Ca o continuare la articolul ăsta, mi-am propus să notez câteva schimbări prin casă și curte care se pot face cu bani puțini.
Prima chestie la casă, ușile de la beci și pod cunoscuseră vopseaua de pe vremea când aceasta se vindea pe sub mână în anii 80, probabil. 30 lei un kilogram de vopsea rezistentă la apă, 4 lei pensulă ieftină, 2 lei mănuși. Am râcâit cu o perie de sârmă și cu un șpaclu ușile pentru a da jos ce se putea da jos din vopseaua existentă, și în jumătate de oră am vopsit amândoi ușile de la beci, în timp ce colega de apartament ne făcea poze, că așa se creează amintirile, tati, uite, aici am vopsit eu, după care s-a terminat vopseaua.
Acum știu că voi lua 5kg de vopsea, că ușa de la pod e mai mare și probabil e nevoie să dau două straturi. Voiam să îmi iau așa ceva, dar parcă e prea impersonal și automat.
Tabloul electric. Sunat la electrician, venit să vadă despre ce e vorba, cumpărat el tabloul nou și siguranțele. 200 lei totul. Pozele de before and after sunt mai jos.
Electricianul făcea un ciubuc înainte sau după lucrările mari pe care le avea. Sunt convins că, dacă eram vecini, îmi lua mai puțin, eventual un barter cu reparat computerul sau o sticlă de pălincă sau de vin. La fel, vopseaua lavabilă e relativ ieftină, poți vopsi o cameră într-un weekend dacă ai treabă în timpul săptămânii.
Așadar, scuzele sunt puține și lenea e motivul principal pentru care oamenii stau în mizerie. Faci economie de la bere la pet și faci curat în cocină.
Aia cu tabloul electric urmeaza si la mine. 200 de lei mi se pare rezonabil.
exact atat costa
100 de lei materialele (Cutie+Conductor + 3 Sigurante siemens F+N) fara diferential- Recomandat
100 de lei manopera +/-
eu as recomanda cu diferential si ultima data cand mi-am schimbat panoul electrict parca au fost ceva mai scumpe piesele…
oricum ii dau dreptate lui vali , se pot face multe reparatii de bun simt cu buget ok
treptele sunt gata Vali ?
nu m-am apucat de ele incă, meseriașul e ocupat. mă rog, meseriașul care are echipă și camion și vine eu cu totul, nu meseriașul care s-ar putea apuca mâine de treabă, dar să cumpăr eu sârmă, ciment, nisip, blăni…
iar cu tabloul, nu știu, a venit omul care a făcut instalația casei, prieten de familie cu fostul proprietar al casei, știa ce trebuie, a făcut ce trebuie. dacă nu e bine, pe el il trag de urechi.
Să înțeleg (din minusuri) că 200 de lei nu e un preț rezonabil?
Deoarece pericolul de electrocutare de la priza este mai mare fata de la iluminat iti recomand cu caldura cate o siguranta de 16A cu diferential la 30mA pentru fiecare circuit de priza in parte iar pentru cele de iluminat cate una monofazata (faza plus nul, pol plus nul, etc.) de 10A.
Nu e gresit, daca pot spune asa, daca se opteaza si petru cele pe iluminat sa fie diferentiale de 10A, dar cum umbli foarte rar la corpurile de iluminat sa le demontezi e ok si fara diferential.
Ca si recomandare ia siguranta 1P+N de 16A cu diferentiala la 30mA cu codul A9D34616 la Schneider sau CKN4-16/1N/C/003 la Eaton, iar siguranta 1P+N de 10A cu codul A9N21546 la Schneider sau PLN4-C10/1N la Eaton.
Daca modificati conductorii la prize sa fie sectiunea de 2.5 mm2 iar la iluminat de 1.5 mm2. Nu te zgarci la trompete de la bazar sau nu mai stiu ce no-name-uri si nu te te trezesti pe urma ca ti-a luat foc casa sau mai rau.
Ca si o completare la comentariul lui maxp, alea diferentiale is de cel putin 3 ori mai scumpe decat alea fara, de unde si pretul final mai ridicat.
Oare electricianul a montat și siguranță diferențială în tablou? Cum cere normativul în vigoare.
Că mi se pare cam mic. Mie mi-a salvat viața odată, o siguranță diferențială, merită 100 lei.
Dierentialul pe instaltia aia veche nu e prea win.
Daca ai cumva o legare la impamantare pe instalatie diferentialul e inutilizabil . se poate incerca sa pui doar pe prize.
Eu am vazut instalatii la care nulul era luat de la impamantare(mai ales pe lumina) si era distractiv.
si nu e obligatoriu e recomandat.
Care normativ prevede așa ceva?
Normativul I7/2011.
@Ionut din câte știu se prevede doar pe circuitele de priza și doar la instalațiile noi.La o casa veche cu siguranță nu are nici un sens.
Costi, de mic începând am pus mâna pe 220 de nenumărate ori şi n-am murit. Siguranţa era din aia clasică, cu sârmă.
Siguranta diferentiala face diferenta dintre curentul care pleaca pe un fir (faza sa zicem) si curentul care se intoarce pe celalalt fir (nul sa zicem). Daca diferenta este mai mare de 10mA, dispozitivul numit siguranta diferentiala va intrerupe curentul. Omul moare daca prin el trece un curent de 50mA.
Ideea sigurantei diferentiale este ca un aparat poate ajunge sub tensiune si utilizatorul pune mana pe el. Astfel, curentul care a intrat in casa, prin firul de faza, nu se mai intoarce tot, 100% inapoi, prin firul de nul. O parte din el se scurge spre pamant, prin om. Si daca prin om trec mai mult de 50mA, omul moare. Dar siguranta diferentiala masoara precis cat curent intra si cat curent vine inapoi. Daca diferenta e prea mare (mai mare de 10mA), inseamna ca s-a intamplat ceva – pe undeva se „pierde curent” spre pamant. Si atunci taie curentul.
Problema este ca desi limita de 10mA este una benefica, ea este prea mica. Acesti mA sunt putini si se pot scurge catre pamant foarte usor, in conjuncturi potrivite (unele cabluri vechi, unele aparate electronice/electrocasnice vechi, unele gratare electrice – au niste particularitati la rezistente, puncte in care exista cabluri neizolate/ciupite, zone umede prin care trec cablurile, etc). Daca se scurg spre pamant acesti mA, (in loc sa se intoarca pe cablul de nul) ei nu mai ies la numaratoare si siguranta diferentiala crezand ca s-a intamplat ceva, opreste curentul.
O pierdere pe cabluri de 10mA (diferenta dintre curentul trimis si curentul intors) inseamna o diferenta de 2.2 wati. Un bec de frigider are 15 wati, o cana electrica are 2000 de wati. Deci pentru pierderi insesizabile pe contoar, siguranta poate taia curentul.
Sigurantele diferentiale sunt foarte benefice atunci cand le intelegi functionarea si atunci cand cunosti starea cablurilor electrice si a aparatelor electrice/ electronice din casa. Altfel, ele vor sari toata ziua buna ziua, fara „motiv” aparent si vor fi sursa de nervi, evident.
Stii tu ceva dar limita nu e de 10mA ci de 30mA, moment in care inima iti intra in stare re fibrilatie si mori.
Care e faza de am luat neg rep desi am dat un comentariu pertinent mai sus?
Limita de 10 mA e pentru sigurante diferentiale. ( – toate taie la 10 mA maxim. Mai sensibile nu se fac pentru ca ar sari prea des. 10 mA inseamna f putin, la conditii reale – cabluri, izolatii, multi consumatori. La drq, un foehn consuma 10.000 mA)
Limita de 50 mA e pentru pragul mortal. (dupa 50 mA e foarte probabil sa mori.)
@Cezarica – Inima este afectata mai ales daca circuitul trece prin ea. Gen – o mana atinge faza, o mana atinge nulul. Daca faza atinge pulpa piciorului si talpa atinge pamantul, la 30 de mA scapi. Peste 50 e cu semnul intrebarii orice atinge – aia inseamna 50-ul pe care l-am aruncat in discutie.
Ca fapt divers, limita mortala de tensiune este de 48 V in curent continu si 24 in curent alternativ. Dar ca sa mori atingand un 24V alternativ trebuie sa fi in baie, ud, aburi, picioare pe beton, etc. In realitate insa poti sa stai pe ciment cu talpile goale si sa inchizi circuitul electric la o sonerie de 220 fara sa o mierlesti.
Cand se da o limita se da in una din doua circumstante:
limitele minima absoluta la care se poate intampla ceva, in conditii propice sau
limite garantate la care se va intampla, indiferent de conditii.
Se fabrică siguranţe diferenţiale şi la alte praguri de aclanşare, nu numai la 10 mA. Am văzut de 30 mA şi de 300 mA, probabil mai sunt şi altele.
Ca sa repari pe langa panou iti trebuie niste CM126, un set de lamele flexibile, un spaclu si niste smirghel! Ideal si un pistol si un tub de Acril cu care tragi de jur imprejurul panoului sa se vada frumos!
Ce sunt alea lamele flexibile si la ce folosesc?
@ beni – lamele flexibile – drisca ma. Daia cu care dai glet. Unii dau cu cartele de telefon (nu cu sim-uri, plasticul care tine cartela). Am vazut chit pe masina dat cu cartela de telefon public. Se da foarte bine chiar.
Ocd-istul din mine spune ca folia aia de pe capac trebuie sa dispara.
Ia arunca un ochi la marca „sigurantelor” noi! eu din ce tin minte un set de „intrerupatoare automate” pentru locuinta costa pe putin 200 de lei (Legrand de 10 Amperi – iluminat e cam 100 de lei)
Like Ion said … in plus, dupa articolul cu racitorul de laptop, eu nu as face barter cu tine pe reparat PC. #parereamea
Eu am schimbat tabloul acum cativa ani si au costat numai piesele aproape dublu.
+1
Nu uitati ca la electrice „atata dai atata face”.
http://www.electriccasa.ro/paginaprodus.php?idx=235
Disjunctor 1 pol + nul 16A Siemens e 29 de lei X 2 cate circuite avea el.
Plus cutia 15 lei + 10 lei conductorul ..
Depinde ce iti pui in tablou.
– sigurante cat de cat ~25 lei bucata, ai nevoie de minim 2 bucati.
– protectie pentru ca nu vrei sa umbli degeaba pe la Electrica Eon si ce o mai fi – ~200 lei.
e 25 de lei un foen tehnic cu care scoti vopseaua pana la lemn ca pe plastilina.
Daca n-ai din ala e chinul dracului.
Daca ai, e ca si cum ai da jos un autocolant.
De cumparat nu prea merita (eu mi-am luat unul scump, „sa fie”); aiurea! Nu faci renovari in fiecare zi, mai bine cauti sa imprumuti unul.
link?
Link cu Elena Lasconi!
Dar NU cumparati de la Praktiker, sunt scumpi. Apropo, mai exista Praktiker?
P.S.: Nu prea ai la ce sa-l folosesti dupa ce termini renovarea. Pe al meu, bun, scump, am dat 180 de lei. Sta de 4 ani in dulap. So, mai bine imprumutati, sau va asociati cu un prieten.
https://www.youtube.com/watch?v=vPCHNZVDgbI
De unde se cumpara asa minune a tehnologiei?
Primu link nu a trecut de cenzura, sa vedem asta.
E filmare de amatori!!! :p
https://www.youtube.com/watch?v=pHVkVvHxn8k
Este 5,xx lei litrul de benzina ca sa iesi MAI IEFTIN cu vopseaua…
https://www.amazon.co.uk/Einhell-2000-Watt-Accessories-Carry/dp/B001EX6PYW
eu am dat ~100 lei pe un foen identic si o slefuitoare cu smirgu aceeasi marca de la hornbach, accesoriile sunt jenante! am fost sa inchiriez si cand am vazut cat costa le am luat direct
vopsit cu pistol usa garaj si ceva chestii prin casa. la prima incercare a iesit naspa pentru ca inca nu ma dumirisem exact cum stateau treburile cu „setarile” pistolului. La a 2-a mana a fost parfum. Usa garaj terminata in 5-10 minute. Si sincer, ti s-o parea tie impersonal si automat – dar iese uniform si parca luceste mai bine.
partea nasoala la pistol e ca la „lucrarile” de interior si de finete e cam inutil – oricum i-ai regla jetul si debitul. stropeste o gramada pe langa si iti ia mai mult sa acoperi peretii si mobila pentru protectie decat vopseaua in sine.
Ca hint, eu am folosit un roller dintr-ala ca pentru lavabila (ceva cu burete). Gasesti prin Bricostore, pe diferite dimensiuni si pentru diverse vopsele (ulei, apa, etc). Este pur si simplu genial. Acopera uniform, eficient – din 2-3 trageri ai acoperit cum trebuie.
my 2c.
Tot cu roler cu burete (mic) am vopsit ei eu: impecabil! Imi place ca iese uniform, fara dungi ca la pensula…
ciudat, nu ştiu de unde aveam impresia că numai la magazinele bisericeşti se găsesc role din alea pentru lavabilă…
Până la reparații ieftine și vopsea/lavabil, cei mai mulți au nevoie să pună mână pe o mătură și o cârpă… Cine n-are timp și chef de astea, n-are nici de reparații.
Cand ai controul in tablou nu te mai costa 200 la nenea ciubucel, ci 1000 lei cu electrician autorizat si agreat de Enel. Da, fara bon fiscal!
gresesti
Te costa 200 + pretul ramei contorului + 180 de lei la electrica pentru desigilare/resigilare contor
1000 e cu schimbat pozitia tabloului.
In rest e cum zice Catalin Mihaita.
Eu prefer sa platesc pe altcineva sa-mi faca. Mai bine sa vina un meserias bun decat sa cheltui pe scule de mana a doua si sa lucrez incet si prost. Nu cred ca in situatia asta iesi mai rau calitate/pret.
o data pe an (sau la cativa ani) e destul de amuzant sa faci tu cu mana ta anumite treburi. in plus, un „mester” serios nu vine doar pentru vopsitul unei/unor usi. asa ca ajungi tot pe mana unor amatori care se dau „licentiati”.
Eu am bagat in apartament cel putin jumatate din valoarea lui doar pentru vopsit, renovat, schimbat instalatie electrica, dar faza e ca imi si place zona in care stau si nu am de gand sa il vand, cand te tot muti te cam doare in cot de detaliile astea.
Eu când m-am luat de berea la pet în postarea precedentă mi-am luat minusuri. Să vă văd acum băieți ce scuză mai aveți pentru a nu face curățenia de primăvară.
La mine tabloul electric a fost prioritate. Stiam ca urmeaza electronice si electrocasnice si n-am vrut sa risc.
nu gasesti usa gata vopsita pe olx ?
Era doar pe Mercador. Si pe tocmai.ro, la Varu.
De cât timp era tabloul ăla în stadiul în care era?
minim 10 ani.
nu era casa mea?
Si ce? Asta nu e motiv. Mergi la oameni in casa si schimba-le tablourile.
Păi și ce te-a oprit să-l schimbi până acum?
Sorry… Nu înțelesesem treaba asta.
Ai schimbat tabloul, dar prizele?
Rad ca mi-aduc aminte de postarile mele trecute, unde eram avocatul schimbarii prizelor cu unele care sa coste cel putin 10 lei bucata.
La tablou umbli rar, dar la prize… intr-o casa, prizele trebuie sa fie foarte bune.
Nu va zgarciti, aveti mai mult de 10 prize in casa?
prizele sunt de calitte superioară și tot ce am înlocuit eu a fost la fel, de calitate, nu ieftinăciuni.
Va mai dau un hint scurt, si zbor:
Am avut de renovat o bucatarie de om imputit. Vopsita cu vopsea pe baza de ulei, neingrijita de 20 de ani. Nu, pe bune, nu se renovase sau curatase de 20 de ani!
Cum scoti vopseaua de pe perete – toata bucataria vopsita pana in tavan, inclusiv tavanul?
Mi-am pus o masca din aia de praf, dublata cu un tricou vechi, si cu flexul ce avea atasata o panza diamantata, USOR!! am mancat din perete (flexul inclinat la 45 de grade, un fel de spaclu cu motor, IL LASI PE EL SA-SI FACA TREABA, NU APESI, NU TE GRABESTI!!!) . Intr-o ora toata bucataria a fost gata. Praf ca la balamuc, dar a mers repede. Inainte am udat bine pe jos (ziare ude, inmuiate in apa), am stat cu geamul deschis, si baietii care gletuiesc au venit abia a doua zi.
Costuri: panza aia diamantata nu s-a mai putut folosi dupa. 20 de lei. Si o ora din timpul meu.
oare merge și cu asta? https://www.emag.ro/perie-sarma-raide-r-o125mm-pentru-polizor-unghiular-171121/pd/DNKR3MBBM/
NU merge. Credeam ca merge. NU.
Am cumparat pistol cu aer cald – caca, de pe perete nu merge sa iei, dureaza 100 de ani.
Am cumparat perie de sarma ca in poza – e „cu fire galbene” – cucu, nimic.
Am cumparat perie de sarma „cu fire argintii”, e mai dura. Nu a mers.
CACAT!!!!!!
Am bagat dur, cu flexul.
la mine e lemn.
Uite link de la emag, ca vad ca-ti plac baietii:
https://www.emag.ro/disc-diamantat-continuu-raider-rd-dd10-125mm-162106/pd/DN7R3MBBM/
Ceva de genul.
30-45 de grade inclinatie. IL LASI PE EL SA MEARGA, NU BRUSCHEZI! (scriu de doua ori cu caps, ca nu vreau sa va am pe constiinta ).
OBLIGATORIU ochelari de protectie, masca de praf, vata in nas (nu radeti! ).
Asta daca vreti sa mearga repede. Baietii din echipa au venit a doua zi, se mirau: ati reusit singur!? Cacat, trebuie sa inchiriez casa, orice zi inseamna bani.
Pentru lemn asta merge foarte bine:
https://www.emag.ro/search/pistol%20cu%20aer%20cald
Periile de sarma zgarie, si nu cred ca vrei asta. Pe lemn.
Mai bine slefuiesti resturi de vopsea decat sa chituiesti lemn zgariat, nu crezi?
bun, pistoalele alea par acceptabile ca preț. merci.
check this https://www.youtube.com/watch?v=lvaewt92OBQ
Eu am folosit arzator cu gaz pentru vopseaua pe baza de ulei. D-ala mic, nu d-ala de parlit porcul.
Daca o dam pe „americanisme”,
https://www.youtube.com/watch?v=mu8qvr3VhaE
Am urmarit clipul tau. In final (si in comentarii) omul spune ca nu l-a ajutat slefuitorul ala. Spune exact ce am spus si eu: e ok, cand ai suprafete mici, adica DUPA ce scoti brut vopseaua.
Si spune si ca il tine in dulap, degeaba, exact ce am spus eu ca se va intampla dupa ce vei folosi pistolul cu aer cald.
Acum, un pistol e 200 de lei… merita pentru doua usi?
Esti tantalau. „Pinza aia diamantata” e disc de taiat faianta. In plus vezi pe disc ca trebuie folosit cu apa si nu e pentru flex.
Pentru suprafete ai nevoie de asa ceva:
Atasezi un aspirator industrial la masca din plastic si ai zero praf in casa.
Multumesc, mihai, ca mi-ai spus. La 5 ani dupa ce am terminat renovarea, fix cum spui tu ca nu trebuia sa fac.
Imi pare rau ca nu am cumparat ceva de 100 de dolari, si am reusit INTR-O ORA sa termin treaba cu ceva ce a costat 20 de lei.
Dar sa stii ca aia care au dat gletul mi-au multumit ca i-am ajutat, ca dupa aia a mers treaba usor si repede.
Eu am avut de dat jos vopsea de pe lemn, si am facut rapid si eficient treaba cu o combinatie de genul luata din Leroy:
pe care am tras
https://www.deltakits.ro/fotky4010/fotos/_vyrn_61Disc%20abraziv.jpg
Discuri e 120 sau de 200 daca nu gresesc, masina de gaurit mai sanatoasa are mai toata lumea prin casa.
ochelari de protectie si masca aveam, undeva la 20 lei toata distractia.
Uite care sint problermele:
1)Discul ala diamantat se poate rupe pentru ca nu e facut sa pui presiune laterala mare pe el, nu vrei sa se rupa cind se invirte la 3000rpm.
2) Metalul care tine praful de diamant se topeste prea repede si discul e gunoi. De accea iti spune ca trebuie sa fie racit cu apa.
3) Praf de ciment in plamini este asociat cu cancer pulmonar.
4) Masca aia care o folosesti trebuie sa fie exact pentru ceea ce e in atmosfera si nu doar de amorul artei.
5) Aspiratorul folosit la curatare are nevoie de filtru HEPA pentru a retine particulele mici de praf.
Cristi, merge să dai jos vopseaua cu aer cald şi de pe beton, dar nu cu pistolul electric. Acesta nu reuseşte să dea mai multă căldură decât poate peretele să absoarbă. Eu acum mulţi ani de zile am făcut-o cu o lampă cu benzină. Acum sunt chestii similare mult mai elegante cu butelii (conserve de unică utilizare) de gaz de un litru. Merge foarte repede, fără praf, doar mirosul specific.
Mosule, au trecut CINCI ANI. N-am cancer (mi-am facut analize de markeri tumorali chiar luna trecuta).
Am lucrat O ORA.
Eu nu spun sa traiesti lucrand in felul asta, sa lucrezi asa zilnic, am raspuns unuia care voia sa faca „cate ceva prin casa”.
Cat priveste inhalarea de praf, repet: mi-am bagat pana si vata in nas, pe langa masca peste care am pus tricou ud. Vrei sa stii cum am lucrat? In reprize de 5-10 minute.
Imi lua doua zile cu spaclu, ciocan, pistol de aer cald etc..
––––
„Discul ala diamantat se poate rupe pentru ca nu e facut sa pui presiune laterala mare pe el, nu vrei sa se rupa cind se invirte la 3000rpm.”
De asta am si scris de doua ori cu caps cum am lucrat eu.
„IL LASI PE EL SA-SI FACA TREABA, NU APESI, NU TE GRABESTI!!!”
L-am lasat pe el sa ciupeasca din perete, nu am apasat.
Solutie de urgenta, ca ne grabeam.
A mers, e ok. Am inchiriat in 2009.
–––––
Despre cancer e mai altfel: Bucurestiul e in top la poluare cu PM2.5, de exemplu. Si nu „o ora”, asta e zilnic!
https://www.numbeo.com/pollution/region_rankings_current.jsp?region=150
electricianul a montat si… sigiliul la tabloul electric?
ăla e afară.
se monteaza de electrica si costa oficial 180 de lei.
La partea cu electricienii vecini ai dreptate. Al meu mi-a schimbat tabloul electric si doua prize, i-a luat 2 ore, mi-a cerut 20 de lei. I-am dat 50, oricum era jumatate din pretul pe care ma asteptam sa-l platesc.
Electricianul ti-a dat bon fiscal?Ca daca nu ti-a dat,e grav,amandoi contribuiti la diminuarea veniturilor statului…..
Exact, vezi de ce-l ascultă sereiul?
Daca tot ai de vopsit poate e bine sa vezi ca vopseaua veche pe baza de ulei are plumb in ea iar praful de plumb e toxic.
Asa ca vrei o metoda de indepartare care sa nu creeze pra de vopsea. Cel ma simplu e sa folosesti geluri care lichefiaza vopseaua.
casa doar cu 4 sigurante ?
ai grija la ce aparatura si ce putere pui pe prize. daca iesi din comun cu o plita pe inductie/cuptor electric trebuie sa mai tragi ceva fire. si in cazul ala o cutie ceva mai mare in care sa intre inca 2-3-4 sigurante era mai ok.
la prima vedere nu as porni cuptorul cu microunde in timp ce masina de spalat lucreaza :).
nu m-am gândit la asta până acum. da calculatporul să il scot din priză când e televizorul pornit și merge mașina?
chiar nu inteleg ce esti asa de ironic.
ar trebui sa ai :
1′ circuit -> masina spalat.
2′ circuit -> incalzire (centrala/bolier whatever).
minim 2 circuite -> prize.
minim 1 circuit -> lumina.
inca o siguranta „master” in tabloul tau.
daca tot ai chef de umoristica :
masina de spalat -> 2000w pe incalzire + motor. poate sa fie si mai mult.
calculator+monitor 500-600w
tv pe la 150w
daca ai sigurante de 16A, nu mai poti porni inca ceva pe langa. iar curentul de pornire are valori mai mari, deci e foarte posibil sa iti sara siguranta.
masinile de spalat se pun singure pe un circuit.
Nu sunt, dar credeam ca se intelege ca nu ma pricep, iar meseriasul a zis ca nu e problema de bagat prea multe chestii in priza.
pai no, parerea mea e ca trebuie sa iei un pix si o foaie, si sa calculezi putin, eventual sa chemi electricianul la o bere, pentru ca intr-o casa moderna doar 4 sigurante/circuite nu prea ajung.
in general vorbind ar trebui sa ai : (sigurante de 16a la prize, fir de 2.5 suporta maxim 4KW / circuit cred, sigurante de 10A la becuri – >)
1 -> masina de spalat.
1 -> centrala (in proiect obligatoriu se pune centrala pe circuit separat)
1 -> prize bucatarie (microunde, robot, prajitor paine, hota, frigider, blender …)
2 (1) sigurante (depinde de incarcare) pentru restul prizelor.
2 (1) circuit lumini. depinde de ce ai in casa.
1 siguranta pentru o priza exterioara, ca doar stai la casa si poate vrei sa te joci cu flexul sau alta scula prin curte.
daca ai intentie de cuptor electric si plita inductie inca 2 sigurante pentru astea.
si as mai pune inca o siguranta principala pentru tabloul tau. de valoare aproximativa egala celei de la tabloul electrica. ideal o idee mai mica, dar nu se fac chiar la diferenta de 1a.
cand mai vine electricianul pe la tine eventual roaga-l sa verifice si impamantarea, sa nu ai surprize.
… si vezi consumul total care ti-l poti permite vs siguranta generala electrica. chiar daca ai circuite separate pentru toti consumatorii asta nu inseamna ca ai cum sa le dai drumul la toti.
verifica sarmele care merg din tabloul de la electrica in tabloul tau. daca sunt tot de 2.5, nu e cazul sa depasesti 4kw. (daca tin bine minte valoarea), chiar daca siguranta generala e de 25a. daca am gresit cu ceva, scuzele mele.
@user – Bosulica, ia zi si mie, ca vad ca le ai cu electrica – am pe acelasi circuit doua aere conditonate de 2kw fiecare + un instant de apa de 3.5kw. Ce siguranta sa pun? De cati amperi? Daca e pe priza, merge de 25 de A, nu?
Mor cand ii aud pe astia cu chestii gen „pe prize se pune siguranta de 20A si pe lumini de 16A” Consumatorii nu au nici o relevanta, ce e valabil pentru casa lu’ tataie e valabil si pentru vila cu 3 etaje? Sau toate casele ie la fel?
Putere (wati) = Tensiune (volti) x Intensitate (Amperi)
Un bec de 100 wati mananca 0.45 Amperi. (100 Wati=220 Volti x 0.45 Amperi)
Un calorifer de 2000 wati (sau 2kw, e tot una) mananca 9 Amperi (2000 w = 220 V x 9 A)
Zece becuri de 100 de wati + un calorifer = consum de 18A, deci o siguranta de 20 de Amperi face fata.
In casa mea „moderna” am o singura siguranta (una singura) de 30 de A, generala. Tine 6 kw jumate (220V x 30A=6600w) si nu a sarit niciodata pana acum (de 4 ani). Dar in caz ca faci scurt, da, sare prima. Tabla din ea e mult mai subtire decat cablurile din pereti, mai ales ca e si gaurita. in punctul cel mai subtire bubuie imediat, la scurt.
Observ un pattern de trei parale la cei care comenteaza pe teme de reparat casa. Get a life , gospodarilor ! Cum stiu ei mai bine ce faza merge la masina de spalat si ce glet se pune langa plastic. Am pt voi 2 sfaturi: lucrati mai mult in a va extinde cunostiintele profestionale ! Cand o sa castigati mai mult, timpul vostru pretios poate fi folosit in mod placut sa mergeti, de ex, in vacanta. (si nu, excursia la Iasi de anu trecut cu matusa care vroia sa pupe moaste nu se pune la concediu) si 2. Cand o sa aveti mai multi bani, o sa puteti plati un mester sa va rezolve fazele si nulu si cimentu de la intrare in timp ce voi ar trebui sa va relaxati la un spa. Stiu, 80 de lei e mult, ca doar v-ati luat tablou de ala cu diferential. fockoff, gospodarilor !
Gogu nu stiu cum e pe la tine dar prin lumea libera, un electrician ia bani de pe tine cu lopata asa ca trebuie sa ai venituri peste 100000$/an sa zici ca lucrezi mai mult si nu iti bati capul.
Schimbat tablou de sigurante: 2000$, 4 ore de munca.
Dacă lucrarea și tabloul depășesc 2000 de dulăi presupun ca nu este un task trivial și prin urmare statul o reglementează. Nu cred ca ești suficient de bogat sa încalci legea și sa îți permiți consecințele. #josgospodaria
Dacă în zonă se întâmplă frecvent căderi de tensiune, o idee ar putea fi să intercalezi un UPS pe circuitul de iluminare. Ori unul mare, ori cel mai bine unul cu putere acoperitoare dar la care înlocuieşti acumulatorul cu unul de maşină. Un UPS vechi la care nu mai duce bateria e perfect. Să vezi ce fain e când tot cartierul e în beznă şi la tine continuă să ardă luminile…
Astfel o sa te banuiasca toti ca furi curent de undeva.
De pe lemn am dat jos vopeaua cu ceva chimicale, dai si apoi astepti 5 minute si nu iti vine sa crezi cum curata pana la lemn . Apoi daca vrei poti sa dai putin cu hartie abraziva sa fie fin si apoi revopsesti si lacul de pe lemn il curata nu doar vopsea.
Nu ai nevoie de pistolul ala, pistolul il folosesti la suprafete mari si se mai infunda, si cam face mizerie. Mergi pe un trafalet de calitate daca faci o cate o camera.
Peria de sarma se foloseste doar pe metal, pe lemn lasa urme.
Mi-au cazut pe masutza din sufragerie niste betisoare din alea, aromate, aprinse, si au lasat urme in lac.
Il intreb pe tata daca merge sa dai cu slefuitor pe ea si sa revopsesti si zice suparat ca nu. El e gica-contra de obicei si ma gandeam ca nici nu s-a gandit la ce am spus eu.
Se poate restaura masa? A ars si o parte din lemnule ei, asa, la suprafata. Masa fiind maronie, ziceam ca nu se va observa dupa aia…
Încearcă metoda sugerată pe tine pe o bucată de scândură lustruită, lăcuită şi apoi arsă la fel cu un beţişor din acela puturos. După şlefuire poate ar trebui lustruit cu pâslă.
Tot pe bucata aia de scândură poţi încerca să cureţi locul ars cu o bucată de cârpă înmuiată în diluant. Este o abordare mai blândă decât cu şlefuire mecanică.
Dacă arsura în lemn e prea mare, poţi încerca să o cureţi şi apoi să acoperi cu pastă de restaurare a zgârieturilor în lemn care se găseşte ocazional la Lidl (la tub ca de pastă de dinţi), probabil permanent în alte magazine.
Idee este că orice soluţie găseşti, testeaz-o întâi pe ceva pentru a te asigura că rezultatul final va fi reparaţie, nu dezastru.
Dacă masa este vopsită, nu lăcuită, atunci restaurarea ar trebui să fie şi mai simplă. Arsura din lemn o poţi acoperi cu chit şi apoi vopsi. Singura grijă este să ai vopsea de aceeaşi culoare. Sau revopseşti toată masa, să nu se vadă o pată de nuanţă diferită.
@ X-Ray – Scandura se face din trunchiuri de copaci. O masa are cam un metru latime. Un copac de 1 m diametru creste in minim 60 de ani. Din el poti face cateva blaturi, daca ai noroc – trunchi suficient de drept, fara noduri, lemnul nu se crapa/ inconvoaie la uscare, etc. Nu poti astepta 60 de ani ca sa faci bunuri de larg consum pe care sa le vinzi apoi la pret accesibil maselor.
Presupunand ca nu ai mobila la comanda si ai mobila de larg consum, ce ai tu nu e scandura. E rumegus presat si imbracat in plastic (melamina parca ii zice). Da, acum 30 de ani melamina arata mai bine decat melamina ieftina de azi, (dar arata la fel ca melamina buna de azi). Insa tot melamina e, si aia nu „iese” la polisat. Pentru ca este poza unui lemn, nu lemnul in sine.
Trebuie sa recunosti insa ca, fara o analiza mai atenta, este o poza care te convinge destul de mult.
Daca esti patriot, ia-ti Eaton. Calitate germana, produsa in Maramures !!!
La cati meseriasi vad aici, ma mir ca nici unul nu a recomandat sa dai cu coca-cola peste vopsea, astepti 25 ani (dobanda 0) dupa care stergi vopseaua cu hartie igienica.
Cea mai profi solutie este cu pasta decapanta pentru vopseluri vechi si inlaturare dupa 15 min cu apa sub presiune si spaclu. Inlaturarea mecanica cu perii de sarma, discuri, etc.. distruge suprafata lemnul facandul sa arate ca un osb.