#unpopularopinion
Apropo de discuția de zilele trecute cu conductele de apă, odată cu iarna bucureștenii își aduc aminte de situația sinistră a RADET, care a tândălit din mai până acum și începe să descopere că trebuia să facă niște lucrări de întreținere care trebuiau făcute în vară, când orașul era mai liber, dar au găsit ca soluție interzicerea debranșării.
RADET e oricum o idee și o companie moartă, doar că ea nu știe încă. Pe mine altceva mă amuză: faptul că nu e de ajuns că gigacaloria e subvenționată jumătate în cel mai mare centru economic din țară, ci că e nevoie și de ajutoare la căldură pentru ca oamenii să supraviețuiască aici.
Și ne putem uita la cum au rezolvat vesticii problema asta, că au făcut-o simplu. Nu poți să stai în oraș nici cu jumătate subvenție? Bun, mergi unde sunt case mai mici și mai ieftine. Da, faci o oră pe drum, dar asta e viața, în oraș stau oameni care își permit să stea aici
Și știu că unii vor spune că șoselele de intrare în oraș sunt deja pline și că mișcarea asta ar aglomera și mai mult, dar nu, șoselele sunt pline pentru că oamenii nu au putut cumpăra în oraș din cauza săracilor care sunt ținuți în brațe de primărie.
OK, hai să o dăm mai pe pozitiv, mai pe social, mai pe corazon: primăria trebuie să subvenționeze 100% căldura pentru cei care au minim 2 mașini, ca să își mai poată cumpăra două. Și să ignore complet fraierii care vor străzi curate și asfaltate, ratb curat și alte prostii.
#love
Aha si apoi ne plangem ca nu vine pulea spataru’ de la 100km sa lucreze pe 1500 RON la Kaufland si prefera sa creasca 2 porci in curte si sa ia ajutor social.
Corect, dar şi dacă se plâng, ce? Ce se va întâmpla? Nu-i poate lua cu forţa. Vor face câteva reportaje lacrimogene la TV despre cum suferă ele săracele supermarketuri că n-au fraieri, şi vor mări salariile, ca în vest.
Sau se bagă automatizare. În loc de 10 caserii, doar 3, cu salarii duble, iar restul case automate.
Sau se mută supermarketurile la periferiile, ca cei care lucrează să poată veni din afara oraşului mai uşor, şi astfel pot da salarii mai mici.
Pe cuvânt, câteodată zici că noi românii am inventat gaura-n macaroană şi suntem singurii care am întâmpinat probleme de genul.
Ne uităm ce soluţii au găsit alţii, tragem concluzii şi implementăm.
Cum e de ex Londra. Nu poţi fi şi capitală, şi fără trafic, şi fără transport în comun performant, şi fără taxe, şi cu chirii mici, şi cu subvenţii, şi cu hipermarket în centrul oraşului. Ceva trebuie sacrificat.
Noi vrem şi subvenţionaţi, şi în centrul oraşului, şi cu maşină non-stop, şi cu transport în comun ieftin şi ăla subvenţionat şi tot falit.
Mai cred că şi impozitul pe proprietate în oraşe trebuie un pic mărit. E deja penibil, capitală europeană cu impozit la fel ca în sat fără canalizare.
Ce treaba are una cu alta? Baba si mitraliera. Erau cu 1500 de lei la Kaufland oricum nu va cumpara ceva in centrul orasului vreodata. Nici macar o inghetata.
@florin: da’ aia care au mostenit apartamentu’ de la matusa lu’ tata care nu avea copii? Stii cati din astia sunt? La mine pe scara, in partea buna a Tineretului, jumatate din apartamente (8 etaje x 4 apartamente) sunt ocupate de astfel de oameni. Bonus: am din astia care stau 2-3 persoane in 4 camere, au caloriferele sigilate in 2 camere si tot se opun cand vine vorba de dat drumul la caldura in bloc.
Cum ar fi ca in locul astora, in centrul orasului, sa apara oameni care-si platesc intretinerea, nu sigileaza caloriferele, achita reparatiile etc.? Pai hai sa-ti spun eu cum: fara primari inapti. Oamenii constienti de banii pe care-i platesc sub forma de taxe vor conditii de viata. Asta presupune investitii. Dar nu mai bine cheltui 10% pe subventii si furi 90% din bani? Lumea te alege ca doar le „creezi conditii”.
m0f0:
1. Exista si parte rea a cartierului Tineretului?
2. Tineretului e foarte aproape de centru dar nu e in centru
@SirNeo:
1. Exista :).
2. Practic e la 15-20 de minute de mers pe jos sau o statie de metrou. Eu il consider „centru”.
Stati ma, ca eu nu ii plang pe aia de la Kaufland. Ziceam de voi ca o sa va plangeti de asistati. Practic il muti la 100km de Bucuresti, nu ii pui la dispozitie mijloace de transport sa ajunga intr-o ora in Bucuresti, ci vrei sa iti bati pula de el, sa faca 2.5h ca e sarac si sa vina in Bucuresti sa ii dea 1600 ron, eventual la negru. In rest sunt de acord cu ceilalti, dar hai s-o luam pe etape. 1. facem infrastructura sa se poate muta taranii si cei ce vor sa fie tarani(me included) la tara. 2. Investim in Radet sau kkt de firma va fi sa nu mai aiba fucking pierderi de 50% . 3. Crestem impozitele pe proprietate, crestem impozitele pe masini, crestem pretul pe fucking locul de parcare la minim 2009ron/an. 4. Asiguram transport in comun decent si previzibil. 5. Facem deducere de impozit pt cheltuielile de transport pt. cei din afara orasului. Cam asa ceva, la practica suntem buni.
la teorie, scuze.
Pentru hate din asta bun, de calitate, intru zilnic aici.
like și share, zic.
Pentru revarsari de frustrari la adresa bucurestenilor mai degraba.
Like si share se da numai la un concurs unde premiul este minim o masina, zic…
Si daca castigi un 4 litri benzina?
De aia exista gepeleu.
Cred ca alex n-a prins chintesenta cu benzina…hehehe.
Dai like share doar dacă vezi țâțe…
regula nr 1 pt a castiga alegerile : nu superi 2 milioane de alegatori cu dublarea costurilor la intretinere
P.S. nu ai 200-300 de caldura dar ai 700-1000 sa faci naveta cu masina dintr-o comuna limitrofa Bucurestiului , grozav rationamentul tau
N-ai inteles nimic. Impozitele mici si caldura subventionata le permit unora sa tina de locuinte pe care nu si le permit. Si sa tina si la pret.
Impozite mari + cheltuieli mari duc la cresterea ofertei de apartamente, care duce la scaderea (temporara) a preturilor, moment in care unii se vor gandi sa se intoarca de la porumb si asfalt care se inmoaie la ploaie si ninsoare inapoi la bulevard si asfalt care se umple de gropi la ploaie si ninsoare.
tu n-ai inteles, nici un partid politic nu-si asuma masuri nepopulare chiar daca e nevoie de ele
Unde sa dau like? Asta imi place mult de tot …
Pe butonul ala mare de la finalul articolului, patroane.
‘șoselele sunt pline pentru că oamenii nu au putut cumpăra în oraș din cauza săracilor care sunt ținuți în brațe de primărie’ ??? nu prea are sens fraza asta….
‘saracii’ din Bucuresti = pensionarii cu pensii de 200-400 euro care au lucrat pe timpul comunistilor in ‘fabrici si uzine’ din Bucuresti, si-au cumparat la preturi derizorii apartamentele construite atunci , si nu mai au acum alternative : multi nu prea mai stiu sa dea la sapa, plecand de mici din satele din care provin, si poate nici nu mai au la ce sa se intoarca in acele sate – nu au pamant/gospodarie sau exista dar e ocupata de o ruda/ar costa prea mult sa o puna cat de cat pe picioare…si sa nu imi spuna cineva ca ar putea sa se angajeze pt a-si suplimenta pensia….cel mult agent de paza ….plus ca la batranete ai destule probleme a.i sa mai poti sa fii un angajat cat de cat decent…dar cand esti tanar la corporatie, bei cafelutza la biroul de sticla ‘cu colegii’ vorbind de ultimul model Iphone si platesti rate la ‘rezidential’ , nu prea intelegi cum a putut sa ajunga Firea primar al capitalei …
Ba are sens fraza aia.
Am vazut-o si aici la Iasi – pensionari cu bani putini care stau in 3-4 camere ultracentral si se plang ca nu au bani si ca e greu. Si sa le dea primarul ceva, orice.
Dar apartamentul lor s-ar vinde cu 120K sau mai mult, 2 camere in zona decenta (gen Nicolina) este cam 50K, iar restul ar produce lunar ceva dobanda.
@car: Mereu ai alternative… Pai aceeasi „saraci” de care vorbesti stau in blocuri fara lift functional intr-un apartament mic de la etajul 4 care costa cat o casa modica in provincie, intr-o zona in care ai in continuare access la toate serviciile „de calitate”: coada de la farmacie sa mai prinzi banii de compensate, spitale la fel de infecte in care oricum ti se ia temperatura si ti se spune ce fel de ceai sa bei, aceleasi supermarket-uri cu aceleasi oferte la hartia igienica (poate produse chiar mai ieftine putin)..
Cand te muti la „tara” nu inseamna ca-ti pierzi pensia sau ca trebuie neaparat sa apara si porcul langa casa.. nici macar gradina nu te obliga nimeni sa ai dar ar fi buna ca o ocupatie la batranete… E oricum mult mai sanator, mult mai frumos si mult mai usor sa stai la o casa intr-un sat sau orasel micut, la batranete, decat in mijlocul metropolei… Dar mnah, „saracii” aia sunt mai mult mandrii decat inteligenti..
Concluzia este ca, cei mai multi asistati social din Romania sunt in Bucuresti.
true story.
păi unde ai vrea să fie? unde mai sunt 4 milioane de locuitori?
Și altă chestie, poate mulți dintre ăia care primesc ajutoare sociale sunt și dintre cei veniți de la satele care ar trebui să moară, la viața cea bună din București!
@Toma Dumitru, a trecut ce vroia să zică pe lângă tine
Subvenţia la căldură e un ajutor social, iar cum 50% din căldură e subvenţionată în tot Bucureştiul, banii ăia bat lejer tot ajutorul social din câteva judeţe bune.
Cineva mai bun ca mine să explice
@manu144x Mica diferență este că pentru subvenția la caldură nu plătesc toti salariații, ci doar persoanele (fizice și juridice) impozitate în Bucuresti
Si concluzia la concluzie este aceea ca asistatii sunt asistati pentru ca nu vor sa munceasca. Daca nici in Bucuresti nu se gaseste de munca, atunci aia din Pascani ce naiba sa mai zica?
Mi-am bagat centrala, am dat repartitoarele jos, administratorul e ok cu asta, ura si la gara.
In alta ordine de idei, cum poate RADET sa ma oblige sa folosesc un serviciu pentru care eu nu am contract de furnizare? In baza a ce ma taxeaza pe mine? Ca nu am semnat nimic cu ei si sunt furnizori de servicii.
Si platesti in continuare caldura degajata de tevile care iti trec prin casa?Daca da, cat anume platesti Sau ai izolat termic tevile care iti traverseaza apartamentul?
Exact asa am facut si eu in 2012. M-am deconectat de la ei, am scos caloriferele de tot, am trecut pe electric, vecinii si administratorul au fost OK si cu deconectarea si cu instalarea unui nou bransament de curent si cu asta basta.
Da, platesc o parte comuna din caldura chiar daca sunt mascate in rigips. Ceva gen 20-30ron pe luna anul trecut din cate imi aduc aminte. Vreo 3 ani am platit mai mult, gen 90ron dar ne-am adunat toti care nu mai suntem la RADET ca devenise cam ridicol, noi plateam adunat cat aia 3-4 care inca mai erau conectati. De exemplu pe coloana mea doar cel de la ultimul etaj mai e conectat, cele 4 apartamente de sub el au tevile in casa doar pentru el.
Tot cam 20 de lei plătesc și eu. Și stai liniștit, că asta o plătești și dacă ești debranșat „oficial”.
RADETU o să bubuie și la propriu și la financiar. E doar o chestiune de timp. Gazele s-au scumpit parcă de 3 ori anul ăsta? sau de 2 ori (în sensul de „în 2 rânduri”)? Imi zicea un coleg că în ultimii 3 ani i-au crescut costurile cu gazele iarna de la 250-300 lei la 600 lei. în 3 ani. O sa fie bine! O să avem gaze din Marea Neagră! N-ar strica să caut o plită d’aia pe lemne old school!
Marea majoritate a companiilor de termoficare sunt in faliment/reorganizare, ma rog, in diverse stadii de descompunere. Cine e curios sa afle cauzele, ar face bine sa se uite la structura de personal (foarte umflata, evident), la absenta intentiei de retehnologizare, la necesitatea inlocuirii a zeci (in cazul capitalei sute) de km de conducta ce transporta agent termic. Din punct de vedere economic si managerial sunt adevarate cosmare.
* mai nou nu mai e RATB(C), ci STB.
Societatea de Transport Bucuresti.
Ma uitam la tramvaie cum le-au dat o mana de vopsea in locul unde scria numele vechi si au lipit un colant peste, treaba buna!
Care lucrari de intretinere? Este nevoie de inlocuire si modernizare. Primaria plateste pentru incompetenta si furturile din RADET.
Radet au avut pierderi mari si din cauza locatarilor rau platnici de nu puteai sa-i dai in judecata ca sa-i obligi sa-si vanda cocioaba, oamenii au mers pe burta cu datorii mari zeci de ani. Am avut bloc langa mine cu datorii de 130.000 lei. Ani buni au stat asa si doar unul si-a achitat(naiba stie cum), ceilalti doi au fost zburati din apartamente acu’ 2 ani. Au mai fost si administratori care au fugit cu banii si oamenii au ramas pe burta. Oricum nu ma astept ca radetul sa faca mari reparatii, majoritatea sunt betivi notorii si inca repara cu lemnul tevile. Am la 2 statii distanta niste blocuri unde iarna de iarna au tevile sparte, de 6 ani le repara intr-o bataie de joc. Acu’ 2 ani s-a spart teava de apa rece fix pe 30 decembrie, a curs apa vreo 8 ore pana au venit lesinatii, au venit si au reparat intr-un stil jegos si pe 31 decembrie s-a spart in alta directie din cauza presiunii, de abia pe 2 ianuarie au venit sa repare, era strada un adevarat patinoar. 70% din angajatii Radetului sunt carmolisti cu diploma, vasluieni curati, ce sa repare ala cand ei vin cu masina si se uita la teava cum curge.
Si tocmai de aia radetul ar trebui sa fie lasat sa moara sau sa fie privatizat in caz ca o sa gaseasca pe cineva sa fie de acord sa isi recupereze banii in zeci de ani (fara investii majore nu ai ce sa faci)
@Ryan Pivovar Bo$$ tzeava de apa rece nu-i a lui RADET,este a lui Apa Mova.
E ok să profiți de banii de la stat atunci când e în interesul tău. Nu o să auziți niciodată pe vreunul cu pensie specială că încasează niște bani care nu i se cuvin așa cum nu o să auziți un bucureștean care să se considere asistat social.
Contrar hashtagului „#unpopularopinion” vad ca propunerea ta este foarte populara. Sunt curios cati dintre astia de ar da like cu 2 maini, ar fi atat de entuziasmati daca ar fi ei de partea proasta a „opiniei”.
Ia incearca sa propui de exemplu de exemplu un impozit progresiv (ca in vest), iar cu banii obtinuti sa construim spitale/autostrazi/whatever.
Si dupa cum am mai citit pe aici – „sa curga minusurile”
nu te-ai lămurit când am scris ca programatorii nu votează? cum au sărit toți că ei voteaza și ei și neamurile lor?! nu e destul să te uiți pe reddit?
asa cum s-au construit cat timp am avut impozit progresiv!
Impozit progresiv ca sa ce? Ca sa fie si mai mare purcoiul de bani pe care il fura? Problema noastra cea mai arzatoare nu e la venituri ci la cheltuieli, ca se scurg prin conturi private si prin vile din brazilia si costa rica.
Impozitul progresiv nu poate functiona intr-un sistem ca al nostru sau ar permite extraordinar de multe exceptii (unele folosite pentru a-l frauda);
Impozitul unic e cea mai buna si simpla solutie intr-un stat in care fiscul detine un control partial asupra lucrurilor si evaziunea fiscala inca se practica la toate nivelele;
In Romania deja procentul din salariu pe care il platesti ca taxe catre stat este la un nivel mai mare decat procentul maxim al impozitului progresiv pe care il platesti in unele tari care au acest sistem. Introducerea impozitului progresiv in Romania ar scadea potentialele incasari din taxe pt ca ar insemna ca unele salarii pt care acum se platesc taxe ar fi scutite sau ar plati un procent mai mic. Exemplu personal, in Australia taxele pornesc de la 0 pt anumite venituri anuale si cresc pana la 35% pt salarii anuale de peste 200.000 dolari.
@Mary: fii linistita ca atunci cand s-ar introduce, ar face baietii niste calcule cum sa nu piarda bani, si nu ai plati mai putin. Deocamdata legile nu se fac pentru bunul mers al tarii, ci pt bunul mers al afacerilor lor.
De la brut la net deja înjumătățim cifrele, mai mult de atât ce vrei, un rinichi?
Mai e și articolul ăla de acu vreun an parcă, cu ponderea salariilor din România, unde 0,7% parcă aveau salarii de peste 9000ron în mână. Supraimpozitându-i pe ăștia 0,7%, deci ducându-i undeva la 60-70% taxe, crezi că o să câștige statul bani de autostrăzi și spitale?
Și 9000 ron net nu e un salariu mare, să fim serioși. Pentru publicul Antena 3 da, e un salariu enorm care ar trebui impozitat cu 85% minim.
Ok, Vestul are impozitare progresivă. Dar, în același timp, în majoritatea Vestului poți să-ți deduci taxe, primești reduceri de impozit dacă ai copil, statul nu își bate joc de tine aruncând taxele într-o catedrală etc.
Ah, și dacă la noi ăia 9000 ron te pun în top 1%, în Germania anului 2012 aveai nevoie de 7500E pentru aceeași încadrare.
Partea perversa e ca aia care vor sa scape de radet sunt tinuti prizonieri de vecini si asociatia de proprietari. Fara acordul lor nu te poti debransa.
Ba da, faci plangere la parchet.
Daca RADET moare Bucurestiul se scufunda in poluare.
Ma plimbam seara trecuta cu oile printr-un cartier cu blocuri noi , cam 3000 de apartamente sa zicem, toate dotate cu centrala termina de apartament pe gaz , a trebuit sa imi pun batista la ochi de la cat gaz ars era in atmosfera…. nu puteai supravietuii o ora…..
urmeaza si legea sa ai cos de fum/horn inalt cat nivelul blocului
Cred ca mai aveai putin si mureai asfixiat!!!Uauuu!Iti recomand sa mergi pentru o cura cu oxigen pur,in zona CET Vest sau Cet Sud.
P.S.Gazul ars nu sta in atmosfera ca sa-l inghiti tu,el „urca” in atmosfera,iar tu nu cred ca te plimbai pe la etajele 10 ca sa te deranjeze la ochi.Mai ales ca aveai si oile cu tine.
La 1.5km vest de CET Sud e OK. Am stat 7 ani in zona. E deranjant zgomotul iarna (un vuiet continuu) dar cu gazele n-am simtit probleme si de obicei sunt sensibil la asta avand ceva probleme pe partea respiratorie de mic.
Cred ca nu mai puteai de atata dioxid de carbon, iti lacrimau ochii. Cam asta e poluarea ce se face arzand gaz metan: CO2 si H20 (grija mare ca am auzit ca asta omoara, toti care au consumat au murit). Deci nici vorba sa te afecteze la respirat, poate era ora de varf si erau toti cu TDI-urile subturate pe strada.
Si apoi tu chiar crezi ca centralele de apartament sunt mai ineficiente decat RADET? Pai doar daca iei pierderile de caldura de pe traseu, ca sa nu mai zicem de tehnologia foarte veche. Iar prin CET-uri vezi ca aia nu ard doar gaze naturale mai ard si pacura, si nu e ok ca din astea trei din Bucuresti doua sunt in oras, si al treile e si el cam tot in oras ca s-a construit o gramada pe langa el.
ba, sigur nu erau parturi de oaie?
Amuzanta opinie. Problema e ca seamana al dracului de tare cu „proprietatea e un moft”. Moft sa stai in oras, moft sa incalzesti, moft sa lasi mostenire ceva in centru si moft sa vii de la curu’ lumii la caliatala si sa ai pretentii. Tot comportamentul nostru e pentru altii un moft si pentru unii un drept. Moftul roman.
Cei castigati sunt aia care-i fac pe fraieri sa-si dea cu moftul si cu dreptul in ring in timp ce ei o ard prin tarile calde.
Cretina si neconstructiva discutie.
la asta am râs irl. deci de aia mori de foame in 4 camere, ca să lași moștenire ceva in centru?
Obrazul subtire cu cheltuiala se tine. Proprietatea nu este un moft, insa ea obliga ca lucruri. Iar daca nu ti le permiti, inseamna ca ar trebui sa renunti la proprietate.
E bine ca trebuie sa suportam toti cheltuielile de incalzire ale unora ce stau in proprietati de sute de mii de euro dar nu si-ar permite vreo 200 de euro in plus pe an la intretinere pentru caldura de iarna (care si asa e subventionata). Nu cumva sa vanda apartamentul ala si sa ia ceva la jumate de pret, ca nu mai are ce lasa mostenire la copii aia ce nu si-ar rupe 200 de euro pe an pentru parinti, ca doar da statul.
Ati inteles enuntul de l-ati umplut de sange.
Daca intr-un sistem cum e asta romanesc intelighentia tarii considera ca solutia la problema incalzirii e „sa le crestem taxele alora care n-au de unde plati ca sa-i scoata statul din casa” …..PLM.
Pentru ca fix la voi o sa ajunga casele alora „de sute de mii de euro”, iar banii din taxele alea crescute se vor duce fix in infrastructura. „I do believe in fairies, I do, I do!”
Ipoteza:
Grigore corporatistu’ magic crede ca daca aluia i se ia casa ca n-are de unde-si plati taxele alea de „obraz subtire” o sa vina cineva sa-l invite la licitatie, si casa o sa-i revina lui, „ca-si permite, si-a castigat DREPTUL”,
Realitatea:
Dreptul lui o sa fie fix ala de a plati chirie celui care a cumparat casa aia si inca 100 peste rand. Big win.
Apropo, cam asa se intampla si in vestu’ ala glorios cu proprietatea. 90% din case la 10% de baieti destepti. Restul?
Pai chiriile cresc continuu iar demografia se duce dracului pentru ca un job mediu la 26-28 de ani iti permite cel mult chiria unei camere intr-un apartament impartit cu alti 6.
„Ai flexibilitatea maxima boss, traieste pentru experiente nu pentru lucruri….”
Dar chiar si asa, DREPTUL la proprietate fix asta inseamna, sa mori de foame unde vrei tu. Pentru pensionar e dreptul lui sa ceara sa se faca economie, la fel cum e dreptul tau sa ceri invers.
Dreptul lui si Moftul tau, cum ar veni.
Ati gasit gaura din covrig: problema nu e ca pensiile sunt atat de mici incat nu-ti poti permite sa platesti taxele si intretinerea si sa si traiesti, nu e ca doua joburi umile ( deh, nu sunt toti destepti si luminati) nu-ti permit sa-ti platesti taxele si sa existi…
NOO.
Problema e fix ca niste mosi avari si ratati rauvoitori stau in casele care altfel v-ar reveni voua sau altora „care-si permit”, (ca-n scena aia din Filantropica cu preturile din meniu) Nu tot alora care au pana acum si restul. Huoo, dati cu pietre in ei…
Interesanta iluzie.
habarnam, hai să-ți explic eu ce e greșit în enunțul tău, dar simplu, să înțelegi. stai la bloc și ai următoarele probleme:
1. vecinii de la etajele 3 in jos nu vor să contribuie la reparația terasei, iar ție la 4 îți plouă în casă. pe ei îi doare în pulă, nu le plouă lor în casă. normalitate sau ciorapi uzi?
2. un vecin nu are bani să plătească apa caldă, vreo doi ani, vi se oprește apa caldă la tot blocul. normalitate?
3. un vecin de la etajul doi nu vrea să anvelopați și nici nu vrea montată schela în dreptul geamului lui. normalitate?
și zeci de alte situații. am stat la bloc, știu cum e să ai vecini moldoveni sau suedeji sau pur și simplu proști.
ajutoarele la încălzire și subvenția aia nu face decât să transforme statul în capitală într-un coșmar pentru vecinii unui sărac prost. de ce să faci așa ceva? de ce să faci viața un coșmar pentru 7 familii din cauza unui prost?
Nu prea ma prind ce legatura au exemplele date de tine cu crescutul taxelor si „permisul”. In plus, vorbeste in mare parte de niste nebuni care sunt exceptiile, nu regula.
In cazul 1. Ce faci, ii dai pe toti aia din bloc afara ca sa traiesti tu bine la etajul 4? Urmatorii nu vor vrea sa-si minimizeze costurile? In plus, aia sunt majoritatea. Cum rezolva taxele mai mari problema?
In cazul 2. In teorie, fondul de rulment ii acopera aluia cheltuielile si treaba merge. Cand datoria e prea mare din partea lui, judecata si executare silita. Cum rezolva taxele mai mari problema?
In cazul 3. Ala e un nebun, nu un sarac, ar fi nebun in oricare alt caz. Cum rezolva taxele mai mari problema?
Problemele enuntate de tine nu au legatura cu enuntul principal, doar cu tracasarile aferente traiului in comun, si sunt vechi de cand lumea. Nu se rezolva cu taxer in plus, asta-i sigur.
trebuia să începi cu asta, ca să știm o treabă.
1. Blocul are un administrator, un președinte, un comitet. Care au niște legi de urmat. Repară afurisita aia de terasă și împart cheltuielile la toată lumea, de la parter până la ultimul etaj. Face cineva circ, „uite, la articolul x, alineatul y din legea z așa zice”.
2. Nu plătește, îl dă asociația în judecată. Există lege care permite asta din 2008 sau 2009. Atunci am avut eu de-a face cu ea, posibil să fi existat și-n legislația anterioară.
3. Deciziile se iau cu un procent oarecare din proprietarii care vin la adunarea generală. Dacă un vecin din 30 (din care s-au prezentat 7 la adunare, si el nu s-a prezentat) nu vrea anvelopare este fix-pix.
Am o situație în bloc, un nene schizofrenic, pensionat pe caz de boală, are o datorie de 35.000 lei. Apartamentul nici nu era pe numele lui că n-a avut bani să-si facă actele de moștenire (și mai are o soră plecată în străinătate care n-a dat niciun semn de viață de minim 10 ani). Au mai murit din babele care-l cunoșteau de când era copil și cărora le era milă de el și oamenii au decis să plătească ei taxele necesare pt actele de moștenire (există posibilitatea ca un creditor să solicite dezbaterea unei succesiuni sau un partaj) și să-l dea în judecată. S-a găsit un avocat și s-a rezolvat. Momentan executarea este suspendată pt că nu poți evacua pe cineva între octombrie și martie sau aprilie, se reia la primăvară.
Există posibilitatea să le dai idioților peste bot dar este necesar ca restul să ia această decizie.
Nu mai da exemple de cum e pe afara ca s-ar putea sa-ti dea lacrimile cand ai sa auzi ce ajutoare sociale primesc unii.
impozitele pe locuinte sunt ridicol de mici, nici nu te miri ca primariile au bugete de kkt
adica daca stai la bloc cam 10-20euro de persoana pe an ?
Asta cu să dăm săracii afară din orașe funcționează până când:
http://www.businessinsider.fr/us/affordable-home-prices-on-teacher-salary-in-san-francisco-2018-4
Pai eu zic ca doar cei cu salariu de minim 1000 de euro sa stea in Bucuresti iar saracii sa fie dusi in lagare ca sa nu deranjeze crema societatii.Problema rezolvata….
ești boboc. să nu-ți înghiți limba când ai gânduri din astea grele.
Sunt dependent de ganduri grele…
fara subventii bucurestiul ar avea populatia jumate din cat e acum.
stam mandrii la capitala da’ sa ne plateasca statu’ jumate din biletu de trasnport in comun
Nu statul, ci primaria. Problema este, insa, alta: ce ar face primaria cu banii, dacă nu i-ar da pe subventie? Ca din cate vad, de cativa ani nu prea se investeste in nimic, ci mai mult se cheltuie. Eu as incepe prin a nu mai arunca banii pe arcub, concerte, focuri de artificii, luminite, etc si sa ii investesc in parcari, trotuare, spatii verzi. Si atunci as muta banii ratb de la subventie la spalat, intretinut, inlocuit material rulant, iar la RADET, daca are sens pastrarea lui in formula actuala, modernizarea retelei.
BTW: CET-urile sunt ale ELCEN, deci nu ale primariei.
Oare cum ar fi daca ar inchide radet si din banii de subventii pe un an ar subventiona montarea de centrale pe bloc/apartament.
Iar la transportul in comun, fuck ya’ll platiti fratilor. Un abonament pe o luna pe toate liniile la voi e mai ieftin decat un abonament pe o linie in cluj.
Bucurestiul este piatra de moara legata de piciorul restului … tarii. a fost, este si va fi o gaura neagra, de care ‘restul’ se poate … dispensa ..
„Nu poți să stai în oraș nici cu jumătate subvenție? Bun, mergi unde sunt case mai mici și mai ieftine. Da, faci o oră pe drum, dar asta e viața, în oraș stau oameni care își permit să stea aici”
boss, in orele de varf faci o ora pe drum intre Arcul de triumf si Romana sau intre Tineretului si Romana
Intre Tineretului si Romana ai metrou si autobuz. Nu ai ce cauta in masina.
Este corecta poziția ca Radet ul nu poate functiona în forma actuala și e o groapa de bani. La fel de corect este ca subvenția la căldură e excesiva și ar trebui aplicata doar acolo unde exista venituri foarte mici (pensionari). Este incorecta și total lipsita de argumente ca oamenii nu pot cumpăra în centru pentru ca acolo stau săracii. Oamenii nu pot și nu mai vor sa cumpere în centru pentru ca apartamentele sunt excesiv de scumpe, scările sunt insalubre și lifturile nesigure, traficul e la fel de infect ca spre periferie (din Drumul Taberei pana în Pipera se face lejer o ora iar din Cosmopolis ca tot ai tu o obsesie cu statul la porumb, se fac 40 de min într o zi nasoala). Lumea s a saturat sa plătească 100 k eur pe 2 camere ca să stea lângă o stație de metrou desi nu folosește metroul și sa facă adrese la Radet ca să dea drumul la căldură. Sau sa se roage de administrator sa dea drumul la vana pentru ca tremura în casa deoarece pensionarii nu vor sa se dea drumul la căldură sa facă economii. De acord cu teza articolului vis a vis de subvenții, as aplica același principiu și gratuității pentru studenți și masteranzi la CFR.
RADET este o porcarie pentru ca este administrata de stat. Daca am fi avut in continuare ICAB la apa sau IDEB la energie electrica in loc de ApaNova sau ENEL ati fi zis ca mai bine sa faca fiecare put in fata blocului si sa-si puna generator pe balcon? Nu poti sa ai independenta totala intr-un bloc. Pana la urma solutia corecta este incalzirea electrica, ne dam cu curu de pamant cu masini electrice dar ardem gaz si pacura intr-o veselie sa ne incalzim.
s-o luați în mufă toți ăștia care stați cu mâna întinsă după subvenții , la Baia Mare și Satu Mare ne-am debranșat de decenii bune . Din păcate subvenția o sugeți și din cotizațiile noastre la buget . Cine nu se poate încălzi singur merită să- înghețe muci în nas și saliva-n gură ( mai puțin câteva excepții gen defavorizații sorți )
Centralele de bloc sunt solutia optima.