Radarul produselor: odorizante și deodorante

Încep cu o glumă: Ce faceți când stați pe toaletă și nu aveți telefonul cu voi? Ce citiți?
Poți să-ți îmbunătățești cunoștințele despre chimie citind etichete ale produselor din baie. Bineînțeles, dacă după aceea te apuci să cauți să vezi ce înseamnă anumiți termeni. De exemplu, zeoliți (un fost coleg de școală generală și-a dat doctoratul în zeoliți – una din aplicațiile lor, în afară de componentă a detergenților, este absorbția de radiații nucleare).

Ne întoarcem în baie.
Ai făcut caca și miroase urât? Trăiești în bloc comunist, cu neșansa de a fi fost proiectat de idioți, și nu ai fereastră la toaletă? Ce faci?
După ce ți se termină odorizantul de toaletă, încearcă o chestie: pune o linguriță de cafea pe un capac vechi de borcan, pe dulăpiorul din baie. Merge cu orice fel de cafea.
Poți face asta și la frigider, debarale, magazii… sau alte locuri unde se adună miros urât.
Odorizantele sub presiune sunt foarte poluante pentru mediu.
Încerc de o săptămână chestia cu cafeaua, durează cam trei zile până nu mai are efect. O linguriță de pudră de cafea la fiecare trei zile. „Eco”, „bio”, nu schimbă prea mult confortul. În plus, nu e „extrem de inflamabil!”, nu e „Pericol!”.
Încearcă!

Aerosoli se găsesc și în deodorantele pentru piele.
Știați că s-au reintrodus deodorantele fără aerosoli? REintrodus, că pe vremuri lumea pulveriza deodorant altfel. La supermarket se găsesc în aceeași zonă la raft unde sunt și deodorantele obișnuite.
La fel, puteți încerca o dată să vedeți dacă vă sunt ok. Sunt mai „eco” decât cele clasice, și nu schimbă prea mult confortul personal.

 

Why is it as critical to address as carbon dioxide?
In the first two decades after its release, methane is 84 times more potent than carbon dioxide. We must address both types of emissions if we want to reduce the impact of climate change.
While methane doesn’t linger as long in the atmosphere as carbon dioxide, it is initially far more devastating to the climate because of how effectively it absorbs heat.
Because methane is so potent, and because we have solutions that reduce emissions, addressing methane is the fastest, most effective way to slow the rate of warming now.

 

People have been aware of the influence of aerosols for centuries. In the 1200s, Londoners complained about the clouds of coal smoke. In 1783, Benjamin Franklin observed that tiny particles from volcanic eruptions tended to chill the weather. Throughout the late 1800s and early 1900s, dense smoke from coal blocked out daylight in Chicago, Pittsburgh, St. Louis, and scores of other cities.
In 1990, the first report of the Intergovernmental Panel on Climate Change, a select group of the world’s top experts on climate science, said that “there is no doubt that aerosol particles influence the Earth’s climate.”

Erau niște comentarii pe acest blog despre „eco nazi”, „Greta”.
Dacă recomand pudră de cafea în loc de „butan aromatizat cu chimicale”, sau deodorant fără aerosoli (că nu te dai cu aerosolii ăia), nu mă consider „eco nazi”. :) (btw, „Greta” a făcut mai mult rău decât bine.)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

64 comentarii

  1. Odorizantele de camera sunt cancerigene.
    Mai se pot folosi betisoarele parfumate+bricheta.
    In cazuri grave ajuta si un lansator de flacari!

    00
  2. In loc de cafea merge si varianta sa aprinzi o lumanare.

    00
  3. Nu se mai folosesc de mult aerosoli de cind cu lupta contra CFC si HCFC (inclusiv prin instalațiile frigorifice au fost înlocuite cu alte drăcii). Codoiu’ e de bază.

    00
    • Eu iti pun poze unde scrie mare „aerosol”, tu imi spui ca nu se mai folosesc. De asta am pus mai multe poze, da click pe ele si citeste. Butan, aerosol…

    • aero-solution = e o suspensie fina de particule solide sau picaturi lichide in aer sau alt gaz.
      Fara aerosol ar insemna ca odorizantul sa fie solid sau lichid (la gaz sau plasma nu prea vad o aplicatie comerciala). Orice pulverizare ajunge aerosol.
      Daca ne referim la solutia de transport… solutia ar fi sa alegem dispersia mecanica prin pompare.
      La pulverizarea din recipiente cu presiune ai o substanta de propulsie care este adaugata in recipient pentru a ajuta la transport.
      Nu se foloseste aer pentru ca ar fi nevoie de recipiente mari cu presiuni ridicate si potential periculoase sau s-ar termina foarte repede pentrui c-ar fi nevoie de cantitati mici de substanta utila.
      Daca vedem ca aerosol doar substanta de transport atunci da inca se folosesc doar ca sunt ceva mai controlati si s-a renuntat la ce mai cunoscuti care afecteaza mediu (Clor Fluoro Carburi). Aerosoli uzuali trebuie sa fie niste gaze cu temperatura de fierbere sub temperaturile uzuale astfel incat in butelie sa fie lichid si sa se vaporizeze rapid la contactul cu mediul marindu-si volumul. De aici si limitarile in a folosi ceva comun si ieftin: typic propane, n-butan and isobutan.

      Dimethyl ether (DME) and methyl ethyl ether are also used. All these have the disadvantage of being flammable. Nitrous oxide and carbon dioxide are also used as propellants to deliver foodstuffs (for example, whipped cream and cooking spray). Medicinal aerosols such as asthma inhalers use hydrofluoroalkanes (HFA): either HFA 134a (1,1,1,2,-tetrafluoroethane) or HFA 227 (1,1,1,2,3,3,3-heptafluoropropane) or combinations of the two. More recently, liquid Hydrofluoroolefin (HFO) propellants have become more widely adopted in aerosol systems due to their relatively low vapor pressure, low global warming potential (GWP), and non flammability.

      00
  4. Apelativul de eco-nazi nu mai inseamna absolut nimic, mie mi se zice asa ca nu vreau sa iau pungi ptr legume la super market si le bag direct in cos…

    00
    • Mai vino pe blog, ca tot adun poze din supermarketuri, pentru un alt articol… O singura rosie bagata in punga, un singur patrunjel bagat in punga… :)

    • De ce nu ai pungi pt. legume refolosibile? Mie imi displace sa pun legumele si fructele direct in cos, asa ca asta a fost solutia ideala. Le tin in masina impreuna cu sacosele de cumparaturi refolosibile.

      00
    • Cosurile mai treaca mearga dar carucioarele sunt jale, ma omoara sa vad puradeii in carucioare. Oare si acasa ii lasa sa topaie incaltati pe mese?

      00
    • @Claudiu, pentru mine este cam complicat cu pungile alea refolosibile fiindca nu stiu niciodata cate legume voi cumpara (cate categorii de legume). Imi iau 1, 2, 5 pungi la mine?
      In plus, citisem undeva ca ar trebui folosite de vreo 150 de ori ca sa ajunga sa fie mai putin poluante decat pungile bidegradabile. Bine, nu garantez ca acele informatii erau 100% corecte.

      @infektus, cu ce te deranjeaza ca sunt copii care se urca cu picioarele in carucior? Daca nu ar fi acestia, crezi ca ar fi mult mai curate? Adica faptul ca in majoritatea hipermarketurilor carucioarele stau in parcare si sunt pline de praf este un indiciu destul de bun ca nu sunt prea curate.

      00
    • „Eco-nazi” e cam pleonasm.

      00
    • Nu sunt singurul nebun!!!

      00
  5. Cand zici ca „Odorizantele sunt foarte poluante pentru mediu.” te referi la alea care sunt sub presiune, nu?
    Parfumurile la care pompezi tu manual ar trebui sa nu fie la fel.

    O sa incerc faza cu cafeaua

    00
  6. Eu in frigider folosesc bicarbonat. Ca na, oricât as acoperi mâncărurile, a „ceva” tot miroase.
    Mai exista și cărbunele, insa nu îmi bat capul, fiindca bicarbonatul e mereu la îndemână tinand cont ca îl folosesc și la curățat diverse.
    Nu folosim și nici nu am folosit odorizante de casă de nici un fel. Nu doar pentru ca le consider nesănătoase, insa și pentru ca nu simt nevoia sa miroasă non stop a ciocolata/briza marii și munților samd.
    Cum eu sunt demodată, prefer să am levănțică, mere+gutui când e sezonul, busuioc și mentă puse prin diverse locuri.
    Normal ca după vreo două săptămâni trebuie sa le înlocuiesc, dar prefer mirosul asta de casă de țară, ca altfel nu îl pot numi.
    Când vin de afară îmi dă un sentiment de „acasă” și de bine.

    00
    • Spalatul regulat al frigiderului face de obicei minuni impotriva mirosului.
      Nu insinuez nimic.

      00
    • Da, știu, insa mai des de o data la săptămână nu ma apuc sa o fac.
      Și nu e vorba ca miroase urat, ca miroase a…mâncare/alimente, dar când se amestecă nu pot spune ca e ceva plăcut.
      De exemplu am avut în același timp camembert și cantal, apai alea se simt orice le-ai face.
      Si la mine e bine, dar am fost pe la niște francezi în vizita și când am deschis frigiderul am zis ca îmi cade nasul. Aparent pe ei nu ii deranjează…

      00
    • @F.: plasticul înmagazinează substanțele depozitate în el/pe el.Oricît ai spăla frigiderul, interiorul fiind din plastic, tot va avea un miros.By the way, mirosul de frigider nou îți place?

      00
  7. I can see now why your writing stinks…

    00
  8. Audrey Hepburn?

    00
  9. „Poți face asta și la frigider, debarale, magazii…”

    o singura data, in tinerete, am fost atat de beat incat era sa ma cac in bucatarie…in frigider n-am incercat niciodata… :)

    00
  10. Cumva pe langă subiect, dar nu mă pot abține.

    Odorizantele, fie că sunt de cameră sau pentru mașină, indiferent de tipul lor (aerosoli, geluri, brăduți, lichid etc) sunt extrem de toxice pentru sănătatea noastră.

    Expunerea aproape continuă la odorizante – în mașină, locul de muncă, toalete și magazine, poate să ducă la o serie probleme, acestea fiind cunoscute sub denumirea de „sensibilitate chimică multiplă”: alergii, respirat/înghițit cu dificultate, probleme digestive etc. Parfumurile și restul substanțelor din componența odorizantelor conduc la riscul de apariție a cancerului.
    https://www.madesafe.org/toxic-chemicals-in-air-fresheners/

    Va spun aceste lucruri din proprie experiență, după foarte mulți ani în care am folosit brăduți/geluri&co, abia mai pot să intru în spațiile în care sunt odorizante (la rezervările hoteliere cer anticipat scoaterea acestora din camere; nu mai merg în mașini care au odorizante). După intense și obositoare investigații medicale, dar mai ales prin propia observație, am aflat cauza problemelor.
    Există alternative pentru un aer mai curat, de exemplu uleiurile esențiale https://ro.pinterest.com/pin/212935888616131941/

    00
  11. Imi era dor de Formula AS.

    00
  12. exista odorizant cu pulverizator manual de genul celor de geam
    nu mai folosesc demult deodorant cu pulverizare, am impresia 50% din el se duce in aer, mai bune sunt cele stick dar nu de tip sapun care iti albesc hainele. eu folosesc old spice, unele nu contin aluminium(o alta substanta periculoasa)

    00
  13. Te rog elaboreaza afirmatia „btw, “Greta” a făcut mai mult rău decât bine” (poate intr-un viitor articol?)

    00
    • Nu te apuci sa strigi in gura mare: „Nenorocitilor, pentru ca acoperiți mirosul de cacat cu butan am sa mor eu de cald!”
      Această metodă face mai mult rău decât bine. Nu convinge pe cineva, dimpoyriva.

      00
    • greta a reusit sa creeze un curent anti-ecologist prin discursul ei radical si fanatic.

      sa interzicem. ce? totul. unde? peste tot. cui? tuturor. cand? ieri.

      00
    • ‘Greta Thunberg effect’ driving growth in carbon offsetting

      NGOs report fourfold increases in investments in carbon-reducing projects in developing countries

      The Guardian

      00
    • gamblin, investitiile alea se intamplau oricum, ca asta este zeitgeist-ul. discursurile gretei au avut efect mai mult mediatic.

      iar curentul ala anti-eco de zic eu este la nivelul populatiei, al meu si al tau. cand o vezi in fiecare zi la televizor pisand acelasi lucru ti se acreste.
      eco, eco, eco, eco, eco… asta de la un copil care a prin calatoriile ei in toata lumea a poluat mai mult decat 90% din romani in toate viata lor.

      00
  14. Am facut un flash back ca era sa zic ca nu am vazut bloc fara geam la baie.Dar imi amintesc de un bloc 4 etaje gri de ala comunist, apartament 2 camere stil vagon in care oamenii sparsesera zidul la baie si si-au bricolat o mica fereastra.Unii au bricolat altii nu.Arata ca dracu pentru ca spargand din interior ce era la exterior nu a mai fost incarcat cu ciment si zidul arata ca si cum ar fi incasat o explozie de obuz.Da imi amintesc de blocul ala unii aveau chiar si hornuri din tabla pentru soba peretii exteriori cu urmele de afumatura neagra…In rest era bine pe vremuri ca se dadea apartamente si se manca sanatos( vezi mezelaria cu ingrediente radioactive anii 80).
    Cat despre mirosuri eu am instalat un ventilator extractor cu pornire prin detector miscare si timing de oprire.

    00
    • tehnic e ok, practic eu nu am vazut un ventilator montat in baie care sa nu se auda in toata casa si mai ales in tot blocul.

      00
    • @ septimiu: ce e la tarabe, poti numi „un” ventilator. Incearca un Vents la peste 200 lei si vei vedea diferenta.

      00
  15. side-topic

    Pentru budă, cea mai bună soluție e aerisirea.
    Oricât de comunist ar fi fost blocul, dacă n-avea geam, avea macar ceva „coloană” unde puteai pune un ventilator măcar.

    00
    • coloana, care in 80-90% din cazuri e zidită sus.
      sa pun poze cu bloc de garsoniere, unde „geamul de la baie” da in bucătărie? București, nu Zalău.

      00
    • coloana aia de aerisireera zidita din cateva motive:

      1. era sursa de gandaci
      2. era sursa de miros de la vecini
      3. era sursa de fum, cand facea vecinul tuica la subsol…sau afuma slanina

      00
  16. Nu am geam in baie dar am o gura de aerisire cu ventilator.Mirosul dubios de cacat dispare ca prin minune in vreo 2 minute dar da, este mult mai ok cu geam.

    00
    • ce e asa dubios la mirosul de cacat? neplacut? evident. intens?poate. dar dubios? il intalnesti in fiecare zi, si probabil nu doar in propria baie si doar pe al tau…

      00
    • @thebblack
      Cand am fost bolnav de Covid si mi-am pierdut complet mirosul , imi era dor si de mirosul puternic aromat ( ca sa nu mai zic dubios) de caca.

      00
  17. Un chibrit aprins in buda dupa ce „golesti instalatia” face minuni.

    00
  18. Din zeoliti se fac niste pandantive amulete care vindeca aproape toate bolile daca sunt purtate zilnic. Si-a luat un coleg de-al meu acum vreo doi ani dupa ce a vazut un general care facea reclama.

    00
  19. 99% dintre residence-urile nou construite din București nu au geam la baie, ci „aerisire” prin coloană.

    Uitați-vă de curiozitate la planul lor să vedeți.
    Deci nu numai comuniștii au fost idioți, ăștia sunt tăticii lor.

    00
  20. Nu sunt bune gelurile sau pastilele care se pun in vasul de WC? Anyway, am un senzor de PM2,5,10 + ceva chimicale, daca dau cu spray (de orice fel) o ia razna senzorul de chimicale.

    00
  21. Ce faceți când stați pe toaletă și nu aveți telefonul cu voi” Ma spăl pe dinți!

    00
  22. Nush, pe mine ma ajuta cafeaua mai mult inainte de wc decat dupa :))

    00
  23. De acord am vazut/auzit extractoare zgomotoase in wc uri restaurante de ex. unde erau montate cele mai ieftine.
    Eu am cautat in descriere nivelul dB si sa fie pe rulment cu bile pentru a fi cat mai silentios. Am mai cautat sa fie cu clape antiretur in momentul cand nu functioneaza sa nu intre aer/mirosuri in interior.

    00
  24. Nu mă pasionează odorizantele de cameră pt că:
    1. Imi place aerul așa chel, fără un miros specific. Dacă nu-mi place cum miroase, aerisesc și gata.
    2. Chiar dacă îmi plac unele mirosuri (cafea proaspăt preparată, prăjitură care se coace, unele flori, etc) dacă ar exista odorizant cu așa ceva probabil m-aș obișnui cu mirosul și l-aș vrea din ce în ce mai puternic.
    3. Mai ajung prin locuri unde există odorizante, d-alea care emit o doză de „parfum” la anumite intervale. Când făceau alea „fââââs” fix out of the blue, îmi sărea inima pe urechi. Odată era să cad de pe masa de epilat. Să am așa ceva în casă, no fuchink way.

    În materie de deodorante folosesc ceva de mulți ani pe care scrie „fără aluminiu”. Am încercat și piatră de alaun sau un lichid cu alaun preparat la farmacie pus intr-o sticluță cu pulverizator, dar vara sau în zile d-alea agitate de la job nu făcea față.

    00
    • pe mine ma apuca durerea de cap rapid de la mirosurile odorizantelor de camera (chiar de ce sunt odorIZante dar sunt deodorante?).

      iar cu la alea „fas”, ascunse frumos in dvierse obiecte decorative, am avut o experienta vesela dar trista. am fost cu o fosta la spital pentru o vizita banala si cat am asteptat in sala de asteptare ne-am tot invartit pe acolo si ne uitam pe pereti. si cum zici tu, out of the blue, faaaaasss, drept in fata ei. adica in fata, era cu nasul la 20 de cm de cacatul ala, ca nu intelegea ce obiect de „arta” e ala. si era alergica la mizeria aia. cum ziceam, noroc ca eram in spital…

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube