Râdem, glumim, mărim prețurile la imobiliare…

Zilele trecute un cititor mi-a trimis mai multe linkuri care subliniau că presa a început să latre un pic la imobiliari, ceea ce nu prea se întâmplă de obicei, că presa trăiește din advertoriale la jocuri de noroc și imobiliare. Nedumerirea lui era simplu de explicat: au încetinit construcțiile, imobiliarii nu mai bagă așa mulți bani, așa că presa, obișnuită cu un fluviu de bani, vrea să le aducă aminte dezvoltatorilor imobiliari că plânge masa.

Dar cea mai amuzantă știre am văzut-o ieri, din BizBrașov, preluată fără discernământ de G4Media, cum că prețurile la imobiliare vor crește cu 60% în următorii ani, că se dă drumul la aeroport.

O să duduie afacerile și cazările după ce se dă drumul la aeroport. Investitori așteaptă să dea drumul la fabrici, hotelieri așteaptă să aibă grad de ocupare mai mare de 30%. Între timp, forța de muncă nu prea se mai găsește, și autoritățile locale nu încurajează natalitatea decât prin promisiuni, cât despre o politică locală coerentă de turism nici nu poate fi vorba. Parcarea de la Canionul 7 Scări e un exemplu bun. Altceva de vizitat pe aici nu prea poate fi vorba, deci de ce vine cineva cu avionul până la Brașov? Să viziteze ce? Iar cu fabricile, OK, directorii vin cu avionul, dar materia primă și produsul finit cu ce vine? Pe autostrada Sibiu-Brașov?

Ca idee de final, as dori, în calitate de brașovean, să emit pretenții teritoriale asupra Covasnei, Buzăului și Bacăului. Dacă tot depind economic de Brașov, e incorect să aibă atâta suveranitate, ar trebui ca CJul lor să fie numit de la Brașov. Fără glumă, orice serviciu aș avea nevoie în Brașov, dacă schimb județul pe OLX pe Covasna, sunt de 3 ori mai multe oferte. La fel cu muncitorii, păi ce facem, ăia vin Buzău și Bacău și muncesc aici și își cheltuie banii acolo?

imobiliare-2022-brasov-5

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

74 comentarii

  1. NOU
    #1

    Let’s make Kronstadt great again!

    00
  2. Pai SVN Romania este o agentie imobiliara care intermediaza tranzactiile imobiliare. Ce puteau declara? Iar Dencescu este un simplu organizator de targuri diverse la Brasov Business Park. El era implicat in activitati de turism din cate stiu eu.
    Kasper nu mai are garantia ca va vinde tot ce vrea sa construiasca. Oricum are preturi mari.

    00
    • E mai nasol de atat. nici nu se apuca de construit iar cei care au dat cu banu in avans stau si asteapta.
      Asta dupa ce ca oricum blocurile lor sunt deja depasite, fara parcari subterane, spatii mici si preturi de penthouse.

      Si da, in Brasov cand ninge/ploua 5 luni pe an parca ajuta o parcare subterana.
      Cartierul e frumos, numai pana cand iesi din el.

      00
    • @Ion Eu cred ca in Brasov nu prea au descoperit multi parcarile subterane (vezi Maurer si Urban). Doar aia de la Isaran ce au mai descoperit dar nu s-au prins si cum trebuie sa le faca.

      00
  3. Râdem glumim, dar râdem și glumim de ani buni despre creșterea prețurilor la imobiliare, iar ele tot cresc.

    00
    • Preturile vor continua sa creasca atata timp cat vor exista bani negri de spalat

      00
    • @kilroy: cel mai bun comentariu, cea mai simpla si corecta explicatie!

      00
    • @kilroy un moriv pentru care prețurile vor continua să crească aiurea este lipsa infrastructurii. De exemplu o rețea bună de drumuri sau trenuri de navetiști care să lege un oraș mare de localitățile din jur plus canalizare și apă curentă peste tot. Asta ar permite multora să trăiască cu 15-30 km mai departe fără a face o oră în plus pe drum (distanța depinde de oraș). Ar crește puțin prețurile la distanță dar ar mai scădea în centru. În lipsa infrastructurii se îngesuie toți cât mai aproape de oraș, pe parcele cât mai mici dar mai scumpe.

      00
    • Pe zona de case pe care o urmaresc in bucuresti am vazut saptamana asta primele scaderi, si nu la o casa ci la 4, au scazut si cu 20k.
      Pe aceeasi zona vedeam cresteri acum 4-5 ani si voi dadeati cu minusuri cand va ziceam ca or sa creasca preturile.

      00
    • Preturile au crescut pentru ca a permis indirect BNR-ul. Odata cu marirea dobanzii cheie referinta la 3%, creditele vor fi din ce in ce mai inaccesibile. Am prieteni carora le-a crescut rata in 3 luni cu 30%.

      00
    • @punKreas, inca un motiv sa ma felicit ca am platit cat am putut din credit in avans. Acum, dobanda e undeva la 30% din valoarea ratei iar fluctuatiile robor ma afecteaza mai putin.

      00
    • @Zarax: eu ma felicit ca am luat cu dobanda fixa. Nivelul roborului de acum e aproximativ egal cu rata dobanzii fixe. Sper sa se linisteasca apele atunci cand nu o sa mai am dobanda fixa :)))

      00
    • Sunt motive legate de piata: pe de o parte cresc preturile de contructie (materiale, mana de lucru) si pe de alta parte este in continuare cerere pe piata. Atat timp cat cererea se intalneste cu oferta si se strange mana preturile vor mai creste. Cand oamenii vor realiza ca de fapt le trebuie o casa intr-o zona linistita cu cativa metri de peluza si garaj si nu vor mai inchide ochii ca sa stea intr-un oras prafuit si aglomerat preturile la apartamente vor stagna si vor creste la case. Mi se pare o evolutie fireasca catre modele deja existente si traite prin alte parti. Momentan o mare parte a romanilor vor un apartament si o masina daca se poate apartament in bloc nou. Cat timp sunt bani in piata se pare ca aceste nevoi se vor implini si toata lumea va mustaci gandindu-se ce afacere buna a facut. Timpul le va demonstra daca au avut dreptate sau nu.

      00
    • Daca ar fi mai putin hoti si ceva mai inteligenti, guvernantii ar da o lege/ordonanta… prin care sa impoziteze progresiv si agresiv persoanele care detin mai multe proprietati imobiliare la data aparitiei legi si in cazul in care se doreste vanzarea/donarea/cedarea, aceasta sa poata fi facuta doar dupa o inspectie ANAF in privinta veniturilor declarate. Inteleg din cate am mai citit prin comentariile de mai sus, ca multi au parcat bani negri, deci o buna ocazie de a-i impozita.

      00
    • @gandilosu, pai tocmai politicienii detin imobile, spala bani prin imobile, si tu vrei sa-i controleze ANAF si sa isi dea ei o lege nasoala pt. ei.

      00
    • @Big in ce zona din Bucuresti? Ce urmaresc eu din sectorul 4 a tot crescut, desi unele imobile sunt de peste 1 an la vanzare

      00
    • @ sfatuitoru
      Exact asa am inceput: ”daca ar fi mai putin hoti….”, so, nu ma astept sa se intample.

      00
    • @gandilosu

      In primul rand nu stiu de ce ti se pare asta o idee asa buna. Majoritatea le au inchiriate, deci diferenta de pret va fi acoperita prin chirie, de la chirias. Daca vor creste preturile de inchiriere vor creste si preturile de vanzare.

      In al doilea rand de ce as fi impozitat mai mult decat este unul cu o proprietate? Am cumparat proprietatile cu bani munciti cistit. Am plati impozit si toate taxele, de ce ti se pare normal sa platesc mai mult? Doar pentru ca tu nu ai bani sa cumperi mai multe proprietati?

      Nu exista niciun interes pentru nimeni sa se reduca preturile pentru ca ar insemna sa se devalorizeze pentru toti cei care sunt proprietari, interesul este sa fie mai accesibile, adica sa creasca veniturile.

      Impozitarea abuziva a unora nu este o solutie. Solutii ar fi investitiile in infrastructura si extinderea in Ilfov cat si taxarea celor care le tin neocupate / goale.

      00
  4. Se pare ca „dezvoltatorii” sunt putin ingrijorati de situatia actuala economica si au lasat-o mai moale cu cotetele, sau vor avans de 90%.
    Dar cei mai grav afectati de aceasta situatie sunt Chirica si Boc

    00
  5. Old school, old school…. Când nu știm ce sa facem, o bagam pe aia cu aeroportul! Măcar e bine ca mai vand gogoasa și în altă parte.
    Prin 2008, voia iordache sa faca aeroport în sudul Bucureștiului. Au vorbit cu primarii, au luat terenurile și pe urma le vindeau la suprapret fraierilor care au înghițit galusca! A dat primarul interviu, a pus hărțile pe birou… Mergea treaba! După ce a picat treaba, i-au luat iar interviu primarului și a dat un răspuns de genul : ba, da’ nu știți și voi de gluma?!?!

    00
  6. Am inceput constructia unei case in sept.2021 (cea mai proasta perioada cum ar zice unii pentru ca se scumpise deja toate :D ), las asta aici:
    – cumparat fier cu 4.3 Lei, acum e 8.4
    – vata bazaltica cumparata in dec. 2021 cu 79lei/m2, acum e 121lei/m2
    – conducte canalizare +60% (am luat o parte in toamna)
    – tamplaria, de saptamana viitoare creste cu minim 20%, asta pe langa procentele adaugate in ultima jumatate de an


    – completati voi…

    00
  7. preturile la imobiliare de azi sunt pentru politicieni, stomatologi(toti), doctori (unii), itristi sau patroni (aka evazionisti). Ah am uitat de (unii) popalaii care taie padurile la foc automat

    Restul populatiei normale la tartacuta e rugata sa revina dupe 2-3 ani

    00
    • Populatia e rugata sa vina peste 2-3 ani pt o revanzare cu un mic profit

      00
    • Hahahaha ce amuzant esti, ai scris „itristi”, ce original!

      00
    • Nu inteleg cum in lista aia politicienii, stomatologii si doctorii nu au nimic peiorativ (desi cel putin la primii stim clar ca au in fisa postului mizeria) insa tocmai la IT si la patronii de mici afaceri ai gasit momentul sa scoti tot arsenalul de mistouri.

      00
  8. Opinia mea este că în acest moment încă se mai cumpără chiar și la aceste preturi mari că urmare a unui cumul de factori:
    -sunt diverși oameni care au bani cash strânși în țară sau în străinătate și speră că prin cumpărarea unui apartament sau a unei case se vor proteja de inflație;
    -sunt alții care își cumpără cu credit, au actele demarate de ceva timp și deja în mintea lor decizia este luată, deci chiar daca va crește rata asta este, nu se mai pot întoarce;

    Pentru ambele categorii de mai sus eu cred că în 5-6 luni va scădea foarte mult interesul de cumpărare – adică acești oameni in 5-6 luni fie o să cumpere fie o să renunțe la idee pentru următorii 3-4 ani.

    Evident că există și vor exista mereu oameni care au fie cash fie venituri suficiente pentru a plăti ratele mărite cu 40-50 % cum vor fi de pe la inceputul anului viitor – dar acești oameni sunt relativ puțini și cel mai probabil daca au vreun interes sa cumpere vor incerca și ei sa cumpere acum.

    Așa că, de pe la toamnă încolo eu cred că va exista un interes extrem de scăzut pentru cumpărarea de imobiliare – nu este însă obligatoriu că asta sa duca la o scădere mare a prețurilor deoarece depinde de graba vânzătorilor – adică la o valoare de 100.000 de euro decât să pierzi 20.000 de euro (adică 20 % din valoare) și sa vinzi la iarna mai bine stai vreo 3-4 ani și vinzi macar la prețul de acum.

    00
    • Da, restul o sa stea sub pod. Oamenii mereu vor cumpăra pentru că mereu există nevoia de spațiu de locuit. Acum ca e mic, ghetou sau departe, e altă problemă, dar de cumpărat tot se va cumpăra.

      00
    • NOU
      #40

      am un prieten care o duce decent, financiar vorbind, a cumparat in 3-4 luni tot ce a prins imobiliare, apartamente mici, apartamente mari, terenuri, locuri de parcare!!! tot, tot ce a prins si a putut negocia a luat, sa isi apere banii de inflatie, asa ca da, cerere o sa mai fie o gramada o perioada…

      00
    • @mulea: cred că suntem foarte generoși cu termenii. În prostia (sărăcia?) mea credeam că decent înseamnă să-ți permiți o locuință, să nu ai grija facturilor, să-ți permiți transportul familiei, vreo două concedii mai sănătoase pe an și niște bani puși deoparte acolo, să te țină câteva luni în caz de ceva. Caraghiosul de mine.

      00
    • @Lia
      Ce spui tu cu oamenii care vor cumpăra oricând, indiferent de preturi îmi pare din ciclul – dacă nu ai bani de pâine poți mânca cozonac.

      Sa presupunem că în București apartamentele cu 2 camere se încadrează că preț între 50.000 de euro și 150.000 de euro.(nu știu dacă valorile sunt chiar corecte, dar le luam că exemplu) – unde 50.000 euro este cel mai rău, in afara orașului, la 30 min de metrou, cu străzi înghesuite etc. și 150.000 euro cel mai bun.

      La un credit de 50.000 euro cineva are rata X. La un credit de 75.000 euro ar avea rata aproximativ X + 50% din X.
      La același credit de 50.000 euro o creștere cu circa 4,5% a dobânzii va face că rata să fie aproximativ X +50% din X.

      Acest exemplu ne arată că un om care la finalul anului 2021 își permitea un credit de 75.000 euro își va mai permite doar un credit de 50.000 euro dacă dobânda crește cu 4,5%.

      Întrebarea care se pune este – atunci cel care își permitea doar creditul de 50,000 de euro poate să mai cumpere ceva ??

      O alta întrebare este- cel care își permitea creditul de 75.000 euro și își lua un apartament pe langa metrou Gorjului (de ex.) va vrea să plătească rate LA FEL DE MARI dar sa își ia cu 50.000 de euro un apartament în Militari Residence, adică mai departe de oraș, unde nu este metrou și blocurile sunt mai înghesuite?

      Deci da, oamenii nu vor sta sub pod, vor mai sta cu părinții, vor inchiria și vor sta mai mulți într-un apartament dar nu cred că vor cumpăra chiar orice apartament, la orice preț.

      00
  9. Cât timp acesti dezvoltatorii imobiliari ( spălători de bani negri) nu vor fi întrebați de unde au sumele de investit, preturile vor fluctua exact cum vor ei, DAR prețul materialelor ptr construcții aproape s-a dublat ( fierul de la 3,54 lei/kg a ajuns 7,1 lei/kg, BCA-ul de la 680 lei paletul a ajuns acum la peste 1200 lei).
    Cererea a scăzut, iar de aproximativ 1 luna nu se mai vinde aproape nimic. Toți vin cu diverse oferte noi, dar incertitudinile viitorului ne sperie pe toți, așa că nu mai investește nimeni.
    Inainte, când se dădea startul programului „Noua Casa” erau cozi la bănci, dar acum e liniște și pace la birourile de credite.
    Oricum acești investitori își dublează, daca nu chiar triplează investițiile!
    Preturile vor vinde mereu, dar doar cele normale nu SF-urile!

    00
  10. Apăi dacă nici la Brașov și împrejurimi nu ai ce vizita, atunci nu știu unde în RO ai avea ceva de vizitat…

    00
  11. Pe cand si un metrou la brasov ? :D

    00
  12. E ok, am vorbit cu colegii mei și vom trimite câți mai mulți băcăuani definitiv în Brașov, ca să fie bine. Oricum deja raportul de moldoveni era 3 la 1. :P

    00
    • Practic ati ajuns atat de multi incat voi ii tolerati pe bastinasi :)))). @Bastinasi nu mai maraiti ca va luati bataie :D

      00
  13. Fiind brasovean, si din diverse motive (ce le voi descrie mai jos), urmaresc fenomenul destul de atent:

    -citesc asa zis presa locala, care e trista rau, iar pe locul 1 este o chestie online numita bizbrasov, in care bisnitarii imobiliari pompos numit dezvoltatori primesc osanale, sau isi exprima ideile , si e portavoce pentru ajutarile lor de preturi (cum plm sa afirmi ca vor creste ^preturile cu 60%)
    -am o suma de bani, pe care doresc sa o investesc intr-o garsoniera/apartament, in zonele centrale (deci vorbim de constructii vechi): de cateva luni, urmaresc zilnic anunturile, am mai facut oferte, vizite, lucrurile sunt simple: sunt cam aceleasi proprietati la vanzare, din octombrie, la care le mai creste pretul cu cate 1000 euro lunar, asa, ca se gandesc vanzatorii impreuna cu semianalfabetii numiti agenti ca pot castiga usor; intre timp, au fost 2-3 proprietati la vanzare, care s-au vandut cu o reducere de 20% fata de pretul afisat, dupa cateva luni, in rest nimic, multe vrajeli ge afacere la cheie, demisol de 18 mp pt airbnb si alte vechituri de necesita 25000 euro investitii; stiu cu certitudine ca mai sunt ca mine, care au banii cash, si asteapta perla rara, asa ca e o concurenta acerba
    -pe segmentul nou, avem o segmentare destul de interesanta: ai kasper, urban, care au preturi ce se apropie de vestul europei, ajunsi la o oarecare aroganta, data de modul neasteptat de bine in care au vandut si inca au cerere, eu zic ca incep sa aiba stagnare (am cumparat un apartament nou, acum cativa ani, si mai vorbesc cu agenta), nu se mai vinde ca inainte, pe de alta parte, inca mai vin persoane care cumpara doua camere cu 120k cash, deci bani negri, sau proveniti din infractiuni
    -mai exista segmentul saracie si condamnati la o viata proasta, care cauta pretul cel mai mic, si atunci ajungi in zonele bacau, onesti, buzau ale Brasovului, de fapt Sanpetru River Residence, Subcetate, Vivamus, e de ajuns sa te uiti ce masini sunt parcate in fata, mai vezi cate unul care surubareste la passatul tdi, masini parcate pe noile zone verzi, ca nu au 2000 euro nici de parcare, si nu valoreaza masina lor atat, familii nefericite ce si-au luat un apartament dormitor, si in rest masina sa ajunga oriunde, acolo e ceva normal sa vezi antecontracte cu greseli de ortografie si fara diacritice, nu ca altii dau ceva garantii, dar la astia (river residence vinde prin svn, de exemplu) daca vrei sa aflii cine e proprietarul terenului, cine vinde , cine construieste, cine da garantia, cine raspunde legal de intabulare, cine plateste daune pt intarziere te cam iau la rost, ce domnle, vrei sa cumperi sau esti de la concurenta….majoritatea contractelor sunt defavorabile, nu sunt terenuri dezmembrate, etc…..daca se baga in insolventa ai pierdut tot, plus clasica teapa cu suprafetele mai mici, 5% fata de suprafata contractatat e ceva acceptabil pt ei si clientul trebuie sa inghita
    -Avantgarden Bartolomeu e o zona dubioasa, se mai bate lumea de la un loc de parcare, mai ceva trafic de droguri, prostitutie, dar e frumos sa il urmaresti pe Maurer cum abereaza pe youtube

    Cred si sper ca guvernul (la presiue americana sau UE), sa regandeasca impozitarea imobiliarelor (e prea scazuta), cat sa inceapa sa urmareasca banii, ca sunt foarte multi bani negri pe piata, apoi sa impuna celor ce construiesc si vand, prin lege, niste conditii ce protejeaza si cumparatorii, altfel se umple tara de favele scumpe, si oamenii se leaga cu niste credite de niste chestii ce nu vor valora mare lucru in 20 de ani, din cauza degradarii constructiilor, si a depopularii masive a Romaniei.

    00
    • sunt cam aceleasi proprietati la vanzare, din octombrie

      90% din case sunt de vânzare din vara lui 2020, minim.

    • In Sânpetru Residence cere cineva 150k pe 3 camere, alt exemplu 83k nou de la dezvoltator (eu nu as da aici mai mult de 70k) deci nu mai e o zonă tocmai ieftină. Drumul din oraș e praf, an de an apar gropi care sunt astupate in bătaie de joc, foarte aglomerat la orele de vârf…
      Așadar e mai avantajos cu chirie

      00
    • @Dani….aia au pierdut contactul cu realitatea, drumurile praf, scoli nu in zona (ca nimeni nu isi duce plodul in Sanpetru), locuri de munca idem, deci te sui in masina si stai cate o ora pe drumul ala superb cu 1 banda. Bonus, stau tot felul de specimene, sa vezi distractie in unele blocuri la impartit diverse cheltuieli, sunt cate unii care spun ca nu au bani, nu platesc nimic….asta acum, cand blocurile sunt noi. Cand se vor deteriora, vezi atunci distractie.
      Este mai ieftin comparat cu kasper, urban, alphaville samd, care sunt plasati prin oras totusi, si atrag multi clienti la pretul /mp

      00
    • Calitatea vieții și prețurile la imobiliare sunt din ce în ce mai decuplate în România. În ultimii ani, de când s-a umflat iar bula, au fost chiar invers proporționale.

      00
  14. Nu am deschis nici un link dar din ce stiu Brasovul va deveni mai frecventabil ca urmatorul oras „IT”. Autoliv, Atos, Siemens angajeaza in draci si nu numai. De ce ? Pai salariile sunt mai jos ca si Bucuresti, Cluj, Timisoara si mai gasesti inca vorbitori de germana. Pe de alta parte scrie o minciuna cat casa ca ii costa 1.700 de euro/mp. C’mon. Inainte de scumpire costa un bloc cam 600 euro cu teren cu tot mai in porumb. Materialele s-au scumpit cam cu un 30-40% max ca si medie deci hai sa zicem cu indulgenta ca ii costa 1000 de euro, multa indulgenta. Pana la 1700 e cale lunga. Sau au inceput sa puna travertin pe alei si sa placheze blocurile cu marmura ? :D

    00
  15. Cum sa nu creasca preturile la imobiliare?
    Sunt 500 miliarde de lei in depozitele clientilor nebancari si neguvernamentali.
    Sunt credite date de 327 miliarde lei, din care creditele pentru locuinte sunt in valoare de 108 miliarde lei.
    Link: https://www.bnr.ro/Credite-si-depozite-in-profil-teritorial-3171-Mobile.aspx
    Credite şi depozite în profil teritorial, Clienţi nebancari neguvernamentali, Decembrie 2021.
    Pe ultimele pagini gasiti totalul.

    Sunt 34 de miliarde de euro sau aprox 170 miliarde lei care stau in banci.
    Bani fiscalizati si care nu fac nimic.

    Trebuie sa fi cretin sa lasi la pret la imobiliare, cand exista atatia bani in banci.
    Tot ce trebuie sa faca babuinii deghizati in dezvoltatori imobiliari e sa ii gaseasca pe astia cu bani si sa ii vrajeasca sa cumpere margele scumpe.

    00
    • Nu ma pricep, dar daca eu cumpar apartament, nu e ca si cum se muta banii din contul meu / depozitul meu in cel al dezvoltatorului ?

      Acei 500 mld sunt la oameni ce ar investi in imobiliare ? Sau cat din ei ?

      00
    • Sunt multi oameni cu bani, dar astia de regula sunt analitici. Cei care se aruncau cu „capul inainte” si cumparau emotional sunt tot mai putini.

      Cererile la Prima/Noua Casa s-au prabusit… sunt de 4 ori mai putine ca anul trecut.

      Preturile care tot cresc, dar fara sa echilibreze si calitatea constructiei reprezinta de fapt marea problema.

      Dezvoltatorii nu renunta nici la profitul nesimtit ( care in multe cazuri e peste 100% ), dar nici nu cresc calitatea oferita. Cei mai multi dintre ei sunt „smenari” / „combinatori”… rar gasesti un dezvoltator Profesionist.

      Am fost prin Grozavesti sa vad cateva, nu stiu daca e ok sa dau nume. Am plecat efectiv SCARBIT dupa ce am vazut N*vum Poli ( inghesuiala maxima, compartimentare proasta… zgomote din toate partile… cand deschizi usa daca ai punga in mana „bati la usa vecinului” cu ea… )

      Se mai face unul nou prin Crangasi aproape de metrou/lidl … m-am „calmat” dupa ce am vazut investitorii si ce „optimizari fiscale” faceau.

      In concluzie, chiar daca ai ceva cash… rar gasesti ceva ok sa investesti. Poate daca ii faceam ilegal atunci cumparam, dar asa…

      Probabil nu sunt singurul care se uita atat la investitori / dezvoltator(i) cat si la compartimentare, mpc vs mpu, izolatie, parcari, infrastructura…

      Deja ma gandesc ca mi-ar prinde mai bine un apartament prin sudul Spaniei, intre Valencia si Malaga… fara calorifere.

      00
    • sunt pe dracu analitici, se cumpără pt investiție

      bani din prostituție și videochat, bani din interlopeală și șmenuri pe afară. bani legit de afară, bani din șpăgi și ciubucuri

      tot etajul superior al blocului meu (de lux) este cumpărat de un singur cumpărător. și sunt penthouse-uri scumpe

      când se face un bloc, dezvoltatorul vinde întâi prietenilor și șmenarilor și ce mai rămâne alea mai proaste le scoate pe piață

      am o prietenă care a cumpărat foarte scump în nord (pipera) și a închiriat imediat, în 2 zile, a plătit unul în avans pe 2 ani chiria

      00
    • @Vlad, 500 miliarde lei sunt banii din conturile persoanelor fizice si juridice.
      Nu stiu cati ar investi in imobiliare, dar la cati bani lancezesc in banci vei vedea ca mesajul publicitar al „dezvoltatorilor imobiliari” e ca imobiliarele sunt o buna investitie. Nu o casa pentru familie ci o investitie, ca actiunile la bursa sau ca obligatiunile.
      Mai e o idee: bancile din America dau pentru 1 dolar aflat in depozit, 20 de dolari credit.
      Bancile din Romania nu pot da 1 leu credit la 1 depozit. Acum dau 0.65 lei credit la 1 leu depozit.
      Asta e o explicatie de ce avem dobanzi infime la depozite si dobanzi mari la credite.

      00
    • 96% dintre români sunt deja proprietari. Restul investitorilor se bat toți pentru cei 4%. Atâta e potențialul maxim. Viitorul sună interesant, mai ales că anul trecut România a pierdut populație ca sub bombardament, cu exces de mortalitate și cele mai puține nașteri din ultima sută de ani.

      00
  16. Ca un om care urmareste, din pacate, piata a sarit in sus.
    O proprietate care costa acum 2 ani 70 000 oiro, acum e 90 000.

    00
    • Nu e 90, e deja peste 100k. Am luat un apartament in 2019 cu 62k eur, acus se vinde unul la fel in bloc, cu 102k eur..

      00
    • aici in medie de la 1000 vara trecuta acum e min 1200e/mp. la 1000 nu mai gasesti decat la periferia periferiei.

      00
    • @Niles,Add
      Perfect de acord cu privire la preturi si tot ce inseamna asta. Clar preturile au urcat daca ne uitam pe anunturi. Ceea ce nu este clar cel putin pentru mine este urmatorul lucru: cate din imobilele prezentate in aceste anunturi s-au tranzactionat cu pretul cerut din anunt. In fond nu ma costa nimic pe mine sa pun apartamentul la vanzare cu 500k de eur, dar asta nu inseamna ca o sa-l si vand.

      00
    • Avem si situatia asta: https://www.reddit.com/r/Romania/comments/u2nbt5/dezvoltatorul_nu_vrea_sa_imi_mai_vanda/

      Deci preturile se duc „sigur” in jos.

      00
    • @Niles
      Este cazul tipic de prostie romaneasca combinata cu smecheria de aici. Legal treaba se poate intinde pe foarte multi ani si la cum sunt legile pe la noi poti musca din asfalt. Pe de alta parte sa ai 30k eur sa dai un avans, dar sa nu incerci sa securizezi legalitatea contractului spune mult despre situatie.
      Din nou investiti in imobiliare sunt de viitor!

      00
    • Asd, corect. Dar faptul e consumat…. Când îți face o reducere la preț, contractul e standard, vrei sau nu vrei….iei și decizii grabite(greșite ). Din pacate, toți am luat in viața noastră o decizie din asta. Poate nu ne-a costat 30000 de euro, dar ne-a costat.

      00
  17. Aveam ceva ganduri de mutat si ceva bani stransi, dar uitandu-ma la cresterea preturilor si a ratelor am decis ca cea mai buna investitie e in creditul actual. Da, stiu, sunt sarac, multumesc, nu e nevoie sa insistati.

    00
  18. buzaul tine mai mult de iasi ca pana la urma sunt moldoveni cu totii, insa ai 100% dreptate in privinta covasnei si a bacaului. m-as hazarda si la harghita.

    00
  19. Uite aici o practica „smart”:

    https://www.reporteris.ro/component/k2/item/114158-aten%C8%9Bie,-ie%C8%99eni-v%C4%83-trezi%C8%9Bi-f%C4%83r%C4%83-casele-pe-care-le-a%C8%9Bi-pl%C4%83tit-integral-himson-dezvoltatorii-vor-s%C4%83-v%C3%A2nd%C4%83-mai-scump.html

    In Iasi merge big time. Si clientii pleaca cu coada intre picioare, multumiti ca „macar” si-au recuperat banii. Dar banii aia nu mai valoreaza nici pe departe cat valorau acum cativa ani.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)