Ratufa

Statul e incompetent. Oamenii politici fura. N-avem autostrazi. Avem WC-uri in fundul curtii. Noroaie in cartiere rezidentiale. Pandemie. Razboi.

Nu se face. Nu se vrea. Ar fi interesant de stiut cum a aparut diateza asta. Cred ca a aparut in acelasi timp cu „Nu eu!”.

Românii au 100 miliarde de euro in bancile din România. O suta de miliarde de euro. O suta. De miliarde. De euro. Relax, francezii au 6.000 miliarde de euro. Astazi. Acum. In acest moment.

Dar sciuridele din noi ce fac? Se plâng ca statul e incompetent. Unii nu sunt in stare sa dea 500 lei din propriul buzunar pentru o pubela sau pentru niste becuri pe scara blocului, dar vor autostrazi facute de guvernele si parlamentarii incompetenti pe care se incapataneaza sa-i voteze.

Suntem niste veverite dotate cu vorbire. Atât si nimic mai mult. Când ne umflam in pene cu Nietzsche sau Schopenhauer suntem tot niste veverite, doar ca ne tinem respiratia mai mult. Suntem patrunsi de importanta noastra cosmica, miliarde dintre noi cred in extraterestii care ne cauta de milioane de ani, sa vina sa vada ce evoluati suntem noi. Ce piramide, dom’ne. Barajul de la Asuan. Colosul din Rhodos. Marele Zid. Wow, Marele Zid! 200.000 de EUR ca sa-l vezi 3 secunde din spatiu. Ce tehnica. Ce maiestrie. Ce dezvoltare multilaterala. Sateliti, nanologie, inteligenta artificiala, nootrope, neuroenhancement. Vax albina.

100 de miliarde de euro detin românii in acest moment. Bani curati. La saltea nu stim, nu e important.

Sa se faca. Noi nu umblam la banii nostri – sunt pentru zile negre! – dar statul sa faca, ca de aia e stat!

Stiti ce? Statul e la fel de incompetent cum e media cetateanului din tara respectiva. Iar media cetateanului e o veverita care bolboroseste cuvinte. Cuvinte in care el e cetatean model – ca-si plateste taxele! – dar celui caruia ii da aceste taxe e un incompetent.

Zilele trecute, Sylvain, un fost coleg francez, negru nascut in Franta din parinti imigranti, a inceput sa-mi plânga pe umar ca „nu zic sa nu-i ajutam pe ucraineni, dar pe francezi cine-i ajuta? Ca si la noi e nasol, ca si in Franta avem probleme…”. I-am inchis telefonul, pur si simplu. Da, stiu, sunt taran, va las pe voi sa fiti manierati si pudibonzi in comentarii. 6.000 de miliarde banii populatiei si „nu sunt bani pentru proiecte sociale, economice etc”.

O sa aud si varianta aia „Boss, sunt 100 de români care au câte un miliard, restul sunt saraci”. Cu nimeni din astia care nu inteleg nimic despre „medie”, „median” etc o sa vorbesc dupa ce mai adun niste alune pentru iarna urmatoare.

Sunt bani – ma scuzati de expresie! – cacalau. Dar suntem, toti, fara exceptie, o adunatura de incompetenti. Si prea veverite ca sa intelegem asta. Ratufe.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

48 comentarii

  1. Pentru cei blocati la sciuride – e numele stiintific al veveritelor :)
    Asta ca sa nu caute si altii…

    00
  2. Pun eu pubele in tot orasul, daca politia devine una competenta si isi face treaba.
    Sunt satul de a face eu, de a lasa de la mine, cand statul nici cacaturile de baza nu le face, cu toate ca platim taxe imense la el ca cetateni. Nu am o problema cu taxele mari, am o problema cu statul care nu face nimic. Cu politia care suge pula la interlopi, cu decizile proaste pe care le ia statul, cu lenea si birocratia statului.

    00
    • Mânutele verzi de la acest comentariu imi indica clar – a câta oara? – ca sunt foarte multi analfabeti prin zona.

      „Stiti ce? Statul e la fel de incompetent cum e media cetateanului din tara respectiva. Iar media cetateanului e o veverita care bolboroseste cuvinte. Cuvinte in care el e cetatean model – ca-si plateste taxele! – dar celui caruia ii da aceste taxe e un incompetent.”

      @unualtu – mai bine te faci politist si platesc eu pubelele.

    • „Suntem la fel de puternici ca cel mai prost din turma noastra” – ceva de genul suna ceva ce vrei sa comunici tu. Doar ca nu cred ca e asa.
      Statul a avut zeci de ani inaintea mea sa se puan la punct in mod minim de functionalitate decenta. Eu? eu nu. eu zic mersi daca apuc 60 de ani. Nu pot sa imi irosesc ani din viata incercand sa fiu un exemplu pentru stat. Refuz, nu vreau. Snt un cetatean care isi vede de treaba, care plateste taxe si impozite, care nu parceaza ca un căcat pe unde apuca, nici pentru 5 minte, care plateste parcare pentru o ora chiar daca stau 10 minute sau mai putin.

      Si nu e vorba de noi, ca si comunitate sa fim exemplul pe care vrem sa il vedem in societate. Ai uitat cazul ala in care spitalul facut din donatii a ajuns capital de imagine pentru unii si altii? CE SA LE FACI LA AIA? sa ii scuipi cand ii vezi, poate se schimba ceva?

      Ce poti sa faci cand primaria vrea capital de imagine asupra refugiatilor? Societatea a ajutat, a fost un exemplu. DAr vin altii si se pișă in ciorba ta.

      Renuntam chiar la toate drepturile noastre? trebuie sa ne resemnam ca statul e handicapat condusi de tampiti?

      Asta inseaman ca cetatetnii sunt ca si conducatorii? intr-o oarecare masura. Dar noi, astia care nu suntem spalati pe creier de partide si suntem onesti, si ne pasa? care e punctul in care putem avea pretentii de la stat? sau doar sa ne ungem cu alifie? doar de asta suntem buni?

      00
    • unualtu – te rog sa citesti comentariul tau din exterior, ca si cum nu l-ai fi scris tu. Poate ai sa vezi câte idiosincrazii are.

      Statul nu face, tu refuzi sa faci ceva – pentru ca abia traiesti 60 ani – si, de fapt, o duci astia 60 ani intr-un stat care nu face nimic si nici tu nu faci nimic, ca esti suparat pe el ca nu face nimic!! O viata minunata…

  3. – fost deputat PSD pana la ultimele alegeri e vecin cu parintii mei, il stiu de cand eram mic, a facut 0 pt. judet. E genul de combinator de cartier, cred ca e cu 6 ani mai mare ca mine.
    – nasul meu (prin alianta, cum s-ar zice) fost vice primar din orasul natal, nu stiu ce a facut, habar n-am, probabil a mai ciupit pe ici pe colo chestii.
    Astia sunt, daca populatia nu face, nu e competenta, fura, combina…asa sunt si politicienii si functionarii.

    00
  4. Păcat că nu noi (eu, tu, alții de pe blog) nu suntem șefii secretariatului general al guvernului, șefii ministerulufi de finanțe, șefii/guvernatorii BNR-ului, șefii ASF, șefii ARB-ului, șefii poliției, române, șefii ministerului al justiției, șefii… nu mai știu…

    00
  5. Nu avem apă caldă și căldură de 2 zile pe strada noastră dar mă bucur că „avem” atâția bani de care se folosesc băncile.

    00
    • Imagineaza-ti ca pe strada aia a voastra aveti impreun câteva sute de mii de euro economii. Ce bine ca-i aveti la banca si nu in centrale individuale sau, doamne fereste, comune.

    • @fluture și ce facem cu cei 100 de miliarde? Ne apucam sa plombam străzi și să reparam țevi stricate? Ne apucăm să informatizăm ANAF-ul și facem traininguri pentru polițiști să îi învățăm cum să respecte legea?
      Da, avem strânși banii ăștia „pentru zile negre”, dar ce putem face noi cu ei? Cum putem noi cu cei 10.000 de euro pe care ii avem în bancă sa ajutăm să facem „sa fie bine și să nu fie rău”.

      00
    • Ziggy, nu facem draga nimic. Ii tinem in banci si ne plangem pe Facebook ca nu avem apa calda pe strada noastra.

    • Dar atunci ce facem? Efectiv chiar as fi curios sa stiu ce ar trebui sa facem? Sa ne organizam in partide? Grupuri de munca colectiva? Care ar fi pasii? Ca asa, ca stam cu banii la ciorap si nu facem nimic, stiu si eu. Cum unim banii aia si ce facem de la punctul ala mai incolo e problema..

      00
  6. Stii ca veveritele sunt, de fapt, doar niste rozatoare glorificate, nu-i asa?
    Adica ca sobolanii – cacofonia intentionata – doar ca mai draguti, coada mai stufoasa.
    Asta cu statul incompetent = deja truism.

    00
  7. Ai dreptate…. nu solutii ! :) Mie imi place cum scrie Fluture, asa trebuie scris si aratat mereu cacatul fara perdea.

    00
    • Ati uitat de ‘s-a gresit’. Nimeni nu e vinovat, nimeni nu e sanctionat, doar ‘s-a gresit’.
      De la acest ‘s-a gresit’ pornesc toate relele…

      00
  8. NOU
    #25

    Băăăă!!! Care l-ați supărat pe @Fluture? Ăsta-i tovarășu’ meu. Da? Ați înțeles? Ia băgați zece culcaturi de fiecare, ca mă supăr!

    00
  9. Mmdaaaa… Poate ar fi bine să facă autorul primul pas, dacă nu a făcut-o deja!
    Cu excepția parvenitilor, infractorilor sau băieților deștepți, banii aia din bănci au fost făcuți cu greu, cu munca…. Când unii munceau, alții stăteau prin grecia sau Costinesti și spargeau la ol incusiv banii strânși în 6 luni! Ca o veata avem!!! Și pe urma se întorcea la oraș și își arata marlania și bronzul proaspăt… Și tu vrei ca ala care a strâns greu banii aia (și plătește taxe și impozite la același procent cu toți ceilalți) să pună bani de la el pentru bunăstarea marlanului??? Nu mai bine sta in banca lui și așteaptă să facă statul pentru ca face cu banii tuturor? Inclusiv ai marlanului??

    Memoria imi zice că am mai văzut la cineva comentariul ala cu 500 lei de căciulă pentru îngrădit ghena. De la 20 de persoane. Adică 10000 lei. Adică 2000 euro. Pentru niște scânduri??? Și 4-8 stâlpi???
    Pai îi inteleg p-aia care nu s-au băgat. În cel mai pur simt antreprenorial autohton, aveau impresia că sunt păcăliți 🤷‍♂️🤷‍♂️

    00
    • Ca sa rezum ce zici tu aici: mai bine stam in mizerie si putoare cu banii la banca decât sa ne cumparam niste hârlete si sa facem putina curatenie. Amin.

      Si continua sa acumulezi, noi vom fi tot aici sa ne explici ce greu ti-a fost tie sa strângi banii aia in timp ce te uitai cu ochii sterpeziti la aia care mergeau in Grecia la plaja.

    • Mai ușor cu silogismele, ca te murdaresti!!
      Iti lipsesc niște ipoteze, pentru a trage concluziile.
      1. Nu cred ca m-ai auzit pe mine să mă plâng! Am fost și sarac, am gustat și gustul câtorva lei… Cu greu m-am plans de ceva! De mine, sigur m-am plans. De alții… Nu prea!
      2. În țările mai spălate, ți se pare că au venit aia bogatii și au aruncat cu banii ca la lăutari? Au aruncat cu banii doar dacă era profitabil, dar rare cazurile în care să își fi pus banii la bătaie pentru bunăstarea semenilor. Doar la noi am văzut-o p-asta cu heirupismul. Dar întotdeauna foar la nivel declarativ, pentru ca în realitate dam un pas inapoi.
      Și dacă în țările alea mai spălate au reușit, la noi de ce n-ar merge? Să mărească taxele (chiar și în mod diferit, în funcție de venituri)! În cazul asta însă, las logica aia a ta perfecta să ne spună cine se va plânge!
      3. Draga mea, agresivitatea se simte mai mult în cuvintele tale, pentru ca nu ma intereseaza care, unde își face vacanțele și ce face în general cu viață lui. Și cu greu, vreunul care ma cunoaște, să fi auzit ca mi-a fost greu cu munca!

      00
  10. Eu is de acord cu ideea ca suntem o natie de retarzi pe bune, dar tocmai din cauza asta nu as da bani pt chestii. Fac la mine in curte/bloc si atat, nu pt altii. Ca fac degeaba…

    00
    • Esti de acord cu ideea emisa de tine, cum ca suntem o natie de retarzi (cu exceptia celui care emite gogomania, bineinteles).

      Si, desi esti retard, esti totusi de acord cu mine ca se pot face chestii in jurul lui fara sa asteptam „sa se faca”. Ceea ce ma incânta.

  11. Eu speram la povești despre pisică. :)

    00
    • Vrei sa continui sa nu faci nimic, mancând rahat? Zbang, un link. Doua. Poate ne zici si ce prostii se debiteaza in ele. Sau, mai degraba, ce prostii ai inteles tu din ele…

  12. Acumularea si nebunia de a avea bani in banca reprezinta reminiscientele ultimilor 30-50 de ani. Comunismul, tranzitia dura, precaritatea si tot ce a venit cu ele au lasat niste cicatrici dure in societate si in sufletele multora. Faptul ca unii dupa o viata de munca au 10-20k eur intr-un cont bancar reprezinta o realizare. Da stiu este patetica toata chestia doar ca oamenii astia nu au putut sa treaca peste traume si tot ce inseamna experienta comunista. La asta adauga si esalonul 2 din fosta nomenclatura comunista care a profitat de niste ani 90 salbatici si vei avea un peisaj dezolant. Practic orice ai vrea sa faci in domeniul public trebuie sa ai niste conexiuni nemaivazute sau sa fi legat cumva de fosta nomenclatura. Iar pentru cei mai tineri, daca pe timpul vechiului regim te plimbai asa pe la Antwerpen sa bei o cafea erai sigur din sistem si nu un pulifrici, asta ca sa stim cum sa luam povestile unora, care se dau mari modele.
    A doua problema o reprezinta faptul ca oamenii ce compun acel sistem sunt incompetenti si nu au performat pe undeva in viata reala. Practic daca nu venea revolutia multi ar fi fost la menghina sau fochisti de profesie. Ei bine oamenii astia care sunt pe functii de decizie nu au alta idee decat acumularea prin capatuiala,spaga etc. Pulimea care mare putere nu a avut vreodata a inteles destul de bine jocul si face ceea ce a stiut cel mai bine supravietuieste. Asa am ajuns la numarul oamenilor cu 100k eur prin conturi, asa am ajuns campioni negativi la multe domenii si asa am ajuns ca oamenii sa aleaga sa paraseasca tara desi am trait cea mai prospera perioada din ultima suta de ani.
    Cand vom trece peste traumele trecutului, peste virtutea de a supravietui vom trece de la acumularea pe care o avem inradacinata in minte la o dezvoltare a tarii cu tot ce vine. Problema reala este ca nimeni din cititorii acestui blog(poate cei ce au 3-4 ani acum) nu vor trai sa vada acea lume. Asa ca cine nu are rabdare o sa aplice pentru salvarea individuala si doamne ajuta…

    00
    • Sunt doar partial de acord cu “acumularea se datoreaza reminiscentelor din anii comunismului”. Cum spuneam, francezii au 6.000 miliarde in banci, ei ce reminiscente au? Toti oamenii economisesc, indiferent de tara si istorie. E biologic.

      Si nu sunt de acord ca nu putem vedea schimbari in viata asta. Putem incepe si la 60 ani ceva, orice si sa vedem macar lastarii actiunii noastre.

  13. Care-i limita asta „făcutului”?

    De câte ori te apuci și faci, ca să se pișe alții pe munca ta și să te acuze de diverse până ce te decizi că mai bine stai în banca ta și-ti vezi de ale tale?

    Unii nu sunt in stare sa dea 500 lei din propriul buzunar pentru o pubela sau pentru niste becuri pe scara blocului, dar vor autostrazi facute de guvernele si parlamentarii incompetenti pe care se incapataneaza sa-i voteze.

    Te corectez aici, MAJORITATEA, nu doar unii.

    Taică-miu a fost mereu „meseriașul” blocului. Mai mereu pe banii lui. El repara, alții stricau.

    Ultima oară, s-a stricat „unitatea” interfonului (nu era mizerie d’aia Electra cu cartelă optică, era ceva mai fancy). S-a dus online, a cumpărat altă unitate (vreo 350 lei, nu era o avere pt. 20 de apartamente), dar evident că trebuiau reprogramate toate „cartelele” de acces (RFID).

    Cum nu avea nimeni timp și chef să-i aștepte pe fiecare să vină la interfon să-și înregistreze cartelele existente, a cumpărat și 100 de bucăți de cartele noi, și le-a înregistrat pe toate, să le împrăștie repede la locatari.

    Nu mă înțeleg greșit, nu a stat să facă bișniță, cu ce bani le-a luat, cu atât le-a dat… și nu e ca și cum a montat unitatea nouă și a închis ușa la toți vecinii. A pus frumos anunț ca cine are nevoie de cartele să treacă pe la el pe la ușă – în condițiile în care ai mei stau la parter, deci oricum toată lumea trece pe lângă ușă.

    Nu vrei să știi câți vecini l-au înjurat că vrea să facă bani pe spatele lor și că nu l-a pus nimeni să facă el singur asta, și că trebuiau să trimită la reparat (firma care montase nu mai exista oricum), și că de ce s-a trezit el să facă…

    Ăla-i ultimul lucru pe care taică-miu l-a făcut pentru vecini. După aproape 30 de ani de schimbat/montat becuri, reparat uși (majoritatea pe banilor lui), de heirup la orice pe scara blocului, ca să împingă oamenii de la spate să facă ceva… aia a fost ultima picătură.

    Așa că repet – până când?

    • Raspunsul pe scurt: pâna când vrei tu, pâna când simti tu, pâna când toata implicarea ta nu-ti mai aduce nicio placere sau ceea ce cauti tu implicându-te in acea comunitate.

      Nu cred ca trebuie sa te implici intr-o comunitate care nu te vrea sau care e ostila. Doar daca ai multa rabdare si intelegere. Altfel, ar trebui sa-ti consumi energia si bunavointa de a ajuta, de a face, in alta parte. La scara cealalta a blocului, la blocul de vizavi, la scoala din zona, la gradinita unde doamnele nu stiu sa scoata un stecher corect din priza si e pericol pentru copii. Locuri si lucruri de facut se gasesc, nu trebuie sa ne cramponam a face bine intr-un loc in care, in mod evident, nu (mai) suntem doriti.

  14. Cum spunea marele Ted K. Nimic nu te trezește la realitate precum o bombă ce-ți explodează în față

    00
  15. Hai ca incerc sa imi pun in cap pe toata lumea :)

    1/ Fluture, un singur om nu prea poate face mare lucru, trebuie sa se adune mai multi. Si daca se aduna multi oameni si se organizeaza, si pun bani la comun si depun si efort, si aleg democratic pe unul dintre ei sa coordoneze totul…la asta de coordoneaza sa-i zicem, asa la intamplare, „primar”. Atunci s-ar rezolva multe lucruri.

    2/ Fluture are dreptate, daca oamenii nu fac nimic si doar asteapta sa SE faca, atunci NU se face. Organizarea aia de care zicea unul cateva randuri mai sus, incepe de la mic, de la cei cativa vecini, de la asociatia de proprietari (la blocul meu – multe scari, 200+ apartamente – la sedinta anuala se strang 12-15 persoane)

    00
  16. NOU
    #41

    Ce faci tu aici e numeste obscurantism terorist. Inferesant e ca o faci intr-un mod naiv, ceea ce ma face sa cred ca pur si simplu s-a lipit de tine retorica contemporana.

    00
  17. Fiecare face în curtea lui, a blocului și în bloc, mai ajută părinții, un vecin, dar cam atât. Dacă stai la bloc, ce vrei, te apuci de acum de asfaltat străzile de cartier, împreună cu asociațiile de locatari, de schimbat țevi etc.? Păi sunt angajați la serviciile publice și la utilități pentru asta.

    00
  18. Mi-a sters comentariul suparatul asta. Nu-i bai, de-aici incolo nu ma mai obosesc cu clickuri pe articolele semnate de el.
    Ce nu ti-a placut ma din comentariul meu? Adevarul?

    00
    • Las că și mie mi l-o șters, deși nu l-am înjurat, doar i-am arătat cât de naiv este. 🤭

      00
    • Mucles ii zici cui vrei tu, cu mine ramai politicos daca vrei sa-ti iei manute verzi.

      00
    • Temple, ti-am zis de N ori pana acum: cand te exprimi cu invective de genul ala (sunt finut) cu privire la România sau la români, o faci in alta parte. Ai un internet intreg in care sa te lauzi…

      00
  19. Eu is din ala de isi plateste taxele la timp, nu parcheaza aiurea, alege o parcare cu plata daca exista, nu si-a facut mutatie pentru o scoala mai buna, nu vrea pomana de la stat, duce gunoiul in buzunar pina la primul cos, coleteaza selectiv, nu da spaga – ma rog, stiti genul. Ieri am aflat ca astora ca mine prin satele din jud Botosani li se zice „useristi”.
    Eu sunt ala care la fiecare inceput de an isi pistona colegii si apropiatii cu declaratia 230, pe care le adunam, le puneam in plicuri, le duceam la posta si le trimiteam cu recomandata cu confirmare de primire. Intre timp a aparut online si declaratia asta.
    Cam de 4-5 ori pe an, donez niste bani unor fundatii de pe aici de prin Iasi.
    Nu sunt unicat, mai cunosc si pe altii care fac la fel. Dar putini. Pe medie, concetatenii nostri sunt cam jeguri de oameni, primii la pomeni necuvenite, care doneaza gunoaie pe post de haine, gata sa te faca la prima ocazie.
    Am vorbit cu vecinii sa tragem gaz pe strada. Unul ca e scump, altul ca nu poate acuma, altul ca nu-l intereseaza, intelegeti voi. Am tras singur, cu multa bataie de cap si cu un credit. Apoi toti cautau sa se intepe si ei, gratis.
    Cam asta-i Romania.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube