Repartitoarele – o altă treabă românească

Pe scurt, dacă pui repartitor plătești mai mult. Și e amuzant tot sistemul ăsta, pentru că are două mari greșeli:

  1. merge pe ideea că românii nu vor sta în frig. eh, degeaba dau eu drumul la calorifer la maxim, dacă vecinii n-au bani și stau în frig. practic, am frig din toate părțile și, fără a izola toți pereții, e egal cu zero.
  2. repartitorul e montat pe calorifer. caloriferul împinge căldură, dar dacă ne aflăm în situația de mai sus, o împinge degeaba, că tot frig e.

De aceea sistemul la comun este de preferat la bloc. În felul ăsta, idioții și săracii sunt obligați să plătească și ei o cotă parte pentru că și lor le sunt încălziți pereții de către vecini. Țin minte, când stăteam la bloc, eu făceam căldură la mine în casă, dar veșnic aveam tavanul și pereții exteriori reci, că nah, așa e la bloc. Cu cheltuieli minime am izolat ambele probleme și am plătit mult mai puțin în anii următori.

Bucuriile gigacaloriei subvenționate.

calorifer

“calorifere” via shutterstock

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

33 comentarii

  1. Am doua apartamente: unul de 4 camere, fara repartitoare, iar altul de 2 camere, cu repartitoare. La 4 camere caldura costa mai putin decat la cel de doua, pentru ca toti sa incalzesc cat trebuie. La 2 camere incalzesc si vecinii, care inchid robinetele. Bref, sistemul cu repartitoare pleaca de la premisa ca toti se vor incalzi, cand realitatea este ca 80% nu a bani si paraziteaza vecinii care isi permit. Evident, daca le spui, ii jignesti. Imediat ce am plecat 2 saptamani din apartamentul de 2 camere, culmea tupeului, vecinii au inceput sa se planga ca e frig si „trebuie sa facem ceva”.

    But look further: Radet are datorii de juma’ de miliard de euro (nu comentez de ce), iar Oprescu de-abia asteapta sa fie uns presedinte ca sa scape cartoful fierbinte altcuiva, ca el a ascuns bine problema sub pres.

    00
    • @Mihai D>: știu faza cu vecinii care se bucurau la pereti încălziți. ai mei au comentat când mi-am izolat tavanul, că a inceput să le fie frig și să le inghețe picioarele.

      iar cu radet, țin minte ce tragedie a fost când s-a montat contor la coloană, că pierderile de apă până ajungeau la noi erau de 30%. e un business falimentar atâta timp cât toată lumea fură și nimeni nu vrea să investească in punerea la punct a rețelei.

  2. As nuanta…

    Cei care vor sa aiba caldura platesc mai mult decat daca ar fi sistemul comun.
    Cei care nu vor caldura platesc intr-adevar putin. Platesc si ei ceva pentru ca li se transfera caldura prin pereti, le vine de la tevile care trec prin apartament.

    Noi suntem un grup in bloc care consumam. Adica avem caldura normala in apartamente, nu stam iarna cu trei geci pe noi.
    OK, daca noi am renunta la repartitoare, conform legii s-ar plati la comun.
    Efectul ar fi insa urmatorul: cei din bloc care tin caldura mai mult inchisa vor deveni restantieri. In momentul cand restantele vor creste ne va afecta si pe noi.

    In concluzie sistemul cu repartitoare e ok pentru situatia expusa, sau e OK pentru situatia in care de exemplu nu locuiesti intr-un apartament.

    Insa daca cineva crede ca un calorifer inchis inseamna cost 0 cu caldura se inseala.

    Ca exemplu, la un apartament de 2 camere in care caldura sta mai tot timpul oprita costul nu trece de 10-20 de lei. Intr-un apartament de 4 camere in care e cald (dar dimineata mai dam caloriferele la minim) caldura ajunge la 250 lei / luna. E vorba de Bucuresti.

    Si inca o chestie: cred ca sistemul cu repartitoare nu a avut in cap ca cineva nu vrea sa plateasca. Ci doar sa diferentieze costul intre cel care vrea sa aiba in casa 20 de grade si cel care vrea 30.

    00
  3. Din cate am mai priceput de prin tarile cu apa calda, repartitoarele fac imparteala corecta doar daca estimezi corect pierderile si partile comune (care pot ajunge chiar la peste 50% din consumul pe contorul central). Plus ca in cazul contorizarii agentului termic ai 2 parametri, temperatura si presiunea apei care iti intra in instalatie; de facto la noi totul se bazeaza pe temperatura, adica daca vecinul isi inchide caloriferul toata apa calda va trece pe la tine. Bon, se monteaza o piesa speciala la subsol care sa tina lucrurile sub control insa nu si la noi; la noi s-a tras doar o mare teapa…

    00
  4. on topic: acum vreo 4 ani, în BV, într-un apartament cu repartitoare folosite 80% din timp plăteam X lei lunar și era o temperatură potrivita (20-21 grade). În scara de lângă, cu același tip de apartament, fără repartitoare, ăia plăteau 2/3X lunar și stăteau cu geamurile deschise și noaptea…

    off topic: observ la tine dar și la alții că folosiți fotografii stock. De unde schimabrea asta în bine ?

    00
  5. Sistemul e prost şi din cauză că nu-i explicat ca lumea. Că vine adinistratorul şi zice „O să plătiţi exact atît cît vă încălziţi”, nu zice „O să plătiţi un preţ al gigacaloriei raportat la cîtă apă caldă intră în bloc împărţit la cît consumaţi voi.” Preţul, brusc, nu prea mai e deloc fix, aşa cum sperau toţi. Şi te trezeşti că, perfect legal, plăteşti în căldura „pe care o consumi tu” şi nişte pierderi, şi pentru ăia care nu se încălzesc.

    Şi ce mă distrează cel mai tare e că plătesc şi ăia cărora le trece prin casă ţeava de căldura, „că şi ei se încălzesc”, în condiţiile în care căldura aia e vax. Şi cînd dai vreo 80 de lei lunar pentru trei ţevi care nu produc nimic, tot nasol ieşi.

  6. E putin altfel. Eu aveam cald in casa si plateam pe iarna lunar 400 de lei cu caldura de la RADET. S-a reabilitat blocul si platesc tot 400 de lei pe luna doar ca acum nu mai am 23-25 de grade in casa ci 30-31. Concret la mine iarna se transpira in casa daca nu esti in chiloti si tricou. Cand fac cate o petrecere se sta cu toate geamurile deschise si lumea besteleste de cald. Da, sunt invidiat de toti cunoscutii pt caldura pe care o am, dar platesc exact la fel ca in cazul blocului nereabilitat. Poate ca as vrea 25 de grade in casa si 300 de lei in loc de 400 la intretinere.
    mentionez ca nu am repartitoare si in conditiile astea nici nu imi inchid caloriferele…prefer sa deschid geamul

    00
  7. Tevile alea care trec prin casa nu sunt chiar degeaba. In unele blocuri sunt puse tevi mai mari special ca sa nu ai nevoie de calorifer in camera resp., cel mai adesea in bai se practica. Eu de ex. nu mai am calorifere in bai, fostul proprietar le-a scos, si, chiar daca am tevi normale, nu pot sa zic ca simt lipsa lor.

    01
  8. 1. Robinetii termostatati in tarile normale nu se pot da jos sub 16 grade, vazut in Germania, vazut in Moscova
    2. Nu se pun repartitoare pe suprafetele comune, ci se inventariaza puterea si se integreaza cu diagrama de temperaturi furnizate de termoficare.
    In Romania se pune repartitor pe caloriferul de pe scara, si ajunge saracul sa consume caldura de 20 de milioane, sau daca toti fac frigul, unul ajunge sa plateasca pt un calorifer mai mult decat tehnic ar putea caloriferul ala oferi.

    Ca o regula generala, doua scari de bloc, unul pausal, unul cu repartitoare, acelasi tip de apartament, unul a platit 600 lei caldura cu repartitoare, recordmen absolut, devreme ce la pausal n-a sarit de 200, si caldura a fost chiar mai multa decat era nevoie, la pausal cel putin. Sunt sceptic ca ala de a platit 600 s-a incalzit mai mult.

    00
  9. La comun merge cand toata lumea are incalzire centralizata. Pe scara mea cu 10 apart, 6 au centrale termice de apartament, si am ramas doar 4 pe caloriferele vechi. E cam naspa sa se imparta toate pierderile de pe retea doar la 4, asa ca isi au si repartitoarele rostul lor.

    00
  10. Mda, nu este chiar asa. Anul asta tocmai am renuntat la repartitoare din cauza costurilor exagerate. La un apartament de 3 camere ajungeam sa platesc si 450-500 de roni doar caldura, caz in care in casa nu era chiar atat de cald. Problema majora este modul aberant in care se face calculul. Nu stiu cati dintre voi au vazut formula cu care se calculeaza si logica din spatele ei. Cazurile aparte apar la capetele de coloana, parter si ultimul etaj unde se platete cu pana la 20% mai mult fata de celelalte etaje doar pentru ca iti trec prin casa 2 tevi. In afara de asta, in mod normal, in timpul iernii plec de casa cateva saptamani, in general o luna iar cand ma intorc, cu caloriferele date la minim pe aceasta perioada ajung sa platesc si 250 de roni. Anul asta s-a inchis contractul pe repartitioare si o sa vedem daca iesim mai bine pe comun.

    00
  11. La capitolul plati la comun/”pierderi” trebuie pusi si cei f multi ca isi scot repartitorul de pe calorifer si il tin in balcon 20 zile din luna. Mai e si cazul celor care isi inlocuiesc caloriferele standard cu unele supradimensionate….

    00
  12. o explicatie pentu costuri :

    https://www.mont.ro/stiri/?editia=20080109&pagina=1&articol=15709

    pus simplu, nu sunt puse valve hidraulice (asa se numesc ?) pe reteaua blocului pentru a pastra presiunea constanta.
    cand inchizi robinetul la 10 apartamente, la celelalte 10 viteza apei in calorifere devine dubla si debitul ramane constant. asa ca fara o valva hidraulica, cantitatea de caldura este aceeasi in ambele cazuri. de aici costurile umflate, pentru ca se calculeaza costurile procentual.

    00
  13. @Gelu Ionoaca, la pausal nu poti inlocui caloriferul cu unul mai mare, deoarece exista pe retur o contrapresiune la tur, astfel incat dP intre tur si retur e foarte mic, asigurand debide deosebi de mici prin fiecare calorifer, iar inlocuirea caloriferului cu unul mai mare cu 20% spre exemplu, iti va raci caloriferul, si vei avea un castig de caldura mult mai mic, de 2-3%.

    Astea cu vecinii cu calorifere mamut care le leaga la RADET iarna e o duma data de firmele de repartitoare!

    00
  14. Eu stau intr-un bloc cu foarte multi batrani, ei se incalzeau iarna tinand gazele pornite, noi aveam repartitoare. Caloriferele nu faceau fata in conditiile astea, asa ca s-a facut sedinta in bloc si s-a ajuns la concluzia ca se va inchide contractul pe repartitoare. Iarna trecuta a fost prima iarna pe care am prins-o fara repartitoare. A fost mai cald si am platit mai putin.

    00
  15. Plătești fix cât consumi. Alt sistem va avea întotdeauna hibe.

    00
  16. zoso, detaliază cu izoprenul..

    00
  17. Repartitoarele sunt un rahat: cat ai suprafata si cat ai puterea caloriferelor, atat platesti si gata. In fine, spre sa se falimenteze odata mizeria asta de consum la comun platit din banii tuturor prin subventii si ca beneficiar doar unii.

    00
  18. Repartitor, vine de la faptul ca repartizeaza banii, din buzunarul tau, in cel al statului.

    00
  19. O singura data am locuit in chirie intr-un apartament unde era montat asa ceva. Jale! Plateam pe doua camere cat platesc acum pe patru cu centrala termica. Apa calda? Pai apa calda o porneam acum si incepea sa curga la o temperatura decenta joi. Pe prima factura apa calda a fost 300 de lei.
    Avand in vedere conditiile m-am oferit sa-i platesc proprietarului chirie in avans astfel incat sa poata monta centrala. L-a durut in cur de mine. M-am enervat si l-am lasat pe idiot cu ochii in soare in aprilie, fara sa-i spun nimic.
    La Brasov pana in octombrie nu mai gasesti chiriasi. iar in octombrie cand s-a apucat sa caute nimeni n-a vrut sa inchirieze un apartament cu repartitoare si fara apa calda, drept urmare a mai stat pana in februarie cu apartamentul gol.
    CONCLUZIA: 9 x 200 de euro, 1800 euro pe care i-a ratat pentru ca boul a fost un cretin zgarcit. Si asa sunt 80% din proprietari, niste oameni de cacat de ti-e frica si sa renovezi apartamentul ca-s in stare jegosii sa-ti impuna o chirie mai mare. Am patit.

    00
    • @Florin: la mine pe scară nu voia nimeni centrală. 90% erau bătrâni și amărâți, iar pentru restul de 10% costa prea mult să tragă țeava doar ei.

  20. @Florin

    Am cateva nelamuri de experienta ta ca si chirias
    – „m-am oferit sa-i platesc proprietarului chirie in avans astfel incat sa poata monta centrala.”
    Sa presupunem ca deja era trasa teava de gaze separata si contorizata individual (ca daca nu, e vorba de cateva zeci de milioane in plus). Centrala, aprobarile, instalatia, caloriferele…. Minim 50 milioane……ce suma te ai oferit sa platesti in avans??? Propietarul investea in apartament, tu te ai oferit sa platesti in plus la chirie?

    -„M-am enervat si l-am lasat pe idiot cu ochii in soare in aprilie, fara sa-i spun nimic.”
    Inseamna ca ai plecat fara sa iti plateste facturile ( chirie nu mai spun), curentul, intretinere consumul tau de apa de 300 ron…sunt consumate de tine si ai fugit fara sa platesti, sincer asta inseamna furt….., nu inseamna sa fii mai „smeker” sau ca ” l-ai facut pe fraier”
    Mai mult, esti mandru de ce ai facut, postezi „realizarea” si chiar faci calcule de cat a pierdut omul acela.

    Te gandesti o clipa ca poate omul acela a muncit ani sa isi ia apartamentul acela, ca poate banii de chirie ii oferea minimul existential. ..poate ajungi si tu vreodata sa ajungi ca „boul” ala si sa deti un apartament care valoreaza zeci de mii de euro ( pret la nivel de Europa la apartament, dar chirii la nivel de ro) sa iei 200 euro chirie din care platesti impozit, fond de rulment, cheltuieli curente de reparatii, comisione la agentii pt inchiriere, chiriasi care fug si nu platesc facturile, reparatii capitale la cativa ani…ca doar chiriasi nu stau in casa lor…

    Frumoasa gandire ai……

    00
  21. @Gelu Ioanca: Tragi concluzii pripite.
    1. In judetul Brasov exista separatie la gaze de multi ani. Sunt si exceptii dar aici nu era cazul.
    2. In momentul cand m-am mutat am acceptat pretul de 200 de euro pentru un apartament gol pentru ca mi s-a promis ca in ianuarie / februarie se va monta centrala. Acum dau aceiasi 200 de euro pe 4 camere cu centrala la doua blocuri langa.
    2. Vazand ca asta nu s-a intamplat la jumatatea lui februarie m-am oferit sa-i platesc 5 luni in avans, adica 1000 de euro. Cu totul costa vreo 7000 de lei. Intre timp platisem 150 de euro pe un boiler electric.
    3. Cine a fost chirias cunoaste regulile, urmatoarea luna in avans pana in data de 30, inca o luna garantie. Din 200 de euro garantie a avut bani la fix sa plateasca toate facturile deci n-am dat nici un tun. Nici macar 10 bani.
    ~~~~~~~~~
    Apoi:
    1. Impozit – deloc, stateam fara acte.
    2. Fond de rulment – intra in intretinere deci il plasteste chiriasul.
    3. Reparatii curente – il doare fix in paispe pe proprietar ca-ti curge o teava. El ti-a dat apartamentul in stare buna, tu chiriasul platesti pentru pastrarea lui asa.
    4. Chiriasii fug si te lasa cu datorie doar daca esti indolent si incapabil sa negociezi conditii care sa te protejeze. Gen chirie in avans si garantie.
    5. Reparatii capitale zici? Asta in care locuiesc acum e al patrulea apartament. Prima data am sta la o baba nebuna cu 300 de euro pe doua camere, facea ca toti dracii daca „te lua pe nepregatite” si gasea un pahar pe mobila ei din anii 70. N-am rezistat terorii mai mult de 6 luni, drept urmare pe restul le-am luat goale, le-am zugravit personal cu lavabila si mobila mi-am cumparat-o eu. Dupa ce am tras glet pe pereti si am reparat usi roase de caini m-am trezit cu faze de genul „sa zici mersi ca iti iau chirie doar atat ca apartamentele ca al meu sunt mult mai scumpe la inchiriere” Si el avea pe pereti huma de dinainte de revolutie, am spalat la pereti de mi-au sarit ochii.
    De ce reparatii capitale vorbesti?
    ~~~~~~~~~
    Unde stau acum nu ca nu erau lustre, nu era nici macar o dulie unde atarnau firele din tavan. M-a costat in jur de 1200 de lei sa zugravesc toate cele 4 camere, sa vopsesc usile, tevile si sa montez niste lustre dinalea albe ieftine din Ikea.

    00
  22. cea mai tare faza cu repartitoarele este ca inregistreaza si caldura generata de altceva decat de catre calorifer :)
    Exemplu concret la maica-mea, care atunci cand gateste inchide repartitorul din bucatarie si acesta totusi inregistreaza consum.

    00
  23. NOU
    #29

    Asta a fost marea mea problema anul trecut, factura totala per bloc, la caldura era aproximativ egala cu cea de anul trecut, diferenta a fost ca din tot blocul eu si inca 2 apartamente am tinut caloriferele deschise. Randamentul era minim, aveam 18-19 grade daca nu as fi plusat cu incalzire electrica. Am facut reclamatii, sesizari conform consumului maxim teoretic pe care il poate avea un apartament. Nimic.

    Solutia, anul acesta, a fost sa-mi cumpar 2 aparate de aer conditionat, inverter, iar caloriferele vor intepeni inchise. Pana la -15 grade nu voi avea nici o problema, la acea temperatura randamentul devenind undeva unitar, insa din toata perioada toamna – iarna – primavara, media consumului va fi mult subunitara si nu voi mai vedea sume de genul 350 – 500 ron numai caldura.

    Asta se intampla pentru ca toti ceilalti nu se incalzeau, toti peretii mei comuni erau bocna. Anul asta sper ca atunci cand vor vedea ca si sumele lor incep sa creasca se vor ridica niste semne de intrebare. Pentru ca asa-i romanu … Pana nu-l arde si pe el … de ce sa luam atitudine.

    00
  24. NOU
    #30

    exista o inertie termica, nu te gandi ca daca ai inchis acum caloriferul, gata, repartitorul nu trebuie sa mai inregistreze. Voi vedea acum, daca se misca unitatile, ii chem sa sigileze robinetii pe minim, sa-mi explice cum se misca daca ei sunt inchisi …

    00
  25. Singurii care-s deranjati de repartitoare sunt aia care stau toata ziua acasa (blogării, pensionarii) care vor sa le fie platita caldura de vecinii care se duc la munca ziua si isi inchid caloriferele cand pleaca de acasa.

    Lipitorile vor mereu caldura gratis.

    00
  26. nu promisese cineva sa scrie despre capcanele montajului microcentralei la bloc?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube