muncesti.

   00
  • @m: ai doua variante: compari venitul net cu restul populatiei si ajungi la concluzia ca esti bastan sau iei in considerare rezultatele studiilor care zic ca sunt cateva milioane de romani care traiesc la limita subzistentei si iei in calcul doar ce poti face tu cu respectiva suma. daca incepi sa te gandesti (cum zice cineva mai jos) ca mai bine iti pui singur gresia, mai bine iti schimbi singur uleiul la masina si ce a mai zis si Vali…s-ar putea ca sa nu mai fie atat de roza situatia

   00
 4. “err, fiule, maine si poimaine dam roaba jos din pod, trebuie sa scoatem zapada din curte”… Sunat un vecin, venit cu o dacia papuc si 3 tovarasi, rezolvat in 4 ore, platit 100 lei si 2 sticle de vin. Daca pierdeam 2 zile plus probabil inca vreo 3 sa ma refac fizic sufeream x5 financiar.

  Cat despre meseriasi, suntem pe bula, se comporta ca jegurile ptr ca pur si simplu nu fac fata cererii, au crescut tarifele, bani curg, ii doare in p. Si de aia nu respecta programarile si fac treaba de mantuiala.

  Taica miu se ocupa de instalatii termice, zeci de ani de experienta, echipa buna, viteza si calitate. Nu a avut niciodata vre un anunt, reclama sau nici macar carti de vizita. Primea lucrari din recomandarile clientilor multumiti. Dar oamenii incepeau la 7 dimineata si terminau la 18, nu se bea, nu se fuma. Lasau curat in urma lor, tevi drepte, instalatii functionale, proiete decente, calcul de materiale exact a… si mai important, materiale decente. S au lasat de treaba ca au imbatranit, nu au gasit 1-2 pustani care sa vrea sa invete meserie si sa castige o carca de bani. Sunt calorifele grele, trebuie spart in beton, e frig, ca na, in termice asta e soarta, cand ai facut cald, tu pleci, samd.

  00
  • Astia meseriași. Respect!

   00
  • Cei care isi fac treaba repede si bine sunt scumpi pentru ca au bagat bani in ei sa invete si apoi in scule. Clientul plange ca pentru 10 minute are de platit 100 de lei, dar ei nu vad ca pierde 1-2 ore pe drum si ca acum 8 ani dura vreo 4 ore pentru ca nu avea experienta si scule.
   In Romania nu se platesc serviciile , fiecare stie un “meserias” care face ieftin si repede, la fel cum toti soferii inainte de 90 erau si mecanici.
   La fel si cu un website , las’ ca stiu un nepot care se stie la calculatoare si face unul rapid cu 50 de euro.

   00
  • Pentru montat 10 ml de montat faianță (decopertat 27mp și finisat pereții) și 10 mp de gresie mi-au cerut 8000 lei. Manopera. Judecați voi, mult, puțin..

   00
  • @Clauidiu nu trebuie sa il angajezi pe primul care iti iese in cale, recomndat ar fi sa vorbesti cu 3, dar poti sa ceri preturi de la mai multi. Asa poti sa iti faci o ideie despre preturi.

   00
  • @wd
   Primul mi-a dat dupa 2 saptamani oferta de aprox 5000 lei, dar a uitat sa ia in calcul gresia montata si a adaugat si aberatii la deviz (lucruri necerute). Mult laudatul ajusto.ro
   Pe al treilea l-am asteptat duminica, nu s-a putut trezi, a spus ca ma suna el marti-miercuri.

   Ma gandesc sa intru in concediu o saptamana si sa incerc sa fac eu.

   00
  • @Claudiu: din ce inteleg, ti s-a parut o suma mare. cum ai ajuns la concluzia ca lucrarea respectiva nu merita banii astia? (doar de curiozitate)

   00
  • Prieteni care au rezolvat mult mai ieftin lucrări similare la prețuri mult mai mici. Nu pot să plătesc 8.000 lei când îmi spune un amic că el a rezolvat cu 1300 lei ceva similar.

   00
  • @Claudiu: boss, ce ai tu de făcut este puțin. Acum, cât este cald, se caută lucrări mari. Nimeni, absolut nimeni nu vrea lucrări mici.
   Știu, o să spui “Da’ cum e puțin 20 m² faianță și gresie?”. Se construiește în draci: case, vile, blocuri, de toate. Oamenii lucrează în echipe, unul face aia, altul aia, etc. Având lucrări mari, nu-i interesează lucrările mici, de aia aruncă și prețurile ălea fenomenale.
   Mai este și lipsa de oameni. Am echipe de dulgheri care mă programează ei pe mine, nu invers, pentru că se plimbă prin toată țara. Situația cu personalul este groaznică. Și o să fie și mai rău.

   00
  • @Claudiu: si ti se pare corect ca asta sa fie singurul termen de evaluare? (nu stiu daca “corect” e cel mai potrivit cuvant, poate “potrivit” merge mai bine) adica, si taica-miu a dat 5000 lei pe apartament dupa revolutie si ma indoiesc ca acum il mai pot lua eu cu aceiasi bani….si mai pot face comparatii de acest fel

   00
  • @Attila
   Evident că nu este singurul motiv. Întâmplarea face să lucrez cu niște oameni care au habar în a evalua munca și m-au mai ghidat. Inclusiv să-mi recomande meseriași liberi peste 3-4 luni.
   Și da, asta mi-au spus și ei @Titel, că de aia primesc prețurile astea.

   00
  • @Claudiu: mersi pentru raspunsuri si …. pentru inca un lucru: m-ai ajutat sa-mi mai dau o data seama ca discutiile pe net sunt inutile mai departe de celebrul asl pls.

   00
 5. true!

  00
 6. E boala proștilor: parere buna despre ei si proastă despre restul.
  Degeaba au bani it stii ca nu au șosele, spital, școala pentru copii, etc.
  Esti nevoit să interacționezi cu restul societății care este disperată.
  Poliția slabă, circulația rutieră haotică, etc.
  Este o junglă in care oamenii obișnuiți nu au șanse.

  00
  • Nu esti nevoit sa interactionezi cu restul societatii. La sosele, atat. Esti naiv. Servicii medicale la privat, scoala la privat, concedii la resort cu gard inalt, asigurare pt interventii medicale la orice spital din europa. Pentru doar 3500 euro pe familie cu 2 copii!

   00
  • @ev: cand te intorci din resortul ala cu gard inalt…nu tot la porumb stai? nu tot traversezi orasul cu ceilalti? invatamantul privat e si scoala aia finlandeza care e tot la nivel de Ciorogarla…da’ cu mai multe aere? :)))))

   00
  • @Ev Mă întreb cine e naiv aici. Chiar trebuie sa interactionezi cu restul societatii, in special cu serviciile publice.

   Servicii medicale la privat: urgenţele cum le rezolvi? Sunt foarte puţine spitale private care ofera servicii de urgenţă . Cine te ia de la un accident?
   Politie la privat? Jandarmerie (sic), tot privat?
   Pompierii tot de la privat ii iei?
   Te judeci printr-un tribunal privat, iti iei adeverinte, cazier, permis, buletin, pasaport, certificate de nastere, casatorie, inmatriculari auto (indiferent de valoarea masinii, tot umblii cu 1000 de hartii), ANAF, primarie, platesti taxe, autorizatii si amenzi,tot de la privat?
   Faci o toxiinfectie alimentara te duci la OPC si DSP-u privat, cu ambulanta privata?

   Si nu o lua in nume de rau, doar incerc sa deschid ochii, sa intelegem ca unele lucruri ne afecteaza pe toti, si chiar daca avem confortul unor servici private, acestea nu sunt suficiente. Serviciile publice/restul societatii cu care interactionam cu totii trebuie scoase din trecut si impinse in sus.

   00
  • Eu sunt “IT-ist” cum ai zice tu si sunt foarte multumit de ce-mi ofera financiar Romania – in acest moment. Am locuit si pe afara, dar dupa un calcul simplu iese mai bine in Romania: chirii mai mici, preturi mai mici etc. Hai sa-ti spun o poveste. Stii tu serile alea misto din liceu cand ieseai cu colegii, statai chilleanu’ la bere, o ardeai aiurea prin oras, pe la mare, pe la munte? Sigur le stii si te-ai bucurat de ele si acum cand te mai intalnesti cu alti colegi de liceu va aduceti aminte ce frumos era “pă vremea aia”, fara responsabilitati, benzina la 3lei si altele? Eh, eu nu le stiu pentru ca nu te nasti “IT-ist”. Inveti. Exersezi. Inveti. Exersezi. Inveti. Exersezi. In fiecare zi. In fiecare noapte. In fiecare weekend. Cand colegii sunt la mare? Inveti. Exersezi. Cand colegii sunt la bere? Inveti. Exersezi. Asa ca lasa-ma cu “oamenii normali”… Vrei sa zici oamenii care nu vor sa-si rupa ouale sa faca ceva si stau sa le pice din cer si dupa se uita la rezultatele celorlalti fara sa ia nici o secunda in considerare miile sau zecile de mii de ore de invatat si exersat. Asta asa, ca de la un IT-ist care nu a facut nici un efort si acum doar intoarce banii cu furca, sa nu putrezeasca…

   00
 7. în general corect, în afară de asta: „Dacă tu ai bani, cineva n-are.” economia nu e joc cu sumă zero, îmbogățirea rezultând doar din sărăcirea altora. din contră, prosperitatea atrage prosperitate.

  00
  • nu nu, nu am zis că e cu sumă zero, am zis că unele industrii cresc, altele scad.

  • „Firma concurentă o duce greu…”.
   „unele industrii cresc, altele scad”

   hotărăște-te, e firma concurentă sau e altă industrie!

   00
  • @berenger

   Contează dacă ar fi de-a noastră sau străină. Ar fi și ăsta un aspect – vis umed, dar e o nuanță.

   00
  • ba e cu suma zero contrar splarii pe creier care ti-o face in scoala, si e simplu de demonstrat, banii sunt limitati si cam orice altceva e limitat, apoi vin aia cu monopoale, ai doar cu impresia ca nu e cu suma zero, ca de undeva mai apare o inovatie dar suma tot zero e.

   00
  • Cum peleme sa fie cu suma zero?
   Și resursele planetei nu le pui? Alea cresc on continuu, în subteran, în copaci, SOARELE…

   00
 8. Foarte buna analiza. Pe de alta parte, multi dintre noi avem pretentia de “ieftin si bun”, ceea ce nu prea are acoperire in viata reala.

  00
 9. Trebuie iesit din bula. Chiar daca e inconfortabil ( vezi articolele lui Fluture sau unele de la tine mai recente.)
  Trebuie vazut un pic mai departe de “mie mi-e bine, inseamna ca la toti e asa”.
  Trebuie sa schimbam atitudinea de ” ce prosti is ceilalti ca fac X sau Y, ca voteaza cu X sau Y, hehe eu stiu mai bine” dar nu le explici de ce.

  Si asta se aplica la foarte multe.

  La partea cu munca la tara, se pare ca loturile astea de porumb sunt universale 🙂
  An secetos, agitatie mare ca nu ploua, da-i si trage furtunuri pt irigatii, pompa, lipsit de la munca sa ajutam bunicii. Si stres, si munca, si adu si instalator, si cumpara furtunuri si cuple, etc. Pt ca la final, la “recolta”, sa fie nevoiti sa mai cumpere inca pe atata, ca oricum nu ajungea. Suma? : 400 lei. Adica plm, pt 400 lei am muncit cateva persoane, am cumparat rahaturi pt irigatii, am platit si instalator, am lipsit de la “serviciu”, plus restul cheltuielilor cu om la cules etc.
  Concluzia fericita totusi, au dat pamantul in arenda, au construit unii niste sere si scot mai mult decat din porumbu’ vieţii.

  Legat de respect, sa stii ca începe încet încet să apară. Un mecanic bun, sau mai bine zis un service bun, care respectă termenele, devizele, programarile, ofera garantie, face treaba buna, are coadă la usa. Serios, prima programare peste o luna, specializati doar pe anumite marci.

  O echipa serioasa de zugravi/muncitori, care estimeaza bine termenele, costurile, si, evident, face treabă bună, are de lucru programat pe urmatoarele 6-12 luni. Instalatori si electricieni la fel. Este o lipsa acuta de persoane calificate in aceste domenii.

  Legat de doctori, din pacate e tot mai greu sa gasesti persoane cu adevarat calificate, care eventual sa nu te scuipe in cap de la inaltimea piedestalului. Cei buni au plecat, cei slabi si mediocrii au ramas. Evident lipsa de respect se reflecta asupra tuturor, chiar si asupra celor ok ramaşi.

  Concluzia este aceeasi, iesiţi din bulă. Nu ajuta cu nimic sa ne batem reciproc pe spate (chiar si pe acest blog) şi să ne confirmăm ce deştepţi suntem şi ce prosti îs “ceilalţi”.

  00
 10. Referitor la punctul 3, orice ai spune nivelul de trai a crescut in ultimii ani. Vezi mai jos evolutia salariului mediu din Romania.
  https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Salariul_mediu_în_economia_României

  00
  • mda…daca eu castig 1000eur…tu 0…amandoi avem un salariu mediu de 500eur…dar tu cam mori de foame (exemplu dus la extrem…a nu se lua ca atare)

   00
  • nu cred, nivel de trai înseamnă salariul mediu raportat la prețul serviciilor, cheltuielilor, vrei să zici că alea nu au crescut?

   00
  • @Attilla – nope! la calculul “salariului mediu” se face “medianul”, nu media.

   00
  • @Coix…era doar un exemplu dus la extrem…doar salariul mediu nu cred ca este un indicator relevant…ma gandesc ca ar trebui vazut si cum au crescut cheltuielile

   00
  • @Garm

   Cu cât au crescut chiriile?
   Cu cât au crescut dobânzile?
   Cu cât s-au mărit salariile care se văd la prețuri?
   Cu cât costă un apartment astăzi comparativ cu acum 10-15-20 de ani?

   Dacă e să spicuim părul, atunci să spicuim până la capăt.

   00
  • @coix din pacate nu ai dreptate se face, media nu medianul. Teoretic ce spui tu e logic si corect, practic arata mai “bine” cand calculezi media.

   00
  • Când mai vorbiți de nivelul de trai, gândiți-vă și la următorul aspect:

   avem printre cele mai mici salarii din UE, dar prețurile sunt, în general, mai mari la noi. Uite, ca exemplu, mă uit zilele astea de un aparat de gătit cu aburi. Am găsit asta:

   https://altex.ro/aparat-de-gatit-la-aburi-cuisinart-cook-fresh-stm1000e-7-kg-1875w/cpd/FRBSTM1000E/
   https://www.amazon.com/Cuisinart-STM-1000-CookFresh-Digital-Stainless/dp/B01CU0949U

   115$ pe amazon și aproape de trei ori mai scump la Altex. Un coleg din Spania se mira de cât de scumpă e mâncarea la noi. Un fost coleg de facultate a încercat să returneze o cămașă cumpărată din România, la același magazin din Franța și a fost refuzat, pe motiv că diferă materialul.

   Poate a crescut nivelul de trai, nu zic, dar clasa de mijloc din România trăiește precum săracii din vestul europei.

   00
  • @Coix, greșit. Dacă-i zice „salariu mediu” nu are cum să fie „median”, că ăla e alt calcul. În schimb, nu se iau situațiile alea cu salariu 0, că ăla nu e salariu, deci nu funcționează așa.

   Altfel, da, sunt de acord, ar trebui ca salariile să fie raportate în mediană, eventual în abele, că așa e cel mai relevant. Dacă e diferență mare între median și mediu, atunci ai o distribuție complet neuniformă și not-OK. 🙂

   00
  • @ubercool

   Un fost coleg de facultate a încercat să returneze o cămașă cumpărată din România, la același magazin din Franța și a fost refuzat, pe motiv că diferă materialul.

   A reclamat sau nu la ANPC-ul francez?

   00
 11. NOU
  #49

  As mai adauga doar un lucru (probabil la punctul 3) – atitudinea unora (in general IT-isti) de genul am ajuns sa castig 2-3,000 de euro in Romania (sau 10-15,000 de dolari in US), dar sa ma fereasca sfantul sa dau ceva inapoi tarii.

  Le-am propus odata unor rude sa deschidem un program de alumni pentru Politehnica Bucuresti, sa strangem mai multi absolventi care sa doneze o suma modica anual. Reactia a fost ca ei au muncit sa ajunga unde au ajuns, ca de ce sa doneze, de unde stiu ei ca banii nu sunt sifonati, ca statul ce pazeste …

  00
  • 1. Ăia 2000 – 3000 de euro vin pe timp limitat. Cât va mai exista firma care dă atâția bani prin România? 5 – 10 ani? Și apoi va pleca unde e mai ieftin, la fel ca toate firmele, așa că la 40 – 50 de ani ne vom trezi că va trebui să muncim iarăși pe 800 de euro. Ca senior software architects. Ca să nu mai vorbesc de inflație. Ce e acum 5 euro, prin 2050 va fi 30 de euro.

   2. Pensie zero. Că am contribuit cu 2000 de euro pe lună ca angajat sau cu 200 de lei pe lună ca PFA, diferența dintre pensii va fi de 200 de euro prin 2050. Adică fie 150 de euro pensie, fie 350 de euro pensie, apă de ploaie.

   3. Viitorul țării. România nu se va reface niciodată. De ce? Niciodată nu a fost ceva. Corupția de acum e exact la fel cu problema corupției din 1500, 1850 sau 1930. Așa a fost, așa va rămâne.

   4. Oricum IT-iștii sunt puțini.

   5. Iar apoi IT-iștii mi se pare ceva mai breji. Adică de ce să investești în ceva care e deja mort? Aș îndrăgi să simt că România progresează, dar alte state au ajuns pe lună acum imediat 50 de ani. România se confruntă cu problema dacă merită sau nu să aibă autostrăzi. Mai toate țările și-au făcut autostrăzi, e de fapt o non-problemă, fix România are problema asta.

   00
  • @George Stanomir, pornesti de la ideea ca fiind in IT sunt mult mai destepti si breji decat alti oameni, idee care in practica e aproape instant spulberata, majoritatea it-istilor sunt la fel de mediocri ca orice alt mediocru din alt domeniu.
   @Red, ai dreptate dar problema de baza care ii framanta pe romani e daca sa isi ajute aproapele sau nu, o non problema dar asta e romania..

   00
  • @NIX: F corect punctat despre IT-isti.

   00
 12. Lucrez într-un șantier naval. Unul din principiile mele de bază e sa respect munca omului, fie el, polizator, sau lăcătuș, vietnamez,polonez,sau român. Până acum n-am dat greș. Vedem de acum încolo.

  00
  • salut eu lucrez pe nava.. Și fiecare om are treaba lui pe care trebuie sa si-o facă cât mai bine. E foarte ușor să te obișnuiești cu un sistem unde lumea se respecta s-a își face treaba și atât…
   Ești o lepra bețivă acasă. Ești puturos acasă . Ești prost și incompetent si nu dai semene ca încerci să nu mai fi… Acasă.. În schimb în tara când am parte de oameni neserioși incompetenti nesimțiţi e destul de enervant mai ales când sunt nesimțiţi pe banii tai…

   00
  • Radu, ai perfecta dreptate….pana la un anumit punct:

   cine-i puturos acasa, este putoros si la munca,
   cine-i coclar acasa, este coclar si la munca,
   cine-i lepra acasa, este lepra si la munca….

   de aceea nu este asa de simplu…

   00
 13. deci putem citi analize din astea, cu cap, coada, ritm si sens, si totusi il mai lasi pe fluture sa iti enerveze publicul?

  00
  • facem cu rândul, o dată vă enervez eu, altă dată el…

  • Fluture are şi dreptate. La articolele cu protestele, la rece/cald au inceput sa apară chiar şi soluţii.
   Şi recunosc că si pe mine m-a mirat cum răspundea uneori, dar dacă asta trebuie ca să mai iasă 1-2-100 din bulă, e ok. Plus ca s-a mai cizelat 🙂

   00
 14. Sa ai o bucata de pamant si sa te apuci de pus rosii, cartofi, etc nu se mai merita.
  Am pus intr-un an cartofi pe jumate din gradina. Cu udat, cu dat cu insecticid, cu scos. Am recoltat 300 kg cand pentru familie ne trebuie pana in 100 kg pe an. Asta in conditiile in care 1 kg de cartofi e 1,5 lei. Tragand linie cred ca am cheltuit mai mult pe curentul de la pompa ca sa ud cartofii.
  Concluzia la agricultura e ca daca vrei sa o faci pe scara mica, o faci pentru placerea de a avea legumele tale din gradina ta si pentru exercitiu fizic.

  Cat despre meseriasi… nu mai sunt… iar aia care sunt au de lucru pentru o zi de lucru de 72 de ore. De aici si preturile care le cer si modul in care se comporta.
  Orice vreau sa fac la casa, ma duc si vorbesc cu vreo 3 luni inainte sa ma asigur ca vin.

  O explicatie pentru lipsa de respect fata de altii si pentru traitul in bula e faptul ca romanii sunt individualisti si egoisti.

  00
 15. Respectul pentru meserii a fost distrus de părinții noștri care ne-au inoculat toată copilăria „învață carte ca să nu ajungi ca/la”. De aia cea mai de succes industrie de după ’89 a fost „facultatea privată”. Noi, la rândul nostru, presăm copiii la fel.
  Cu munca fizică, la fel, probabil că generația noastră – 70 și un pic de 80 – e ultima care a mai prins munca fizică de „ocnaș”. Nimeni la țară nu mai dă acum cu sapa. Au apărut tractorașe, motosape, chinezării ieftine, care fac viața mai ușoară.
  IT nu este neapărat singura bulă. Și nici banii nu sunt singurul indicator al dispariției conexiunii dintre o acțiune și consecințele ei. Nu-mi dau seama dacă e tehnologia, moartea bunului simț, dar observ din ce în ce mai puțină lume capabilă să facă legătura între eu fac X se întâmplă Y. Până la urmă, cam așa probabil au dispărut toate marile civilizații anterioare egiptenii, romanii, Bizanțul… Și, dacă ne gândim că apogeul creativității artistice, în toate domeniile – muzică, literatură film, artă – a fost în anii 70, cu puțin din 80 – cred că nu mai avem mult până să ne întoarcem în peșteri.

  00
  • au multe vine parintii…dar asta cu meseriile nu e numai a lor. nu cred ca ei ziceau “da-i in plm de medici ca sunt incompetenti” (sau profesori)

   noi am adaugat pe lista neagra profesiile respecatate alta data…nu parintii

   00
  • @Cristian Banu – confunzi respectul pentru meserii cu dorinta parintilor de mai bine pentru copii. Nu am auzit de un muncitor necalificat sau un zugrav sa spunem care sa nu isi doreasca un job mai bun sau ca vor acelasi lucru pentru copiii lor.
   Nu este vorba doar despre respectul pentru meserii, este respectul pentru munca. In Romania post revolutionara a devenit desuet si aproape rusinos sa ai un job nornal si sa muncesti cinstit, se promoveaza avid modele de genul Mazare, Becali & Co, doar prostii muncesc, desteptii fac invarteli si castiga bani usor si foarte multi bani. Daca te uiti in politica sau fotbal, toti cei de sus au procese pe rol sau au facut inchisoare, pentru ca urmeaza modelul de bani facuti din smecherii, iar lumea invata ca ala e modelul de urmat.

   00
 16. Eu recunosc. Sunt muncitor constructor(zugrav, faiantar etc) si am o scarba ptr asta, exact cum zicea scriitorul de mai sus. Dar nu-i nimic, ma recalific. La anul voi invata o meserie noua: electrician! Sa vezi atunci cum o sa creasca selfestimu meu!

  00
 17. Pana acum cativa ani impresia generala despre cei care lucreaza la birou sau la calculator, nu neaparat in IT, era ca nu fac nimic toata ziua. “Nu inteleg cum pot sa fie obositi oamenii astia ca doar nu ridica greutati”. Mi se pare ca s-a mai schimbat putin asta si oamenii incep sa isi dea seama ca daca cineva te plateste mai mult probabil ca faci ceva bine. Dar am mai auzit chestia treaba asta si recent, chiar de la cineva din noua generatie, m-am abtinut de a la a ii spune ca e proasta.

  In acelasi timp, mie mi se pare ca in ultimii ani a crescut si respectul fata de alte meserii. Mai ales ca specialistii sunt tot mai greu de gasit. Eu stiu ca ma poate duce capul si sa fac mecanica auto, instalatii sanitare sau zidarii, insa pentru ca am incercat din toate stiu cat e de greu – cum ai zis tu, dupa 2 zile ma dor toate, de aceea apelez tot timpul la cei care fac asta si ii respect pentru ceea ce fac.

  Dar din nou, sunt constient ca poate e doar la mine sau doar in bula mea.

  00
 18. Nu conteaza cat castigi, conteaza cat pastrezi. Majoritatea celor care lucreaza la privat si castiga 2000 de euro sunt vai mama lor pt. ca au intrat deja in cursa sobolanului. Sunt inglodati in rate si datorii . Li se cultiva ideea ca sunt geniali si au potential sa ajunga bogati deci la nivel subliminal ei cheltuie mai mult decat castiga pentru a tine pasul cu bastanii. Chestia super tare care am observat-o e la bugetari. La multi dintre ei, 1500 de euro salariu e un mizilic. Bugetarii sunt destepti pentru ca stiu sa se ascunda. Umbla in janghine de masini , nu prea au lux prin casa , iar in declaratie de avere nu prea apar banii castigati, de zici ca ii tin la ciorap.

  00
 19. Salut,
  “Respect cannot be commanded vertically from above. It has to be generated horizontally, daily, by each of us.” zice autorul.
  Las și link, https://aeon.co/essays/restoring-respect-is-the-first-step-towards-a-better-society
  Ideea este că problema este prezentă peste tot în lume.
  Rezolvarea începe, cred eu, la fiecare dintre noi acasă.
  Da, durează in jur de 50 de ani din momentul în care începem.

  00
 20. Cel mai tare ma enervează vorbitul la per tu, cu vanzatorii din magazine, personalul hotelier, la benzinarie, in restaurante. Asta, si formularea “da-mi”, “adu-mi”, “vreau”. Nu “te rog”, ci “da-mi”. Nu o singura data mi-a venit sa le zic “du-te in pi*da ma-tii, sa-ti dea ea!”

  Nu neg ca s-a intamplat si invers, ca eu am obiceiul sa ma imbrac ca un om normal, sa mi se vorbeasca la per tu. M-am dus o data la Altex sau Flanco sa cumpar niste casti Bose noise cancelling, la vreo 2000 de lei. Un goguta de acolo zice “stii castile, sau vrei sa le testezi mai intai?”. Zic “le stiu”. Ajunge la vitrina, si cand a vazut cat costa, i-a stat inima. Apoi ma indruma catre casa: poftiti pe aici, va rog.

  00
 21. Asta cu iesitul din bula mi-a placut mereu. Dar ce faci dupa ce ai iesit din bula si-ti dai seama ca esti de fapt in alta bula? Si apoi in alta…..si tot asa.Poate ca sunt un milion de bule concentrice si noi nu vom iesi niciodata din toate. Probabil ca vom continua sa iesim dintr-o bula in alta pana cand ne vom simti bine cu noi si ne vom spune ca gata….bulele s-au terminat. Suntem iesiti. Dar….realitatea….e alta.
  1. Respectul meseriilor
  Despre respectul meseriilor.Cred ca e vb de un egocentrism exagerat. Eu cred ca incepem sa suferim incet dar sigur de lipsa de repect nu fata de alte meserii, ci fata de alte fiinte umane. Nu conteaza ca e chelner taximetrist sau instalator. Ni se pare ca e o fiinta inferioara care la un moment dat” te deranjeaza”. Te deranjeaza ca nu face imediat ce-ti doresti tu, ca nu se da din calea ta sau ca nu-ti pupa picioarele cand il chemi sa-ti schimbe un robinet. De ce se comporta asa? Pt ca de fapt asa te comporti si tu cu ceilalti. Atunci cand unul dintre noi se afla intr-o pozitie superioara are impresia ca poate scuipa pe ceilalti. Si asa a aparut specia angajatului la ghiseu sau a portarului de …..orice poarta. Si se intinde pana la seful sefului si patronul patronilor. Fiecare aplicand asta mai mult sau mai putin in functie de esucatia primita, starea de spirit din acel moment si…..cat de tare “si merita ala”. Fiecare in bula lui se simte un mic dictator unde crede ca poate face ce vrea. Si cand are nevoie de ajutor(instalator, dentist,mecanic….ospatar) i se pare ca ailalti is de cacat. Si ca el e o fiinta suparioara ca el nu ar face asa. Dar daca stam un pic si ne autoanalizam sincer ne dam seama ca …fiecare dintre noi e un pic “dus”.
  Ref la meseriilea astea mai de jos dar de care avem nevoie (mecanic,instalator,constructori). Spui la un momet dat ca : “E rușine să faci profesionala și să devii un bun mecanic sau un bun electrician.” Incerc sa-mi amintesc discutiile cu fiecare si cred ca pot spune ca majoritatea celor ce sunt buni in astfel de meserii nu au invatat asta la scoala.Cel putin in zilele nostre la noi nu poti invata o meserie la scoala. Dibacia lor e rodul experientei combinat cu autoeducatie si greseli din care au invatat. Vorbeam cu un instalator bun care imi povestea ca in tinerete a trebuit sa-i cumpere unuia alta centrala deoarece facuse nush ce greseala si a stricat-o la montaj. Si ca in vara aia nu si-a mai permis sa plece in vacanta cu familia din cauza asta. Dar a invatat sa fie mai atent si in cativa ani a devenit foarte bun in bransa lui.
  2. Munca fizică e grea. Da. Munca fizica mereu a fost grea. Doar ca in zilele nostre e si mai grea. De ce? Pt ca din cauza progresului am devenit muult mai sedentari. Si daca tre sa ducem o galeata cu apa din pct a in b ni se pare ca de fapt am mutat niste munti. Da stiu omul modern face sport. Merge la o sala unde plateste in euro accesul pt cateva ore pe spatamana. Acolo sade pe un scaunel si misca din aparate. Apoi posteaza pe un perete ca ce relaxat se simte el si ce bine face miscarea. Daca merge la tara si tre sa scoata o galeata cu apa, o sa caute o aplicatie de telefon pt asta sau o sa strige tare ca aia nu au hidrofor. Cel mai tare imi plac cei ce merg la sala cu masina. Si apoi cauta loc de parcare in usa salii. Pt ca miscarea se poate face numai in acel loc sfant. Sa te fereasca necuratu’ sa arzi calori altfel decat intr-un spatiu organizat.

  3. Dacă eu am bani, toată lumea are bani. Poate toata lumea din bula ta. La fel si daca esti sanatos./ Daca esti bolnav vei merge la spital unde…..da ai ghicit,toata lumea e bolnava.

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link, de la PCGarage prin acest link sau de la Finestore.