Războiul licenţelor telecom se întâmplă acum

ANCOM au amânat cât au putut negocierea pentru prelungirea licenţelor companiilor Vodafone şi Orange, drept urmare aceste negocieri s-au întâmplat azi, decizia finală fiind amânată pentru 28 decembrie, pentru că licenţele expiră pe 31 decembrie.

Citiţi pe larg aici despre asta, e o poveste despre incompetenţa Ministerului Comunicaţiilor şi despre un santaj simpatic, pe care ANCOM îl face împinşi fiind de RDS. 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

42 comentarii

  1. Şi Cosmote ar avea un avantaj, nu doar RDS…

    00
  2. si in cazul asta cosmote isi freaca mainile pentru noi clienti ? numa’ intreb

    00
  3. Are Cosmote din 2003, dar nu cred că îl dezavantajează câteva zile de nesiguranţă… că doar s-a dat liber la portare.

    00
  4. @cristi Da, vor fi si din aia, unii dintre clienti sunt mai dumb decat ai crede.

    00
  5. Discutia este, de fapt, despre dreptul de a face 3G in banda de 900MHz, pentru ca RDS nu are licenta de GSM (asta se va intampla in august) dar si despre reinoirea licentelor de GSM in 900 (care expira pe 31 dec).
    Cosmote are licenta pentru GSM in 900 din 2003.

    00
  6. Pai si ce credeti, ca o sa vina lumea puhoi la Cosmote ca au auzit ei de undeva ca Orange si Vodafone isi pierd licenta? how dumb…!

    00
  7. Ca om care a luat tzeapa de la amandoua, sigur e adevarata vorba aia cu nu belesti ochii belesti pla, ma bucur sincer ca sunt frecati oleaca ridichea. Evident nu e in avantajul niciunui client al niciunei companii sa ramana fara licentze astia, dar parca oleaca de jmotru facut cu ei imi merge la inima.

    00
  8. @zoso – din cate am aflat eu situatia sta cam asa:

    Orange si Vodafone au refuzat sa plateasca din nou 75 de milioane pe licente pentru prelungirea contractului. Oferta lor a fost undeva pe la 30-40% din licenta initiala. Asta in conditiile in care in Europa platesc intre 2 si 3 ori mai mult si in conditiile in care au facut 1.7 miliarde de euro. Asta in conditiile in care in a trebuit sa fie dati in judecata pentru a fi obligati sa respecte reglementarile ANRCTI (actualul ANCOM) privind interconectarea cu operatorii alternativi de telefonie si sa respecte reglementarile privind tarifele de interconectare. Strategia celor doua companii a fost foarte similara cu santajul: daca nu ne dati licenta la cat am oferit noi, lasam oamenii fara semnal si in 2012 e an electoral, cat de bine credeti ca o sa va fie.

    Li s-a cerut inapoi un spatiu pe care il ocupa abuziv. Licenta achizitionata acum 11 ani nu includea tot spatiul pe care il ocupa acum, dar nu le-a dat nimeni peste mana pentru ca nu era nevoie de spatiu ala. Situatia asta a dus efectiv la crearea unui duopol. In sf. ANCOM a decis ca este cazul sa lase si alte companii pe frecventa 900 asa ca li s-a cerut sa se replieze pe ceea ce aveau prevazut in licenta. Li s-a cerut asta de nenumarate ori in ultimii doi ani. In sf., acum au primit un ultimatum.

    Bine, este posibil ca sursele mele sa fie toti niste mincinosi. Totusi, avand la randul meu ceva experienta cu Orange / Vodafone in litigii, imi vine greu sa cred asta.

    00
    • @Maria: incepem cu 75 milioane pentru 15 ani şi ne dăm seama că si restul comentariului e bullshit sau ne oprim aici? come on…

  9. si ne-a fi rau cu inca o companie telecom pe piata? i suspect not…

    00
  10. @Glumetzu
    Hai sa gandim putin mai departe de atat…ANCOM „jmotruieste” doi mari operatori de telecom, ceea ce tie iti aduce satisfactie doar pe nivelul <> right? Tepele pe care tu le-ai luat sunt trecute, nu le mai schimba nimeni si nimic.
    Pe de alta parte, cele 2 companii de telecom aduc bani la buget. Aduc oferte pentru cei 18 milioane de clienti si le ofera servicii pe bani putini (mult mai putini decat in alte tari). Chiar ti se pare o idee geniala sa se intample asa ceva? Oare alte companii care ar vrea sa investeasca in @RO si citesc stirea asta ce cred? Oare cat o sa dureze pana cand Orange, Vodafone & Co. isi baga picioarele si schimba planul de joc? Costurile astea de eliberat banda radio (asta e in articol) o sa se traduca in preturi mai mari pentru tine si pentru mine. Dar da…o sa fie mai cald afara daca ii vedem ca transpira si ei putin, nu?

    00
  11. * replace <> with

    00
  12. Numai treburi murdare se fac în ţara asta. Trec generaţii după generaţii, dar „salvarea” nu mai vine. Să fie oare generaţia viitoare? Cât despre negocieri, nu cred că se va termina pe placul companiilor Orange şi Vodafone.

    00
  13. @Zoso – cifra de 75 de milioane am preluat-o din articolul citat de tine. in Austria Orange plateste 80 de milioane pe 10 ani. In Franta au platit 100 de milioane pe 10 ani. In Spania cam la fel. In Bulgaria, care este o piata la 1/3 din a noastra au platit aceasi suma ca la noi. Care parte din comentariul meu a fost bulshit, daca nu te superi?

    Intra aici: http://www.ancom.ro/litigii-naintate-ancom_1271 si uita-te la 2004, ai sa vezi litigiile deschise de operatorii alternativi impotriva Orange si Mobifon (actual Vodafone)…si nu numai, dar acum vb. despre astia. Uita-te la motivatii, etc. si ai sa vezi ca ambele companii au practica in a ignora legislatia sau reglementarile in vigoare. Ca sa-ti faci o idee: tariful de interconectare fix mobil era 4 centi de la mobil la fix si 12 centi de la fix la mobil. Cu alte cuvinte, pentru a termina minute in reteaua unui operator fix, Orange/Mobifon plateau 4 centi, pentru a termina minute in retelele mobile, operatorii alternativi plateau de 3 ori mai mult. Am participat la o parte dintre acele litigii din partea a 2 sau 3 operatori alternativi. Unuia dintre ei Orange a suspendat la un moment dat unilateral acordul de interconectare. Explicatia: trimeteau prea multe minute si lor li se parea suspect. La litigiu, Radu Tudorache, la acel moment director al departamentului economic, care prezida litigiul, le-a cerut niste dovezi ca traficul este excesiv. Stii ce a raspuns o proasta de la Orange? Ca au tot dreptul pentru ca nu e normal sa li se faca concurenta…..deci da, Orange si Vodafone sunt niste minunati, curati si uscati.

    @jenel pe fostul site al ANRC existau inclusiv elementele desecretizate ale licentelor Orange si Mobifon. Din pacate acum nu mai exista. La un moment dat le-am citit si m-a mirat ca noua ni s-a raspuns de la ANRC ca nu exista spatiu pe 900, in conditiile in care conform licentelor, cei trei operatori (de fapt cred ca erau 4 la data respectiva, daca nu ma insel si Suntel avea ceva spatiu, dar nu-mi aduc aminte bine) nu ocupau tot spectrul. Ni s-a explicat, neoficial, ca banda este efectiv impartita intre operatorii aia si acum faptul e consumat, nu au cum sa ii faca sa se replieze ca au amenintat ca vor dubla si tripla preturile pentru consumatorul final, etc. Acum e posibil ca partea a doua sa fie bulshit, eu repet doar acea explicatie pe care nici macar nu am auzit-o cu urechile mele. Dar de prima parte, aia cu calculul, imi aduc aminte destul de bine. Deci…da, eu

    00
  14. Alex de acord trecem peste. La mentalitatea romanului de a rupe cu sms-urile imbecile de sarbatori, celebrul „Fieca” crezi ca locul lor va ramane liber? Nu cunosc piata telecom si nici nu m-au interesat detaliile, dar banuiesc ca din moment ce isi permit sa trateze cu fundu mii de clienti au profituri frumusele. Si nu, nu am o mentalitate tembela gen angajatii Dacia ca tot sunt pe-aci pe-aproape,: firma trebuie sa-si imparta profitu cu angajatii, ci doar vreau sa existe corectitudine fata de toata lumea, concurenta, clienti, stat.

    Daca se adevereste ce spune maria cred ca actiunea ANCOM vine tocmai in sensul corectitudinii.

    Pe de alta parte la un lucru ma gandesc: daca nu aparea concurenta ramaneam cu 5 minute aproape gratuite, care de fapt erau aproape 4 si care puteau fi vorbite in zilele impare de duminica intre 23.57-23.58

    00
  15. @Maria: gresesti grav, in special la partea cu „ocupatul abuziv”.
    Au platit licenta, dupa care au trebuit sa cedeze din spatiu pentru a le face loc si alora de la Cosmorom (care initial erau exclusiv in 1800MHz). Acum ar trebui sa le cedeze din spectru celor de la RDS doar pentru ca si ei vand telefonie, nu?
    Asta in conditiile in care RDS a licitat si adjudecat in perfecta cunostinta de cauza o licenta de 3G (nu GSM) in banda de 2100MHz. Dar, ma rog, prost nu e cine cere.
    Avem de-aface cu un caz clar de incompetenta din partea institutiilor statului, mie imi miroase si un pic de ungere din partea lui erdeesh, dar s-ar putea sa ma insel, dracu’.

    Asa, ca gluma, rds-ul de-aia nu facea clienti, pentru ca nu aveau cum sa faca 3G in banda de 900, stii? :) Ei care dand gratis telefonie sunt tot pe ultimul loc.

    00
  16. Semnaul la RDS e de cacat, daca intru in baie cu telefonul moare de tot, iar daca nu sunt la fereastra e in coma.
    Vodafone si Orange sunt niste capuse care sug profituri nete de aproape 1 miliard de euro pe an fiecare, asa ca e cazul sa mai fie si pusi la plata. Si sunt niste companii de cacat care au angajati spalati pe creier, o „prietena” mi-a dat unfriend pe facebook pentru ca „denigram” compania la care lucra. Bine, fata era cam proasta, credea ca facebook e doar pentru parerile ei iar idea de socializare insemna ca toata lumea sa fie de acord cu postarile ei.

    00
  17. @maria, spune-ne si unde lucrezi ca din raspunsul de mai sus reiese ca esti tot in domeniul telecom.
    in al doilea rand, datorita autoritatilor care nu au fost capabile sa elaboreze niste norme si reglementari din timp, celor 2 operatori li se cam pune pumnul in gat: o data cu expirarea licentelor si apoi cu eliberare spatiu pe frecventa de 900 mhz intr-un timp f scurt (poate intra cineva cu cunostiinte tehnice in domeniu si explica cam ce inseamna exact eliberare de spectru pe frecventa 900 mhz; si nu neaparat financiar dar mai ales cat ar dura).

    00
  18. E complet irelevant ce zici tu acolo. Nu discutam concurenta sau corectitudinea companiei/deciziei.
    Eu zic doar ca ANCOM, ca institutie care reprezinta statul roman are un comportament de rahat. Daca Orange/Vodafone au practici neloiale care pot fi demonstrate, ar trebui ca ANCOM sa scoata public informatiile astea si sa fie penalizate companiile. Nu sa amane sedinte, si nu sa lase evenimente de genul asta (inoirea de licenta) pe ultimele 2-3 zile. Pana la probe contrarii, cele doua companii aduc contributii serioase la bugetul de stat si ofera destule locuri de munca. Deci e normal ca statul, si implicit reprezentatii sai sa se poarte cu un minim de respect…ceea ce fac ei acum e complet neprofesional.
    Iar legat de asa-zisa bataie de joc fata de clienti, cred ca principala cauza este incompetenta si nesimtirea angajatilor, carora pur si simplu nu le pasa. Recunosc ca astea deriva din faptul ca li se ofera un salariu nesatisfacator (cel putin din pctul lor de vedere) si nu au un trainning corespunzator. Dar si din mostenirea noastra culturala.

    00
  19. Să înţeleg că unii chiar îi plâng pe cei doi giganţi (din RO) că rămân fără semnal?

    Problema nu e complicată deloc (spatiu de antene GSM şi chiria lor plus cota de piaţă). Semnalul pe 900MHz este uşor de amplificat, necesită un minim de antene. Antenele existente de GSM de pe blocuri pentru care s-au incheiat contracte de chirie de 500-800 euro, daca ai veni acum sa pui o antena gsm pe bloc (ca s-au inasprit legile) trebuie sa ai acceptul tuturor vecinilor ceea ce ma face sa cred ca si chiria creste simtitor pentru a mitui pe cei ce nu vor.
    Toate telefoanele de pe piaţă au frecvenţa GSM 900MHz. 2100 MHz mai rar. Un dual SIM în care să pui o cartela de RDS si alta de Vodafone costă de te rupe faţă de un dual SIM de Cosmo si Orange de exemplu.

    Şi acum dacă eu si Gigel suntem cei 2 vânzători din sat de ce am accepta să vină şi Ionel să fie vânzător? Dar de am accepta să vină şi Vasile? Profitul nu scade?

    00
  20. Nu mai lucrez in telecom de niste ani buni, dar am inca prieteni care lucreaza si la cei doi operatori, si la RDS si la ANCOM :). Intamplarea face ca ne-am intalnit la o cafea acum cateva zile si asta a fost unul din subiectele discutate. Cat despre ocuparea unui spectru mai mare decat in licenta, evident ca s-au dat niste spagi. Faza este ca pe de-o parte ANRC nu avea nici o modalitate de atac a situatiei in lipsa unor norme metodologice si a legislatiei, pe de alta parte nici sefii ARNC/ANCOM nu faceau nici un fel de efort sa schimbe situatia. Acum insa situatia s-a schimbat. Fie cei doi operatori nu mai cotizeaza la cine trebuie, fie nu cotizeaza cat trebuie fie cotizeaza cineva mai mult, fie chiar nu mai e loc de intors. Faza este ca li s-a cerut de ceva vreme sa elibereze ce au ocupat in plus, raspunsul a fost…da, sigur, maine. Dar si solicitarile veneau cu hai mai flacai ne miscam si noi mai cu talent?

    Si apropo de cei doi operatori: imi aduc aminte ca prin 2007 sau 2008 cand s-a inceput implementarea localizarii apelantilor la 112. Ambii operatori s-au dat cu popoul de pamant ca ii costa sa implementeze, ca nu se poate, ca trebuie, ca hau ca mau. V-ar distra sa stiti ca echipamentele lor si softurile folosite au default aceasta capabilitate? Cam asta e comportamentul celor 2. De asta mi se pare mai plauzibil ce-mi spun amicii mei despre plata licentelor decat ce scrie in ZF.

    00
  21. maria, chiar crezi ca daca te duci la un operator sau la orice firma si-i spui sa faca ceva, fara sa ai in spate o justificare oficiala(lege, reglementare, etc) el se va apuca sa implementeze?
    sunt doar niste vorbe si atat.

    00
  22. @maria: treaba e asa: in 97 erau trei operatori de telefonie mobila: telemobil (suntel) in 450MHz si Connex/Orange in 900MHz. La astia doi, statul le-a dat voie sa faca telefonie mobila in schimbul sumei de 75mil pentru 15 ani, de caciula, alocandu-le banda (spectrul) de 900MHz in parti egale.
    In 1999 Cosmorom a cerut o licenta de telefonie mobila de la stat, si i s-a dat, in banda de 1800Mhz, care i-a si fost alocata in intregime, oricat de stupid ar suna asta.
    Dupa 4 ani, in 2003, Cosmorom a cedat o parte din banda sa din 1800 catre Connex si Dialog, primind in schimb o bucatica in 900.
    Treaba cu benzile sta cam asa, in linii mari: cu cat frecventa este mai mare cu atat tre’ sa te „vezi” mai bine cu celula.
    Acum RDS ar vrea si ei o felie din banda zemoasa din 900, dar ei nu au ce sa ofere, ba chiar considera ca ar fi dreptul lor…
    Pe de cealalta parte licentele astea au si ele treaba lor, cele de GSM sunt diferite de cele de 3G, asa ca statul o sa faca o licitatie in august pentru a permite detinatorilor de licente GSM in 900 sa ofere si 3G in aceeasi banda, acum serviciile 3G functionand doar in 2100.
    In alta ordine de idei, aia doi mari au avut impreuna o cifra de afaceri de 1miliard si nu profit, nu confundati.

    00
  23. Maria, baietii aia ai tai cu interconectarea faceau ceea ce in limbaj de specialitate se cheama bypass international, iar pe romaneste se cheama frauda. Iar tu stii bine asta. Daca aia doi – Vodafone si Orange – sunt mari si fac bani, asta nu inseamna ca trebuie sa se lase jumuliti de oricine, ca la profitul lui Vodafone sau Orange nu se cunoaste ca le fura un operator mic vreo 50.000 de euro cu trafic ilegitim, care – surpriza – vine cu duiumul in fiecare noapte intre 2 si 3 dimineata, iar ziua e ca si mort.
    Iar pe sursele tale nu mai conta asa de mult. Cand spui ca Vodafone si Orange n-au mai vrut sa ofere decat 30 – 40% din suma licentei initiale, poate e bine sa stii ca nici macar nu s-a ajuns acolo cu licitatia.
    Iar cand compari taxele de utilizare a spectrului din alte tari poate e bine sa stii ca nu exista doua tari in Europa care sa aiba acelasi model. E o combinatie intre taxa de licenta initiala si taxele anuale de utilizare a spectrului licentiat.
    Pe scurt, telecomul e ceva mai mare si mai complicat decat litigiile tale din telecom.
    0lister, patinezi cu gratie pe marginea logicii.

    00
  24. Daca ar fi facut bypass international s-ar fi numit intradevar frauda. Problema este ca nu era vorba de bypass. Li s-a cerut sa prezinte grafic de trafic primit. Au refuzat. Pur si simplu au spus nu. Am adus noi graficele noastre care aratau trafic constant pe parcursul zilei. Mai mult in timpul litigiului li s-a solicitat sa aduca dovezi, adica MSRN-urile folosite pentru rutarea apelurilor frauduloase. Chestie pe care nu au vrut chef sa o faca pe motiv ca…pitong. La un moment dat chiar au recunoscut ca datele respective nu arata frauda…stii de ce nu? Pentru ca NU ERA. Era vorba de un serviciu lansat nou cu un succes extrem de mare. Si totusi a fost nevoie de aproape un an de litigiu pentru ca operatorul respectiv sa accepte sa respecte contractul pe care il semnase.

    Din cate stiu eu faza de ofertare s-a terminat deja de anul trecut, dupa care au urmat runde interminabile de negociere intre parti. Tu chiar crezi ca partea de negociere se face acum, intr-o saptamana? Imi spui sa nu compar….la noi este un flat fee. In alte tari, pe langa acel fee mai apar si taxe anuale, etc. Si totusi cam toate celelalte tari au partea fixa mai mare decat noi? Gindeste-te la asta. Suntem o piata foarte mare si foarte banoasa. Si totusi cei doi operatori nu sunt dispusi sa plateasca nici jumatate din ce platesc in Bulgaria de exemplu.

    @jenel, eu am venit ceva mai tarziu in businessul asta, cam prin 2000. Imi aduc aminte ca am citit foarte clar de hard limits pentru spectrul utilizat in licentele celor doi. Imi aduc aminte si ceva gen specificarea conditiilor in care se poate folosi un spectru mai larg si conditiile de repliere, dar nu imi aduc aminte in care dintre documente: ale lor sau ale Suntel sau ale Cosmorom. Deci o specificatie exista. Din pacate, ARNC nu prea avea ce sa le faca daca ocupau mai mult. Si in asta consta de fapt problema. E ca si cum ai spune furtul e ilegal, dar te las in libertate pentru ca nu am puscarie.

    Un lucru e clar, o concurenta mai mare inseamna tarife mai mici sau servicii mai bune pentru consumatorul final, adica noi.

    00
  25. Maria, cati oameni trebuie sa iti spuna aici si cat de dur (majoritatea au fost delicati) ca informatiile tale despre subiectul postului sunt in cel mai bun caz aproximative, iar pe alocuri pafariste ?
    In Romania nu e flat fee pe spectru. And that’s a fact.
    Iar aia cu consumatorul final e de asemenea mai complicata decat poti tu sa vezi. Vodafone si Orange ofera pe orizontala si pe verticala vreo 15.000 de locuri de munca in tara asta si platesc impreuna taxe si impozite intr-un an cat a platit RCS RDS in toata istoria lor de telefonie mobila data de-a moaca. Ca jurista ar trebui sa stii ca cross-subsidizing e interzisa de Legea Concurentei, dar uite ca pe Teszari nu il deranjeaza nimeni niciodata.
    Mai jumuliti-i voi pe astia mari in ideea ca nu pot pleca din Romania. Asa cum nici Nokia nu a plecat. Adica practic peste noapte.

    00
  26. Eu sunt de acord cu Maria. Pare a fi singura care știe ce vorbește. Oricum, profiturile Orange și Vodafone pe anul trecut au fost în jur d 150 de milioane de euro, însumat, deci nu foarte mult, comparativ cu cifra de afaceri.

    Problema fundamentală este că statul vrea să muște din profitul lor…

    00
  27. Am obervat ca cineva vrea sa stie partea tehnica cu spectrul. O sa fac explicatia simplista. Ca sa ajungem acolo trebuie sa stim modul de comunicare radio al vocii: simplex adica emisie-receptie la buton ca pe vremuri si duplex adica receptia si emisia se fac simultan. la simplex nu e nevoie decat de o singura frecventa. la duplex in schimb ai nevoie practic de 2 frecvente (uplink si downlink). telefonia mobila foloseste modul duplex inca de la aparitie. acum din punct de vedere al frecventei radio cu cat ai o frecventa mai joasa cu atat aria de acoperire e mai mare dar si transmisia radio este susceptibila la interferente sau la zgomotul de fond, cu cat frecventa e mai inalta cu atat aria de acoperire scade dar se castiga la claritatea transmisiei. partea cu spectrul sta asa: o gama de frecvente cuprinsa intre doua valori date care reprezinta inceput si final (cum ar fi spectrul cuprins de ex de la 900 la 916). Despre GSM 900 pot sa va zic ca e de 4 tipuri respectiv P, E, R si T in functie de numarul de canale si modul lor de alocare. Acum sa trecem la ce ne intereseaza. Intr-o locatie ai o antena care functioneaza in spectrul de frecventa alocat de catre stat si cumparat de catre tine. Antena aia poate prelua pana la 8 convorbiri simultane. Vine ANCOM si spune bang de azi nu mai ai spectrul ala ci numai jumatate din el. Atunci tu programezi echipamentul ala si pac antena nu mai poate prelua decat 4 convorbiri simultane. Ce se intampla dupa aceea in zona aia? Practic antena respectiva preia primele 4 convorbiri simultane, dupa modul primul venit primul servit, restul abonatilor primind ton de ocupat pana la eliberarea unuia din cele 4 sloturi. Aici incepe dansul pentru ca unui abonat cand da telefon nu ii place tonul ala de ocupat, el vrea sa vorbeasca, el are treaba, poate suna la 112 cine stie. De aici incepe fenomenul de migratie al abonatilor tai la un alt provider care e mai smecher si are o licenta cu spectru mai larg sau mai multe antene in zona aia. Pus in fata acestui fapt ai de luat doua decizii: ori mai instalezi un echipament suplimentar in zona aia ca sa preiei si restul de transmisii fapt ce genereaza costuri pentru tine fie iti bagi ceva si pierzi abonatii din zona aia. Ecuatia pentru Vdf si Org arata asa: Spectru mai mic = instalarea de BTS-uri suplimentare pentru a face fata numarului de convorbiri simultane = costuri mult mai mari de operare a infrastructurii fata de cele actuale. Sper ca nu v-am bagat in ceata.

    00
  28. Zoso, stiu ca nu iti plac e-mailurile ciudate, dar asta e chiar al meu. Banuiesc ca e singurul motiv pentru care n-ai autorizat publicarea ultimului comment. Daca nu crezi, scrie-mi pe el si iti raspund.

    00
  29. @Pandele: unul singur este suficient daca ofera informatie sau un argument nu doar o opinie strict personala.

    „In Romania nu e flat fee pe spectru.” – dar ce este? Articolul linkat vb despre flat fee (sau poate interprez eu gresit fraza: ” Mobilrom şi Mobifon, actualele Orange şi Vodafone, […] – au plătit 75 de milioane de dolari pentru a obţine licenţa de operare pe o perioadă de 15 ani”. Daca e asa, te rog, lumineaza-ma.

    Numar de angajati – fals. Orange avea in 2010 – 2500 angajati proprii (http://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/cati-bani-produc-angajatii-companiilor-telecom-din-romania-67089/). La asta probabil se mai adauga poate inca pe atati la dealeri.

    RCS& RDS avea in 2009 6.500 de angajati . Exista intradevar o diferenta de nivel salarial, dar daca pui totul la socoteala ai sa vezi ca RDS plateste singur cam 60%-70% din Orange + Vodafone la un loc. Ceea ce nu inteleg este ce are a face argumentul asta cu licentele. Ce, daca am un numar mare de angajati inseamna ca am voie sa nu mai platesc taxa de drum sau accizele la motorina?

    Nu am nici o legatura cu RCS&RDS. Dar ca si consumator imi convine existenta unui numar mai mare de concurenti pe piata.

    Cross-subsidizing – explica-mi te rog ce are de a face taxarea unor clienti cu pret mai mare pentru a acoperi pretul mai mic al altora de-a face cu problema licentelor si cu acoperirea spectrului.

    Situatia Vodafone / Orange nu este in nici un fel similara cu Nokia. Nokia producea aici niste telefoane pe care nu le vindea pe aceasi piata. Nici macar nu le vindea bine pe piata europeana, ci pe piata asiatica. Cand a plecat de aici nu a facut-o renuntand total la vanzarile de pe piata romaneasca, adica nu a spus Nokia nu mai vinde nimic in Romania. Plecarea Orange / Vodafone inseamna ca cele doua companii ar renunta la cea mai banoasa piata din Estul Europei fara a pune nimic in loc. Crezi ca vor spune: mutam echipamentele in Bulgaria / Ungaria / Grecia, etc. si automat capatam acolo cei 10 milioane + de abonati pe care nu ii mai avem in Romania?

    …a da, si @Glumetul are dreptate – comportamentul ANCOM a fost de kkt iar comunicarea publica practic inexistenta. Din pacate din pdv al PR-ului se sta si acolo ca in orice institutie de stat – se angajeaza toate prietenele, amantele, nevestele …indiferent de gradul de competenta sau habar!

    00
  30. NOU
    #32

    @Maria
    Pandele se referea la partea de telefonie a RCS RDS.. nu la tot ce inseamna ca firma, cablu, net si alte minuni..

    00
  31. Adica se refera doar la businessul pe care:
    1. l-au inceput acum cativa ani
    2. nu prea au cum sa-l dezvolte in lipsa unei licente pe una din frecventele unde nu te omoara costul echipamentelor (aka: 900)
    3. este unul dintre businessurile secundare ale grupului?

    Ti se pare corect asa?

    00
  32. maria are dreptate in ce zice,si probabil nici nu poate sa zica mai multe chiar daca le stie ( si ar fi bine sa nu le zica ca poate intra sub incidenta unor acte semnate )

    pancu tu zici iar o chestie interesanta cu angajatii aia, dar cati la orange/vodafone sunt chiar doar pe telefonie ? mai sunt la dealeri care oricum ar adera la alta companie oricand ar intra in piata, mai sunt subcontractorii care monteaza bts-uri, iar astia lucreeaza cu toti, mai sunt centrele de suport dedicate la orange/vodafone pe cand rds face economie folosind aceleasi linii si la cablu/net, mai sunt oamenii de la tehnic unde orange/vodafone iar subcontracteaza mult, pe cand rds ii are in curte la network, la final oamenii efectivi implicati in oferirea serviciilor de telefonie de catre orange sau vodafone si rds ar fi oarecum similari ca numar.

    parerea personala este ca statul are un PR prost si juristi chiar mai prosti ( sorry maria), pe cand orange/vodafone au PR tare si ies imediat cand sunt muscati de fund si isi spun partea lor. daca e adevarat ca aia au mancat excesiv din banda – > amenda direct % din cifra de afaceri gen 5-10% si a doua oara nu iti mai repeta figura.

    referitor la flat license acolo ar trebui calculat la nr total de posibili clienti / poplatie a tarii, iar in europa noi suntem una dintre cele mai bune piete pt. ei ( cel mai mare numar de telefoane/poplatie, top 3 conexiune la internet, service de internet la greu, etc)

    00
  33. @Maria: aberezi cu gratie, ca sa citez pe cineva de mai sus.
    1. l-au inceput in 2002, pe telefonie fixa. In mare parte gratuit sau la pret de dumping, si cu toate astea nu sunt intr-o pozitie fruntasa, nici pe fix nici pe mobil. Repet: e uimitor cum reusesc ca oferind un produs gratuit sa fie pe ultimul loc. Ia-o ca pe o gluma, in realitate este cross-subsidising de cea mai joasa speta, si sunt extrem de curios cand se va trezi ANC-ul (ca ANRC nu ii mai zice de pe vremea cand profesai tu) sau Consiliul Concurentei.
    2. Nasol, lumea este un loc urat in cazul asta. Au licenta pe care au cumparat-o in deplina cunostinta de cauza, si speranta ca poate vor avea sansa de a licita la ceva, atunci cand se va elibera. Iar despre prostiile cu privire la spectrul ocupat „abuziv” de aia mari… erau glume, nu?
    3. problema lor, sa le fie de bine.

    Cat despre restul de aberatii despre cat si cum e cu veniturile statului de pe urma lui Orange, Voda si RCS, zau, esti penibila. Orange, ca tot ai dat-o exemplu o fi avut 2500 de amploaiati, dar incearca sa vezi scara la care opereaza si cata industrie „trage” dupa ea, ca si companie.
    Compari 2500 de angajati ai unei companii de varf -o multinationala cu peste 250 de milioane de clienti in intreaga lume- cu 6500 de cablagii platiti pe minimul pe economie de la RCS? Zau, vino-ti in fire.

    00
  34. Aerul prin care circula semnalele nu e proprietatea multinationalelor. ANCOM are tot dreptul sa decida in cate felii imparte spectrul, si mi se pare fair sa existe o licitatie cand expira licentele. Daca VDF si Orange nu suporta concurenta, sa achizitioneze cate 2 pachete din 4 (presupunem) licitate, nu sa se dea cu fundul de pamant ca RCS vrea sa le fure banda..
    Pe de alta parte RCS nu echivaleaza cu concurenta mai buna, ci cu servicii de rahat, asta e alta discutie si nu poate fi rezolvata de o autoritate decat daca se fac suficiente reclamatii sau daca bizonii nu-si mai iau telefoane moka sperand ca vor si functiona..

    00
  35. Comentariile Mariei mi se par cele mai argumentate. Sa lamurim.
    1. Orange si Vodafone s-au intins mai mult decat au licitat? Adica ocupa abuziv mai mult spectru de banda decat au licitat/primit? Sa ne lamureasca cineva, chiar daca contractele sunt la „secret”. Daca s-au intins mai mult atunci merita chiar si o amenda substantiala.
    2. Pe de alta parte, indiferent ca s-au intins mai mult sau mai putin, daca expira anul asta contractele pentru ca nimeni nu are o clauza pe „vesnicie” atunci e normal sa se reia licitatia si sa-i lase si pe ceilalti sa scoata banii pe toate frecventele posibile (carora le expira conttractele de alocare).
    3. Argumentele Mariei sunt corecte si deocamdata nu ati contrazis-o cu nimic concret. Cei doi operatori sunt ipocriti si nesimtiti daca cel putin faza cu 112 este adevarata.
    4. Faptul ca o companie da de lucru la tzashpe mii de romani nu o indreptateste sa-si bata joc de firavele si anemicele legi din Ro. Iar ca noi ca si natie suntem blegi si-i lasam pe toti sa se kce in capul nostru este de notorietate.

    00
  36. De fapt, pentru o chestie imi voi cere scuze: apelativul abuziv. Nu se poate numi abuziv ceea ce s-a facut cu acordul implicit sau explicit al autoritatii de reglementare peste specificatiile licentei sau in lipsa unei reactii ale acesteia. In rest, citeste cu atentie ce am spus mai sus.

    @jenel, implicarea in telefonie in general a RDS a inceput imediat cu liberalizarea pietei de telecom fix, ca jucatori importanti pe zona telefonie internationala. Eu ma refeream strict la telefonia mobila pentru ca Pandele a spus asa „cat a platit RCS RDS in toata istoria lor de telefonie mobila data de-a moaca”. For the record, cross-subsidizing se refera la subventionarea pretului mai mic acordat unor clienti cu pret mai mare acordat altor clienti la acelasi set de servicii. Nu spune nimeni nimic despre inter-service. Politica de preturi pe fiecare dintre centrele de profit (pentru ca fiecare business, cablu, internet, etc. este un centru de profit) atat timp cat toti clientii platesc la fel pentru acelasi pachet, este strict problema companiei.

    Explicatia de ce sunt pe ultimul loc este simpla: pentru ei este un serviciu tertiar, deci se baga destul de putini bani in promovare/dezvoltare. Sa compani RDS mobil cu Vodafone mobil este ca si cum ai compara Vodafone Fix cu Romtelecom.

    Citeste ce au spus Flat si Velu la pct. 2 – asta este un alt rationament corect. Nu cred sa existe o clauza de preemptiune pentru spectru.

    In rest si pentru toata lumea…multumesc si sarbatori fericite (plec si nu cred ca o sa am internet ca sa mai raspund).

    00
  37. @Maria: dincolo de motivele glumetului, Orange si Vodafone isi merita situatia. De ce? Dincolo de magaria ANCOM (15 ani si situatia pentru perioada urmatoare se clarifica in 3 zile? metoda romaneasca, ma rog) ei puteau sa prevada ca in situatia in care mai exista 2 jucatori (relativ) noi pe piata, vor trebui sa faca loc in zona de 900Mhz.

    Dar nu, se pare ca s-au complacut in cartelizarea mostenita de pe vremea Connex si nu mai vad dincolo de lungul nasului.

    Sigur, cei doi aduc bani la stat, dar de ce sa ramai la 2 firme mari cand poti avea 4? Dpdv al ANCOM e doar un avantaj sa mai diversifici portofoliul – mai ales ca Orange a anuntat deja ca renunta sa mai investeasca in Romania si are in vedere chiar o retragere din Europa de Est.

    00
  38. @Maria: iti raspund chiar daca nu o sa citesti, pentru ca altii sa nu creada ca ai dreptate. Cross-subsidizing inseamna sa oferi un produs foarte ieftin (cum ar fi telefonia) suprataxand altul (sa zicem doar televiziunea). Daca nu ar face asta RCS nu ar avea de unde sa isi plateasca macar licenta de 3G, ca sa nu zic mai mult. Esti mai mult decat pafarista si amatoare, si nu iti inteleg incapatanarea.

    @Flat: sunt de-acord ca Orange, Cosmote si Vodafone nu merita sa imparta intre ei tot spectrul in 900MHz, dar asta nu inseamna ca RCS ar trebui sa il primeasca gratuit. Incompetentii de la ANC ar fi trebuit sa dezvolte o strategie (uh, cuvant greu) inca inainte de a fi acordat licentele 3G prin care sa prevada (alt cuvant greu, stiu) faptul ca un nou operator de telefonie mobila ar putea sa aiba si el nevoie de spatiu in 900. Si sa le dea lu’ Orange si Vodafone acum licenta dorita, dar cu mai putin spectru, pe care RCS sa il primeasca eventual in urma unei licitatii.
    Sau sa organizeze licitatii pentru spectru la care sa participe toti cei interesati…

    00
  39. Maria, vad ca te dai specialista in telecom, dar iti iei informatiile din presa. In cazul acesta eu ma opresc aici, caci discutia devine inegala. Macar unul din noi sa isi dea seama de asta.

    00
  40. @janel: de fapt cross-subsidizingului se refera la grupe de clienti nu la pret pe grupe de servicii. Daca s-ar referi la grupe de servicii, atunci nici companiile de telefonie nu ar putea sa ofere pachete diferite la preturi diferite. De aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Cross_subsidization. La noi subventia incrucisata este interzisa intr-un singur caz si foloseste aceasi definitie ca cea de mai sus: (art. 5 alineatul 1)

    Deci bati campii! Iar cand spui ca RDS ar primi licenta gratuit aberezi de-a dreptul! Unde ai vazut tu asta? Cine ti-a spus o asemenea imbecilitate? Mi se pare ca tu de fapt ai un dinte impotriva lui RDS. Te-au dat afara cumva? In orice caz se discuta despre scoaterea la licitatie a 4 licente. Ori asta inseamna ca RDS sau oricine altcineva este interesat VA PLATI! Au o strategie, si strategia aia spune sa se dea la o parte cand e nevoie de spatiul ala. Doar ca nici Orange nici Vodafone nu au chef sa faca asta. Si apropo, RDS nu este singurul interesat de licenta pe 900. Se anunta interesate si Turkcell si…supriza, China Mobile.

    @Pandele: nu ma dau specialista in telecom, nu am mai lucrat in telecom de prin 2004. Am insa prieteni care sunt in businessul asta. Iar ei sunt specialisti. Cat despre aia cu informatia din presa, toata discutia a pornit de la un articol. Mi se pare normal sa ma refer la acel articol daca are informatii mai noi decat mine (eu stiam de 80 de milioane). Si cum este evident scris la comanda, sper ca macar informatia asta este corecta, chiar daca restul este pozitie partinitoare. Cat despre inegalitate: da, ai dreptate, eu am argumente iar tu nu ai. Este corect sa te retragi!

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile