Reguli de bază pentru ieșit pe stradă: nu mai fi măgar

De când cu declarația aia de ieșit pe stradă și restricțiile de circulație, tot românul se învârte pe după coadă să afle el exact, la detaliu, ce și cum trebuie să facă și dacă nu cumva îl amendează poliția că nu a făcut ceva fix ca-n lege.

Și-s discuții interminabile mai ales cu declarația aia nenorocită: trebuie pe hârtie? Ce trebuie să aibă pe telefon? Am voie cu declarația pe telefon Huawei? Apoi cu deplasarea: pot să alerg 25 de kilometri departe de casă? Pot să plimb câinele în Iași dacă eu stau în Timișoara?

Și răspunsul la toate astea este, că poliția n-are curajul să-l dea, „nu mai fi măgar, dă-te draq”.

Parexamplu, zilele astea a trebuit să-mi duc motanul la veterinar, pentru o operație urgentă. Mi-am scris o declarație pe mobil, în notes, în care am notat detaliile importante: cum mă cheamă, CNP, serie buletin, unde stau, unde mă duc, telefonul de la vet, perioada deplasării, traseul aproximativ, copy/pasta că înțeleg articolele alea din lege și-o semnătură. Nu m-a oprit nimeni, dar dacă mă oprea cred că era suficient. La întoarcere aveam și aia și bonul de la vet la mine.

Că știu că nici polițiaiul ăla nu are chef să stea pe stradă la ora asta și-n condițiile astea. Cât de cât omul încearcă să-și facă treaba. Nu se-apucă să mă amendeze că nu e pe hârtie, că nu e formularul oficial sau mai știu eu ce chițibușală penibilă pe care o găsește orice om cu prea mult timp liber. În general se-aplică regula bunului simț.

Ce cauți pe stradă? Păi m-am dus la cumpărături, uite, stau aici, magazinul apropiat e ăsta, ies o oră. Vreau să fac sport, uite aici e blocul meu, fac ture de bloc, nu alerg din Militari în Pantelimon. Mă duc la spital, uite aici pe telefon că am sunat înainte. Fiți decenți.

Dacă aveți ocazia, vorbiți cu un polițai, dar faceți-o ca și cum ar fi un om ca și voi, fără rolemneză și declarații oficiale că n-am băut toți gaz ca birocrații ăștia speriați. O să aflați că nu vă strânge de gât pentru orice rahat. Și da, înțelege că ai o treabă, că nu e chiar așa bătut în cap. Dacă era potera ca-n legendele de pe internet jumătate din populație mergea zilnic la secție pentru legitimare. Că avem vreo trei generații de proști care nu înțeleg că ar trebui să umble cu un act de identitate la ei în caz de ceva și când li se cere se iau în gură cu polițistul în loc să tacă din gură și să-și vadă de treabă. Știți că majoritatea polițiștilor acceptă inclusiv o poză a buletinului pe telefon?

Ăia care și-au luat amenzi, avertismente și alte de-astea au pățit-o că erau măgari. Ăla cu 30 de papagali, ăla care căra pisica în mașină să se plimbe prin tot orașul, ăla care s-a dus la cumpărături în alt oraș cu soacra, ăia care au ieșit pur și simplu să se plimbe și au inventat o minciună, cred ei, credibilă.

Faceți un efort și încercați să nu mințiți polițaiul, că ăla știe, a mai văzut mincinoși grămadă. Nu-i fă viața grea și nu ți-o face nici el ție. Dracu, știu că multora nu le place Godină, dar citiți măcar pe diagonală ce mai scria ăla pe vremea când era polițist: se prindea imediat când minte cineva. Ascultați măcar de un mincinos profesionist, adevărul vă apără de multe necazuri.

Update: la vreo oră după ce public textul ăsta am fost din nou la veterinar și la întoarcere m-a oprit poliția, un agent de la secția 26. I-am arătat-o, a zis, OK, mi-a urat sănătate, i-am urat servici ușor, asta a fost.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

148 comentarii

  1. Pablo likes this.

    00
  2. Am un titlu mai bun: „Nu fi măgar, cretinule dobitoc!”

    00
  3. jumate din bula noastră nu umbla cu buletinul la ei, că nu le trebuie.

    • asta pentru ca nu au petrecut timpul necesar pe sectie in adolescenta…nu s-au jucat de-a statul pe scaun cand se credeau „mari roackeri” :))))

      00
    • Las că umblu io cu C.I, pașaport și permis auto. No, așe-i când toate mi-s în portofel. Io nu pot ieși din casă fără portofel. Mă simt ca și cum aș ieși-n banana goală. :D

      00
    • …ca să nu cumva să-l piardă.

      00
    • 75% din bula noastră nu știu ce grupă de sânge au.
      75% din bulă conduc in trafic după ureche.
      50% din bulă cred că virusul e făcut în laborator, ca să mai rărească oculta mondială din noi.
      75% folosesc iutube, facebook, să se uite la manele, dar nu-s capabili să facă o plată cu cardul, nu știu să primească o factură pe mail, nu înțeleg cum li se scurg sute de lei din buzunare lunar pe comisioane, taxe, diferite mici sume plătite pentru anumite servicii.
      50% din bula noastră, dacă-s puși să completeze un formular sau să scrie de mână o declarație o fac pe silabe.

      00
    • Ba eu nu am înțeles niciodată căcatu’ asta cu ‘nu am acte la mine’. Nu am acte la mine când duc gunoiul sau (poate) dacă ies la o țigară în jurul blocului, dar în rest am avut buletinul în portofel de când l-am primit la 14 ani.
      Cum nu înțeleg oamenii care pornesc conflictual orice conversație cu autoritățile când li se cer politicos chestii de rutina,doar pentru ca „fuck the police”. Are si democrația problemele ei 😂

      00
    • faza asta vine din lipsa de educație, din părinți cocalari sau bagpuliști. nu e ceva ce ai decis tu de capul tău. e ceva ce ți-a fost insuflat.

    • Zoso eu nu umblu niciodata cu buletinul la mine. „Ce plm o sa se intample, la o adica ne intelegem, ma controleaza prin statie daca e”. Si ca nu incape in portofelul de dolari. Stiu, mentalitate de cacat. Asa mi a ramas din liceu, cand ma credeam mare smecher.

      Ce vreau sa spun e ca in niciun caz nu e vina alor mei, care numai cocalari nu sunt si care m au batut la cap toata viata sa am actele la mine. Sunt eu greu de cap.

      01
    • @Nm.bradu Fă-i o poză și ține-o în telefon la îndemână. Sunt mulți care acceptă și așa ceva, măcar arăți bunele intenții.

    • Am facut.

      00
    • Ionut M, poate 75% din bula ta , la ce-ai descris tu acolo.

      00
    • @Ovidiu
      Praleo, nu te căca pe tine, ca o garoafă.
      Cunosc bulele de prășitori/pălmași, cunosc bulele de oameni cu carte/middle classă, cunosc bulele de menegerași în poziții mai sus. Mi-am început cariera profesională-n 2004 ca salahor pe bandă și ușor, ușor am avut contact cu alte categorii. Oamenii-s la fel de inculți și de imbecili, indiferent de pătura socială. Ți-o zice unu de a trăit cu toți, la bine și la rău.
      Nu e sens peiorativ, nu e sens de blamare. Ăștia-s omule, nu ai ce face. Nu-s oameni răi, nu-s oameni de lepădat, nu-s de condamnat. Îs oameni de bine mulți din ei, care-și știu locul și nu epatează.
      Au o calitate: ascultă, sunt educabili. Le spui un lucru, o părere, o idee pe înțelesul lor, să știe de ce-i bine să facă ceva într-un fel anume și te urmează.
      Dacă, cu adevărat erau savanți și academicieni, nu erau pe joburile și pozițiile sociale actuale.
      În rest, pe prafurile ăstea ce să zic: să-i ai cât mai aproape pe mulți din ei, că nu știi când o sugi în chec și trebuie să-ți deschidă vreunu ușa.
      De bine de rău, dacă din bula mea mă sună că au nevoie și-i pot ajuta, nu ezit.
      Am avut nevoie, am fost educat și ajutat de alții. Binele trebuie să se întoarcă către oameni. Ia sensul mesajului, coae, nu ad-literam laba.

      00
    • Eu nu ies din casă fără buletin. O dată am ieșit cu bicla afară, am facut poză la ambasada coreei de nord pentru că nu îmi venea să cred ca există în plm așa ceva, m-a legitimat gardianul/jandarm/etc și după un minut de scormoneli am realizat că l-am uitat acasă. I-am arătat buletinul pe telefon, și-a copiat informațiile și aia a fost.

      00
    • @IonutM, m-ai făcut să mă simt deșteaptă. :) nu mă încadrez în niciunul din puncte.
      bine, la ăla cu condusul trișez un pic pt că nu știu să conduc, nu am nici mașină nici carnet.

      00
    • Eu nu umblam cu buletinul la mine. Niciodata nu il luam. De cand a inceput sa se ceara dovada pentru deplasare l-am luat. Ideea e ca multa lume nu lua buletinul din obisnuinta, nu era necesar in viata de zi cu zi.

      Apropo de declaratii: tot vorbeam cu diversi care cautau motive sa nu faca, sa nu puna data (ca s-o refoloseasca), etc. Le-am spsu ca s-au dat niste mii de amenzi, si le-am explicat ca amenzile nu se anuleaza decat la tribunal. Au inteles de frica si la ideea de a umbla prin tribunale. Altfel nu.

      00
    • Am uitat portofelu’ în celălalt costum, SMM.

      Am ajuns odată până în ușa casei cu mașina poliției după mine, pe motivul asta – total neinventat.
      Eram „in the hood”, m-a oprit și n-am avut acte. Am zis motivul și l-am lăsat să aleagă dacă mergem la secție sau se ține după mine până acasă…

      Cred că era gheu prăduitor, fiindcă după ce a văzut actele, la final mi-a dat doar „warning”.

      00
    • Nici eu nu ma despart de portofel, unde am toate actele. Foarte rar mi se intampla sa ies fara acte la mine si in nici un caz in perioada asta.

      00
    • @Kopa_Kopan, se ”anulează” doar în instanță (judecătorie, nu tribunal, ca să fim foarte preciși :) știu că toată lumea zice ”tribunal” pt orice instanță, dar mie îmi place să fiu exactă dacă pot :) ), dar: 1. se ”anulează” doar dacă judecătorul, în baza probelor, va considera că există motiv de anulare. 2. la momentul ăsta nu sunt considerate urgențe. se înregistrează cerere/dosarul se bagă în sistem, etc, dar nu se dă un termen obișnui, ca până acum și nu se judecă. până când s-o termina balamucul sau până la noi ”ordine”.

      00
  4. Trebuie sa-i intelegem pentru ca sunt si ei in sevraj de cand nu mai pica nimic la radaru din boscheti. 90% dintre politisti erau jeguri inainte. Oare o sa-i schimbe criza asta?

    00
    • @Nicu: lupu-și schimbă părul, dar năravul ba. :D

      00
    • @Nicu: In cei peste 40 de ani de viata nu am intalnit niciun politist asa cum scrii tu si m-a oprit si pe mine politia de cateva ori. Ce sa vezi, cand era vina mea (viteza, intrat din greseala pe interzis), am raspuns frumos si civilizat, am platit amenda cand a fost cazul si aia e.
      Cand m-au oprit sa ma legitimeze la filtru, am dat actele, am suflat in fiola, mi-au urat drum bun si grija.
      Oi fi intalnit alieni?

      00
    • Imi dau seama cam ce fel de om esti tu daca ai ajuns sa cunosti atatia politisti.

      00
    • @Mishu, a concluzionat și el statistic, cum vor să facă și ăștia cu coronavirusul.

      00
    • @Nicu si esti bucuros tare ca nu te mai ia radaru din boscheti, este?

      00
  5. NOU
    #27

    Ce ghinion pe politistul asta ca seamana cu dobitocul de Cheloo…

    00
  6. Rolemneză. Pot închide internetul pe ziua de azi.

    00
  7. Trebuie să procedam la fel și cu poliția comunitară? Cred că e cea mai tare chestie cu covidu asta – poliția locală a intrat în subordinea ministerului de interne și vor munci și ei măcar o zi în viața

    00
  8. Cum rămîne cu armata?

    00
    • Ca-n decembrie 1989, 1907, 1933, 1913 în Cadrilater, ca în Transnitria. Dar cu doi la sută din PIB.

      00
    • @Sorin. In 1913 ce facea armata?ca nu inteleg ironia..invada Bulgaria, o chestie ok pt contextul de atunci. Nu au tras un foc in bulgari, dar da, au murit mii de soldati de tifos exantematic.
      2% din PIB. Sa sara hipsterii de stanga acum- pai satul fara caini nu e sat. Cum se fac afacerile cu achizitii,Romarm-asta e alta poveste. Fiind parte a NATO participi la efortul colectiv. Vrei Starbucks, mall, supermaket si carciumi unde sa bei bere craft, libertate de expresie? Dai 2% din PIB. Pai intreaba orice ucrainean cat regreta faptul ca guvernele lor NU au dat n% din PIB la armata. Si felul le-au facut-o fratii lor cioloveci. Cam ce s-ar intampla daca Rusia prinde tupeu (ca la 1812, 1878, 1917, 1940) si vine in vizita? Ne prinde in pla goala. Nu, nu vor trece asa usor de noi. Sa nu dam 2% din PIB? Bine. Hai sa mergem toti la saloane de infrumutesare ca tara nu mai are nevoie de barbati.

      00
    • Atat zic- materialele sanitare din Coreea (atat de necesare in perioada asta) au fost aduse cu o aeronava militara, NATO.
      Nu e donatie de la poporul vecin si prieten, nu s-a teleportat. Cineva (doamne ajuta) a reusit sa faca rost de ele si au fost aduse. Da, stim, madam F. si dl Ponta nu zic asta si nici presa de partid.
      Plus ce scriau cei de mai sus.

      00
    • @Silviu
      Nu înțelegi ironia cu Bulgaria pentru că la școală nu se învață despre atrocitățile armatei române împotriva civililor de acolo (sau în general), a țăranilor bulgari – mai exact – pe motiv fals că ar fi partizani sau i-ar ajuta pe aceștia. Iar partizanii, normal că îi atacau pe invadatori. Cucerirea Dobrogei de Sud a fost un act fără sens al României, nu au câștigat niciodată nimic din asta, ba din contră, și-a atras ura Bulgariei. A, să nu uităm că invadarea s-a făcut fără luptă, a fost o decizie la masa verde, care a pus capăt celui de-al doilea Război Balcanic. Mulți intelectuali ai vremii au criticat ocuparea.

      Fanilor armatei române (a forțelor militarizate – în general, includ și jandarmii) le spun așa: cele mai mari victorii pe care le-a avut, cu mici excepții, au fost împotriva civililor. Cu armatele inamice s-a descurcat mai puțin sau deloc. În I-ul RM au pierdut, România era invadată. Au venit francezii să-i reorganizeze și au avut în final marile victorii de la Mărășești, Mărăști, Oituz. Cu ajutorul francezilor și a rușilor care își reveniseră după revoluție. În al II-lea RM au pierdut dramatic în fața sovieticilor, dar masacrau populația civilă pe la Odesa, evrei și și suedeji prin Transnistria, că până și ofițerilor hitleriști li se făcea scârbă. Nu mai continui, există documente dacă vrei să afli.

      „Sa nu dam 2% din PIB? Bine. Hai sa mergem toti la saloane de infrumutesare ca tara nu mai are nevoie de barbati.”
      Faci o argumentare incorectă, ai ales greșit termenii comparației. Dacă în loc de 2%, taxa de protecție, se alocau doar 1 % era același lucru. Nu te atacă nimeni, dacă de asta ți-e frică. În schimb, dacă s-ar fi alocat măcar 1 % din PIB pentru Sănătate, poate nu era nevoie să iasă armata vieții pe străzi. Cei care se excită când vorbesc de armată la superlativ, sau cei care cred că e musai să ne înarmăm cu orice preț, sunt aproape sigur n-au văzut în viața lor o armă. Sunt cei care n-au apucat Decembrie 1989, ori erau copii atunci. Se excită la uniforme și poartă pantaloni de camuflaj, ca substitut sau defulare a unei virilități incerte. Ei cred că asta înseamnă bărbăție.

      Și da, lumea vrea să meargă la saloane, la restaurante, în parcuri, în excursii. E foarte bine să-și dorească asta. Că nu se poate acum, asta e, dar armata pe străzi e dovada clară că statul e impotent. Vom scăpa de virus și vom avea o criză economică de proporții, ale cărei efecte ar fi putut fi diminuate. Să închizi tot nu e o soluţie, ci o problemă. Urmează criza socială. Atunci să vezi! Noroc că la noi nu se vând oricui arme la magazin, că ăștia care umblă în tricouri de camuflaj și își pun steaguri la balcoane și-ar fi tras singuri în nas cu ele.

      00
    • @ Sorin

      In primul rand nu ma cunosti.

      Salut, sunt absolvent al Liceului Militar de Marina Ct si al Academiei Navale sectia comerciala. Am 5 ani in uniforma si sunt aspirant (slt) in rezerva al Fortelor Navale. La Revolutia din 1989 aveam 12 ani si eram constient de gravitatea situatiei-tatal meu a fost in Garzile Patriotice si a actionat la Gara de Nord-nu am stiut de el peste o saptamana. Nu are certificat de revolutionar. Acestea fiind spuse pot sa afirm ca stiu f bine rolul unei armate in caz de tulburari interne(eram in Marina Militara in ianuarie ’99 cand armata a oprit pe mineri, nu Politia si in niciun caz jandarmii) sau in caz de pericol extern.
      Orice stat normal are armata. De exemplu Belgia are armata-fara niciun pariu strategic ca in cazul nostru. Elvetia are armata…cu stagiu obligatoriu.

      Istorie

      Nu neg crimele de razboi comise de fortele armate romane in diverse campanii. Aici avem gauri in istoriografie-ca si istoricii din celelalte state care omit intentionat sa scrie despre crimele comise de armatele proriilor tari. Atrocitati-toti o faceau. Asta nu este o scuza pt Armata Romana. Toti-vezi crimele americanilor in Germania in primavara lui 1945. Despre rusi ce sa mai vorbim…Bulgarii au actionat ca niste animale in timpul ocupatiei din Primul Razboi. Cadrilaterul a fost despotat romanesc in Evul Mediu. A fost o scuza. Asa cum orice stat poate folosi astfel de scuze-vezi Crimeea. Dar minimul bunului simt indica ca e absurd sa judecam istoria cu principiile actuale.
      1877-79-Armata a castigat independenta, nu fiorul umanist al rusilor sau turcilor. Rusii au plecat acasa cu doua judete din Romania in 1878.
      1917-rusii ne-au ajutat dupa ce si-au „revenit” din Revolutie?! Marea revolutie bolsevica a inceput in Octombrie 1917. Daca te referi la revolutia lui Kerenski din februarie 1917 e alta treaba, dar nu, nu isi revenea armata rusa in vara lui 1917 din anarhia generalizata. Vezi jafurile si salbaticiile comise de rusi in Romania(redusa la Moldova dar nu disparuta complet) lui 1917.

      1918/1919-unirea a fost realizata de Armata, nu de bunatatea vecinilor.
      1941-1945- fara armata puteam deveni gubernie a RSS Ukraina, oricata bataie am luat in Est. Armata Romana a fost invinsa in 1944, dar nu anihilata. Cum naiba am avansat in Transilvania, Ungaria, Cehoslovacia si chiar Austria in iarna 1944-1945 si primavara lui 1945?! Ca nu aveam armata, nu?!

      Ai nevoie de armata pentru ca si altii au armate. Si sunt rai. Toti. Mai ales vecinii nostri.

      Cretini in kaki la festivaluri si airsoft lovers wannabe eroi.

      De acord cu critica la cei care se umecteaza cand vorbesc despre armata. Am avut colegi in Marina care se umectau la fel cand puneau mana pe arma. Pe aia nu ii inarmam cu munitie de razboi cand schimbam garda-eu fiind student caporal al garzii, constient de la 16 ani ce poate face o arma. Le dadeam munitie oarba. Pt ca erau prosti si se credeau in filme de actiune.
      Poate e nevoie de un stagiu minim obligatoriu de 6 luni, nu capraria prin care am trecut in anii ’90. Le-ar deschide orizontul. Rezerva nu mai avem. Cei mai tineri rezervisti au varsta mea -40+.

      2%
      2% din PIB nu e gandit aiurea intr-o camera din Cotroceni. E gandit la Bruxelles, de oameni din NATO cu competente reale. Pentru ca daca vrei sa joci in echipa mare pui osul la treaba.

      Da, de acord sa acordam si 5% din PIB la Sanatate. Nu despre asta e vorba. Daca nu am fi avut ticalosia politica si vecinul dragastos de la Est din ultimul secol ar fi fost ma bine. Am fi avut spitale, personal medical pregatit, autostrazi, tehnologia din Star Trek.

      Armata nu e un rau necesar. E doar o necesitate. Ar trebui sa fie neutra. Nici buna, nici rea-depinde de clasa politica si conjuctura istorica cum e folosita.

      Pace

      00
    • @Sorin
      „Nu te atacă nimeni, dacă de asta ți-e frică.”
      Prietene, când dai pe gură chestii de-astea, apodictice, înseamnă ori că ai telefonul lui Putin, ori ești reîncarnarea lui Nostradamus…

      „Fanilor armatei române (a forțelor militarizate – în general, includ și jandarmii) le spun așa: cele mai mari victorii pe care le-a avut, cu mici excepții, au fost împotriva civililor.”

      Uite, la excepții, număr-o și p-asta: în 1919, Armata Română (nu francezii, că n-aveau trupe, nu sârbii – care au zis pas, erau prea ocupați să ia cât mai mult din Banat) a anihilat amenințarea Ungariei Roșii, de unde Bela Kuhn, amicul bolșevic al lui Lenin, se străduia să exporte revoluția socialistă către vest. Ca un efect al ofensivei forțelor române dincolo de Tisa, Belgradul și-a dat seama că nu poate face unei confruntări cu România și a devenit mai conciliant, acceptând să renunțe la Timișoara, precum și împărțirea echitabilă a Banatului între noi și ei… A, și nu în ultimul rând, ca urmare a neutralizării comunismului maghiar, bolșevizarea Europei nu s-a mai întâmplat, cel puțin nu atunci.

      Acestea fiind spuse, eu te înțeleg că ai dreptul la o părere, dar asta nu înseamnă să insulți memoria unor oameni care au murit pentru țara asta. Că au murit în uniforma Armatei Române, aia de care ești tu atât de dezamăgit. Nu de alta, dar dai peste unu’ca frati-miu mai mic, care a petrecut un an în Afghanistan și a cărat în palme mațele unui camard mort, te ia gura pe dinainte cu teoriile tale imbecile și-ți iei un cap în ea, de nu te vezi!

      00
    • @Silviu – ok, ai și tu dreptate.

      @S.S. – Ai uitat să spui cum românii au apărat creștinătatea și Occidentul de musulmani, când ăia aveau universități înaintea invaziei otomane.

      Ăia care au murit pentru țară au omorât la rândul lor alți oameni care făceau același lucru pentru țara lor. Frate-tu ăla mic a luat dolari americani plus salariu în țară ca să apere dimocrăsi în Afganistan, nu-mi pasă de traumele lui, nu l-a obligat nimeni să se ducă acolo, chiar dacă e militar. L-ai întrebat câți oameni a împușcat?

      00
  9. Taica-meu a luat amenda in fata blocului – facea curat in masina, singur …
    Ziceai?

    00
    • Ziceam să nu mai fi măgar. Era urgentă curățenia în mașină sau ce?

    • in fata blocului de domiciliu?
      avea buletinul la el?

      00
    • Eu ii mai dadeam o amenda ca mai mult ca sigur are 55+…plm!

      00
    • Ăștia doi inteligenți de mai sus, voi înțelegeți conceptul de „stai în casă”? În fața blocului de domiciliu nu e în casă, nu mai fiți dobitoci.

      00
    • @eftimie: las-o, că deja exagerezi.
      Altfel, cred că tatăl lu’ danihel s-a luat în gură cu milițienii… nu sînt nici ăia complet cretini.

      00
    • O fi zis ceva tatal, o fi injurat, dar altminteri, Eftimie, ca vorbesti de bun simt, ce nu e de bun simt in a-ti face ceva pe la masina de capul tau, langa casa? De ce e ok sa iesi sa alergi sau sa sari coarda si sa nu dai o carpa pe masina? Ca daca ne luam dupa bunul simt, nu ar trebui sa fie nici o problema. Ma rog, ca sa evit neplacerile, eu fac asta inainte sa plec la serviciu, ca si-asa se cunosc acum de la o posta masinile nefolosite si pe la care nu mai trec proprietarii, ori astea ar fi primele care ar atrage atentia „lucratorilor stradali”.

      00
    • Bre, nu iese nimeni din casa, pe strada mea e un pustiu de numa’. In P-ta Sfatului sunt doar 2 politisti (bine, cat bate webcam-ul).

      Toata lumea intelege si asculta de reguli, numa’ cate unu’ se mai trezeste sa faca el d-a-mpulea.

      00
    • pentru prostul deranjat: ies in fiecare zi la plimbare in jurul blocului!
      iesitul pana la masina nu este interzis, trebuie doar sa prezinti act de identitate si declaratie!
      cine va sta ca la carcera, va suferi, starea fizica si psihica i se vor deteriora si ii va fi greu sa mai reziste cateva saptamani!
      de fapt, ceva paranoia te-a ajuns!

      00
    • Si daca avea o foaie pe care scria sport in jurul blocului era ok ? Ce sa zic, avem solutia salvatoare ! O hartie igienica pe care scrii ce vrei.

      00
    • Pe de o parte, e de inteles, omu profita de timp liber ca sa mai faca una, alta, de care nu prea a avut timp pana acum.
      Pe de alta parte, daca mai ies inca unu sau doi sa isi curete masinile, revine forfota pe strada.

      00
    • A scris fluture un text bun acum multe luni, perfect valabil pentru discutia asta:
      https://zoso.ro/interzica-interzice-frate/

      00
    • @ciuby, pot STIMÎP, așa un pic…

      Ce sloboz de pericol infecțios prezintă un amărât care își face curat in mașină, fiindcă înnebunește în casă?

      Ce vă mai place să vă jucați de-a Stanford Experiment, lua-v-aș minorele în cardan!

      00
    • Măgari, nemagari, io zic sa faceți plimbărici pe străzile din jurul casei, dacă va lăsa statul. Nu cred ca e o problema sa te ții la mai mult de doi metri de altcineva. Nici statul nu crede asta.
      Ieri am făcut, azi nu, ca nu am avut chef. Simplu. Asa ca, când simțiți ca înnebuniți, ieșiți un pic din casa, nu e interzis și nici periculos.
      Si nu veniți cu faza ca dacă ieșim toți, se face mulțime. La mine în zona nu se făcea mulțime niciodată, cu sau fără carantina. Lumea nu e atât de activa. De fapt, cel mai aproape de aglomerat e între 11 și 13, ca i-au aglomerat atunci pe bătrâni.

      00
    • ies in curand la ture!
      duc si gunoiul, nu mi-am propus sa-l tin in casa pana la sfarsitul pandemiei!

      00
  10. „nu fi măgar, dă-te dreaq” ar fi fost rezolvarea pt foarte multe situații de până acum care n-au nicio legătură cu covidu’.

    00
  11. politist, adjectiv, aresteaza-ne pe toti fara nici un motiv

    00
  12. Stare de urgenta, declaratii, armata pe strazi dar….fusai scurt la supermarket, n-am vazut autoritati, pe strada trec masini cacalau toata ziua, ieri vedeam lume la plimbare, ca 6 copii jucandu-se in cartier…unde e carantina aia ?

    00
    • Stiu pe cineva ce tocmai a plecat in alta localitate cu trenu. Nu a fost controlat la declaratie sau altceva, nu exista politie in gara si nicaieri. Umbla lumea sloboda, pot imprastia virusu oriunde. Numa din vorbe e stare de urgenta, practic se pisa politia/armata pe minister si cetatenii pe politie/armata.

      00
    • Pt ca de fapt e lockdown, nu carantina. Iar tu ai văzut chestiile astea pentru ca sunt permise. Legea e lege, nu cum interpretează fiecare. Foarte bine sa stam în casa cât mai mult, dar nu 100% din timp.

      00
  13. Eftimie, sună bine ce zici dar crezi că se mai educă măgarul cu vorba bună?

    00
  14. de cand cu covidu, nici dragnea nu se mai zgarie la manuta si nu mai face tot felul de cereri exotice care ii asigurau plimbarile zilnice cu bai de multime la spital si prin instante!
    sta acasa!

    00
  15. După 2 săptămâni de izolare in casă, ieri a trebuit să fac un drum 130 de km pentru job. In ăștia 130 de km de condus am văzut vro 10-15 șoferi ce purtau mască la volan singuri fiind in mașină. WTF!?

    00
    • Personificarea virusului cu față umană.

      00
    • aveau 1.9 tdi, DPF dezactivat si ultima revizie facuta acum 3 ani, se protejeaza si ei cum pot.

      00
    • M-am intrebat si eu acelasi lucru. Singurul raspuns oarecum rational e ca oamenii nu si o mai dau jos pana acasa pentru a nu risca sa se atinga pe fata. Poate au mai avut si alta treaba pe afara. Nu trebuie neaparat sa iesi din casa si sa sari direct in masina.

      00
    • Am vazut masini parcate cu masca lasata pe bord.

      Dar de ce plm ai purta masca? Ai infectii respiratorii sau intri in contact cu oameni bolnavi? Doneaza-le la spitale ca au nevoie

      00
    • Pentru ca deja e psihoza și paranoia.

      00
  16. tu ai vazut 10-15 in 130 de kilometri. eu vad cate 10-15 in cei 8 kilometri pe care ii fac dimieata si seara pana / de la munca. si inca mai multi care o poarta doar pe gura.

    00
  17. mai, nu stiu unde intalneste lumea politisti, la mine in drumul taberei se taie cauciucurile intr-o veselie, am facut plangere onlain, baietii nu s-au prezentat sa investigheze, nu se ocupa ei cu gainarii de-astea, in curand va fi legea junglei pe strazi, e deja, acum sunt in momentul in care ma felicit ca macar nu mi-am luat masca mai smekera, ca-mi dadeau astia in cap pe strada sa mi-o fure la penuria care e

    00
  18. Daca analfabetul nefuctional godina, care a picat de vreo 3x examenul pe care-l trece orice prost, e un exemplu atunci e grav pt țara asta.

    00
  19. Stiu caz unde s-a discutat foarte calm si normal cu politia, si au luat 2 amenzi, 1 ca facuse din 5, 6, si se vedea un pic sasele ciudat.
    Si 2, ca erau 2 declaratii pe aceeasi hartie, fata verso.
    Pe ambele procese verbale scria ca respectivii nu au declaratia la ei.

    Parerea mea e ca politistii respectivi sunt retardati sau cautau sa isi faca norme.

    00
    • Două declarații pe aceeași hârtie, da? Și una făcută prost, da? De ce ai face gestul ăsta, ți se pare că ești deștept dacă-ți bați aia de polițai?

    • Au fost scoși politistii să-și facă norma, acum că nu sunt încasări la buget.

      00
    • conteaza chiar asa de mult daca nu sunt pe doua hartii diferite? au alta insemnatate detaliile de acolo? conteaza forma sau informatia? trebuie sa fie cu dunga rosie si una albastra hartia? pun 2 degete pentru spatiu? e ok pe hartie de matematica sau e musai dictando..ori alba?

      00
    • gata, imi pun declaratia pe telefon!

      00
  20. Și ăia cu mașina care au masca și odau puțin așa casă fumeze :D

    00
  21. Referitor la articolul cu o listă de făcut, eu în timpul vieții mele, sper să prind falimentul statului român, chiar dacă bugetarii e și ei oameni…

    00
    • gogule, numero 1, falimentul nu e ceea ce crezi tu.

      numero 2, statul roman e deja in faliment de ceva vreme, exact ca cvasi-totalitatea statelor lumii. ca de aia cheltuie mai mult decat castiga. in mod uzual asta se traduce prin inflatie, imprumuturi la fmi sau bm, obligatiuni si alte nazbatii.

      in cazuri grave falimentul nu inseamna ca acesta dispare. el ramane acolo, angajatii lui raman acolo, cu exact aceleasi salarii, exact aceleasi atributii si cel mai probabil exact aceleasi metehne. inseamna insa taxe mai mari, mult mai mari, si cheltuieli mult mai mici, cum ar fi cu scoli, spitale, drumuri si orice altceva nu tine direct de functionarea statului. asa ca fii atent ce iti doresti.

      00
    • NOU
      #103

      Dacă eram bugetar îți uram ,,vedea-te-as în izoletă”
      Dar nu sunt,așa că îți urez Sanatate Maxima și hai să nu îi băgăm pe toți în aceași oală.
      Să nu generalizăm, nu se stie nici o data când o să ai nevoie de ei
      Si doctorii tot bugetari sunt,asistente,pompieri,IGSU,salvarea,SMURD,ETC

      00
    • falimentul propriu-zis nu se aplica statelor.
      totusi, o situatie de incetare de plati este destul de probabila!
      in mediile de specialitate deja se vorbeste despre apelul la fmi, dar concurenta la maritisul cu fmi va fi apriga la anul!
      partea proasta este ca in zonele beneficiare nete de la buget se vor curata si multe firme mici, din lipsa cererii solvabile.

      00
    • Nu erai nascut in ’98/99?

      00
  22. Eu sunt de părere că respectul trebuie și puțin câștigat iar poliția română jandarmeria și cam toate celelalte organe ale statului roman nu prea îl merită. Un exemplu este chiar asta despre care vorbești dam o ordonanță in ea scrie ceva apoi ca sa fie clar dam un model care nu are legătură cu ordonanța pentru că obiceiurile securiste mor greu. Trebuie să respecți legea că are sens.. da … Trebuie menajate niste parti ale unui sistem corupt nu vad sensul

    00
  23. Domnule Eftimie, în continuare vad ca molima scoatee ceva bun de la dvs. Îmi pare bine.

    00
  24. Un vecin a fost amendat ca a mers sa-si aduca nevasta de la job cu masina. Nu a fost magar, dar tot a luat-o.

    00
  25. Să-mi bag picioarele, o grămada de comentatori pe aici care au luat amenda. Ei, părinții, vecinii, etc. Fac zilnic cam 100 km acasă-job și m-au oprit multe echipaje. Dat declarația, dat adeverința de la angajator, ambele semnate, arătat și buletinul și nu mi-am luat nicio amenda. Chiar așa norocos sunt eu? Cum zice și Eftimie, nu mai fiț măgari! Fa dracului declarația aia, dacă ești angajat roagă șeful sa-ți dea adeverința aia și gata. In vorbele lui Clarckson: how hard can it be???

    00
  26. „I-am arătat-o, a zis, OK, mi-a urat sănătate, i-am urat servici ușor, asta a fost.”
    Sfat : cititi tot textul, nu doar prima si ultima fraza ca si mine.

    00
  27. is curios cum se cearta doi profi de limba romana?

    00
  28. Oricine poate merge oricand, oriunde, doar ca trebuie sa scrie o hartie. V-am tradus OM3 pe intelesul tuturor.

    00
    • Nu prea. Desi cred ca te scoți, tehnic, dacă te duci în capătul celalalt al orasului și bifezi excepția cu cumpărăturile. Asta dacă nu te întreabă polițaiul de ce nu te-ai dus la un magazin mai apropiat de casa…

      00
    • Te intreaba pe dracu, esti al 14 in juma de ora si mai are de intrebat inca 11 in spatele tau. Asta in cazul in care a tras batul cel mic si a prins cele doua ore de intersectie de azi, si nu se plimba ca lordul cu masina.

      00
  29. Atata vreme cat nu il arde la buzunar pe om nu il linisteste nici sula, baga frate amenzi pe ala de isi plimba cainele si pe el insusi aiurea ca a doua oara nu mai iese el aiurea chiar cu catel cu tot, pe unde imi castig traiul 10000 in lei daca esti prins dupa ora 19 afara, nu cred ca faci asta inca odata daca esti prins odata, fara masca sau manusi 1000 intre ora 7 si 19, plus inca o mie daca te plimbi aiurea

    00
  30. Bun articol, bravo.
    La fel cred si eu, toate cacaturile pe care le vedem, auzim, citim (mai ales online) ne afecteaza capacitatea de comportament firesc si decent.

    00
  31. Am ieșit zilele astea din casă și am rămas neplăcut surprins de ce am văzut.

    Ora 15:00:

    – Plin parcul de oameni pe bănci. Erau și mame cu copii mici, care alergau în jurul băncilor. Fără mască, fără nimic. Nu păreau că au ieșit pentru urgențe. Și nici nu păreau că le pasă prea mult de distanțarea socială. Trei pe-o bancă.
    – Foarte mulți pensionari pe străzi după orele 13. O bătrână pe la 80 de ani, așa am estimat eu, aștepta autobuzul cu masca dată jos. Deși la noi în oraș transportul public este suspendat. Na, poate mergea la un consult urgent, cine știe. Nu judec. Alții duceau agale gunoiul sau își făcea cumpărături din supermarket. Nu le zicea nimeni nimic. Vânzare să fie. Ce, banii de pensie nu e buni?!
    – În Lidl, locuitorii se înghesuiau la rafturile cu salam și iaurt, fără să mai respecte distanța. Oricum, era destul de aglomerat, chiar dacă ne lăsau să intrăm mai puțini ca de obicei. Tot mi s-a părut că eram mulți. Și tot două case deschise. Oamenii se uitau foarte ciudat la mine când mă dădeam în spate la casă. Lumea nu avea nicio treabă. degeaba erau puse distanțiere.
    – Lumea stă de vorbă pe stradă, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Doar na, dacă tot au ieșit și să văd, mai stau la cioace. Metrul ăla minim, e mai mult o jumătate de metru. De asemenea, mulți merg agale, parcă sunt la plimbare nu la cumpărături URGENTE.
    – Nu am văzut poliție sau armată în intersecție. Dar am auzit că dimineața stau, măcar cei de la Poliție.

    00
    • cred ca o sa ies cu un ”metru” d-ala din lemn pentru croitorie la mine!
      cred ca de acolo vine expresia ”i-am croit cateva pe spate”!

      00
    • Ne place sau nu, asta e minima distanțare socială.

      00
    • Hai sa le luam cu inceputul:

      – Sti de ce erau oameni pe banic? Ca politistii in loc sa patruleze si sa opreasca dupa suspiciuni stau sa verifice declaratii in puncte de control.
      – Batrani pe strazi? Nu-i problema da’ 2 politisti pot sta la supermarket (o patrula la doua supermarket-uri chiar – se tot plimba) si cand vad astfel de cazuri dau o amenda. Statul poate fi si smecher si anula amenzile date batranilor dupa ce trece vremea asta, da’ sa fie ei speriati.
      – La fel, aglomeratie in Lidl pentru ca politia nu e prezenta sa scrie amenzi pentru asta. Paznicii ar trebui sa aibe toti numar de contact al unei patrule de serviciu si cand nu e ascultat sa ii cheme sa imparta amenzi. Declaratia de raspundere e irelevanta, da-o dracu… 2 metri fata de alta persoana sau amenda, aia-i relevant.
      – Nu, nu e necesar ca lumea sa nu stea de vorba sau sa se grabeasca. Defapt in supermarketuri n-ar trebuie sa poata intra toti si foarte multi ar trebui sa aibe timp de taclale cat asteapta la intrare.
      – Nu trebuie sa fie armata sau politie intr-o intersectie mereu. Trebuie sa patruleze si sa fie la anumite ore intr-o anumita locatie (pentru cei care merg la munca, in jurul bisericilor la ore de slujba, etc).

      Ce facem noi acum e bataie de joc, restrictii de dragul lor.. Nu e lupta cu virusul.

      00
    • distantarea are cateodata nevoie de instrumente pentru implementare!

      00
    • E permisa plimbarea. Punct.
      Iar politie nu e asa de multa cât sa stea peste tot cu ochii pe popor.
      Eu în schimb sunt plăcut surprins de ce vad la mine în oraș. Lumea pare sa respecte tot și străzile sunt complet goale în majoritatea timpului – din puținul pe care l-am văzut. Și important e ca se întâmplă cam de când s-au închis școlile, nu doar de săptămâna asta.

      00
  32. Întâlnire cu Poliția la 1 AM, singur pe ditamai bulevardul.

    Bună, bună, ce faceți, de la lucru, nu puteți de acasă, am avut o urgență, buletin și declarație, trecut pe un tabel, la revedere, sănătate.

    Totul a durat un minut.

    Da, sunt destui polițiști cretini, însă cei mai mulți sunt oameni ca oricare alții. Asta pentru toți idioții care mereu scandează „Antimiliție”.

    00
  33. doua chestii care ma deranjeaza:
    – romanii nu renunta la obiceiul de a folosi trotuarul ca batista!
    – am aflat ca parcurile nu erau inchise, de exemplu in bucuresti, desi la mine in sat sunt inchise de o saptamana!

    00
  34. Eu nu înţeleg de ce nu a apărut armata pe străzi alături de poliţie să-i verifice pe „măgari”. Pe la noi prin zonă a fost poliţia o zi pe bulevard de a controlat lumea care era puhoi cu plăsuţa la colindat toate magazinele dar au dispărut pentru că trebuie să caute prin oraş „valorile” întoarse de pă Italea şi Anglea băgate în izolare la domiciliu.

    00
    • A aparut armata! Dar sunt camuflati! Ta Da!
      Va multumesc, o sa fiu aici toata luna, daca nu mai bine!

      00
    • Poate are lucruri mai importante de făcut decât sa verifice hârtiile celor care se plimba prin oraș? Nu mai bine organizează astea cu spitale de campanie, transport de materiale sanitare, din astea?

      00
  35. Sunt curios cat ne mai poate tine statul inchisi in casa. Nu de alta dar economiile se termina. Probabil ca prin iunie-iulie vom vana polițiști, pisici si caini.
    https://www.youtube.com/watch?v=lbcfYSp1kEk

    00
  36. Locuiesc într-o comună, adică mediu rural, aproape de București. Ce pot să spun e că viața aici, departe de tumultul mondial, se desfășoară în normalitatea altor zile dinainte. Bătrânii au înțeles ca bântuie moarte pe străduțe, adică ulițe, și stau în casă. Am ieșit să-mi fac cumpărăturile la un supermarket aflat în apropiere și văd oameni care bâjbâie pe acolo din dorința de a mai iesi puțin pe afară, pe vremea asta frumoasa de primăvară. Poliția, la ora asta, nu circulă, nu te oprește nimeni. Știm cu toți ca a fost gândită pentru zonele urbane și ca dacă nea ion iese și mai sta la o vorba cu nea Vasile, nu-i pericol de contaminare. Nu-i stat militar cum zic unii, însă nici o relaxare absolută, ci acolo, în limita bunului simț. E permisibil să ieși din casa acum pentru orice treabă, interzisul ala e doar psihologic. Te gândești de doua ori dacă e bine sa parcurgi 20 km pe un drum pustiu sau dacă tre sa te duci sa iei o periuță noua de la magazinul aflat la 2 străzi distanță.

    00
    • La marginea capitalei, la câteva luni de la intrarea pnl la guvernare, se pare că timpul avea cu oamenii nesfârșită răbdare; viața se scurgea aici fără conflicte mari.

      Era începutul pandemiei.

      00
    • Heh, nici măcar nu trebuie să mergi în comună, eu m-am dus la zona de case din Apărători. Era un moș care ieșise pe stradă și mă supraveghea când parchez, apoi am auzit o conversație între doi oameni de peste 65 care se plimbau pe stradă. Era ora 9.45:

      -Ce faci Mitică?
      -E, mă duc până la piață, aici, apoi trec pe la birt să iau o cinzeacă;
      -Bine, doamne-ajută, am fost și eu mai devreme, mă duc acum până la soră-mea, să-i duc niște salată.
      -No bine, Doamne-ajută
      -Hai, sănătate!

  37. NOU
    #140

    In Franta nu merge asa. Daca ai completat declaratia pe mobil, in pdf, iti iei amenda. Trebuie sa fie scrisa explicit de mana, pe hartie!
    Pentru ca de ce sa nu consumam foi aiurea cand putem sa nu o facem?

    00
  38. asa e, dar ce te faci cand apar cazuri speciale care sunt tratate in asa fel incat sa-ti iei amenda si pt tulburarea linistii publice, tratamentul avand ca scop material pt urlatoare la spovedanie?

    00
  39. Mi s-a intamplat la viata mea sa ma opreasca de cateva ori politia pe strada si sa ma legitimeze eu neavand buletinul la mine,dar stiam datele pe de rost plus stiam sa vorbesc si frumos! Ma verificau si ne salutam la plecare ca niste prieteni! Sunt si ei oameni ca noi,unii…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile