Reflecții imobiliare pe marginea vânzării unui apartament (2024)

Jumătate din vina pentru mocirla imobiliară în care ne scăldăm o au cumpărătorii. Multă vreme am crezut că sunt doar vânzătorii. Am detaliat aici cât am putut din procesul vânzării casei vechi, dar au apărut întâmplări noi în ultimii ani, întâmplări care mă fac să cred că problema e mai complexă decât credeam. Înșir mai jos niște gânduri.

Cumpărătorii sunt aerieni

Nu doar că nu citesc anunțul, asta e așa, ceva obișnuit, pentru că mizeriile scrise în anunțuri sunt atât de neadevărate că îi înțeleg de ce nu o fac, dar nu sunt atenți nici la detaliile importante sau utile.

Pui strada în titlu și în descriere? Te treabă pe ce stradă este. Pui suprafața utilă? Îți vor spune toți, absolut toți și mama lor, că au văzut altele mai mari, că ăia au numărat și balconul și scara blocului. Unii spun suprafața utilă și alții cea totală? Păi ce e aia, de ce mă interesează pe mine? Pui schiță? N-au văzut-o. Sunt acolo spațiile fiecărei camere? Nu au adunat.

Primii 5 sunt amuzanți, după aia devin iritanți.

“Am văzut o casă mai bună”

OK. Du-te și ia-o pe aia. Nu înțeleg, serios, faza asta. De ce mi-ai spune mie, vânzătorului, că ai văzut ceva mai bun? Ca să ce? Ca să las prețul mai jos? Păi, conform părerii, aia e mai bună, ce rost mai are? Mergi și ia-o pe aia și nu mă mai plictisi.

Dacă făceați schema asta până acum opriți-vă.

Renovarea scumpă

Câțiva au venit cu o variantă a schemei “casa mai bună”, respectiv “mă costă renovarea zeci de mii”. Nu trebuie să le zici că ai trecut prin niște renovări și nu e chiar așa, ci doar “dă-mi mie banii ăștia și îl renovez eu”. Brusc, regresează la origini cu glumele astea. Că știu și ei că exagerează. Gratuit.

Și am făcut următoarea schemă unuia care nu se potolea. Cât ziceți că costă? 20K? OK, dați-mi mie banii ăștia și vă renovez eu. Ah, nu vrei asta? Taci dreacu atunci.

La ăștia și ăla ăia cu “am văzut ceva mai bun” le-am dat block.

Prețul

Am urmărit câteva apartamente similare în zonă. Erau două categorii, unele jegoase, pe care se cereau cu -20%, altele gata să te muți în ele, renovate decent (din poze), pe care se cereau 30-40% peste prețul meu.

Am zis să pun la mijloc. Nu e bine.

Toată lumea crede că prețurile cerute sunt prețurile de vânzare. Urmărind ce se vinde și ce nu, nu am vrut să merg în partea superioară de preț, că valoarea imobilului nu era acolo.

Unii vânzătorii refuză să înțeleagă sub nici o formă că, dacă un imobil nu se vinde, nu este ăla prețul, dar ei ținând prețul sus ridică și prețul zonei și blochează piața.

Toate neamurile și vecinii știu valoarea reală

Nu contează la cât pui la vânzare. 6 lei. 12 miliarde. Nu contează. Nea Fane, 6 dinți total, știe mai bine cât valorează. Toți, inclusiv oameni opriți pe stradă aiurea, știu și îți spun că valorează mai mult.

De fapt, asta e ceva recurent în creierul românului: “pune mai mult ca să ai de unde să lași”. OK. Pun mai mult, la sfatul tău, și te caut pe tine după aia dacă nu se vinde? Ah, nu? Atunci taci dreacu.

Primul lucru pe care mi l-a zis tata când am vândut casa veche a fost “puteai obține mai mult?”. Instinctiv. Nu știa cât am luat, dar ăla a fost primul lui gând. De aia oamenii pun prețuri aberante și spun că au vândut pe prețuri mari, ca să nu cadă de proști în ochii neamurilor. Mai multe pe tema asta mai jos.

Creierul românului este ușor

Odată ce ți-a intrat în cap că valorează mai mult, nu mai dormi. Te zvârcolești cu gândul că poate poți obține mai mult.

Toate poveștile pe care le auzi sunt despre cum cineva a vândut cu mai mult decât ceri tu. Nu îți arată contractul, că nu e frumos, dar sigur sigur a vândut cu mai mult. Dacă așa zice?

Toate anunțurile pe care le vezi sunt cu prețuri mai mari. Prețurile mai mici nu le vezi, sau dacă le vezi, le găsești defecte tuturor. Al tău e cel mai bun apartament de pe piață. Confirmation bias la extrem.

La un moment dat, acum niște ani, dând sfoară în cartier că caut de cumpărat, vine un nene la mine cu o casă. Ți-o dau cu 60. Merg, văd, nu era ce trebuie. Peste vreo 6 luni îmi spune un vecin că a vândut cu 90. OK, zic eu, dar mie îmi ceruse 60, a crescut cu 50% în 6 luni? Vecinul s-a uitat la mine ca la avioane. Nu înțelegea ce zic și informația asta a trecut prin el ca și cum ar fi avut capul gol.

Cel mai amuzant om din univers

Când credeai că le-ai văzut și auzit pe toate, am următorul dialog cu un isteț.

El: dacă aduc un evaluator și el spune că prețul este de X (mai mic cu vreo 20K decât în anunț), vindeți la prețul ăsta?
Eu: da. dacă evaluatorul zice că prețul este X+20K, cumpărați la prețul ăsta?
El: evident că nu, că nu sunt fraier, pierd câteva sute de lei evaluatorul.
Eu: citiți din nou discuția.
El: ce?!
Eu: cereți ceva ce nu oferiți. cum funcționează asta?

N-a mai răspuns. Nu vinde nimic, numele nu dă nici un rezultat pe gugăl, eram foarte curios cu ce se ocupă acest om. Vreau să ies la bere cu el.

Agenții imobiliari sunt un cancer

Deși treci în anunț că nu vrei agenți și agenții, toți agenții te vor suna cu propuneri și scheme. Putem obține mai mult. Dar nu vreți să-mi plătiți comision la negru? Dar nu vreți să preluăm și noi?

Orice le-ai spune, ei revin. Aceiași. Toți se plâng că meseria e nasoală, că nu există respect, dar unul nu se uită la ce mizerii face.

Pentru oamenii care cred ca agenții imobiliari le reprezintă interesele, sunteți naivi. Toți au revenit ca să încerce o schemă să vă înțepe. De aceea recomand schema prietenul. Mergi cu cineva la vizionare, semnează el jena aia de contract, și dacă e să cumperi o faci tu, nu prietenul, care are contract cu agentul că nu vă încerca să cumpere fără el.

Bonus points pentru aia de la site-uri mici, care te sună ca să preia anunțul gratis. OK. De ce? Ce se întâmplă, oamenii nu stau pe cele 3 cele mai mari site-uri și stau pe site-urile astea mici? Ce trafic aveți? Ah, 1% din cât are OLX? Care e logica? De ce mă suni? De ce m-aș adresa la 1% când mă pot adresa la 100%?!

Ca idee, în caz că nu știți, agenții imobiliari cumpără pachete de anunțuri de la site-urile de imobiliare și le folosesc pentru a îngropa instant anunțurile privaților. De aceea, când cumpărați, aveți răbdare, insistați cu căutările, sunt șanse mari să găsiți și anunțul vânzătorului, nu doar al agenției, mai ales pe site-uri gen OLX, unde costă 100 lei pe lună anunțul, nu și pe imobiliare.ro, unde costă 300 lei.

Pe de altă parte, de aia îl dau toți la toate agențiile, că nu vor să cheltuiască ăia 300 lei. E prea mult pentru ei. Am auzit de câteva ori în ultimii ani “de unde să dau” când era vorba de comisionul agentului sau de plătit anunțul, de la oameni care vindeau case de 150+. Deconectarea asta completă, nu vreau să plătesc anunțul, nu vreau să plătesc comisionul celui care îmi vinde bunul, vreau să declar mai puțin la vânzare, că vreau să încasez cât mai mult de pe un bun pe care l-am cumpărat cu 10 salarii acum 60 de ani. Vânzarea imobiliară are nevoie de reglementare.

 

imobiliare-2025-05

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

88 comentarii

  1. Mie imi plac pozele pe care le fac agentii, cu wide lens, de zici ca te ratacesti in proprietatea propusa spre vanzare, cand in realitate…cam ca in poza ta.

    Cumva offtopic, asa Seinfeld style, care e faza cu bibelourile ?! De ce exista ? Cine a zis vreodata ca arata mai bine o casa in care ai un leu din portelan care nimic ? Sau un peste pe televizor ?

    Comentariu apreciat.10618
    • „de ce să le mai arunc eu? lasă că le aruncă cumpărătorul”

    • Eu am o teorie legata de bibelouri, si anume ca denota lipsa educatiei proprietarilor, pentru ca cineva citit ar avea carti pe rafturile, you know, bibliotecilor, nu pescari chinezi, balerine si tabloul ala basit cu cina cea de taina.

      Indecis. Tu ce zici?6066
    • bibleourile ca bibelourile si tablourile ca tablourile dar acea vaza albastra de pe masa care seamana a urna funerara face toti banii

      Comentariu apreciat.4410
    • …peste „macrame”.

      Comentariu apreciat.347
    • Plus ca probabil iti da si vrajeala aia cum ca pretul e mai mare pentru ca e mobilata, de parca ar vrea cineva vreodata sa traiasca zi de zi si noapte de noapte in mausoleul ala comunistoid al kitsch-ului.

      Comentariu apreciat.606
    • Bibelourile in pozele cu imobiliare reprezinta faptul ca acolo au locuit oameni in varsta, care au „grijit” toate lucrurile in apartament asa cum erau in urma cu 40-50 de ani. O sa gasesti aceleasi usi, faianta, mozaic pe jos, zugraveala, mobila, neschimbate de foarte multi ani.
      Cand vezi bibelouri in poze, inseamna ca te uiti la o locuinta ce necesita renovare totala.

      Comentariu apreciat.1494
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1958
    • Adi, si cand te uiti la un apt. pe care se vede ca nu a mai stat nimeni in el dupa ce a fost zugravit nu te gandesti ca ala a dat cateva sute de euro sa zugraveasca un apt. ca sa il puna cu cateva mii de euro in plus la vanzare. Asta-i ca la masini, daca-i masina spalata si cerata poti sa pui 1-2 mii in plus la anunt vs daca nu ai poze cu ea asa.

      233
    • 2 tipsuri de la unul in domeniu.
      1. Niciodata, dar niciodata nu postati in anunturi poze cu baia incarcata de prosopele, bureti de baie, samponele, sapunuri si periute. mie mi se face greata cand le vad si mintea imi dicteaza ca proprietarul e un imbecil nespalat.
      2. pentru astia, cei care vreti sa vindeti „recent renovat”, dati 500 de euro la un designer sa va puna niste culori la zi pe pereti (altele decat paletarele de la kober sau savana 2016 din Dedeman) si niste perdele mai acatarii sau ceva accesorii. toate astea se platesc singure la vanzare.

      Indecis. Tu ce zici?4825
    • CosminO, am crescut într-un apartament care avea o bibliotecă cât un perete, pe lung, de living (plină cu cărți, să n-avem vorbe), dar care avea și bibelouri.
      ulterior bibelourile au dispărut.

      70
  2. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 33109
    • Adica niciodata ?

      Comentariu apreciat.425
    • Bai nu stiu daca chiar niciodata.
      Eu am vandut pana acum vreo 5 proprietati (casa de la parinti mostenita, o alta pe la tara, niste terenuri, etc). M am interesat temeinic inainte de fiecare vanzare si mi am facut un pret.
      *m am interesat ce s a vandut prin zona, ce suprafete, cat pe mp, zona, facilitati, acces, cat timp au stat pe piata, in ce stadii erau proprietatile, etc.
      Intotdeuna am apelat la un agent/agentie pentru ca mi-e sila de acte si negocieri si preturile pe care le am cerut nu prea au fost commentate de agenti/agentii si s a obtinut pretul aproximativ (+-10% fata de ce am calculat)
      *singurele discutii le am avut la comisioane

      De fiecare data agentii mi au zis ca incepe si la noi treaba asta cu: “Asta e proprietatea, atat vreau, ocupa te! Nu ma intereseaza sa fac poze, sa postez anunturi, cine cumpara si nici baliverne de negociere. Vreau sa fie totul corect dpdv al actelor si nu vreau sa ma pui pe drumuri. Suna-ma cand ai pe cineva serios”

      Indecis. Tu ce zici?4628
    • Cred ca asta e cheia – „mi-e sila de acte si negocieri”.

      Si mie mi-e sila sa vorbesc la telefon cu oricine, dar sunt singurul din toti pe care ii stiu.

      Comentariu apreciat.387
    • De ce sa se facă totul prin agenție? Nu-i ca si cum agentii sunt plini de corectitudine. Fiecare e liber să ceară cât vrea. Ce plm, trebuie sa îmi vând bunurile la prețul pe care îl considera unii corect? E problema mea dacă bunul nu se vinde. Terminați cu rahaturile astea. Dacă tu te uiți la o proprietate și vezi ca ala cere 200k, dar tu știi ca în zona se vând cu 100k, sari peste anunț și gata.

      Comentariu apreciat.536
    • @Eu
      cu bunul si proprietatea ta faci ce vrea muschiul matale

      Eu vorbesc totusi de cazul in care chiar vrei sa vinzi sau sa cumperi si sa nu te joci de a vanzatorul, cumparatorul sau negociatorul si sa scapi de celebrele:

      „hai boss, mai lasi si tu 5k?”, „fratioare nu am toti banii acum, scoate anuntul si iti garantez eu ca ti l cumpar in 2 luni”, „acceptati schimb cu teren in comuna X?”, „pai da dar trebuie schimbata centrala deci mai scadem 1k”, „schimbi apartamentul cu o mica ferma de pasari si 2 tractoare?”, etc

      „stai ca banii nu-s ai mei”, „stai ca iau pe numele nevestii”, „dar stai ca nu vreau sa platesc comision”, „iti dau banii cash si trecem un pret mai mic”, etc …

      cu agentul/agentia e simplu:

      Am proprietatea asta, in starea asta, vreau suma asta, pot scadea pana in suma asta, platesc comisionul asta, astea s actele, acesta este numele notarului la care vreau sa fac actele. Contacteaza-ma NUMAI cand ai ceva serios, cand ai ceva care merita negociat sau daca mai trebuie acte.

      Indecis. Tu ce zici?267
    • Agentul imobiliar ar trebui sa dispară. Sau sa reprezinte doar o parte a tranzacției. Punct.

      Daca vrei sa vinzi personal mai jos ce am făcut eu:
      1. Cumpărat/reciclat un Smart phone low/medium class. Are nevoie de whatsup și câteva app de tranzatii (olx, imobiliare, etc). Cartela încărcată. Va fi singurul mod de comunicare pe acest subiect.
      2. Poze cu watermark (ideal cu „agențiile imobiliare sunt de rahat”).
      3. Anunț clar. Suprafețe, zona, poze, schiță. PLATIT pentru promovare.
      4. Orice apel primit adăugat în contacte după următorul model: Vasile, 74k (cat oferă), Da (ii vând daca ne înțelegem)/poate (are diferite probleme, dar nu exclud)/Nu (de principiu agenții care oricum vor suna)
      5. Blocat numere daca insistă
      6. Trimis informații suplimentare la cei care par că sunt serioși
      7. Lista clara cu ce te interesează (preț minim, banca/fonduri proprii, etc)
      8. Actele trebuie pregătite înainte de a pune avans
      9. Notarul e sfânt. Unul de încredere. Orice act (cel final sau orice chestie intermediara care te-ar manca in c*r sa o faci) se face la notar.

      Comentariu apreciat.351
  3. Ca sa preintampini toate aceste probleme, scrii in anunt „rog si ofer seriozitate”, e ca apa sfintita, it always works.

    Comentariu apreciat.1735
    • Plus un „doamne ajuta” la finalul fiecarei discutii, pentru ca „oameni suntem, ne intelegem cumva sa fie bine”.

      Comentariu apreciat.610
    • Ca si expresia „la 5 minute de centru”. Nu zice si continuarea „…mergand cu racheta”.

      Comentariu apreciat.770
  4. @Vali: sper ca ieși la bere cu cetățeanul doar daca fiecare vine cu evaluatoru’ lui, ca sa știți pretu’ corect :D

    Comentariu apreciat.490
  5. Sunt in plin proces de vanzare a unui imobil si pot sa confirm ca persoana care cumpara este foaaaaarttttttteeeee imprastiata…

    Comentariu apreciat.361
  6. Două terenuri din Brașov, printre primele 10 cele mai scumpe proprietăți imobiliare din România scoase la vânzare. Prețul cerut pentru ambele se aproprie de 100 de milioane de euro (Bizbrasov.ro)

    102
  7. Apropo de psihologia romanului si pret – acum 7 ani am luat o casa la tara cu pretul x. Pretul era bun, dar casa a stat cativa ani la vanzare. Dupa ce am luat-o, juma de sat a venit la mine s-o ia cu acelasi pret.

    Comentariu apreciat.682
    • Ei aveau o schema, iar tu i-ai incurcat. S-au chinuit cativa ani ca sa il convinga pe vanzator sa lase pretul cat mai jos. Lucrurile mergeau bine, pretul mergea in jos, dar la un moment dat ai aparut tu si le-ai incurcat planul.

      Comentariu apreciat.1091
    • @Ninja … ai negociat?

      00
  8. Atatea cerinte de la niste bieti oameni care au iq de 90 si doar 50k in buzunar, cata rautate

    Indecis. Tu ce zici?1918
  9. Experienta mea si de cumparator si de vanzator cu agentii imobiliari a fost ok, probabil sunt norocos. Cand am inchiriat un apartament am gasit un proprietar care lucra cu un agent si care proprietar isi asumase el tot comisionul. Agentul absolut ireprosabil, punctual, ajutor cu actele.
    Cand am avut apartament de inchiriat/vandut alt agent venit pe recomandare, comision maricel dar intalnit cu cumparatorii aproape la predat cheia.

    In fiecare job sunt buni si rai. Si gandeste-te ca toate experientele astea pe care le-ai avut cu cumparatori agentii le au inzecit.
    Am avut la un moment dat o prietena agent imobiliar. Sunau oamenii la cele mai ciudate ore si puneau cele mai cretine intrebari. Stabileau intalniri si nu mai veneau sau sunau sa anunte sa nu mai vin cu 5 min inainte sau nici nu mai raspundeau la telefon. + cam tot ce ai scris mai sus.

    Comentariu apreciat.534
  10. Cumparatorii aia care te suna sa iti spuna doar minusuri si ca apartamentul face doar la jumatate din pretul cerut, probabil sunt parte dintr-un grup de mai multe persoane care incearca sa te convinga sa accepti un pret mai mic: primul te pune pe ganduri, al doilea iti spune el sigur ca stie cu cat s-a vandut unul similar in zona, iar al treilea (sau cati or fi) iti face o oferta ceva mai buna decat primii, in ideea ca tu accepti dupa cateva zile ca au avut dreptate si poate trebuie sa lasi atata din pret.
    Zicea cineva de schema asta la vanzarile de masini.

    Comentariu apreciat.721
  11. Hai sa citim retardarea de azi: https://www.zf.ro/opinii/opinie-dragos-dragoteanu-euroest-invest-de-ce-preturile-caselor-din-22480860

    Nu, nu este un accident. Cititi si celelalte articole ale individului ca sa vedeti nivelul de retardeala.

    151
  12. În toamna lui 2007 aveam un apartament la vânzare ( 3 camere,etaj 4, bloc vechi), la preț la limita de jos a ceea ce era pe piață. Se cumpăra ” în draci”pe atunci. Vin mai mulți să vadă, însă unul(venit din Italia) mă scoate din pepeni cu comentariile negative și răbufnesc cu ” știi de ce vând apartamentul? Pentru că nu îmi place,la fel ca și ție „. Omul pleacă surprins și după 48 ore sună și vrea să cumpere. Între timp vândusem.

    Comentariu apreciat.700
    • Am patit si eu cu vizitatori care vedeau doar minusuri. Si aici ma refer ca invocau motive care nu se puteau „repara”: e prea departe de serviciul lor, sau de scoala lor, ca ii bloc vechi, ca nu are garaj.
      Le-am zis: „pai daca e asa de rau, de ce doriti sa-l mai cumparati?”

      Comentariu apreciat.480
  13. AGENTII

    aia e principala problema. Că în 95% din cazuri de ei te lovești. Sunt pământ de flori și nu au nici o răspundere. Toți vor 2-3%+TVA mai nou. Îi întrebi de orientare, țevi, magazine, mansarda, beci, loc de parcare. Totul este un răspuns mega general. Am întâlnit doar două agente imobiliare care știau ce fac și care se certau cu tine pe informații exacte.

    Normal că atunci întrebi de 7 ori fiecare informație pentru că atunci afli că nu e X boulevard, e adiacent, nu e 2/3 e 2/2+M si M acoperă doar 1/2 din apartament samd. Iar după ce îți iei 2-3 tepe te înveți.

    Comentariu apreciat.411
    • Pai agentii lucreaza in vanzari, nu in servicii…

      413
    • Majoritatea nu sunt capabili sa iti ofere informatii elementare legate de suprafata utila unui imobil, in conditiile in care in anuntul lor apare un rlv. Te duci sa vizionezi ceva, la orice intrebare referitoare la imobil agentul se balbaie, promite ca revine cu informatii dupa ce se aliniaza cu proprietarul. Sa nu mai zicem ca de multe ori acelasi apartament pe site-urile cu anunturi, pus de 4 agentii diferite, fiecare cu alta suprafata utila … sictir maxim fata de oamenii astia.

      Comentariu apreciat.271
    • nu au exclusivitate, de aia nu știu ce vând.

    • Pai exclusivitatea apare după ce faci o impresie buna în stânga și în dreapta. 95% din informații le obții din releveu, o cheie de la subsol și una de la terasa/acoperiș. Iei și o ruleta după tine masori înălțimea Intr o camera și verifici ochiometric camerele, grosimea pereților. Problema e că și ei sunt hrăpăreți și mulți accepta 1/4 din informații…că pica prostul. Beciul: nu avem cheie, va arat data viitoare. Și problema e că indiferent de cat de buni sunt banii sunt aceeași. Țelul lor e că vânzările sa treacă prin mana lor, nu sa vândă ei mai bine. Mai că vor să militeze că 2% din impozit sa fie virat către ei…because why not.

      170
    • @Mihai – „Pai exclusivitatea apare după ce faci o impresie buna în stânga și în dreapta” – aici gresesti si uiti proverbul „cum e turcul si pistolul”. Nu, unii oameni prefera sa lucreze singuri, unii prefera sa lucreze cu un agent in exclusivitate si unii prefera „sa il dea la toate agentiile” in ideea ca au mai multa vizibilitate, agentii concureaza si se grabesc sa il vanda ei si vor impinge pretul in sus datorita acelei concurente.

      Insa un om care vrea sa il vanda singur sau lasa toate agentiile sa copieze anuntul lui nu o sa lucreze in exclusivitate cu un agent doar pentru ca acel agent a facut impresie buna in stanga si dreapta.

      33
    • Ce copii sunteți! 😋😂😂😂 articolul ăsta e sponsorizat de zoso pentru Vali.

      20
  14. Plot twist, după ce ții prețul sus și reușești într-un final să vinzi, te lovești de același tip de vânzător când vrei să cumperi altceva :) Karma is fair :) Sau poate că știi asta și vrei să reduci din țeapa pe care o s-o iei atunci când vrei să cumperi. Csf ncsf.

    212
  15. Mai e o fază: un proprietar pune anunț pe OLX/Storia/Imobiliare și spune clar în anunț că nu vrea să aibă de-a face cu agenții. 99,99% din telefoane sunt de la, ați ghicit, agenți. Unii se dau drept clienți interesați ca să vină la vizionare și să încerce să te facă să semnezi cu ei, alții o dau mai spre final că sunt agenți și au client, când în general ei nu au, tot vor să te „semneze”.

    Comentariu apreciat.310
  16. Am 5 proprietati la inchiriere in zone bune ale Bucurestiului.

    Pentru fiecare proprietate pun anunt detaliat, poze, fac si un mic site, unde gasesti:
    – poze la zi
    – detalii, costuri lunare
    – cadastru
    – model contract inchiriere
    – conditii inchiriere
    – etc

    Anunturile le pun pe OLX si Imobiliare, cu promovare.

    Realitatea:
    1. In in ultimii 3 ani NICIUN client nu a venit singur, de pe anunturile mele.
    Ce e drept, ma adresez expatilor, avand in vedere sumele de inchiriere.
    2. In 3 minute (nu 5) de la anunutul de pe pe OLX, incepe sa sune telefonul cu agentiile, daca lucrez cu ei, ca au posibili clienti.
    Nu imi convine, dar vezi pct 1, deci lucrez cu agentiile.
    3. Niciodata agentiile nu citesc anuntul, pun intrebari la care raspunsul e clar si cu liniuta scris in anunt
    4. Cer poze (WTF)!?
    Pai am poze in anunt si pe micro-site (mai multe decat permite site-ul de anunturi)

    Parca e un film cu prosti, iar povestea se repeta de cateva ori/zi.
    Agentii imobiliari sunt oligofreni!

    5. Am cunoscut si persoane decente la prima vedere in tagma asta, dar majoritatea sunt din categoria:
    – puicute quick money, care probabil au si cont de only-fans.
    – baieti gigolo, aflati intre vizite la terase/cliente
    – mamici in CIC, liber profesioniste (foarte multe)

    Comentariu apreciat.564
    • din ce am mai aflat, au ceva scrapere cu care iau anunțurile, de aia nu văd mereu pozele sau detaliile.
      mi-a zis unul că el vede că anunțul nu are descriere pentru ca folosisem diacritice și scraperul s-a oprit la prima diacritică.

    • Agenții imobiliari nu sunt chiar așa de oligofreni pe cât par (mă rog, sunt mai degrabă hoți). Folosesc niște scrapere web care fură contentul anunțurilor de pe alte site-uri, însă scraperele astea nu pot trage toată informația (gen, poze și unele detalii care se încarcă în pagină cu JavaScript), iar ca să facă anunțul furat cât de cât inteligibil, te vor întreba aceleași detalii care sunt deja în anunț. Am aflat și eu asta de la câțiva agenți, după ce i-am întrebat dacă nu știu să citească și au recunoscut cu juma’ de gură că au luat anunțul de undeva cu un tool și nu pot vedea toate detaliile.

      Comentariu apreciat.281
    • Nu numai ca au scrapere care preiau anunturile imobiliare, dar au si baze de date cu numere de telefon ale altor agentii, astfel ca filteaza anunturile noi si nu preiau anunturile agentiilor.

      151
    • La una dintre firmele astea care se ocupa fix cu așa ceva, am lucrat eu. E un program care asta face, iar noi, operatorii corectam anunțurile, pentru că da, din cauza diacriticelor nu erau preluate ok, le sortam pe județe, sate/orașe și enter…mai era și cineva care suna la cele care aveau numere dubioase ca sa vada daca sunt agenție sau nu. Evident, in cazul in care era, numărul era adăugat în program ca sa nu mai preia anunțuri de pe el.
      Abonamentele erau foarte mici.

      Era mișto că puteai vedea de cat timp a fost o proprietate pusă la vânzare, preturile vechi, tot.

      50
  17. apropo de cumparatori, acum mai multi ani am vandut un bmw seria 1 in 3 usi. scris in anunt ca masina are 2/3 usi si in poze se vedea clar. vine client cu banii hotarat de la constanta la rm valcea sa cumpere masina si cand ajunge se supara ca el nu a stiu ca masina are 3 usi si el credea ca masina are 5 usi. m a lasat fara cuvinte, a plecat suparat pe mine

    Comentariu apreciat.680
  18. Statul nu vrea sa faca ordine in piata imobiliara, sunt interese mari chiar din partea celor care ne conduc sau acolitii lor = coruptie (pe scurt). Daca faceti o cautare pe google sunt trei asociatii de agenti imobiliari care pretind ca ei sunt crema: APAIR (Asociatia profesionala a agentilor imobiliari), ABI (Asociatia brokerilor imobiliari) si ACPI (Asociatia comunitatea profesionistilor in imobiliare). De ce nu intervine statul sa faca un singur organism acreditat cum sunt contabilii cu CECCAR sau evaluatorii cu ANEVAR?!
    Asa ca, de cele mai multe ori acesti asa-zisi agenti nu au niciun curs calificat la baza, nu mai zic de o intelegere cat de cat a pietei si proprietatilor. Sunt multe anunturi unde fac confuzie intre suprafata utila si cea construita, daca le spui de suprafata desfasurata te intreaba ce e aia.
    Se poate face ordine cu o reglementara clara a activitatii de intermediere si a agentiilor, cu agenti profesionisti si amenzi usturatoare pentru cei care nu respecta legea.

    161
  19. Poveste din 2021: vad o casa pe imobiliare, arata bine, in buget, pret X. N-am reusit sa o identific pe google maps satellite dupa poze, asa ca sun la agentie. Agentul imi spune direct ca proprietarul vrea X + 5% si ca n-au apucat sa modifice anuntul. Zic ok, casa imi place, hai sa o vedem si apoi mai discutam.

    Mergem, vedem, totul parea ok, zic ca revin cu un mester peste 2 zile sa se uite la unele chestii (casa din anii 50, renovata). Vin cu mesterul, totul ok, zic ca-i ofer X + 5% cat ceruse. Proprietarul imi da bomba ca „o ruda din Israel a aflat ca vand si a zis ca poate o vrea ea si imi ofera X + 20%”.

    Plecam enervati de schema lui si ii transmit prin agent ca e neserios si ca ne pierde vremea. Sa zica un pret final ca eu nu mai discut cu el daca isi schimba pretul la fiecare vizionare. Revine dupa 2 zile ca s-a hotarat si pretul final e X + 10%. Zic bine, hai, deja dupa 9 luni de cautat eram satul de toti idiotii. Programam la notar semnarea.

    Cu 2 zile inainte vanzatorul anunta ca se retrage pentru ca „crede ca ar putea obtine mai mult” dar fara sa aiba o alta oferta.

    Povestea nu se termina aici. La o luna dupa povestea de mai sus ma suna agentul sa-mi spuna ca a revenit vanzatorul si ca sigur sigur sigur mi-o vinde de data asta la pretul agreat. Intre timp, gasisem alta casa in zona si o luasem fara batai de cap. I-am spus cu maxima satisfactie ca nu mai caut.

    Comentariu apreciat.600
    • In locul tau ii uram multa muie de la prima suceala cu X+5%, in loc sa ma umilesc o luna in fata aluia.

      Comentariu apreciat.331
    • eu aș fi zis -10% pentru scheme din astea. că e clar că nu avea client.

    • I-as fi urat, dar cum ziceam, deja cautam de 9 luni si nu gasisem nimic. Si stiti si voi cum e, tu ti-ai baga picioarele, dar nevasta are alta parere.

      Comentariu apreciat.371
    • Il programam la notar și închideam telefonul.

      211
    • casă pusă la 150. avea 2 clienți la 130. din motive de români nu se concretizează nici o vânzare.
      ce face omul, cu casă pusă de 3-5 ani la vânzare? crește prețul la 180.
      asta se întâmpla in 2021. prețul acum? 149K.
      casa e vagon, eu nu aș da pe ea mai mult de 120.

  20. Vinde cineva un apartament de 2-3 camere decent în Brașov?
    Comisionul la Vali, fără caterincă.

    201
  21. Nu trebuie sa fugi de agentii 007, am lucrat cu ei si a fost in regula. Si o sa-ti dau motive. Sa nu dati cu pietre, stiu ca o sa iau minusuri. :)
    1) Nu toata lumea are timp fizic sau energie sa caute imobiliare. Unii lucreaza afara din tara si cand vin in tara au timp limitat de cautare. Altii lucreaza pana seara, in weekend familie, copil mic, oboseala, etc. Astia prefera sa dea cateva mii de euro ca sa li se „filtreze” cautarile. Suni agentul si ii spui ca vrei imobil de tip X in zona Y, sa fie puscat/nepuscat ca lucrezi in constructii(sa zicem), stii dinainte cam cati bani este si agentul te duce la usa cand ai si tu si vanzatorul timp. Nu stai sa faci exceluri si sa umbli de nebun pe strazi. Ei te duc de mana la ce cauti si iti permiti.E timp vs bani.
    2) Sunt tzamtari(mai putini dar sunt) si pierzatori de vreme ce suna damboulea gramada. Tzamtarii vaneaza de obicei executii imobiliare sau imobile cu probleme de succesiune, etc. Ei au timp si bani, vor sa le ia sub pretul pietei, sa le dea o vopsea pe pereti(sau nu) si sa le dea la pretul pietei. Ei fac bani din asta. Pierzatorii de vreme au putini bani dar timp mult si suna damboulea si ofera mult sub cat e pretul pietei doar doar se nimereste ceva.

    De categoria a doua nu te fereste agentul 007 dar pe aia din prima categorie tii aduce la usa. Macar primesti niste oferte decente si nu te enervezi cu toti ciumetii.

    95
    • Tzamtari ? Samsari poate ? :-D

      101
    • Depinde cum ai noroc.
      In Brasov, acum multi ani, agentul a mai pus 1000 $ in plus la pret, chiar si proprietarul era nedumerit. In plus era cu taxa de vizionare!
      In Bucuresti am cautat 2 ani apartament care sa fie OK pentru noi, l-am gasit in final cu anunt pus de proprietar in dimineata aia. Agentiile au aparut pe la pranz cu +10000 euro. Mers sotia, vazut, placut, cumparat. Toti agentii imobiliari au fost neprofesionisti.
      Pitesti – contatctat 2 agentii, una pentru inchiriat (a fost OK), una pentru cumparat (nu mai astept sa mai sune dupa 2 ani…).

      120
  22. Mai e o fază cu agențiile imobiliare. Cum zice și Vali, iau pachete de anunțuri ca să îngroape privații, dar mai fac ceva, nu scot anunțurile vechi. E un apartament pe care îl urmăresc din 2020 și încă este listat, de 3 agenții diferite. A sunat o cunoștință la unul din anunțuri și i-au zis că s-a dat ”chiar ieri”, dar au altceva similar. Da, da, Batman, Batman.

    Comentariu apreciat.360
  23. Nu toti agentii imobiliari sunt asa cum ii consideri. Intradevar, o mare majoritate, insa balanta incepe sa se incline in favoarea agentilor imobiliari profesionisti.
    Eu cand sun la vreun anunt care e postat de agentie, intreb din start cine plateste comisionul lor: eu sau proprietarul? Daca imi spune ca amandoi, le urez drum bun si la revedere. Nici nu ma mai intereseaza. Maxim-maxim m-ar interesa daca ar fi un super-super deal, si cu tot cu comisionul catre agentie, tot as iesi mult sub pretul pietei. Dar din pacate acest caz e la fel de rar precum castigul la Loto.

    Tangentele pe care le-am avut cu agentii imobiliari, au fost cei care lucrau in reprezentare exclusiva a proprietarilor. Adica am cumparat de la proprietar, dar toata discutia pre-vanzare am avut exclusiv cu agentul. Si de fiecare data genul asta de agenti a fost foarte profesionist. Fie imi raspundea pe loc la intrebari, fie revenea, dupa ce se consultau cu proprietarul. Inclusiv negocierea am facut-o tot cu agentul (fie avea o limita deja impusa de proprietar, sub care nu avea voie sa coboare, fie vorbea direct cu el; de fiecare data ma suna inapoi si-mi spunea daca proprietarul e sau nu deacord cu propunerea mea). Deci se poate totusi sa ai si experiente placute, atunci cand agentul reprezinta o singura parte – cum e si normal

    112
  24. – Problema cu renovările înainte de vânzare (ca să umfle prețul) este că de cele mai multe ori sunt făcute de prost gust; gresie peste tot, mobila anilor 2000, pereți bej sau piersică etc. El crede că îmi face o favoare (”gata de mutat”) dar pentru mine de cele mai multe ori așa-zisele „îmbunătățiri” valorează zero. Deci vrei mai mult ca să am ce sparge și arunca? nu, merci. Prefer să nu te mai deranjezi cu „renovările” și să îl pui la un preț corect ca să pot să mi-l amenajez pe stilul meu.

    – Am dat recent de un agent care voia 3% pentru simplul fapt că a fost și el de față la vizionare. Păi de banii ăștia eu nici nu ar mai trebui să stau pe olx/imobiliare să caut anunțuri. Ar trebui să sun un agent, să îi spun în detaliu ce caut, iar el să mă sune când îmi găsește ce vreau. Nu poți să joci la ambele capete și să te aștepți să fii respectat.

    – M-am gândit și eu să merg cu un prieten la vizionare și să semneze în locul meu contractul de vizionare, dar apoi am auzit că și vânzătorul ar fi obligat de partea lui de contract cu agenția să vândă prin agenție și să îi dea comisionul X pt vizibilitate sau promovare, ce o mai fi și asta. Înțeleg că ar exista o lege care reglementează contractele astea și că dacă nu le respecți, odată semnate, poți să fii dat în judecată etc de agenție.

    – Da, oricât am vrea să se reglementeze domeniul, sunt prea mulți decidenți care au o miză personală în schemele astea încât nu cred că se va rezolva nimic.

    131
    • Problema cu renovările înainte de vânzare (ca să umfle prețul) este că de cele mai multe ori sunt făcute de prost gust

      nu nu. nu prostul gust e problema, ci „cu cele mai ieftine materiale”. cel mai ieftin parchet, cea mai ieftină lavabilă (eventual nu dai duoă straturi, că e scump), cele mai ieftine sanitare și tot așa.

  25. Am niște active imobiliare de lichidat. Unul din ele e un apartament în Buzău. Planul meu e sa aflu care agenții sunt mai serioase în oras, sa am o discuție cu minim 2 agenți la fata locului, sa scot un preț mediu realist din piață (evident ca ma mai interesez și singur cat pot) , sa scad 15% ca nu îl curat de nimic ca nu pot, si sa vad cum merge.

    Ma gândesc cu groaza dacă sa risc sa îl pun și în nume propriu sa ma sune toți retardații,sau sa ma bazez pe agenție.

    42
    • Nu o sa te sune ca la gara de nord. Lumea in general fuge din Buzau.

      80
    • tu ii zici unui om fugit din buzău că lumea fuge din buzău?

    • Poate nu s-a înțeles, eu am zis ca voi încerca sa aflu prețul mediu de tranzacționare (nu maximal) , din care voi scadea 15% ca arunca el mobila după aia + eventuale renovări. Apartamentul nu e o căzătură, dar nici fresh, a fost renovat complet în urma cu 10 ani. Dar probabil baile și bucătăria trebuie refăcute pe gusturile curente, asa la ochi 15% sub medie ar trebui sa fie mai mult decât de-ajuns sa acopere.
      Bineînțeles, tot planul meu se poate modifica, ca eu vreau sa vând, nu sa trenez subiectul pe sentimente fără fundament.

      00
    • cumpar eu in buzau :))
      e pe unirii?😏😏

      20
  26. Am scos la vanzare un apartament de 2 camere intr-un oras mic,fara prea mult viitor dar cu mult potential,in teorie. In judetul Hunedoara,la Deva.
    Apartamentul l-am luat de la un domn care a trait in el 40 de ani, cum l-au construit comunistii. L-am renovat cu materiale de calitate medie,instalatie electrica si sanitara schimbata,usi,geamuri tot. Nu-am zgarcit,dar nici n-am pus parchet de 250 lei /mp. L-am amenajat asa,ca pentru tineri. Alb,minimalist,mobila de la ikea. Electrocasnice ok,nu iefttinaturi.

    Il pun pe olx si face vreo 1000 de vizualizari intr-o luna. In timpul asta au venit la vizionare vreo 15 insi. Si 2 agentii,dar n-am facut contract cu ei. N-am vrut. A ramas ca daca il vand,le dau 2%. Absolut toata lumea mi-a bagat de vina diverse,doar ca sa scada pretul. Inclusiv agentii.
    Apartamentul l-am scos la 67500 cu gandul sa las la 65000.
    Mi-au venit unii,niste „italieni” ca imi dau 50000. Jet. Ca el tre’sa bage 30k in el sa-l faca. O doamna ca nu-i place ca scara e nezugravita. Niste tineri cu ceva schema cu banca,cu notaru cu bani la negru. O doamna cu credit da sa-l evaluam mai mult ca avans ca nu stiu ce.
    Fiecare om,o alta poveste.

    In zona un apartament nerenovat,se vinde cu 50-60 mii de euro. In functie de etaj si compartimentare.

    Agentii insista ca daca vreau sa vand,sa mai scad pretul,ca e prea scump. N-am inteles logica,comisionul e din banii aia…pana s-o gasi un cumparator,astept.

    144
    • 60000 un apartament cu 2 camere nerenovat… In DEVA? wow

      81
    • Deva e alt exemplu de oras care a trait tot timpul bine,nu s-a gandit la viitor si acuma se infunda incet incet.

      De aproape 15 ani,merg chiriile in Deva de duduie. S-a lucrat la reabilitari de drumuri nationale,autostrazi,cai ferate. Personal mult venit din alte orase. In urmatorii 2 ani o sa iasa la inchiriat/vanzare multe multe apartamente.

      01
  27. De fapt, asta e ceva recurent în creierul românului: „Pune mai mult ca să ai de unde să lași.”
    OK. Pun mai mult, la sfatul tău, și te caut pe tine după aia dacă nu se vinde? Ah, nu? Atunci taci dreacu.

    Dai de cealaltă categorie de vânzători: „Nu mă grăbesc să vând.”
    Dacă e prețul mai mic sau nu se ajunge nicăieri cu negocierea.

    Primul lucru pe care mi l-a zis tata când am vândut casa veche a fost “puteai obține mai mult?”. Instinctiv. Nu știa cât am luat, dar ăla a fost primul lui gând.

    Dan Bilzerian & tatăl său.

    Vânzarea imobiliară are nevoie de reglementare.

    Eu vreau să facem specia colecționarilor de imobile (gen tatăl drogatului de pe accidentul 2 Mai sau politicienilor sau antevorbitorul Marcel din comentarii sau oamenilor de bine) să nu mai facă colecție & să nu transforme închirierea într-un „model de business”.

    40
  28. Case n-am vandut, dar a trebuit sa vand cateva masini si urasc procesul. Strategia mea e simpla: pun pret cat as vrea eu sa iau pe ea, nenegociabil si daca nu se da scad pretul cu 500E in fiecare saptamana pana se intalneste cererea cu oferta.
    Alora care vor sa dea cu 1500E mai putin le zic sa astepte 3 saptamani si daca n-o ia altcineva intre timp, le-o vand cu banii aia.

    23
  29. Nu ai aflat secretul tinerilor independenți români?
    Când cumpără o casa, mașină ceva mai de valoare, au găsit ei mai ieftin și la fel de bun SUA mai bun.
    Când vând, clar au vândut mai mult decât prețul pieței. Păi ce ei sunt că restul?

    În esență asta e mentalitatea generala a noastră. Nimeni nu e mai presus decât romanul. Chiar și celălalt roman de lângă el. Nimeni. Și dacă e cu dovezi, atunci ăla care a făcut o tranzacție mai buna, a avut noroc :))

    10
  30. treaba cu întrebat strada + dimensiuni / suprafața de mai multe ori este fiindcă multe dintre anunțurile imobiliare sunt de fapt puse la plezneală sau cu suprafețe mult umflate… uneori chiar și cu 300% sau mai mult.

    „It’s not Lying” „It’s Commercial Real Estate”

    https://www.youtube.com/watch?v=h8Rq5CJBWnk

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube