Reportaj din celula motanului Felix

Anul este neclar. Putea fi 1974 sau 1977 sau chiar 1981, dar portretul fotoşopat al tovarăşului Nicolae Ceauşescu de pe perete nu lasă să trădeze acest mic amănunt. Tânărul hocheist Felix se confruntă cu o alegere grea. O întoarce pe toate părţile şi simte că pereţii camerei se strâng din ce în ce mai mult în jurul său. Lampa chioară, model Ludovic XVI, made în Cuba, ne ajută să desluşim un pic din atmosfera apăsătoare ce îl înconjoară pe tânărul hocheist. Pe jos e întins un covor ieftin, imitaţie de persan făcut la Drajna pentru export, cu pete de Brifcor şi nechezol. Ciucurii, odată albi, sunt acum roşi de vreme şi de cotoiul birmanez gras, care torcea leneş într-un colţ. Blana lui lucioasă arăta că stăpânul îl hrănea aproape la fel de bine ca pe tovarăsul Corbu: ficăţei cu vitamine, vânat proaspăt de la cabană, somon fume. Hocheistul îşi priveşte colegul de cameră pentru o secundă, apoi ochii săi poposesc pe pantofii verzi, din piele de şarpe, făcuţi la Clujana doar pentru tovarăşii aleşi, pe care îi cumpărase de la un tânăr avocat, ginerele ministrului agriculturii, care voia la schimb nişte reviste porcoase din afară. Cu bărbaţi, dar cine e el să judece? Pantofii îi veneau mai bine lui decât avocatului.

Hocheistul oftă. Băgă mâna în buzunar, scoase un pachet de Kent, trase o ţigară, dădu să o aprindă, trase un fum şi o aruncă cât colo. Gustul îl făcea să vomite. Strigă după şofer. Sergiu, băiat bun, loial, veni în goană şi îi aduse şefului său un pachet de Top. “Nimic nu se compară cu ţigara românească”, gândi hocheistul, în timp ce îl măsura pe Sergiu din cap până în picioare. Îi luă două tigări din pachet şi îi promise că, dacă ajunge mare, îl face parlamentar pe Sergiulică. Sau măcar avocat. Sergiu se îndepărtă mirat. Ştia că stăpânul său are vise mari, dar de multe ori visa prea sus pentru un băiat simplu şi peltic. Şi oricum, n-avea el timp de avocat, trebuie să spele Volga neagră repede, că poate în seara asta şeful are chef de ieşit in oraş.

Hocheistul închise uşa şi se întoarse la gândurile lui. Roti ochii prin cameră şi se opri la tabloul care îl reprezenta pe tovarăş. Măreţia lui îl încânta altă dată pe hocheist, iar aurul masiv al ramei îl făcea invidiat de prieteni şi duşmani deopotrivă. Ştia că nu există altul la fel în lume, pentru că nimeni nu era atât de nebun încât să dea un milion de lei pe un tablou. Şi totuşi, acel tablou reprezenta o parte din problema hocheistului. Îl mai privi o dată şi se aşeză pe fotoliu mâhnit. Luă o gură de şampanie, îşi clăti gura şi o scuipă peste scrinul prăfuit, sculptat din fildeş de Johanesburg. S-au dus bulele, gândi el.

Ţigara şi şampania îl mai inviorară. Să revizuim problema, îşi spuse în gând. Dacă nu le spun ceva, mă vor arunca în puşcărie sau, mai rău, mă vor marginaliza cine ştie pe unde, ca pe ăla de la Editura Tehnică. Dacă le spun, mă lasă în pace, să îmi trăiesc traiul liniştit şi modest, de sportiv. Dacă le spun, e de bine, vor căpăta încredere în mine şi mă vor lăsa să transfer diurna economisită în ultimii 10 ani de când lucrez pentru ei în conturi din Elveţia. S-a adunat o sumă frumuşică, mai ales pentru un biet angajat la stat. Dar ce să le spun? Ce ştiu eu? Că nu ştiu nimic. Nu sunt în poziţia să ştiu ceva, lucrez la o firmă care vinde arme, maşini unelte şi copii şi nici măcar asta nu ştiu sigur, eu doar o conduc, nu ştiu ce vând de fapt, ei fac jocurile.

Se scotoci prin buzunare după hârtia unde notase telefonul şi numele colonelului. Bun băiat colonelul, gândi el, amabil, manierat, prea educat pentru munca lui. Avocatul de la care luase pantofii îl recomandase ca un om serios. Ristea, naşul meu, un domn ales, spusese avocatul. De ce oare “ales”? Trebuie să aibă un sens ascuns cuvântul ăsta! Într-o zi îmi voi angaja un om care să îmi explice toate aceste cuvinte. Un teolog, dacă se poate, că ei ştiu multe cuvinte şi studiază intens aceste treburi. Da, un teolog şi o maimuţică pentru fete. Să aibă cu ce se juca. Să îl înveţe să facă tumbe, să vorbească şi să asculte de comenzile lor. Ce se vor mai distra…

Gata, m-am decis, le spun! Le spun de verişoara din RFG! În mod sigur ei ştiu deja de ea, dar eu îmi fac datoria! După aia mai aştept 10 ani şi văd dacă pot ajunge şi eu în guvern. Poate chiar prim-ministru!

Ştiu, aş fi putut scrie în 3 rânduri că Voiculescu spune acum că a fost obligat să îşi toarne rudele la Securitate, turnătorie care nu s-a întâmplat, după cum a dovedit-o de atâtea ori. După care, nenorociţii de securişti l-au forţat să “economisească” bani din gestiune pentru a pune pe picioare nişte firme şi nişte televiziuni. Dar parcă 4.200 semne arată mai bine în pagină decât 3 rânduri. Poza este din filmul „Mănuşile Roşii„.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

30 comentarii

 1. Prima data m-am gindit sa nu scriu aici nimic, deoarece de fiecare data cind pronuntam acest nume, lui Voiculescu ii intra bani in buzunar. Acest securist turnator ar trebui sa infunde puscaria, nu sa scriem noi despre el pe forumuri. Practic, oricit de mult imi displace Basescu, nu l-am votat pe Geoana tocmai din cauza ca stiam cine se afla in spatele lui.
  Deci dragi colegi, v-as ruga daca aveti un pic de demnitate, sa nu scrieti niciun comentariu aici. Ar insemna foarte mult, mult mai mult decit daca l-am critiza pe acest nemernic. Cred ca silenzio stampa a ramas ultima arma cu care mai putem lupta impotriva acestor nesimtiti.

  00
 2. E asa da, de data asta te-ai intrecut pe tine.
  Excelent articol. Motanu ar fi trebui castrat de mult sa nu mai faca pui de genul lui Antenescu sau Poanta.

  00
 3. NOU
  #3

  Eu sunt cel care l-a păcălit pe motan! Da, ați citit bine! Eu împreună cu tovarășu meu Mihăiță ManOLIȚĂ am pus în aplicare prin 2008 o schemă gândită să pună mâna pe tot online-ul motanului. Etapele au fost:
  – cu banii tăTITIcului lui Mihăiță am creat o agenție de recrutare foarte P*RFORMantă (pe hârtie) de HR (adică de recrutări de oameni… pentru slujbe)
  – am creat un ONG numit CRSC (bineînțeles fără nicio legătură cu CR**CENT Ltd.) cu scopul de face… recrutări. Acest CRSC folosea munca voluntarilor din aduși din asociația studenților din Facultatea de Limbi ***** și avea sediul chiar în Facultatea, în aceeași cămăruță ca și un punct de lucru al agenției PERFORMante.
  – agenția P*RFORMantă și Asociația CRSC folosesc pentru stocarea CV-urilor oamenilor o rețea numită M*J*B, rețea aflată în proprietatea unei firmea de-ale mele numita C*RE TARGET MEDIA
  – prin relațiile care le aveam, am reușit să-l fac pe motan( care nu știa de rețeaua MOJOB) să cumpere agenția prin firma SC B*NEFICA SA, la care erau acționari CR*SCENT din Cip**, Fundația motanului pentru Crăcănarea României. Motanul a bagat vreo 500 mil în cont pentru 80% din agenția P*RFORMantă.
  – am reușit să fiu numit director peste online-ul motanului
  – am angajat oameni la negru care să aibă rolul să preia dezvoltarea siturilor motanului
  – am dat nenumărate găuri, împreună cu prietenul meu ManOLIȚĂ atât prin funcția mea de director, cât și prin agenția P*RFORMantă
  – de ochii lumii dădeam comunicate idioate prin care ceream unor situri să scoată imaginile video ale motanului. Făceam asta ca să arăt că fac și eu ceva
  – când motanu s-a prins(în urmă cu un an), am fost dat afară , iar agenția mi-a fost revândută înapoi cu 2 milioane.

  Pentru cei care nu înțeleg vă prezint desenu:
  rețeaua lui Javrilă de păcălire a Motanului

  Câți ani îmi dați?

  00
 4. Totusi n-as vrea o alaturare intre Felix si cei care incearca sa-l scoata din cacat!!!!Incercati sa faceti diferenta intre o jigodie(„am fost OBLIGAT sa colaborez cu securitatea”) si cei care vor sa scape de alt securist(Base)!
  Parerea mea(ca monarhist liberal) este ca felixutzu ar trebui bagat la zarca macar 20 de ani(impreuna cu Patriciu),fara acces la conturile lui Ceau!Impreuna cu Bashila Voda,Leana Woodrea si in general cei care au furat Romania in ultimii 20 de ani.Nu se exclud nici Iliescu,nici Bombonel….

  10
 5. Foarte frumos spus! Bravo…spus ca la o drama teatrala!

  00
 6. Dan Voiculescu – Felix a fost turnator in Comertul Exterior. Turnator la nivel inalt. Apoi si-a facut trust de presa.

  Sorin Ovidiu Vantu – Nus a fost turnator in PUSCARIE. Turnator de puscarie. Apoi si-a facut trust de presa.

  „Ziaristii sunt noii securisti” (Dan Voiculescu – octombrie 2006) 😉

  00
 7. ce mult ai scris! si asta pentru ce? :-))

  00
 8. frumos elan. maimuta aia era ca la vo 10.000 euro?
  in rest nu prea ai talent. no offence.

  00
 9. suna ca un roman al lui george calinescu….si felix era batran si batut de timp..

  00
 10. Cand actualul presedinte este fost securist, fost contrabandist, inculpat in mari dosare de coruptie, mincinos de super-clasa si protector al celui mai corupt guvern din istoria Romaniei, Voiculescu cu tot trecutul lui de turnator devine chiar un individ frecventabil. Eu personal voi vota cu Voiculescu impotriva lui Basescu in orice zi si la orice ora.

  10
 11. Dar despre capitanul de la Anvers nu scrii nimic? Sau basescu
  era securist bun?

  10
 12. ai ai aiiii, cum se potrivesc lucrurile. In seara asta cautam pe karagarga sa vad ce filme romanesti s-au mai uploadat si am dat peste „Kapitalism – reteta…”, mi-am dat seama ca desi e relativ vechi eu nu l-am vazut, asa ca l-am pus la tras, iar apoi m-am uitat pe sarite la el. Am dat peste peste Voiculescu din 90, intervievat de reporter in legatura cu banii lui Ceausescu, un Voiculescu cu fata de smecher, alunecos si viclean si chiar ma gandeam „uite bah, ce stiu astia mai tineri cum si-a facut omul averea”.

  00
 13. asa, deci majoritatea alora pe care ii cunoastem au fost inainte de 89′ turnatori sau cel putin, au dosare la securitate. pana cand o sa ii blamam pentru niste alegeri pe care si noi le-am fi luat in locul lor?

  daca vreti, judecati-i dupa ceea ce fac acuma, dupa modelul corupt pe care il promoveaza in societatea noastra.

  00
 14. Eu tot nu pot sa pricep un lucru simplu: de ce nu au recunoscut de la inceput( la asta inceput sunt anii 99-2000) ca au turnat? Nu avea nimeni ce sa le faca. Nu mai lucra CACATUL ala de Badea la el de asta? Ciutacu nu mai scuipa camerele?Grecu si hai sa-i spunem tot firea, ca altfel ar avea 200 de nume, nu se mai prostituau live?Si tot sub 1% avea

  00
 15. NOU
  #16

  Eu de aici trag concluzia că Bogdan Gavrilă e un băiat de treabă. A lucrat infiltrat cu scopul de a îl sabota pe motan. A reușit să o facă timp de 2 ani, eu zic să îl felicităm și să îl decorăm cu vreo 3 medalii. 😀

  00
 16. Din cate stiu, e prima proza scrisa de tine. Un salt urias, ma bucura mult sa vad asemenea evolutii, mai ales ca, in general, oamenii au prostul obicei de a nu mai evolua deloc de la 25 de ani incolo. Ce fac la 25 fac si la 60, cu mici dexteritati in plus si mult tupeu dat de experienta. 🙂

  00
 17. NOU
  #19

  @Programare Sociala: Nu vroiam să-l sabotez, sunt prea mic, eu doar vroiam să-l sug de franc ceea ce am și făcut. Însă, în lăcomia mea, am vrut să sug de la toți, chiar de la oamenii amărâți, dar unii nu sunt la fel de ocupați ca F3lix — care mai nou joacă integrame cu texte cifrate (cunoscătorii știu) — și au avut timp să se ocupe profesionist de mine. Se zvonește în cartier că există și niște înregistrări nasoale legate de mine

  00
 18. Ce-mi plac personajele precum andrada – „da pe X nu-l injuri, ala este bun, ha?”. Banuiesc ca ar intra si-ntr-o sala de judecata zbierand „da’ de ce-l judecati pe X azi, Y e bun, ha?”.

  Sfanta retardare…

 19. este forta tabloului si forta destinului de a spune adevaru convenabil. Ce poti face impotriva destinului ? Decat sa ajungi la Editura Tehnica, mai bine scriai literatura fina la biroul literar al fostei Securitati, ca aia nu aveau nici facebook, twitter sau alte chestii, Lumea a avansat, dar fiecare pe destinul lui ….

  Despre motani doar de bine :))

  00
 20. Raspuns pentru Spock – Tin sa te informez pe aceasta cale ca te aflii intr-o mare eroare. VOICULESCU NU A TURNAT PE NIMENI LA SECURITATE. SINGURUL COMUNIST-SECURIST ESTE BASESCU.
  In calitatea sa de ofiter de marina, Traian Basescu dadea informatii cu privire la starea de spirit a echipajului, temele de discutie abordate de membrii echipajului, activitatile si contactele pe care membrii echipajului le aveau in porturi, in timpul escalelor, activitati de contrabanda si specula, dar si despre eventuale aprecieri sau comentarii facute de membrii echipajului cu privire la conducerea superioara de partid si de stat.

  00
  • @pepperoni: ai dreptate. ofiţeul care se ocupa de firma de export a securităţii nu a turnat pe nimeni şi nici n-a fost securit. era civil. desigur.

 21. @pigbrother… mai bine taceai. in america asa se pot da verdicte, se folosesc de alte cazuri. da’ e greu cu echidistanta, eh?

  10
 22. Ca o coincidenţă (iar eu nu cred în coincidenţe) S.O. Vîntu a băgat ceva asemănător pe Facebook zilele trecute. Adică un mogul îi dă la temelie unui alt mogul. S-a scumpit moguleala în românia sau ce?

  00
 23. Super! 🙂

  00
 24. .pm, zi zau cu limba scoasa ca asta inseamna „precedentul” din jurisprudenta americana. Mai usor cu invitatiile la tacut din gura cand postezi sub influenta alcoolului, mkay?

 25. Nu pot decât să salut așa o inițiativă deosebită. Mai ales că este plină de subtilități de genul:

  „antofii verzi, din piele de şarpe, făcuţi la Clujana doar pentru tovarăşii aleşi, pe care îi cumpărase de la un tânăr avocat, ginerele ministrului agriculturii, care voia la schimb nişte reviste porcoase din afară. Cu bărbaţi, dar cine e el să judece?”

  sau:

  „Avocatul de la care luase pantofii îl recomandase ca un om serios. Ristea, naşul meu, un domn ales, spusese avocatul.”

  Mi-a plăcut.

  00
 26. Am ras cu lacrimi. Excelent articol!

  00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link, de la PCGarage prin acest link sau de la Finestore.