Reducerile şi decizia de a cumpăra

Românii cumpără atunci când cred că fac o afacere. Dovedite cu zeci de screnshoturi şi de urlete pe bloguri, reducerile de Black Friday nu prea au fost reduceri: fie preţurile au fost mărite înainte pentru a părea apoi că sunt reduse, fie reducerile erau minuscule. Dar totuşi stocurile magazinelor n-au făcut faţă românilor dornici să cumpere.

Dar cei mai mulţi dintre oamenii care şi-au cumpărat ceva de Black Friday au făcut-o pentru ca au găsit ceva plăcut/util/necesar la un preţ pe care au fost de acord să îl plătească. Le-au dat magazinele ţeapă? Doar moral. Dacă eu am o bicicletă pe care am dat 200 lei şi o pun mâine pe blog cu anunţul “REDUCERE 50% – 400 lei” şi cineva o cumpără, problema e doar de moralitate, nu şi de înşelăciune.

Dacă eu cred ca fac o afacere cumpărând aplicaţia “I AM RICH” cu 99€, cine sunteţi voi să îmi spuneţi că greşesc?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

58 comentarii

  1. we are Apple and we think you are wrong

    00
  2. Din cate stiu eu in campaniile de reduceri preturile „initiale” trebuie sa fie cele de acum 30 de zile.

    Nu este chiar in regula nici din punct de vedere legal sa cresti pretul in ziua anterioara si apoi sa anunti reducere.

    00
  3. I am rich a costat 999.99$, au fost 8 idioti care au cumparat-o inainte sa fie banata de Apple, iar doi dintre ei au cerut refund. Pe mine personal m-a amuzat teribil goana dupa reducerile nemaipomenite, oameni care au stat la ora tarzii sau s-au trezit la 5 dimineata sa dea F5 pe emag.ro si toata zarva inutila.

    00
  4. Total offtopic, dar asta mi-a adus aminte de…

    „The question that I’m asking is this: Are we happier as a human race? Is the world fundamentally a better place because of science and technology? We shop at home, we surf the Web… but at the same time we feel emptier and more cut off from each other than at any other time in human history. We’re becoming a synthesized society, we’re looking for the meaning but what is the meaning? We have mindless jobs, take frantic vacations, deficit finance trips to the mall to buy things that we think will fill these holes in our lives. Any wonder we’ve lost our sense of direction?”

    Recunoasteti cartea/filmul. :B

    00
  5. Nu e doar de moralitate, se cheama reclama mincinoasa si e pe undeva in lege.

    00
  6. Exista pe undeva un site de statistici care sa urmareasca pretul produselor in timp pe mai multe site-uri?

    In felul acesta s-ar putea dovedi exact daca au fost sau nu reduceri.

    De exemplu price.ro agrega produsele aratand pretul cel mai bun, dar nu si o evolutie a pretului.

    00
  7. E aceeasi situatie cu cea a creditelor pe buletin. Daca tu ca individ nu poti sa-ti controlezi comportamentul de cumparator, de ce vii apoi si te plangi ca-si bat joc bancile de tine?

    PS: e ciudat ca fix discutia asta am avut-o ieri cu Mariussescu pe twitter la care a concluzionat el: „the romanian way of shopping”. E trist daca deja putem vorbi de un fenomen,

    00
  8. @Alexandra – nu e „the romanian way of shopping” e o chesty general in lume. gradual de indatorare individual creste oriunde in lume.

    00
  9. @exvpa Ma refeream la comportamentul celui care da buzna si cumpara azi pentru ca e la reducere, chiar daca maine nu mai are ce manca si apoi se plange ca l-a furat magazinul.

    00
  10. Sunt rebeli cei care fac asta pentru ca incalca etica in afaceri, dar avem nevoie si de rebeli. Nu?

    00
  11. @pig brother: CONTACT

    „You buy furniture. You tell yourself, this is the last sofa I will ever need in my life. Buy the sofa, then for a couple years you’re satisfied that no matter what goes wrong, at least you’ve got your sofa issue handled. Then the right set of dishes. Then the perfect bed. The drapes. The rug. Then you’re trapped in your lovely nest, and the things you used to own, now they own you.”

    de citit&de vazut

    00
  12. @pigbrother: Contact

    00
  13. Preturile au crescut in general peste tot in ultimele doua saptamani (ma refer la marii jucatori). Nu stiu daca asta e o manarie la grup a magazinelor sau asa a fost sa fie.

    Reduceri mari au fost in general la lucruri scumpe degradate moral. Asa am cumparat Fuji HS20 cu 700 lei cand el costa in realitate 1500 lei – sa fi nebun sa dai banii astia, dar 1000-1200 lei face un superzoom 30X cu filmare full HD, fie el si Fuji.

    Tot asa tocmai ce-am cumparat 3 monitoare 18.5 inch cu 295 lei bucata (reducere la PC Garage + discount de fidelitate). Nu sunt LED si nici DVI nu au dar sunt ok pentru probabil alea 4-5 ore de vplay pe care le vor afisa la firma unde se duc.

    00
  14. La reduceri, in perioada reducerilor, niciodata nu vei cumpara ceva util si bun, doar daca este in afara acestor perioade poti spera ca ai facut o afacere buna.

    00
  15. „Dar cei mai mulţi dintre oamenii care şi-au cumpărat ceva de Black Friday au făcut-o pentru ca au găsit ceva plăcut/util/necesar la un preţ pe care au fost de acord să îl plătească.”
    Da, indusi in eroare de ceea ce era afisat.

    Despre cat de legal este sa schimbi preturile de trei ori pe saptamana, ar trebui sa ne mai documentam.
    Dar daca pretul a fost schimbat DOAR pe raft, e clar ca intra sub incidenta legii. Si nu mai decide OPC amenzile. Ci Garda Financiara.

    00
  16. @bugsy
    ikea nesting instinct :)
    next :
    You got three old guys,
    with loaded guns on stage.
    They look back at their lives,
    See who they were,
    what they accomplished,
    how close they came to realizing their dreams.
    The winner…is the one who doesn’t blow his brains out.
    He gets a refridgerator.

    00
  17. bai nu stiu ce sa
    chiar nu stiu ce sa….

    00
  18. @d3fault: Confessions of a Dangerous Mind

    00
  19. @pigbrother, vezi, să zici merci că n-au apărut ăia care zic că Sagan era un drogat și doar iarba l-a făcut să gândească așa :)

    00
  20. Dar cine s-a plans ca a luat teapa?

    00
  21. Am cumparat de la Franco un laptop Lenovo pe care am dat 1950 lei. Pe factual scria ca am primitive o reducere de black Friday in valoare de 800 lei. Acelasi laptop la ema costa fara reducere 2000lei. Black Friday my ass. In America au fost reduce rile adevarate – Tv Sharp full hd de 42 – 200$

    00
  22. NOU
    #22

    Zici de preturi umflate, reduceri minuscule si probleme de moralitate. Ia te rog fiecare produs la rand de mai jos si argumenteaza concret. Ai cu ce? Ce zici?

    https://www.emag.ro/guide/black-friday

    00
    • @Radu Apostolescu: stimate domn, la articolele anterioare există nişte screenshoturi cu reducerile. e nevoie sa le mai vedem o dată?

  23. NOU
    #24

    Eu ti-am propus sa analizezi oferta noastra de Black Friday, produs cu produs si ti-am pus-o pe masa. Te bagi sau nu?

    00
  24. @exvpa : statistic o fi crescand gradul de indatorare global, dar asta nu inseamna ca peste tot in lume consumatorii se comporta la fel si nu in acelasi scop.
    Am batut destule tari si in cateva am locuit suficient incad sa vad comportamentul consumatorului in detaliu (si chiar am reusit sa vad, din greseala, cum se comporta niste consumatori europeni in paralel cu niste consumatori romani, in timp real).
    Din experienta, am vazut ca europenii nu se indatoreaza niciodata pentru produse de larg consum. Dincolo de creditele mici pe 3-4 luni fara dobanda, n-ai sa vezi credite luate pentru telefoane, laptopuri sau electrocasnice. Nici macar pentru masini, toate chestiile astea se cumpara in general cu banii jos (tot in general, chestiile de genul asta sunt mult mai ieftine in Vest fata de Romania).
    Unde se indatoreaza? Pentru locuinte – si acolo se indatoreaza sanatos.
    Asa ca sunt doua chestii complet diferite, iar „the romanian way of shopping” e o chestie cat se poate de reala.
    In zona unde locuiesc acum, daca dai mai mult de un sfert de salar pe un laptop, intervine indoiala (oare chiar imi trebuie? e necesar?) si sa dai mai mult de jumatate, nu exista. Credit? Da, daca e esential pentru munca (intr-un fel sau altul) si doar atata vreme cat se incadreaza in cel mult 4 luni fara dobanda.

    00
  25. NOU
    #27

    Si al meu.

    00
  26. @bugsy +1

    00
  27. Pe blogul emag scrie ca vanzarile de vineri au fost de aprox 8 mil euro. Pe mediafax am gasit o stire, mai veche, care spune ca CA emag pe anul 2010 a fost 102 milioane euro. Deci baietii au reusit mega-giga-fabuloasa performanta sa aiba vanzari de aproape 8% din CA pe anul trecut intr-o singura zi! No, sa ridice mana cine ‘cumpara’ asta.

    00
  28. In WallMart se modifica pretul si in aceeasi zi. Eu nu inteleg vanatoarea asta de vrajitoare, pana la urma era afisat pretul redus, daca e ok cumperi, daca nu, nu. Pe de alta parte am inteles ca au vandut de 30 mil RON Flanco si 35 mil RON eMAG. In conditii de pret prost, cum de s-a intamplat asa ceva.
    Exista vreo analiza a preturilor din promotie vs. preturile din piata? Daca da, atunci s-ar vedea imediat cat au fost reducerile de fapt. Altfel cainii latra, caravana merge. Unii se bucura de ce si-au luat/ce-au primit, altii comenteaza frustrati pe TV/forumuri.

    00
  29. la domo au fost destul de reale reducerile de 15%. eu mi-am luat laptok :)

    00
  30. @Radu: thanks!

    00
  31. NOU
    #33

    Stimate ‘Eu’, frumos ar fi ca macar pe un blog din cate trollezi pe subiectul asta sa-ti asumi indentitatea si apoi sa ai pretentii de la altii, ce zici?

    00
  32. NOU
    #34

    Wow… amazon si wallmart picate… se isterizeaza cineva? Nu, pentru ca nu sunt romanesti. Doar romanii se straduiesc cat pot sa se convinga unii pe altii ca sunt prosti si se lauda cu asta.

    00
  33. @Radu Apostolescu: Pisica Neagra e de vanzare?

    00
  34. Poate unele magazine şi-au umflat preţurile, dar asta se întâmplă şi cu unele dintre „reducerile” de pe site-urile de discount. Totuşi, nimeni nu este obligat să cumpere. Totul rămâne la latitudinea cumpărătorului în plus retaileri nu sunt responsabili de acţiunile clienţilor în sensul că, înainte de a achiziţiona un produs, fiecare poate da măcar un search pe Google pentru a vedea nişte preţuri comparative şi astfel să ia o decizie bună pentru.. portofelul lor.

    Că există oameni care cumpără fără a se interesa în prealabil dacă din altă parte pot achiziţiona produsul la un preţ mai bun, iar apoi se plâng că „au luat ţeapă” asta este problema lor.

    Nu cred că este nici corectă nici greşită abordarea de acest gen, până la urmă. nimeni nu-ţi baga cu forţa produsul în buzunar iar fiecare om e responsabil de acţiunile sale.

    00
  35. Domnule Apostolescu, imaginea trimisa de dumneavoastra arata sublim numai ca la ora 9:00 dimineata majoritatea acelor produsele nu mai existau la vanzare (se epuizase stocul).
    Frumos ar fi fost ca lumea sa poata cumpara toata ziua la pret redus, nu? Altfel cum stim noi ca nu ati avut decat un singur produs din gama respectiva?

    00
  36. Promotia s-a numit „Black Friday”, nu „Black Friday Early Morning”, practic in timpul zile nu prea ati avut decat reducerea de 10% despre care am discutat deja.

    00
  37. @38: 50 de milioane de americanii au facut cumparaturi online de „Black Friday”, la e-mag au fost …..zi tu cate milioane de romani. comparatie irelevata!

    00
  38. @pigbrother, bugsy, vlad si altii:

    OMG, am devenit o societate sintetica, pierdem contactul cu ceilalti oameni, stam numai online, suntem bintuiti de angoase si ne umplem viata cu shopping, shopping care nu ne poate umple golul din suflet. Ar trebui sa avem mai mult contact uman, asa ca voi posta lucrul asta in comentariile unui post pe un blog.

    Ar trebui sa ne intoarcem la viata simpla, ca uite ce fericiti sunt aia care traiesc in zone ferite de tehnologie si de lucruri moderne. E drept ca rata mortalitatii infantile e de 10 ori mai mare decit in tarile civilizate si speranta medie de viata e la jumate, dar in aia 35-40 de ani ei sunt fericiti. Inca stiu sa se bucure de lucrurile simple, ca de exemplu un bol de orez sau o piine (care mai amina cu o saptamina prospectul de a muri de foame).

    – posted from my iPhone

    00
  39. @c3 – daca te aude/citeste Tyler Durden te-ai scos!

    PS 1: OMG, adica „Organism Modificat Genetic”?

    PS 2: sent it by „e-dove postal service”

    00
  40. @Eu: Oamenii de la eMag anunta Black Friday din timp, dau diverse produse cu 40-50% reducere, laptopuri cu aproape 30% reducere si tot restul gamei de produse cu 10% reducere si tu vi sa spui ca „Frumos ar fi fost ca lumea sa poata cumpara toata ziua la pret redus, nu?”

    Uite, crede-ma, incerc sa mentin discutia in limita bunului simt dar imi sta pe limba: tu iesi cu capul ala din casa ? Hai nu-mi zi ca mai si lucrezi pe undeva … Nu serios, stii interviul lui Adi Despot, ala cu „trei in pla mea ?”

    Singura chestie care ii se poate reprosa eMag-ului e ca au avut unele erori in finalizarea comenzii. In rest toti care facem online de ceva vreme stim ce e ala un server si ce inseamna sa-ti intre cateva mii de oameni instant. Desi a fost dificil sa navighez pe site am putut comanda la 5.30 fara probleme.

    00
  41. Feelingul meu a fost ca firmele care au participat la BF au profitat de ocazie sa:

    1. curete stocurile de produse care se vand greu sau care in curand vor fi depreciate moral a.i. pretul pe care cumparatorii ar fi dispusi sa il plateasca ar fi mult sub pretul de achizitie.

    2. ofere discounturi la produse pe care oricum cerau preturi exagerat de mari, oferindu-le doar la preturi mari (adica discountul general pentru produsele care nu participau la promotie). Astfel oamenii au avut senzatia ca au facut si ei un deal.

    Mai pe scurt

    1 = Garage Sale
    2 = Fraiereala

    00
  42. Stimate domn Apostolescu,
    Unii mai stiu cu ce se mananca comertul si cum functioneaza lucrurile.
    Nu puteti sa veniti cu declaratii ca ati vandut de 8mil. de euro cand stiti prea bine ca nu a fost asa.
    Nu puteti sa spuneti ca ati avut un trafic mirabulos, cand nu a fost asa:
    Nu puteti sa spuneti ca n-ati crescut preturile cand vi s-au dat capturi ca ati crescut preturile.
    Nu puteti sa spuneti cate bucati ati avut din fiecare produs din megapromotie pentru ca nu puteti.. v-ati face de ras cu 20 de mousei Microsoft.
    Nu puteti sa spuneti toate astea pentru ca stiu ca sunteti un domn, care nu poate minti in fata. Insa daca mintiti prin omisiune, tot minciuna se cheama.

    Cu stima,
    Claudiu Popescu

    00
  43. C3, chill, sunt un consumator normal care se bucura de progres, ideea este ca uneori ne pierdem timpul cu cacaturi irelevante. Cum ar fi navalitul la 5 dimineata sa cumperi… dunno.

    Sau cum ar zice un nene, la targul de carte n-ati navalit, ‘tu-va-n cap. :D

    00
  44. „Oamenii de azi sunt cei mai bine hraniti, cei mai prosperi, cei mai liberi (sub raportul deplasarii in spatiu) pe care i-a cunoscut umanitatea. In acelasi timp, sunt oamenii cei mai slabi de inger, cei mai dependenti de confort si de consum, cei mai aserviti bunului plac al liberului arbitru, cei mai putin autonomi in judecatile lor, cei mai gregari (fata de Stat), pe care i-a cunoscut vreodata umanitatea. Intotdeauna s-a spus despre ei ca sunt noi, ca sunt innoiti. Cantariti, sunt insa prea lejeri. Evaluati, sunt de tot greoi. … oamenii pe care ii produce intr-un ritm industrial modernitatea, care si-a iesit din propria ne-masura, nu sunt cu adevarat nici noi, nici innoiti: sunt, asemeni conservelor cu data de expirare pe eticheta, doar recenti… Omul recent este omul care, oricat timp ar trece peste el si oricata vreme l-ar slefui, tot rudimentar ramane. Pentru ca acest tip uman nu se mai poate sprijini pe existenta vreunui suflet, nici al lui si nici al lumii, el nu mai are resursele de a intemeia nici traditii si nici macar datini. (…) De ce? Pentru ca si-a pierdut prezenta. Omul recent este omul care, dorind sa se sature de toate fenomenele lumii (…) s-a trezit intr-o buna zi ca nu mai este decat un epifenomen al curgerii, scurgerii si prelingerii lor” H.R.P

    00
  45. Claw, lumineaza-ma si pe mine, pe baza a ce se bazeaza statisticile ALEXA ? Aaaaa… pe baza unui toolbar, ce tare! Unii chiar sunteti porniti impotriva eMag si aruncati in fata rahaturi irelevante gen captura de pe Alexa.com

    Singurul care a inteles cat de cat mecanismul zilei de Black Friday e Cristi cu care sunt total de acord.

    00
  46. Si totusi unele produse au avut o reducere semnificativa.

    Am comandat un TV LG 32LK450 de la eMag la 999 Lei.

    Pentru comparatie, asta era pretul la alte magazine:

    (vineri cand cautasem cel mai mic era 12.5mil la magazine online dubioase)

    Acum, oricum o iei, reducerea a fost de cel putin 2mil fata de pretul de lista, ceea ce a fost oarecum bine.

  47. @pig – Yeah, am vazut. Doar ca ai bagat si tu citate angoasate, asa ca nu puteam sa te iert. Ar fi fost ipocrit, nu ?

    00
  48. @Zoso: Luam cazul lui Arhi, care isi publica statisticile pe blog. In septembrie a avut 112.000 unici ce inseamna o medie de ~4000 de unici pe zi. In topul Alexa e pe locul 74, o performanta de invidiat, alaturi de traficul foarte bun.
    In realitate un site cu 4000 de unici pe zi nu intra in top 400 cele mai vizitate siteuri din Romania.

    Pe scurt, Alexa e un indicator de trafic destul de imprecis si nu ar trebui adus ca argument intr-o discutie asa cum a facut Claw. Cineva trebuie sa explice lucrurile astea ca altfel apar jurnalisti care le iau de bune. Nu m-ar mira sa vad maine intr-un ziar statistica aia de pe Alexa.

    00
  49. c3, avea spoiler pentru offtopic! :)

    00
  50. @Radu Apostolescu: Era ceva frumos eMagul, cand exista si forumul. De cativa ani sunteti suedeji. Numai oferte pentru prosti aveti, tzepe.

    Cei mai tari au fost aia de la PCGarage, cu reduceri de 1-2 lei. Evomag or fi vandut in plm ceva? ca toata ziua au avut site-ul picat.

    00
  51. Am citit pe nu stiu ce site ca astia de la Emag vor sa inregistreze Black Fri(er)day la OSIM. Iar Flanco a inceput o campanie din seria ,,TVA-ul inapoi,, sub forma de voucher pe care il poti folosi la anul , etc, etc – un regulament cretin ca de obicei. Nu s-a saturat de bisnitzareala din weekend ( reducerea de 30% a fst doar pe eticheta – pretul vechi fiind marit artificial cu 30% ).

    Se pare ca exista o masa mare de clienti retarzi dar si o nesimtire fara margini a baietilor astia de la Asesoft, Emag, Flanco.

    00
  52. Domnule Radu Apostolescu si stimati cititori,
    Urmaresc in general discutiile din online fara a interveni si a intra in polemici. De data aceasa voi face o exceptie.
    Eu fata de emag am un atasament datorita experientelor placute din trecut.
    Au mai fost chestiuni care le-am raportat atunci cand nu au fost conforme parerilor si convingerilor mele. Daca va aduceti aminte la lansarea blogului emag , chestiunea legata de designerul initial al temei.
    Dar, toate s-au remediat intr-un fel, sau mi s-a explicat atunci cand am deviat de la traseu
    Nu o sa discutam simpatia mea fata de un retailer din online sau altul ci o sa discutam date exacte si stricte.
    @Zoso a punctat bine la modul general ca atunci cand cumperi un produs, nu are rost sa tipi pe urma ca ai fost jefuit. Cumperi in deplinatatea facilitatilor mintale si iti asumi responsabilitatea. Daca tot te dai mare internaut si surfer pe online, atunci stii cam care e cota.
    In plus, cine vrea sa verifice, exista google cache. Da! Il iau ca etalon de control atunci cand am dubii cu privire la o reducere in cazul discutiei noastre.
    Urmand linkul https://www.emag.ro/guide/black-friday am ales la intamplare chiar Laptop Asus K53SC. Eu zic sa ne uitam la performantele acestui laptop , care nu sunt deloc de neglijat. Hai sa fim seriosi : 2549 ron cu configuratia asta…e putintel. Zic.
    Hai sa luam newsletterul cum ziceam. Pret standard 2549ron. Pret la reducere 1999 ron. E o afacere mai mult decat buna. Nu ma mir de ce e stoc epuizat. Si sa nu spuna cineva ca laptopul asta e uzat moral. Daca si asta e uzat moral, inseamna ca doamne iarta-ma aveti servere prin casa si wifi la buda.
    Bun. Analizam google cache din 12 Nov 2011 22:56:11 GMT !!! Care era pretul? Tot 2549 ron.
    Asadar, nu iau apararea nimanui. Nu ne apucam acum sa facem pe detectivii. Eu ca cititor am vazut un conflict de idei in articolul asta. La invitatia dlui apostolescu am luat un produs. Am comparat cu preturi din trecut si are dreptate.
    Deci….despre ce discutam pana la urma ?

    00
  53. Later edit : Pe Altex.ro e 2599 si pe avantajmarket.ro e tot 2599. Deci chiar si la pret standard, pe emag e mai ieftin cu 50 ron….

    00
  54. claw : daca taceai filosof ramaneai… exista sute de directoare cu alexa rank sub 50k care nu au mai mult de 1000 unici pe zi… singurul lor merit este ca unicii aia sunt indieni care submit linkuri si probabil au toolbaruri instalate la greu… care, desigur, trimit statistici catre alexa…

    http://media.tumblr.com/tumblr_loyadoXhlU1qjzbwe.gif

    00
  55. Cel putin unele preturi chiar au fost reduse, fiind si sub preturile de Amazon.de de exemplu. La altele probabil s-or fi facut romanisme cu reduceri false dupa ce ce in prealabil preturile au fost umflate.
    Ce se poate reprosa clar este lipsa de stoc si caderile site-ului.
    Cred ca intra la inselaciune sau dol faptul ca maresti niste preturi ca se le poti scadea artificial, ambele discutabile in instanta. Mi se par de prost gust aceste mariri ca sa para reducerea mai mare, care profita de prostia umana si de naivitatea cumparatorilor care chiar cred ca e ceva real. Dar asta e o tehnica veche folosita in IT, impreuna cu cea care iti vinde drept discount o cifra calculata cu regula cu care se se determina adaosul.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile