Finlanda este una dintre cele mai scumpe țări din lume?
Țară nordică, zăpadă, frig… scump să trăiești acolo.
Aveți vreun produs finlandez acasă? În afară de ceva Nokia, bineînțeles. Ceva, o haină, o pătură, o căciulă, un caiet, un creion… ceva care să vă ducă cu gândul la Finlanda…
Eu am. Azi am folosit, și mai am.
Chimenul (Carum carvi) este o plantă bienală din familia Apiaceae, care crește în Europa și în vestul Asiei în soluri argiloase, uscate. Are, ca și chimionul, nevoie de foarte mult soare pentru a se dezvolta în condiții ideale și pentru a produce fructe aromate.
Chimen. Am cumpărat chimen cu „țară sursă” Finlanda.
În Moldova este numit secărică.
Noi nu suntem în stare să producem, să ambalăm, și să vindem secărică. Noi avem în supermarket chimen DIN FINLANDA!! Unde nu e nici soare, nici căldură… cum dracu’ produc ăia chimen?
Oare îl iau din altă parte, iar apoi îl vând pe teritoriul UE? Ar fi o idee plauzibilă?
Chimen din Finlanda, și boia iute din… China.
Păi da, că miliardul ăla de chinezi își permite să exporte mâncare la români.
Cum mai e denumită Finlanda? „Țara celor o mie de lacuri”.
Ce fel de sol e necesar pentru secărică? „crește în Europa și în vestul Asiei în soluri argiloase, uscate.”
Ironic?
În sudul României se produce o deșertificare accelerată. Noi importăm chimen din Finlanda.
Atât.
Dacă mai aud pe vreunul că „moare de foame”, îi dau o pungă de chimen… peste ochi.
Apropo, ce salarii au finlandezii? E profitabil pentru ei să producă și să exporte chimen în România, să-l vândă cu 3-4 lei punguța?
Căutând poze pentru a ilustra articolul, îmi dau seama că aproape tot chimenul din România are că țară sursă Finlanda. „Radarul produselor”: aproape că nu mai contează de la cine cumperi.
––
Pui la cuptor am pregătit.
Încercați să puneți niște chimen pe el, înainte de cuptor, poate vă place.
Chimenul există doar pentru covrigei şi sărăţele. A, şi obligatoriu la gulaş.
Si pt chimion nu ??!! :):):)
@Miyamoto: asta cu chimionul e delicata, uite eu n-am stiut diferenta pana acum, am luat chimion crezand ca e chimen sau ca e acelasi lucru Pfoai, cand am simtit aroma de „transpiratia lui Patel” Si cu toate astea bautura se numeste „chimion secuiesc”
Exista pentru femeile plictisite, care il cauta cu zilele prin supermarketuri ca sa gateasca „chilli con carne”, de fapt
Țăranul român știe doar să muncească pămânul, nu știe să administreze o firmă. Și mai știe să dea amenzi și să închidă firmele altor țărani, atunci când ajunge într-un post pe la anaf, garda de mediu, etc.
Doar eu am inteles ca in seria „Radarul produselor” urma sa aflam lucruri interesante despre produsele de pe rafturi, in loc de „Uitati, prostilor, aia de ce sunt in stare sa produca ceva si noi nu?”?
De-amandoua. Informatia de azi e ca nu prea conteaza de unde cumperi chimen, ca tot din Finlanda e.
In general, „radarul produselor” va fi/este o serie scrisa de „boomer”-ul din mine, „cu mintea imbatranita” (era unul care ma clasifica asa), care nu intelege cum de… de exemplu, cum de se cumpara Fanta de struguri, cu 0,1% struguri, la 4 lei/2 litri, cand poti gasi struguri, cu „100% struguri”, la 2-3 lei/kg.
Articolele se doresc si informative, dar vor fi scrise ceva mai agresiv.
Imaginează-ți că unul din primii „producători” de cafea din lume e Germania :)))))
Exact, si la fel cum intr-un an Romania aparea in acte cu cel mai mare exportator de banane din Europa….
Nu, Finlanda chiar produce chimenul, au ferme gramada.
Stiu ca giveaway-ul cu Porc s-a terminat, dar vroiam sa ma laud
Tot PORC dar sub alta forma
https://imgur.com/a/kliN7T7
FUUUUUCK YOU!!!!!!
Fain fain!
Asta e carnea de la un singur porc?
Daca da, nu am mai văzut sa fie tranșat așa.
In zona Brașovului (Holbav-Poiana Mărului mai exact) așa se taie doar mușchiulețul (antricot).
Din ce zona ești?
vrem un articol cu porcul afumat a lui Paul
@Vali #ambecisivreauafumatoare
Da, Paul, hai cu explicatia, ce ai acolo si cum se ajunge la asa ceva?
Articol ca articol Vrem giveaway
Au mamă. Ce ai tu acolo e cam Brazzers zootehnic.
E de porc ce ai făcut 😀
Lumea e cu postul, cu dieta, mâncatul sănătos și vii tu…
Particip!
A intrat și slănina la uscat. Urmează afumarea
https://imgur.com/a/taO8kqr
Zona Vâlcea, Călimănești
Afumătoarea este făcută dintr-un dulap vechi deaorece înainte era o mică încăpere unde trebuia să mă strecor și îmi era greu să umblu acolo. Așa că dintr-un dulap vechi am făcut afumătoare ș umblu lejer acolo. Jos am pus o tavă în care pun jăratec și bucățele mici de lemn de esenţă tare fag în pricipal sau stejar dar merge și cireş, măr sau vişin.
Și da, pun și chimen măcinat când fac baițul pentru slănină sau carne.
.
Auoleu bre nene ce aveți în zona aia… De acolo am mâncat acum câțiva ani o slănină afumată absolut divină.
Ne-a invitat omul de la care cumpărasem masina pe la el, ne-a dat vreo trei kile de slană d-aia afumată și la plecare ne-a băgat prin curte și pe la niște rude de-ale lui, sa mancam niște pastrama de berbecuț la grătar.. Mvaai și aia cum a fost…
@Paul: Poza aia e porn de porc 😉
Salut,
In Finlanda, vara sunt 19 ore de soare.
Asa ca, este o tara ideala pentru asa ceva – au 1500 de ferme (1000 permanente) si produc 28% din chimenul vandut in lume (in 2014).
Competitori: Canada, Olanda, Germania.
Salariile: minim 1210E per luna – medie 2500E per luna. (printre cele mai mari din EU).
In conditiile in care ai definit procesul tehnologic, devine foarte rentabil (mai ales ca nu vinzi doar seminte).
Cam asa arata o ferma si ceva detalii depre productia din Finlanda +cum au inceput in 2004: http://www.nordiccaraway.fi/
Si da, sunt asociati producatorii de chimen.
Am comentat mai jos, dar vad ca mai mult pe alaturi (macar am nimerit-o cu salariile). habar n-aveam ca se produce asa multa secarica in Finlanda, prin zona unde eram eu fermele erau mai mult orientate spre capsuni, cartofi si eventual flori.
Ultima poza de pe site-ul ala, bai frate, cum sa n-ai tu niste paleti aruncati pe acolo pe langa cladiri, sau niste ambalaje de carton patate de ulei…? E fake.
Marcele, pun pariu ca le spuneai copiilor ca nu exista Mos Craciun. Urat.
Cristici e mai sensibil, nu e ca Fluture sa il iei asa tare.
Tehnologia din pozele alea nu o vezi la noi nici in spitale. In Romania inca se mai practica agricultura cu sapa si coasa, cu plugul tras de cal si cu rugăciuni la Dumnezeu sa vina ploaie.
@sebi, nu e fake, nu vezi ca in coltul din dreapta sus nu au dat si ei o matura pe asfalt? e fix ca la noi, niste putori…
Oi fi eu mai sensibil, dar articolul inca sta in picioare. Cu tot chimenul finlandezilor.
Adica, bravo lor, ma bucur pentru ei, iar noua sa ne fie rusine ca ne trimit finlandezii de mancare.
„Radarul produselor” continua sa fie pe subiect: cum scriam mai sus, nu conteaza de la ce firma cumperi chimen in Romania, el tot din Finlanda vine.
Nu stiam ca popular e „secarica”. Atunci celebra cinzeaca de „secarica” din asta se distila?
Se călește chimionul pe sec și se stinge cu ce or bea ăia. Produsul e alb.
Chimion secuiesc = zahar caramelizat cu chimion și stins cu țuică distilată dublu, adăugat apă pană la 32-35 de grade. Produsul e de culoarea mierii.
Chimionul (cumin) si chimenul (carraway) sunt doua chestii complet diferite. Semintele seamana intre ele (alea de chimion sunt mai mici), dar nu au deloc aceeasi aroma.
yup asta voiam sa zic si eu ca e comuna confuzia, mai simplu: chimionul se baga in suberek pentru cine e din zona dobrogei si stie mirosul, saaaau miroase a transpiratie.
in ardeal zic la chimen si chimin de aici confuzia cu chimion. I know.
aha asta e secarica deci, lichior de chimen? Interesant.
Am inteles ca bunica se trezea dum dimineta, prajea cafea pe plita cu niste rom, si servea cu bunicu cafea prajita proaspata si o cinzeaca de secarica.
Confunzi Chimenul cu Chimionul. Chimenul e planta mediteraneeana. Chimionul e cel descris de tine.
Am luat si am dat cu citat. Unde exact confund?
Chimenul e planta mediteraneeana? Mediterana pe unde e Finlanda, care produce, si vinde chimen in Romania?
Oooh, I-ai dat borsul pe nas
Atunci ai dat cu citat de pe o pagina care le confunda. Cauta mai bine in engleza – chimen – caraway; chimion = cumin. Cumin e cel folosit in curry si alte chestii asiatice. Caraway e chimenul cu care suntem obisnuiti si creste foarte bine mersi in toata Europa, mai ales la munte. Deci nu are nevoie de ariditatea de care ziceai. Cum scrie mai sus, Finlanda produce 28% din chimenul vindut in lume.
Taman invers. Planta descrisa de OP cu denumirea latina de „Carum carvi” se cultiva in toata Europa mai putin in zona mediteraneana. Se foloseste foarte mult in bucataria scandinava.
Uite asa „Caraway is distributed throughout practically all of Europe except the Mediterranean region”.
Referitor la boia:”Adevarul despre boiaua vanduta in piete: este un amestec de faina, colorant si putin ardei rosu.
Inainte de sarbatori, pe piata romaneasca, boiaua de ardei, candva celebra in toata Transilvania, este mai degraba un amestec de acuarele.
O spun cu dezamagire, atat gospodinele, cat si specialistii, care au cumparat pretiosul condiment de la comerciantii din piete.
Astfel, intr-un pliculet de cateva grame gasim de multe ori faina si chiar un colorant sintetic, extrem de toxic.
Principalul ingredient, celebrul ardei rosu si iute sa-ti ia gura foc, este simbolic.
Intr-o piata din Timisoara, pliculetele cu asa-zisa boia sau paprika, se vand cu 5 lei suta de grame.
Vanzatoarea ne garanteaza ca marfa este 100% originala, chiar daca praful are mai degraba o nuanta de caramiziu si nicidecum de rosu.
Cuvantul “boia” provine din limba turca si inseamna vopsea. Adica exact ceea ce au speculantii in plicuri. Cu multa faina prajita si colorant, boiaua contrafacuta capata un aspect comercial.
Cu plicul cumparat din piata mergem la un specialist in mirodenii. Iar acesta da repede verdictul. Parerea omului este intarita si de cea a unui specialist agronom.”….
atunci nu vreau să-mi închipui pe ce dau 400 lei/g….
La fel si cu unii fabricanti de ceaiuri la plic. Plafar s-a chinuit ani de zile cu falimentul deoarece Flores vinde ceaiuri ieftine ”de fructe de pădure” ce coloreaza apa imediat si impresioneaza cumparatorul din cauza… tăiețeilor de sfeclă roșie băgați în pliculețe.
Da știu ca și-n ceaiuri baga astia diferite alte chestii. Și de aia nici nu mai cumpăr de multa vreme ceai la plic. Prefer sa fac din plantele pe care acum le am în curte, iar înainte de-asta, din cele pe care mi le trimitea mama. Aromatizez cu scorțișoară, ghimbir, măr, portocala etc și iese extrem de bun. Noul ingredient pe care l-am descoperit e mierea de castan, care are o aroma suuuper misto.
Mai e cineva căruia nu-i place ceaiul de fructe de pădure?!
Prea roșu și prea dulce din punctul meu de vedere. Prefer de plante.
Da. Ala de fructe de pădure indiferent de marca, are același gust, adică nașpa. Am văzut ca de cele mai multe ori la colorant scrie flori de hibiscus….daca țin bine minte. Dar aroma în sine nu mi se pare ca are nici o treaba cu fructele de pădure. E doar ceva acru.
Am o suspiciune…
acum mai mulţi ani Viorel Ilişoi a scris un articol „duşmanul ţăranului român e tac-su” (sau cam aşa). al dracului de bun articolul ăla. ştiu câteva exemple care s-ar putea încadra acolo în cercul nu exagerat de larg de cunoştinţe şi vreo 2 în familie.
acuma zi-mi tu mie dacă un ţăran mai tânăr, mai umblat, mai conectat la interneţi zice într-o zi „ce-ar fi să cultivăm chimen/secărică?” ce-ar zice tac-su, care e titularul dreptului de proprietate asupra terenurilor?! (în cazul fericit, că proprietarul ar putea fi bunică+su, viu sau chiar mort de câţiva ani). tac-su/bunică-su care toată viaţa lor, precum şi moşii şi strămoşii lor, au cultivat grâu/alte graminee/porumb/floarea soarelui/legume (astea se cultivă pe la mine p-acasă).
restul problemelor logistive- cum cultivi, cum îngrijeşti, cum/când culegi, unde/cui/cum vinzi se mai rezolvă, mai foloseşte telefonul şi la altceva decât scroll pe fb, mai întreabă vreun inginer horticol, sau la Primărie (sunt unele care fac şi altceva în afară de tocat bani aiurea). dar să-i convingă pe „ăi bătrâni” e mai mult sau mai puţin misiune imposibilă.
e posibil să fie unul din motive.
Daca pruncul e mai conectat la interneti, gaseste cu inca o mie-doua mii de coco un teren pentru el personal si-l baga pe ta-su de unde a venit, daca este retrograd. Sunt atatea zona in tara unde iei teren aproape de moca. Daca doresti sa incerci niste smecherii, iti iei la inceput putin, iti testezi ideea de afaceri si dupa aia, daca al batran vede si banii, e posibil sa discuti altfel. Sau sa incepi sa ai destui, incat sa-al inviti sa isi bage terenurile acolo unde l-ai trimis initial.
Candva i-am ajutat voluntar pe oamenii astia, ca imi placea de ei ca sunt muncitori (am vorbit cu niste prieteni si am facut impreuna, gratis pentru ei, logo-ul, etichete, texte): https://www.facebook.com/zmeurisulcoastaneaguluivaslui/
Oamenii (o familie cu un copil) sunt foarte muncitori, la nivelul ca au cumparat pamantul si de la vecini, au accesat fonduri europene, au intrat cu marfa in Kaufland-uri locale (din zona Moldovei)
Ghici ce: tatal lor a insistat, afacerea a inceput pe pamantul bunicilor, cu tatal lor insistand sa nu-l vanda, sa faca ceva cu pamantul.
Acum se gandesc sa-si dea demisia din joburile lor zilnice, sa se ocupe numai de asta.
Pot sa iti raspund in calitate de cetatean finlandez si rezident pe acolo vreo 9 ani ca salariu mediu in Finlanda e vreo 3000 si un pic brut pe luna, care ajunge cam la 2000 si un pic net, dar fermele lucreaza mult cu lucratori sezoneri care sunt din tari mai sarace, E notoriu cazul thailandezilor sau altor asiatici care vin vara la cules de fructe de padure (in Finlanda e legea de „free to roam” poti culege si campa practic pe oriunde, atat timp cat e mai departe de 500m de casa omului), mai vin si alti asiatici (vietnamezi parca) si est-europeni, iar recent a fost un caz in care mai multi lucratori la o ferma dintr-un orasel din centrul Finlandei (Pieksamäki) au facut toti coronavirus si erau cam toti ucrainieni (proprietarul fermei si-a gasit o ucrainieanca mai tinerica si aia a tot inceput sa aduca muncitori de la ea din tara ca sunt mai ieftini). Divaghez, oricum, dar sezonierii cred ca poti fi platiti si cu ora si nu stiu cat e minim, dar macar vreo 1000-1500 net m-as astepta sa ia.
Despre secarica in Finlanda habar n-am ce sa iti spun, ma gandesc poate e o schema din aia sa fie doar impachetata acolo si de fapt sa fie produsa pe altundeva, finlandezii nu stiu sa fie consumatori masivi de secarica, dar o mai folosesc prin paine, mancare si bautura (la fel cum si la mine prin Bucovina se fierbe cu secarica si un pic de zahar tuica, dar nu cu secarica finlandeza, ci cu din aia care crestea de aiurea pe camp).
daca aduc in romania 100 tone de chimen in saci de o tona si ii pun in pungi de 10grame ce scriu pe eticheta?
Tara de origine Romania sau Pakistan?
ungaria, ca am, auzit ca e mai de calitate…
Apreciez efortul și munca pe care o faci.
Părerea mea este că pleci din păcate, de la o premiză puțin naivă. Aceea că dacă pe un produs scrie made in x, este 100 % made in x. Am să îți las un link , cu permisiunea ta, a unei emisiuni e care o urmăresc, prezentată de un bucătar spaniol, care printre altele tratează tema re-etichetării produselor. Mai simplu, ardei din Maroc comercializați drept made in Spain. Dăi un gogule tradu dacă no habla espanol .
https://www.lasexta.com/programas/te-lo-vas-a-comer/alberto-chicote-investiga-el-fraude-de-el-reetiquetado-un-problema-por-el-que-nos-vamos-a-cargar-el-sector-primario-del-pais_202011265fc0109adde2940001952f72.html
Dacă consideri că ne e profitabil și că e multă bătaie de cap, una dintre firmele din reportajul mai sus menționat distribuia ZILNIC 400.000 de kg de legume pe ZI, legume aduse din Maroc și distribuite în Spania și Europa cu eticheta de Made in Spain.
PS. Cel mai mare producător de chimen este India.
PSS. Una dintre băuturile populare în țările nordice de cheamă Akvavit și are printre altele în componență și chimen.
Schimba wikipedia in limba engleza si vei afla ca: „Finland supplies about 28% (2011) of the world’s caraway production from some 1500 farms, the high output occurring possibly from its favorable climate and latitudes, which ensure long summer hours of sunlight” cu tot cu link catre articolul original.
K Tnx BY
Asta este ca și cea cu România mare producătoare de banane sau ce alte chestii de-astea tropicale au găsit cei de la știrile tv.
So, what’s up?
Nici o problemă pentru mine. În general produsele românești, indiferent de industria servită, sunt cam ultimele la care apelez. Sunt proaste, așa au fost mereu. Prefer să iau de la alții, plus că la alții cultivatul și restul sunt guvernate de ceva normative care se aplică, nu-i bătaia de joc din Africa Europei.
Si noi suntem cel mai mare exportator de banane din UE https://www.capital.ro/romania-campioana-export-banane-rosii-mere.html
Ce zici de stramoseasca fasole romaneasca made in Sudan???
Am facut un articol despre asta aici, sau nu? Etiopia. Fasolea din supermarketuri e din Etiopia. Etiopia e vecina cu Somalia.
Practic, aproape le mancam mancarea somalezilor.
Chimen din ala cu H se mai găsește sau e doar legendă?
@cristici, nu e chiar așa de mirare, ei chiar sunt poziționați mai bine ca noi pentru acest tip de cultură:
„In Finland a record ~27.000 hectares were cultivated in 2018, and there is a strong focus on export to over 40 countries, with holds on about 20-30% share of the global market. Caraway has proven to be one of the most profitable crops and has become a ‘hit’ crop in Finland. Caraway seeds oil is mostly made of two volatile compounds: limonene and carvone, which are of importance for the food and pharmaceutical industry due to their fragrance, flavor, antioxidant and antimicrobial properties. In Finland, the long summer days offer a unique light environment that fosters caraway seeds of high quality. A great proportion of Caraway cultivation occurs from the South tip of Finland at 60°N latitude, upwards along the West coast and Central Finland up to 63°N latitude”(Pirjo S A Mäkelä / University of Helsinki)
.
@Cristici, am pus in aplicare curatarea unei cazi cu Triumf de aragaze. Am facut cada curata, diferenta 3-4 nuante. Nu intrebati de ce era asa jegoasa.
De ce era asa jegoasa?
Unii oameni cred ca emailul se face galben – brun in timp. 😁 plus ca aveau evacuarea de la masina de spalat in cada.
Eu cand spal cada cu Triumf de aragaze, in primele zile nu prea ma pot uita la ea, atat de alba e. Cand aprind lumina, si cada e uda, ma dor ochii de la albul stralucitor.
„În sudul României se produce o deșertificare accelerată” va rog sa terminati cu aberatia asta, ca nu vom avea Sahara in Romania in curand, e vorba de proces de aridizare. Dex spune (Despre terenuri, țări, regiuni) Lipsit de vietăți și de vegetație; pustiu, care nu e cazul.
Toata presa urla cu deșertificarea , dar abia pe la pagina 10 in google apare un articol decent care descrie situatia reala https://www.roaliment.ro/stiri-industria-alimentara/tabara-asas-aproape-70-din-suprafata-tarii-a-intrat-intr-un-proces-de-aridizare-fermierii-trebuie-sa-cultive-hibrizi-rezistenti-la-seceta/
Problema cea mai mare a producatorilor romani e lipsa finantarii, ca nu pot merge la banca pentru credit pentru utilaje, seminte, combustibil necesar lucrarilor agricole.