O rază de soare de la Ministerul Educației Naționale

Devine foarte greu să mai vezi o rază de soare în mass-media din România. Manele, scandaluri, conspiraționiști, oameni care nu știu limba română corectează scriitori… E greu, poți deveni depresiv.

TL;DR: Ministerul Educației are pe site manuale online!

Știți câte manuale din școala generală și liceu (mai ales cele de fizică și matematică) am în bibliotecă? Pe toate. Pentru că, în procesul de învățare sau de readucere aminte, memoria vizuală a manualului ajută. Dacă aș vrea să îmi aduc aminte ceva de la fizică și de la matematică, primul obiect la care ajung este manualul din școală.
Am zis să mă pun la punct cu franceza, doar că găsesc prea multe ghiduri de conversație, care toate mă învață cum să mă prezint, cum să îmi cumpăr bilet de avion și o cafea. Mă enervează. Din 10 cărți deschise, toate încep așa. Nu găsesc o metodă cursivă în care să stai și chiar să petreci o oră pe zi cu limba franceză, „să pui piatră peste piatră”, să se adune ce citești.
Am zis să mă întorc la manualele din școală. Am început să le caut „pe ale mele”, pe site-ul manualul.info. E un site dezvoltat de amatori (am contribuit și eu cu câteva scanuri). Din păcate, nu sunt toate manualele de franceză, nu pot face un curs complet.
Continuând să caut, am dat de site-ul Ministerului Educației, care are o bogată colecție de manuale online! Deși la materia care mă interesează pe mine – limba franceză – în acest moment sunt pe site manualele din 2006-2007, adică de acum 14 ani, nu pot decât să felicit (măcar și pentru atât) Ministerul Educației.
Ba mai mult, se lucrează la ediția digitală a acestor manuale, să fie interactive: audio/video. Studiul limbii franceze, si nu numai, devine chiar o plăcere și un amuzament. Am făcut browsing prin manualele digitale cu zâmbetul pe buze; aș putea spune că Ministerul Educației trimite o rază de soare. Cam firavă*, cam mică, cam târziu, dar e ceva pe plus.

 

În cazul în care citește acest text vreun reprezentant al unei edituri care lucrează cu Ministerul, expun cazul unui potențial client: oferta de manuale în școli este foarte amestecată și ciudată pentru ăștia mai bătrâni, care au prins manuale unice. L1, L2, uman, real, vocațional; multe edituri… e greu, mă descurc greu prin ofertă.
Sunt un client care dorește un set de manuale școlare de limbă străină, de la anul 1 până la anul terminal, dar cursive. Care să se continue, consecutive cum ar veni, să pot să reiau în mod cursiv studiul unei limbi străine. Engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă. Aș cumpăra un pachet cu un set de manuale și „caietele elevului” pentru a studia ca la școală o limbă străină.
Ce ofertă se poate face? Aveți chef să „împachetați” un set de „manuale consecutive” într-o ofertă de acest fel? Eu aș cumpăra. Printre prietenii mei mai sunt oameni care ar vrea un set de manuale de mate și fizică; la fel, „consecutive”.

 

* Dacă vă uitați în screenshots, se vede că mai e de lucru. Mult. Să pui PNG în loc de JPG, să vezi cum faci cu fonturile, că nu se afișează bine, să faci niște chestii gen test grilă cu bife online și răspunsuri pe loc, nu să trimit elevul la pagina 153 în manual online(!?)… mai e mult de lucru.

 

P.S.: Am întrebat mai mulți oameni dacă știau că Ministerul Educației are pe site manuale online, pe care le poți lua și la tine pe computer, PDF. Nu știau. Pe lângă mai mulți programatori și designeri web pentru partea de manuale online, Ministerului îi trebuie și un departament mai bun de comunicare.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

51 comentarii

  1. E chiar mișto ministerul ăsta. Din manualul de istorie de clasa a IX-a putem afla că Romania e în curs de aderare la Uniunea Europeană. Din 2007 nu s-a găsit nimeni să scoată asta. E greu…

    20
  2. Mulțumesc

    00
  3. Este ceva timp de cînd există acele manuale.Eu le-am găsit în septembrie 2020 la o căutare simplă.

    10
  4. cristici, manualele sunt disponibile de cativa ani. Pe langa varianta pdf, exista si manualul interactiv, unde poti vedea filmulete, asculta muzica etc.

    10
    • Unde s-a strigat in gura mare despre asta? Eu citesc zilnic cateva site-uri de stiri, nu am vazut pe nicaieri cateva randuri despre acest lucru. Ba mai mult, toata lumea se plange ca nu exista manuale, ca e greu cu ele… cum si unde a comunicat Ministerul Educatiei acest site?
      Repet: am intrebat mai multa lume, nu stiau ca ar putea avea acces la manuale online.

    • cristici, nu am idee daca au comunicat sau nu, cert e ca manualele sunt din 2016 sau 2017.

      10
    • In 2016 sau 2017 le-am descoperit eu. Posibil sa fie dinainte.

      10
  5. Limba rromani e indisponibila in varianta online.

    10
  6. @cristici: uite un site foarte bun, facut de un prof de literatura din Franta. Exercitii ca la scoala. Cred ca e ceea ce cauti.

    https://www.francaisfacile.com/guide/

    00
  7. Gasesti manuale scolare la Libraria Mihai Eminescu, toate clasele.
    Problema e ca, ocazional, mai lipseste de pe stoc cate un manual, dar le poti gasi pana la urma pe toate.

    01
    • Găsești absolut tot ce e „pe stoc” în materie de cărți școlare (manuale, auxiliare, culegeri) la gheretele din fata magazinului Bucur Obor. Plus consultanta la cel mai înalt nivel. Pe bune! Dacă nu au acolo înseamnă că e epuizat.
      Manuale online prima data le-am văzut în 2014 dar aproape sigur erau disponibile de mai demult. La minister sunt și câțiva oameni care sunt relativ competenți, as putea spune ca ar face fata cu brio în orice multinațională. Mai nasol e ca sunt foarte mulți de umplutura (adică pile) care au și pretenții de competența (ma rog, ăștia se rotesc odată cu partidul de la putere). De fapt cel mai important rol al acestor oameni ok de prin ministere (valabil și în altele) e tocmai sa prevină excesul de zel al pilelor politice. Sa nu credem ca în capetele seci nu pot lua naștere idei crete

      00
    • Bun pont, dar de la Obor nu poti comanda online sau din afara Bucurestiului.
      In postul original era vorba de manuale in biblioteca.
      Mai sunt carti vechi romanesti scanate, printre care si manuale, si pe archive.org

      10
  8. Recomand Rosetta Stone pt invatarea unei limbi străine. Ca alternativa sau completare la manuale. Adica faci vocabularul cu Rosetta si gramatica din manuale, de exemplu.

    00
    • Rosetta Stone are manuale pregatite pentru popoarele latine, eventual romani?
      Intreb asta pentru ca am luat de la pirati 50 de giga(!) de manuale, de la zeci de feluri de edituri, si nu ma inteleg prea bine cu ele. Tot manualele vechi „gandite pentru romani” sunt baza. In cazul mentionat de mine, limba franceza, recunosc ca treaba ok fac editurile franceze, CLE si Hachette. Dar tot vreau un set de manuale (pe hartie) de la o editura romaneasca.

    • Rosetta Stone nu e un manual in sine, ci o metoda de invatare interactiva (pe computer) care se bazeaza pe conceptul de immersion = s-au uitat la copiii mici cat de repede si usor invata o limba straina cand sunt expusi la ea (gen se nasc/traiesc in alta tara) si au dezvoltat metoda bazandu-se pe asta: fara traduceri, lasa creierul sa faca conexiunile si asa se fixeaza cel mai bine, in special vocabularul, ca la gramatica eu am lucrat in paralel cu manuale tiparite. Si clar, dupa ce incepi sa bunghesti ceva-ceva, ajuta mult sa te uiti la filme si sa asculti limba străină (podcast etc) chiar dacă la inceput nu pricepi o boaba. Ideal sa poti conversa cu cineva (Rosetta iti face legatura cu alti invatacei care sunt nativi in limba X si cu care poti conversa) si la urma, citit. Incepi cu carti de copii, treci la presa si in final carti.

      00
  9. Surpiza placuta site-ul ministerului, cu manualele. Stiam de site-ul cu manualele vechi, m-au interesat manualele de matematica de liceu. Ce „seci” erau alea vechi! Am avut norocul sa invat din manualele lui Mircea Ganga, care cred ca sunt cele mai bune, inclusiv acum, la aproape 20 de ani de la terminarea liceului.

    00
  10. Nu stiam ca exista manualele scanate pe site-ul ministerului educatiei, multumesc pentru pont :)

    10
    • Mai mult, multe sunt manuale PDF de tipar, venite direct din edituri. Am deschis unele cu softuri de editare… multe PDF-uri sunt fix fisierele trimise in tipografii! (CMYK, overprint pe negru, desene vectoriale…) :)

  11. > Deși la materia care mă interesează pe mine – limba franceză – în acest moment sunt pe site manualele din 2006-2007, adică de acum 14 ani

    Rade in „nuz avonz dan la montanie”, cu coperti cartonate si stema decupata din ’92-96 =))

    00
  12. Cristi, cei de la Transparent language au un sistem de notificare prin email pentru mai multe limbi. Poti primi zilnic, in fiecare dimineata cate un cuvant din limba aleasa, pus intr-o propozitie. Fiind pus in propozitie sigur afli sau repeti inca cel putin 5-10 cuvinte.
    Aparent nu e mare chestie dar in timp, 365 de zile se aduna. Eu il folosesc din 2017, pentru italiana si germana.
    Am facut germana la scoala si in timp cu sistemul asta am reimprospatat cunostintele. Acum ma pot uita la un documentar sau citi chestii simple spre mediu fara sa am probleme. La scris sau vorbit e mai greu ca nu am exercitiu dar tot e un efort mental util.

    00
  13. „Mulți m-ați întrebat câte manuale din școala generală și liceu mai am în bibliotecă” Cristici, blogger de succes

    01
    • Sa stau sa pierd timpul, cand pe tine atat te-a dus capul sa intelegi din text?
      Dar totusi, de ce ai pus ghilimele?

      motanes, astia sunt aia care iti dau cu minus, din astia.

    • NOU
      #35

      ai scris foarte bine ce-ai scris, articolul e bun. comentariul meu nu e unul negativ, e doar o aluzie la feșăniste.

      01
    • NOU
      #36

      și nu, nu i-am dat minus lui Motanes, nici măcar nu i-am citit comentariu.

      01
  14. Pentru a invata o limba straina cel mai simplu mi se pare un manual nivel A1 de la o editura a acelei tari. Pentru franceza ar fi cle, hachette, didier, alegi unul pe cel care ti se pare mai interesant pentru tine, au toate cam aceeasi structura. Pentru franceza am mai folosit si niste carti de exercitii de la editura cle parca, grammaire/communication progressive du francais care sunt mai neatractive dar rezuma teoria si iti permit sa iti fixezi/repeti mai bine anumite notiuni.

    00
  15. Un manual bun (chiar daca e antic…) de conversatie in limba franceza era asta https://www.anticariat.net/p/157890/Manual-conversatie-limba-franceza-Ioan-Niculita
    Poate l-au reeditat

    00
    • @F.
      Ce fain! Singurul lucru de care mai îmi aduc aminte din cartea aia era lecția despre… Fotbal unde un împătimit încerca să explice regulile, tactica. Știu ca m-a distrat tare de am reținut după atâtea decenii

      00
  16. Razvan B a dat pe blog site-ul ministerului de prin septembrie.

    Din pacate lipsesc in intregime manualele pentru clasele IX-X, nu stiu de ce!

    00
  17. 1. Nu știam că pe site-ul ministerului sunt manuale pt că nu m-a interesat aspectul. Nu știu/cred că e o problemă de comunicare cât psihologică, cred. Nu te interesează o anumită chestie, vei ignora cu grație orice fel de informație despre acea chestie. Ar putea s-o anunțe cu megafonul pe mașină umblând prin oraș.
    Acum 1,5-2 ani am fost pusă într-o situația că am întrebat dacă există vreo aplicație care să-mi permită modificarea un document pdf, în sensul semnării lui cu degetul sau un stilul. Am întrebat, existau chiar mai multe. Cel mai probabil firmele care dezvoltaseră aplicațiile se pricep mai bine la comunicare decât ministerul, dar la mine nu a ajuns informația pt că nu mi-a păsat până la momentul x.
    2. Intreabă un profesor pt materia aia (franceză, matematică) ce editură/autor recomandă. Apoi alegi: pt uman/real (personal, pt materiile umane aș alege manualele pt uman, pt materiile reale, aș alege alege pt real, gen pt franceză-manualele pt uman-limbi străine, nu pt științe sociale sau mate-fizică, matematica-manuale pt mate-fizică, maxim mate-info) și iei pt toți anii, sunt șanse mai mari să aibă continuitate.

    10
  18. Da, si eu as dori sa găsesc manuale pentru limba croată (sârbă) dacă tot merg vara pe la ei.

    00
  19. despre ce raza e vorba? a, manuale online? pai, elevii si parintii lor nu stiu sa caute pe net, ei stiu doar sa dea mesaje pe watsap si sa posteze pe tiktok
    ieri mi-a povestit o profa o faza: copil clasa a 11 a, are de reformulat „prefer cititul, mersului pe jos”.
    nu stie, o lasa, o ajuta, tot nu stie sa zica „prefer sa citesc in loc sa merg pe jos”.
    profa ii recomanda sa citeasca mai multa literatura, ca sa intalneasca astfel de expresii, fiindca nu se poate sa ajungi sa dai bacul si sa nu intelegi limba romana.
    seara o suna mama pe profa: va rog sa nu-mi jigniti copilul
    asta si cu aia cu „n-am auzit in viata mea de ecuator” in clasa a 12 a o sa ma bantuie pina dupa pensie, cat o sa am memorie

    10
  20. In timp ce majoritatea profesorilor se feresc sa inregistreze ore online si nici ministerul nu-i mai breaz, doamna invatatoare Florea isi face singura animatiile de pe YouTube „predand” matematica celor interesati. Canalul il gasiti aici, https://www.youtube.com/channel/UCJzQnZ0KOiIiSpDALjsSiRA/videos . Asemenea oameni ar trebui promovati mai des. Daca mai stiti si alti invatatori si/sau profesori dedicati meseriei si au lectii publicate online, nu va sfiiti si faceti-i cunoscuti.

    00
    • puneți linkuri cat mai multe, le adun si fac un „add-on” la articolul meu despre profii de mate (si nu numai).

      00
  21. Când va hahaiati de Liviu Marian Pop, ministrul genunche, nu ii urmăreați și declarațiile și acțiunile. Atunci s-a pus pe picioare situl manuale.ro.
    Context? Acum aproape patru ani (sunt in clasa a VIII-a cei care intrau atunci în gimnaziu) au început să lucreze după o noua programa. Uitati-va la manualele de gimnaziu, sunt interactive, programa e super mișto, schimbări enorme, nu se mai pune baza in toceala. Din păcate, mulți profesori au predat cum ii taie capul și copiii sunt cam cu curu in balta in fata examenului de evaluare națională. (Na, chestii de care nu va pasă, dar ziceam sa va informez).
    Eu nu împărtășesc, totuși, exultarea lui cristici pentru că manuale de romana de clasele a IX a și a X a nu sunt pe platformă…
    Cât privește cursivitatea, manualele nu sunt ghiduri și nu se adresează adulților. Sunt instrumente de învățare, mai precis de dezvoltare a competențelor proprii unor vârste și etape. Nu cred că sistematizarea și abundența informației mai reprezintă baza vreunui manual in pedagogia moderna pe nicăieri. Așa că o să fiți dezamăgiți…

    10
  22. O rază? Soare peste tine!

    10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube