Măștile N95 se pot steriliza cu raze UV

Un cititor a descoperit un studiu făcut de Stanford și publicat acum câteva zile, care zice, la pagina 5, că măștile N95 de la 3M pot fi sterilizate stând 30 minute într-un sterilizator UV și apoi refolosite de câteva ori.

Sterilizatoare se găsesc prin spitale, precum si prin cabinetele stomatologice, saloanele de înfrumusețare, frizerii etc.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

109 comentarii

  1. Am citit și eu un studiu similar. Acum rămâne să găsesc măști N95. Și sterilizator cu raze ultraviolete, evident.

    00
  2. Dar daca Stanford e sponsorizat de Gates care nu mai vrea sa respire aerul poluat de saraci cu coaste de porc la gratar?

    00
  3. Problema e unde mai gasim masti. Eu am intrebat in cateva farmacii, voiam sa-mi cumpar 3-4 masti… nicaieri nu aveau. La una din farmacii aproape ca i-a venit sa rada farmacistei cand am intrebat de masti.

    Eu n-am nicio masca, si ca mine sunt multi. Tot aud in ultimele zile ca au inceput sa se produca si la noi in tara masti si alte echipamente medicale folosite anti corona. Inteleg ca primele zeci/sute de mii vor merge la medici/asistente, nicio problema, asa e normal. Dar astept sa ajunga si la omul de rand, ca sa se protejeze pe cat posibil si poolimea.

    00
  4. Un rand mai sus scrie la 70°C in cuptor timp de 30 min. Metoda e la fel de eficienta cuptoare se gasesc in fiecare casa. Totusi pentru asa ceva as apela la restaurante. Majoritatea au cuptoare electrice din acelea cat un frigider(incap 100 masti odata) , cu n-spe mii de setari, programe de curatare si dezinfectare.

    00
    • Acum vad ca scrie pe site sa nu-ti coci măștile. Era necesar, ca toti Gigeii au inteles ca asa se dezinfecteaza. Pana la urma, e vorba de un studiu, nu un tutorial, s-a observat ca anumite lucruri dezinfecteaza, dar trebuie luate si niste masuri, nu te poti astepta sa ai in bucatarie aceleasi rezultate pe care le-au avut ei in laborator.

      00
  5. Microundele au asemenea efect?

    00
  6. UV uril la care se bronzeaza fetele nu cred ca au efect. UV urile care ucid germeni sunt cancerigene pt oameni, e mai complicat, nu toate UV-rile sunt la fel, e chestie de frecventa!

    00
    • Nu e adevarat. Sunt sectii UPU in care sunt lampe cu lumini UV pentru dezinfectia suprafetelor si functioneaza zilnic.

      00
    • Doar lumina UV-C afecteaza structura ADNului. Lungimile de unda intre 100-280nm. UV-A si UV-B (cu care ne bronzam de la soare) au lungimi de unda mai mari, si energie mai mica.

      Dacă stai sub UV-C te cam prăjești…

      00
    • Soare.

      00
    • Nu. Radiatia UV-C de la soare e filtrata complet de atmosfera. Doar UV-A si B ajung la noi.

      00
    • Oamenii parasesc incaperile ce urmeaza a fi sterilizate cu lampi UV, dar pentru ca radiatiile UV pot afecta retina, nu din alte cauze

      00
    • Nu pricep de ce i-ati dat minusuri lui Matei. E adevarat, se dezinfecteaza sali UPU, cabinete diverse specialitati, sali de operatie etc. Sunt si lampi care dezifecteaza aerul (prin miscarea pasiva sau cu ventilator a aerului in dreptul fascicolelor de UV) ce se pot folosi in prezenta oamenilor.

      00
    • @Maddame: te irosești pe aici. Astia trebuie luati de la zero.

      00
    • Eu nu stiu de ce isi ia maddame minusuri :D siguri are colegi ce citesc blogul:)))

      00
    • As merge pe mana lui Maddame ca stie ce spune in comparatie cu multi amatori in fizica care vorbesc ca sa nu adoarma !

      00
    • Maddame are minusuri pe gratis.
      Lenea este la loc de cinste în zilele astea.

      00
  7. E real ca se pot steriliza daca le pui intr-un cuptor la temperatura de 70° C?

    Cu ultravioletele, nu se specifica daca trebuie sa torni apa oxigenata sa ajute la dezinfectare.

    00
  8. Eu vreau sa imi iau o lampa UV portabila pentru dezinfectat chestii mici gen telefon chei, cash, gasisem ceva in romania dar nu mai sunt pe stoc, acum caut prin afara

    00
  9. N95 cred ca e pentru America, in Europa echivalentul este FFP3.

    00
  10. Am citit comentariile și se cer câteva clarificări:

    N95 cred ca e pentru America, in Europa echivalentul este FFP3.

    N95 și FFP3 sunt două chestii diferite. Standardul N95 arată că 95% din viruși/particule sunt filtrați de mască. FFP1, FFP2 și FFP3 sunt standarde care arată CE anume filtrează o mască. FFP1, de exemplu, praful. FFP2 praful și bacteriile. FFP3 praful și bacteriile și virușii și gazele toxice.

    Eu vreau sa imi iau o lampa UV portabila pentru dezinfectat chestii mici gen telefon chei, cash, gasisem ceva in romania dar nu mai sunt pe stoc, acum caut prin afara

    Găsești pe AliExpress. Acum am luat eu două cu vreo $30.

    E real ca se pot steriliza daca le pui intr-un cuptor la temperatura de 70° C?

    Nu. Nu folosiți cuptoare cu microunde sau alte nebunii. Vă distrugeți doar măștile pe principiul ”e adevărat că acidul sulfuric ucide bateriile?”.

    Cu ultravioletele, nu se specifica daca trebuie sa torni apa oxigenata sa ajute la dezinfectare.

    Nu trebuie turnat nimic. Razele UV distrug bacteriile în sub 5 minute. Se presupune că și virușii în 30 de minute (după cum scrie mai sus). Nu turnați lichide pe măștile de unică folosință, alea din bumbac sau hârtie. Riscați să le distrugeți.

    Microundele au asemenea efect?

    Nu.

    Problema e unde mai gasim masti. Eu am intrebat in cateva farmacii, voiam sa-mi cumpar 3-4 masti… nicaieri nu aveau. La una din farmacii aproape ca i-a venit sa rada farmacistei cand am intrebat de masti.

    În țară n-ai să mai găsești. Caută măști FFP3 pe AliExpress. Eu am luat două cu vreo $30 bucata. FFP2 N95 am luat din magazin vreo 11 de unică folosință cât au mai fost, în primele zile, înainte să apară doi băieți antreprenori și să cumpere tot stocul pe o rază de 10 kilometri în decurs de jumătate de oră. Către farmacii se livrează mășt din acelea verzi sau albastre, chirurgicale, tip FFP1. Acelea sunt pentru bacterii, nu pentru viruși. Bacteriile sunt mai mari, nu pot trece prin țesătură. Virușii în schimb da. Nu le folosiți că sunt la fel de utile ca fularul în jurul gurii.

    00
    • Ti-am citit comentariul si se cer cateva clarificări. N95 si FFP3 nu sunt deloc chestii diferite, sunt doua standarde ce fac referire la mastile pentru respirat, doar ca primul e definit de catre USA si al doilea de CE. N95 e cum zici tu, filtreaza 95%, iar FFP3 (unde FF nu ne intereseaza, standardul e P3) trebuie sa reduca concentratia de particule din aerul respirat de 20 de ori. Daca ti-ai luat masca N95 FFP2 din China, ia legatura cu spaniolii care au cumparat 30.000 de teste contrafacute sa iti spuna ce poti face cu ea.

      00
    • Link please

      00
  11. daca le lasi 5 zile la „carantina” nu sunt dezinfectate automat?

    00
    • Ba da și 3 zile e suficient.

      00
    • Buna intrebare. Desi e vorba de 3 zile la 23 de grade timp dupa care care nu poti lua virusul de pe suprafete prin atingere . Ce se intampla insa daca prin suprafata aia trece tot aerul pe care-l inspiri fix in plamani , e alta treaba.

      Madamme?

      00
    • Nu-s biolog.
      Dar logica îmi spune că atâta timp cât nu există studii suficiente și nu se cunoaște exact comportamentul virusului (inclusiv eventuale mutații), poate n-ar fi bine să dezinfectăm “în timp”.

      Plus că există alți patogeni care se pot multiplica în timpul ăsta pe țesătură.

      00
    • De asemenea, după aceeași logică: dacă nu îmbraci o săptămână hainele murdare, nu se curăță automat?

      00
    • De virusi se curata.
      https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2004973

      La studiul asta ma refeream, si sincer daca baietii astia mint, am cam belit-o, pentru ca nu ai fizic cum sa dezinfectezi tot iar acesta carantina a obiectelor fizice de 72 de ore e cam singura care poate scapa de contaminare omul simplu de contaminarea de pe suprafete. Repet: Nu poti sa dezinfectezi tot cu clor sau cu spirt.

      Teoretic hainele, fiind suprafete poroase expuse mai mult la aer se decontamineaza mai repede. Dar mno, better safe than sorry.

      Nu comparam cu bacteriile aflate in medii de cultura si din cate stiu, nu are mare legatura cu mutatiile , pentru ca stabilitatea pe suprafete e afectata de grosimea si desicarea acelui strat de lipide, nu de ARN-ul din interior. De-aia statul la soare e mai eficient decat nimic, nu pentru ca afecteaza ARN-ul ci pentru ca USUCA practic acea „capsula virala”.

      In plus, teoretic poti salva masca antivirala de contaminarea pe suprafata daca pui o masca chirurgicala peste. Sau cel putin asa recomanda CDC-ul acum ceva vreme, si vad ca mai toate protocoalele medicale respecta treaba asta.

      00
  12. La soare. Apoi inca o saptamana lasate deoparte intr-un loc curat, sa moara corona de necaz.

    00
  13. Numai mie mi se pare putin melodramatica faza cu imnul? Si eu inca cred ca la noi nu o sa fie cum se panicheaza astia la tv..sunt eu nebun sau doar inca in negare?

    00
    • Nici in Italia nu e asa cum se panichează astia la tv. Adica, nu sunt decât 80000 de persoane infectate si 10000 de morti, nu? La o tara cu 60 de milioane de locuitori, nici nu par asa mulți 10000 de oameni, asta pana cand esti și tu unul dintre ei. Sfarsitul lumii clar nu o sa fie, o sa trecem peste treaba asta si o sa ne vedem de poluare si defrisare in continuare, dar ca specie. Ca individ, e al dracu de periculos. Te duci sa iei bere si iti omori bunica la întoarcere, daca nu dai chiar si tu coltul, pentru ca esti in Romania si banii de aparatura medicala sunt parcati in parcarea spitalului, pe locuri rezervate.

      00
    • O sa fie carnagiu in cateva saptamani. Pe 1 martie italienii erau aproximativ la nivelul nostru, 1694 infectati si 34 decese. Noi avem acum 1452 de cazuri oficiale si 30 decese.
      Desi s-au luat masuri de distantare sociala mai drastice si mai timpuriu ca in italia faptul ca spitalele si infrastructura sunt la pamant ne plaseaza cam pe aceeasi traectorie. Faptul ca nu s-au facut teste amanuntit va mari numarul cazurilor si mai mult.
      Aici explica un medic din Korea de Sud cum au tinut sub control situatia. La noi nu s-a facut nici 5% din ce au facut aia, ca nu avem proceduri, resurse, oameni.

      https://www.youtube.com/watch?v=gAk7aX5hksU

      00
    • Ma refeream la faptul ca la noi raspandirea e cu frana si sper sa o tina asa.

      00
    • Nu ai înțeles că pînă azi nu s-au testat mai mult de 6-7.000 de persoane?

      00
    • NOU
      #62

      @Sly 20.000 de fapt, dar cine sunt eu sa opresc fake news-ul?

      00
    • 20.000, da. 7% teste pozitive.
      Avem 140.000 de potențiali infectați.
      》 9.800 de teste pozitive.

      00
    • Sunt făcute în jur de 20 de mii de teste însă sunt cate 3/persoana adică au fost testați sub 7000 de oameni, multe făcute aiurea pe pilaraie – politicieni, oameni cu bani și amantele lor – lui Orban de ex. I s-au facut 3 teste deși n-avea nici un simptom in timp ce mor tineri de 39 și 45 de ani fara alte boli, pt că nu sunt teste suficiente sa fie descoperiți la timp.

      00
  14. Nimeni nu observa ca se pot steriliza cu abur? Sa inteleg ca p-acolo se termina capacitatea de concentrare standard, pe la randul 3-4?

    00
    • Normal ca se sterilizeaza si la autoclav

      00
    • @kilroy Da, a uita domnu’ doctor sa zica. Si cuptorul trebuie sa fie Beko, altfel nu merge.

      00
    • Setarea de sterilizare a autoclavelor pentru materiale moi inseamna ciclu de 121 grade (o combinatie de abur, temperatura si presiune)

      00
    • @kilroy Astea chiar se sterilizeaza la abur, adica le pui deasupra unei oale in care fierbe apa. Ce legatura are autoclava?

      00
    • Scuze. Ma gandeam la sterilizare 100%

      00
    • @kilroy Nu-i problema, toti mai citim in diagonala. Doar ca nu voiam sa ramana lumea cu impresia ca e nevoie de autoclava.

      00
    • Există măști (dintr un material ceva mai grosuț) care pot fi călcate la abur. Am primit de la firmă cateva bucăți cu recomandare să le călcăm la abur după o zi de folosire.
      Acuma… nu știu dacă are efect asupra covid …dar bacteriile sigur le omoară.

      00
  15. Am vazut zeci de oameni cu masti puse prost, degeaba le sterilizeaza daca respira pe laterale, pot sa le refoloseasca asa cum sunt oricum nu le ofera protectie in plus. Similar si cu manusile, persoane care se scarpinau la nas cu manusile puse.

    00
  16. Da foarte bine. Cand vin de afara, ma dau cu dezinfectant, las hainele la usa, ma spal, apoi dezinfectez hainele cu alcool sau solutie pe baza de clor (imi asum ca se vor strica/decolora la un moment dar cine ma vede). Pana acum spalam si masca cu solutie de clor, apoi cu sapun si la final cu multa apa. Acum ar trebui sa fierb masca sau sa o bag la cuptor! Pai in conditiile astea refuz sa mai ies din casa! Dar ochelarii de ski cum se dezinfecteaza? Ps. Prin Bucuresti umbla niste camioane cu tunuri de zapada, doar ca arunca cu dezinfectant. Daca stau in bataia lor, oare ma dezinfectez complet?

    00
  17. Detin aspirator cu jet de aburi la 149 grade celsius, deci cred ca ar fi ok pentru dezinfectat! Acum mai ramane sa gasesc FFP3-urile alea prin magazine.

    Un prieten care detine firma ce vinde echipamente de protectie (inclusiv masti FFP1, FFP2, FFP3) mi-a spus ca inca de prin ianuarie a inceput sa se goleasca piata. I s-a parut lui ciudat dar nu a avut atatia bani de investit incat sa isi faca stocuri. In concluzie, nici pentru el nu are.

    00
  18. NOU
    #76

    Eu le-am sterliziat pe ale mele in oala de presiune electrica, la abur (deasupra nivelului apei). 110oC si 10 psi. Daca rezista ceva in conditiile alea cred ca ar trebui sa imi fac alte probleme.

    00
    • Creutzfeldt–Jakob aparent rezista. :) Are Joe Rogan un podcast despre covid, unde mentioneaza si boala asta inventata de satana. Doar FYI

      00
  19. Nu inteleg de ce tot felul de analfabeti functionali dau minu celor de mai sus care spun de sterilizarea prin tratament termic, fara sa cititi in detaliu tot studiul. Lampa UV greu gasesti, cuptor are oricine. Ei spun foarte clar si in studiu si in foaia asta prin care fac precizari cu privire la studiu, ca NU INDEAMNA(recomanda) pe nimeni sa bage masca in cuptor, DAR, conform studiului lor, precum si a concluziei de la foaia asta prin care ei fac precizari, e o metoda eficienta si se paote repeta mai des decat metoda prin UV. DAR, nu trebuie sa fie in apropiere de materiale metalice, DAR nu trebuie la o temperatura mai mare pentru ca apar modificari in structura materialului sau forma mastii(nu iti mai vine bine). Si tot ei, spun ca nu orice masca merge bagata la acest tip de tratament, ci doar cele meltblown. Mult mai multa lume are un cupor+termometru sau un cuptor electric cu termostat. Redau mai jos concluziile celor care spuna ca nu recomanda oricarui gigel sa incerce, pt ca lumea o ia ca pe o metoda garantata:

    4.Conclusion and Additional Notes
    From our results, there are two disinfection methods which donot reduce the filtration efficiency of the meltblown layer after an appreciable number of treatment cycles.We found:
    Method 1: 75 °CHot air (30min) for 20 cycles
    Method 2: UV (254nm, 8W,30min) for 10 cycles.

    APROPO de tratamentul cu aburi:
    Regarding treatment with steam, we advise caution. For 3 treatment cycles or less, we found the filtration efficiency can be maintained at >95%. However, after 5 cycles the efficiency drops to ~85%, and 10 cycles will drop the efficiency to ~80%.

    00
  20. UV au si chestiile alea care intaresc oja semipemanenta. Poate ne ajuta Maddame sa ne confirme daca se pot folosi pt dezinfectat?

    00
    • asta ma intrebam si eu

      00
    • Cautati gama germicidale de la philips. Alea sunt facut pentru asa ceva, si nu se trateaza pielea, sunt cancerigene si provoaca orbire.

      00
    • Pe cutie scrie asa

      365nm + 405 nm
      36W

      00
    • Lumina trebuie sa fie in spectrul UV C 100-280nm.

      Intr-unul din experimente 220nm a avut cele msi bjne rezultate.

      Unele aparate cu UV ar putea fi modificate, dar un raspuns la treab asta il poate da un elevtronist.

      00
    • @vali
      Ar fi bine dacz ai clarifica despre ce raze UV este vorba.

      Expunerea corpului uman la uv a si uv b creeaza probleme de sanatate, la uv c nu.

      00
    • @Zaxi nu cred ca tine de aparat cat de lampa ca lampa e emitatorul. Sa vedem cum cresc acum preturile la sterilizatoare UV dupa articolul asta.

      00
    • zaxi, vorbesti prostii! Orice tip de UV vine cu riscurile sale. Tu crezi ca o radiatie care omoara orice bacterie si virus nu face NIMIC?

      P.S. in experiment e vb de lungimea de unda 254nm pt radiatia UV-C (apropo de ce spune un comentator cu referire la aparatele de uscat oja unde e vorba de 365nm + 405 nm

      00
    • @Mike nu mai găsești disponibile din cele cu uv c , folosite la sterilizare

      00
    • La oja se foloseste UVA & UVB, datorita riscului scazut la o expunere de ordinul minutelor.

      Din pacate au efect bactericid extrem de mic.

      Ce are efect ar fi lampi de tip UVC.

      00
  21. Duios în noapte microundele torceau …

    00
    • „Microundele” funcționează cel mai bine când ai chestii bogate in molecule de apă; nu știu dacă aminoacizii/proteinele din virion au rezonanță la frecventa respectivă.

      Poți însă adăuga un pahar umplut cu apă în cuptor, care va fierbe și va genera abur fierbinte. (Aveam un evreu ortodox la slujba care în felul ăsta făcea kosher cuptorul, înainte să-și pună mâncarea în el.)

      Cuptorul ar trebui pus afară, în aer liber, că aburul inițial, care este contaminat și ventilat afară din cuptor, să nu se condensrze pe pereții camerei sau alte suprafețe.

      00
    • Si la asta ma gandeam, stratul exterior dar interiorul ar trebui sa fie bogat in apa.

      00
  22. Cum ar merge să folosești un steamer de legume: pui masca in coșul de plasă și aștepți 20-30 minute? Preferabil pus să functioneze pe balcon, ori afară, ca să nu contaminezi bucătăria.

    00
  23. Cea mai ieftină si puternică sursă UV, bec cu vapori cu mercur. Se sparge balonul exterior și rămâne lampa din interior care produce UV.

    Eu foloseam să activez niste lipici care se întărea la UV.

    https://m.emag.ro/bec-cu-vapori-de-mercur-cu-autoaprindere-e40-lohuis-250w-an-rmc1070-1040201/pd/DJSRXLBBM/?ref=graph_profiled_similar_1_2&provider=rec&recid=rec_49_722303642bead42bc19fecb421c16812fdace40512ba417a026cb68822c87a68_1585451191&scenario_ID=49

    Există si fara balast, cu autoaprindere. Nu va uitati sub nici o formă la lumina UV, vă prajiti ochii instantaneu.
    Aerisiți bine, produce si ozon.

    00
  24. De ce să le bagi in cuptor ? Le poți calca cu fierul, la temperatură maximă, are și abur. Oricum, cel mai sigur e să păstrezi distanta.

    00
  25. Lampi UV merg , dar nu orice..
    Lungimea de unda _ –>> 207-222 nm Far-UVC Light Can Slow Spread Of Novel Coronavirus COVID-19

    https://www.crr.columbia.edu/research/using-power-light-preventing-airborne-spread-coronavirus-and-influenza-virus

    00
  26. Nu cred ca asta e informatia esentiala. n captura aia de excran zica ca la fel de eficient e si daca le tii la 70 de grade in cuptor 30 de minute. Cuptoare is in toate casele… aproape.

    00
  27. Eu folosescdin cand in cand o lampa uv_c sa dezinfectez suprafetele in casa si evit contactul direct cand ea functioneaza. Dupa ce isi termina programl de 15min in camera se simte mirosul specific Ozonului, deoarece degaja ozon; ozonul fiind un oxidant foarte puternic.

    00
  28. https://twitter.com/ProfArmani/status/1243547410216845317?s=19

    Nu doar fabricile isi pot schimba tipul de produs, dar si multe laboratoare de cercetare pot pune umarul. Aici exemplu de productie a unei cutii pentru dezinfectat cu lumina UV-C ca sa se mai acopere necesarul pentru spitale. Mai sunt exemple de folosire a imprimantelor 3D, care exista in forme avansate in universitati, pentru produs valve sau protectie pentru fata.

    00
  29. Pentru sterilizare se pot folosi: aburi, radiatii gamma, ozon, ultraviolet germicidal irradiation si ethylene oxide
    sursa: https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/Cloth-face-masks-in-case-shortage-surgical-masks-respirators2020-03-26.pdf
    iar de acolo am aflat ca o esarfa poate avea o eficienta de minim 40% intr-un mediu de spital … cine vrea sa vada grafice si intelege mai multe poate gasi informatii aici: https://bmjopen.bmj.com/content/5/4/e006577

    00
    • Eu vad ca scrie:
      This study is the first RCT of cloth masks, and the results caution against the use of cloth masks. This is an important finding to inform occupational health and safety.

      00
    • @Andrei … man, e vorba de spital acolo. Citeste pana la capat, vezi ca ai si cifre si binenteles ca recomanda personalului medical sa nu foloseasca masti din bumbac pentru ca au o eficienta impotriva virusilor undeva la jumate fata de mastile speciale … si asta in spital, unde se presupune ca colcaie de virusi si ai omul bolnav in fata ta care tuseste, intr-o camaruta mica. Jumatate eficienta nu e acelasi lucru cu 0 eficienta

      00
    • Altogether, common fabric cloth masks are not considered protective against respiratory viruses and their use should not be encouraged.

      E vorba ca mastile folosite aberant sporesc riscul nu doar pt ca au eficienta mai mica, ci pt ca devin mici focare de infectie prin contaminarea lor, dar si prin faptul ca retin umezeala in zona fetei.

      I rest my case.

      00
    • @Andrei … treaba asta cu mastile din bumbac e ca si cu paharul pe jumatate plin, fiecare vede ce vrea si imparte lumea în 3 categorii:
      – un optimist va spune ca e de ajuns
      – un doctor va spune ca e ceea ce are la momentul respectiv si va bea din pahar
      – andreea marin isi va lua o masca fpp3 + un combinezon si se va duce sa-si faca selfie la spital
      Medic banuiesc ca nu esti ca altfel faceai un efort sa intelegi ce e cu cifrele alea si nu-mi citai din introducere

      00
  30. http://www.industrial-gp.ro/media/4867/8310_fisa_tehnica.pdf
    Buna ziua !Dupa ce am citit atatea comentarii pro si contra acestor
    masti (pe care nu se stie inca cand vom putea sa le avem),va dau
    un link care,studiat bine ,e posibilsa va intereseze si sa eliminati multe
    din supozitiile unora.Multa sanatate tuturor !

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube