Cam cât de receptivi sunt românii la schimbare

În zonă am o stradă cu sens unic. Strada e cu sens unic de minim 10 ani, și totuși oameni intră pe ea în ciuda semnelor. Și mă uit la ei uneori, nu sunt toți tâmpiți sau femei, unii sunt în toate capacitățile mintale.

Domne, dar strada asta nu era așa, am trecut eu pe aici în 86, serios, era cu dublu sens.

Când s-a făcut strada asta așa? Ce naiba, am fost săptămâna trecută, nu era cu sens unic.

Tot prin zonă e o parcare care s-a reorganizat. Deși liniile noi sunt clare pe asfalt, oamenii continuă să parcheze cum parcau, pentru că…mereu am parcat așa. Ce dacă s-au pus linii noi, mai bune, mai eficiente, noi mereu…

 

Și te uiți la ei și te întrebi dacă sunt în toate mințile. Și apoi le dai exemple bune, logice, umane, pe înțelesul lor, și nu rezonează.

Pentru că, dacă mereu s-a făcut așa, de ce să schimbăm? Aveai telefon acum 10 ani? Nu. De ce n-ai rămas așa? Păi, pentru că trebuie să ținem pasul. Ah, și cu noile schimbări nu? Doar cu ce ne place?

 

Ca funfact, zilele trecute, îmi bate la poartă un cuplu pe la 50 de ani, care încercau să își găsească niște prieteni. Nu erau pe ciordeală, erau prea bine îmbrăcați și vorbeau prea frumos pentru asta. Povestea lor: acum 15 ani veniseră în vizită o singură dată la tipul care deținuse casa asta la un moment dat și acum voiau să treacă pe la el să vadă ce mai face. Ziua. La amiază. Fără un telefon în prealabil.

film-a-shock-to-the-system-3

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

60 comentarii

  1. acu’ 15 ani lumea se vizita, în general, pe neanunțate, nu erau telefoane și facebook sau whatsapp să ții legătura, te trezeai cu oamenii că treceau pe la tine, chiar dacă te văzuseră o singură dată în viața lor, orice zi era prilej de socializare: era sântămăria? pac, vizită! aveai o casă cu grădină unde se putea bea un spriț la umbră? pac, vizită!

    • Plm….lumea inca face asa. ce conteaza ca poate doarme copilul, sau ca esti la masa. Toata lumea, drepti! au venit in vizita

    • scoteai steagul ungariei pe balcon? pac, vizită

    • acum 15 ani nu erau telefoane?

    • Acu 15 ani toată lumea și mamele lor aveau telefon mobil, era 2002, nu 1992.

    • @ovi sirb. Toata lumea avea telefon mobil in 2002? Poate in sua. In perioada aia cn avea mobil dadea bipuri. Atat de scump era sa vorbesti. Mor de astia care traiesc in bula lor si cred ca toata lumea e ca ei.

    • Aproape toata lumea are telefon in casa de zeci de ani. Sa mergi neinvitat undeva nu are treaba cu tehnologia ci cu proasta crestere. Am rupt prietenii dintr-un motiv similar, se gaseau altii sa imi faca program fara sa ma intrebe.

    • Ati picat toti in capcana :D Rezistenta la schimbare. Acum 15 ani veneai neanuntat, ca nu aveai Whatsapp. Acum ai, deci trebuie sa anunti.

    • acum toata lumea sa uita pe fb si nu mai trece in vizita… traficul e infernal iar noi suntem prea obositi…. si marmota invelea ciocolata in staniol.

    • Raspunsul corect era: du-te dom’ne de aici, eu stau aici de cand m-am nascut, ai gresit adresa. Nu a stat nini un Xulescu aici, casa asta e facuta de bunicul.

    • @Rami -> te ai basicat aiurea:
      ” 2002 – telefonie mobilă vs. telefonie fixă: 1 – 0

      Cu un total de aproape 4,5 milioane de utilizatori (din care 2,33 milioane ai Connex, 1,84 milioane ai Orange, 292.000 ai Cosmorom și 27.300 ai Zapp), telefonia mobilă depășea telefonia fixă de la Romtelecom în număr de clienți.”
      Aproape un sfert din pop tarii si probabil peste 60% din urban.
      P.S. eram in primul an de facultate si nu cred ca era vreun coleg de camin sa n aiba o caramida de telefon… cam pe atunci sau in 2003 s a lansat si oferta „CENT” si abonamnetul era pe la 5-7 dolari din cate mi amintesc. Dar da, nu se compara cu prezentul, cand si asistatii social au minim 2 smartphone…

    • io nu știu cum ați obișnuit voi să socializați, sau ce vă mai amintiți voi din copilărie, dar vizitatul ăla avea niște reguli clar definite (poate la fel de bine definite ca ale caselor regale :D ): niciodată nu venea cineva la tine dacă nu erați în rapoarte sociale de egalitate (bani, servicii, contra-servicii), sau dacă nu avea ceva de oferit la schimb (serviciu sau cadou), așa că persoanele alea de 50 de ani fie erau pe picior de egalitate socială cu individul respectiv, fie aveau ceva de oferit, nici rudele nu vin la tine după 15 ani aiurea și în nici un caz cu mâna-n fund – sau poate erau hoți

    • @tu pens, Marius: unii oameni fac asa, nu e o regula generala. Mie mi s-a intamplat recent cu rude apropiate pe care nu le vazusem de ani de zile dar care se gandisera ca o sa imi faca oricum placere sa ii revad. Nu tineam legatura deloc si nu aveau nr. de tel, adresa de mail etc. si nu foloseau Feisbucul. Stiau doar unde locuiesc din amintiri de dinaintea GPS-ului.
      In schimb tin minte ca in copilarie mai picau rude sau cunostinte de-ale parintilor pe neveu. Si dupa ce plecau bombanea taica-meu: „Nu puteau si astia sa trimita o telegrama ca vin!” Pentru cei mai tineri dintre noi, telegramele erau un fel de SMS-uri pe hartie pe care le primeai in posta.

    • @alex lumea nu te caută aiurea, vine când are nevoie de ceva

  2. Dar ce sa mai zici de cei care inca zic ca au dat 5 milioane pe un tricou?Sau ca o paine e 10.000.?

    • Daca zic 5 milioane pe tricou si 10.000 o paine eu sunt fericita. Dar sunt unii care zic 50 de lei si vor sa zica 50.000 lei, ceea ca inseamna 5 afurisiti de lei de cca 10 ani.
      Si eu fac triputulupuri si flic-flacuri mentale sa-mi dau seama ce vor sa spuna. Mai ca-mi cine sa le zic sa spuna: bancnota verde, rosie, mov.

  3. Si pana la urma Felices los 4?

  4. Ok, se subînțelege că trebuiau să se anunțe şi poate chiar au sunat pe nr.ăla de Romtelecom dar tu ai Digi mobile şi nu le-ai răspuns.

  5. Și la mine pe stradă au pus un sens unic. Iar șoferii din zona au două optiuni:
    1.Fie să meargă 50 de metri pe contrasens.
    2.Fie să respecte toate indicatoarele și să ocolească 1 km prin trafic și străzi cu gropi.
    Ghici ce aleg?

    • Era o discutie asemanatoare, legata de alei pietonale, daca le faci aiurea, oamenii merg pe iarba pe drumul optim. Asa si aici. Soferii da, au o vina, ce cauta pe interzis? Dar si administratorul drumului, nu gandeste inainte de a pune semne de circulatie.

    • Sensul unic se introduce de obicei cand, datorita masinilor parcate de o parte si de alta a strazii, nu mai are loc sa treaca decat o masina. Daca nu respecti semnele creezi un blocaj de toata frumusetea. Si cei mai enervanti sunt aia care merg pe contrasens si au pretentia ca cei care merg legal sa se dea la o parte din calea lor.

  6. Era sa-mi pierd carnetu’ asa – strada pe care faceam la dreapta spre casa tocmai se schimbase cu sens unic. Voinicu’ face dreapta si, hopa, dupa colt, politia! Cat pe ce sa raman fara carnet. Pana la urma a contat ca eram din zona si semnul se schimbase de 2 zile.

    Ce vremuri, te oprea politia pe strada, te intreba de trusa, luam si amenda pentru viteza pe Lunga ..

    • În Brasov nu sar de 60km/h și mă uit la toate intersectiile dupa Godină! :)

    • Luasem un taxi o data si trebuia sa trecem printr-o intersectie in care se montase recent semafor. (inainte am fi avut prioritate). Si taximetristul, obisnuit de ani de zile cu randuiala veche, a trecut pe rosu fara nicio jena, era sa ne trosneasca unul care circula regulamentar. Si i-am atras atentia ca a trecut pe rosu. „Care rosu dom’le ca aici nu era semafor, n-ai vazut dumneata bine. Vezi daca esti sofer de duminica, eu stiu strazile astea pe de rost.”
      Un coleg de serviciu venea la munca zilnic cu masina si trecea peste o linie de tramvai care, din cauza unor lucrari pe o strada vecina, era dezafectata de ani de zile (santiere care nu se mai terminau, ca in Romania). Si el era obisnuit sa treaca pe linia de tramvai ca prin branza. Si in prima zi cand au repus linia in functiune l-a lovit tramvaiul. El a scapat dar masina a fost dauna totala.

  7. Multi sunt comozi si creierul face totul pe repeat.
    Exemplu: Discutam cu un coleg de noul meu job. Tocmai mi-am dat demisia si plec la alta firma. El face cam o ora pana la munca folosind masina. La noua mea firma ar ajunge in 10 minute pe jos. I-am spus ca daca vrea il pot recomanda pe viitor. Raspunsul lui:” Nu vreau ca n-am chef de lume noua si m-am obisnuit aici” Adica 100 de minute economisite pe zi si 2000 lei in plus la salariul nu reprezinta motivatie suficienta pentru el sa-l scoti din zona de siguranta.

  8. acum 15 ani in vizita serveai musafirii cu dulceata. la o farfuriuta d’aia mica cu lingurita
    hehe ce vremuri.
    scoteai fata la o racoritoare :)))))))
    exista tec

  9. Buna, sunt Cosmina Pasarin si vreau sa văd daca aspersoare tale din grădina pot fi folosite pentru un concurs de tricouri ude pt mine si 10 prietene ale mele!

  10. „Salut! De 15 ani nu am mai trecut pe la tine. Dar ce te-ai schimbat, zau asa. Sa nu te recunosc!”
    Cât de tare era să se întâmple asta? 😀😀

  11. E ca in bancul ala cu copiii care stabileau care are tatal cel mai tampit. Ieri o doamna in fata mea conducea relaxata masinuta si la un moment dat incetineste, pune avariile si apoi face dreapta si se parcheaza. Nu am stiut cum sa reactionez. Acum doua zile eram tot pe sosea si domnul din fata pune avariile si face dreapta pe o straduta. Un sens unic e nimic, practic omul care intra pe sens unic e cel care da sensul.

    • Bine ca a parcat pe dreapta – in ultimele doua luni vad tot mai des masini (indiferent ca sunt mari, mici, scumpe, ieftine) care se opresc in mijlocul drumului, pun avariile si aia e.

      > Un sens unic e nimic, practic omul care intra pe sens unic e cel care da sensul.

      Mai nou regula asta se aplica si la pietonii de pe carosabil – sar pe strada, fug pana la jumatate dupa care gata, mers ca prin parc.

  12. @zoso – se spune „rezistenti”, nu „receptivi”.

  13. Ii doare in cur. Se merge pe principiul mie sa-mi mearga bine, de restul nu ma intereseaza. Sau al doilea principiu sanatos in viata: „fa pe prostul daca vrei sa-ti mearga bine”.

  14. Exemplu: str Vasile Lascar din Bucuresti. Parcare amenajata frumos pe dreapta acum vreo 4 ani. Lumea parcheaza pe stanga sau pe trotuar ca asa s-au obisnuit ei.

    https://www.google.ro/maps/@44.4499215,26.1118015,3a,75y,347.94h,88.7t/data=?dg=dbrw&newdg=1!3m6!1e1!3m4!1suCJxF4n39xxBHXllIdkfew!2e0!7i13312!8i6656

  15. 2 zone interesante din brasov, ambele care au ceva cu parcarile si liniile trasate

    https://www.google.ro/maps/@45.6535106,25.6092846,3a,75y,158.92h,86.39t/data=?dg=dbrw&newdg=1!3m7!1e1!3m5!1sqf3_DjZcnuk8pJ2cCU3dDw!2e0!6s%2F%2Fgeo2.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3Dqf3_DjZcnuk8pJ2cCU3dDw%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D67.145226%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i13312!8i6656

    in fata la unicredit din zona mesota, au trasat niste linii de parcare in dorul p***, daca cineva ar face cum apare pe asfalt , ar ramane cativa blocati prin parcare

    a 2a este o strada foarte interesanta unde „un grup” a batut sistemul, primaria a trasat niste linii pentru locuri de parcare pe care le-au scos la licitatie – nimeni nu a vrut sa inchirieze vreun loc, si ca sa nu spuna primaria ca parcheaza ilegal pe locurile respective, au decis sa parcheze peste drum :)
    enjoy: https://www.google.ro/maps/@45.6576882,25.6054397,3a,57.6y,279.56h,92.01t/data=?dg=dbrw&newdg=1!3m7!1e1!3m5!1sLmAC9lidjmV22e6jiJwRCg!2e0!6s%2F%2Fgeo2.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3DLmAC9lidjmV22e6jiJwRCg%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D321.80173%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i13312!8i6656

  16. Apropos de cuplu, se vede ca nu ai citit nuvelele fantastice ale lui Mircea Eliade. Transcenderea in timp si spatiu si toate tripurile alea… Era misto sa fi spus ca tu esti tipul de acum 15 ani si sa te miri ca ei nu te recunosc.

  17. In medicina exista o expresie de genul :” diaree rebela la tratament” adica mai simplu spus nu trece chiar daca te indopi cu medicamente. Asa si oamenii, sunt rebeli la schimbare (tratament)…..

  18. In sectorul agricol se vede cel mai bine.

  19. Schimbarea as face cu legi…dure! La ce marlanie si melteni colcăie pe meleagurile noastre, asta e singura solutie. Sau ca in America, liber la arme si lăsat la aerisire câțiva ani. După aceea să vezi ce iti vezi de treaba ta daca ai grija sa nu te intoxici cu niste plumb de la oricine il calci pe bataturi

  20. NOU
    #53

    Cu schimbarea e greu… ii vezi parcand pe trecerea de pietoni, pe locurile speciale, pentru persoanele cu dizabilitati… le spui ca nu e bine ce fac, le arati ca pot parca ceva mai incolo, dar nu frate! ei acolo vor si bine ca esti tu destept sa le arati asta, dupa care incep sa confunde amabilitatea cu prostia si o dau pe grobianism. Unii chiar nu arata ca si cand ar fi crescut in padure, par putin educati, spalati, dar cred ca de cele mai multe ori doar pe creier. Argumentele logice si de bun simt se pierd in fata celor mai multi care sufera de mania persecutiei si sar ca arsi pentru ca ti-ai permis tu, un ala (nu stiu nimic despre tine, dar au ei o idee fixa, cum ca esti insecta pe langa ei!). Daca atragi atentia unui politist (rar de tot asa coincidenta) vizavi de comportamentul lor, deja treaba devine grava: blesteme, urari de toate alea, ca nu puteai sa iti vezi de treaba ta… In fine, nu vor din simplul motiv ca nu li se intampla nimic de cele mai multe ori si asta le creeaza o senzatie de tipul „cine’s eu in fata mea!”.

  21. Cred ca sunt mai putini receptivi la schimbare odata cu inaintarea in varsta

  22. Sa-mi bag ranga daca inteleg legatura dintre Michael Caine si neputinta romanului de a se schimba..

  23. Acum 35 ani cand faceam eu scoala ne invata la ora de dirigentie ca dupa orele 20.00 nici la rude de gradul I nu deranjezi cu telefonul. Nu mai zic de vizite.Ne invata că sa dai mana cu o persoana este o onoare,acum toti posesorii de maini moi ti-o intind zilnic si mi-e mie rusine sa-i spun ca cel mai varstnic intinde primul mana.Ne mai invata la 14 ani cum urci o lady in autobuz si cum o ajuti sa coboare,ca e o mica mare diferenta.Si tot la anisorii aceia ne invata ca in crâjma intra posesorul de palarie primul,daca e insotit de o lady.Ne invata ca pe trotuar circula aproape de carosabil pietonii care merg invers decat masinile care circula langa bordura. Multe ne-au invatat.S-or fi schimbat regulile de politete…s-or fi anulat…pate exista o explicatie insa eu nu sunt in posesia ei.

    • Mie.mi convine ca nu se mai tine cont atat de strict de regulile astea de politete in viata de zi cu zi. Sunt o corvoada deseori, nu simti si n.ai chef sa faci unele lucruri, dar trebuie ca doar asa scrie la carte. Atata timp cat fiecare face ce vrea fara sa deranjeze pe altul si stie ca libertatea lui se incheie unde incepe libertatea altuia e ok.

  24. Dacă nu ai telefon să-ți trimită scrisoare, cu Poșta Română, dar să nu vină neinvitați.
    Mai ales să mă trezesc cu neinvitați din alt oraș. Cu neamurile neinvitate e și mai rău.

  25. au trecut imediat 30 ani de la revolutie si lumea tot PSD voteaza. asta iti zice destul de multe despre oamenii care ii gasesti in trafic.

  26. I-ai poftit inauntru? Par sa fi fost genul de oameni pe care nu ii mai vezi in zilele noastre.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile