Reparații, cabluri, poluare și încălzire globală

După ce termină cu USB-C, poate UE se ocupă și de mizeria asta cu cablurile de alimentare de la electrocasnice.

Am un aparat de bărbierit Braun seria5, e al doilea pe care îl dețin, e cel mai bun pentru mine, cumpărat în 2019. Cumpăr ieri un aparat de tuns Braun HC5090, că vechiul Philips a crăpat. În mintea mea, aparate similare, cu acumulator, de la același producător, trebuie să se potrivească încărcătorul. N-are cum altfel.

Ei bine, nu, mufa nu se potrivește. La două chestii cumpărate la 3 ani distanță. S-a schimbat în morții ei tehnologia atât de mult încât au zis că gata, vechiul încărcător e prost, ăsta nou e mai bun.

Pozele vorbesc de la sine: e aceeași mufă, dar cauciucul ăla a fost turnat ca să nu poți folosi același încărcător pentru două aparate. Ar fi fost prea simplu. Prea logic. Mă bate gândul să îl iau un pic la pilă ca să se potrivească.

 


Tot zilele trecute mi s-a stricat aspiratorul Bosch Move 20.4V, luat în iulie 2019 cu 200 lei. Versiunea nouă e 500 lei. OK. Hai să îl desfacem. Negativ. Piaptănă youtub după o rezolvare. E plin de clipuri cu oameni care se plâng că e făcut în așa fel încât să nu poată fi reparat ușor. Până la urmă îi dau de cap, avea un șurub ascuns acolo unde e săgeata albastră. Și chiar după ce l-am detectat și desfăcut, aparatul e greu de desfăcut și foarte compact asamblat. Adică nu e de ajuns să desfaci șuruburile, trebuie să bagi și șurubelnița în el ca să îl deschizi.

Bun, deschid, aspir de praf (cum naiba ajunge praf în el nu știu), detectez un fir rupt. Fac contact, aia era. Cumpăr un letcon de 75 lei, lipesc, asamblez cu greu (a fost nevoie de patru mâini ca să țin firele și să strâng), funcționează.

Apropo. Vrei fludor și nu știi prețul? Te înțepi cumpărându-l la 50 lei de la Hornbach, când el e 10 lei în alte părți.

OK. Cum naiba s-a rupt un fir din interior, în condițiile în care nu era pe ceva care să se miște? Mister. Dar câți dintre noi ar fi petrecut o oră ca să îl desfacă și să vadă ce are? Câți l-ar fi aruncat direct, că e ieșit din garanție? Câți l-ar fi dus la un service, care probabil e printr-o zonă industrială, sau, cum sunt pe aici, prin zone unde nu ai unde parca. Vino la noi cu televizorul, dar toate locurile de parcare din jurul sediului sunt ocupate de mașinile noastre, tu parchează la 1km distanță. Boule.


Și normal că nu sunt pe lista companiilor când e vorba de sustenabilitate și ecologie, sunt Otravă, Sânziana, soția vloggerului de tech și alții, ba chiar mă mai și acuză niște mizerabili că eu nu scriu de ecologie deloc. 

Also, am făcut un clip despre poluare și încălzirea globală.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

66 comentarii

  1. Ziua in care voi arunca toate cablurile pe care le am prin casa va fi mai inaltatoare decat cea in care va expira Iliescu.

    Probabil exista un lobby puternic al producatorilor de cabluri din toata lumea, dar parca ar fi mai fain ca cei de la R&D din industrie sa imbunatateasca tehnologia bateriilor si pe cea a incarcarii wireless…

  2. Philips sunt companie de inovatie. Eu ceva patente probabil pe mufa aia :))
    Exact la fel am patit si eu din pacate. In plus inca o chestie ciudata e ca Philips-ul meu nu porneste cand e la incarcat. Nu are nici indicator de baterie deci daca se opreste dupa un obraz… asta e. Il pui la incarcat 1 ora si stai asa pana atunci.

    • E Braun de fapt…

    • PNL, PSD, BRAUN, PHILIPS, REMINGTON tot o mizerie :D

    • Nici al meu nu pornește când e la încărcat. Și al meu are mufa diferită de toate celelalte aparate de bărbierit sau tuns făcute de Philips pe care le-am avut vreodată.

    • Despre Philips ca brand a scris si Eminovici: „icoana stelei ce-a murit, incet pe cer se suie, era pe cand nu s-a zarit, azi o vedem si muie”.

      Nu mai are treaba Philips cu Philipsul pe care il stiam noi.

    • Philips electrocasnice e de vreo 3 ani la chineji…

    • Nu este ciudat ca nu pornesc cand sunt la incarcat… exista niste justificari:
      1. Economie la productie: este mai scump sa faci un circuit care sa aiba si pass-trough, asa ca ignoram asta.
      2. Uzura planificata: daca se deterioreaza foarte tare acumulatorul, nu mai poti folosi aparatul de barbierit nici macar tinut in priza si astfel te determina sa cumperi noul model.

    • și la Philips și la Braun se specifică faptul în manual faptul că nu se pot folosi cât sunt la încărcat, e ceva cu folosirea în mediul umed / uscat. probabil să nu îl bagi în priză și apoi sub duș :)

    • @BogdanZ – aia e scuza lor :))
      Cablurile alea au 50cm. Cine are priza direct in dus, ca altfel nu ai cum? Si aparatele alea mai vechi (de mai mult de 4-5 ani) mergeau si fiind in priza. Oare ne americanizam si nu mai stim ca nu e ok sa intram cu ele in cada? Oare uscatorul e ok pentru ca porneste cat timp e in priza?

    • @BogdanZ, sa nu uitam ca exista in continuare aparate de tuns sau barbierit care nu au baterie si se folosesc exclusiv conectate la priza.
      Vezi modelul Braun Series 1 130s, Lavabil.

  3. Bosch din ala am si eu. 500 de lei asta nou??? Wtf. Am dat 200 si ceva prins la o reducere random. Deci tre’ sa am mai multa grija de el :).

  4. Poate sunt alte voltaje/amperaje la incarcatorul nou si … de siguranta, nu de profit, ca sa cumperi alt incarcator, s-a schimbat forma mufei … pe ideea de Poka-yoke.
    Din pozele cu incarcatorul chiar asa s-ar sugera: 12v cu 600mA si celalalt 9v cu 0,6A .. vezi, chiar si multiplul de raportare valoare s-a schimbat, din mA in A :).

  5. Cum zice si colegul mai sus incarcatoarele au tensiuni/amperaje de iesire diferite si dupa ce il iei la pila ca dorel in cel mai bun caz nu o sa mearga pentru ca exista un circuit de protectie la intrare sau in cel mai rau caz te alegi cu un deseu nou. E buna si scoala la ceva, in general sa nu dai foc la casa.

  6. Apropo de fludor si eco, tot cel vechi cu plumb parca este mai bun. Astept pareri :)

    • Si PS pentru cei cu incarcatoarele, amperajul nu conteaza asa mult – I de pe incarcator este curentul maxim pe care poate sa-l dea, dar daca este diferenta la tensiune s-ar putea sa fie probleme (depinde si acolo, pentru ca exista o toleranta a componentelor dar 9-12V parca este cam mult).

    • Și doar cel 60-40, că alte amestecuri sînt pentru burlane…

  7. Toti au ai dracu 4,5 surubele si intotdeauna unul ascuns /ingropat /blat sub o eticheta si neaparat cap triunghiular ca sa nu se potriveasca nimic din nici o trusa de surubelnite

    • Adica tu nu ai bit triunghiular? Hai sa ma laud, eu am toate stelutele, triunghiurile, hexa, penta, octo, plm.
      Cel mai greu a fost sa gasesc SQ-uri, patrate d’alea de termopane care sunt standard la greci.

      Era misto si la Apple cand schimbau surubelele la macbook-uri ca sa dai peste 300 RON pe o trusa de la ei. Cred ca tot de la amperaj era, ca aveau bateria mai buna.

    • Eu tot adun diverse surubelnite cu toate capetele posibile, ca bitii de multe ori sunt prea grosi si nu incap in gaura aia de cativa mm latine si 2-3 cm adancime.
      Dar se fiecare data ma trezesc ca imi lipseste ceva, mereu apare cate o forma noua sau o dimensiune ciudata.

    • Pt suruburi fine au xiaomi o surubelnita cu set de biti foarte ciudati.

  8. Am muscat-o și eu cu fludorul din praktiker acu 2 ani. Am văzut cât e, nu aveam timp de plimbări, am trans o înjurătură, l-am pus în cos. Aia e.

    Daca tot suntem la reparații…
    Am un frigider care nu mai răcește. Congelatorul e ok(dar parca nu că alta dată). Am mai avut probleme cu el când nu răcea deloc. Am chemat un meseriaș l-a rezolvat. Cică țevile pt agentul de răcire erau înfundate (Cum se poate nu știu)

    Iau altul sau mai are viață în el?

    • daca nu apar probleme in 1 luna, mai are viata. Sa nu fie vreo pierdere de freon ca nu prea ai ce sa ii faci

    • Pai probleme sunt deja. Am verificat acum si compresorul frige
      Aparent si altii se plang de calitatea arctic. Cel putin pt combinele frigorifice de acum 10 ani. Al meu pare ca se apropie de varsta asta.
      Sa ii mai bag o data freon si in 2 luni sa am din nou aceleasi probleme nu merita.

    • eh, pe vremuri tineai o placa veche si topeai cositorul de pe ea, luai de pe placa veche – puneai pe contactele pe care le reparai.

  9. Micul taietor de par cu acumulator are înăuntru 2 acumulatori micuti, au nevoie de un fir cu + si – nu de mufa in forma circuitului de formula 1 de la monaco.

    Ar merge încărcat cu usb-c ? Ar merge dar dupa aia Phillips trebuie sa renegocieze iar la milioane de mufe si mini circuite specializate si o sa zica : s-a scumpit cu 5 centi pe răzător, pana schimb si design placi interioare mai scumpim cu 10centi pe răzător.
    Voi ati vrut să salvați planeta! Plătiți 30eur in plus per produs ca sa le incarcati la aceeasi mufă!

    • Mi-am luat masina de tuns acum vreun an. Am avut de ales intre chinezul LingPing (chiar nu-mi amintesc numele, retailerii romani se jurau ca e din”ecosistemul xiaomi”) cu incarcare USB-C, la 70-150 de lei, si chinezul Philips, cu incarcare proprietara, la 150-500 de lei.
      Ca un bou ce sunt, am ales Philips, pe ideea ca tine mai mult si salvez planeta de deseuri. Un an mai tarziu, bateria se descarca singura in dulap de la un tuns la altul, trebuie sa am grija sa-l pun la incarcat inainte sa-l folosesc. Si desigur nu se poate folosi bagat in priza. In maxim un an il arunc.

    • Primul cap de ras m-a ținut vreo 3 ani, am cautat rezerva și era mai scumpa decât masina noua cu autonomie mai mare teoretic. Am luat masina. Teapa. Capetele noi țin max 6-8 luni și costa tot pe la 160 cât costa si masina. Acumulatorul vechi are deja vreo 6 ani, tine mai mult decât cel de la masina noua -veche de 3 ani deja. Am trecut la Rx5 de la Remington. De vreo 8 luni. Sa vedem cât tine capul. Rezultatul e mult mai bun la ras. Cablu de acum 6 ani e la fel cu cel de acum 3 ani.

    • Prefer sa fac asta si sa am 2,3 incarcatoare in casa ptr toate kkturile. Ce, tu preferi sa ai incarcator diferit ptr masina de tuns, aparat de epilat daca ai pe cine, telefon, aspirator de mana, laptop, telefon, tableta si ce dracu se mai baga in priza?

  10. Vezi ca ala de sus scoate 12V si alalat scoate 5.9V. Nu se potrivesc.

  11. 3 ore aspiratorul Xiaomi (robotelul)….. s-a stricat ventilatorul si era tocmai la fund. Sistemul pe care e asamblat e unul sandwich si trebuie sa-l desfaci bucata cu bucata de sus in jos.

    E a 2-a oara cand il desfac. Prima data i-am schimbat bateria si cat de curand cred ca io mai schimb odata. Se inchide asa random si da baterie 0%.

    Momentan se intampla destul de rar cat sa ma doara la banana si sa mai trag pe bateria asta.

  12. da, ai nevoie de cateva cabluri in plus dar experienta in ecosistemul braun e inegalabila :)

  13. Ca și la încărcătoare, nici la fludor n-ai nimerit foarte bine. Da, există fludor de 10 lei, și de 50, la același gramaj. Sunt aliaje diferite, sunt calități diferite, sacâzul din interior e de calități și substanțe diferite… Pentru unele lucruri e ok să iei fludor cu dracu’ știe ce o fi înăuntru (chinezii nefiind cunoscuți pentru protecția muncii). Dacă lipești toată ziua poate vrei cancer d-ăla bun vestic, nu de la chinezi.

    Și mai sunt discuții despre no clean și altele – dacă lași sacâz sau flux ieftin pe electronice te poți trezi că se corodează tot pe-acolo (mai ales că la reparațiii nu poți curăța tot, în unele cazuri). Dar fludorul no clean e mai scump, dacă-l vede Gigel pe raft la Hornbach zice „las’ că iau din piață, că nu e topor, să conteze”.

    • Sacîzul nu corodează pistele de cupru, dimpotrivă, se foloseste ca un maglavais pentru acoperire. Pe cînd pasta flux, DA, te trezești după o perioadă că nu mai ai piste de cupru, fiind acidă.

  14. Chargerele alea au tensiuni diferite. Daca pui aparatul de 6v la chargerul de 12v, il prajesti. Invers, o sa mearga ca melcul amputat (sau deloc). Era sa fac aceeasi prostie cu electrovalva de pe teava de gaz cand am schimbat senzorul de gaz (dupa 10+ ani)…

  15. Rezonez cu tine in ceea ce privește toată gargara cu „să salvăm planeta” noi, pielea p…, in timp ce companiile se pișă cu boltă pe tot ce este ecologie pt. câțiva dolari in plus, dar vezi că exemplul tau nu e bine ales, încărcătoarele au tensiune de ieșire diferite (12 vs 5,9). Bine, nu cred că au justificare pt modificarea tensiunii, dar dacă au făcut-o trebuia să modifice și mufa.

  16. USB-C obligatoriu pare o masura buna la prima vedere. Pe termen lung insa este o piedica.

    O masura similara aplicata in urma cu 10 ani ar fi plafonat interfata la usb-micro sau poate mai rau la un usb-mini.

    Interfata de la Apple reversibila a deschis calea spre USB-C, altfel si acuma incercam mufa de 3 ori.

    • USB-C chiar este o masura buna, fata de mini si micro standardul este mai relaxat si permite variatii si evolutie. Ca viteza de transfer si putere suportata pentru incarcare este mai mult decat suficient pentru orice nevoi ai putea avea la telefon.

  17. Ai grija la voltaj, ca parca nu-s la fel, unul e pe 12V 400mA si celalat e pe 5,9V 600mA nu sunt la fel si de aia le-a facut mufa diferita ca lumea sa nu incerce viceversa sa bage 12V in dioda de 6V.

  18. Daca moare definitiv aspiratorul, vezi ca este la Makita DCL180ZB la 150-200 lei care merge cu acumulatorii de 8V si este decent spre bun :)

  19. îmi place de voi.
    Cristian Presură și a reparat tv-ul acu câteva zile. Sunt fanul vostru!

  20. >>Cum naiba s-a rupt un fir din interior, în condițiile în care nu era pe ceva care să se miște? Mister.

    Vibratii

  21. La fel am patit la remington, 3 ani diferenta intre ele, acelasi tip de baterie, aceeasi mufa de incarcare, dar plastic turnat altfel.
    Iar la intrebarea cu cati au rabdare sa le repare… well… eu sunt la capatul opus, am incercat sa fac o curatare profi a fostului aparat remington dar l-am stricat de tot, de aici si necesitatea unuia nou :))

  22. Mai este vorba si despre „produsele captive”.
    S-a uzat lama la Philishave. Una noua costa cat un aparat nou cu lama.
    Am aruncat paratul vechi si am luat unul nou (500 lei la reducere, aceeasi gama cu cel vechi – seria 6, parca).
    Evident, incarcatorele nu se mai portiveau…

    • >>Una noua costa cat un aparat nou cu lama
      pentru ca lama e 99% din cost, acolo e precizia si inovatia. Restul adica motor carcasa baterie etc stie oricine sa faca.

  23. corect. am un mega basket plin de cabluri si incarcatoare.
    am 3 aparate de tuns si ras, fiecare cu al lui.
    mai adaug si periuta de dinti electrica si waterpik si uite asa.

    apropo de haine… nu am cumparat nimic niciodata de la primark. amici mi au zis ca iau haine si le tin un sezon. nu ma mira la trei lei cat costa. dar cat se polueaza? sunt valuri de oameni care intra si ies din magazine d astea low cost cu mega pungi pline.
    am haine foarte bune de 10 ani. 10 ani. da, au costat ceva dar. stil clasic, e ok, in caz ca fashion police ma intreaba.
    Eram copil pe vremea comunistilor si ai mei mereu mi au zis „sunt prea sarac sa imi iau chestii ieftine” . Putin dar bun si trainic.

  24. Bai, spot-on cu boschul ala. A trebuit sa desfac si eu un model similar, tot din motive de „daca tot nu merge, macar sa vad ce are”, si iti da cu virgula cand vezi ca se fut chestii care te-ai gandi ca nu au niciun stres: un cablu care era protejat de orice. Ca sa fie treaba lamurita, pt ca tot imi rupsesem degetele ca sa il desfac, am comandat si un set de acumulatori, asa ca niste ani o sa fie cal de bataie pt aspirat cand mai dau vreo gaura in pereti sau car cine stie ce mizerii cu masina. Imi place ca e mic si te descurci cu el, si daca tot a fost coborat la rangul de „saracie” dupa ce a venit dyson in casa, ma bazez

  25. * ma bazez pe bosch ca fiind cal de bataie pentru lucrari mici.

  26. Bă, mai terminați cu postările astea ca deja am început sa repar prea multe prin casa.
    Și fără recomandări de magazine ca ieri am ajuns acasă cu 2 menghine(cred ca asa se cheamă deși mi se pare ciudat) pentru lemn.
    Deși încă nu știu ce prind cu ele și n am adeziv🤣🤣🤣

  27. NOU
    #66

    Aolo da cum sa dai 50 de lei pe o litza de fluodor. Voi acolo la Brasov nu aveti bazar ca la
    Vitan?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.